IDEA Intézet on Facebook
Európaiság mint új nacionalizmus
A nyártól az IDEA munkatársainak rendszeresen jelennek meg rövidebb-hosszabb elemzéseik a pozsonyi Új Szóban. Tegnap Böcskei Balázs írt arról a Merkel-Orbán találkozó kapcsán, hogy amikor vezető német politikusok „európaiságról” szónokolnak – el nem ítélhető módon –, a német érdek érvényesüléséről beszélnek. Amikor nemzetgazdaságokat dicsérnek, akkor a német tőke érvényesülésének lehetőségét látják. Európaiságuk mögött a jól felfogott „Németország az első” sajátos nacionalizmusa áll. További részletek a link alatt:


Mielőtt feloldanám a címben elsőre ellentmondásnak tűnő állítást, pár gondolattal térjünk vissza a napokban megrendezett Páneurópai Piknikhez.

(Feed generated with FetchRSS)
Böcskei Balázs és Deák Dániel
A 2015-ben elhunyt Ulrich Beck egy interjúban mondotta azt, hogy korunkban az „euró-nacionalizmusnak vagyunk a tanúi, amely a korábbi deutschmark-nacionalizmus helyébe lépett” – ennek tartalmáról a görögök hosszan tudnának mesélni , mi ehhez csak annyit tehetünk hozzá, hogy az euró nacionalizmusnak igencsak része az Audi-nacionalizmus is. Böcskei Balázs a tegnapi Egyenes Beszédben Merkel-Orbán legutóbbi találkozója kapcsán arról, hogy miként érdemes olvasni Merkel sorait és a német Európa-politikát:


A műsorvezető Rónai Egon.

(Feed generated with FetchRSS)
Tangó és Kes: Columbo szerint nincs tökéletes bűntény | 24.hu
És itt a negyedik Tangó és Kes negyedik adása Bezsenyi Tamás kriminológussal és Böcskei Balázs politológussal (IDEA): Miért nem léptették elő soha Columbot? És miért nem keresett több pénzt, ha ennyire sikeres volt? Mi a titka, mi az hogy leplezett gyilkosságok? Hogyan billent ki Columbo, vezet meg, miközben azt hiszik, hogy őt vezetik. Ezernyi kriminológiai titok egy majdnem popkulturális ikonról és sorozatról. Tényleg szeretni fogjátok, ha hallgatjátok a 24.hu bűnügyi podcastjának adásait: https://24.hu/kultura/2019/08/21/tango-es-kes-columbo-szerint-nincs-tokeletes-bunteny/


Miért nem léptették elő soha Columbót? És miért nem keresett több pénzt, ha ennyire sikeres volt? A Tangó és Kes negyedik részében Böcskei Balázs és Bezsenyi Tamás a híres hadnagyról beszélgetnek.

(Feed generated with FetchRSS)
Hűséges marad-e a 2016-os Sanders-tábor?
A 2016-os demokrata előválasztás meglepetés jelöltje Bernie Sanders volt, aki a várakozásokkal ellentétben kifejezetten hosszú ideig versenyben maradt Hillary Clintonnal szemben. A szenátor állandó jelzőjévé vált, hogy a demokratikus szocializmus támogatója. A demokrata jelöltek közül Sanders esetében ez a legmeghatározóbb az ideológiai címke. Érdemes tehát végiggondolni, hogy akik 2016-ban Bernie Sanderst támogatták, most ki mellé teszik a voksukat. Hajdu Nóra elemzése az alábbi link alatt:


A 2016-os demokrata előválasztás meglepetés jelöltje Bernie Sanders volt, aki a várakozásokkal ellentétben kifejezetten hosszú ideig versenyben maradt Hillary Clintonnal szemben. A szenátor állandó jelzőjévé vált, hogy a demokratikus szocializmus támogatója. A demokrata jelöltek k...

(Feed generated with FetchRSS)
Az ellenzékieknél főleg a jelölt számít, csak utána a logó | 24.hu
Az IDEA Intézet a közvélemény-kutatása alapján készített elemzésében azt írja, hogy szemben az általánosnak vélt politika- és pártkritikával a megkérdezettek többsége szerint főleg a jelölttől függ, hogy egy vagy több ellenzéki párt logójával, vagy egy (független) civil szervezet logójával a neve mellett van-e nagyobb esélye győzelemre az önkormányzati választáson. Az ellenzéki szavazók többsége úgy véli, más stratégiát kell alkalmazni Budapesten és a nagyvárosokban, illetve a kistelepüléseken. Összességében többen vannak azok, akik szerint, ha egy vagy több párt logója alatt indulnak a jelöltek, úgy nagyobb esélyük van, mintha egy (független) civil szervezet logója alatt szerepelnek. Részletek a link alatt:


Nincs jele pártellenességnek az önkormányzati választások előtt, a baloldali-liberálisok megbarátkoztak az esélyes jobbikosokkal.

(Feed generated with FetchRSS)
Feed Fetched by RSS Dog.