NU - Wetenschap
Oudste stukje Nederlandse aarde blijkt zo'n 420 miljoen jaar oud
Nederland blijkt over veel oudere stukken aarde te beschikken dan werd gedacht, meldt onderzoeksorganisatie TNO donderdag. 330 miljoen jaar oud gesteente in de Heimansgroeve in Zuid-Limburg werd tot dusver bestempeld als het 'oudste stukje Nederland', maar in het Zeeuwse Kortgene is gesteente opgedoken dat zo'n 420 miljoen jaar oud is.
Astronomen brengen voor het eerst magnetische velden zwart gat in beeld
Astronomen hebben voor het eerst de magnetische velden rond een zwart gat in beeld gebracht. Het gaat om hetzelfde zwarte gat waarvan wetenschappers twee jaar geleden de allereerste foto presenteerden.
Steeds meer bekend over hoe goed coronavaccins verspreiding tegengaan
Coronavaccins voorkomen niet alleen dat je ziek wordt door het coronavirus, er is ook steeds meer bewijs dat coronavaccins goed zijn in het voorkomen dat je het virus nog kan verspreiden. Hoe goed ze exact hierin zijn, is nog niet helemaal duidelijk.
China en Rusland bouwen samen naar eigen zeggen grootste maanbasis
China en Rusland hebben dinsdag aangekondigd de "grootste basis op de maan" te gaan bouwen. Het doel van het samenwerkingsproject is om meer onderzoek naar de maan mogelijk te maken.
Speciaal behandeladvies voor patiënt met mogelijke AstraZeneca-bijwerking
Nederlandse artsen hebben zondagavond een advies gekregen over wat ze kunnen doen wanneer iemand na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin een zeer zeldzame vorm van trombose ontwikkelt. Dit advies is opgesteld door de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV).
Marsrover Perseverance maakt eerste proefrit over rode planeet
De Marsrover Perseverance van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft met succes zijn eerste ritje over de rode planeet gemaakt. Twee weken geleden landde het voertuig op de bodem van een enorme krater op Mars.
Wat is de R-waarde en hoe wordt die voor verschillende varianten berekend£
Vorige week steeg het reproductiegetal van het coronavirus weer boven de 1. Maar wat betekent dit nou precies en hoe wordt dit getal berekend£
Grote praktijkstudies laten zien hoe vaccins sterfte en opnames voorkomen
In het Verenigd Koninkrijk en Israël zijn inmiddels miljoenen mensen ingeënt tegen COVID-19. Hierdoor kan in de praktijk steeds beter worden onderzocht hoe vaak vaccins voorkomen dat mensen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis of overlijden als gevolg van een coronavirusbesmetting.
Geheimen uit verzegelde Haagse brief uit zeventiende eeuw onthuld
Wetenschappers zijn erin geslaagd om met nieuwe computertechnieken voor het eerst een ongeopende brief uit de zeventiende eeuw te lezen. De ruim driehonderd jaar oude brief komt uit een brievenkist, die bewaard werd in een postkantoor in Den Haag en waarin in totaal 2.600 brieven zaten.
Nederlandse uitvinding effectief bij bestrijding malaria onder kinderen
Een Nederlandse uitvinding blijkt het risico op malaria onder kinderen flink te kunnen verminderen. Het gaat om een speciale ventilatiebuis voor woningen met daarin horrengaas doordrenkt met insecticiden. Deze zogenoemde Eave Tubes zijn in staat de verspreiding van malaria met tientallen procenten te verminderen, staat in een vrijdag verschenen publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
Feed Fetched by RSS Dog.