Omroep Brabant: Laatste nieuws
Zieke pastoor neemt afscheid van parochie: 'Hopen dat hemelpoort openstaat'
Pastoor Piet Vissers (93) heeft niet lang meer te leven. Ruim dertig jaar leidde hij de parochie in Wintelre. Maandag bezocht hij de kerk voor het laatst en bewezen dorpsbewoners hem de laatste eer. “Ik hoop dat de hemelpoort voor hem openstaat, zo gauw als hij komt”, vertelt inwoner Jan-Wim van de Sande geëmotioneerd.

Het regent maar op het Kerkplein voor de Sint Willibrorduskerk in Wintelre staat het vol met mensen. Zij zijn allemaal gekomen om voormalig pastoor Piet Vissers de laatste eer te bewijzen.

Hij ging twintig jaar geleden met pensioen, verliet de pastorie tegenover de kerk en nam zijn intrek in verzorgingstehuis Groenendaal in Vessem.

Maar ook al woonde hij niet meer in het dorp, hij bleef betrokken. Zo lang het fysiek lukte, kwam hij nog vaak op bezoek bij Wintelrenaren.

Stichting Wensambulance organiseerde een ereronde voor hem maandag met onder meer een bezoek aan de Sint Jan in Den Bosch. Daar sprak hij, tot zijn grote vreugde, ook met bisschop Gerard de Korte. De dag sloot hij af in zijn geliefde kerk in Wintelre.

Als de Wensambulance die avond het kerkplein komt oprijden, drommen de mensen dichterbij. En zodra de deur van de ambulance opengaat, gaan de handen van de pastoor omhoog. Hij zwaait direct naar de mensen die hij ziet, op zijn gezicht een glimp van herkenning. Onder luid applaus wordt hij uit de wagen gereden. “Rij je me ook nog effkes de kerk in£”, vraagt hij zachtjes.

Ook in de kerk staan mensen hem op te wachten. Het koor zingt. En terwijl de pastoor naar voren wordt gereden, vult de kerk zich als bij een kerkdienst van jaren terug. Gevulde banken, met jong en oud.

De pastoor zelf wil heel graag wat zeggen. Het gaat moeizaam, hij is niet goed te verstaan maar hij doet heel erg z’n best om de mensen toe te spreken. “We zijn hier bij elkaar om samen te bidden en te zingen. En dat wil ik nu ook samen doen. Ik dank u dat u in groten getale gekomen bent, dank jullie wel.”

Wintelrenaren die we spreken, zeggen allemaal hetzelfde: Pastoor Vissers is een man van het volk. Een lieve man, meelevend, die iedereen bij naam kent.

"Er zijn opvolgers in de kerk, maar zo een als hij krijgen we niet meer. Als er iemand is die dit verdient, is hij het wel", vertelt inwoner Jan-Wim van de Sande geëmotioneerd. Hij is blij dat hij afscheid kan nemen van de pastoor in deze hoedanigheid. "Ik hoop dat de hemelpoort voor hem openstaat, zo gauw als hij komt."

De plaatselijke fanfare en drumband spelen, het koor zingt de laatste liedjes en de pastoor wil, ondanks de tranen, als laatste graag nog wat kwijt door de microfoon: “Ik ben een bietje een schreier zullen we maar zeggen. Hartelijk dank dat jullie hier waren. Fijn dat ik hier heb mogen komen. Iedereen hiep hiep hoera."

Inbreker denkt camerabeelden van zichzelf onklaar te maken, maar dit is hem
De inbreker die op 11 februari toesloeg bij een huis aan de Grevelingen in Tilburg zal verbaasd zijn dat hij maandagavond te zien was in Bureau Brabant. Hij heeft er namelijk alles aan gedaan de camerabeelden die er van hem zijn, onklaar te maken. Zo gooide hij de harde schijf met de camerabeelden in een gootsteen met water. Maar die actie heeft geen zin gehad.

De man is meerdere keren vastgelegd op beeld en die beelden waren nog terug te halen van de harde schijf die hij dacht onklaar te hebben gemaakt. In de uitzending van Bureau Brabant bleek dat de inbreker al eerder bij het huis in de wijk De Blaak was om de boel te verkennen. Dit zelfs meerdere keren, voordat hij toesloeg op 11 februari.

Bij de inbraak werd het huis compleet overhoop gehaald. De harde schijf met de bewakingsbeelden die in de gootsteen belandde, was maar een onderdeel. En uiteindelijk werd een witte Range Rover Evoque meegenomen.

Steen door badkamerruit
De inbreker wist binnen te komen door op het dak te klimmen en een steen door de ruit van de badkamer te gooien. Een vervelende verrassing die de bewoners ontdekten toen zij terugkwamen van vakantie.

De gestolen auto werd uiteindelijk na een paar dagen in Tilburg teruggevonden. Naar de inbreker is de politie nog steeds op zoek.

112-nieuws: boom valt op huis • drugsdumping Son en Breugel
In dit liveblog houden we je deze maandag op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Brabant. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden en misdrijven in onze provincie.
Wendy en Nico verlaten hun bushokje en krijgen écht dak boven hun hoofd
Wendy en Nico zijn maandag verhuisd naar Molenschot, ze krijgen eindelijk weer een echt dak boven hun hoofd bij Beter Leven Zorg. Het stel verbleef sinds half april in een bushokje aan de Meierijbaan in Tilburg. Het geïmproviseerde huisje en de schrijnende situatie trokken veel aandacht.

Het liefst zouden Nico Klomp (39) en Wendy Laurensen (40) gewoon een eigen huisje krijgen waar ze opnieuw kunnen beginnen. "Dat is ons door verschillende instanties toegezegd, maar niemand komt zijn beloftes na", zegt Wendy. Toch is het stel blij dat ze weer een dak boven hun hoofd krijgen.

Dat dak is van Beter Leven Zorg in Molenschot. Volgens Nico en Wendy kunnen ze daar een half jaar tot negen maanden blijven. Ze hopen daarna alsnog door te kunnen stromen naar een echt huis. "Beter Leven Zorg heeft voor mijn gevoel al meer voor ons gedaan de afgelopen dagen dan welke organisatie dan ook", zegt Nico dankbaar.

Want ook de verhuizing wordt geregeld door Beter Leven Zorg. "Ze hebben ook al geholpen met de financiën waardoor ik nieuw gereedschap kon kopen. Daarmee kan ik klussen en weer geld verdienen voor mijn gezin", vertelt Nico. Hij wist de afgelopen weken wat bij te verdienen door bij mensen wat te klussen. "Ik heb een achtergrond in de bouw en ben handig met mijn handen."

Hij is blij dat hij kleine stapjes vooruit kan zetten. Tegelijkertijd zit er nog altijd veel frustratie over hoe volgens hem allerlei instanties zijn gezin in de steek lieten. "Want dat ik hier zo zit is dan maar zo, voor mijn zoontje is het erg. Die jongen wil gewoon normaal bij zijn papa en mama zijn."

Volgens het stel raakten ze hun huis kwijt omdat vanwege waterschade in de meterkast en overlastmeldingen. Daarna woonden ze volgens eigen zeggen in hun auto, maar die werd in beslag genomen. Het bushokje werd hun nieuwe verblijfplaats. De auto kregen ze uiteindelijk terug, maar hebben ze verkocht om zo wat extra leefgeld te hebben.

Hoe blij Wendy en Nico ook zijn dat ze het bushokje achter zich laten, er kleeft wel een nadeel aan wonen in Molenschot. "Hier konden we ons Nicootje elke dag zien, maar ik moest hem laatst vertellen dat hij papa en mama voorlopig alleen in het weekend kan zien." Het raakt Nico zichtbaar. Het probleem zit hem in de afstand en het gebrek aan vervoer, niet in dat Nicootje niet welkom is in Molenschot.

Hun zoontje kwam elke dag overdag langs bij zijn vader en moeder in het bushokje, maar verbleef bij oma in een seniorenflatje in Broekhoven. "Wij kunnen daar zelf niet verblijven, maar hij kon hier niet wonen en slapen natuurlijk."

Wendy en Nico zijn ondanks alle ellende strijdbaar. "Je moet wel, voor je kind. Wij geven niet op en hopelijk komt het dan uiteindelijk weer goed." Ze waarderen ook alle hulp die ze kregen. "Wildvreemden die je aan spullen helpen, eten geven, heel bijzonder."

LEES OOK: Wendy en Nico slapen in een bushokje in Tilburg: ‘Onmenselijk'

Basketballers Heroes onderuit in 2e finaleduel tegen Leiden
In eigen huis hebben de basketballers van Heroes Den Bosch niet nog eens kunnen winnen van ZZ Leiden. Het werd 74-90 voor de titelverdediger. Na een dramatisch zwakke start van de wedstrijd liep Den Bosch de hele wedstrijd achter de feiten aan. De stand in de serie is nu 1-1. Woensdag is de volgende wedstrijd in Leiden.

Na de winst in de eerste wedstrijd leek Heroes voor de thuiswedstrijd vertrouwen te hebben getankt. Het pakte echter volledig anders uit. Leiden kwam fanatiek uit de startblokken, was genadeloos en Den Bosch was zichzelf niet.

"We waren veel te gehaast in onze aanvallen", sprak coach Eric Braal na afloop. "We speelden heel erg snel en dat leidde wel tot open schoten, maar dat was niet de manier waarop we de eerste wedstrijd wonnen. Toen hadden we veel meer overleg."

Voordat de de kruitdampen in een goed gevulde Maaspoort (2300 toeschouwers) waren opgetrokken keek Heroes na het 1e kwart tegen een vrijwel onoverbrugbare achterstand aan (10-23). Leiden was beter, maar ook scherper en agressiever in de verdediging.

In de Maaspoort leek Heroes bij het begin van de wedstrijd in de volle hal overgemotiveerd, als kinderen die werden vrijgelaten in een snoepwinkel. Coach Braal herkende het probleem wel: "In de rust heb ik gezegd dat we weer terug moesten naar ons basketbal."

Na de rust verbeterde het spel van Heroes en was de ploeg agressiever. De achtervolging werd ingezet. Daardoor stond in het laatste kwart op een gegeven moment nog maar een marge van zes punten op het scorebord (67-73). Alleen kreeg Den Bosch nooit echt grip op de Leidse aanval. "Terugkomen in de wedstrijd kost natuurlijk veel energie en Leiden speelde goed."

Opvallend was dat Austin Price, de topscorer van de eerste wedstrijd met 28 punten, nu geen enkel punt scoorde.

Woensdag is in Leiden de derde wedstrijd in de serie waarin beide teams nu één duel hebben gewonnen. De ploeg die het eerst drie duels wint is kampioen van Nederland. De vierde wedstrijd, is vrijdagavond in Den Bosch en dat is voor de ploeg die woensdag wint de eerste kans om te titel binnen te slepen.

LEES OOK: Droomstart voor basketballers Heroes in finale door winst in Leiden

Wel of geen feestgangers geprikt£ Drie aangiftes en nog héél veel vragen
Zijn er dit weekend in Kaatsheuvel nu wel of geen feestvierders met naalden geprikt£ Het antwoord op die vraag is even kort als onbevredigend: niemand weet het zeker. Wél staat vast dat er inmiddels drie aangiftes bij de politie liggen. Maar wat kan die politie met het fenomeen, waarvan nog niet eens vaststaat of het wel een fenomeen is, of het écht bestaat£ En hoe kijken huisartsen ernaar£

"We zijn nog aan het onderzoeken wat er in Kaatsheuvel is gebeurd en óf er daadwerkelijk iets is gebeurd." Politiewoordvoerder Lieke van Avendonk kan het niet vaak genoeg benadrukken: het is allerminst zeker dat op een feestje op het Anton Pieckplein dit weekend mensen slachtoffer zijn geworden van het inmiddels internationaal veelbesproken 'needle spiking'.

Wat wél vaststaat:

  • Zes mensen zochten tijdens het Pleinfestival in Kaatsheuvel de EHBO-post op, met een vermoeden/ angst geprikt te zijn.
  • Dat heeft geleid tot drie aangiftes van mishandeling, laat de politie maandagochtend desgevraagd weten.
  • Een vrouw van 18 werd op het feest onwel en moest naar het ziekenhuis.
  • De politie doet onderzoek. Dat is in handen van de afdeling Forensische Opsporing.
  • Bij de huisartsenparktijken in Kaatsheuvel kwamen vooralsnog geen telefoontjes binnen van onwel geworden Pleinfeestgangers. De politie deed een oproep om je vooral bij de dokter te melden, als je klachten kreeg. Maar er belde dus niemand, blijkt maandagochtend uit een belronde van Omroep Brabant.
  • Bij de dichtstbijzijnde spoedpost, die van het Elisabet-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg, kwamen dit weekend verschillende mensen die op het Pleinfeest waren geweest binnen met klachten. Welke klachten zij precies hadden en om hoeveel patienten het gaat, mag de ziekenhuiswoordvoerder niet zeggen. Dit omdat er een politieonderzoek loopt. Van de huisartsenposten in de regio zijn nog geen cijfers bekend.

Het politieonderzoek dat loopt, bestaat voor een groot deel uit praten. Woordvoerder Van Avendonk: "Met de mensen die de EHBO-post hebben bezocht, hoe verliep hun stapavond£ En met de mensen die daar aan het werk waren, wat hebben zijn gezien en geconstateerd£ En met de artsen in het ziekenhuis, die de vrouw hebben onderzocht die onwel werd. We willen natuurlijk heel graag weten waar zij ziek van is geworden."

Ook worden camerabeelden bekeken van het Pleinfestival, vertelt de woordvoerder. En dan heeft de afdeling Forensische Opsoring nog de mogelijkheid om zelf lichamelijk onderzoek doen. Of dat in het specifieke geval 'Pleinfeest Kaatsheuvel' ook gebeurd is of nog op de planning staat, kan/ mag van Avendonk niet zeggen.

Geen telefoontjes huisartsen
Bij de verschillende huisartsen in het dorp bleven de telefoons maandagochtend vroeg dus stil, na de oproep die de politie deed. Mochten zich toch nog mensen melden, dan worden die uitgenodigd op het spreekuur, zo krijgt Omroep Brabant maandagochtend bij de verschillende praktijken te horen.

Maar of dat dan wat oplevert£ Huisarts Van Laarhoven stelt: "Het is heel lastig te traceren, een prikje is vaak nauwelijks terug te zien. Na het zetten van een griepprik zie je soms helemaal niets, bijvoorbeeld." Als mensen zelf ook alcohol gedronken hebben of drugs gebruikt, is bovendien heel lastig te zeggen waarom iemand zich niet lekker voelt, vervolgt de huisarts.

En dan is er nog de factor tijd. Bloedonderzoek bijvoorbeeld heeft al weinig zin meer nu er bijna twee dagen zijn verstreken: "Die tijdspanne is eigenlijk al te groot."

Van Laarhoven benadrukt dat melding maken bij de politie ondanks alle mitsen, maren en moeilijkheden altijd zinvol is. "Zo kunnen er cijfers in kaart gebracht worden."

Onrust
Bij EenVandaag noemden deskundigen het stiekem drogeren van mensen met een naald vorige week nog 'bijna onmogelijk'. Maar het uitsluiten kunnen ze ook weer niet. Op verschillende plekken in Nederland liggen meldingen en zelfs aangiftes, maar hard bewijs is nergens gevonden.

Een prima recept voor onrust, al met al. In Helmond gingen afgelopen weekend ook geruchten over needle spiking. Daar deed niemand aangifte. laat de politie maandag weten. Er volgt daar dan ook geen onderzoek.

Een bezoekster van het Pleinfeest in Kaatsheuvel zei dit weekend op haar beurt tegen Omroep Brabant: "Heel heftig wat er is gebeurd. "Maar misschien is er dus wel helemaal niets gebeurd, benadrukt de politiewoordvoerder nog maar een keer. "Zodra we meer weten, gaan we het melden."

LEES OOK:

Mensen gestoken met naalden: dit weten we over 'needle spiking' 6 mensen zeggen geprikt te zijn bij Pleinfestival Kaatsheuvel, vrouw onwel

Rellende NAC-hooligans moeten cel in: 'Agenten zaten als ratten in de val'
Vijf NAC-hooligans hebben celstraffen gekregen, omdat ze de politie vorig jaar op 23 mei hebben aangevallen. Dit deden zij tijdens grootschalige rellen na de wedstrijd NAC - NEC (1-2). Volgens de rechter eindigde die dag voor de politieagenten 'in een regelrechte nachtmerrie'. "Zij zaten als ratten in de val."

De rechtbank heeft alle 24 volwassen en 2 minderjarige verdachten veroordeeld voor de ongeregeldheden. Vijf kregen dus een gevangenisstraf, waarvan de hoogste 170 dagen was, waarvan zestig voorwaardelijk. Zij werden zwaarder gestraft, omdat ze volgens de rechter al eens eerder betrokken waren bij voetbalgeweld. Een aantal veroordeelden hoeft niet meer de cel in, omdat ze in voorarrest hebben gezeten.

De anderen kregen taakstraffen tussen 80 en 240 uur. Dit is de maximale taakstraf die kan worden opgelegd. Ieder moet daarnaast duizenden euro's betalen als vergoeding voor de agenten en voor de schade die is aangericht. Zo werden het stadion, het wegdek en vier politiebussen vernield. Ook de twee minderjarigen moeten een werkstraf uitvoeren.

Sfeer van ontremming
Volgens de rechtbank hebben alle hooligans een actieve rol gehad in de rellen. "Er heerste een sfeer van ontremming waaraan iedereen een bijdrage heeft geleverd. Daardoor bleef het geweld voortduren", staat in het vonnis. "De Bredase samenleving heeft geschokt gereageerd."

Na de verloren wedstrijd, waardoor de Bredanaars niet promoveerden, probeerde een grote groep NAC-supporters buiten het Rat Verlegh Stadion een hek te forceren. Zij mochten vanwege de toen geldende coronamaatregelen niet naar binnen. Toen de ME dit voorkwam, richtten hooligans hun woede tegen de dienders.

Mortiervuurwerk
De politie werd met hekken, stenen, fietsen, flessen en zwaar vuurwerk bekogeld. Mensen haalden stoeptegels uit de straat, maakten deze kapot en gooiden ze naar de politie. Ook is mortiervuurwerk horizontaal in de richting van de politie geschoten.

Meerdere agenten raakten in het nauw en raakten gewond op. Zij stonden doodsangsten uit. Zo zei één van hen: “Ik heb het overleefd, maar ik was bang dat ik nooit meer thuis zou komen. Ik wil mijn leven niet meer riskeren voor een stel voetbalsupporters.”

Werk neergelegd
Agenten hebben verklaard het vertrouwen in de goedheid van de mens te zijn kwijtgeraakt. “Je wilt mij vanwege een verloren voetbalwedstrijd kapot maken£” Maar ook: “Begrijpen die relschoppers niet dat wij ook een partner hebben£ Een familie£ En veilig naar huis willen£”

De mentale dreun is zo groot dat sommigen hun werk zelfs hebben neergelegd. Zo verklaart een agent nooit meer bij de bereden politie te willen werken. Een ander diende zijn ontslag in, maar kwam daar later op terug. Enkele agenten hebben traumabehandelingen bij een psycholoog ondergaan om de klap te boven te komen.

Groepsdruk en alcohol
Tijdens de behandeling van de rechtszaak liet justitie haarscherpe camerabeelden zien van de rellen. De verdachten zijn daarop rood omcirkeld. Te zien is dat zij met stenen en flessen gooien. Ook schoppen en slaan ze politiebussen. De aanwezige verdachten erkenden de in het rood omcirkelde mensen te zijn.

De meesten erkenden zich te hebben misdragen. Maar waarom ze dat deden, zeiden sommigen ook niet goed te weten. Groepsdruk en alcohol speelden een grote rol, zeiden enkelen.

LEES OOK:

Spijt bij NAC-hooligans van rellen bij stadion: 'Zo ben ik helemaal niet'

‘Ik was bang dat ik nooit meer thuis zou komen’, zegt agent na rellen NAC

Grote groep NAC-supporters voor rechter na rellen bij NAC-stadion

Van kantoorbaan naar golfbaan: Patrick verwent het gras van de Dutch Open
Patrick Dirks (48) uit Haren bij Oss is een van de 50 greenkeepers die ervoor zorgen dat golfbaan Bernardus Golf in Cromvoirt er perfect bij ligt voor het Dutch Open, het grootste golftoernooi van Nederland. Hij had jarenlang een kantoorbaan, maar bracht zijn meeste vrije tijd door op de golfbaan. Daarom besloot hij van zijn hobby zijn beroep te maken.

We komen hem maandagochtend vroeg bij het eerste daglicht al tegen. Terwijl de zon net boven de bomen komt plaatst hij een vlag in een van de holes. Patrick geniet van het werk. Hij is al dagen in touw om alle achttien holes perfect op orde te krijgen. Het gras in de green moet op de millimeter nauwkeurig gemaaid en het golfballetje moet met precies de goede snelheid rollen.

Patrick is onderdeel van een internationaal team. Uit heel Europa en zelfs uit Australië zijn de greenkeepers naar Cromvoirt gekomen. Ze moeten aan het werk voor honderdvijftig golfers uit de internationale top. Die willen een perfecte baan hebben.

“Vroeger was ik een enthousiaste golfer”, vertelt Patrick. “De meeste vrije tijd die had bracht ik door op de golfbaan. Tot ik bedacht om mijn bureau vaarwel te zeggen en deze baan te nemen. Er is niks mooier dan de hele dag bezig te zijn met je hobby.”

“Het mooie is de precisie van ons werk. De manier waarop we met de natuur omgaan. Het gras, de heide die we aanplanten, de bomen die we verzorgen. Je bent de hele dag bezig met natuur. En je moet een tik met gras hebben. We doen ons best om het te laten groeien en gezond te houden en toch maaien we het iedere dag.”

“Mijn grote droom is dat Tiger Woods op mijn golfbaan komt spelen”, glundert Patrick. “Ik hoop dan dat hij zegt dat de baan er mooi bij ligt. Dat hij al het werk wat we er in stoppen waardeert. Als hij ons complimenten geeft, dan weet ik dat iemand met verstand ervan iets heel moois zegt.”

Het Dutch Open 2022 golftoernooi is van donderdag tot en met zondag in Cromvoirt.

LEES OOK:
Tienduizenden bezoekers verwacht bij Dutch Open golf in Cromvoirt

Celstraffen voor beschieten appartement waar kinderen tv zaten te kijken
De rechtbank in Den Bosch heeft twee mannen veroordeeld omdat ze een appartement aan de Hadewijchstraat in Den Bosch hebben beschoten. Daar zaten de bewoner en zijn twee kleine kinderen televisie te kijken. De mannen van 23 en 25 uit Duitsland en Zoetermeer moeten twee jaar de cel in.

Een derde man van 33 uit Ammerzoden kreeg zestien maanden cel voor zijn rol bij de schietpartij. Hij gaf onder meer het adres en een foto van het appartement aan de andere daders. De drie daders zijn twee broers en een neef.

Op zaterdag 12 september 2020 om kwart voor elf 's avonds werd vier keer op het appartement geschoten. Volgens de rechter bestond er 'een groot risico dat iemand dodelijk getroffen zou worden'. Reden voor de rechtbank om 'tot deze stevige straffen te komen'.

Snel na de schietpartij gaf de politie al aan dat de aanleiding voor de schietpartij waarschijnlijk een langlopend conflict was in de relationele sfeer.

Auto's in brand gestoken
Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat in september 2020 de auto’s van de 33-jarige man uit Ammerzoden en zijn vriendin in brand werden gestoken. Volgens hem zat de ex-man van zijn vriendin daar achter. Hij haalde de dag daarna zijn broer en zijn neef erbij. Ze belden de ex-man meerdere keren en bedreigden hem met de dood. De avond daarop werd het appartement van de ex-man beschoten.

De rechtbank acht bewezen dat de twee mannen op het appartement hebben geschoten. Dit om de bewoner, de ex-man, te bedreigen en intimideren, niet om hem te doden.

Kogels vlogen door woonkamer
Toch is volgens de uitspraak sprake van drie keer poging tot doodslag. Twee van de vier kogels vlogen namelijk op lichaamshoogte door de woonkamer, waar de ex-man en zijn kinderen voor de televisie zaten.

Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de verdachten 'op een volstrekt onacceptabele wijze voor eigen rechter wilden spelen'. Daarbij hebben ze volgens de rechter groot gevaar veroorzaakt door midden op straat in een woonwijk met een vuurwapen te schieten.

LEES OOK: Kinderen in beschoten appartement Den Bosch, politie denkt aan conflict in relationele sfeer

Medewerkster tankstation met groot mes bedreigd, ze staat doodsangsten uit
Wat wisselgeld en een paar pakjes sigaretten. Dat was de buit van twee overvallers die op vrijdagavond 18 februari toesloegen bij het Shell tankstation aan de Parallelweg in Fijnaart. De medewerkster die achter de kassa stond, werd met een groot keukenmes bedreigd. Zo dwongen de overvallers haar de kassa te openen. Ze stond doodsangsten uit.

Nadat ze de kassa open had gedaan, moest ze op de grond gaan zitten met haar gezicht naar de muur. Later vertelt ze tegen de politie dat ze op dat moment echt bang was dat de overvallers haar iets aan zouden doen. Dat ze haar zouden steken.

Wanneer de daders er met het geld en de sigaretten vandoorgaan, belt de medewerkster 112. Als de politie bij het tankstation is, zijn de daders gevlogen. In het opsporingsprogramma Bureau Brabant werd maandagavond aandacht besteed aan de overval. Er werden beelden van de daders getoond. Ook werd in de uitzending duidelijk dat de politie nog een ander spoor heeft gevonden.

Handschoen gevonden
Een speurhond heeft in de buurt van het tankstation, aan de Populierenstraat om precies te zijn, namelijk een handschoen gevonden.

De handschoen wordt onderzocht op dna-sporen, maar de politie hoopt ook dat iemand het kledingstuk herkent en mogelijk weet van wie de handschoen is. Mogelijk is deze van een van de overvallers.

Opvallend detail: een van de overvallers heeft een bijzonder loopje. Hij lijkt O-benen te hebben.

LEES OOK: Medewerker van tankstation bedreigd met mes tijdens overval

PSV verlengt Jordan Teze tot en met 2025 en hoopt op Luuk de Jong
PSV gaat het contract van Jordan Teze verlengen tot en met 2025. De contractverlenging wordt later deze week wereldkundig gemaakt. Verder staat de club in contact met Luuk de Jong. Zodra de spits aangeeft dat hij naar Eindhoven wil komen, staat PSV met open armen te wachten.

Jordan Teze maakt dit seizoen een mooie ontwikkeling door bij PSV. Dat gaat beloond worden met een contractverlenging. De centrale verdediger had nog een contract tot 2024. Dat gaat nu met nog een extra jaar verlengd worden.

De Brabantse verdediger werd dit jaar ook voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands Elftal. Tot minuten kwam hij nog niet. Teze raakte in aanloop naar de interlands geblesseerd. Voor de wedstrijden in de Nations League komende maand zit hij wederom bij de voorselectie.

Technisch directeur John de Jong laat weten dat hij tevreden is over de ontwikkeling van de centrale verdediger. “Hij maakt een mooie ontwikkeling door. We hebben in de winterstop geen extra centrale verdediger gehaald nadat Ramalho geblesseerd raakte. Je ziet dat Jordan Teze deze kans ook gepakt heeft en een bepalende basisspeler is geworden.”

Luuk de Jong
Na het vertrek van Eran Zahavi moet PSV op zoek naar een nieuwe spits. De voornaamste kandidaat voor deze vacature is Luuk de Jong. De Eindhovense club staat in nauw contact met de Nederlandse spits die ook ambassadeur van de club is.

“Luuk heeft de deur zeker nog niet dichtgegooid. Als hij terug wil keren bij PSV, zullen wij hem met open armen ontvangen.”

Verder gaf de technisch directeur aan dat hij goede hoop heeft op het blijven van Cody Gakpo en Ibrahim Sangaré. “Zij staan zeker open voor een langer verblijf. Wij hoeven ze ook niet te verkopen. Wij hebben deze zomer geen grote transfer nodig voor onze financiën.

Opnieuw felle onweersbuien op komst: code geel afgegeven
Brabant krijgt maandagmiddag opnieuw te maken met onweersbuien en harde windstoten. Het KNMI heeft daarom voor Brabant en Limburg code geel afgegeven.

Vanaf vier uur maandagmiddag wordt gewaarschuwd voor de onweersbuien. Na acht uur zal het noodweer vermoedelijk afnemen. Het noodweer gaat gepaard met felle onweersbuien. Daarbij is er kans op hagel en op windstoten van zestig tot zeventig kilometer per uur.

Het weerinstituut adviseert mensen om open water en open gebieden te vermijden en niet te schuilen onder bomen. Ook zal het verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden van het noodweer.

De verwachting is dat het noodweer na Brabant en Limburg richting Gelderland en Overijssel trekt.

Afgelopen donderdag en vrijdag trokken ook al flinke onweersbuien met krachtige windstoten over onze provincie. Vooral donderdag kreeg onze provincie te maken heftige buien en flinke windstoten. Vanuit Frankrijk en België trokken er ‘wolkbreukachtige’ buien over. Op sommige plekken zoals in Oisterwijk liepen onder meer kelders onder water.

Ook voor vrijdag werd noodweer verwacht, vooral het oosten van onze provincie zou daarmee te maken krijgen. Dat bleek achteraf mee te vallen. De zwaarste buien trokken via Limburg naar Duitsland.

LEES OOK:

Zware regen- en onweersbuien trekken over de provincie

We krijgen onweer op ons dak: deze dingen moet je zeker niet doen

Man uit Heeze opgepakt vóór dodelijk ongeval op bedrijfsterrein
Een 27-jarige man uit Heeze is zondagnacht samen met nog een verdachte opgepakt op een bedrijfsterrein aan de Haven in Ridderkerk in Zuid-Holland. Later vond op datzelfde terrein een dodelijke aanrijding plaats. De verdachten zijn vermoedelijk 'uithalers' die smokkelwaar uit containers halen.

De politie is nog op zoek naar een 'derde betrokken persoon'. Over de identiteit van de overleden man en de man die nog wordt gezocht, zijn geen mededelingen gedaan.

Wegrennen
De beveiliging van een terrein aan de Haven waarschuwde rond half drie de politie toen daar drie mannen tussen containers wegrenden. De mannen waren illegaal op het terrein.

Iets later konden de politie en de beveiliging de man uit Heeze aanhouden. Kort daarop vond op het terrein de fatale aanrijding plaats. Het slachtoffer werd aangereden door een vrachtwagen en overleed ter plekke: hulp mocht niet meer baten.

Uithalers
Hoewel de politie niet meldt waarom de mannen op het terrein waren, gaat het mogelijk om uithalers, zo meldt RTV Rijnmond.

Uithalers halen gesmokkelde producten zoals drugs, sigaretten of kleren uit containers en brengen ze daarna naar de uiteindelijke kopers.

RKC-trainer Joseph Oosting genomineerd voor Rinus Michels Award
Joseph Oosting maakt in zijn eerste seizoen als hoofdtrainer gelijk aanspraak op de Rinus Michels Award. Hij is samen met Arne Slot, Erik ten Hag, Ron Jans en Kees van Wonderen genomineerd voor de prijs voor trainer/coach van het jaar. De trainer van RKC eindigde op een verdienstelijke tiende plek met de Waalwijkers.

De Rinus Michels Award is de grootste nationale (individuele) prijs voor trainers. De trainersvakbond coaches betaald voetbal (CBV) nomineert jaarlijks vijf trainers.

Dat Joseph Oosting bij de genomineerden zit, is een erkenning voor zijn werk het afgelopen seizoen. De trainer handhaafde zich met RKC en werd dankzij een goede eindsprint tiende op de ranglijst. Het kwam twee punten te kort om zich te plaatsen voor de play-offs voor Europees Voetbal. Oosting kwam afgelopen zomer over van Vitesse waar hij assistent-trainer was. Bij RKC debuteerde hij als hoofdtrainer in het betaalde voetbal.

Eerlijk en oprecht
Oosting was erg populair binnen de spelersgroep. Spelers als Michiel Kramer en Melle Meulensteen spraken meerdere keren uit dat de trainer eerlijk en oprecht was. Iets wat werd gewaardeerd door de spelers.

Het is voor het tweede jaar op rij dat de trainer van RKC kans maakt op de Rinus Michels Award. Afgelopen seizoen was Fred Grim genomineerd voor zijn prestaties bij de Waalwijkers. De prijs ging toen uiteindelijk naar Erik ten Hag. Grim vertrok zelf afgelopen zomer naar Willem II maar werd daar vroegtijdig ontslagen.

Mensen gestoken met naalden: dit weten we over 'needle spiking'
Zes mensen hebben zich zaterdagavond bij een EHBO-post in Waalwijk gemeld, omdat ze vermoedden dat ze gedrogeerd werden door een prik met een injectienaald. Dit heet ook wel 'needle spiking'. In verschillende landen wordt hier de laatste tijd meldingen van gemaakt, maar veel informatie ontbreekt nog. Dit weten we tot nu toe over 'needle spiking'.

Needle spiking is een fenomeen waarbij mensen tijdens het uitgaan geprikt worden en zich daarna duizelig of misselijk voelen. Slachtoffers hebben daarna vaak een vreemde plek ergens op hun lichaam. De eerste meldingen van prikken tijdens het uitgaan, komen uit Groot-Brittannië in oktober vorig jaar. Inmiddels gaat het daar om ruim duizend meldingen.

Sinds kort komen er ook meldingen uit Frankrijk, België en Nederland. De NOS sprak met meerdere vrouwen en mannen die naar de politie zijn gestapt om te melden dat ze tijdens het uitgaan zijn geprikt. Ook bevestigden politiebureaus aan de NOS dat het probleem mogelijk groter is dan nu bekend.

Nu ook in Brabant£
Needle spiking lijkt nu ook onze provincie te hebben bereikt, met de zes mensen die zich meldden bij de EHBO-post in Waalwijk. Een van de melders is een 18-jarige vrouw, zij werd onwel en is naar het ziekenhuis gebracht.

En ook in Helmond werden vrijdagavond enkele jongeren onwel bij het Minor Feest. Er gaan geruchten gaan dat ook zij zijn geprikt. Al ziet de politie nog geen aanleiding om te veronderstellen dat hier sprake van is geweest.

Over het fenomeen is nog veel onduidelijk. Allereerst is vaak niet bewezen óf iemand wel echt met een naald is geprikt. Het is ook niet duidelijk wie er achter zou kunnen zitten en wat er in de prikken zit. In geen enkel geval is tot nu toe een verdachte aangehouden, ook niet in het buitenland. Hoeveel slachtoffers er zijn gemaakt in Nederland, is ook niet duidelijk.

Hoe en waarmee wordt geprikt
De politie onderzoekt alle meldingen, maar bij geen van de melders werd tot nu toe een vreemde stof in het bloed gevonden. Het kan dus zo zijn dat iemand niet echt gedrogeerd is met een injectienaald.

Maar er zijn ook andere verklaringen waardoor vreemde stoffen niet gevonden worden. Sommige stoffen, zoals GHB, verdwijnen bijvoorbeeld al snel uit je bloed, waardoor slachtoffers moeilijk kunnen bewijzen dat ze gedrogeerd waren. En je moet ook weten waarop je moet testen, om een bepaalde stof te kunnen vinden, weet Het Parool.

Over hoe mensen met een naald worden gedrogeerd, zijn ook veel vragen. Zo moeten daders waarschijnlijk een naald mee naar binnen zien te smokkelen. Vervolgens moeten ze de naald in iemand steken, de vloeistof erin spuiten en dan de naald er weer uit halen. Dat duurt wel een paar seconden. En dat moet allemaal zonder dat iemand het doorheeft.

Broodje aap£
In EenVandaag werd het fenomeen overigens een 'klassiek broodje-aapverhaal' genoemd, omdat het volgens deskundigen heel onwaarschijnlijk is dat mensen op deze manier worden gedrogeerd. Zo is in het bloed van de duizenden slachtoffers uit Groot-Brittannië geen bewijs gevonden. Volgens een deskundige van het Trimbos-instituut zouden hun klachten ook veroorzaakt kunnen zijn door alcohol. "Daarmee wil ik niet zeggen dat needle spiking niet gebeurt, maar het is moeilijk om uit elkaar te houden", aldus de deskundige.

Veel onduidelijk
Kortom: er is nog veel onduidelijk over needle spiking. De politie komt dan ook graag in contact met mensen die meer informatie hebben over de voorvallen en adviseert mensen die onwel zijn geworden om contact op te nemen met de huisarts.

LEES OOK:

6 mensen zeggen geprikt te zijn bij Pleinfestival Kaatsheuvel, vrouw onwel

Drunen loopt uit voor emotioneel afscheidsduel ter ere van Pepijn en Matt
De voetballers van de Drunense voetbalvereniging RKDVC hebben zondagmiddag een speciale wedstrijd gespeeld ter nagedachtenis aan hun omgekomen vrienden en ploeggenoten Matt en Pepijn. Ruim duizend toeschouwers waren bij het afscheidsduel aanwezig, onder wie de ouders van de twee jongens.

De wedstrijd was een eerbetoon aan de twee geliefde teamgenoten, een manier om het grote verdriet en gemis een plekje te geven.

De vlaggen bij de voetbalvereniging hingen zondag halfstok. De teamgenoten van Pepijn en Matt droegen speciale shirts met de namen van hun omgekomen vrienden.

Spelers van het eerste team van RKDVC vormden een erehaag voor aanvang van de wedstrijd tegen vv Baardwijk 6, die om twee uur begon. Terwijl 'You'll never walk alone' uit de speakers klonk, liepen de spelers van RKDVC 15 het veld op. Voorop liepen twee familieleden van Pepijn en Matt.

Tegelijk werden er fakkels aangestoken en de sjaals van de club omhoog gehouden.

RKDVC-voorzitter Hans Brokx hield een toespraak. Hij noemde het 'een speciale dag, met niet de juiste aanleiding'.

"Toen we het nieuws hoorden, waren we met z'n allen in shock en vanaf dat moment zaten we in een emotionele achtbaan. Hoe kon het zijn dat twee jonge mensen op zo'n manier uit het leven zijn gerukt£", zei hij.

Brokx sloot af met: "Ondanks het vele verdriet gaan we er een mooie middag van maken." Daarna volgden twee minuten stilte.

De wedstrijd eindigde in 1-3 voor vv Baardwijk. Het is meteen de laatste wedstrijd van het seizoen dat het 15e elftal speelt. Het verdriet om hun omgekomen teamgenoten is te groot.

Matt (19) en Pepijn (20) kwamen twee weken geleden om het leven bij een ongeluk in Loon op Zand. Ze staken 's nachts de Midden-Brabantweg over en werden daarbij aangereden door een auto.

Vorige week vrijdag en zaterdag waren de uitvaarten van jongens. Op de plek langs de weg waar het tweetal overleed, werden tientallen bloemstukken neergelegd.

LEES OOK:

Voetgangers (19 en 20) overleden na aanrijding bij bushalte

Voetbalclub Drunen rouwt na ongeluk waarbij jonge leden (19 en 20) omkwamen

'Regen aan lichtjes' voor omgekomen Matt en Pepijn bij RKC Waalwijk

6 mensen zeggen geprikt te zijn bij Pleinfestival Kaatsheuvel, vrouw onwel
Zes mensen hebben zich zaterdagavond bij een EHBO-post gemeld omdat ze vermoedden te zijn gestoken of geprikt tijdens festiviteiten op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. De politie is een onderzoek begonnen. Een van de melders is een 18-jarige vrouw die onwel werd en naar het ziekenhuis is gebracht, aldus de politie.

Op het plein was op dat moment het Pleinfestival bezig, een vierdaags feest met kermis, drive in-show en live optredens.

De Forensische Opsporingsdienst onderzoekt of de zes melders inderdaad zijn gestoken of geprikt en zo ja waarmee. Ook het onwel worden van de 18-jarige vrouw wordt onderzocht.

De politie roept mensen die zaterdagavond op of na hun bezoek aan het Anton Pieckplein onwel werden op om contact te zoeken met de huisarts.

Het Pleinfestival gaat zondag gewoon door. Volgens een woordvoerder van de gemeente Loon op Zand, waar Kaatsheuvel onder valt, is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd zaterdagavond. Daarom ziet de gemeente geen reden om het evenement zondag te annuleren.

Stiekem gedrogeerd met een injectienaald
In verschillende landen waaronder Nederland worden de laatste tijd meldingen gedaan van mensen die zeggen tijdens het uitgaan te zijn geprikt, waarbij ze stiekem worden gedrogeerd met een injectienaald. Het slachtoffer wordt vervolgens onwel.

Over dit fenomeen, ook wel 'needle spiking' genoemd, is nog veel onduidelijk.

Jongeren onwel in Helmond
Vrijdagavond raakten bij het Minor Feest in gemeenschapshuis De Geseldonk in Helmond enkele jongeren onwel. Bij het feest waren enkele honderden jongeren aanwezig. Geruchten gaan dat ook hier kinderen zijn geprikt.

Bekijk hieronder de beelden in Helmond:

LEES OOK: Mensen gestoken met naalden: dit weten we over 'needle spiking'

Dominobaan van 1400 kratten gebouwd na sluitingstijd in supermarkt
Een dominobaan van supermarktkratjes die door de hele winkel gaat. Het was een flink karwei maar medewerkers van de PLUS Peek in Tilburg hebben er een goed deel van hun vrijdagavond aan besteed. Na sluitingstijd van de winkel werden de honderden kratjes neergezet. Het vergde wel de nodige voorbereiding, vertelt Yorick van Krieken, een afdelingsmanager: "We hebben de hele week kratten opgespaard. In totaal hadden we er 1400." Het moment van de waarheid was nog wel even spannend. "Ik moest één keer een klein extra zetje geven, maar verder ging het soepel." Het doel van de dominobaan is om de nieuwe spaaractie van de supermarkt in te luiden.
Agenten en ME in het nauw door agressieve NAC-fans, rechter doet uitspraak
Agenten werden een jaar geleden in het nauw gedreven na de voetbalwedstrijd tussen NAC Breda en NEC. Ze waren hun leven niet meer zeker. Een aantal werd zo geraakt, letterlijk en figuurlijk, dat ze tijdelijk het werk moesten neerleggen. De rechtbank doet maandagmorgen uitspraak in de zaken tegen ongeveer dertig fans van NAC voor hun aandeel in de rellen.

Het was een orgie van geweld na de wedstrijd in het Rat Verlegh Stadion in Breda. NAC had zojuist de beslissende finalewedstrijd om promotie naar de Eredivisie verloren (1-2). NAC-fans bleken een slecht verliezer: ze reageerden hun frustratie af op politie en Mobiele Eenheid (ME). Er werd met vuurwerk en stenen gegooid.

“Doorgewinterde politiemensen vertelden dat ze dit nog nooit hadden meegemaakt, zo erg was het.” Zo probeerde de voorzitter van de rechtbank de ernst van de zaak duidelijk te maken bij de hooligans (van 17 tot 43) die terechtstonden.

De meeste verdachten, van wie veruit het merendeel afkomstig was uit West-Brabant, werden openlijke geweldpleging en vernieling ten laste gelegd. Het Openbaar Ministerie eiste onder meer celstraffen tot 100 dagen en 200 uur aan taakstraffen. Agenten menen dat er sprake was van poging tot doodslag en vinden dat ze recht hebben op schadevergoedingen.

Enkele agenten vertelden over het geweld van 23 mei vorig jaar. “Ik heb het overleefd, maar ik heb doodsangsten uitgestaan”, sprak één van hen. “Ik was bang dat ik nooit meer thuis zou komen.” Ze kregen trappen en klappen en ze werden bekogeld met dranghekken, vuurwerk, stenen en flessen.

De NAC-fans probeerden op een bepaald moment het stadion binnen te dringen. Toen dat niet lukte, koelden ze hun woede op een ME-bus. De inzittenden voelden zich als ratten in een val. Andere ME’ers konden hen verlossen, waarna de supporters agenten en politiebussen op de korrel namen. Een van die agenten zei dat ze hem ‘vanwege een verloren voetbalwedstrijd kapot wilden maken.’

Wegens de toen geldende coronaregels mochten slechts 2500 toeschouwers in het stadion. De uitschakeling, de zoveelste sportieve tegenvaller, was het laatste zetje voor een deel van de aanhang om zo te keer te gaan.

Tijdens de zitting mochten ook de verdachten hun zegje te doen. Lang niet iedereen maakte hiervan gebruik. Een man uit West-Brabant die in zijn vrije tijd grensrechter is, schaamde zich de ogen uit zijn hoofd. Hij gooide een uitgedoofde fakkel naar de politie. “Ik schaamde me hier heel erg voor. Zo iemand ben ik helemaal niet.” Een andere aanhanger bekende dat hij iets stoms had gedaan en dat hij nu op de blaren moet zitten.

LEES OOK:

Spijt bij NAC-hooligans van rellen bij stadion: 'Zo ben ik helemaal niet'

‘Ik was bang dat ik nooit meer thuis zou komen’, zegt agent na rellen NAC

Grote groep NAC-supporters voor rechter na rellen bij NAC-stadion

Boerendag Rijsbergen is gestopt maar gaat wel verder als museum De Karkooi
Brabant is een nieuw museum rijker en dat is museum De Karkooi in Rijsbergen. "We zijn vorige week na jaren van voorbereiding opengegaan", vertelt Jack Mouws. "Het museum is de opvolger van de Boerendag in Rijsbergen waarmee we noodgedwongen zijn gestopt. De eerste Boerendag werd in 1977 gehouden en de laatste in 2019. We gaan verder als museum."

De voorbije coronapandemie en te weinig vrijwilligers om de Boerendag Rijsbergen nog te kunnen organiseren zijn de aanleiding om te stoppen met de populaire Boerendag Rijsbergen. "We hebben meer dan veertig Boerendagen gehouden", vertelt Riet Hereijgers van de organisatie.

"In de topjaren trok het eendaagse evenement makkelijk 15.000 bezoekers. Tijdens de laatste en 25e fokveedag in 1977 werd de Boerendag voor het eerst gehouden. Het nostalgische boerenevenement sloeg zo aan, dat het door is blijven gaan tot en met 2019. In maart van dit jaar hebben we echter moeten besluiten om de stekker eruit te trekken."

De tientallen jaren dat de Boerendag Rijsbergen werd gehouden leverde de organisatie ook een immense hoeveelheid spullen op, van historische landbouwwerktuigen, hondenkarren tot en met de alledaagse klompen. Ze hebben 'allemaal' een plekje gekregen in het nieuwe museum. "We willen hier het boerenleven laten zien dat zeker voor herkenning zal zorgen bij de senioren, maar we willen de jeugd ook kennis laten maken hoe er gewerkt en geleefd werd", vertelt Riet Hereijgers. "Je gaat hier terug in de tijd."

De historische collectie van de Boerendag, nu (boeren)museum, is de afgelopen jaren flink gegroeid met tastbare schenkingen. "Door het overlijden van mensen weten nabestaanden soms niet wat ze met de (historische) verzameling van opa of vader aan moeten. Of wij er dan iets aan hebben, vragen ze dan", vertelt Riet. "Op die manier krijg je deelcollecties, die indirect toch een aanvulling kunnen zijn voor het museum."

De naam van het museum, De Karkooi, doet in eerste instantie wat vreemd aan, maar Jos van Rijckevorsel heeft de verklaring. "De Karkooi is een schuur en in die schuur stonden vroeger de karren. Bijvoorbeeld de kar waarmee de (rijke) boerenfamilie naar de kerk ging. In het museum is een karkooi nagebouwd en er staan ook mooie karren in."

Ieder museum, groot of klein, heeft een topstuk. In museum De Karkooi is dat niet anders. "Een compleet ingerichte boerderij, met een opkamer, een mooie kamer, de keuken en een stal hebben we nagebouwd", vertelt Jack Mouws. "Natuurlijk is er ook een bedstee met onder die bedstee een lade voor het ondergeschoven kind, daar moest de allerkleinste slapen."

Museum De Karkooi is een klein en nieuw museum waar het boerenleven van vroeger centraal staat. Omdat het museum draait op vrijwilligers is het (nog) beperkt geopend.

LEES OOK: Boerendag in Rijsbergen 'gezellig' en 'lekker boers'

Irmgard dacht dat haar dochter mogelijk slachtoffer 'needle spiking' was
De dochter van Irmgard is zaterdagavond niet geprikt en gedrogeerd met een injectienaald toen ze het Pleinfestival in Kaatsheuvel bezocht. Het meisje maakte een dag later wel een verwarde indruk. Hoewel haar moeder een dag later het verband legde met het festival, bleek dat toch niet het geval te zijn. Dat zegt ze zondagavond tegen Omroep Brabant nadat ze haar dochter uitgebreid heeft gesproken.

Moeder Irmgard was zaterdag op het Pleinfestival waar haar dochter ook was. Ze ging zelf wat eerder naar huis. Haar dochter bleef achter met een stel vrienden.

"Ik kon een dag later aan de telefoon geen gesprek met haar voeren. Ik wist niet wat ik ervan moest denken", vertelde de moeder zondagmiddag nog tegen Omroep Brabant.

Later op de avond laat Irmgard weten dat haar dochter gelukkig niets is overkomen. Wel was ze eerder bang dat haar dochter mogelijk was geprikt, zoals bij anderen. Zes mensen gaven aan te vermoeden dat ze zaterdagavond gestoken of geprikt te zijn bij het Pleinfestival.

Het is zondag hét gesprek van de dag op het Anton Piekplein, waar zondag de laatste dag van het Pleinfestival is. "Heel heftig wat er is gebeurd", zegt een jonge bezoekster. "Echt veilig voel ik me niet meer, maar ik ben in gezelschap van wat vrienden die me kunnen beschermen."

Fianni, die ook bij het evenement rondloopt, vertelt dat een vriendin van haar hoogstwaarschijnlijk geprikt is met een injectienaald. "Ze zat gisteravond op een bankje en was helemaal aan het ronddraaien. Dat was echt naar om te zien."

Net als vele anderen is ze ontdaan over wat er is gebeurd. "Ik snap gewoon niet dat mensen dit doen. En ik ben bang dat ik ook geprikt word, het is zo onopvallend."

Ook mannelijke bezoekers zijn geschokt door wat er zaterdagavond is gebeurd. "Het is niet prettig om te horen", zegt Chris. "Het is lastig om mee om te gaan, ik blijf goed opletten. Verder kun je er denk ik weinig aan doen."

Zes mensen hebben zich inmiddels gemeld omdat ze vermoeden dat ze slachtoffer zijn van 'needle spiking'. Een 18-jarige vrouw werd onwel, niet de dochter van Irmgard, en is naar het ziekenhuis gebracht. De Forensische Opsporingsdienst doet onderzoek.

Het Pleinfestival gaat zondag gewoon door. Volgens een woordvoerder van de gemeente Loon op Zand, waar Kaatsheuvel onder valt, is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd zaterdagavond. Daarom ziet de gemeente geen reden om het evenement zondag te annuleren.

De organisatie van het Pleinfestival wil niets zeggen over wat er is gebeurd.

LEES OOK:

6 mensen zeggen geprikt te zijn bij Pleinfestival Kaatsheuvel, vrouw onwel

Mensen gestoken met naalden: dit weten we over 'needle spiking'

Feest in Den Bosch: hockeysters slepen 21ste landstitel binnen
Flink wat gegil en tranen van geluk zondagmiddag op het hockeyveld in Den Bosch: de hockeysters van de thuisclub zijn wéér landskampioen. In de derde, beslissende wedstrijd zondag won het team met 2-1 van SCHC uit Bilthoven.

Het werd nog even spannend. Na de eerste wedstrijd om de landstitel donderdag stonden de Bossche favorieten er goed voor. De 3-1 winst gaf hen een voorsprong op SCHC. Maar het goede niveau wisten de geel-zwarten niet vast te houden. Nota bene op eigen veld verloren ze de return met 1-0.

Veel kansen
In de herkansing en weer op eigen veld moest het team van Marieke Dijkstra alsnog beslag leggen op het (21e) landskampioenschap. Dat ging niet zonder moeite. Ginella Zerbo scoorde voor SCHC vroeg in het eerste kwart de 1-0 uit een strafcorner. Maar de hockeysters uit Den Bosch zouden alsnog aan het langste eind trekken.

Ze openden het derde kwart sterk met een snel doelpunt van Pleun van der Plas. Beide ploegen kregen vervolgens tal van kansen, maar het bleef lang, heel lang 1-1. De beslissing viel pas 32 seconden voor het verlossende slotsignaal. Clubtopscorer Frédérique Matla benutte een strafcorner: 2-1.

Feestelijk afscheid
De winst betekent dat Margot van Geffen, Lidewij Welten en Marloes Keetels hun carrière in het shirt van Den Bosch feestelijk afsluiten. Van Geffen en Welten verruilen Den Bosch na dit seizoen beiden voor een andere club. Van Geffen, vlak na de wedstrijd: "Het is nu moeilijk te beseffen dat ik de club ga verlaten. Zoveel mensen in zwart-geel op de tribunes: dat ga ik onwijs missen. Ik ben heel trots op iedereen en ga hier heel erg van genieten."

Welten: "Mooier dan dit kan je het niet afsluiten. Met dit team en dit publiek: dat is fantastisch."

Marloes Keetels neemt na het WK deze zomer definitief afscheid van het tophockey. Voor haar was deze wedstrijd de laatste in clubverband. Keetels: "We bleven strijden tot de laatste minuut. Zo wil je landskampioen worden. Ik ga het missen, maar het is extra mooi om met de landstitel af te sluiten."

LEES OOK:

Hockeysters Den Bosch nog geen landskampioen

Hockeysters Den Bosch op drempel van nieuw kampioenschap

Hockeysters Den Bosch plaatsen zich voor finale om landskampioenschap

Hockey: HC Tilburg promoveert naar Hoofdklasse ten koste van Oranje-Rood
Na 13 jaar op het hoogste niveau viel zondag het doek voor de vrouwen van Oranje-Rood. De hockeysters uit Eindhoven verloren het derde en beslissende duel in de play-outs van Tilburg en degraderen daardoor uit de Hoofdklasse.

De twee vorige wedstrijden eindigden in een gelijkspel en moesten beslist worden via shoot-outs. Dat was zondag, na goals van Cis Ypelaar en Lisa Post, opnieuw het geval. Net als in duel één nam Tilburg die shoot-outs beter. Maddie Hinch, de ervaren Engelse keepster in Tilburgse dienst, vertolkte daarin een hoofdrol.

De Tilburgse hockeyvrouwen, geleid door de kopstukken Ageeth Boomgaard en Maartje Paumen, neemt de plek van Oranje-Rood in de Hoofdklasse komend seizoen over.

Anny is 55 jaar vermist maar de politie blijft naar haar en anderen zoeken
De hoop dat op een dag de deurbel gaat en je geliefde voor de deur staat. Dat gevoel hebben duizenden nabestaanden van mensen die vermist zijn. Met de jaarlijkse actie Mis je Mei£ vraagt de politie extra aandacht voor vermissingszaken. Op dit moment zijn er 254 mensen als vermist opgegeven. Daarvan is bijna tien procent voor het laatst gezien in Brabant. Dit zijn een paar van die vermissingszaken.

Jaarlijks worden er zo'n veertigduizend mensen vermist. Het grootste deel daarvan wordt gelukkig binnen 48 uur weer teruggevonden. Op dit moment worden er 24 mensen vermist die voor het laatst gezien zijn in Brabant. Een deel van de vermiste mensen is waarschijnlijk ontvoerd.

Een aanzienlijke deel van de vermissingen komt uit het criminele circuit. Je hebt onder de vermisten ook een klein clubje die waarschijnlijk niet gevonden willen worden.

Vermisten in Brabant
Anny Heyligers wordt het langst vermist in onze provincie. Toen haar man op 30 november 1966 aankwam bij hun appartement aan de Boutenslaan in Eindhoven was zijn vrouw daar niet. De 23-jarige Anny was vertrokken en had hun zoontje van 14 maanden alleen achtergelaten. Waar Anny naartoe is gegaan of wat er met haar gebeurd is, is tot de dag van vandaag niet duidelijk. Op dit moment zou Anny 78 jaar zijn.

Een recentere vermissingszaak in Brabant is de zaak van Maria Drezaliu. Het 15-jarige meisje wordt sinds 27 april dit jaar vermist. Het van oorsprong Roemeense meisje zat in een instelling vanwege zorgen om mensenhandel. Drezaliu was op Koningsdag buiten aan het sporten toen ze werd meegenomen door een kale, gezette man van in de veertig. Volgens de politie is het mogelijk dat ze nog in het gezelschap is van die verdachte, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Een andere bijzonder vermissingszaak is de zaak van Jan en Riet Kelders. Het stel vertrok op 22 september 1989 in een kleine bestelauto. In eerste instantie vermoedden men dat ze eventjes weg waren of dat ze richting Engeland waren vertrokken. Ze bouwden namelijk draaiorgels en hadden met hun bedrijf een groot internationaal netwerk weten op te bouwen. Dat scenario werd alleen uit de wereld geholpen toen het lege bestelautootje werd gevonden in Vlissingen.

In 2016 opende de politie de zaak weer, omdat ze tips had gekregen dat het echtpaar vermoedelijk in een betonnenvloer van hun oude huis zou liggen. Op dat moment zat er een kapsalon in het huis. De kapsalon kon uiteindelijk opgelucht ademhalen toen er geen lijken in hun vloer bleken te liggen. Het betekent echter wel dat Jan en Riet nog steeds niet gevonden zijn.

Ook bij de vermissing van Maarten Geurts houdt de politie rekening met een misdrijf. De moeder van Maarten weet zelf zeker dat hij vermoord is. Door wie Maarten vermoord zou zijn, weet zijn moeder echter niet. Lang werd gedacht dat de crimineel Jan B. Geurts vermoord zou hebben. Een jaar voor de vermissing had B. Geurts namelijk al eens iemand ontvoerd.

De moeder van Maarten weet alleen zeker dat B. het niet heeft gedaan. Zij bracht niet lang na de vermissing namelijk een bezoekje aan het beruchte autosloopbedrijf van B. In 2015 vertelde zij aan Omroep Brabant: “Hij gaf toe dat hij achter de ontvoering zat, maar hij zei niets te maken te hebben met zijn verdwijning van mijn zoon. Het klinkt gek: maar ik geloof Jan tot op de dag van vandaag”. De laatste keer dat de toen 26-jarige Geurts gezien werd, was op 28 mei 1990 op station Roosendaal.

Wilko sprak maar 3 uur met zijn biologische moeder: ‘Het was een schande'
Als baby werd Wilko Vermuë afgestaan voor adoptie. Hij werd geboren in Moederheil in Breda, een doorgangshuis voor ongehuwd zwangere vrouwen. Dat was een schande in die tijd. In zijn hele leven ontmoette hij zijn moeder maar één keer. En op de plek waar vroeger het Moederheil-gebouw stond, speelt Wilko nu mee in een theaterstuk: “Dit is een kans die ik nooit meer krijg.”

In Breda zijn is voor Wilko bijzonder: “Ik voel me altijd tot deze stad aangetrokken.” Hij is er geboren, maar niet opgegroeid: hij werd geadopteerd door een gezin uit Borssele. Wilko staat in het park dat ooit hoorde bij Moederheil. Het gebouw zelf is er niet meer, dat werd in de jaren negentig gesloopt. Er staat nu een appartementencomplex.

Wilko werd in 1968 in Moederheil geboren. Zijn moeder kampeerde negen maanden ervoor met vriendinnen op een camping in Cadzand. Daar raakte ze zwanger. Ongehuwd: een doodzonde in die tijd. Dus stond ze haar zoon na geboorte af.

Het was een andere tijd, dus Wilko vindt het moeilijk hierover te oordelen: “Ik had niet graag in haar schoenen gestaan. Maar dat neemt niet weg dat ik als geadopteerde ook een jeugdtrauma heb dat ik heel mijn leven meedraag." Dat is veroorzaakt door het feit dat Wilko niemand van zijn biologische familie echt kent. "Dat je als moeder en kind meteen gescheiden wordt, is denk ik heel onnatuurlijk.”

Eén keer, in 2006, ontmoette Wilko zijn biologische moeder. Drie uur lang spraken ze elkaar. Maar daarna wilde ze niets meer met hem te maken hebben. “Voor een tweede keer werd ik niet geaccepteerd”, zegt hij erover. Ze verbood hem zelfs om contact te zoeken met zijn halfbroer en -zus. “In programma’s als Spoorloos zie je herenigingen waarbij moeders heel graag hun kind in de armen sluiten. Dat is voor mij wel confronterend om te zien.”

Meedoen aan het toneelstuk Moederskind, op de plek waar hij is geboren, is dan ook belangrijk voor hem. Al is het is ver buiten zijn comfortzone, geeft Wilko toe. “Om duidelijk te maken wat er is gebeurd en wat dat met ons, adoptiekinderen en afstandsmoeders, doet.”

Regisseur Anouk van den Berg merkt dat het voor alle spelers heel dubbel is om aan het theaterstuk Moederskind mee te werken: “Deze geschiedenis is uitgewist. Er is ook geen herdenkingsteken. Als je hier loopt, zie je nergens dat hier een doorgangshuis heeft gestaan. Alleen dit plantsoen is nog over. Aan de spelers merk ik dat ze deze plek eer willen bewijzen. Maar het is voor hen ook heel beladen.”

Wat er in Moederheil is gebeurd heeft Wilko nooit achter zich kunnen laten. Hij zoekt nog naar zijn biologische vader. “In mijn omgeving hoor ik wel eens de vraag: wanneer stop je daar nu mee£ Maar dit zal altijd een onderdeel van me blijven. Ik probeer het een plek te geven, zodat het niet mijn leven beheerst. Er zijn tussen de 15- en 25.000 kinderen afgestaan voor adoptie. In dit theaterstuk wil ik deze geschiedenis laten zien. Want dit had nooit mogen gebeuren.”

Moederskind is te zien van 27 mei tot en met 12 juni. Meer informatie vind je hier.

LEES OOK: Eugénie werd geboren in kliniek voor ongehuwde moeders en had geen babyfoto

Feed Fetched by RSS Dog.