Omroep Brabant: Laatste nieuws
Geen 150 asielzoekers naar Bakel, wel onderzoek naar kleinere opvang
Er komen geen asielzoekers op het terrein van de Zorgboog in Bakel. Aanvankelijk wilde het COA 300 asielzoekers huisvesten op het terrein. Het college ging daar niet mee akkoord en stelde voor om 150 asielzoekers op te vangen voor een periode van twee jaar op het terrein van de Zorgboog. Maar met dat plan ging de gemeenteraad dinsdagavond niet akkoord.

De vraag van het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, om asielzoekers op te vangen, zorgde voor veel commotie in het dorp Bakel. Op een eerste inloopavond kwamen 450 inwoners af. Ook Geert Wilders van de PVV liet zich zien. Later kwam hij voor een tweede keer naar Bakel voor een hoorzitting.

Veel inwoners van Bakel hadden problemen met de hoeveelheid asielzoekers die zouden komen. Ook de locatie, een terrein waar ook mensen wonen met een hersenafwijking en waar ook een hospice ligt, vonden veel mensen niet geschikt. De gemeente stelde voor een beperkt deel van het terrein beschikbaar stellen.

De meerderheid van de gemeenteraad gaf dinsdagavond aan graag asielzoekers te willen opvangen, maar geen 150 en ook niet op het terrein van de Zorgboog. De burgemeester heeft nu de opdracht gekregen om een geschikte locatie te zoeken voor de opvang van zo'n 70 asielzoekers.

Veel raadsleden worstelden flink met de beslissing over de opvang van asielzoekers in Bakel. "Dit onderwerp is een hele zware taak voor lokale politici", zei Stefan Janszen, fractievoorzitter van het CDA, de grootste partij in de raad. Maar ook de meeste partijen vinden 150 asielzoekers teveel, het aantal past niet bij het dorp, vinden ze. Ook de locatie is niet geschikt omdat er kwetsbare mensen wonen.

De gemeenteraad wil wel verantwoordelijkheid nemen om asielzoekers op te vangen. "We willen een passende oplossing voor dit maatschappelijke en humanitaire probleem", zegt Janszen. "Het slepen van asielzoekers van sporthal naar sporthal moet stoppen en wij willen daarin ons steentje bijdragen."

Veel politieke partijen willen ook uitgaan van de nieuwe spreidingswet die in de maak is. "Als alle gemeentes doen wat ze moeten doen, hoeven we helemaal niet zoveel asielzoekers op te vangen", zegt Anne van Berlo van de VVD. Zij denkt dat twee kleine locaties in de gemeente een oplossing zou kunnen zijn.

Burgemeester Michiel van Veen waarschuwde de raad over een zoektocht naar een nieuwe locatie. "Ik voorspel dat bij een nieuwe locatie mensen ons ook gaan bellen. Dan moeten we dit traject weer doorlopen. Er zal altijd iemand zijn die de locatie niet geschikt vindt. Er zullen altijd tegenstanders zijn."

LEES OOK: COA legt uit waarom een klein asielzoekerscentrum zo moeilijk is

Succespaard Salinero van Anky van Grunsven is overleden
Het wereldberoemde dressuurpaard Salinero is overleden. Dat maakte Anky van Grunsven dinsdagavond bekend op haar Instagramaccount. "Mijn hart is gebroken. Salinero laat ons in tranen achter."

Van Grunsven en Salinero hebben samen vijf olympische medailles gewonnen: twee keer goud, twee keer zilver en een keer brons.

In 2013 ging de ruin met pensioen. Salinero is 28 jaar oud geworden. "De herinneringen zullen altijd blijven", schrijft de amazone op Instagram.

In Erp staat een standbeeld van succespaard Salinero. Op diezelfde plek staat ook een standbeeld van Bonfire, het paard van Anky van Grunsven dat in 2013 overleed.

Nog één keer genieten van Salinero:

LEES OOK: Anky van Grunsven neemt afscheid van Salinero op Indoor Brabant: 'Ik zat iets te veel te genieten'

112-nieuws: 'hartje' voor vrijwilligers brandweer • chauffeurs in de fout
In dit liveblog houden we je deze woensdag op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Brabant. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden en misdrijven in de provincie.
Onsmakelijke verrassingen in het eten komen vaker voor
Check altijd goed je eten voordat je het in je mond stopt. Het is een wijze les voor Gerda uit Uden die in een pak vla een stuk vlees vond, maar ze is niet de enige die zo’n onsmakelijke ontdekking deed. De afgelopen jaren doken er al vaker van dit soort ranzige verhalen op en je kunt dus maar beter gewaarschuwd zijn.

Broodje naaktslak
Zo zette studente Jana Nuiten haar tanden in een broodje oude kaas mét naaktslak. Ze kocht het bij de AH to go op het station in Tilburg en at het in de trein op. Toen ze er bij de laatste hap achter kwam dat het glibberige diertje in de verpakking kronkelde, heeft ze nooit meer een voorverpakte sandwich bij die supermarkt besteld.

Brood met dode muizenstukjes
In 2015 kocht een man uit Eindhoven een brood bij Albert Heijn. Toen hij het een paar dagen later uit de vriezer haalde ontdekte hij dat er een dode muis in zat. De supermarktketen beloofde extra controles uit te voeren, maar twee jaar geleden gebeurde het opnieuw. Een vrouw uit Helmond vond in de sneetjes brood die haar zoontje aan het smeren was opgehakte stukjes muis.

Bonbons met rattengif
In Uden doken jaren geleden bonbons met rattengif erin op. Een arts van ziekenhuis Bernhoven kreeg thuis een doos bonbons bezorgd, maar hij had al snel door dat het zaakje stonk. De folie was eraf en de bonbons zagen er smoezelig uit. Hij bracht ze naar de politie en na onderzoek bleek dat er gif in zat. De bonbons bleken afkomstig van een Veghelse vrouw, die leidde aan schizofrenie.

Het verhaal over de ‘vlees-flip’ van Gerda maakt veel los op Facebook. Ook veel van onze lezers hebben onsmakelijke ervaringen met eten. Zo vond Cindy Aerts onlangs in een zak ijsbergsla een berg nietjes. Toen Anja van Beukelen witte bonen in tomatensaus at, trok ze een stuk touw uit haar mond. En Esther van Putten stuitte tijdens het eten van kipspiesjes op een menselijke nagel. “Ik ging over mijn nek en als ik eraan denk moet ik weer. Ik heb ze nooit meer gegeten”, aldus Van Putten.

LEES OOK: Onsmakelijke vondst in de dubbelvla: 'Ik moest bijna kotsen'

Duizenden Marokkaanse fans vieren voetbalfeestje in Brabantse steden
Op verschillende plaatsen in Brabant vierden grote groepen Marokkaanse voetbalfans de overwinning van hun nationale elftal op Spanje. In de Eindhovense Kruisstraat werd het zelfs zó druk, dat de politie de feestgangers vriendelijk verzocht te vertrekken. Ook de Heuvelring in Tilburg was een tijdje afgesloten voor verkeer.

Al tijdens de wedstrijd was de politie te paard aanwezig in de Kruisstraat. Na de rellen in steden als Den Haag en Amsterdam eerder dit WK, werd gevreesd dat het ook in onze provincie weleens mis zou kunnen gaan.

Dat bleek niet het geval. Wel verzamelden duizenden Marokkanen zich dus om te vieren dat hun sterren de Spaanse ploeg na penalty's uit het toernooi wisten te schieten. Naast Eindhoven was het ook in onder andere Den Bosch, Breda en Tilburg druk op sommige plekken.

Zo werd in Tilburg de Heuvelring een tijdje afgesloten ter hoogte van de Spoorlaan, nadat tientallen auto's met Marokkaanse fans daar toeterend overheen reden. Rond kwart voor negen was de weg weer vrij.

Na 7 maanden zoeken heeft Land van Cuijk eindelijk burgemeester gevonden
Het heeft even geduurd, maar de in oppervlakte grootste gemeente van Brabant heeft nu eindelijk haar burgemeester. Marieke Moorman (PvdA) is door de gemeenteraad voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Land van Cuijk. In april begon de zoektocht naar de nieuwe burgemeester. Nu zeven maanden later is die dus gevonden.

De gemeente Land van Cuijk bestaat sinds 1 januari 2022. Toen fuseerden de gemeenten Cuijk, Boxmeer, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis en Grave tot één gemeente. Marieke Moorman (52) is sinds 2013 burgemeester van Bernheze. Daarvoor was ze wethouder in Tilburg.

Sinds april zijn ze in (het) Land van Cuijk al aan het zoeken naar een nieuwe burgemeester. Toen werd de profielschets opgesteld. In mei werd de vacature uitgeschreven. Slechts zes mensen solliciteerden. Wat opmerkelijk is. Land van Cuijk is qua oppervlakte de grootste gemeente van Brabant en is ook met 90.000 inwoners zeker niet klein te noemen.

Het duurde dus lang voordat de procedure klaar was. Even ter vergelijking: ook de nieuwe gemeente Maashorst moest op zoek naar een nieuwe burgemeester. Die werd binnen vier maanden gevonden.

Dat het lang duurde had vooral te maken met vertraging bij de provincie en de landelijke overheid. "Op de een of andere manier zijn we onderop stapel terecht gekomen", zegt Mike van Diemen, voorzitter van de vertrouwenscommissie. "Er waren veel nieuwe burgemeesters te behandelen. En er zat ook de zomervakantie tussen."

De minister van Binnenlandse Zaken moet de benoeming nog goedkeuren en de Koning moet het benoemingsbesluit ondertekenen. Maar regulier is dat slechts een formaliteit.

Wim Hillenaar is nu (waarnemend) burgemeester van Land van Cuijk. De voormalige burgemeester van de zelfstandige gemeente Cuijk werd eind vorig jaar in die functie geïnstalleerd. Het is officieel niet bekend of hij tot de zes sollicitanten behoorde.

10.000 euro voor tip die leidt naar ontsnapte tbs'er Sherwin Windster
Het OM looft 10.000 euro uit voor de gouden tip die naar de ontsnapte tbs'er Sherwin Windster leidt. Windster schoot in 2015 Tilburger Mick Pitai dood tijdens een uit de hand gelopen roofoverval. Hij ontsnapte in juni uit een tbs-kliniek en behoort sinds dinsdag tot de meest gezochte criminelen van Europa.

Dat werd dinsdagavond bekend gemaakt in het tv-programma Opsporing Verzocht. Er zouden aanwijzingen zijn dat de tbs'er in België is geweest, of nu nog is. "Heeft u een idee waar Sherwin Windster kan zijn of recent is geweest, geef het alstublieft door aan de politie", zo klonk het in het programma.

Het OM garandeert dat wanneer de tipgever de precieze locatie van Windster doorgeeft, zijn of haar naam niet in een dossier terechtkomt. "Wél kunt u belastingvrij aanspraak maken op de beloning."

Klopjacht
Windster ontsnapte afgelopen juni samen met de 24-jarige Luciano D. uit de Pompekliniek in Nijmegen. D. werd na een klopjacht van negen dagen in Den Haag aangehouden.

Windster is nog altijd voortvluchtig. Eerder werd hij al op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Sinds dinsdag staat hij ook op de opsporingslijst van Europol. Windster kreeg in 2019 5,5 jaar cel en tbs voor afpersing en de gewapende overval waarbij Pitai om het leven kwam.

LEES OOK:
Zo blijft tbs'er Sherwin Windster maanden onder de radar: 'Veel discipline'

Dit is wat de ontsnapte tbs'er Sherwin Windster op zijn geweten heeft

Ontsnapte tbs'er schoot in 2015 Tilburger dood, politie begint klopjacht

Onsmakelijke vondst in de dubbelvla: 'Ik moest bijna kotsen'
Vla eten zal nooit meer hetzelfde zijn voor Gerda Wolf uit Uden. De 69-jarige vrouw vond een enorme klont in een pak dubbelvla. Ze gaat er vanuit dat het stuk vlees was. "Dagenlang was ik ziek." De woede is nog altijd van haar gezicht af te lezen. "Dit moet gewoon niet kunnen. Ik zal niet rusten tot duidelijk is wat het is. Dit mag nooit meer gebeuren."

Op 14 oktober deed Gerda de macabere vondst. Net zoals elke avond wilde ze een lekker bakje vla eten. Sterker nog: ze nam het ruim en schepte nog een tweede keer op. "Ik moest hard schudden want er kwam niks meer uit. Heel gek, het pak was net nieuw." Ze klungelde tot ze gerammel uit het pak hoorde.

"Met een tang hebben we de prop eruit gehaald", weet Gerda, die de buurvrouw om hulp had geroepen. "Het was heel groot. Het paste niet op een eetlepel. Het was heel erg griezelig." Nog altijd is onduidelijk wat er nou precies in het pak vla zat. Buurvrouw Marja Vleeshakker: "Het leek op een stuk kipfilet."

De communicatie met de supermarktketen Lidl gaat alles behalve soepel, vindt Gerda. Ze heeft een enorme stapel papieren op haar bureau liggen: van mails tot bewijzen van de post. Ze heeft het pak zelfs opgestuurd naar de Lidl, maar volgens de vrouw is het kwijtgeraakt.

"Dagenlang had ik diarree. Alles kwam weer naar buiten." Ze zegt zich vooral zorgen te maken om anderen. "Kinderen of slechtzienden hadden het misschien niet gezien. Ik moet er bijna van kotsen, zo vies vind ik het." Ze heeft weinig vertrouwen in de supermarkt. "Ik strijd desnoods door tot aan het gerechtshof, totdat duidelijk is wat erin zat."

De Lidl laat dinsdag in een schriftelijke reactie weten: "We vinden het erg vervelend wat de klant heeft ervaren en nemen dit uiterst serieus. De afgelopen periode hebben wij regelmatig contact gehad met de klant om samen het protocol te doorlopen en de status te bespreken. Ook gisteren nog. Omdat het onderzoek nog loopt, kunnen we er op dit moment helaas nog niet inhoudelijk op ingaan." Volgens de keten lijkt het te gaan om iets eenmaligs en zijn er geen verdere klachten.

Voor Gerda is het in elk geval duidelijk. Ze gooit dinsdag een pak dubbelvla demonstratief in de vuilnisbak. "Ik hoef nooit meer vla. En ik ga zeker nooit meer naar de Lidl."

Overvallers casino in Made bedreigden personeel met pistool en messen
De politie heeft beelden gedeeld van de gewapende overval op het Play World Casino aan de Kerkstraat in Made. In Opsporing Verzocht was dinsdagavond te zien hoe drie mannen daar eind oktober een flinke som geld buitmaakten.

De overval vond plaats in de nacht van 30 op 31 oktober, net iets na middernacht. Twee medewerkers, een man en een vrouw, waren op dat moment bezig de zaak af te sluiten. Er waren op dat moment al geen gasten meer in het casino.

Toen de medewerkers het laatste reclamebord naar binnen haalden, stormden de drie overvallers het casino in. Op de beelden is te zien dat een van hen meteen na binnenkomst een pistool op het personeel richt en het doorlaadt. Even later zet hij het wapen tegen het hoofd van de 51-jarige medewerkster.

De andere twee overvallers hadden grote messen bij zich. Zij brachten de mannelijke werknemer richting een voorraadruimte, waar ze hem dwongen de kluis te openen. Als hij niet meewerkte, zouden ze hem vermoorden. Maar de man werkte pas een maand bij het casino en was nog helemaal niet bevoegd om de kluis überhaupt open te maken.

Telefoon bij Terheijden
Uiteindelijk lukte het via de vrouwelijke medewerkster alsnog om bij het geld te komen. Zeven minuten na hun gewelddadige entree, gaan de overvallers er weer vandoor met een onbekende hoeveelheid contact geld. Bij hun vlucht namen ze ook de telefoon van een van de werknemers mee.

Via de tracking-app Find My iPhone is de politie erachter gekomen dat ze in oostelijke richting snelweg A59 op zijn gereden. De telefoon zou waarschijnlijk bij afrit Terheijden uit de auto zijn gegooid.

De politie hoopt dat de duidelijke camerabeelden mogelijk een doorbraak in het onderzoek kunnen betekenen. Daarbij wijzen ze erop dat een van de overvallers een snorretje had en een shirt van het merk Givenchy droeg. Ook valt het volgens de politie op dat de overvaller met het pistool erg jong én zenuwachtig leek.

Niet voor het eerst
Het is niet voor het eerst dat overvallers het gemunt hebben op dit casino. Eind juli vorig jaar was het ook raak. Medewerkers van het casino werden toen door twee overvallers bedreigd met een mes en vastgebonden.

Een maand daarvoor was er ook al een overval op het casino. Die bleek toen in scène gezet door een medewerker van het casino, om er zo zelf met het geld vandoor te gaan.

LEES OOK: Casino in Made opnieuw overvallen: drie gemaskerde daders maken geld buit

Met de hondencontroleur op pad: 'Ik heb nog nooit klappen gehad'
De discussie over de hondenbelasting woedt al jaren. Steeds minder gemeenten heffen deze belasting. Een van de gemeenten waar de blaftaks nog wel geldt, is Geldrop-Mierlo. Hans van Lierop gaat daar langs de deuren om te controleren of iedere hondenbezitter trouw betaalt.

“Goedendag, ik kom namens de gemeente controleren op de hondenbelasting. Heeft u een hond£" klinkt het als Hans voor de deur staat. Als hij de hond al heeft gezien kijkt hij eerst in het systeem of de viervoeter is aangemeld. “Is dat niet zo, dan zeg ik altijd voorzichtig: ik zie dat u een hond heeft, maar dat die niet in het systeem staat. Zou het kunnen zijn dat u deze vergeten bent aan te melden£”

Volgens Hans zijn de meeste mensen zich dan van geen kwaad bewust. Hij gelooft bovendien in de goedheid van de mens. “Sommigen leggen uit dat ze net verhuisd zijn en dat ze dachten dat de gemeente het wel zou overschrijven. Logisch, ik kan me voorstellen dat je dat niet meteen uitzoekt als je in een nieuwe gemeente komt wonen.”

En wat nou als mensen zeggen dat ze een logeerhond hebben£ “Dat mag", zegt Hans. "Maar dan willen we wel weten van wie de hond is. Dat adres krijgt dan de code L en dan komen we over een paar weken nog eens kijken. Als na een paar controles blijkt dat de hond er altijd is, is het geen logé meer en dan krijgen ze alsnog een aanslag.’’

Hoewel er in steeds minder gemeenten belasting voor de hond betaald hoeft te worden, merkt Hans weinig weerstand bij de mensen. “Ik doe dit al vijftien jaar en er gebeurt zelden of nooit iets. Ik heb nog nooit klappen gehad", lacht hij.

"Natuurlijk is er is af en toe wel iemand met een kort lontje. Vorige week werd er nog een man boos toen ik zei dat hij zijn hond niet gemeld had. Maar je moet in dit werk met mensen kunnen omgaan. Ik blijf altijd heel vriendelijk.”

Geldrop-Mierlo is een van de 21 Brabantse gemeenten waar de blaftaks nog wordt geïnd. In 35 gemeenten in onze provincie betalen hondenbezitters de belasting niet. Tilburg spant qua hoogte van de belasting de kroon. Daar betaal je 113,19 euro wanneer je als baasje één hond hebt. Terwijl in Zundert dit bedrag met 32,53 euro juist het laagst is.

De vier duurste gemeenten, qua hondenbelasting, in onze provincie zijn:

  • Tilburg: 113,19 euro
  • Den Bosch: 88,92 euro
  • Veldhoven: 83,24 euro
  • Eindhoven: 82,00 euro

Kijk in het kaartje of er in jouw gemeente nog hondenbelasting wordt geheven, en zo ja hoeveel

Steeds meer gemeenten hebben de hondenbelasting afgeschaft. Tien jaar geleden hadden zeven op de tien gemeenten in Nederland de belasting nog. In 2022 is dat voor eerst het minder dan de helft. Dat blijkt uit cijfers van het COELO, onderzoeksinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Wat opvalt is dat in het noorden van het land hondeneigenaren vaak geen belasting betalen voor hun viervoeter terwijl in de provincies Zeeland, Utrecht, Limburg en Gelderland juist veel gemeenten de belasting wel heffen.

Argumenten tegen
De opbrengst van de hondenbelasting hoeft niet te worden gebruikt voor hondenvoorzieningen zoals uitlaatvelden, gratis hondenpoepzakjes of prullenbakken. Dat is een belangrijke reden waarom mensen pleiten voor afschaffing. Ook zien tegenstanders de blaftaks als discriminatie: waarom hoeven baasjes van bijvoorbeeld katten niets te betalen£

Vorig jaar debatteerde de Tweede Kamer over het afschaffen van de hondenbelasting. Dit naar aanleiding van het burgerinitiatief 'Stop de hondenbelasting'. Nadat er een motie werd ingediend vroeg de Tweede Kamer het kabinet om een onderzoek.

Uit dat onderzoek bleek dat de gemeenten die de hondenbelasting nog wel innen, die inkomsten hard nodig hebben. Daarom wilde minister Ollongren de hondenbelasting nog niet voor het hele land afschaffen.

Politie deelt beelden van brandstichters bij asielzoekersopvang in Someren
De politie heeft beelden gedeeld van de brand eind vorige maand in de kampeerboerderij aan De Hoof in Someren. Daar zouden een paar dagen later 450 asielzoekers worden opgevangen. Een gedeelte van het gebouw raakte zwaar beschadigd door de brand.

Op de beelden van woensdagnacht 24 november is te zien hoe twee mensen hun auto parkeren voor de boerderij. Een van hen stapt vervolgens met een jerrycan uit aan de bijrijderskant.

Op beelden vanuit een andere hoek is daarna te zien hoe de brandstichter met de jerrycan richting de boerderij loopt, daar de vloeistof tegen het gebouw en op de grond giet en het vervolgens aansteekt. Na een enorme lichtflits stapt de brandstichter weer in en rijdt de auto weg.

Volgens de politie zou de auto een Volkswagen Golf type 4 zijn, met kenmerkende velgen, een donkere sierstrip, een deuk en een dakraam. Ook is op de beelden te zien hoe de bestuurder bij aankomst een sigaret opsteekt.

De politie is nog steeds druk op zoek naar de daders en roept getuigen op zich te melden. "Gelukkig was de boerderij niet in gebruik tijdens de brand, maar dit had natuurlijk veel ernstiger kunnen aflopen."

LEES OOK:

Asielzoekersopvang in brand gestoken, flinke schade in slaapvertrekken

Actiegroep tegen asielzoekers schrikt van brand: 'Maar verbaast me niet'

Brand kampeerboerderij geen sta-in-de-weg voor warm welkom asielzoekers

Eindhovenaar (31) komt om het leven bij aanrijding met politiewagen
Een 31-jarige man uit Eindhoven is dinsdag rond het middaguur op de Dr. Cuyperslaan in Eindhoven om het leven gekomen, toen hij op zijn motor in botsing kwam met een politiewagen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk kon gebeuren. Een andere eenheid doet onderzoek naar de toedracht. Dat is de Afdeling Verkeersongevallen Analyse van politie Zeeland-West Brabant. Het is de gebruikelijke gang van zaken en moet voor een objectief onderzoek zorgen, aldus de politie.

De politie is in de directe omgeving waar de botsing plaatsvond, een onderzoek begonnen naar de toedracht van het ongeval. Ook de brandweer en ambulance werden ingeschakeld na de melding van de aanrijding.

Een deel van de Dr. Cuyperslaan, vlakbij de splitsing met de Woenselsestraat, is urenlang met rood-witte linten afgezet voor onderzoek. Op het wegdek lagen brokstukken van (een van) de twee voertuigen. Ook lag er een lichtmast op de grond.

Het is duidelijk of iemand in de politiewagen gewond is geraakt.

Oranje speelt vrijdag, maar je hebt een concert- of theaterkaartje: wat nu£
Je zult al maanden een kaartje hebben voor een concert van je favoriete band op komende vrijdagavond. En dat terwijl Nederland dezelfde avond op het WK de kwartfinale tegen Argentinië speelt. Dan heb je een dik vet probleem! Maar niet bij poppodium De Pul in Uden. Dat schuift het concert gewoon op waardoor je kunt juichen voor Oranje en daarna voor je lievelingsband.

Veel theaters en poppodia in Brabant laten hun shows vrijdagavond gewoon doorgaan zoals gepland, maar De Pul brengt de kwartfinale naar de muziekliefhebbers.

De muziekfans kunnen om acht uur in de grote zaal samen naar het WK kijken. Dit heeft het poppodium samen met de Brabantse rockband 'Voltage' besloten na een overleg op maandag. Ze verplaatsen hun hoofdact een uur naar achter om plaats te maken voor de kwartfinale. "Ik hoop dat we er met z'n allen er een nog groter feest van kunnen maken", vertelt woordvoerder Callum Stamp.

De deuren gaan om zeven uur open voor het voorprogramma, waarna de gasten om acht uur verhuizen naar de grote zaal om de kwartfinale op een groot scherm te kunnen bekijken. De band begint nu om tien uur.

Maar niet iedereen is daar even blij mee. "We krijgen wel wat boze telefoontjes van mensen die al kaartjes hebben gekocht", zegt Stamp. "Mensen die het te laat vinden krijgen gewoon hun geld terug. Veel muziekliefhebbers zijn blijkbaar geen voetbalfans."

Poppodium 013 in Tilburg gaat om die reden niks met het WK doen. Daar speelt komende vrijdag het Britse muziekduo Young Gun Silver Fox. "Mensen komen speciaal voor die band, ze hebben hun tickets al acht maanden geleden gekocht", vertelt hoofdprogrammeur Ruud Lemmen. "Als we het anderhalf uur verplaatsen wordt het zo laat dat mensen niet meer naar huis kunnen met de trein."

Volgens Callum Stamp van De Pul in Uden staat de band vrijdagavond op nummer één. "De WK-sfeer is niet heel belangrijk. De wedstrijd komt op een groot doek, we hebben bitterballen en drankjes, en dat vinden we prima zo!"

Of hij zicht durft te wagen aan een gokje op de uitslag£ "Niet echt. Je moet natuurlijk altijd rekening houden met een nederlaag", zegt hij. "Maar dan als troost hebben we dan supergoede muziek van Voltage!"

Piepkleine school met 5 leerlingen officieel erkend: 'Wij zijn echt nodig'
De nieuwe basisschool Valeo in Eindhoven voor prikkelgevoelige en hoogsensitieve kinderen is na een bezoek van de onderwijsinspectie officieel erkend. De privéschool is een initiatief van moeder Saskia Moesman die voor haar prikkelgevoelige zoontje geen geschikte school kon vinden. “We zijn nu voor de wet officieel een school. Ouders hoeven zich geen zorgen te maken of we over een aantal maanden nog wel bestaan.”

In september ging de school met een piepkleine klas van start. De schooldag begint en eindigt met meditatie: “Om rustig te worden in het hoofd.” De wanden in de lokalen blijven zoveel mogelijk kaal zodat er zo min mogelijk prikkels op de kinderen af komen.

Vijf kinderen telt de school, zoals de 11 jaar oude Martin. Na de meditatie moet hij op een kaart waar emoties op staan aangeven hoe hij zich voelt. Na even zoeken geeft hij aan dat hij moe is.

“De juffrouw kijkt naar wat een kind nodig heeft”, zegt hij. “Hoe het voelt. Als je dan even bij het werkje weg moet gaan om te rusten, kan dat meteen. Als het heel erg druk is in de klas heb ik soms wel stilte nodig.”

“We zijn met deze school begonnen omdat er voor veel kinderen geen geschikte plek is. Ze passen niet in het regulier onderwijs en ook niet in het speciaal onderwijs. Deze plek is heel hard nodig voor de kinderen die daarbuiten vallen.”

Geld van de overheid krijgt de school niet en daarom moeten de ouders honderden euro’s per maand betalen. Het begint bij 299 euro per maand voor de kleuters. "Ik kan mij voorstellen dat je het veel geld vindt, maar het is heel erg goedkoop omdat het veel meer kost. Ik doe dit omdat dit nodig is. Het gaat om kinderen die meer verdienen dan weggestopt te worden in een hoekje."

“Hier komen hoogsensitieve of prikkelgevoelige kinderen. We hebben veel kinderen die iets met autisme hebben of in het spectrum vallen. Of kinderen die heel veel aandacht nodig hebben en dat hier kunnen krijgen.”

De vraag is of de kinderen wel goed voorbereid worden op de echte wereld, als je zoveel prikkels wegneemt. Volgens Moesman wel. “We zijn heel veel bezig met sociale vaardigheden. We proberen confrontaties uit. We geven ze de ruimte om dat te voelen, te herkennen en ermee om te leren gaan. Zo maken we ze klaar voor de echte wereld. Op een reguliere school verstopt een kind zich, slaat dicht en functioneert niet meer. Daar leren ze juist niet om te gaan met de wereld.”

De school is nu ruim drie maanden open. Leerling Martin voelt zich helemaal thuis. Hij droomt al over zijn toekomst. “Ik wil gamemaker worden. Of hondenoppas. Een van de twee.”

Mari helpt vluchtelingen te integreren met darten en biljarten
Mari van Berloo uit Heeswijk-Dinther trekt zich het leed van vluchtelingen, statushouders en asielzoekers aan. Daarom staat hij dag en nacht voor ze klaar. Hij probeert ze Nederlands te leren, geeft fietsles en houdt iedere week een spellenavond in het gemeenschapshuis. Daarom maakt Mari kans op de titel Brabander van het Jaar.

Stemmen op Mari of meer lezen over de andere genomineerden kan op onze speciale stempagina.

Het Willibrordcentrum is iedere woensdagavond bomvol. Mensen darten, biljarten, sjoelen en maken een praatje met elkaar. "Er zijn hier mensen uit Afghanistan, Somalië, Syrië, Pakistan, overal vandaan," legt Mari uit.

Volgens hem is dit een goede manier om te integreren. "Het is heel belangrijk dat ze achter de gordijnen vandaan komen en elkaar leren kennen. Bovendien leren ze op deze manier ook een beetje Nederlands."

De meeste bezoekers van de spellenavond zijn nog niet zo lang in Nederland. Daarom zijn ze blij met een plek waar ze andere mensen kunnen leren kennen. Een vrouw vertelt: "De meesten van ons zijn nieuw in dit land, we kennen niemand. Dus dit is een heel goed idee."

Een man vult enthousiast aan: "Je oefent de taal, de kinderen spelen met elkaar. Dus het is heel fijn om hier te komen." Mogelijk moeten ze binnenkort weg uit gemeenschapshuis. Daar moet Mari niet aan denken. "Dat zou echt jammer zijn. Waar moeten al deze mensen dan naartoe£"

Mari zet zich al acht jaar in voor vluchtelingen, statushouders en asielzoekers in de gemeente Bernheze. Zo heeft hij een loods vol meubels die hij gratis weggeeft aan mensen die het nodig hebben. "We hebben tafels, kasten, matrassen en zelfs een wasmachine. Voor die mensen is het heel bijzonder als ze iets gratis krijgen en ik vind het leuk om te geven."

Mari verzamelt ook oude fietsen. Die knapt hij op en geeft hij weg. En omdat vluchtelingen vaak nog niet kunnen fietsen geeft hij ook meteen les. Onder andere aan Selma. Aarzelend stapt ze op. "Goed zo," moedigt Mari haar aan. "En nou met je voet een beetje steppen." Met Mari aan haar zijde lukte het Selma na een paar rondjes al aardig.

Mari staat dag en nacht voor iedereen klaar. "Iemand moet het doen," concludeert hij nuchter. "En ik doe het graag, ik kan ze bijna niet meer missen. Ik vind het heel dankbaar werk. Ik ben trots op alle jongens en meiden hier. En stiekem ook wel op mezelf," besluit hij lachend.

LEES OOK:
Wie wordt de Brabander van het Jaar 2022£ Dit zijn de genomineerden Marij is een gouden vrijwilliger in de zorg: 'Ik wil hun dag goed maken'

112-nieuws: fietser aangereden • Bergenaar (53) vermist
In dit liveblog hielden we je deze dinsdag op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Brabant. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden en misdrijven in de provincie.
Voetbalrellen leveren club wedstrijd zonder uitsupporters op
De aanklager betaald voetbal heeft FC Den Bosch op de vingers getikt voor rellen rond de wedstrijd tegen Willem II. Een deel van de supporters raakte slaags en het bezoekersvak werd ontruimd door de ME. Voor het afsteken van vuurwerk tijdens de wedstrijd tegen TOP Oss krijgt de club geen straf. Als straf voor de rellen moet FC Den Bosch op 16 december zonder publiek tegen Helmond Sport spelen.

Direct na de wedstrijd tegen Willem II nam Den Bosch afstand van het gedrag van een deel van de eigen aanhang. Daarom besloot de Bossche club kort daarna al om geen supporters mee te nemen naar de twee eerstvolgende uitwedstrijden. Door de uitspraak volgt er dus nog een uitwedstrijd zonder Bossche aanhang.

Wedstrijd tegen TOP Oss
Tijdens de wedstrijd tegen TOP Oss werd er onder andere vuurwerk afgestoken en naar het veld gegooid. Er werd gevochten tussen de supporters van beide teams, stoelen gesloopt en mee gegooid en een beveiliger werd mishandeld. De aanklager betaalt voetbal heeft laten weten dat deze zaak geen staartje krijgt.

Algemeen directeur van FC Den Bosch, Rob Almering, laat weten dat hij blij is met de conclusie van de aanklager. De aanklager vindt dat er door de club en de supportersvereniging al veel verantwoordelijk is genomen om herhaling te voorkomen en vindt de straf dan ook genoeg.

Burgemeester meldt zich ziek om zich te laten behandelen tegen kanker
Burgemeester Paul Rüpp (64) van de gemeente Maashorst heeft zich ziek gemeld. Bij hem werd een tijd terug blaaskanker ontdekt met lichte uitzaaiingen. Nu gaat hij daarvoor in behandeling. “Ik neem deze beslissing met een bijzonder zwaar gemoed”, laat Rüpp weten. In de gemeente Maashorst liggen onder meer Uden, Schaijk en Zeeland.

De kanker werd een begin september ontdekt tijdens een kleine medische ingreep. “Toen is er onderzoek gedaan en bleek het om een ongeneeslijke vorm te gaan”, vertelt de burgemeester.

Inmiddels zijn de behandelingen begonnen. “Daar voel ik me goed bij, maar de ziekenhuisafspraken voor die behandeling zijn steeds lastiger te combineren met mijn agenda. Bovendien hebben de behandelende artsen mij duidelijk gemaakt dat ik spaarzaam met mijn energie moet omgaan, omdat de verwerking van de chemo ook veel energie kost. En dat voel ik ook”, zegt Rüpp.

"Het is dubbel besluit", vertelt de burgemeester. "Ik voel me verder goed. Ik heb geen pijn. Ik ben niet misselijk. Laatst ben ik vanuit het ziekenhuis met twee zakken chemo rechtstreeks naar een vergadering gegaan."

"Maar dit gaat niet langer zo. Ik merk dat ik sneller moe ben", gaat Rüpp verder. "Het is nu belangrijker om de aandacht te hebben bij mijn behandelingen en alle tijd die ik nog heb samen met mijn vrouw en kinderen door te brengen. Daarnaast ben je 24 uur per dag, zeven dagen in de week, burgemeester. En dat gaat nu niet."

Of Rüpp kan terugkeren als burgemeester is afhankelijk hoe de behandelingen aanslaan. "Herstel is er niet", zegt hij. "Het gaat er om of we de tumoren onder controle krijgen." Of dat gaat lukken weet de burgemeester eind deze maand.

Het is nog afwachten hoe de toekomst er uit ziet. "Ik word 65. Ga je dan nog drie of vier jaar door£", vraagt Rüpp zich af. "En komt de kanker onder controle£ Ik ga er het beste er van maken."

Paul Rüpp heeft zich voor onbepaalde tijd ziek gemeld. De burgemeester heeft de commissaris van de Koning op de hoogte gesteld. Die gaat nu op zoek naar een waarnemend burgemeester voor Maashorst. In de tussentijd nemen wethouder en locoburgemeester Gijs van Heeswijk en de andere wethouders zijn taken over.

Rüpp werd eind vorig jaar benoemd tot waarnemend burgemeester van Maashorst. Deze gemeente ging op 1 januari van start door de fusie van Uden en Landerd. Eind juni droeg de gemeenteraad hem voor als nieuwe burgemeester.

Vader van doodgereden agent: 'Ik heb Jeroen op mijn borst laten tatoeëren'
"Ik wil iedereen laten weten dat de dood van mijn zoon Jeroen zo onnodig is geweest", zegt Jos Leuwerink. Zijn 28-jarige zoon was aan het werk als agent toen die werd doodgereden door een automobilist. Dinsdag gaf het gerechtshof in Den Bosch deze bestuurder een fors hogere straf dan de rechtbank eerder deed.

De Helmonder zat seconden voor de dodelijke aanrijding te appen met zijn vrienden, terwijl Jeroen een aangereden das van de N270 bij Nuenen wilde halen. Het hof legde de bestuurder 16 maanden cel op en 8 maanden voorwaardelijk voor als hij nog eens in de fout gaan. Daarnaast mag hij de komende drie jaar geen auto of andere gemotoriseerde voertuigen besturen.

Hoewel deze straf aanzienlijk hoger is dan de twee maanden die de rechtbank eerder oplegde, voelt het bij de nabestaanden niet als genoegdoening.

"Twee tot drie jaar cel voelt als rechtvaardig", vindt vader Jos Leuwerink. Die eerdere uitspraak van de rechtbank ziet hij als een gerechtelijke dwaling. "Dat blijkt ook wel als je het verschil in straf ziet met het hof."

Toch is de vader van de omgekomen agent ook opgelucht. "Het is klaar nu. De afgelopen twee jaar waren heftig met die rechtszaken. Continu die spanning. Zal ik gebruik maken van mijn spreekrecht en zo ja: wat ga ik zeggen£ En dan dat machteloos afwachten wat het oordeel van de rechter is. Het is klaar nu en dat geeft rust."

Wat overblijft, is het besef dat het ongeluk zo zinloos is geweest. "Ik hoop dat ik met mijn verhaal anderen ervan bewust kan maken dat je tijdens het rijden van je mobiel af moet blijven. Had die Helmondse bestuurder dat gedaan, dan had Jeroen gewoon nog geleefd."

Ook het hof rekende het de bestuurder zwaar aan dat hij tot seconden voor het ongeluk appte met vrienden. "Dit valt onder roekeloos rijgedrag. Dit moet bestraft worden met een lange celstraf", klonk het tijdens de uitspraak.

Het hof rekende het de automobilist ook zwaar aan dat hij lange tijd ontkende dat hij met zijn mobiel in de weer was tijdens het rijden. "Tijdens het hoger beroep klonk er wel oprechte spijt en erkenning voor zijn gevaarlijke rijgedrag", zei de rechter.

Vader Jos gelooft niet dat die spijt oprecht was, maar tactisch. "Hij heeft pas spijt betuigd toen ontkennen geen zin meer had. Had hij meteen gezegd dat hij stom bezig was geweest, had ik beter kunnen leven met de 16 maanden die hij nu de gevangenis in gaat."

Ondanks alle hectiek van de afgelopen twee jaar gaat ook voor Jos en zijn gezin het leven door. "Het gaat best goed met ons gezien de omstandigheden. Ik ben trots op hoe we ons hieruit boksen."

Zijn andere zoon schrijft veel gedichten over het verlies van zijn broer. "Mijn dochter heeft twee kleintjes op de wereld gezet en ik kijk iedere ochtend tijdens het tanden poetsen Jeroen in de ogen. Ik heb zijn portret van hem op mijn borst laten tatoeëren. Zo is hij altijd bij me en blijven we voor altijd verbonden."

LEES OOK:

Politieman doodgereden: roekeloze automobilist moet 16 maanden de cel in

'Doodrijden agent veel te licht bestraft', eis 20 maanden in hoger beroep

Het mag niet maar gemeente regelt tóch opvang voor Oost-Europese daklozen
Eigenlijk mag een gemeente geen opvang regelen voor Oost-Europese daklozen. Den Haag heeft dat verboden: als seizoenarbeiders hier geen werk meer hebben en ze raken dakloos, moeten ze terug naar eigen land. Maar veel gemeentes weigeren ze aan hun lot over te laten. In Tilburg mogen ze ’s nachts slapen in een tent.

De opvang is aan de Lovense Kanaaldijk, aan de noordkant van het centrum, in een goed geïsoleerde tent. Die is open van acht uur ’s avonds tot acht uur ’s morgens. Er kunnen 42 mensen terecht. De opvang is basic. Er staan bedden, er zijn wasbakken en douches. Verder is er koffie en thee en mensen kunnen soep en brood eten.

Kaal
“Het is héél sober”, vindt de Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx. “Het is kaal. Maar het is ook droog en het is veilig."

Seizoenarbeiders uit Oost-Europa hebben geen recht op opvang in Nederland, heeft het Rijk bepaald. “Ze moeten terug naar hun eigen land, zodat ze daar opgevangen kunnen worden”, legt Hendrickx uit. “Maar de praktijk is dat sommige van hen om allerlei redenen niet teruggaan.”

Koen Eekhout van daklozenopvang Traverse: “Ze hebben vaak een extra probleem, waardoor ze niet terug kunnen of willen naar hun eigen land. Een verslaving bijvoorbeeld.”

Alcoholtest
Iedereen die zich meldt bij de opvang, wordt gefouilleerd en moet een alcoholtest doen. Organisator Ton van Eijl: “Zodat ze aanspreekbaar zijn en niet in een half delirium hier liggen, want daar kun je niets mee.”

De opvang is sober, maar er gebeurt wel meer dan opvang alleen. Eekhout: “We gaan het gesprek aan met de daklozen. Vrijwilligers van Stichting Barka, die de taal spreken, proberen ze zo ver te krijgen dat ze toch teruggaan. En dat lukt soms ook.”

Hendrickx: “We vinden het belangrijk dat iedereen een dak boven z’n hoofd heeft, zeker in de winter. Het is inmiddels heel koud geworden. En je zal maar in zo’n situatie terecht komen. En ’s nachts buiten moeten slapen. Ik word er heel treurig van.”

LEES OOK: Werkloos en dakloos, maar te trots om terug naar Polen te gaan: 'Mijn vader ziet me aankomen'

Actievoerders bezetten groter deel TU/e: ‘We worden genegeerd’
Klimaatactivisten in de Technische Universiteit van Eindhoven hebben dinsdagochtend een tweede ruimte bezet. Na ruim twintig uur hebben ze nog niks van de leiding van de universiteit gehoord. “We blijven tot onze eisen ingewilligd zijn”, zegt Liz van der Jagt.

Van de twaalf activisten die sinds maandagochtend een vergaderruimte bezetten, hebben er vijf de nacht doorgebracht op de universiteit. Om elf uur ’s avonds was het even spannend: zouden ze eruit gehaald worden of mochten ze blijven£ Ze werden genegeerd en konden de nacht gewoon doorbrengen in hun bezette vergaderruimte.

Dit zijn de eisen van de demonstranten op de TU/e:

  • De universiteit moet 'de banden verbreken' met de fossiele industrie.
  • Transparantie over de zogenaamde ‘derde stroom’, ofwel de geldstroom die de universiteit ontvangt vanuit het bedrijfsleven.
  • De universiteit moet de ‘klimaat-noodtoestand’ uitroepen

Dinsdagochtend zijn drie studenten druk bezig met een nieuw spandoek. Eentje voor de studieruimte die ze een uurtje later gaan innemen. En daarmee bezetten ze een tweede ruimte in het Atlas-gebouw. Een bewaker ziet het gebeuren: “Zitten ze nu ook in het andere hok, de aso’s.” Maar de activisten worden niet tegengehouden.

“Wij worden nog steeds genegeerd”, vertelt Liz van der Jagt. “Wij blijven tot onze eisen worden ingewilligd. Alleen een gesprek is niet genoeg. Al kiezen ze maar één van onze eisen waarmee ze zichtbaar aan de slag gaan.”

Liz en haar mede-activisten verwachten tot zeker het weekend op de TU/e te zitten. “Ik denk dat we tegen het weekend wel iets horen van de leiding van de universiteit. Ze hebben ons nu één nacht toegestaan hier, het volgende obstakel wordt het weekend. Want dan is het gebouw twee dagen gesloten. Dus voor die tijd zullen ze wel in gesprek gaan met ons.”

Eten redden
De bezetting vindt dus sinds maandagochtend halftwaalf plaats. “We hebben bewust deze ruimte gekozen. Het is middenin het gebouw, iedereen ziet het. En dit is een belangrijke meeting-ruimte, hier hangt niet voor niks het portret van Koning Willem-Alexander.”

Een week vooraf hebben de activisten, die ook studeren op de universiteit, de ruimtes verkend. “We hebben goed gekeken of er geen sloten op de deur zaten”, vertelt Van der Jagt. “En in dit gebouw zitten er eigenlijk alleen sloten op de wc-deuren.” En dus was de bezetting een eitje.

Terwijl Liz kijkt of ze de tweede ruimte ook makkelijk binnen kunnen komen, komt Thea aan met een paar vuilniszakken vol eten. “Dit eten is een of twee dagen over datum. Dat kaan we nu uitzoeken om te kijken wat nog eetbaar is”, legt Van der Jagt uit. "Dit eten is gered uit vuilnisbakken bij de supermarkten." Zo zitten er salades, sandwiches, sushi en wraps in de vuilniszakken. Op een tafel voor de bezette ruimtes kan iedereen nu gratis eten pakken. “Wel eerst ruiken of het nog goed is”, luidt het advies.

Statement
Om drie uur laat Van der Jagt weten dat er een gesprek is geweest met de leiding van de universiteit. "Woensdag is er een overleg met het College van Bestuur. Daarna komen ze met een statement en laten ze weten of ze op onze eisen in kunnen gaan." Tot die tijd blijven de activisten zitten. "En mogelijk daarna ook nog, we gaan kijken of we met hun reactie kunnen leven."

LEES OOK:
Actievoerders bezetten vergaderkamer TU/e: 'We blijven hier'

Grove stroperij: man opgepakt, lange hond en lichtbakken in beslag genomen
Natuurinspecteurs hebben dinsdag in de vroege ochtend een man opgepakt in zijn woning aan de Tuinbouwweg in Made. Hij wordt verdacht van stroperij. Bij de aanhouding zijn ook luchtdrukwapens, een zogeheten lange hond, lichtbakken en een voertuig in beslag genomen. Een tweede verdachte is gevraagd zich te melden op het bureau.

Het team van Samen Sterk in Brabant (SSIB) heeft de afgelopen maanden enkele meldingen van stroperij in West-Brabant ontvangen. De natuurinspecteurs stuitten tijdens hun onderzoek op een grove vorm van stroperij waar hazen, konijnen en reeën op brute wijze worden gevangen en gedood door zogenoemde lange honden.

Dat zijn honden die met hun hoge snelheid een haas, konijn of ree achtervolgen, inhalen en deze vangen of doden. Het inzetten van deze honden is bij de wet verboden. Deze vorm van stroperij heeft grote schadelijke gevolgen voor de natuur, omdat grote gebieden volledig leeg worden gestroopt. Waar jagers de populatie in stand houden, ontwrichten stropers de natuur volledig.

Luchtdrukwapen
Bij de doorzoeking is onder meer een zwaar PCP luchtdrukwapen in beslag genomen. Deze kunnen hetzelfde effect hebben als een vuurwapen. Met dit type wapens kan volgens de SSIB gemakkelijk een wild zwijn, ree of edelhert worden doodgeschoten.

Samen Sterk in Brabant noemt stroperij 'een ernstig milieudelict waarbij niet toegestane middelen worden gebruikt om dieren op een gruwelijke wijze te bemachtigen of te doden'. Op het stropen van wild met lange honden kan de minimale strafeis enkele jaren gevangenisstraf zijn.

De natuurinspecteurs van Samen Sterk in Brabant (SSIB) kregen bij de aanhouding ondersteuning van de politie.

Politieman doodgereden: roekeloze automobilist moet 16 maanden de cel in
De Helmonder die politieman Jeroen Leuwerink (28) doodreed toen hij op zijn mobiel zat te kijken, moet 16 maanden de gevangenis in. Eerder veroordeelde de rechtbank hem tot twee maanden cel. Justitie ging daartegen in beroep, en met succes. De straf valt nu veel hoger uit.

Het ongeluk gebeurde ruim twee jaar geleden op de A270 bij Nuenen. Agent Jeroen haalde samen met een collega een aangereden dier van het wegdek. Ondanks dat de verlichting van de politiewagen brandde, reed de Helmonder in op de politieauto. Jeroen stond achter die wagen bij de kofferbak toen de auto werd geraakt. Hij overleed ter plekke. Zijn collega raakte zwaargewond.

Wedstrijd kijken tijdens rijden
Uit onderzoek bleek dat de bestuurder terwijl hij reed, met zijn mobiele telefoon bezig was. Hij volgde een vechtwedstrijd en tijdens het rijden was hij aan het appen. Hij stuurde met zijn elleboog. Dat de Helmonder zijn telefoongebruik aanvankelijk bagatelliseerde, zag justitie als een ontkenning van zijn verantwoordelijkheid bij deze dodelijke aanrijding. "Bij roekeloosheid hoort een hoge straf", werd door de aanklager gezegd tijdens het hoger beroep.

Het hof nam de bestuurder vooral kwalijk dat hij aantoonbaar met zijn mobiel bezig was tijdens het rijden. De man uit Helmond is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Hij moet nu dus zestien maanden de cel in.

Belediging
Dat de man in eerste instantie tot 'slechts' twee maanden cel was veroordeeld, voelde voor de politie en familie destijds als een belediging. De vader van Jeroen zag de lage straf van twee maanden niet aankomen. "Ik heb mij het afgelopen jaar een beetje verdiept in de strafmaten en dan zie je een straf die echt in geen enkele verhouding staat tot wat er is gebeurd", zei hij eerder tegen Omroep Brabant. "Daarbij komt ook de houding van de verdachte, waar ik niks van snap. Hij heeft op geen enkel moment berouw getoond."

Persrechter Lieneke de Klerk verklaarde destijds de mildere strafmaat. "Voor een dodelijke aanrijding is acht maanden cel het uitgangspunt binnen de rechtspraak. De rechtbank heeft meegenomen dat de verdachte er ook onder gebukt gaat, mogelijk zijn baan kwijtraakt, in therapie is geweest en lange tijd zelf niet heeft kunnen werken door wat er gebeurd is."

LEES OOK:

'Doodrijden agent veel te licht bestraft', eis 20 maanden in hoger beroep

Vader van doodgereden agent: 'Twee maanden cel is een belediging'

Vernieler sinterklaasversieringen meldt zich: ‘Dan heb je ballen’
Een jongen die afgelopen weekend sinterklaasversieringen in Sint-Oedenrode heeft vernield, heeft zich gemeld. Hij meldde zich op 5 december bij het comité dat de versieringen had geregeld. De dader heeft spijt betuigd. “Hij wil de schade vergoeden en is zelfs bereid om mee te gaan schilderen voor volgend jaar”, vertelt voorzitter Ed Steenbakkers opgetogen.

De voorzitter en de andere leden van het comité kwamen maandagochtend voor een onaangename verrassing te staan. De versieringen op de rotondes in het dorp, waar vrijwilligers dagenlang aan gewerkt hadden, lagen in stukken op de grond. Vandalen hadden de versieringen losgetrokken en onder meer met uit de straat gehaalde stoeptegels kapotgeslagen.

Terwijl Sinterklaas en zijn pieten maandag langs de huiskamers in het dorp gingen, begon het bij een van de vandalen toch te knagen. “Iets voor zes uur vanavond werden we gebeld door een jongen, die bekende dat hij na het stappen in een dronken bui de spullen heeft vernield”, vertelt Steenbakkers. “Ook vindt hij dat het sinterklaasfeest gevierd moet worden zoals altijd in het dorp. Dus met veel vrijwilligers een leuk feest maken. Hij had dat niet willen verpesten.”

De jongen liet weten dat hij de schade van 100 euro wil vergoeden en heeft zich al opgegeven om als vrijwilliger mee te gaan schilderen voor volgend jaar. “Ik waardeer dat zeer”, zegt Steenbakkers. “Als ik terugdenk aan mijn jeugd, dan gebeurden er met een biertje op ook dingen die niet moesten gebeuren. Dus ik vind het knap dat hij zich meldt. Dan heb je ballen.”

Binnenkort gaat Ed met de jongen ‘en een bak koffie’ om de tafel zitten om het samen op te lossen. Twijfels of er volgend jaar opnieuw versierd wordt zijn er niet meer. “Dit is een signaal naar de rest van de stappers dat dit hier niet gewaardeerd en getolereerd wordt. Dan moeten wij ook de stap maken dat alle zes de rotondes versierd worden", zegt Steenbakker. "En met de extra hulp ben ik ervan overtuigd dat dat gaat lukken."

LEES OOK: Sinterklaascomité in (juten) zak en as omdat hun versieringen vernield zijn

Man schopt vrouw op straat tijdens avondje stappen
Een vrouw heeft een avondje stappen in Eindhoven in juni moeten bekopen met zware kneuzingen. Ze werd tegen haar kaak getrapt door een onbekende man. Bureau Brabant toont beelden van de mishandeling in de hoop dat die leiden naar de dader.

Het slachtoffer zakte in elkaar na de aanval. Het gebeurde allemaal tijdens een avond stappen op het Stratumseind, het uitgaansgebied in Eindhoven.

De dader maakte in de nacht van 24 op 25 juni meer slachtoffers, zo wordt duidelijk uit bewakingsbeelden. De man legde lukraak voorbijgangers in een nekklem. En schijnbaar wist hij goed hoe dat moest, want zijn slachtoffers kwamen met moeite los terwijl ze naar adem moesten happen.

Wie de dader herkent, of mogelijk informatie heeft die naar hem leidt, wordt gevraagd om contact op te nemen met de politie.

Feed Fetched by RSS Dog.