Omroep Brabant: Laatste nieuws
Dodelijk vliegtuigongeluk Oudemolen: piloten vlogen te dicht bij elkaar
De manoeuvre die voorafging aan het dodelijke vliegtuigongeluk in 2019 in Oudemolen, was te onveilig. Dat is het oordeel van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Tijdens het formatievliegen oefenden de piloten van twee kleine toestellen een nieuw onderdeel. Ze konden elkaar daarbij niet goed zien en botsen in de lucht tegen elkaar, ondanks veiligheidsmaatregelen die ze troffen. Een van de piloten en zijn passagier overleefden het niet.

Het ging dus om een inschattingsfout en niet om een technisch mankement.

Beide piloten wisten dat ze elkaar tijdens de nieuwe manoeuvre op een bepaald moment niet goed konden zien. Om die reden vlogen beide vliegtuigen op honderd voet hoogte van elkaar. Die afstand bleek niet veilig genoeg want beide vliegtuigen botsten alsnog tegen elkaar. Volgens de Onderzoeksraad voor de Veiligheid was de manoeuvre door zijn ontwerp al risicovol en onveilig om uit te voeren.

Formatievlucht
De twee vliegtuigjes waren afkomstig van Vliegend Museum Seppe en waren opgestegen van Breda International Airport om een formatievlucht te maken boven het buitengebied van Oudemolen. Dat is in een bepaald patroon vliegen zoals vaak in luchtshows en militaire parades wordt gedaan. In beide vliegtuigjes zaten twee mannen, allemaal ervaren vliegers.

Door de botsing stortte een van de vliegtuigjes neer. De piloot en de passagier kwamen om het leven. Het andere vliegtuigje maakte een noodlanding. Die piloot raakte lichtgewond en zijn passagier kwam er zonder verwondingen vanaf.

LEES OOK:

Twee doden bij vliegtuigcrash in Oudemolen, dit is wat er gebeurde

Vliegtuigjes geborgen na crash bij Oudemolen

Crash Oudemolen: gedenkhoek ingericht voor omgekomen Mano en René, 'ze hoorden bij meubilair'

Ooggetuige zag de twee vliegtuigjes neerstorten: 'Ene botste op de staart van de ander'

Bijzondere foto ongeluk Oudemolen: ‘Geluk en verdriet zó dicht bij elkaar’

Flinke windstoten teisteren Brabant, meerdere omgevallen bomen
Harde windstoten zorgen donderdagmorgen voor de nodige overlast. Op enkele plekken zijn bomen omgewaaid.

Van veel plekken in de provincie komen berichten van omgewaaide bomen of afgerukte takken die de weg versperren. Voor zover bekend zijn er geen mensen gewond geraakt. Wel duurt het soms even voor de hulpdiensten tijd hebben om de weg weer vrij te maken, door de grote drukte op deze donderdagochtend.

Zo waaide er in Oisterwijk een boom om. Dit gebeurde op de Molenbaan. De brandweer werd ingeschakeld om de boom in stukken te zagen. Aan de Haverbeemd in Dommelen was een boom ook niet bestand tegen de wind. En ook in de Hovenierstraat in Breda ging het mis: daar waaide een boom om en die belandde tegen de gevel van een huis.

Ook op het spoor hebben omgewaaide bomen voor flinke problemen gezorgd donderdagochtend. Tussen Breda en Gilze-Rijen reden er geen treinen en ook op het traject tussen Den Bosch en Oss was geen treinverkeer mogelijk. Tussen half negen en negen waren die bomen opgeruimd en kon het treinverkeer weer worden opgestart.

Op de weg blijven problemen als gevolg van de harde wind tot nu toe uit. Wel was het een behoorlijk drukke ochtendspits, met hier en daar lange files. Het is voor automobilisten oppassen geblazen vanwege de harde windstoten. Om die reden heeft het KNMI code geel afgegeven.

De hardste windstoot in Brabant is tot nu toe gemeten in Gilze-Rijen. Daar werd een snelheid van 89 kilometer per uur gehaald. Momenteel staat in bijna de hele provincie windkracht 4. Alleen het zuidwesten van Brabant waait het minder hard. Daar staat windkracht 4.

Wie bel je als je stormschade hebt£ Dat zie je in dit plaatje van de brandweer:

Volg het laatste 112-nieuws uit de provincie ook in ons liveblog.

Uitslaande brand verwoest dak en zolder van woonboerderij in Geffen
Het dak en de zolder van een woonboerderij aan de Runrotstraat in Geffen zijn woensdagnacht door brand verwoest. Het vuur werd rond halfeen 's nachts ontdekt. Vermoedelijk ontstond de brand door blikseminslag.

Omdat de boerderij een rieten dak had, schaalde de brandweer snel op en werd een speciaal team in het Gelderse Elst ingeschakeld. Dat is gespecialiseerd in het bestrijden van branden in gebouwen met rieten kappen.

Ondanks al deze inzet kon de brandweer niet voorkomen dat het dak en de zolder van de woonboerderij verloren gingen.

Geen gewonden
Er zou bij de brand niemand gewond zijn geraakt.

Explosieve stof in garage Budel vermoedelijk flitspoeder, geen aanhoudingen
De explosieve stof die woensdagavond werd ontdekt in een garage naast een huis aan de Fabrieksstraat in Budel is vermoedelijk flitspoeder. Dat laat een politiewoordvoerster donderdagochtend weten. "Maar dit moet nog bevestigd worden door de explosievendienst."

Flitspoeder is een explosief mengsel dat veel in vuurwerk gebruikt wordt.

De garage, die bij het huis hoort, werd volgens de politiewoordvoerster verhuurd. Er is vooralsnog nog niemand aangehouden naar aanleiding van de vondst.

Doffe knal
De politie kwam de explosieve stof op het spoor na een tip. Verschillende hulpdiensten, waaronder de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), rukten daarop uit. De explosieve stof is afgevoerd en aan de Geuzendijk door EOD-specialisten met een flinke doffe knal tot ontploffing gebracht.

LEES OOK: Explosieve stof gevonden in garage in Budel

112-nieuws: windstoten teisteren Brabant, 12 bomen op rij omgewaaid
In dit liveblog lees je het belangrijkste 112-nieuws uit Brabant. De hele dag word je hier bijgepraat over ongevallen, branden en misdrijven in onze provincie.

De hoofdpunten:

  • Veel omgewaaide bomen in de hele provincie.
  • Politie zoekt getuigen van overval in Roosendaal.
  • Uitslaande brand verwoest dak en zolder van woonboerderij in Geffen.
Einde van een tijdperk: Martin Zwerts stopt met zijn beroemde frietzaak
De klanten vinden het maar naar en worden er bijna emotioneel van. Maar het is toch echt zo: op 24 december stopt Martin Zwerts met zijn beroemde frietzaak in Eindhoven. "Nog 46 werkdagen", lacht de bekende frietenbakker. Zijn vrouw Annelies gaat het frietvet niet missen, maar de klanten zeker wel. Er komt dus een eind aan 74 jaar puntzakken friet van ‘Tinus’, ‘Piet Friet’ en ‘Potato Daddy’. "Het is tijd om lekker niks te gaan doen."

De frietzaak werd zeven keer uitgeroepen tot de beste friettent van Nederland. Het geheim is volgens Annelies dat ze elke aardappel controleren en zelf à la minute tot friet maken. "Als de aardappels niet goed zijn sluiten we de poorten, dan verkopen we het niet", lacht ze.

Het succes is niet onopgemerkt gebleven. Zeven jaar geleden kwamen alle sterrenkoks uit de regio een frietje bakken bij Zwerts. "Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve had hier een frietje geproefd en daarna kwamen alle meesterkoks hier. Dat was wel heel bijzonder en mooi", vertelt Martin met een glinstering in zijn ogen.

Hoogtepunten genoeg, maar één hoogtepunt duurt al drie jaar: een frietzaak in Singapore. "En ondertussen zit er ook eentje in Korea", vertelt Annelies. "We werden benaderd door twee Koreanen, ze hebben een weekje meegelopen en nu draaien we in Singapore", vertelt ze alsof het niks is. Onder de naam ‘Friture Martin Zwerts Potato Daddy’ blijft de bekende frietzaak dus toch nog leven, maar niet meer in Eindhoven.

Aan de Boschdijk sluiten de deuren aan het eind van het jaar toch echt. Het begon allemaal 74 jaar geleden. "Opa Martin, in de volksmond Tinus, begon met zijn 14-jarige dochter Martha een frietzaak. De vader van Martin, Piet, nam de zaak daarna over", weet Annelies. En in 2002 was de derde generatie aan de beurt, Martin en Annelies dus. "Maar nu hebben we geen opvolging. Wij hebben helaas geen kinderen en dus hebben we de zaak moeten verkopen."

Het zorgt voor veel teleurgestelde reacties in de friettent. Op woensdagavond eet een gezin uit Den Haag een patatje. "Friet!", roept Annelies met een lach door de zaak. "Ik vind het echt heel naar. Wij komen speciaal hiervoor deze kant op", vertelt het Haagse gezin.

Een vrouw uit Wintelre wacht op haar bestelling. "Ik kom hier speciaal voor de friet en de speciaalsaus." Ze komt ook een beetje voor de gezelligheid van Annelies, maar meer tijd om te praten heeft ze niet. Haar bestelling is klaar. Ze pakt snel haar verse frieten mee, want ze moet nog twintig minuten naar huis rijden.

Maar wat gaat er nu met de zaak en de bekroonde frieten gebeuren£ Johan en Jolanda van de Broek nemen de zaak over. Het hele concept, dus ook de verse frieten. Met onze jongens (het personeel, red.) die goed ingewerkt zijn moet dat gaan lukken", zegt Annelies hoopvol.

Met pijn in haar hart neemt ze afscheid. "Frietbakken ga ik niet missen, maar hun wel", zegt ze terwijl ze naar de volle zaak met klanten wijst. Nog 46 dagen bakken en dan gaan komt er een eind aan een familiebedrijf.

LEES OOK:

De beste friet van Nederland eten ze nu ook in Singapore, frituur van Martin Zwerts geopend

'Gewone jongen uit Eindhoven' gaat friet bakken in Singapore, 'Ik kan het niet geloven'

Enorme vertraging op A58 door gestrande vrachtwagen
Een gestrande vrachtwagen bij Best veroorzaakte donderdagochtend drie kwartier lang grote problemen op de A58 van Tilburg richting Eindhoven. Vanwege de gestrande vrachtwagen werd de rechterrijstrook afgesloten.

Dat leidde tot een zestien kilometer lange file. De ANWB waarschuwde rond kwart voor acht voor ruim twee uur vertraging vanaf knooppunt De Baars.

Rond tien voor acht werd de afgesloten rijstrook weer vrijgegeven en was de file snel verleden tijd.

Omrijden
Waardoor de vrachtwagen strandde, is niet bekendgemaakt.

Brandon loopt stage op Spitsbergen: ‘Moet altijd een geweer bij me hebben'
IJsberen, temperaturen van -15 graden en fjorden: dat is de stageplek van Brandon van Schaik uit Helmond. De 22-jarige student van de Technische Universiteit Eindhoven heeft niet de meest warme afstudeerplek uitgekozen. Drie maanden bouwt hij aan een drone op Spitsbergen. “Straks is het hier dag en nacht donker.”

De stageperiode van de avontuurlijke masterstudent begon alles behalve rustig. Op dag twee kreeg hij een heuse ijsbeertraining. Rond het stadje waar hij verblijft, lopen namelijk zo’n vierduizend ijsberen rond. “Dat zijn er twee keer zoveel als inwoners. Vaak zijn ijsberen hongerig en agressief”, vertelt hij vanuit het noordelijke stadje Longyearbyen.

Een schiettraining was een belangrijk onderdeel van de 'ijsbeerles'. “Slechts een klein deel van het gebied waar ik ben is veilig. Ik moet altijd een geweer bij me hebben, als ik de stad uitga.” De student benadrukt wel dat schieten natuurlijk altijd een laatste redmiddel is. “Je probeert de ijsberen zoveel mogelijk te ontwijken.” Ook volgde hij een verplichte training over wat te doen als je in het ijskoude poolwater valt.

“Het is niet de eerste plek waar ik aan dacht”, geeft Brandon toe. Na het zien van een documentaire over onderzoek op de Noordpool was hij verkocht. En dus wilde hij daar zo dichtbij mogelijk stagelopen. Het werd universiteitencentrum UNIS, de meest noordelijke universiteit van de wereld.

“Dit is zo ontzettend gaaf! Het avontuur, weinig mensen gaan hierheen”, zo vertelt hij enthousiast via een verrassend goede telefoonverbinding. Het noordelijke landschap liet hem alles behalve koud. “Ik dacht als ik dit nu niet doe, dan ga ik er nooit meer heen. En mooier dan drones en het noorderlicht gaat het niet worden.”

De masterstudent heeft een serieuze missie. Hij bouwt een vliegtuigdrone die foto’s kan maken van het noorderlicht. “Je kunt het noorderlicht alleen zien als het niet bewolkt is. En het is hier nogal vaak bewolkt”, weet de student Sustainable Energy Technology. “Met de drone kan bepaald worden waar het noorderlicht zich precies bevindt, zodat bij elke weeromstandigheid onderzoek gedaan kan worden.”

In zijn vrije tijd gaat Brandon vaak hiken. Zelfs een tochtje naar de supermarkt is bar en boos met deze temperaturen. Alsof het nog niet avontuurlijk genoeg is, zoekt hij ook nog spektakel op. Zo was hij vrijwilliger bij een trainingsmissie voor het evacueren van cruisesschepen. “Met een helikopter ben ik van een schip afgehaald. Daarna ben ik in de wildernis weer afgezet.”

Brandon woont overigens niet in een iglo. Hij verblijft in een fonkelnieuw complex met ruim honderd studentenkamers. "Het is prachtig! In Nederland heb ik niet zulke mooie kamers gezien", zegt hij, ietwat snotterig van de temperaturen.

De stage begon half september en voor de kerst is de Helmonder weer terug. Of de student de volgende keer een stage op de Bahama’s zoekt£ “Eerst maar eens afstuderen het komende halfjaar”, reageert hij koeltjes. Daarna is hij nog vier jaar zoet met het behalen van zijn doctoraat. Dat gaat hij niet tussen de gletsjers doen. “Daar is het hier net wat te koud voor."

De avonturen van Brandon zijn dagelijks te volgen via dit reisverslag.

Explosieve stof gevonden in garage in Budel
In een garage aan de Fabrieksstraat in Budel is woensdagavond een explosieve stof gevonden. Dat meldt de politie.

Verschillende hulpdiensten, waaronder de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), rukten uit. Rond halfelf meldde de politie dat de stof werd afgevoerd.

Flinke doffe knal
EOD-specialisten hebben de stof aan de Geuzendijk in Budel met een flinke doffe knal tot ontploffing gebracht.

Om welke stof het ging en waarom dat in de garage lag, wordt onderzocht.

LEES OOK: Explosieve stof in garage Budel vermoedelijk flitspoeder, geen aanhoudingen

Dit kan PSV vanavond verwachten van AS Monaco
Namen als Thierry Henry, Emmanuel Petit en Kylian Mbappe kennen allemaal een geschiedenis bij AS Monaco. De tegenstander van PSV vanavond in de Europa League heeft veel goede en jonge spelers voortgebracht maar sportief ging het in het verleden met vallen en opstaan.

AS Monaco kan worden gezien als een grootmacht binnen het wereldwijde voetbal. Het kende een hoop successen in tussen 1980 en 2000, waarin het vier keer landskampioen van Frankrijk werd en drie keer de beker won.

Er leek een basis gelegd te zijn voor structurele successen in de landelijke competitie en op Europees niveau. Maar de club ging financieel steeds verder achteruit. In 2004 haalde Monaco nog de finale van de Champions League. Het bleek voorlopig het laatste succes.

Overname door Russische miljardair
Monaco had 50 miljoen euro schuld en dat kwam de prestaties op het veld niet ten goede. In 2011 degradeerde de club naar de Ligue 2. Het was reden voor de Russische miljardair Dmitry Rybolovlev om de club over te nemen. Hij kocht tweederde van de aandelen. Na een mislukt eerste jaar werd Monaco in het tweede seizoen kampioen in de Franse eerste divisie.

Na de promotie wilde de miljardair grote ogen gooien in de hoogste competitie. Zijn investeringen leidden tot een tweede plaats een jaar na de promotie.

Koopjesjacht en spelers doorverkopen
De club doet het eerste seizoen grote investeringen maar gaat daarna vooral op koopjesjacht en wil spelers opleiden en voor grote bedragen doorverkopen. Dat lukt Monaco heel goed. Het verkoopt in 2014 Anthony Martial (gekocht voor vijf miljoen) aan Manchester United voor een bedrag van 60 miljoen euro. Eerder verkocht het ook al James Rodriguez voor 75 miljoen euro.

In 2016 weet Monaco wel zijn sterspelers te behouden. Het zorgt ervoor dat de club voor het eerst in zeventien jaar tijd weer kampioen van Frankrijk wordt. Mede door de doorbraak van de toen 18-jarige Kylian Mbappe. In de jaren hierna hield de club weer vast aan het geld verdienen op de transfermarkt met als hoogtepunt de verkoop van Mbappe voor 180 miljoen. In de seizoenen na het kampioenschap kwakkelen de Monegasken verder en blijven echte successen uit.

Champions League net gemist
Dit seizoen liep Monaco net als PSV nipt de Champions League mis maar heeft het nog altijd een sterk elftal staan. Hoewel de club nog op een teleurstellende tiende plek in de competitie staat is het Europees gezien een concurrent voor de Eindhovenaren. Net als PSV heeft Monaco vier punten na twee wedstrijden.

Het is vanavond voor PSV opletten op Wissam Ben Yedder. De spits was vorig seizoen in 37 wedstrijden goed voor twintig goals. Een andere naam die Monaco op termijn veel geld op gaat leveren is Aurélien Tchouaméni. De 21-jarige Fransman heerst op het middenveld en heeft al een plek verovert in het Franse nationale elftal. Met ‘Les Bleus’ won hij 1,5 week geleden de Nations League.

Hoewel de krachten van de Monegasken voorin liggen is de verwachting dat ze vanavond gaan counteren tegen PSV. Als de Eindhovenaren de snelheid in de omschakeling onschadelijk kunnen maken, dan liggen er zeker kansen op de drie punten.

Betalen met chip in je hand: landelijke primeur voor tattooshop in Tilburg
Betalen bij de kassa door je hand tegen de pinautomaat te houden. Het is geen toekomstmuziek meer. Als eerste in het land implanteert de Tilburgse tattooshop The Tattooist een betaalchip. Een rechthoekig, plat schijfje van twee centimeter lang, dat onder je huid wordt gebracht.

Tom Koole (57) wijst naar de rug van zijn hand, zo’n vier centimeter onder zijn ringvinger. Daar zit zijn betaalchip, onzichtbaar verstopt: “Je ziet hem bijna niet. Alleen als ik m’n hand plat houd, zie ik zelf een kleine verhoging onder de huid. Maar als je niet weet waar hij zit, zie je het echt niet”.

Vanuit heel het land komen de gebruikers ervoor naar Tilburg. Zo’n tien Nederlanders hebben de betaalchip nu. Twee maanden geleden liet Tom de chip in Tilburg inplanteren. “Ik voel ‘m nog een beetje. Het duurt 12 tot 24 maanden voordat het spierweefsel helemaal is hersteld.”

Tom nam de chip omdat hij soms vergeetachtig is: “Ik had vroeger best vaak dat ik m’n geld en m’n bankpasje was vergeten. Dat vond ik zo vervelend.” Dus toen hij hoorde dat je een betaalpas kon laten implanteren, stond hij daar best voor open: “Je pas kan niet gestolen worden en hij kan niet kwijtraken want hij zit onder je huid. En ik vind die techniek ook wel mooi.”

Want Tom is wel van de gadgets: zijn deur gaat op afstand bediend automatisch open, bij zijn bank heeft hij een reeks schermen onder elkaar hangen, waarmee hij de omgeving van zijn huis, zijn zonnepanelen en het vliegverkeer boven Zeeland in de gaten houdt. Hij realiseert zich dat hij vooroploopt: “De meeste mensen vinden het nog eng. Maar ik vind er niks engs aan. Als je knieën het niet meer doen, neem je toch ook een implantaat£”

Zien is geloven, dus we gaan met Tom naar de plaatselijke doe-het-zelfzaak. Met zijn verlengkabel komt hij bij de kassa. De verkoper slaat het bedrag aan. Op de pinautomaat verschijnt de boodschap ‘Uw pas aub’. Tom drukt zijn hand tegen de automaat. ‘Een ogenblik aub’ en dan: ‘Kaart opnieuw aanbieden’. Het zal toch niet£ Maar na wat bewegen: ‘Akkoord’. “Hij reageert soms nog wat gevoelig”, legt Tom uit.

Bij de doe-het-zelfzaak zien ze Tom vaker, dus zijn ze wel aan zijn hand-met-chip gewend. Maar dat is nog niet overal. “Ik houd alleen mijn hand tegen de betaalautomaat en dan zien ze dat er betaald is. ‘Hoe kan dat nou, waar is je pasje dan£’ vragen ze. Als ik dan uitleg dat die onder mijn huid zit, snappen de meesten dat niet. Ik krijg er veel vragen over, vind ik heel leuk.”

Alle gebruikers van de betaalchip zijn tot nu toe man. Maar woensdagochtend komt daar verandering in. Brigitte van Gestel, eigenaar van The Tattooist, neemt er zelf ook een: “Niet om mee te betalen. Ik zet er eenmalig duizend euro op. Daar doe ik niks mee. Alleen in geval van nood, als ik ergens gestrand of beroofd ben. Zodat ik altijd weet: ik heb duizend euro bij me en ik kan altijd thuiskomen.”

Voor Tom is het betalen met de chip al bijna gewoon: “Op den duur hoort het erbij. Je hebt dan niet meer het idee dat er iets onder je huid zit. Als de wond is genezen, dan is de pijn ook weg en dan hoort het gewoon bij je lichaam. Zo zie ik het tenminste.”

De bank garandeert gebruikers van de betaalchip dat ze deze zeker acht jaar kunnen gebruiken. Kosten voor aanschaf, implanteren en activeren: 350 euro.

LEES OOK: Betalen met een onderhuidse chip: klooien aan je lijf of de toekomst£

Zware windstoten verwacht tijdens ochtendspits: 'Er kunnen bomen omwaaien'
De zuidwester kan uit de kast worden gehaald, want de komende dagen steekt er een straffe wind op. "En dat begint al in de nacht van woensdag naar donderdag. Vooral tijdens de ochtendspits kan de wind behoorlijk tekeergaan", vertelt weervrouw Diana Woei van Weerplaza. Het KNMI heeft voor Brabant code geel afgekondigd.

Volgens Diana Woei trekt de komende nacht en donderdagochtend een heftig front over ons land. "De wind is met windkracht 5 nu al vrij krachtig, maar zal in de ochtend flink aantrekken. Als het front passeert draait de wind tegelijkertijd naar het noordwesten. In dat geval kunnen er zeer zware windstoten ontstaan met een snelheid van zo'n 75 tot 95 kilometer per uur. Dat is behoorlijk wat. De bladeren zitten nog aan de bomen. Mogelijk kan er bij de stevige rukwinden nog een boom omwaaien."

Behalve de uitschieters van de wind blijft het donderdag ook niet droog in onze provincie. "Er valt een flink aantal buien die veel water kunnen opleveren. Ongeveer 10 tot 20 millimeter regen kan er vallen in Brabant. Het is nog maar de vraag of de riolering daartegen bestand is."

Donderdag waait er overdag nog een stevige wind uit het noordwesten, met af en toe een uitschieter. In de loop van de middag zwakt de wind wel wat af tot windkracht 4. En dan zijn de meeste buien wel verdwenen.

Vrijdag wordt ook nog een dag met veel wind vanuit westen, maar de windvlagen nemen af tot zo'n 60 kilometer per uur. Ook zal het minder gaan regenen. "In het weekend wordt het rustiger weer", belooft Woei.

Naaktkalender van rugbyers voor Movember: 'Piemels vermijden graag!'
Het valt niet mee om een naaktkalender te maken. Dat merkten de heren van de Tilburgse Studenten Rugby Club Tarantula toen ze uit de kleren gingen voor het goede doel: "Jouw piemel wappert bijna in mijn gezicht." Met een eigen naaktkalender halen ze geld op voor de actie 'Movember' voor de preventie van zelfdoding, prostaatkanker en teelbalkanker.

"Piemels vermijden graag, hou je hand voor je zaakje!" Niet dat de Tilburgse studenten preuts zijn, maar het is toch niet de bedoeling dat ze geheel in hun adamskostuum op de foto gaan. Billen en naakte lijven prima, maar geen piemels in beeld. Een lastige opgave voor de fotograaf, want er bungelt nogal wat in het rond.

"Wij zijn een club met veel testosteron", zegt Pim van Doormaal, voorzitter van Tarantula. "Daar past een naakte man wel bij toch£ We doen op deze manier mee aan de actie Movember waarbij mannen in de maand november hun snor laten staan voor het goede doel. Wij laten dit jaar geen snor staan, maar tonen onze ballen met deze naaktkalender. De opbrengst gaat naar de liefdadigheidsinstelling."

Op een verdwaalde dinsdagavond staan er daarom zo'n acht naakte studenten met felle lampen en drie fotografen op het trainingsveld aan de Bredaseweg in Tilburg. Niet alle leden doen mee, want er zijn er die passen om in hun blootje op de foto te gaan voor de kalender. Alleen de nopschoenen en kousen mogen aan, maar bedenker en voorzitter Pim heeft er ook wel een beetje de rem opgezet. "We gaan zo naakt mogelijk, maar we houden wel een bijvoorbeeld een rugbybal voor ons zaakje."

De heren rugbyers staan inmiddels klaar om zich te laten fotograferen bij het doen van een line-out. Hierbij wordt een speler door meerdere ploeggenoten opgetild om zo beter bij de ingegooide bal te kunnen. Maar zonder kleren is dat toch even anders. "Jouw piemel wappert bijna in mijn gezicht", lacht een van de studenten.

Voor de fotografen is het passen en meten en steeds moet de juiste hoek gevonden worden. Dit is toch wel de moeilijkste foto als ze geslachtsdelen moeten vermijden. "Maar we zorgen er voor dat de privacy gewaarborgd blijft", zegt fotograaf Josh de Lange van Captain Projects. "Er moet wel wat voor de verbeelding overblijven. We laten elke man zo goed mogelijk tot zijn recht komen."

"Tarantula heeft het motto van beroemd en berucht en we denken dat we ons zo wel mooi op de kaart kunnen zetten", besluit voorzitter Pim Doormaal. "Het weer is gelukkig goed, anders was hij er vanaf gevroren, denk ik."

De kalender is vanaf 1 november te koop via d e website van de Tilburgse Studenten Rugby Club Tarantula.

Maria en Toon van de Dansmarathon krijgen 34.000 euro van wildvreemden
Ze dansten vijftig uur lang de benen uit hun lijf, maar wonnen nét niet. Maria en Toon van den Einden uit Lierop eindigden afgelopen weekend op een tweede plaats bij de Dansmarathon van SBS6. Ze grepen naast de hoofdprijs van 100.000 euro maar inmiddels is er door gulle wildvreemden al bijna 34.000 euro gedoneerd aan het fitte stel. Want vijftig uur dansen met maar tweeënhalf uur rust, dat moet beloond worden.

In totaal zijn er drie doneeracties voor het sportieve stel en de financiële teller loopt steeds verder op.

Toon en Maria, allebei in de 60, hoopten het geld te winnen om te kunnen besteden aan de Zorgtuin in Someren, waar hun zoon Richard al ruim twintig jaar werkt. Samen met andere cliënten helpt hij daar onder andere met de planten, als dagbesteding, ieder op z'n eigen niveau. "Hij mag er zijn zoals hij is, en dat is gewoon geweldig", zegt Maria in Brabant Vandaag. Richard heeft veel hulp en ondersteuning nodig. Ook daarmee kan het tweetal wel wat hulp gebruiken.

In hun eigen dansstudio, thuis in Lierop, lieten de twee woensdag weten hoe dankbaar ze zijn met alle giften. "We hadden dit helemaal niet verwacht, ik schrik ervan", zegt Maria ietwat beduusd. "In eerste instantie ging het om 3000 euro en dat was al prachtig", vult Toon aan. "Het is onvoorstelbaar, we zijn iedereen heel dankbaar."

Een marathon dansen, het was best een uitdaging. "We wisten niet wat ons te wachten stond, maar het was geweldig. Toen we tien uur hadden gedanst, voelde het net alsof we nog maar een uurtje bezig waren. Ook de 25 uur ging vrij vlot, maar we hadden niet gedacht dat we zo ver zouden komen", vertelt Maria.

Af en toe deden we even een dutje, maar dan pakten we elkaar vast en dan gaven we elkaar weer energie", aldus Toon. "Dan wisten we toch weer door te gaan. En met de andere dansstellen wisten we elkaar ook te stimuleren."

Het is inmiddels twee dagen geleden dat de voetjes langdurig van de vloer gingen, en de spierpijn zakt al aardig weg. "We voelen ons weer uitgerust en kunnen best weer een dansje doen. Kom maar door met die volgende marathon!"

Jeannette vangt honden met verlatingsangst op: 'Ze snappen er niks van'
In coronatijden hebben veel mensen een dier in huis genomen. Is ook veel gezelliger, samen in lockdown. Maar nu er wel weer veel meer mag en we weer massaal in de file staan om de hele dag op kantoor te zitten, hebben de baasjes minder tijd om bij hun dier te zijn of hun hond uit te laten. Jeannette Schelle van uitlaatservice en dierenhotel Snoezel in Best is er druk mee.

Ze had het al wel aan zien komen, vertelt Jeannette: "Het was te verwachten. Het is inderdaad hartstikke druk bij ons. Maar dat voorspelde ik een half jaar geleden al. We zagen het allemaal aankomen."

Jeannette merkt dat de honden zelf het ook helemaal niet makkelijk vinden. "Het is ook hartstikke sneu. Die honden hebben er zo'n moeite mee. Het laatste jaar waren ze allemaal samen met hun baasjes en met het gezin en nu zijn ze ineens de hele dag alleen." Dat zorgt wel voor psychische problemen, bij de dieren. "Voor die honden is het echt het ergste. Ze hebben zo'n verlatingsangst. Ze snappen er helemaal niets van. Dat gaat me echt aan het hart."

En dus probeer Jeannette zoveel honden als ze kan op te vangen en lekker mee te nemen naar het bos. Het bos waar zij de dieren mee naartoe neemt is omheind, dus ze kunnen niet zomaar weg. "Maar als je dat niet hebt, kun je maximaal een stuk of zes honden meenemen", spreekt ze uit ervaring. "En we merken het ook in de dagopvang. Het loopt gewoon helemaal vast."

Hoe het verder moet£ Dat is lastig. Vrijwilligers en uitzendkrachten zijn welkom, zegt Jeannette. "En ik hoop dat er meer plekken omheinde plekken komen waar we meer honden kunnen uitlaten."

Harrie Lavreysen pakt wereldtitel op teamsprint
De Nederlandse teamsprinters zijn op de wielerpiste van Roubaix voor de vierde keer op rij wereldkampioen geworden. Harrie Lavreysen uit Luyksgestel was in de finale samen met Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland te sterk voor de Fransen: 41,979 tegen 42,550.

Nederland pakte afgelopen zomer ook de titel op de Olympische Spelen. Twee weken geleden heroverde de ploeg ook de Europese titel, nadat het vorig jaar de EK had overgeslagen.

Zowel in de kwalificaties als in de eerste ronde was Nederland al het snelst geweest. Die tijden waren respectievelijk 42,690 en 42,301. Het brons was voor Duitsland.

Betalen met een onderhuidse chip: klooien aan je lijf of de toekomst£
Betalen met een onderhuidse chip. Tom Koole kan dankzij zo'n implantaat betalen met zijn hand. Het zal de nodige wenkbrauwen doen fronsen, want wie wil dat nou, is het wel nodig en waar eindigt dit£

Nieuwe technologie is altijd spannend, maar kan ook heel snel heel normaal zijn. Denk aan de pinpas en betalen met je mobieltje of smartphone.

Peter Joosten is biohacker en volgt de technische ontwikkelingen op de voet. Zelf heeft hij inmiddels drie verschillende chips onder zijn huid zitten: zijn visitekaartje, een chip om mee te betalen en een bitcoin-wallet, een programma waarmee hij zijn bitcoins beheert.

Als biohacker probeert hij de grenzen van de menselijke capaciteit op te rekken. De definities van biohacking lopen uiteen, van 'het samengaan van je lichaam met technologie' tot 'klooien aan je lijf'.

"Er is een stroming die zegt dat je terug kunt grijpen naar een oude methode om de grenzen van je lijf te verleggen", zegt Peter. "Bijvoorbeeld de Wim Hof-methode waarbij mensen in een bak ijs gaan zitten, of op blote voeten buiten lopen om te aarden. Biohacking is een moderne variant daarop, waarbij we technologie in ons lichaam opnemen. Hoe kunnen we het lichaam verbeteren, functies toevoegen en aanpassen£"

Technologie wordt steeds kleiner en persoonlijker, aldus de biohacker. "Met sporthorloges waarmee we onze gezondheid meten, of een ring met sensoren die als slaap- en activiteit-tracker werkt. Dus het is een heel logische volgende stap dat we van wearables naar insideables gaan. Dat we die technologie in ons lichaam gaan opnemen en een soort van cyborg worden, een samensmelting tussen mens en machine."

Een onderhuidse chip waarmee je kunt betalen, het is een gewaagde stap verder. Joosten vindt het interessant om mee te experimenteren en volgt de ontwikkelingen op de voet. "Veel mensen zullen er kritiek op hebben, maar zolang het een vrije keuze is, zie ik geen grote bezwaren."

"De volgende stap is dat deze onderhuidse chips ook dingen gaan meten", zegt Peter. In Zweden heeft een bedrijf een chip ontwikkeld die constant je lichaamstemperatuur kan meten. En daarna volgt - maar dat is nog echt science fiction - een implantaat dat functies kan uitvoeren in het lichaam. Er wordt gewerkt aan chips die symptomen van parkinson of alzheimer kunnen onderdrukken."

Peter denkt niet dat iedere Nederlander over twintig jaar een onderhuidse chips zal hebben, maar wel dat meer mensen iets elektronisch en digitaals in hun lijf zullen plaatsen.

LEES OOK: Betalen met chip in je hand: landelijke primeur voor tattooshop in Tilburg

Alisha wil Miss World worden, maar strijdt ook tegen menstruatiearmoede
Het ene moment staat ze te shinen op de catwalk bij de verkiezing van Miss World. Het andere moment is ze aan het werk in de thuiszorg. Of ze is in touw voor het Armoedefonds in de strijd tegen menstruatiearmoede. Dit is momenteel de wereld van de 19-jarige Alisha van den Berg uit Oosterhout.

Vorig jaar eindigde Alisha als tweede bij de Miss Universe-verkiezing, dit jaar wandelde ze de halve finale binnen van Miss World Nederland. "Ik ben niet het perfecte plaatje", antwoordt Alisha op de vraag of zo'n schoonheidsverkiezing eigenlijk wel leuk is. "Mensen denken dat iedereen op de catwalk 1,75 meter lang moet zijn en een perfect figuur moet hebben. Ik ben maar 1,55 meter. Ik zie er leuk uit, maar ben zeker geen topmodel."

In het dagelijks leven is Alisha derdejaars student verpleegkunde en ze werkt momenteel in de thuiszorg. Ook is ze druk met alles wat de Miss World-verkiezing met zich meebrengt. "De verkiezing is zoveel meer dan een mooi loopje op de catwalk. Ik had eerst niets met missverkiezingen en wilde niet in de spotlights staan. Totdat ik gescout werd voor de Miss Universe-verkiezing. Toen merkte ik dat op het podium staan en een aandacht krijgen best wel leuk kan zijn. Ik vind het geweldig om aan de Miss World-verkiezing te mogen meedoen. Het is een droom om misschien Nederland te mogen vertegenwoordigen."

Alisha ziet ook als een kans om zichzelf te leren kennen en nieuwe mensen te ontmoeten. In de halve finale krijgt ze de komende tijd allerlei uitdagingen (challenges) voorgeschoteld waarmee ze punten kan verdienen om in de finale te komen, zoals presentatie, een battle in het Engels, omgaan met stress, make-uptraining, etiquetteleer ('Ik wist eerst niet eens wat het was') en oog hebben voor maatschappelijke thema's als armoede. "Het gaat dus niet alleen om het uiterlijk, ook het innerlijk is belangrijk."

De Oosterhoutse werd geraakt door het thema armoede en kwam in aanraking met het Armoedefonds. "Ik ken mensen in mijn omgeving die moeite hebben om elke maand rond te komen en nauwelijks in hun dagelijkse levensbehoeften kunnen voorzien. Met Armoedefonds heb ik afgesproken dat ik me ga richten op het tegengaan van menstruatiearmoede. Bijna tien procent van de vrouwen in Nederland tussen 12 en 25 jaar heeft geen geld om menstruatiemateriaal te kunnen aanschaffen. Onvoorstelbaar. Je zult je maandelijkse periode door moeten komen met wc-papier of hetzelfde verbandje."

Op social media begon ze een actie om pakjes maandverband en tampons in te zamelen. "Ik heb er inmiddels ruim tweehonderd. Die ga ik op 29 oktober naar het Armoedefonds in Rosmalen brengen. Die gaat ze verdelen. Er zijn ook mensen die geld geven met de vraag of ik het maandverband wil kopen."

Maar daar houdt het voor Alisha niet bij op. "In de kerstperiode ga ik enkele weken als vrijwilliger aan de slag bij de Voedselbank. Op die manier kan ik helpen met de pakketten of als er iemand van de vaste medewerkers een dag vrij wil. Op mijn werk heb ik al een krat staan waarin collega's producten kunnen doen. De volgende stap is dat ik op scholen ga vertellen over armoede en de bestrijding ervan."

Dieven brengen oorlogsfilm in gevaar, opnames en lenzen gestolen
Michel de Brouwer heeft een rotweekend achter de rug. Uit de auto van de filmmaker uit Heerle bij Bergen op Zoom werden twaalf lenzen, harde schijven en een laptop gestolen. Duizenden euro's en uren beeldmateriaal gingen in rook op. Tot overmaat van ramp komt zijn film ‘In de schaduw van weleer’ in gevaar.

De filmmaker uit Heerle is bezig met de film ‘In de Schaduw van weleer’ die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door de diefstal komt dat project nu in gevaar. “We hebben al een filmdag af moeten zeggen omdat de spullen weg zijn,”, vertelt De Brouwer, “en er staan nog drie opnamedagen gepland.”

De financiële schade, zo'n 5500 euro, is voor De Brouwer ondergeschikt aan de immateriële schade. Niet alleen verdween een groot aantal van zijn vintage lenzen. Vele uren aan reeds gedraaid materiaal moeten opnieuw gefilmd worden.

“Ik wilde die avond een back-up maken en dat kan nu niet meer”, zegt De Brouwer. Ook bij zijn verzekeringsmaatschappij hoeft hij niet aan te kloppen. Het grootste deel van zijn apparatuur is namelijk niet verzekerd.

“Ik dacht dat dat gedekt was via mijn filmsetverzekering, maar die was qua filmdagen verlopen. Ik heb dat gewoon niet goed in de gaten gehouden”, zegt De Brouwer licht gefrustreerd.

Met een crowdfundingsactie hoopt hij de schade goed te maken. Als hij 2000 euro bij elkaar haalt, kan de film alsnog afgemaakt worden. Volgens De Brouwer staat er veel op het spel. “Mijn vermogen zit erin en alleen al de vrijwilligers hebben er samen 10.000 uur van hun tijd in gestoken. Omdat ik een stomme fout maak, hoeft zo’n fantastische crew nog niet te bloeden. Ik kan ze niet teleurstellen. Ik moet doorpakken.”

Freddy bakte frietjes voor de drugsproducenten in zijn kelder: 4 jaar cel
De garagehouder uit Rijen die een drugsfabriek in zijn kelder had, heeft in hoger beroep vier jaar celstraf gekregen. Veroordeelde Freddy T. houdt vol dat een drugsbende zijn garage overnam en zijn been opensneed met een dunschiller, om hem bang te maken. Het gerechtshof geloofde er niets van. Zo bakte hij onder meer frietjes voor de mannen in het drugslab.

In december 2018 werd het enorme lab ontdekt in een garagebedrijf aan de Vincent van Goghstraat in Rijen. Het zat deels verstopt in de kelder en was volgens experts groot en professioneel. Er kon voor miljoenen euro's aan xtc én speed gemaakt worden. De politie vond er ook veel grondstoffen, alleen al bijna 1400 liter zwavelzuur en bijna 600 liter zoutzuur. En verder maatbekers, speciekuipen, jerrycans, trechters, centrifuges en vrieskisten.

Bijzonder was de vondst van versnipperd plastic. Kapotgemaakte jerrycans voor grondstoffen of drugsafval. 'Recycling' in de drugswereld was tot dan toe onbekend.

In het lab werkte het zogenaamde 'Gouden Duo': Rob G. en Willem de L. Die Tilburgse 'topkoks' zijn later veroordeeld voor hun werk in drugslabs in Baarle-Nassau, Zevenaar en Rijen. Ze kregen ieder tien jaar cel, wat uitzonderlijk hoog is.

Frietjes
Over het lab in Rijen vond het gerechtshof bewezen dat Freddy T. (40) zijn garage, kelders en containers openstelde voor de drugsfabriek. Freddy gaf dat ook toe. Hij sjouwde met spullen: chemicaliën, ketels en gasflessen. Hij heeft ook een vrachtwagen gelost met een heftruck. En hij gaf de laboranten eten en drinken. Zo bakte hij frietjes voor ze. Voor al dat werk kreeg hij betaald. Bovendien moest hij na een test in het drugslab in de kelder kijken of de laboranten nog in leven waren. Het OM denkt dat ze daar zowat het hele jaar 2018 actief zijn geweest. Freddy T. kreeg in maart dat jaar in de gaten dat ze drugs maakten, zei hij tijdens het proces.

Toen agenten Freddy in de boeien sloegen merkten ze dat hij onder de chemische stoffen zat. Dat is nog geen bewijs dat hij zelf ook drugs maakte, oordeelde het hof.

Voor medeplichtigheid legde het hof hem vier jaar gevangenisstraf op. Dat is een half jaar minder dan hij van de rechtbank in Breda kreeg. Dat komt omdat die wél vond dat Freddy T. actief meedeed aan drugs maken. Het hof vindt dat Freddy T. alleen faciliteerde: het mogelijk maakte.

De Rijenaar is ook veroordeeld voor het bezit van acht kilo xtc-brokken en 52 liter amfetamine-olie. En lag ook een paar honderd gram speed bij hem thuis. Volgens eigen zeggen hadden anderen dat weggelegd. Freddy is verder veroordeeld voor het bezit van een hagelgeweer.

De Rijenaar heeft altijd volgehouden dat zijn bedrijf met geweld is overgenomen. Het OM vond dat verhaal niet aannemelijk. Het hof schrijft niets daarover in de uitspraak.

Naast die vier jaar cel moet Freddy nog een oude straf helemaal uitzitten. Hij kreeg in 2009 zestien jaar cel voor het doden van een vrouw in Chaam. Hij was nog geen jaar voorwaardelijk vrij, of hij ging de mist in met het Rijense drugslab. Het hof besliste dat hij alsnog de rest van zijn straf moet uitzitten, drie jaar cel in totaal. Dat is hetzelfde wat de rechtbank in Breda had bepaald.

LEES OOK: Hoe de drugsmaffia Freddy's scheenbeen opensneed en zijn garage inpikte

Verpleegkundige Arjan over ongevaccineerden op de ic: 'Ik oordeel niet'
Met een stijgend aantal coronapatiënten op de intensive cares blijft het keihard werken voor mensen uit de zorg. Dat geldt ook voor ic-verpleegkundige Arjan van den Broek van het Amphia Ziekenhuis. Hij ziet dagelijks hoe de vaak ongevaccineerde patiënten vechten voor hun leven. "Dat had niet gehoeven."

De besmettingscijfers kruipen weer verder omhoog en de wachtlijsten bij de ziekenhuizen groeien weer in onze provincie. Ziekenhuis-topman Bart Berden zei eerder al tegen Omroep Brabant dat de ic’s vol liggen met ongevaccineerden. Hij noemde dat 'heel wrang' voor zorgpersoneel.

Verpleegkundige Arjan herkent die frustratie gedeeltelijk. "Vaak zijn het niet alleen die mensen die bij ons liggen die tegen vaccineren zijn, maar ook hun familie. Zij gaan soms wel anders denken als ze hun dierbare daar zien liggen. Dan willen ze toch wel vaccineren. Maar dat gebeurt niet altijd."

Soms zorgt de overtuiging van de familie ook voor onenigheid. "De mensen geloven niet altijd in de medische wetenschap en onze technieken. Zij zijn meer van de alternatieve geneeswijzen. Ze willen dan liever dat ik vitaminen geef in plaats van medicijnen."

Sinds het coronavirus zijn intrede deed in Brabant, heeft Arjan het een stuk drukker. "Als ik zou willen, kan ik iedere dag werken. Ik draai nu sowieso meer diensten, maar dat is allemaal vrijwillig. Wel merk je de frustratie bij sommige collega's. De lontjes zijn gewoon korter."

Arjen doet als verpleegkundige gewoon zijn werk, los van de overtuiging van zijn patiënten. "Het is niet aan mij om daarover te oordelen. Natuurlijk, in je hart vind je er iets van, maar dat blijft op de achtergrond. Ik vind het alleen zonde dat ziekenhuisopname voor veel mensen niet nodig had hoeven zijn."

In het vooruitzicht ligt naast oplopende besmettingen ook een griepgolf op de loer. "Als dat gaat gebeuren wordt het heel zwaar en zullen er weer echt collega's gaan uitvallen."

Maar ondanks de hoge werkdruk blijft Arjan het gewoon zien als zijn werk. "Soms moet ik op mijn tanden bijten, maar dat hoort erbij. We helpen alle mensen die in het ziekenhuis belanden. Ook alcoholisten of kettingrokers. Met evenveel inzet help ik die, ook als ze niet gevaccineerd zijn."

LEES OOK: Frustratie bij ziekenhuizen over drukte door ongevaccineerden: ‘Heel wrang'

Demonstranten graven gat onder hek om op vliegbasis Volkel te komen
De Koninklijke Marechaussee heeft woensdag acht mensen aangehouden bij vliegbasis Volkel. De demonstranten hadden met schepjes een gat gegraven onder een hek en waren er onderdoor gekropen. Op het terrein van de vliegbasis werden ze aangehouden.

Het waren demonstranten van de groep Vrede Scheppen, zo meldt DTV Nieuws. Ze kwamen naar de vliegbasis, omdat ze vrezen dat volgend jaar een nieuwe generatie kernbommen naar Nederland komt.

"Nederland doet elke herfst in NAVO-verband mee met Steadfast Noon, een grote oefening met de kernbommen die op de vliegbasis Volkel en op andere bases in Europa liggen", stelt de actiegroep in een verklaring. Een woordvoerder van de vliegbasis zegt niet of die oefening daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

De groep demonstranten is niet blij met F-16 en F-35 bommenwerpers. "Die stoten tonnen CO2 per vlieguur uit en als ze ooit hun bommen afwerpen, is het rampzalig voor de schepping", zei een van de demonstranten tegen DTV Nieuws.

Via het gat dat ze woensdag groeven, wilden de demonstraten de startbaan op. Op die manier wilden ze het oefenen 'voor de Derde Wereldoorlog' stilleggen. Hierop werden ze aangehouden.

Volgens de woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee is alles vreedzaam verlopen en hebben de actievoerders zich niet verzet tegen hun aanhoudingen. "We wisten van tevoren dat de demonstratie ging plaatsvinden, daar hadden we toestemming voor gegeven. Maar uiteindelijk besloten een aantal mensen dat ze een gat onder het hek gingen scheppen. Ze kwamen toen op militair terrein. Dat is verboden, dus daarom zijn ze aangehouden.

Roze schepjes
In de aankondiging van de demonstratie werd al de oproep gedaan om roze schepjes mee te nemen. "Als je wil, kun je een schepje meenemen om een tunneltje te graven om onder het hek door te gaan en op de startbaan te gaan. Zo moet het oefenen met kernbommen worden verhinderd", zo is op de site van Vrede Scheppen te lezen.

Burenruzie loopt uit de hand in Den Bosch: opnieuw celstraffen geëist
De rechtbank boog zich woensdag opnieuw over de uit de hand gelopen burenruzie in de zomer van 2020 aan de Orthen in Den Bosch. Twee mannen en een vrouw moesten voor de rechtbank in Den Bosch verschijnen en hoorden een werkstraf en celstraffen van 2 en 3 maanden eisen. Andere betrokkenen zijn een jaar geleden al veroordeeld en inmiddels weer op vrije voeten.

De tweede groep verdachten betreft een man van 23, zijn 50-jarige tante en een andere man van 27. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en vernieling. Hun zaak wordt nu pas behandeld, omdat het Openbaar Ministerie (OM) eerst de andere drie zaken wilden afhandelen. "Niet ongebruikelijk" noemde de officier van justitie het, maar bij sommige betrokkenen zorgde het voor ergernis. “Het is mosterd na de maaltijd vandaag”, zei een van de advocaten.

Videobeelden
Net als bij de andere zaak was ook woensdag een grote rol weggelegd voor de videobeelden die van de vechtpartij gemaakt zijn. Dankzij beveiligingscamera’s kon alles in de rechtszaal stap voor stap bekeken worden.

Op de beelden is eerst te zien hoe de 50-jarige vrouw met een riek op de voordeur van haar buurvrouw inbeukt. Vervolgens arriveert haar 23-jarige neef op een scooter. Hij slaat dreigende taal uit en even later lijkt het alsof hij een wapen uit zijn heuptasje wil pakken. “Camera’s! Niet pistolen!”, riep zijn zusje dat er ook was. De 27-jarige man krijgt een stofzuiger tegen zich aan gegooid en gooit deze terug, ook slaat hij een vriend van de buurvrouw in het gezicht.

‘Confrontatie zoeken’
Volgens de officier spreken de beelden boekdelen. Het was volgens haar een gerichte aanval op klaarlichte dag. “Ze kwamen duidelijk maar voor één ding: de confrontatie zoeken.” Dat sommige mannen hun valhelmen ophielden vindt ze veelzeggend.

Hun gedrag zou grote gevolgen hebben gehad voor de buren die nog steeds kampen met psychische problemen. Een van hen begint binnenkort met traumatherapie. De officier: ”Er liepen ook kleine kinderen rond, die moeten ontzettend bang zijn geweest.”

De advocaten van de drie zien dat anders. Het dragen van de helm is volgens een van hen niet zo vreemd: “Hij stapt nota bene net van een scooter.” De 50-jarige vrouw zou ook geprobeerd hebben de ruzie te sussen. Een derde advocaat wijst er op dat de agressie van beide kanten kwam. “Het had ook een heel andere kant op kunnen gaan.”

Eigen dakbedrijf
De man van 23 hoorde 6 maanden waarvan 3 voorwaardelijk tegen hem eisen. Dat hij tijdens de ruzie in zijn proeftijd zat voor de mishandeling van een agent, liet de officier meewegen. Zelf verklaarde hij dat een gevangenisstraf een ramp zou zijn voor zijn eigen dakbedrijf.

Tegen de 27-jarige man eiste het OM 5 maanden waarvan 3 voorwaardelijk. Ook hij heeft al een strafblad. Hij woont bij zijn opa en oma en heeft net als de andere man een dakbedrijf.

De officier eiste een taakstraf van 40 uur voor de vrouw van 50. Omdat niemand door haar riek geraakt is, wordt haar alleen het slopen van de voordeur aangerekend.

De verdachten wilden weinig loslaten over hun motieven. Daardoor is volgens de officier moeilijk een goed beeld te krijgen. Uitspraak over dertien dagen.

LEES OOK:

Mannen die buren te lijf gingen met riek en knuppel in Den Bosch moeten half jaar de cel in

'Ze denken dat ik die jongens heb verraden', gefilmde burenruzie gelinkt aan groepsverkrachting

Eindhovenaren rammen politieauto's tijdens achtervolging
De politie heeft dinsdagnacht in Waalre drie Eindhovense mannen opgepakt na een achtervolging.

De bestuurder van de auto waarin de mannen zaten, negeerde in Oisterwijk rond 03.15 uur een stopteken en ging er op hoge snelheid vandoor. De mannen reden via Haaren, Boxtel en Esch richting Eindhoven en gaven ook onderweg geen gehoor aan diverse stoptekens.

Op de Willibrorduslaan in Waalre werd een wegblokkade opgezet, maar ook dat schrok de bestuurder niet af. Hij ramde diverse politiewagens en door de impact knalden de airbags eruit. Het voertuig kwam tot stilstand, waarna het drietal te voet verder vluchtte.

Na een korte achtervolging, onder meer met een politiehond, werden het gezelschap in de kraag gevat. De Eindhovenaren zijn 27, 20 en 17 jaar oud. Waarom ze probeerden te vluchten voor de politie is niet bekend.

PSV is wangedrag van eigen fans helemaal beu na nieuwe boete
PSV is helemaal klaar met het gedrag van enkele supporters. De club uit Eindhoven moet een boete van ruim 33.000 euro betalen na wangedrag van fans tijdens de uitwedstrijd tegen Sturm Graz in de Europa League.

Supporters gooiden vanuit het uitvak spullen op het veld. Ook zijn vernielingen aangericht. Om die reden heeft de UEFA PSV een boete gegeven, van 33.625 euro. Het is niet voor het eerst dat PSV wordt bestraft voor het gedrag van de fans.

Op de clubsite laat algemeen directeur Toon Gerbrands weten dat de maat vol is. “Wij accepteren het niet langer dat mensen zich uit naam van PSV misdragen, zeker niet als wij te gast zijn. Ik wil dat dit wangedrag voorgoed stopt. Wij hebben inmiddels contact opgenomen met de Oostenrijkse autoriteiten en met Sturm Graz en zetten alles op alles om vast te stellen wie de daders zijn. De boete zullen we dan op hen verhalen”, aldus Gerbrands.

De avond voor de wedstrijd raakten aanhangers van PSV en Sturm Graz slaags in de stad. Dit gebeurde bij een Ierse pub. De politie pakte drie Nederlanders en een man uit Oostenrijk op. Twee agenten raakten gewond.

PSV won het duel met 1-4.

LEES OOK:

PSV wint met ruime cijfers van Sturm Graz

Supporters van PSV en Sturm Graz op de vuist, agenten gewond

Vreugde bij PSV na overwinning in Graz: ‘Juiste reactie na vorige week’

Feed Fetched by RSS Dog.