Omroep Brabant: Laatste nieuws
De avondklok gaat vandaag in: dit zijn de regels
De avondklok gaat zaterdagavond in. Vanaf 21.00 uur ’s avonds tot 4.30 uur ’s ochtends mag je niet zomaar op straat zijn. Maar hoe zit nou eigenlijk precies£ En wat zijn de uitzonderingen£ We zetten de regels op een rijtje.

De avondklok duurt van zaterdag 23 januari tot en met woensdag 10 februari. Er zijn een paar uitzonderingen dat je toch naar buiten mag:

 • Bij een noodsituatie (geen verklaring nodig),
 • Als je zelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringende (medische) hulp nodig heeft,
 • Als je van je werkgever naar buiten moet,
 • Als je een aangelijnde hond uitlaat (geen verklaring nodig),
 • Als je onderweg bent in verband met een uitvaart,
 • Als je onderweg bent in verband met een tentamen of examen voor een MBO-, HBO- of WO-opleiding,
 • Als je onderweg bent omdat je bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep,
 • Als je onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen.

Voor een groot deel van de uitzonderingen moet je een speciaal document bij je dragen om te bewijzen dat je op straat moet zijn. Een zogenoemde formulier Eigen verklaring avondklok. Moet je naar buiten voor je werk, dan heb je ook een Werkgeversverklaring nodig. Maar niet in alle gevallen is zo'n formulier verplicht. Als je bijvoorbeeld je hond uitlaat of in een noodsituatie zit.

Praktische vragen
De invoering van de avondklok zorgde ook voor praktische vragen en onduidelijkheden. Een aantal vragen heeft Omroep Brabant op een rijtje gezet:

Ik werk 's avonds, kan ik nog een oppas laten komen voor mijn kinderen£
Het RIVM stelt dat oppassen geen geldige reden is om tijdens de avondklok buiten te zijn. Als grootouders op hun kleinkinderen willen oppassen moeten ze om 21.00 uur weer thuis zijn. Gastouders daarentegen kunnen wel na 21.00 uur werken als ze een Eigen verklaring en Werkgeversverklaring bij zich hebben. Ouders met een essentieel beroep kunnen dan wel een gastouder laten oppassen op hun kinderen. Die gastouder moet wel echt geregistreerd staan bij een bureau.

Kan ik nog met het openbaar vervoer reizen na 21.00 uur£
Het openbaar vervoer blijft ’s avonds na 21.00 rijden. Wel is het OV alleen bestemd voor mensen die tijdens de avondklok een noodzakelijke reis moeten maken.

Tot hoe laat zijn de winkels nu open£
Essentiële winkels zoals drogisterijen sluiten uiterlijk om 20.00 uur. Winkels die levensmiddelen verkopen zoals supermarkten gaan uiterlijk dicht om 20.45 uur. Eten en boodschappen laten bezorgen kan nog wel na 21.00 uur.

Wat doe ik als ik vast kom te staan in de file£
Het RIVM roept alle reizigers op om op tijd te vertrekken en rekening te houden met eventuele vertragingen en files. Kom je toch in een file terecht£ Dan is het aan de handhaving om te beoordelen of je een geldige reden hebt om buiten de avondklok te reizen.

Zo won Snollebollekes-zanger Rob Kemps De Slimste Mens: 'Als je eens Wikipedia of een boek leest'
Zo'n 3,2 miljoen mensen zagen Snollebollekes-zanger Rob Kemps vrijdagavond De Slimste Mens winnen. Voor velen kwam het als een verrassing en dat begrijpt hij wel. "Ik ben feestartiest, Nederlandstalig en heb de act Snollebollekes. Daar kent de helft van Nederland mij van. Als je die filmpjes van Snollebollekes ook ziet, dan denk je: die jongen heeft ergens een kamer in een instelling."

Maar in een zinderde finale was het Rob Kemps die aan het langste eind trok. Dankzij een goed antwoord over Willeke Alberti wist hij cabaretier Andries Tunru te verslaan.

Zelf was Kemps ook verbaasd dat hij won, geeft hij toe aan tafel bij talkshow Op1. "Bij de eerste aflevering was ik superblij dat ik door was. De grote angst is om na één aflevering eruit geknikkerd te worden. Dan moest ik met pek en veren terug naar Best."

Toen de finale dichterbij kwam, begon het ook steeds meer te leven bij Kemps. "Na de kwartfinale tegen Frank Evenblij werd ik fanatiek. Ik vind het leuk om ergens blanco in te gaan, dat is dan ook de grote kracht. Maar toen ik nerveus. Want als je de overwinning ruikt, word je fanatiek."

De afleveringen van De Slimste Mens zijn eerder opgenomen. De Snollebollekes-zanger moest een maand geheimhouden dat hij had gewonnen. Ik had de prijs ook verstopt in de kelder", grapt hij.

Direct na het winnen van De Slimste Mens kon Kemps alleen de woorden 'ongelofelijk, nondeju' uitbrengen. Maar daarna volgde een heuse overwinningsspeech. Daarin zei hij dat welke opleiding je ook hebt, 'LTS zwakstroom of een middelmatige horecaopleiding', je heel ver kan komen als je 'eens Wikipedia volgt of een boek leest'. "Dan kom je nog best ver als je je best doet."

Rob Kemps vertelt in Op1 hoe hij De Slimste Mens wist e winnen:

Aan de tafel bij Op1 vertelt de feestzanger waarom hij juist deze speech wilde geven. "Het kwam uit mijn hart. LTS zwakstroom is natuurlijk een grapje, maar daar is ook niets mis mee. Zelf heb ik een horeca-opleiding gedaan, een hele nette mbo-opleiding."

Het hebben van interesse is belangrijk, benadrukt Kemps. "Zelf ben ik op 13 september jarig, en dan ga ik kijken en dan blijkt Frans Halsema ook die dag jarig te zijn. En dan kom je op 'Vluchten kan niet meer' en dan op Jenny Arean en dan je op 't Schaep Met De Vijf Pooten en dan Harry Bannink. Overal zit een verhaal achter en dat vind ik mooi."

Kemps roept iedereen op niet de hele tijd te gaan appen en TikTokken en zelf te gaan speuren. "Als je nu eens probeert ergens een verhaal achter te zoeken."

LEES OOK:

Snollebollekes-zanger Rob Kemps wint De Slimste Mens: 'Ongelofelijk, nondeju!'

Andries Tunru toont zich sportief verliezer in videoclip met Slimste Mens-winnaar Rob Kemps

Snollebollekes is klaar voor finale Slimste Mens: 'Ik ben nu al dankbaar voor dit avontuur'

Vrouw stapt uit auto en wordt aangereden in Wanroij
Een vrouw is zaterdagochtend aangereden toen ze uit haar auto stapte. Dit gebeurde op de Hoevensestraat in Wanroij.

Het ongeluk gebeurde rond negen uur. Vanwege de ernst van de situatie werd een traumahelikopter opgeroepen. Die landde op de parkeerplaats. Het slachtoffer is met spoed in een ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht.

Camerabeelden
De politie onderzoekt hoe het ongeluk kon gebeuren. Ze bekijkt onder meer camerabeelden.

Coronanieuws: avondklok gaat in, toename van aantal coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In dit liveblog houden we je zaterdag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.

De hoofdpunten:

 • Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen is het voorbije etmaal weer toegenomen, tien coronapatiënten overleden.
 • Deze zaterdag wordt voor het eerst de avondklok van kracht: tussen negen uur 's avonds en halfvijf 's nachts mag niemand buitenkomen.
 • 'Verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT) overwogen het afgelopen jaar op te stappen vanwege politieke druk.'
 • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

11.04 - ROAZ-cijfers
In de Brabantse ziekenhuizen zijn de voorbije 24 uur 44 nieuwe coronapatiënten opgenomen, achttien meer dan een etmaal eerder. Dat maakte het ROAZ zaterdagochtend rond elf uur bekend. In de Brabantse ziekenhuizen bevinden zich nu in totaal 389 coronapatiënten, negen meer dan vrijdag. De voorbije 24 uur zijn 42 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen, een werd overgeplaatst. Tien coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal.

10.51 - Meer jongeren in de knel, ggz roept op tot actie
Steeds meer jongeren komen psychisch in de knel sinds de uitbraak van het coronavirus, en dit verhoogt de druk op de jeugd-ggz enorm. Er is een forse toename in het aantal crisismeldingen en -opnames en kleinere praktijken kunnen het niet aan. Dat zegt Jacobine Geel, voorzitter van de branchevereniging de Nederlandse ggz zaterdagavond in het tv-programma Kassa.

10.14 - 'Lagere levering van AstraZeneca leidt tot uitstel vaccinaties'
Dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie lager zal uitvallen, is 'een flinke tegenvaller'. Dat zegt Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins, voormalig directeur van het Nederlands Vaccin Instituut en voormalig hoofd Vaccins van het RIVM zaterdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Het terugschroeven van het aantal geleverde vaccins gaat waarschijnlijk tot uitstel leiden voor sommige groepen die gevaccineerd moeten worden.

10.00 - Nederlanders tot 36 jaar zijn 's avonds het meest op pad
Nederlanders gingen vorige week vergeleken met de 'intelligente lockdown' in het voorjaar vaker 's avonds op pad. Mensen van onder de 36 jaar gaan het meest de deur uit tijdens de uren die vanaf zaterdag onder de avondklok vallen. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP).

08.22 - Alle 206 olympische comités willen dat 'Tokio' doorgaat
Alle olympische comités van de 206 bij het Internationaal Olympisch Comité aangesloten landen kijken unaniem uit naar de Spelen in Tokio komende zomer en zijn vastberaden het evenement te laten doorgaan. Dat zei voorzitter Thomas Bach van het IOC in een videoboodschap exact zes maanden voor aanvang van het evenement. "Zes maanden voor de Spelen kijkt de hele olympische beweging uit naar de openingsceremonie op 23 juli", zei Bach.

08.20 - 'Uitzendkrachten PostNL moeten ook coronabonus krijgen'
Vakbond FNV wil dat uitzendkrachten die werken voor PostNL een coronabonus van 250 euro krijgen. Volgens de bond krijgen alle vaste medewerkers zon bonus voor het harde werk in de afgelopen maanden, maar uitzendkrachten niet. FNV zegt dat uitzendkrachten in een gesprek met de directie van het post- en pakketbedrijf gevraagd hebben om die bonus.

06.30 - Strengere maatregelen van kracht voor internationale reizigers
Passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika worden vanaf zaterdag geweerd in Nederland in een poging het coronavirus, en vooral de nieuwe varianten, terug te dringen. Reizigers die uit hoogrisicogebieden komen, moeten het negatieve resultaat van een sneltest kunnen overleggen. Die moeten ze maximaal vier uur voor vertrek hebben laten doen, naast de al verplichte zogeheten PCR-test.

06.04 - Deel OMT overwoog afgelopen jaar op te stappen
Verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT) overwogen het afgelopen jaar op te stappen. De wetenschappers, die het kabinet adviseren bij de bestrijding van het coronavirus, hadden het gevoel dat zij niet onafhankelijk konden functioneren en dat hun adviezen werden beïnvloed door politici, is te lezen in de Volkskrant. In de krant beschrijven zij hoe ze worstelden met de politieke beïnvloeding, die vooral zou plaatsvinden vanuit het Catshuis.

03.30 - Avondklok wordt voor het eerst van kracht
Voor het eerst wordt zaterdag de avondklok van kracht. Tussen negen uur 's avonds en halfvijf 's nachts mag niemand buitenkomen, tenzij daarvoor een geldige reden is. Onder anderen mensen die voor hun werk onderweg zijn of in een medische noodsituatie verkeren mogen wel buitenkomen. Ook voor mantelzorgers geldt een uitzondering. Noodzakelijk is wel dat zij een zelf ondertekende officiële verklaring kunnen overleggen, die kan worden gedownload van de site van de Rijksoverheid.

00.38 - Lagere eerste levering van AstraZeneca tegenvaller voor Nederland
Dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie lager zal uitvallen, is een tegenvaller voor Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid heeft in totaal 11,6 miljoen vaccins bij deze leverancier besteld, een hoger aantal dan van andere coronavaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech. Volgens een leveringsoverzicht van het ministerie van begin dit jaar zouden 4,5 miljoen van deze vaccins in het eerste kwartaal van dit jaar binnenkomen.

00.17 - 'Stoffen mondkapjes zijn nog steeds effectief'
Zelfs nu nieuwe mutanten van het coronavirus rondwaren, zijn stoffen mondmaskers nog steeds effectief om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag, die eraan toevoegt geen plannen te hebben om de aanbevelingen aan te passen. "De stoffen, niet-chirurgische maskers kunnen gebruikt worden door iedereen jonger dan 60 jaar die geen bijzondere gezondheidsproblemen heeft", zegt Maria Van Kerkhove.

Klanten schieten beveiliger te hulp om vluchtende winkeldief tegen de grond te werken
Een beveiliger wist vrijdagavond een vluchtende winkeldief te pakken met behulp van enkele oplettende klanten. Op de Van Beethovenlaan in Roosendaal is de dief, een 45-jarige man uit het Zuid-Hollandse Sliedrecht, tegen de grond gewerkt.

Rond tien over negen zag de beveiliger dat de man meerdere producten in zijn jas stopte en deze vervolgens niet afrekende. Hij sprak de man aan om hem te controleren, maar die rende echter weg.

De bewaker wist de man bij zijn jas te pakken, waaruit scheermesjes en wasmiddel vielen. De dief vluchtte naar buiten achtervolgd door de beveiliger en enkele klanten.

Pitabroodjes en knoflooksaus onder de trui
Die wisten de man tegen de grond te werken. Onder zijn trui had de man nog meer boodschappen verstopt zoals pitabroodjes en knoflooksaus.

De politie heeft de winkeldief opgehaald en opgesloten. De 45-jarige man uit Sliedrecht bleek in de afgelopen vier jaar al vier keer eerder te zijn aangehouden voor winkeldiefstal.

Snollebollekes-zanger Rob Kemps wint De Slimste Mens: 'Ongelofelijk, nondeju!'
Rob Kemps oftewel Snollebollekes mag zich vanaf nu met recht De Slimste Mens noemen. Hij won vrijdagavond de finale van het immens populaire programma door Andries Tunru te verslaan. "Ongelofelijk, nondeju!", was het enige dat de zanger kon uitbrengen direct na zijn overwinning.

Met slechts een paar seconden meer dan cabaretier Andries, begon Rob aan de spannende finale. Daarna ging het verschillende rondes lang heel gelijk op. Dankzij een goed antwoord over Willeke Alberti ging Rob er er uiteindelijk met de winst vandoor.

Gelukkig nam de cabaretier dat heel sportief op door meteen daarna een clip uit te brengen waarin hij het nummer 'Samen Zijn' covert, het antwoord waarmee Rob hem versloeg. Rob Kemps zit uiteraard ook in de clip:

'Je hebt het gewoon gered'
De winnares van vorig jaar Astrid Kersseboom reikte de prijs uit aan Kemps met de woorden: "Ik denk dat maar weinig mensen dachten: de zanger van de Snollebollekes gaat winnen, maar je hebt het gewoon gered!"

Kandidaten aan elkaar gewaagd
In de eerste ronde 3-6-9 haalde Rob 80 punten, waardoor hij en Andries gelijk opgingen. Na de tweede ronde Open Deur waarin Rob een vraag kreeg van rapper Boef over de kameleon, stond Rob helaas onderaan met 100 seconden op de klok. Gelukkig kon hij dat daarna weer eenvoudig ophalen.

Na ronde De Galerij stonden de scores wel heel dicht bij elkaar. De ronde daarna bepaalde welke twee finalisten echt zouden gaan strijden om de titel. Omdat Rob genoeg wist over gravin Eloise, mocht hij gaan strijden tegen Andries om die felbegeerde titel.

Strak in pak
Het was duidelijk dat Kemps in ieder geval zijn mooiste pekske uit de kast heeft getrokken voor de finale. Volgens presentator Philip Freriks zag hij eruit alsof hij ging winnen: “Ik ga mijn best doen maar ik ben er sowieso op gekleed”, zei Kemps.

Rob Kemps speelde in de finale van het televisieprogramma tegen Emma Wortelboer en Andries Tunru. Veel mensen zaten er vooraf al helemaal klaar voor.

LEES OOK:

Snollebollekes is klaar voor finale Slimste Mens: 'Ik ben nu al dankbaar voor dit avontuur'

Snollebollekes bereikt finale van De Slimste Mens

Automobilist rijdt agent op scooter aan in Tilburg
Een automobilist heeft vrijdagavond in Tilburg een agent op een scooter aangereden. Dit gebeurde op de kruising van de Generaal Smutslaan en de Trouwlaan.

"De automobilist vluchtte na de aanrijding", laat een ooggetuige weten. "Die reed hierbij nog een verkeersbord omver." Na een achtervolging kon de automobilist alsnog worden aangehouden op de Korveldwarsstraat.

Onderzoek
De agent is in het ziekenhuis behandeld . De auto is door de politie in beslag genomen.Of er sprake is van een opzettelijke aanrijding of een ongeluk wordt onderzocht.

Michiel is fysiotherapeut en heeft na tien maanden nog steeds patiënten uit de eerste coronagolf
Het is druk bij longfysiotherapeut Michiel Kuipers. Hij behandelt patiënten die corona hebben gehad maar nog veel last hebben van allerlei klachten. Hij heeft nog steeds patiënten uit de eerste golf in behandeling en nu dienen de patiënten uit de tweede golf zich alweer aan. “Het geeft best wat extra druk.”

De tweede coronagolf overspoelt de Brabantse ziekenhuizen. Overal staan zorgmedewerkers in de frontlinie. Voor Omroep Brabant houden een aantal van hen een videodagboek bij.

De coronadrukte bij Michiel in de praktijk: “Er waren eind maart al mensen die vanuit het ziekenhuis bij ons kwamen nadat ze COVID-infectie hebben gehad. En in de loop van de tijd zijn er ook mensen bij gekomen die thuis de COVID-infectie hebben doorgemaakt.” Allemaal mensen die hersteld zijn van het coronavirus, maar toch erg veel klachten blijven houden. En dat zijn vaak ook serieuze klachten waar ze erg veel last van hebben.

En het zijn best veel mensen die klachten blijven houden, vertelt Michiel. “Vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst”, somt hij op. “Maar ook hoofdpijn, mensen hebben last van concentratieproblemen, of andere neurologische problemen.” Problemen en klachten die ervoor zorgen dat mensen hun gewone dagelijks leven ook na corona nog niet op kunnen pakken. Die ervoor zorgen dat ze uitgeschakeld blijven, ook al waart het virus niet meer in hun lichaam rond.

Dat komt volgens Michiel omdat het immuunsysteem dan last blijft houden. “De meeste mensen herstellen prima, maar bij sommige mensen blijft het herstel achter. Hun immuunsysteem lijkt dan nog actief te zijn. Alsof de alarmbellen nog blijven rinkelen, terwijl het virus al uit het lichaam verdwenen is.”

En al met al zijn dat best veel mensen. De druk bij de praktijk van Michiel neemt toe. Naast de patiënten die vanuit de eerste coronagolf nog hulp nodig hebben, komen er nu ook al patiënten uit de tweede golf bij.

"Sinds november, december zien we echt weer een toename van patiënten hier. Dat geeft best wel extra druk omdat er ook nog steeds mensen revalideren vanuit de eerste golf. Zo stapelt dat zich op in onze agenda's. En dat geeft ons best wel extra werkdruk en extra werk."

Toch blijft Michiel positief: "Ik ben ook blij dat we gewoon kunnen blijven werken."

Alle verhalen in de serie Brabant Hou Vol vind je op onze themapagina.

LEES OOK:

IC-verpleegkundige Arjan houdt z'n hart vast voor code zwart: 'Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes'

Arjan werkt op de ic en heeft zich laten vaccineren: 'Bijwerkingen van corona zijn erger'

Annelins corona-afdeling wordt weer verbouwd, want er zijn te weinig revalidatieplekken

Politie heeft handen vol aan automobilisten zonder rijbewijs die verkeersregels negeren
De verkeerspolitie in Oost-Brabant heeft het vrijdag druk gehad met automobilisten die zich niets aantrokken van de verkeersregels.

Vrijdagavond racete een 36-jarige Bosschenaar in een Mercedes met een Bulgaars kenteken met een snelheid van 155 kilometer per uur over de A2 bij Vught. Daar is 100 kilometer per uur de maximumsnelheid.

De man trok zich in Den Bosch ook niets aan van een rood verkeerslicht op de Gestelseweg. Toen agenten de bestuurder wilden aanhouden, probeerde hij snel van plaats te wisselen met een passagier in de auto. Daar trapten de agenten niet in. De man, wiens rijbewijs al eerder ongeldig was verklaard, kan volgens de politie 'een forse straf tegemoet zien'.

Broer
Bij Waalre moest een automobilist zijn Mercedes inleveren, nadat agenten zagen dat die met een snelheid van 160 kilometer per uur over de N2 scheurde. Hier geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Deze bestuurder had geen rijbewijs bij zich, want die is hij kwijtgeraakt. Daarom werd de auto als onderpand in beslag genomen.

In Den Bosch zagen agenten een 28-jarige Bossche veelpleger 'voor de zoveelste keer' rondscheuren, ondanks een ongeldig rijbewijs. "Hij rende weg en liet zijn broer zich vervolgens melden op het politiebureau", laat een agent weten. "Maar daar trapten wij niet in." Ook zijn auto is in beslag genomen.

Jongensdroom van Saïd Bakari komt uit: RKC'er kan zich plaatsen voor de Afrika Cup
RKC-speler Saïd Bakari heeft zich met de Comoren bijna geplaatst voor de Afrika Cup. Het zou een echte stunt zijn voor het eiland dat zich nog nooit eerder kwalificeerde voor het hoofdtoernooi. Voor de rechtsback van RKC, die niet meer over straat kan in eigen land, zou het een droom zijn die uitkomt.

In de Comoren heerst veel armoede maar geeft voetbal de mensen hoop. "Er is heel veel sfeer rond de wedstrijden. Zelfs bij de trainingen zitten de stadions vol. Het is voor de bewoners een hele week feest als wij er zijn. Het is dan aan ons om het land trots te maken”, zegt Bakari, die zich sinds oktober 2017 elke interlandperiode bij de nationale ploeg mag melden.

Het is voor de voetballer een droom die uitkomt. “Iedere voetballer wil international worden. Het is een hoger niveau en je wordt er als speler beter van.”

Bakari's carrière als voetballer had een moeilijke start. Via de jeugdopleiding van Paris Saint Germain kwam hij terecht bij verschillende amateurteams in Frankrijk en België. In de zomer van 2017 bereiekte hij zijn uiteindelijke doel met een profcontract bij RKC.

Nu de verdediger met de Comoren dicht bij kwalificatie is voor het hoofdtoernooi van de Afrika Cup lijkt er aan zijn droom maar geen einde te komen: “Natuurlijk wil je je plaatsen voor het hoofdtoernooi, maar dat leek niet realistisch, zeker als je ziet waar we vandaan komen.”

Bakari weet als geen ander dat hij blij mag zijn dat hij profvoetbal speelt. “Het went ook nooit. In de Comoren herkennen mensen mij nu ook op straat. Maar ik blijf er rustig onder.”

Hij is dan ook dankbaar voor de kans die hij krijgt en wil de mensen op het eiland iets teruggeven. “Voor nu kan ik alleen maar goed spelen en doelpunten maken. Maar ik wil later echt iets terugdoen voor de bevolking.”

Met nog twee kwalificatiewedstrijden te gaan staan de Comoren gedeeld eerste met vier punten voorsprong op concurrent Kenia. “Ik schat de kans op 95 procent dat we naar de Africa Cup gaan”, zegt Bakari vol vertrouwen.

Het hoofdtoernooi van de Afrika Cup is uitgesteld tot januari 2022. De laatste twee kwalificatiewedstrijden van de Comoren staan gepland in maart. De tegenstanders zijn dan Togo en Egypte.

Appartementen ontruimd na hevige autobranden in Eindhoven, maar inmiddels zijn bewoners terug
Een aantal appartementen aan de Johannes Buijslaan in Eindhoven werden vrijdagnacht ontruimd. Dit was nodig omdat twee auto's die vlakbij het complex geparkeerd stonden, vlam hadden gevat. Het vuur sloeg over naar het afdak van het appartementencomplex. Dit gebeurde rond drie uur 's nachts.

Eerder in de nacht had een van de twee auto's - een bestelbus - ook al vlam gevat. Een agent die dit zag toen die door de buurt reed bluste de vlammen. Bij de ruitenwissers ontdekte de agent een wc-rol die overgoten was met een brandbare vloeistof.

Beelden van de brand:

Overslag naar appartementen voorkomen
Anderhalf uur later ging het alsnog mis. Een bewoner was net camerabeelden aan het terugkijken van de eerste brand toen die een harde knal hoorde. Vanaf het balkon zag hij dat de bestelbus opnieuw in brand stond, net als de auto ernaast. Ook het afdak van het appartementencomplex begon te branden. De politie heeft daarom een aantal appartementen ontruimd.

Volgens een ooggetuige kon door de snelle inzet van de brandweer worden voorkomen dat het vuur oversloeg naar appartementen.

Camerabeelden
"Na het blussen van het vuur konden de bewoners weer terug naar hun appartement", laat een woordvoerster van de politie weten. De politie gaat ervan uit dat er opzet in het spel is. "Daar zal nog verder onderzoek naar gedaan worden. Er worden diverse camerabeelden opgevraagd. Hopelijk wordt daarop meer duidelijk."

Laadbak van bakwagen scheurt open na aanrijding in Nuenen
De laadbak van een bakwagen raakte vrijdagnacht zwaar beschadigd nadat de bestuurder een boom raakte langs de Collse Hoefdijk in Nuenen.

"De laadbak was volledig opengereten en ook de cabine van de bakwagen raakte zwaar beschadigd", laat een ooggetuige weten. "Wonder boven wonder raakte niemand gewond."

Vanwege het ongeluk werd de Collse Hoefdijk tijdelijk afgesloten. Nadat de bakwagen was getakeld, werd de weg weer vrijgegeven.

Brand verwoest drie auto's op parkeerplaats in Breda
Drie auto's zijn vrijdagnacht verwoest door een brand. De auto's stonden geparkeerd op een parkeerplaats aan de Calandstraat in Breda, in de buurt van een flat.

"Van twee auto's bleef niets over", zag een ooggetuige. Van de derde auto smolt de bumper en een koplamp door de hitte.

Bergen
Hoe de brand kon ontstaan, wordt onderzocht. De beschadigde auto's worden door een bergingsbedrijf getakeld.

Andries Tunru toont zich sportief verliezer in videoclip met Slimste Mens-winnaar Rob Kemps
De titel Slimste Mens ging vrijdagavond nét aan zijn neus voorbij, toen Rob Kemps oftewel Snollebollekes hem versloeg met een vraag over Willeke Alberti. Cabaretier Andries Tunru baalde flink, maar toonde zich een sportief verliezer door de hit van Alberti 'Samen Zijn' te vertolken, het antwoord waarmee Kemps de winst naar zich toe trok.

De videoclip werd direct na de uitzending van de finale gelanceerd. In het nummer zien we hoe Tunru met een keyboard een serenade brengt aan de zanger. Daarna delen ze een stokbrood en een flesje wijn en spelen ze samen het bordspel De Slimste Mens.

Hoogtepunt is het moment dat Tunru het Snollebollekes-kostuum van Kemps aan mag trekken en van links naar rechts door de woonkamer springt.

De Snollebollekes-zanger kwam vrijdagavond als winnaar van de populaire kennisquiz uit de bus. In de laatste ronde streed hij tegen Tunru, maar Kemps won het spel met 17 seconden voorsprong.

"Ongelooflijk, nondeju!”, aldus Kemps tijdens de overwinning. "Op oud-Hollands gezegd: de tering!"

LEES OOK:

Snollebollekes-zanger Rob Kemps wint De Slimste Mens: 'Ongelofelijk, nondeju!'

Snollebollekes is klaar voor finale Slimste Mens: 'Ik ben nu al dankbaar voor dit avontuur'

Metershoge WTC-maquette van Daan (19) toert onder politiebegeleiding door Amerika
De metershoge maquette van het World Trade Center, waar de 19-jarige Daan van der Steijn uit Deurne jarenlang aan werkte, doet mee aan de prestigieuze tentoonstelling over 9/11, de World Trade Center 9/11 Exhibit. Het imposante bouwwerk is onder massale politiebegeleiding naar Salt Lake City gereden, waar de expositie vrijdag van start ging.

Daan bouwde maar liefst drieënhalf jaar aan zijn ultieme eerbetoon aan de Twin Towers. Hij begon ermee toen hij 14 was. Met modelgips, én een flinke dosis engelengeduld, maakte hij ruim tienduizenden kleine blokjes die hij gebruikte als bouwstenen voor zijn torens. Ook hout, verf, plexiglas en lijm werden gebruikt voor het prestigieuze karwei, waar de jongeman 10.000 uur werk in heeft zitten.

Het bouwwerk stond eerst in het gemeentehuis van Deurne, maar vertrok in december per transportschip richting Amerika. Met een speciale 'Honoring our fallen heroes'-truck werd het gevaarte vervolgens in 24 uur vanuit de havenstad Galveston in Texas naar Salt Lake City gereden.

Verkeer op vijfbaans snelweg stilgelegd
En die rit trok flink wat bekijks, want het gevaarte kreeg tijdens de vijfhonderd kilometer lange route begeleiding door een politie-escorte. Het verkeer op de vijfbaans snelweg werd stilgelegd voor het bijzondere transport. Vijftien politiewagens met zwaailicht en sirenes reden mee met de truck, om er voor te zorgen dat de maquette veilig bij de expositie arriveerde.

Ook in de Verenigde Staten is het opvallende transport groot nieuws. Bekijk hieronder de bijdrage in Fox News over het Nederlandse 911-eerbetoon en lees verder.

Het levenswerk van Daan zal uiteindelijk in 21 Amerikaanse staten te zien zijn. Op 11 september van dit jaar is het World Trade Center Memorial Project in New York. Het is dan precies twintig jaar geleden dat de terroristische aanslagen op de Twin Towers plaatsvonden. En Daan is er dan ook bij in New York City.

"Ik heb tijdens het bouwen vaak gedacht van: moet ik niet naar New York toe£ Maar ik dacht: nee, liever als hij af is. Het is enorm bijzonder dat ik daarbij mag zijn", zei hij eerder tegen Omroep Brabant.

LEES OOK:

Ultieme eerbetoon aan 9/11 komt uit Brabant: Twin Towers van Daan (19) zijn onderweg naar Amerika

VIDEO: Daan (18) werkte drie jaar aan een replica van de Twin Towers, hier kun je het resultaat zien

Willem II stort volledig in na zeer discutabele rode kaart voor Kwasi Wriedt en verliest weer
Willem II heeft voor de negende keer op rij niet weten te winnen in de Eredivisie. In eigen huis ging het vrijdagavond met 1-3 onderuit tegen PEC Zwolle. Wat viel er op in het Koning Willem II Stadion£

1. Rood voor Wriedt
Willem II zit al lange tijd in de spreekwoordelijke hoek waar de klappen vallen. Vrijdagavond kreeg het aan het einde van de eerste helft een enorme dreun van scheidsrechter Sander van der Eijk. Op slag van rust leek Willem II nog een mogelijkheid te krijgen nadat Kwasi Wriedt de bal naar de zijkant speelde. Enkele tellen later was er veel opwinding op het veld, niet in het voordeel van de Tilburgse ploeg.

Van der Eijk gaf rood aan de spits. Wriedt raakte na het spelen van de bal vol de binnenkant van de enkel van Mike van Duinen. Opzet was het niet, maar de arbiter kende geen enkele twijfel. VAR Richard Martens bekeek het moment, maar greep niet in. En dus moest de ploeg van trainer Adrie Koster de voorsprong verdedigen met een man minder. Het kwam de nieuwe mentale tik niet te boven.

Trainer Adrie Koster en doelman Jorn Brondeel waren duidelijk, de rode kaart was de ommekeer in de wedstrijd.

2. Gunnen
Tot de rode kaart van Wriedt speelden Willem II en PEC Zwolle een leuke wedstrijd. Niet goed, maar leuk. Er gebeurde genoeg, aan beide kanten. Aan Willem II-kant waren de woorden van trainer Adrie Koster goed overgekomen. "Het enige dat we kunnen doen is vol gas geven, vol voor de overwinning gaan.” Dat deed de ploeg, er werd gestreden voor iedere meter, met Pol Llonch en Lindon Selahi voorop.

Daarnaast werd er regelmatig leuk gecombineerd. Het leverde ook de nodige kansen op. Opvallend was daarbij het feit dat Wriedt en Vangelis Pavlidis elkaar de bal veelvuldig gunde. Beide aanvallers gingen niet voor eigen succes, maar gaven de ander de bal als die persoon in betere positie stond. Dat leverde na tien minuten spelen ook een treffer op voor Wriedt.

3. Kaartenhuis stort in elkaar
Waar de eerste helft een echt duel te zien was op het veld, was dat in de tweede 45 minuten niet meer het geval. Willem II was maar met één ding bezig: tegenhouden. Desondanks kregen de bezoekers gigantisch veel ruimte, waarbij het soms leek alsof Willem II niet met tien maar met negen of acht spelers op het veld stond. Een kaartenhuis dat in elkaar stort, zo zag de ploeg van Koster er in de tweede helft uit. PEC Zwolle maakte daar dankbaar gebruik van, via drie treffers van invaller Reza Ghoochannejhad won het de wedstrijd uiteindelijk simpel.

Thuiswerken met acht kinderen£ Zo doet bakkersfamilie Nagelkerke dat
Veel ouders worden er knettergek van: hun kroost die thuis les volgt terwijl zij zelf thuiswerken. Videobellen met de baas of met een klant is namelijk geen pretje als je kinderen om snoep smeken of uitleg vragen bij een lastige rekensom. Dit is al ingewikkeld met twee kinderen, laat staan als je er acht hebt, zoals de bakkersfamilie Nagelkerke in Oudenbosch.

Hoe doen zij dat£ Nou zo!

Coronakapsels worden pruiken voor kankerpatiënten, maar nu nog even niet
Sylvie Takke van Atelier Het Pruykenhuis in Rijsbergen is na haar oproep bij Omroep Brabant overspoeld met reacties van mensen met een coronakapsel die hun lokken willen doneren om er pruiken voor kankerpatiënten van te maken. Samen met twee kappers uit Zundert bekijkt ze nu hoe de mensen na de lockdown van hun te lange haar kan afhelpen.

De oproep van Sylvie Takke kreeg alleen al op de Facebookpagina van Omroep Brabant meer dan 250 reacties en werd 162 keer gedeeld. En ook de landelijk media haakten aan: "We waren in het NOS Journaal te zien, werden door Radio 5 gebeld en krijgen nog bezoek van RTL Nieuws en Hart van Nederland."

Kappers dicht
Veel mensen willen van Sylvie weten hoe het werkt om lang haar te doneren. Toch kan haar project nu nog niet in gang worden gezet. "De kappers zijn vanwege de lockdown dicht en die heb je toch echt nodig om je lange haar mooi af te knippen."

Pas als het einde van de lockdown in zicht is, kan ze verder praten met de kappers. "Want die zijn nu vooral bezig om zelf het hoofd boven water te houden. Maar we zitten eraan te denken om na de heropening een soort knipmarathon op te zetten. Het verhaal krijgt dus wel een staartje."

De oproep van Sylvie Takke:

De naam van de doneeractie is al wel bekend: #lockdownlokken.

Helmond Sport pakt punt in Maastricht, Jong PSV onderuit tegen SC Cambuur
Jong PSV heeft vrijdagavond met 5-1 verloren van SC Cambuur. Helmond Sport wist niet te winnen van MVV, in Maastricht werd het 1-1.

SC Cambuur - Jong PSV: 5-1
Na vijf minuten zette Jeremy Antonisse de Eindhovenaren verrassend op voorsprong in Leeuwarden. Halverwege echter leidde Cambuur alweer met 3-1. Jamie Jacobs maakte gelijk, daarna zorgde Robert Mühren voor twee doelpunten.

Vrij snel na de hervatting liet ook Jacobs zijn tweede treffer noteren. Daarna scoorde Jarchinio Antonia, deze keer invaller, de 5-1.

MVV Maastricht - Helmond Sport: 1-1
Helmond Sport lukte het niet om te winnen op bezoek in Maastricht. In de tiende minuut kreeg MVV een penalty die Joeri Schroijen wist te benutten.

In de 67e minuut maakte Lance Duijvestijn de gelijkmaker. Hoewel de Helmonders nog wat kansen kregen, lukte het niet om te winnen. Helmond Sport is nu zes wedstrijden op rij ongeslagen.

Coronanieuws: 945 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, Britse variant mogelijk dodelijker
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.

De hoofdpunten:

 • Britse coronavariant misschien dodelijker dan gedacht, aldus Britse premier Johnson.
 • 380 coronapatiënten liggen in de Brabantse ziekenhuizen.
 • 945 nieuwe coronabesmettingen in Brabant vrijdag, 5791 in heel Nederland.
 • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

23.00 - We sluiten hierbij dit liveblog
Dit liveblog wordt niet verder aangevuld. Zaterdag vind je weer een nieuw liveblog op onze site en app met daarin het belangrijkste coronanieuws van de dag.

22.50 - Hendriks: IOC overtuigd van doorgaan Spelen
De Olympische Spelen deze zomer in Tokio gaan door. Dat heeft de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach verzekerd aan Maurits Hendriks. "Berichten die het tegendeel beweren zijn 'fake news' zei hij", aldus de technisch directeur van NOC*NSF bij de talkshow Jinek op RTL4. "Onafhankelijk van hoe Covid zich ontwikkelt, het gaat volgens Bach door", aldus Hendriks. "Over de manier waarop wordt uiteraard nog wel gesproken. De protocollen zullen strikt zijn. Als een sporter positief test, gaat hij in quarantaine. Op z'n Japans."

21.25 - Eerste niet-medische mondkapjes met keurmerk te koop
Sinds deze week zijn voor het eerst niet-medische mondkapjes te koop voorzien van een keurmerk, meldt consumentenprogramma Kassa. Dat betekent onder meer dat de neus-mondmaskers meer dan 90 procent van de virusdeeltjes tegenhouden van een besmet persoon en dat ze voldoen aan eisen voor pasvorm, duurzaamheid en stofgebruik.

Naar nu blijkt voldoen de mondkapjes van twee fabrikanten aan de eisen. De kapjes zijn online onder meer te koop bij de Bijenkorf, Amazon en een aantal drogisterijen. Ze kosten tussen 3,49 euro en 4,98 euro per stuk en zijn herbruikbaar. Kassa heeft zaterdagavond een item over de mondkapjes in de uitzending. Volgens het tv-programma is Nederland een van de eerste Europese landen met een eigen keurmerk.

20.55 'Nauwelijks allergische reacties bij inentingen met Moderna-vaccin'
Zware allergische reacties op het coronavaccin van Moderna lijken behoorlijk zeldzaam te zijn, stelt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Nadat ruim 4 miljoen Amerikanen hun eerste inenting met het middel hadden gekregen, was er in tien gevallen sprake van een zware allergische reactie. Over het algemeen zijn de mensen die een ernstige reactie kregen goed hersteld, stelt het CDC, al belandden vijf van hen wel op de intensive care.

Nog eens 43 mensen die het vaccin kregen toegediend, hadden minder heftige allergische reacties, waaronder last van jeuk, uitslag en benauwdheid.

20.10 - Toerististische reizen verboden in België
België verbiedt recreatieve en toeristische reizen naar het buitenland voor eigen inwoners tussen 27 januari en 1 maart. In dezelfde periode zijn vakantiegangers uit andere landen niet welkom in België. Alleen essentiële trips in of uit België zijn toegestaan, bijvoorbeeld voor grensarbeiders, voor medische behandelingen of dringende zakelijke of familiale redenen.

19.20 - Premier Johnson: coronavariant misschien dodelijker
De Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat er aanwijzingen zijn dat de nieuwe coronavariant in het land misschien niet alleen besmettelijker maar ook dodelijker is dan het oorspronkelijke coronavirus.

Volgens zijn wetenschappelijk adviseur, Patrick Vallance, kan het mogelijk 30 procent dodelijker zijn, maar hij erkende dat er nog nauwelijks informatie beschikbaar is. Hij schat dat van de zestigjarigen die het virus krijgen nu 10 procent overlijdt. Dat zou meer dan 13 procent kunnen worden met de nieuwe variant, aldus Vallance.

Johnson zei dat er mogelijk nog meer coronamaatregelen zullen moeten komen. Hij wees er ook op dat er al vaccins zijn ontwikkeld tegen het oorspronkelijke virus die ook tegen de varianten werken.

18.55 - 'Zo snel mogelijk starten met vaccineren medewerkers thuiszorg'
De mensen in de thuiszorg moeten eerder worden gevaccineerd dan tot nu toe de planning is. De vaccinatie van de 170.000 zorgmedewerkers in de wijkverpleging en Wmo-ondersteuning staat gepland vanaf 8 februari, maar brancheorganisatie ActiZ wil de datum naar voren halen.

"Dat het vaccineren in alle verpleeghuizen nu is gestart is van levensbelang, maar voor de wijk is de urgentie net zo groot", zegt ActiZ-bestuurslid Conny Helder. "Ook hier moet zo snel mogelijk gestart worden met de vaccinatie van de zorgmedewerkers die zo’n 2 miljoen kwetsbare ouderen thuis ondersteunen."

18.35 - Matthijs van Nieuwkerk kon niet geloven dat hij corona had
Matthijs van Nieuwkerk heeft zich in de periode dat hij het coronavirus had iedere dag laten testen. De presentator kon simpelweg niet geloven dat hij écht besmet was, vertelt hij in het NPO Radio1-programma Humberto.

Door de coronabesmetting kon de nieuwe show van Matthijs, Matthijs gaat door, niet doorgaan. De eerste uitzending werd daarom twee weken uitgesteld naar 23 januari.

18.10 - Inwoner Waalwijk besmet met Zuid-Afrikaanse variant
Bij een inwoner van Waalwijk is de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus aangetroffen, meldt het Brabants Dagblad. De besmetting werd begin januari opgemerkt. "De GGD heeft de besmetting in behandeling en houdt de burgemeester op de hoogte als daar aanleiding voor is", laat de gemeente weten aan de krant.

18.05 - Vaccinatie huisartsen begonnen, eerste prik in Enschede
De vaccinatie van huisartsen en hun medewerkers is begonnen. In het Medisch Spectrum Twente kreeg huisarts Marieke Nijhof uit Enschede vrijdag de eerste prik.

In totaal 15.000 mensen komen in aanmerking voor deze vaccinatieronde. Het gaat niet alleen om huisartsen, maar ook om artsen in opleiding, verpleegkundig specialisten, zogeheten physician assistants en chauffeurs van huisartsenposten die "een vitale functie" hebben in de zorg voor coronapatiënten. Ze krijgen het vaccin van Moderna.

17.55 - Slob over eindexamens: beeld minder gunstig dan gehoopt
De vooruitzichten voor de eindexamens dit jaar zijn "minder gunstig dan gehoopt", schrijft demissionair onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer. Veel eindexamenleerlingen hebben het afgelopen schooljaar achterstanden opgelopen en die worden mogelijk alleen nog groter. Het opnieuw invoeren van 1,5 meter afstand op middelbare scholen kan fysieke les en daarmee de voorbereiding nog moeilijker maken.

17.35 - Gedetineerden moeten toch mondkapje op van minister Dekker
Gedetineerden moeten toch mondkapjes gaan dragen als zij geen 1,5 meter afstand kunnen bewaren. Dat heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) besloten. Gevangenen werden daartoe tot dusver uit veiligheidsoverwegingen niet verplicht. Ook zal er in alle inrichtingen en tbs-klinieken preventief getest worden.

17.20 - Vaccinatie in kleine woonvormen begint maandag
De volgende ronde van coronavaccinaties begint op maandag. Dan zijn de eerste kwetsbare ouderen en mensen met een beperking die in kleinschalige woonvormen wonen aan de beurt. Het gaat om ongeveer 77.000 mensen, die het coronavaccin van Moderna krijgen. Huisartsen voeren die vaccinaties uit, omdat hun instellingen geen eigen arts hebben.

16.32 - Kabinet maakt nog eens 15 miljoen vrij voor noodhulp eilanden
Het kabinet maakt nog eens 14,9 miljoen euro vrij voor humanitaire noodhulp aan Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. De drie eilanden verkeren nog steeds in zwaar weer vanwege de coronacrisis. Met het geld kan er tot ten minste april noodhulp worden geleverd.

16.29 - Rutte: scholen voor 8 februari open zou 'klein wondertje' zijn
Het zou "een klein wondertje" zijn als de basisscholen en kinderopvangcentra al voor 8 februari open kunnen, zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Het kabinet moet eerst de adviezen van deskundigen hierover afwachten, zegt de premier. Er loopt op het moment onderzoek naar de verspreiding van de zogeheten Britse coronavariant door kinderen. Pas als daarover meer bekend is, kunnen scholen eventueel weer open. De resultaten van het onderzoek worden voor 2 februari verwacht.

16.00 - In Duitsland tanken mag niet meer met 'gewoon' mondkapje
Nederlanders die vlakbij de Duitse grens wonen en gewend zijn even bij de oosterburen te gaan tanken of boodschappen te doen, moeten vanaf maandag rekening houden met aangescherpte regels voor het dragen van mondkapjes. De gewone mondkapjes zoals die op de meeste plaatsen in ons land gedragen worden, zijn vanaf maandag taboe in onder meer Duitse winkels en tankstations. In plaats daarvan moeten mondkapjes gedragen worden die beter beschermen, met name van het type KN95/N95 of FFP2 of chirurgische mondkapjes.

15.54 - Aantal opgenomen coronapatiënten stijgt heel licht
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal heel licht gestegen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2354 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 14 meer dan op donderdag. In de afgelopen drie weken is het aantal patiënten in de ziekenhuizen met bijna 500 gedaald.

15.35 - Brandbrief transporteurs: trucker de dupe van dicht tankstation
Vrachtwagenchauffeurs worden hard geraakt door de avondklok, die bepaalt dat tankstations na 20.45 uur alleen nog maar brandstof mogen verkopen. Hierdoor kunnen chauffeurs die lang op weg zijn 's nachts nergens meer terecht voor eten of toiletbezoek, waarschuwt een groep van ondernemersorganisaties. In een brief aan het kabinet en Tweede Kamerleden vragen de organisaties om een uitzonderingspositie voor tankstations, zodat ze ook na de ingang van de avondklok volledig open kunnen blijven.

15.19 - 945 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
De afgelopen 24 uur zijn in Brabant 945 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er 22 meer dan gisteren (923). Het is de derde dag op rij dat het aantal nieuwe besmettingen in de provincie stijgt.

15.18 - 5791 nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal, gemiddelde daalt nog
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 5791 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is iets minder dan donderdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu net iets meer dan 5800 positieve tests meldde

In de afgelopen zeven dagen zijn 37.230 besmettingen vastgesteld. Dat komt neer op gemiddeld 5319 per dag. Die lijn gaat nog steeds omlaag.

15.16 - Vrijwel alle volleybalwedstrijden vervroegd vanwege avondklok
Vrijwel alle volleybalwedstrijden van komend weekeinde in de eredivisie zijn vervroegd vanwege de avondklok. De Nederlandse bond Nevobo heeft de clubs uit de hoogste afdeling gevraagd de avondklok te respecteren, hoewel ze vallen onder de uitzondering voor de topsport. De meeste ploegen hebben daar gehoor aan gegeven.

Alleen de wedstrijd tussen de volleybalsters van Apollo 8, de koploper in de eredivisie, en Set-Up '65 wordt gespeeld terwijl de avondklok ingaat. Het duel in Borne begint zaterdagavond om 20.00 uur.

15.05 - Geen late Kamerdebatten meer om avondklok
Vanwege de avondklok, die vanaf aanstaande zaterdag geldt tussen 21.00 en 04.30 uur, gaat de Tweede Kamer in principe niet meer tot 's avonds laat debatteren. Dat schrijft Kamervoorzitter Khadija Arib in een brief aan de Tweede Kamer. Voor 19.00 uur moeten alle debatten klaar zijn die in de kleinere commissiezaaltjes plaatsvinden. Voor de debatten in de grote vergaderzaal geldt 19.00 uur als streeftijd. Zo kunnen Kamerleden die verder bij de Tweede Kamer vandaan wonen alsnog voor 21.00 uur thuis zijn, schrijft Arib.

14.55 - Geen sneltestverplichting voor Antillen en veilige landen
De verplichte coronasneltest voor reizigers die per vliegtuig naar Nederland willen komen, geldt niet voor de Antillen en negen andere landen. Het gaat om Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Saba, Sint-Eustatius, IJsland, Australië, Japan, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Zuid-Korea, Thailand en China.

Dat zijn ook de landen waar al geen PCR-testverplichting voor geldt. De vrijstelling zou betekenen dat KLM op die landen zou kunnen blijven vliegen, omdat er geen risico is dat personeel achter zou moeten blijven.

14.43 - Slob kan scholen nog niet openen na onderzoek Lansingerland
Demissionair onderwijsminister Arie Slob kan nog niet zeggen of de basisscholen en kinderopvangcentra eerder open kunnen, nu uit een GGD-onderzoek blijkt dat er geen grootschalige verspreiding was van de Britse coronavariant op een basisschool.

Het onderzoek is weliswaar "een lichtpuntje", maar de vraag of kinderen de Britse variant sneller verspreiden blijft nog onbeantwoord. Pas als daar antwoord op is, kan het kabinet een besluit nemen over het heropenen. Voor 2 februari hoopt het kabinet uitsluitsel te krijgen over de vatbaarheid van kinderen voor de Britse coronamutant.

14.38 - Ollongren: heel kleine kans dat verkiezingen worden uitgesteld
De kans dat verkiezingen worden uitgesteld is heel klein, zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. "Ik kan niets garanderen, maar we zetten alles op alles dat het wel door kan gaan", aldus de bewindsvrouw. Een aantal gemeenten heeft grote zorgen over de strenge maatregelen die in maart mogelijk nog gelden wegens de Britse coronavariant, maar volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is er geen weg meer terug.

14.06 - Staatssecretaris: 'ov blijft rijden tijdens avondklokperiode'
Treinen, trams en bussen blijven tijdens de lockdown gewoon rijden, ook na 21.00 uur 's avonds wanneer de avondklok geldt. Dat zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur). "Het ov is er juist voor de mensen die ervan afhankelijk zijn, omdat ze bijvoorbeeld in de zorg of in de dienstverlening, bevoorrading aan de slag moeten blijven."

In principe gaat de dienstregeling door zoals gewoonlijk. Mocht een vervoerder wel willen afschalen, dan kunnen ze dat overleggen met de autoriteit die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer, bijvoorbeeld de gemeente of de vervoersregio.

12.35 - Aantal zelfdodingen ondanks coronacrisis niet toegenomen
Het aantal zelfdodingen is in 2020 niet toegenomen ten opzichte van 2019. Dat meldt de NOS. Experts waarschuwen sinds de eerste lockdown al dat de coronacrisis voor een toename in het aantal suïcide zou leiden. Dat is dus vooralsnog niet het geval.

12.31 - Minister wil ook dat eindtoets doorgaat
Minister Slob wil ook dat de eindtoets in het basisonderwijs dit jaar wel doorgaat. Dat schrijft de NOS. Hij vreest dat een aantal kinderen anders een lager schooladvies krijgen dan ze verdienen. Onder meer de onderwijsinspectie en schoolbesturen vinden dat de eindtoets dit jaar door moet gaan.

12.30 - Minder valse eurobiljetten in omloop door corona
Door de coronacrisis zijn het afgelopen jaar veel minder valse eurobiljetten aangetroffen in Nederland dan een jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder zag vanaf het tweede kwartaal een daling van het aantal in omloop zijnde valse biljetten. Vanaf dat moment werd er volgens DNB bij kassa's minder betaald met contant geld en juist meer contactloos vanwege de virusuitbraak.

12.29 - Veiligheidsberaad gaat eerder vergaderen om avondklok
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio komt vanaf maandag eerder bijeen vanwege de avondklok, die vanaf zaterdag geldt. Het beraad vergaderde tot nu toe in de vroege avonduren in Utrecht, maar heeft de wekelijkse bijeenkomst nu vervroegd naar het eind van de middag, zodat alle deelnemers voor negen uur thuis kunnen zijn. "Om het goede voorbeeld te geven", aldus een woordvoerster.

12.15 - Brief werkgever geen alternatief voor modelverklaring avondklok
Mensen die voor werk naar buiten moeten als de avondklok van kracht is, moeten daarvoor de werkgeversverklaring gebruiken die op de website van de Rijksoverheid te vinden is. Een ondertekende brief van de werkgever is niet geldig als alternatief, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Om de straat op te mogen tussen negen uur en halfvijf moet je twee verklaringen bij je hebben: een eigen verklaring en een werkgeversverklaring. Beide modelverklaringen verschenen pas na het debat online.

11.58 - 380 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen
In de afgelopen 24 uur zijn 26 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er 13 minder dan donderdag. In totaal liggen 380 coronapatiënten in het ziekenhuis.

Sinds gisteren zijn elf mensen overleden, vijf mensen overgeplaatst naar andere ziekenhuizen en 26 mensen mocht na een ziekbed naar huis.

11.56 - Hockeybond: train en speel zoveel mogelijk voor ingaan avondklok
Hockeybond KNHB roept de clubs uit de hoofdklasse op om oefen- en competitiewedstrijden zoveel mogelijk te spelen voordat de avondklok ingaat. Als het niet anders kan, mogen de duels wel na negen uur 's avonds gespeeld worden. Voor de topsportcompetities, waaronder de hockeyhoofdklasse voor mannen en vrouwen, geeft de overheid daar de ruimte voor.

11.44 - Minister: alleen bij veilig alternatief geen sneltestplicht KLM
KLM moet zelf met een veilig alternatief voor de verplichte sneltest voor crewleden komen, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Luchtvaart). "Ik laat het echt even aan de KLM en het RIVM. Als zij samen een veilige manier weten te vinden, ben ik er heel erg blij mee", zegt de bewindsvrouw. "Maar als dat niet zo is, kunnen we dat risico niet nemen."

Zelf gaat de bewindsvrouw zich niet actief met de situatie bemoeien. KLM weet volgens haar zelf het beste hoe ze tot een werkbaar testprotocol kunnen komen waardoor er mogelijk een uitzondering kan worden gemaakt op de verplichte sneltest voor de bemanning. En alleen het RIVM kan beoordelen of zo'n protocol wel echt veilig is. Alleen als die partijen samen een oplossing vinden, mag wat Van Nieuwenhuizen betreft de vlag uit. "Natuurlijk heb ik het liefst als minister van luchtvaart dat ze gewoon vliegen. Maar het moet veilig zijn. Dat is het enige criterium."

11.40 - Ontheffing van avondklok voor jacht op zwijnen en vossen
Jagers krijgen een ontheffing van de avondklok voor de jacht op wilde zwijnen en vossen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aan de provincies en de provinciale faunabeheereenheden gevraagd om de ontheffing te regelen, zegt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging vrijdag. De vereniging is blij dat de overheid het belang van beide soorten jacht onderschrijft.

11.27 - Concertgebouworkest speelt telkens als avondklok ingaat
Het Koninklijk Concertgebouworkest zal zich elke avond laten horen vanaf het moment dat de avondklok ingaat. Het gaat vanaf zaterdag dagelijks om negen uur korte concerten streamen via Instagram Live. Dat gebeurt onder het motto Stay in, stay tuned.

Op zaterdag 23 januari, als de avondklok voor het eerst ingaat, is werk van Beethoven te horen als eerste in de reeks van stukken kamermuziek dagelijks om diezelfde tijd. De muziek wordt telkens overdag gespeeld en opgenomen, want ook de musici houden zich keurig aan de nieuwe maatregel, verzekert het orkest.

11.03 - 'Boekingen vliegtickets voor zomervakantie vallen tegen'
Nederlanders boeken nog maar weinig vliegreizen voor de mei- en zomervakantie, merkt boekingssite vliegtickets.nl. Volgens de ticketverkoper komt dit door de oproep van het kabinet om reisbewegingen vanwege de coronapandemie zoveel mogelijk te beperken.

10.36 - Aanvangstijden voetbalwedstrijden onveranderd tijdens avondklok
De wedstrijden in het betaalde voetbal blijven ook gedurende de periode dat de avondklok geldt in de avond gespeeld worden. De KNVB gaat niet schuiven met de aanvangstijdstippen, iets wat in andere Nederlandse topsportcompetities wel gebeurt. De overheid heeft de sportbonden de ruimte gegeven om zelf te bepalen of het noodzakelijk is om tijdens de avondklok wedstrijden te laten spelen.

10.35 - KLM werkt aan 'logistieke puzzel', lange vluchten vertrekken nog
De eerste langeafstandsvluchten van KLM zijn vrijdagmorgen, ondanks een eerdere waarschuwing dat vliegen niet mogelijk was, volgens schema vertrokken. Ook korte vluchten gaan vooralsnog op een normale wijze door. Ondertussen werkt KLM achter de schermen naar eigen zeggen aan de 'immense logistieke puzzel' als vanaf zaterdag ook voor crewleden een verplichte coronasneltest geldt, voordat koers wordt gezet terug naar Amsterdam.

09.56 - 'Opvallend advies RIVM aan voetbalfans, weer van de website verwijderd'
Het RIVM heeft korte tijd een opvallend advies aan voetbalfans op de website gehad, en daarna weer verwijderd. Dat schrijft De Telegraaf. Zo zou het RIVM hebben geadviseerd om een tribune op te stellen in huis, waarbij de zitplaatsen anderhalve meter uit elkaar staan. Ook adviseerde de overheidsorganisatie om een ratel te gebruiken als vervanging voor juichen.

09.25 - Britse autoriteiten overwegen geldbedrag bij positieve coronatest
De Britse autoriteiten overwegen mensen te gaan betalen als ze positief testen op het coronavirus. Het zou gaan om een bedrag van 500 pond (562 euro), berichten Britse media. Zo moeten burgers in Engeland worden aangemoedigd om zich te laten testen als ze klachten hebben.

08.50 - Dodental door pandemie in Duitsland boven de 50.000
Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Duitsland is de 50.000 voorbij. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt vrijdag 859 sterfgevallen.

In totaal zijn in Duitsland tot dusver zeker 50.642 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Ook raakten er zeker 2.106.262 mensen besmet met het virus.

08.32 - Grote druk Brussel op EMA bij beoordelen coronavaccin
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is afgelopen november door Brussel onder grote druk gezet om het coronavaccin van Pfizer/BioNTech gelijktijdig met de Amerikanen en Britten goed te keuren. De toezichthouder had echter nog serieuze vragen over de zuiverheid van het vaccin. Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) op basis van gelekte interne EMA-documenten.

Uit de documenten zou onder meer blijken dat de Europese Commissie wilde voorkomen dat lidstaten het voorbeeld van de Britten zouden volgen, die het vaccin al op 5 december met een noodvergunning accepteerden, is op te maken uit een mail van een EMA-medewerker. Daarnaast zou pas weken na de Amerikanen groen licht geven te veel politieke fall-out voor de Europese Commissie opleveren zo mailde vice-directeur Noel Wathion van de EMA op 19 november aan zijn collega-bestuurders.

08.31 - Beter Bed groeit ondanks tweede lockdown
Beddenfabrikant Beter Bed heeft afgelopen kwartaal voor de zevende periode op rij omzetgroei laten zien. Ondanks de coronapandemie en het tijdelijk moeten sluiten van winkels door de tweede lockdown, pakten de laatste drie maanden van vorig jaar toch gunstig voor het beddenconcern. Dat lag voornamelijk aan de onlineverkopen.

07.50 - ETZ in Tilburg begint weer met heup- en knie-operaties
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg gaat weer heup- en knie-operaties doen. Door de coronacrisis lagen deze operaties al een tijd stil. "Een ramp voor deze mensen", zegt Bo Cozijnsen, physician assistant orthopedie. "Zij hebben veel pijn, kunnen vaak niet meer lopen en raken daardoor soms ook psychisch of lichamelijk verder in de problemen, bijvoorbeeld omdat ze in een sociaal isolement belanden. De mensen die het langst op de wachtlijst staan, helpen we nu als eerste."

07.18 - 'Verkiezingen zijn niet meer uit te stellen'
Gemeenten worstelen nog enorm om alle extra maatregelen voor elkaar te krijgen die nodig zijn om in maart Tweede Kamerverkiezingen te kunnen houden. Maar er is geen weg meer terug, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tegen BNR. Er is al te veel in gang gezet om de verkiezingen nu nog uit te stellen. Grote zorgen zijn er wel over de opmars van de Britse coronavariant, die de verkiezingen alsnog kan dwarsbomen.

05.36 - Zo'n 2,3 miljoen Nederlanders al beschermd tegen coronavirus
Een op de acht Nederlanders heeft inmiddels antistoffen tegen corona. Uit onderzoek van bloedbank Sanquin onder duizenden bloeddonoren blijkt dat vorige week bij dertien procent van hen sporen van een doorgemaakte corona-infectie zijn aangetroffen, is te lezen in de Volkskrant. Dat zou betekenen dat nu bijna 2,3 miljoen mensen natuurlijke immuniteit tegen het coronavirus hebben ontwikkeld. Hun antistoffen zorgen voor langdurige bescherming.

05.03 - Inspectie: eindtoets op basisschool moet doorgaan
De eindtoets op basisscholen moet dit jaar hoe dan ook doorgaan - ondanks het coronavirus en de maatregelen om een verdere verspreiding daarvan te voorkomen. De Onderwijsinspectie waarschuwt in het AD: gaat de toets voor het tweede achtereenvolgende jaar niet door, dan is niet duidelijk hoe erg de onderwijsachterstand van kinderen is.

03.30 - OMT bespreekt opties voor betere mondmaskers zorgpersoneel
Het Outbreak Management Team (OMT) bespreekt deze vrijdag de mogelijkheden om zorgpersoneel te voorzien van beter beschermende mondmaskers. Zorgvakbonden hebben daartoe een verzoek ingediend. Ze vinden dat medewerkers uit de sector standaard preventief gebruik moeten kunnen maken van zogeheten FFP2-maskers.

00.01 - Aantal sterfgevallen vorige week gedaald, maar blijft hoog
Hoewel vanwege het coronavirus nog steeds meer mensen overlijden dan gebruikelijk, daalde het aantal sterfgevallen vorige week. Die daling was ook te zien bij kwetsbare groepen, namelijk ouderen en mensen die langdurige zorg ontvingen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorige week overleden naar schatting 3850 mensen, vijfhonderd meer dan normaal zou zijn in deze tijd van het jaar.

23.54 - Ernst Kuipers: het prikken moet versnellen
Nu het kabinet heeft besloten om het zetten van de tweede coronaprik na zes weken toe te staan in plaats van drie, moet de vaccinatiecampagne versnellen. Daarvoor pleitte voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg bij Jinek. "Het is een beetje de situatie van nood breekt wet", zei Kuipers. Volgens hem liggen er momenteel 400.000 vaccins in Nederland klaar om gebruikt te worden en kunnen per week zo'n 125.000 mensen gevaccineerd worden.

23.36 - Wie expres regels overtreedt krijgt boete
"Daar waar mensen zich niet aan regels houden, zal de politie handhavend optreden. Als je moedwillig de regels overtreedt krijg je een boete." Dit zei korpschef van de Nationale Politie Henk van Essen donderdagavond bij Op1 in reactie op het invoeren van een avondklok in ons land. Van Essen benadrukte dat 'de fase van waarschuwen nu achter ons ligt'.

23.19 - Plan voor nieuw onderzoekscentrum voor rampen en pandemieën
Nederland krijgt een zogenoemd Pandemic Disaster Preparedness Center. Het Erasmus MC begint het onderzoekscentrum met de TU Delft en de gemeente Rotterdam. Met het centrum hopen de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, beter voorbereid zijn op eventuele toekomstige pandemieën en rampen.

23.12 - Geen EU-verbod op 'asociale' plezierreisjes, wel oproep
De EU-landen gaan niet-noodzakelijke reizen niet verbieden, ook al zijn die reizen volgens premier Mark Rutte 'ronduit asociaal'. Wel drukken ze hun burgers nog eens op het hart voorlopig niet naar het buitenland te gaan, zei Rutte na een nieuwe videovergadering met zijn EU-collega's over de strijd tegen het coronavirus.

Raar jaar door corona: meer overlast van jongeren, minder woninginbraken
De coronacrisis die vorig jaar begon had ook écht invloed op ons gedrag, op de criminaliteit en op het werk van de politie. Dat wordt duidelijker nu meer en meer cijfers over 2020 naar buiten komen. Er waren minder inbraken doordat we vaker thuis waren, maar verveelde jongeren veroorzaakten meer overlast.

Het aantal woninginbraken daalde in Brabant fors tot 4500, dik duizend minder dan anders. De verklaring is simpel: we waren veel vaker thuis door de coronacrisis.

Er waren uitzonderingen. In Bergen op Zoom leek sprake van een lokale inbraakgolf. Het aantal steeg er juist van 91 naar 144 woninginbraken. Een toename was er op nog enkele plekken:

 • Gemert-Bakel,
 • Goirle,
 • Laarbeek,
 • Vught,
 • Sint Michielsgestel.

Inbrekers sloegen wél hun slag in schuren en garageboxen. Daar werd meer uit gejat dan anders, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): 2753 keer. Dat is opvallend, want er was jarenlang juist een daling.

Eeigenaren van schuren en garages in onder meer Eindhoven, Tilburg, Breda, Den Bosch, Oosterhout en Oss waren vaker de dupe. En ook weer Bergen op Zoom en Gemert-Bakel.

Het aantal straatroven en overvallen nam vorig jaar af, maar daar is een al jaren dalende trend. Het aantal gevallen van zakkenrollerij halveerde bijna: van 1800 aangiftes naar bijna 1100. Nog niet zo lang geleden waren dat er nog vijf keer zo veel.

Rustiger op straat
Het was rustiger op straat en dat leidde tot minder meldingen van openlijk geweld en mishandeling. In bijna tien jaar waren die cijfers niet zo laag. De kroegen waren een deel van het jaar dicht. Gevolg: weinig geluidsoverlast van horeca en evenementen. En honderd minder gevallen van openbare dronkenschap. Er werd wel een paar duizend keer vaker geklaagd over geluidshinder.

Je zou zeggen dat je door mondkapjes makkelijker wegkomt met een winkeldiefstal, maar nee dus. Het aantal winkeldiefstallen daalde opnieuw.

Doordat er minder verkeer was, waren er 'slechts' 11.000 meldingen van ongelukken: het laagste cijfer in jaren. Er waren minder doden en gewonden in het verkeer, in ieder geval in het midden en westen van Brabant: 34 doden tegen over 53 een jaar eerder. De cijfers van de politie Oost-Brabant komen later.

Er waren meer incidenten met verwarde personen, zoals psychiatrisch patiënten en junks. Dat is een trend die al jaren zichtbaar is. Maar de teller ging harder omhoog zo lijkt het. Bijna 16.000 meldingen tegenover 12.000 een jaar eerder.

Chef Wilbert Paulissen van politie Oost-Brabant suggereerde eerder al dat dat kwam omdat er nogal wat opvangvoorzieningen en dagbesteding dicht waren, waardoor verwarde mensen zichtbaar rondhingen.

Verveelde jeugd en cybercrime
Er waren veel meer meldingen van jeugdoverlast. In het midden en westen verdubbelde dat naar pakweg 10.000. Hier is duidelijk: de jeugd verveelde zich. Piekmaanden waren maart, april en mei. Ook meer overlastmeldingen van zwervers in Brabant kwamen binnen op de meldkamers.

Cybercrime nam toe. Het aantal aangiften van bijvoorbeeld phishing en whatsappfraude steeg van 500 in 2019 naar 1300 vorig jaar.

Een lichtpuntje. De politie kon veel meer misdaadgeld afpakken. Het verdubbelde naar zo'n 34 miljoen euro. Daarbij is de megaklapper van de Paradijslaan in Eindhoven (12,5 miljoen euro) niet meegerekend want dat was een vangst van de landelijke eenheid dankzij Encrochat.

LEES OOK: Een martelkamer, onderwereldcellen en tassen vol poen: de onvoorstelbare werkelijkheid in 2020

Snollebollekes is klaar voor finale Slimste Mens: 'Ik ben nu al dankbaar voor dit avontuur'
Miljoenen mensen zitten vrijdagavond vol spanning voor de tv: wordt Rob Kemps oftewel Snollebollekes de slimste van ons land£ De 35-jarige feestzanger uit Best neemt het in de finale van het populaire De Slimste Mens op tegen televisiemaker Emma Wortelboer en cabaretier Andries Tunru.

Donderdagavond haalde Kemps op het nippertje de finale door Tijl Beckand naar huis te sturen met een goed antwoord over Janis Joplin. De zanger heeft in ieder geval heel veel zin in de finale.

Op Instagram zegt hij: "Allen heel veel dank voor de fijne reacties tot nu toe. Vanavond nog één keer m’n best doen maar wat de uitslag ook worden zal... ik ben nu al dankbaar voor dit avontuur."

In het tv-programma 'M' blikte Kemps vrijdagavond samen met de andere twee finalisten alvast vooruit naar de eindstrijd. "Dit is wel een niveautje, hoor", zei hij over zijn tegenstanders. Emma Wortelboer beaamde dat: 'Ik heb nog nooit zoiets spannends en zenuwslopends meegemaakt als deze finale met jullie twee."

Velen waren best verbaasd dat Kemps zo goed scoorde in De Slimste Mens. "Ik sta bekend als feestzanger, en ongeveer de helft van de kijkers dacht dat ik in een kamertje in een instelling zat. Zij vonden ieder goed antwoord dat ik gaf verrassend. Dat ik het nu zo ver heb gebracht, daar ben ik best trots op."

Kemps heeft zich niet voorbereid op de finale. "Ik ga er blanco in, dat vind ik het leukste", zei hij. "Ik had ook niet de behoefte om heel snel nog iets te leren. Want dan ga je voor landen en politici, en dan stellen ze je vragen over groenten."

Zijn ontmoeting met 'professionele brompot' Maarten van Rossum wekte ontzag. "Ik zag hem in de gang lopen en was wel onder de indruk. 'Dag, meneer Van Rossum', zei ik. En net voordat we begonnen, zei hij tegen me: 'Ik heb er geen hoge verwachtingen van', haha!"

Zelf vaste kijker
Kemps is een vaste kijker van het programma en hij is blij dat hij veel mensen heeft kunnen verrassen met zijn succesvolle deelname, vertelt hij in een video op Instagram.

De finale van De Slimste Mens is vrijdagavond om 20.40 uur te zien op NPO 2.

LEES OOK: Snollebollekes bereikt finale van De Slimste Mens

Schade aan coronateststraat in Eersel, politie denkt aan brandstichting
De politie denkt dat onbekenden hebben geprobeerd om de kantine-unit van de coronateststraat in Eersel in brand te steken. Het gaat om de GGD-testlocatie aan het Mortelveld.

Vrijdag is de schade ontdekt. Vermoeden is dat het donderdagnacht is gebeurd, maar het zou ook eerder gebeurd kunnen zijn.

Beperkte schade
De schade is beperkt gebleven. Naast de kantine is ook het hekwerk ervoor zwartgeblakerd.

De politie hoopt dat iemand iets heeft gezien van de poging tot brandstichting.

Geen coronasteun voor zeker 150 ondernemers in Brabant: 'Onze laatste spaarcenten verdwijnen'
Tussen de 150 en 200 Brabanders hebben zich al aangemeld bij actiegroep 'Ik val buiten de boot'. Het platform is bedoeld voor ondernemers die om verschillende redenen geen coronasteun krijgen van de overheid. Daar zitten een hoop schrijnende gevallen tussen.

Patrick van Ulzen (47) uit Eindhoven organiseert met zijn bedrijf Voetbal On Tour voetbalreizen
"Al meer dan 13 jaar verzorg ik met mijn compagnon voetbalreizen door heel Europa. Dat ging ieder jaar steeds beter, tot corona uitbrak. Voor ons bedrijf betekende dat meteen een complete stop. Al het voetbal lag in één klap stil en reizen was er ook niet meer bij. Wat financiële steun was dus welkom geweest, maar tot op heden hebben we geen euro gehad."

"De reden: ons kantoor is aan huis gevestigd. Dan kom je dus simpelweg niet in aanmerking voor compensatie. Het is cru. Er wordt continu opgeroepen om vanuit huis te werken. Wij doen dat al jaren, maar zijn daar voor ons gevoel nu de dupe van. Terwijl restauranteigenaars die boven hun zaak wonen wél steun krijgen. Begrijp me niet verkeerd. We gunnen het iedereen van harte, maar wij zouden ook graag geholpen worden."

Ingrid van Teeffelen (50) uit Beek en Donk heeft een lingeriezaak
"Tijdens de eerste golf werden we nog prima ondersteund door de overheid. De ellende is voor ons pas echt begonnen toen in december de lockdown werd aangekondigd. Om in aanmerking te komen voor financiële steun, moet je in een kwartaal meer dan 30 procent omzet hebben verloren. Nou, als je pas in december sluit, kom je daar natuurlijk niet aan. Maar ondertussen zit ik al wel anderhalve maand volledig zonder inkomsten en lopen alle rekeningen gewoon door."

"Dat is niet het enige probleem. Wij hebben ontzettend veel seizoensproducten. Denk aan pyjama's, sokken en warm ondergoed. Daar blijven we nu gewoon mee zitten. Bewaren tot volgend jaar schiet ook niet op, want dan is de mode weer totaal anders. Nu is er een regeling die dit soort verloren seizoensvoorraden compenseert, maar om daarvoor in aanmerking te komen, moet je weer aan diezelfde 30 procent omzetverlies voldoen. Als de overheid zou kijken per maand in plaats van per kwartaal, zou ons een hoop leed bespaard blijven."

Rob van Vliet (52) uit Eindhoven runt met een paar vrienden café Altstadt
"Tijdens de eerste coronagolf ging mijn stamkroeg in hartje Eindhoven failliet. Het was met ruim veertig jaar historie de oudste kroeg op Stratumseind. Met een club vrienden hebben we een flink bedrag bij elkaar gelegd om de kroeg te redden. We zijn allemaal niet rijk, maar dit kon net. Met de redding hebben we de oudste personeelsleden een nieuwe baan aan kunnen bieden. En zo werd het toch een mooie zomer. De kroeg draaide niet als vanouds, maar wel met een bescheiden winst."

"Nu zitten we dus al een paar maanden met een dichte tent. Omdat we als starters geen cijfers over vorig jaar kunnen laten zien, moeten we het ook nog eens doen zonder compensatie. En dat is zuur. We hebben honderd procent omzetverlies, maar nul ondersteuning. We zien langzaam ons allerlaatste spaargeld door onze vingers glijden. Het kabinet wil alleen nog maar geld uitlenen. Maar aan nóg een lening hebben we echt geen behoefte."

Door lege voetbalstadions is het thuisvoordeel verdwenen (en Ajax wordt kampioen)
Door corona en de lege voetbalstadions is het thuisvoordeel in het betaald voetbal vrijwel verdwenen. Dat blijkt uit berekeningen van het Eindhovense data-sciencebedrijf CQM. De voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan hebben in de eerste helft van de competitie een forse invloed gehad op de resultaten in de Eredivisie.

De wiskundigen van CQM baseren het thuisvoordeel op het verschil tussen het aantal doelpunten dat clubs thuis en uit maken. Met opmerkelijke cijfers tot nu toe.

Het Eredivisieseizoen is nu precies halverwege met 17 speelronden.

 • Thuisspelende teams: 249 doelpunten gemaakt
 • Bezoekers: 243 doelpunten gemaakt

Een verwaarloosbaar verschil dus. Ter vergelijking: de gemaakte doelpunten thuis en uit van de afgelopen vier seizoenen.

2019-2020 (afgebroken seizoen)

 • Thuis: 436
 • Uit: 279

2018-2019

 • Thuis: 614
 • Uit: 447

2017-2018

 • Thuis: 527
 • Uit: 433

2016-2017

 • Thuis: 507
 • Uit: 377

Dat het thuisvoordeel verdwenen is in de Eredivisie komt niet geheel onverwacht. De Bundesliga werd in het voorjaar van 2020 hervat zonder publiek en daar bleek achteraf ook dat het thuisvoordeel weg was. Dat bewees onder andere de Universiteit van Tilburg.

De conclusie lijkt dus gerechtvaardigd dat fans niet alleen voor sfeer in het stadion zorgen, maar ook veel invloed hebben op de successen van hun favoriete ploeg.

Voorspelling competitie:

CQM heeft een jaar geleden toen de competitie werd stilgelegd een voorspellend model gemaakt. Dat model heeft het nu ook gebruikt voor de lopende competitie en dan wordt dit de eindstand na 34 wedstrijden.

 1. Ajax - 86 punten, doelsaldo: +90
 2. PSV- 72 punten, doelsaldo: +42
 3. Vitesse - 71 punten, doelsaldo: +33
 4. Feyenoord - 67 punten, doelsaldo: +34
 5. AZ - 61 punten, doelsaldo: +22
 6. FC Groningen - 59 punten, doelsaldo: +11
 7. FC Twente - 58 punten, doelsaldo: +20
 8. Sparta - 48 punten, doelsaldo: +3
 9. FC Utrecht - 45 punten, doelsaldo: -3
 10. sc Heerenveen - 42 punten, doelsaldo: -7
 11. Fortuna Sittard- 40 punten, doelsaldo: -14
 12. PEC Zwolle - 38 punten, doelsaldo: -15
 13. Heracles Almelo - 38 punten, doelsaldo: -17
 14. RKC Waalwijk - 32 punten, doelsaldo: -25
 15. VVV-Venlo - 27 punten, doelsaldo: -42
 16. Willem II - 26 punten, doelsaldo: -31
 17. ADO Den Haag - 21 punten, doelsaldo: -49
 18. FC Emmen - 16 punten, doelsaldo: -52

Feed Fetched by RSS Dog.