Omroep Brabant: Laatste nieuws
Nepverpleger haalde eerder het nieuws met heldenacties
De man die tijdens de coronacrisis onder valse voorwendselen als verpleger in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) werkte, haalde eerder het nieuws met verschillende heldhaftige acties. Ook toen zei hij al tegen Omroep Brabant dat hij medisch hulpverlener was.

Begin maart meldde de 24-jarige Leroy S. zich bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis om te komen werken als verpleger. Hij maakte in eerste instantie een goede indruk en kon aan de slag. De selectie was op het hoogtepunt van de crisis minder streng, en dus was het geen probleem dat hij geen diploma kon laten zien. Later ontstond er argwaan en inmiddels heeft het JBZ aangifte gedaan. Hij zit op dit moment vast.

Op de fiets achter inbreker aan
De man blijkt geen onbekende te zijn. In 2017 haalde hij het nieuws nadat hij op de fiets achter een inbreker aan was gereden in Den Bosch. Samen met een agent sprong hij bovenop de inbreker die probeerde te ontkomen, vertelde hij toen.

Omroep Brabant sprak hem kort na de actie: "De politie staat ook voor ons klaar als er iets is, dus ik vond dat dit het minste was wat ik kan doen."

Zelfdoding
Twee jaar later, in 2019, duikt de man weer op. Dit keer hielp hij in de trein bij een aanrijding met een persoon. Hij schoot de geshockeerde conducteur en machinist te hulp. Hij vertelde dat hij samen met de conducteur de trein uit ging om de situatie te bekijken en dat hij andere reizigers informeerde.

Ook hier vertelde Leroy, die aangaf Medische Hulpverlening te studeren, later over zijn actie. “Ik ben natuurlijk al bij meerdere dodelijke slachtoffers geweest. Ik weet wat de impact kan zijn voor mensen. Wij staan daar anders in, wij weten wat ons te wachten staat. Voor een leek geldt dat niet. De conducteur heeft misschien wel een uniform aan, maar het was zijn eerste keer.”

De NS bezorgde hem later nog een bloemetje als dank voor zijn hulp. Of Leroy echt een medische studie volgde is onbekend.

Aangifte
Het lijkt er op dat de laatste actie van de man een minder gelukkige afloop kent. Omdat hij bijna twee weken lang op de verpleegafdeling medische handelingen heeft verricht terwijl hij geen diploma kon overleggen, deed het ziekenhuis aangifte.

LEES OOK:

Zo kon een man zonder diploma als verpleger aan de slag tijdens de coronacrisis

Nepverpleger sloeg toe tijdens coronapiek in Jeroen Bosch Ziekenhuis

Agenten gaan vrijuit na politiegeweld tegen supporters van Helmond Sport
De twee politieagenten tegen wie aangifte is gedaan door supporters van Helmond Sport gaan vrijuit. Twee supporters vonden dat de agenten te veel geweld tegen hen gebruikte hadden, nadat de supportersbussen terugkeerden in Helmond na de wedstrijd tegen FC Eindhoven op 17 januari dit jaar. Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van een noodzakelijk optreden van de agenten omdat de supporters hun agressie tegen de politie richtten.

De Brabantse derby tussen de voetbalclubs uit Eindhoven en Helmond werd ontsierd door rellen. Zowel voor, tijdens als na de wedstrijd zochten supporters van de clubs de confrontatie met elkaar en de politie. De wedstrijd in het Jan Louwers Stadion in Eindhoven werd zelfs even stilgelegd en de Mobiele Eenheid werd ingezet om de supportersgroepen uit elkaar te houden.

Een agent raakte gewond toen er een stoel naar hem werd gegooid. Daarvoor is later een 30-jarige man uit Helmond aangehouden. De agent moest zich in het ziekenhuis laten behandelen.

Politiegeweld
Bij terugkomst in Helmond werden de meegereisde supporters opgewacht door andere agenten, ME en politiehonden die de stoeltjesgooier zochten. Over het politieoptreden dat daar volgde, waren de supporters niet te spreken. Een man werd gebeten door een politiehond en raakte daardoor gewond. Een andere man werd door een lid van de ME meerdere malen geslagen met een wapenstok. Beide supporters hebben vervolgens aangifte gedaan.

In Helmond zijn elf supporters opgepakt. Een aantal van hen heeft zich inmiddels voor de rechter moeten verantwoorden of heeft een boete of taakstraf gekregen in combinatie met een meldplicht of contactverbod. Ook heeft de KNVB minstens tien stadionverboden uitgedeeld aan supporters van Helmond Sport en FC Eindhoven.

Vertraging
Al snel na de incidenten in Helmond werd aangekondigd dat justitie en integriteitsteams een onderzoek zouden doen naar het politieoptreden op Sportpark Den Braak. Normaal gesproken duurt zo'n onderzoek zes weken, maar door de coronacrisis heeft dit flinke vertraging opgelopen. Tijdens dit onderzoek zijn meerdere betrokkenen verhoord, maar er is geen aanleiding gevonden om beide agenten te vervolgen.

Bliksem raakt C-130 Hercules van de luchtmacht
Een transportvliegtuig van de de Koninklijke Luchtmacht is vrijdagochtend geraakt door de bliksem. De C-130 Hercules was op weg naar de vliegbasis Eindhoven. Het toestel is daar veilig geland, zo liet de vliegbasis weten.

De brandweer meldde vrijdag iets voor twaalf uur dat ze uit voorzorg met een aantal eenheden op weg was naar de vliegbasis in Eindhoven om de landing van een toestel te begeleiden. Een halfuur later kwam de mededeling dat het toestel veilig was geland.

De C-130 Hercules krijgt nog een korte check, zo laat de brandweer weten.

10-jarig zoontje ziet hoe zijn vader (42) wordt neergeschoten in Tilburg
Een jongen van 10 jaar was vrijdagochtend getuige van een schietpartij in Tilburg waarbij zijn vader (42) werd neergeschoten. Dit laat de politie vrijdag weten. De vader van de jongen werd rond halftien in de Dolomietenweide in Tilburg neergeschoten. Buurtbewoners zeggen dat ze drie knallen hebben gehoord. De politie is aan het eind van de ochtend nog op zoek naar de dader en roept eventuele getuigen op om zich te melden.

De jongen was volgens een woordvoerder van de politie samen met zijn vader buiten toen er op de man geschoten werd. Wat ze buiten deden en of ze bijvoorbeeld ergens naartoe op weg waren, is nog niet duidelijk. De politie gaat er vanuit dat de vader en zijn zoontje met zijn tweeën buiten waren.

De jongen is door de politie opgevangen en voor hem is slachtofferhulp ingeschakeld. "We benaderen hem heel zorgvuldig", geeft een woordvoerder aan. "Speciaal hiervoor opgeleide rechercheurs zullen later met hem gaan praten om zijn verhaal te horen."

Niet in levensgevaar
Iets na halftien kwam bij de politie een melding binnen dat bij een parkeerplaats in de Dolomietenweide een gewonde man lag. Volgens omstanders zou hij in zijn been zijn geraakt. De man was niet in levensgevaar maar moest wel naar het ziekenhuis.

De politie heeft een signalement van de verdachte van de schietpartij verspreid. Hij heeft een donkere huidskleur en wordt geschat op 25 jaar. Hij droeg een zwarte jas en een blauwe broek. Hij is weggerend in de richting van Stappegoor. De politie roept mensen die hem zien op om dat te melden, maar niet zelf in te grijpen.

Aanleiding£
De politie is vrijdag druk bezig met onderzoek. Uiteraard wordt hierbij ook de aanleiding voor de schietpartij onderzocht. Hierbij worden alle scenario's nog opengehouden, laat ze weten.

750 mensen met mondkapje mogen zaterdag in Eindhoven demonstreren tegen racisme
Maximaal 750 mensen mogen zaterdag op het Stadhuisplein in Eindhoven demonstreren tegen racisme. Volgens burgemeester John Jorritsma van Eindhoven kan met dat aantal mensen anderhalve meter afstand worden gehouden. Op dit moment worden ook niet meer deelnemers verwacht. De demonstranten moeten verplicht een mondkapje dragen.

Onder meer de actiegroepen 'Sinterklaasfeest voor iedereen' en 'WE ARE 1' gaan demonstreren. Zij houden een Black Lives Matter-demonstratie op het Stadhuisplein. De demonstratie gaat volgens de organisaties niet alleen over de dood van de Amerikaan George Floyd die vorige week door politiegeweld om het leven kwam, maar ook over politiegeweld en racismekwesties in het algemeen.

Jorritsma: "Als ik zie wat er in de Verenigde Staten is gebeurd, dan schaam ik mij diep. Dat wij met elkaar opkomen voor het stoppen van racisme vind ik een heel groot goed." Maar in tijden van corona, zo stelt Jorritsma, is iets anders net zo belangrijk: de volksgezondheid. "Ik ben met dat coronavirus al sinds eind februari 24/7 bezig. Ik ben in de verpleeghuizen geweest en heb gezien wat het met mensen doet. Dus laten we vieren dat we een democratie zijn en grondrechten respecteren, maar ook elkaar respecteren."

Geen Amsterdamse taferelen
Natuurlijk wil Jorritsma koste wat kost voorkomen, dat hij in hetzelfde schuitje belandt als zijn Amsterdamse collega Femke Halsema begin deze week. Daar kwamen duizenden mensen naar de Dam voor een demonstratie met hetzelfde thema en werd de anderhalvemeter-regel massaal genegeerd. Er ontstond veel commotie over, zowel in de politiek als daarbuiten

De burgemeester van Eindhoven vertelt hoe hij dan ook direct aan het wikken en wegen sloeg, toen een aanvraag binnenkwam voor een protest tegen racisme in zijn stad: "Kan ik 'm weigeren£ Het antwoord daarop is nee. Als ik 'm niet kan weigeren, hoe ga ik 'm dan faciliteren£ Welke aantallen, welke tijd, welke extra afspraken£"

Die afspraken zijn dus geworden: mondkapjes verplicht en afstand houden. "De organisatie moet mensen er ook op aanspreken die afstand te respecteren." Verder heeft de burgemeester geen toestemming gegeven voor een protest op het 18 Septemberplein, maar dus wel bij het stadhuis.

Niet in beton gegoten
Helemaal in beton gegoten is het maximale aantal van 750 deelnemers niet: "We kunnen altijd nog een extra ring eromheen creëren, ook op gepaste afstand." Jorritsma geeft aan dat de driehoek (politie, openbaar ministerie en burgemeester Jorritsma) een aantal heeft vastgesteld waarbij de demonstratie wordt afgebroken. Welk aantal dat is, wil de burgemeester niet zeggen. Ook doet hij geen uitspraken over extra politie-inzet.

Jorritsma benadrukt dat hij weliswaar de kaders kan scheppen, maar dat de demonstranten zelf een grote verantwoordelijkheid hebben: "Ze kunnen allemaal wel naar mij kijken of naar de politie, maar het gaat er vooral om dat mensen naar zichzelf kijken. Hoe kun je demonstreren zonder de volksgezondheid in gevaar te brengen£"

Ook in Tilburg staat zaterdag een betoging op de agenda. Anti-Racisme Groep Tilburg staat zaterdag op de Schouwburgring.

'Niet verheffend'
In Amsterdam ging het zondag dus mis. In Den Haag verliep een demonstratie tegen racisme later wel ordelijk. In Rotterdam werd een betoging voortijdig afgebroken omdat mensen niet overal anderhalve meter afstand hielden. Op sommige plekken greep de politie in. Jorritsma: "De beeldend daarvan zijn niet echt verheffend. Natuurlijk neem ik de ervaringen uit die steden mee."

Man aangehouden in Waalre nadat er spullen werden gevonden voor de productie van drugs
De politie heeft vrijdagmorgen een 35-jarige man uit Waalre aangehouden op het woonwagencentrum aan de Broekweg. De man wordt ervan verdacht dat hij bezig was met voorbereidende handelingen voor de productie van synthetische drugs.

Hij kwam in september als verdachte in beeld bij een bestuurlijke controle op het woonwagencentrum waar hij nu is aangehouden. Tijdens die controle werden spullen gevonden die gebruikt worden voor de productie van synthetische drugs en het opzetten van drugslabs.

Onderzoek
De man is aangehouden voor verder onderzoek. Dat het maanden heeft geduurd voordat hij werd opgepakt, komt doordat niet meteen duidelijk was wie verantwoordelijk was voor de illegale spullen. "Dat moest onderzocht worden en dat kost tijd", laat een politiewoordvoerder weten.

Volgens de politie worden er mogelijk nog meer verdachten gehoord.

Transferzomer Willem II: Timon Wellenreuther stapt over naar Anderlecht
Het huwelijk van Timon Wellenreuther en Willem II is definitief ten einde. De keeper maakt de overstap naar het Belgische Anderlecht. Blijf op de hoogte van de transfers van Willem II in dit bericht, met ook de analyse van onze voetbalkenners.

Dat Willem II op zoek moest naar een nieuwe eerste doelman stond al even vast. Timon Wellenreuther had aangegeven zijn aflopende contract niet te verlengen. Met zijn handtekening onder een vierjarig contract bij Anderlecht, dat onlangs keeperstrainer Jelle ten Rouwelaar overnam van NAC, is het vertrek echt definitief.

“Met Wellenreuther raakt Willem II een goede doelman kwijt”, zegt Willem II-watcher Fabian Eijkhout. “In zijn beginperiode was er veel twijfel. De voormalig keeper van Schalke 04 was niet altijd even betrouwbaar en oogde vooral onzeker bij hoge ballen. Maar de voormalig jeugdinternational heeft zich in zijn jaren in Tilburg goed ontwikkeld. Met als persoonlijke hoogtepunt de halve finale van de KNVB Beker waarin hij een heldenrol vervulde tegen AZ."

"Het zal voor Willem II enorm lastig worden om een vervanger te vinden die direct het niveau van Wellenreuther kan benaderen.”

Willem II laat Fernando Lewis gaan

Willem II neemt afscheid van Fernando Lewis. De rechtsback stond afgelopen seizoen bijna volledig aan de kant met door een gescheurde kruisband. De voormalig jeugdinternational was in het bezit van een aflopend contract. De Tilburgse club heeft het besluit genomen om niet te verlengen met de 27-jarige vleugelverdediger. Tijdens zijn periode bij Willem II was Lewis eigenlijk altijd zeker van een basisplaats, in zijn eerste twee seizoenen speelde hij 26 en 27 competitieduels.

“Lewis was een gewaardeerde kracht, die als verdediger met zijn aanvalslust ook voor dreiging zorgde”, zegt clubwatcher Fabian Eijkhout. “Omdat hij na de derde wedstrijd van het afgelopen seizoen niet meer in actie is gekomen kun je zeggen dat Willem II hem niet direct zal missen. Afgelopen jaar ging het zonder hem ook goed. Toch verliest Willem II kwaliteit, ervaring en een speler die het publiek echt voor zich gewonnen had.”

“Met Leeroy Owusu heeft Willem II eerder al een nieuwe rechtsback vastgelegd. Justin Ogenia is bovendien terug van een verhuurperiode bij FC Eindhoven. Daarnaast kunnen Damil Dankerlui en Freek Heerkens ook nog aan de rechterkant van de verdediging spelen. De keuze is op die positie reuze voor trainer Adrie Koster.”

Rick Zuijderwijk tekent nieuw contract

Het contract van Rick Zuijderwijk is opengebroken en verlengd. Ruim een jaar geleden tekende de negentienjarige middenvelder zijn eerste contract bij Willem II. Nu heeft hij zijn handtekening gezet onder een verbintenis tot de zomer van 2023.

"Wij zijn trots dat Rick, een speler uit onze eigen jeugd, een goede ontwikkeling doormaakt en bijtekent tot 2023. Hij heeft veel potentie en de juiste mentaliteit om een vaste waarde in het eerste elftal te kunnen worden”, zegt technisch directeur Joris Mathijsen op de website van de Tilburgse club.

Clubwatcher Fabian Eijkhout ziet het als een goede zet van Willem II om het contract van Zuijderwijk te verlengen. “In de voorbereiding op het afgelopen seizoen maakte de in Breda geboren voetballer veel indruk. Hij maakte vervolgens ook vrij snel zijn officiële debuut. Het is nu nog wachten op de echte doorbraak. De potentie is duidelijk aanwezig, dus is het goed om hem langer te binden. Voor de rust rondom de jongeling, maar ook voor de transferwaarde richting de toekomst.”

Rechtszaak tegen ruiming van besmette nertsenbedrijven dient al vanmiddag
De rechtszaak die twee dierenrechtenorganisaties hebben aangespannen om ruiming van met corona besmette nertsenbedrijven in vooral Oost-Brabant te voorkomen, dient al vrijdagmiddag. Het kort geding is gericht tegen de Nederlandse Staat en zou maandagmorgen plaatsvinden.

Op verzoek van beide partijen is de zitting bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag vervroegd naar vrijdagmiddag vier uur. Het is niet duidelijk hoe lang de zaak gaat duren en of er dit weekend al een uitspraak komt.

'Geen juridische gronden'
De Staat is gedaagd door Animal Rights en de Bont voor Dieren. Ze vinden dat er geen juridische gronden zijn om alle nertsen op de besmette bedrijven te vergassen. Ze zijn ook, zo wordt gesteld, tegen het doden van onschuldige dieren. Hun stap volgt op het besluit dat het kabinet woensdag nam om alle negen de nertsenfokkerijen in Oost-Brabant en Noord-Limburg waar de afgelopen weken het coronavirus heeft toegeslagen te ruimen.

De eerste ruiming stond voor vrijdagmorgen gepland, maar werd donderdag uitgesteld in afwachting van de rechtszaak.

Protestmail naar minister
De twee dierenrechtenorganisaties voeren ook op andere fronten actie tegen nertsenhouderijen. De afgelopen dagen werden demonstraties aangekondigd tegen zulke bedrijven en de Bont voor Dieren heeft een protestmail opgezet, die inmiddels door ruim 6800 mensen is ondertekend.

In de mail wordt minister Carola Schouten van Landbouw opgedragen om met een regeling te komen die leidt tot een vervroegde sluiting van de gehele nertsensector. Voorlopig is die voorzien voor 2024.

LEES OOK: Nertsenfokkerijen worden extra in de gaten gehouden vanwege mogelijke acties

Twitterrel in Engeland met Patrick van Aanholt in de hoofdrol
Voetballer Patrick van Aanholt uit Den Bosch is op dit moment groot nieuws in Engeland. De speler van Christal Palace heeft het op Twitter aan de stok gekregen met een bekende Engelse opiniemaker. Het begon allemaal met een tweet van Katie Hopkins met een racistische lading in de ogen van Van Aanholt.

Hopkins, met meer dan een miljoen volgers, begon met een tweet. Daarin stond dat ze haar witte kont afveegde met #blacktuesday. Dat was de dag op social media waarop stil werd gestaan bij racisme. Dit gebeurde naar aanleiding van problemen in Amerika. Hopkins kwam toen met de tweet #whiteoutwednesday

Daarop reageerde een onthutste Van Aanholt donderdagavond met de mededeling dat 2020 haar maar heel snel moest vergeten.

En daarna liep het behoorlijk uit de hand tussen de voetballer en de columniste.

De linksback uit Den Bosch reageerde daar ook weer op met een enge foto en de boodschap: 'Ik ben christelijke Katie en blank.'

Van Aanholt schreef later nog dat er geen plek is voor racisme in de wereld en dat het aangepakt moet worden.

Nu al een gedenkteken voor de coronaslachtoffers of is het nog te vroeg£
Provinciale Staten worstelen met de vraag of er nu al een gedenkteken moet komen voor de slachtoffers van het coronavirus. Desondanks nam een meerderheid van PS vrijdag een motie aan van Edith van Dijk van de PvdA om in Brabant te onderzoeken of er draagvlak is voor een blijvende herinnering aan de slachtoffers. Of en wanneer die er komt wordt later bepaald.

Iedereen was het erover eens dat, als er een blijvende herinnering aan de slachtoffers moet komen, dat in de zwaar getroffen provincie Brabant moet zijn. Geen enkele fractie was tegen een gedenkteken, maar een aantal fracties vonden het te vroeg omdat de crisis nog niet voorbij is.

Het komt te vroeg
Marco van de Wel van de Partij van de Dieren verwoordde de mening van een aantal collega’s toen hij zei: “We zitten nog midden in de crisis. Laten we er eerst nog eens goed over doorpraten voordat we een politiek standpunt innemen door 'ja' of 'nee' tegen een motie zeggen. Laten we ook betrokken instanties vragen hoe zij erover denken. Als we nu tegen de motie stemmen omdat we het te vroeg vinden, lijkt het alsof we niet begaan zijn met de slachtoffers. Dat is natuurlijk niet zo.”

Aanvankelijk was de steun voor de motie niet zo groot omdat meer partijen in de lijn van de PvdD dachten. Van Dijk trok de twijfelaars over de streek door te benadrukken dat het slechts om een onderzoek naar draagvlak gaat. Ze kreeg alleen Forum voor Democratie en PVV niet mee. Beide partijen bleven op hun standpunt staan dat ze het te vroeg vinden.

'Geen kunstenaars'
De vraag hoe zo’n gedenkteken er dan uit moet zien werd nog niet beantwoord. De PvdA denkt aan een kunstwerk en wil in ieder geval kunstenaars betrekken bij het overleg. Er werd in de vergadering geopperd een muziekstuk te laten schrijven of een herdenkingsbos te planten.

Alleen de PVV vond dat geen goed idee. “We moeten al ons geld uitgeven aan het bestrijden van het coronavirus. Door bijvoorbeeld mensen in de thuiszorg beschermingsmiddelen te geven die ze nu door falend overheidsbeleid niet hebben. Wij zitten er niet op te wachten om geld uit te geven aan kunstenaars. Integendeel”, stelt Alexander van Hattem.

Coronanieuws: honderdste dag van de crisis, RIVM meldt 43 nieuwe besmettingen in Brabant
In dit liveblog houden we je vrijdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis. Het is vandaag de honderdste dag van de crisis in Nederland.

De voornaamste feiten op een rij:

 • Het dodental als gevolg van het coronavirus in heel Nederland is vrijdag met vijftien gestegen naar 6005.
 • Brabant telt volgens de laatste RIVM-cijfers 9304 besmettingen.
 • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

13.54
Volgens het RIVM zijn er de afgelopen 24 uur in heel Nederland 15 mensen overleden als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal doden door corona op 6005. Er werden 210 nieuwe besmettingen geregistreerd, het totaal aantal positief geteste mensen op het virus komt daarmee op 47.152.

In Brabant zijn in de afgelopen 24 uur 3 mensen overleden aan het coronavirus, het aantal loopt daarmee op naar 1520. Ook zijn sinds de uitbraak 2765 Brabanders met coronaklachten opgenomen in het ziekenhuis, dat zijn er 2 meer dan gisteren. Wel meldt het RIVM 43 nieuwe besmettingen in onze provincie. Dat zijn er 6 minder dan gisteren. Het totale aantal Brabantse besmettingen staat volgens het RIVM op 9304.

13.51
Het aantal boekingen van een huurauto neemt weer toe. Door de verspreiding van het coronavirus was de markt ingestort, maar de branche verwacht op korte termijn een run op auto's nu de grenzen in Europa langzaam weer opengaan en er weer vakantieplannen worden gemaakt.

Niall McDevitt van Auto Europe, een van de grootste partijen op de Europese autoverhuurmarkt, is voorzichtig positief. "Deze week groeide het aantal boekingen met 44 procent in vergelijking met de week ervoor, maar we zitten nog niet op het niveau van voor de coronacrisis."

13.29
De Efteling start binnenkort weer met de shows Raveleijn en Aquanura, maar dan corona-proof. Daarvoor heeft Raveleijn een wat andere verhaallijn gekregen en kunnen er bij Aquanura minder bezoekers tegelijk komen kijken, laat het park weten.

13.04
Nederlandse luchtvaartmaatschappijen houden zich nog steeds niet aan de regels als ze vouchers aanbieden. Zo bieden ze alleen aan reizigers die na een bepaalde datum zouden vliegen geld terug aan, meldt de Consumentenbond. Die wil dat de luchtvaartmaatschappijen worden aangepakt.

12.38
De man die tijdens de coronacrisis onder valse voorwendselen als verpleger in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) werkte, haalde eerder het nieuws met verschillende heldhaftige acties. Ook toen zei hij al tegen Omroep Brabant dat hij medisch hulpverlener was.

LEES OOK: Nepverpleger sloeg toe tijdens coronapiek in Jeroen Bosch Ziekenhuis

12.34
Omdat er tijdens de coronacrisis minder wordt gevlogen, wordt er op de vliegbasis Woensdrecht de komende tijd een aantal vliegtuigen 'gestald'.

12.19
Mensen die dit jaar ter gelegenheid van Koningsdag een lintje toegekend kregen, ontvangen dat nu op vrijdag 3 juli. Dat meldt de Kanselarij der Nederlandse Orden.

De gedecoreerden krijgen hun onderscheiding niet opgespeld, maar overhandigd in een etui. Dat gebeurt tijdens bijeenkomsten met het dan geldende maximum aantal mensen. Gemeenten die niet genoeg ruimte hebben om alle gedecoreerden en gasten tegelijk te ontvangen, kunnen de uitreiking eventueel ook deels op 2 juli doen.

LEES OOK: Corona beïnvloedt ook de lintjesregen: burgemeesters gaan opbellen, aanbellen of videobellen

12.14
Maximaal 750 mensen mogen zaterdagmiddag op het Stadhuisplein in Eindhoven demonstreren tegen racisme. Volgens burgemeester John Jorritsma van Eindhoven kan met die hoeveelheid mensen nog anderhalve meter afstand worden gehouden. De deelnemers moeten een mondkapje dragen. Jorritsma heeft er vertrouwen in dat de manifestatie op deze manier coronaproof én vredelievend kan verlopen.

12.09
Provinciale Staten worstelen met de vraag of er nu al een gedenkteken moet komen voor de slachtoffers van het coronavirus. Desondanks nam een meerderheid van PS vrijdag een motie aan van Edith van Dijk van de PvdA om in Brabant te onderzoeken of er draagvlak is voor een blijvende herinnering aan de slachtoffers. Of en wanneer die er komt wordt later bepaald.

LEES OOK: Uden herdenkt coronaslachtoffers met Hartjesboom

12.08
American Airlines voert weer passagiersvluchten uit tussen Nederland en de Verenigde Staten. Vrijdagochtend kwam het eerste toestel aan op Schiphol vanuit Dallas. Vanaf zaterdag vertrekt er ook weer elke dag een vliegtuig van American Airlines vanaf Schiphol richting de VS. Eerder dit jaar staakte de luchtvaartmaatschappij alle vluchten van Nederland naar de Verenigde Staten vanwege de uitbraak van het coronavirus.

11.58
Anderhalve meter afstand houden tussen bediening en gasten in de horeca is een uitdaging. Dat maakt FNV Horeca op uit de eerste twintig meldingen dat de bond binnenkreeg op zijn horeca-meldpunt. Horecamedewerkers kunnen daar hun ervaringen en klachten over hun werkomstandigheden delen.

"Er heerst nog veel onduidelijkheid bij medewerkers of zij ook van elkaar 1,5 meter afstand moeten houden", zegt een woordvoerder van FNV Horeca. "We willen via deze meldingen de overheid vragen duidelijker te maken wat wel en niet mag, zodat er geen onrust ontstaat onder medewerkers. Wij kunnen niet goed voorlichten als niemand precies weet hoe het in elkaar steekt."

11.53
Het ROAZ (Regionaal Overleg Acure Zorg) meldt vrijdag dat in de Brabantse ziekenhuizen 78 patiënten zijn opgenomen bij wie het coronavirus is vastgesteld. Dat zijn er acht minder dan gisteren. Van die patiënten liggen er zeventien op de intensive care.

In de Brabantse ziekenhuizen liggen 64 patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, maar die nog niet positief getest zijn. Daarvan liggen er drie op de IC.

11.26
Niet alleen de profs van de Nederlandse voetbalclubs leveren salaris in tijdens de coronacrisis, ook bij de voetbalbond KNVB gebeurt dat. "Binnen de KNVB zijn er personen die net als in de rest van de voetbalwereld besloten hebben om salaris in te leveren vanwege de coronacrisis", zegt een woordvoerder van de bond. De KNVB wil niet op namen ingaan. Ook zegt de bond niet om welke bedragen of percentages het gaat.

Volgens De Telegraaf brengen onder anderen bondsvoorzitter Just Spee, de directieleden en bondscoach Ronald Koeman een 'loonoffer'.

11.15
Er wordt nog niet gesproken over het verhogen van de zorgpremie volgend jaar om de kosten van de coronacrisis te dekken. Volgens minister Martin van Rijn (Medische Zorg) is het 'veel te vroeg daar ook maar enige uitspraak over te doen'.

Dat er voor de aanpak van de coronacrisis veel kosten worden gemaakt , is volgens de bewindsman duidelijk. Maar waar die rekening uiteindelijk belandt, daar zal nog naar worden gekeken. De premie gaat 'niet per definitie' omhoog, aldus Van Rijn.

10.25
De actiegroepen Bont voor Dieren en Animal Rights houden maandag een betoging tegen het ruimen van nertsen. Het protest is maandagmiddag bij de Tweede Kamer in Den Haag. De twee organisaties eisen ook de vervroegde sluiting van alle nertsenfokkerijen. Eerder is vastgelegd dat ze in 2024 definitief moeten stoppen met hun bedrijf.

Woensdag bepaalde minister Carola Schouten (Landbouw) dat nertsenfokkerijen waar besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld, moeten worden geruimd. Het gaat in onze provincie tot op heden om zes bedrijven met acht vestigingen in Beek en Donk, De Mortel, Deurne, Gemert, Landhorst en Milheeze.

LEES OOK: Nertsenfokkerijen worden extra in de gaten gehouden vanwege mogelijke acties

08.37
Bijna een kwart van alle aanvragen voor de Tozo-regeling is afgewezen of om een andere reden niet uitbetaald. Dat meldt BNR na een rondgang bij verschillende gemeenten over de steunregeling voor zzp'ers. Sommige aanvragen zijn afgewezen, maar er zijn ook andere redenen dat er niet wordt uitbetaald. Aanvragen waren bijvoorbeeld soms niet volledig ingevuld.

In april waren er nog forse verschillen tussen de manier waarop gemeenten de Tozo-regeling vormgaven, schrijft BNR. Die worden nu de regeling wat langer loopt steeds kleiner. Wel voorzien de gemeenten problemen bij de verlenging van de Tozo-regeling, waarbij het inkomen van de partner mede bepaalt of een zzp'er in aanmerking komt voor steun.

07.29
Het vertrouwen van consumenten was in de tweede helft van mei iets beter dan in de eerste helft van de maand. Huishoudens zijn minder pessimistisch over hun eigen financiële situatie en minder huiverig voor grote aankopen. Tegelijkertijd verslechtert het oordeel over de economische situatie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De graadmeter voor het consumentenvertrouwen van het statistiekbureau komt voor de tweede helft in mei uit op -29. Dat was bij de eerste meting in mei nog -31. Het CBS meet vanwege de coronacrisis het consumentenvertrouwen twee keer per maand.

07.15
Terwijl het aantal coronabesmettingen in slachterijen over de hele wereld opzien baart, wordt personeel lang niet overal getest. De landelijke GGD laat weten niet alle slachthuizen te bezoeken. Dat meldt het Brabants Dagblad vrijdag. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de vakbonden én de branche zelf hadden daar wel om gevraagd.

Een deel van de slachthuizen blijft hierdoor voorlopig buiten beeld. De GGD Hart voor Brabant laat bijvoorbeeld weten alleen bij Vion in Boxtel een steekproef te hebben gedaan. Dat betekent dat andere slachterijen, zoals Vion in Tilburg en Vitelco in Den Bosch niet bezocht zijn. "Het is de vraag of we dat gaan doen. Dat hangt mede af van overleg met het ministerie", aldus een woordvoerder tegen de krant.

07.00
De 'mismatch' op de Nederlandse arbeidsmarkt houdt waarschijnlijk aan ondanks de coronacrisis. Daarvoor waarschuwen economen van ABN AMRO. Volgens hen verdwijnen er door de crisis weliswaar banen, maar er zijn ook nog steeds moeilijk te vervullen vacatures. Voor meer dan een tiende van de openstaande vacatures is het nog steeds heel lastig om geschikte arbeidskrachten te vinden, aldus onderzoek van de bank.

06.00
Nederland kampt nu precies honderd dagen met het coronavirus. Op 27 februari werd een 56-jarige man uit Loon op Zand opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Hij was de eerste Nederlander bij wie het virus werd vastgesteld. Inmiddels staat de officiële teller van het aantal besmettingen op 46.942. Maar het werkelijke aantal patiënten ligt veel hoger omdat niet iedereen wordt getest.

Tot nu toe overleden 5990 mensen in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus. De eerste dode in ons land viel op 6 maart, dag 9 van de uitbraak. In Brabant overleden tot nu toe 1517 mensen aan de gevolgen van het virus. Het officiële aantal coronabesmettingen in onze provincie staat op 9261.

06.00
Vrijwel alle organisaties die zich inzetten voor de bestrijding van armoede in Nederland (90 procent) verwachten flink meer hulpverzoeken. Maar lang niet allemaal zijn ze daarop voorbereid. Dat meldt de Stichting Armoedefonds op basis van eigen onderzoek. Het fonds verwacht na de zomer 'een golf van hulpvragen'.

Vooral gezinnen, alleenstaanden met kinderen en zzp'ers kloppen nu aan voor hulp. Bijna de helft van de organisaties ziet sinds het begin van de coronacrisis in maart een toename van het aantal hulpverzoeken, gemiddeld met 23 procent.

04.33
De overheid zit aan tafel bij de gesprekken over de redding van winkelketen HEMA. Dat meldt het Financieele Dagblad vrijdag. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft enkele weken geleden zakenbank Lazard ingehuurd om te onderzoeken welke rol het kan spelen bij het door schulden overladen winkelbedrijf. De winkelketen zit financieel klem. De coronacrisis heeft de situatie verergerd.

03.26
Militaire keuringen en opleidingen hebben lang stilgelegen vanwege het coronavirus. Hierdoor konden er minder mensen worden aangenomen. Het toch al grote personeelstekort binnen Defensie, er zijn al ruim negenduizend vacatures, dreigt hierdoor nog verder op te lopen. Dat zegt staatssecretaris van Defensie Barbara Visser in gesprek met het AD.

Op de Luchtmachtschool in Woensdrecht bijvoorbeeld worden volgens haar normaal gesproken elk jaar 440 nieuwe militairen klaargestoomd. Het plan was om dat op te hogen naar zeshonderd om het grote personeelstekort in te lopen. Maar nu is het de verwachting dat dit jaar niet meer dan tweehonderd militairen hun opleiding afmaken, omdat de ruimte in de school om veilig les te kunnen geven is gehalveerd.

Voor vitale functies is het selectieproces volgens de staatssecretaris wel doorgegaan. Als er weer gekeurd kan worden, vreest ze voor een grote toestroom van kandidaten. "Dat wordt best nog een uitdaging. Keuring, kleding, opleiding, screening", somt ze op. Een belangrijk punt binnen Defensie is momenteel de huisvesting van militairen op kazernes. Voor de coronacrisis lagen die met zes of acht mensen in stapelbedden op een slaapzaal, maar dat kan nu niet meer.

01.30
Het aantal overnachtingen in hotels, campings en huisjes in Nederland was in maart 50 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het grootste deel van de daling is het gevolg van de verspreiding van het coronavirus. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

01.25
We hebben de afgelopen maanden door alle coronamaatregelen fors minder uren gewerkt dan het kwartaal ervoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het in het eerste kwartaal om de sterkste terugval in bijna een kwart eeuw. In april zette de daling verder door.

In totaal werkten Nederlanders in het eerste kwartaal 3,4 miljard uren. Dat is 2,1 procent minder dan het laatste kwartaal van 2019. De laatste keer dat het CBS een sterkere terugval in het aantal gewerkte uren signaleerde was begin 1996. Het statistiekbureau kan niet aangeven wat destijds de reden was van de sterke afname.

Het lijkt wel herfst dit weekend met buien, wind, een klap onweer en mogelijk hagel
"Het lijkt meer op herfst dan op lente." Zo typeert weerman Wilfred Janssen van Weerplaza het weer van vrijdag en het weekend. Vooral zaterdag als de wind vanuit het zuidwesten toeneemt tot krachtig is het volgens hem onstuimig. "Wanneer je dan binnen zit en naar buiten kijkt, lijkt het nog best aardig. Zeker als de zon erdoor komt. Maar kom je buiten dan voelt het zaterdag met die wind echt guur."

Vrijdag is de koudste dag. Het wordt in Brabant niet warmer dan 13 à 14 graden. "Terwijl vooraan in de 20 graden begin juni normaal is", vertelt Janssen. Een kouderecord gaat het volgens hem echter niet worden.

Zaterdag loopt de temperatuur dan iets op, al voelt dat met die genoemde wind dus niet zo. Voor het westen van de provincie verwacht Janssen dan wat regen met mogelijk een klap onweer en wat hagel. In de rest van Brabant blijft het waarschijnlijk droog.

Druppel op een gloeiende plaat
Vrijdag valt er volgens de weerman in heel de provincie de nodige regen. Gemiddeld zo'n 10 tot 15 millimeter, verwacht hij. "Al zijn er lokaal grote verschillen." En ook zondag als de temperatuur stijgt tot een graad of 17 kunnen we weer buien verwachten.

Een druppel op een gloeiende plaat om de droogte echt te lijf te gaan. Daarvoor is volgens Janssen zo'n 200 millimeter nodig.

LEES OOK: Regentonnen niet aan te slepen: 'Zonde om gratis water in het riool te laten lopen'

Man (42) neergeschoten in woonwijk in Tilburg, meerdere knallen gehoord
In de Dolomietenweide in Tilburg is vrijdagochtend een man neergeschoten. Buurtbewoners zeggen dat ze drie knallen hebben gehoord. De politie zoekt naar de dader en roept eventuele getuigen op om zich te melden. Het slachtoffer is een man van 42 uit Tilburg, zo laat de politie weten. Zijn zoontje van 10 was getuige van de schietpartij.

NIEUWSUPDATE: 10-jarig zoontje ziet hoe zijn vader wordt neergeschoten in Tilburg

Iets na halftien kwam bij de politie een melding binnen dat bij een parkeerplaats in de Dolomietenweide een gewonde man lag. Volgens omstanders zou hij in zijn been zijn geraakt.

De man was niet in levensgevaar maar moest wel naar het ziekenhuis. De weg is afgezet en de politie doet onderzoek. Op straat liggen meerdere kogelhulzen

Donderdagmiddag werd in de Van Mierisstraat in Tilburg een auto meerdere keren beschoten. Dat gebeurde rond tien voor vier. De inzittenden raakten niet gewond. Of de zaken iets met elkaar te maken hebben, is niet bekend.

De politie heeft een signalement van de verdachte verspreid. Hij heeft een donkere huidskleur en wordt geschat op 25 jaar. Hij droeg een zwarte jas en een blauwe broek. Hij is weggerend in de richting van Stappegoor. De politie roept mensen die hem zien op om dat te melden, maar niet zelf in te grijpen.

Regentonnen niet aan te slepen: 'Zonde om gratis water in het riool te laten lopen'
Kees Beijens heeft het met zijn bedrijf in regentonnen in Udenhout nog nooit zo druk gehad als in dit droge voorjaar. De verkoop loopt als een tierelier, zo vertelt hij vrijdag in het programma Wakker! op Omroep Brabant radio. De oproep vanuit de overheid en diverse natuur- en milieuorganisaties om vanwege de droogte toch vooral slim om te gaan met water lijkt dus aan te slaan.

"We hebben vrijwel allemaal de regenpijp aangesloten op het riool. Zonde, want als het regent, loopt het gratis water in het riool", constateert Beijens. Hij blijkt niet de enige te zijn die dit zonde vindt, want in zijn eenmanszaak wordt momenteel met drie à vier man met man en macht gewerkt om alle bestellingen van regentonnen te verwerken.

Beijens gebruikt voor zijn tonnen afgedankte wijnvaten die vier of vijf jaar zijn gebruikt. "Ik zet ze rechtop, maak er een deksel op, zet er een handvat aan en mensen hebben een regenton", legt hij uit. Zo hebben mensen meteen iets moois, want een plastic ton wil niet iedereen weet hij uit ervaring.

Minder water gebruiken
Donderdag nog kwamen verschillende organisaties in onze provincies met het dringende verzoek om minder water te gebruiken. Dit vanwege de acute droogte. Een advies van de organisaties is daarom regenwater op te vangen en niet in het riool te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld door een regenton te kopen, maar er bestaan bijvoorbeeld ook schuttingen waarmee je regenwater kunt opvangen, zogenoemde rainwinners.

Andere tips zijn het afkoppelen van je regenpijp of je tuin, inrit en dak groener te maken.

Droger dan ooit
Terwijl bijna iedereen de afgelopen weken genoot van de zonnigste lente sinds begin van de KNMI-metingen, werd het elke dag droger. Het is droger dan ooit (in ieder geval droger dan recordjaar 1976) en we hebben al twee droge jaren achter de rug. De gevolgen hiervan zijn overal in de natuur te zien.

De regen die nu valt, is voor het oplossen van de droogte een druppel op de gloeiende plaat. Op sommige plekken is volgens deskundigen nog maanden extra regen nodig om het grondwater aan te vullen.

LEES OOK: Boswachter Erik kan zijn ogen niet geloven: Markiezaatsmeer nu al extreem droog

Coronaklussers gezocht! Laat ons zien hoe jij je huis of tuin een stukje mooier maakte
Stapje voor stapje kruipen we samen uit de intelligente lockdown. En heel veel mensen houden aan die unieke periode een mooier huis of een fijnere tuin over. Want wat hebben we met z'n allen veel opgeruimd en geklust de afgelopen maanden. Wij zijn benieuwd op welk coronaklusproject jij trots bent!

Lange rijen bij de milieustraten en topdrukte in de bouwmarkten. Het coronatijdperk maakt de klussers en de opruimers in ons wakker. Kledingkasten worden uitgemest, verfrollers worden ter hand genomen en tuinen gaan op de schop.

En als je dan zo keihard gewerkt heb, dan ben je natuurlijk hartstikke trots op het resultaat en wil je dat aan de hele wereld laten zien. Toch£ Dus delen maar die foto's! Stuur je foto's met je contactgegevens naar internet@omroepbrabant.nl en dan zetten wij de meest opvallende klusresultaten in de schijnwerpers.

Ook wij klussen erop los
Ook de medewerkers van Omroep Brabant zaten niet stil de afgelopen tijd. Hier een aantal van onze coronaklussers.

De kippen van Arianne kregen een nieuw hok. Ze heeft Brahma's die op stok gaan en zijdehoenders die op de grond slapen. Die laatste hebben nu hun eigen slaapzaal gekregen. Onze Ari had het op haar heupen, want ze gaf ook haar carport nog een likje verf.

Ook collega Marjola en haar man zaten niet stil. Zij pakten de studeerkamer aan. Dat kwam er steeds niet van. Maar nu was het moment daar om korte metten te maken met vergeeld behang en versleten vloerbedekking.

En ook onze Mariëlle besteedde de extra lockdown-tijd nuttig. Tijdens de afgelopen stormachtige carnaval waaide haar schutting om. Samen met een vriend ging ze de uitdaging aan om een nieuwe te zetten. Dat had nog wat voeten in aarde, want de palen van de oude schutting waren in beton gestort en wilden er niet zonder slag of stoot uit. Maar het kwam uiteindelijk allemaal goed en Marielle is blij met het eindresultaat!Omgekomen Jan (20) herdacht in Schijndel
Vrienden van de omgekomen 20-jarige Jan uit Schijndel zijn donderdagavond bijeengekomen op de plek waar hij woensdagavond na een botsing omkwam. Ongeveer 150 mensen liepen gezamenlijk naar de kruising van de Rooiseweg met de Landingsweg.

Jan werd herdacht en er werden bloemen gelegd. Ook werden kaarsjes aangestoken. Agenten waarschuwden voorbijkomend verkeer de herdenkingsplek rustig voorbij te rijden.

Na een uur had iedereen de plek verlaten en is de bloemenzee goed zichtbaar in de berm van de Rooiseweg. De bijeengekomen vrienden werden tijdens de herdenking door de politie gewezen op het houden van 1,5 meter afstand.

Jan kwam woensdagavond rond kwart over acht om het leven bij een ongeluk. Hij zat op zijn bromfiets en botste met een bestelbus.

Nertsenfokkerijen worden extra in de gaten gehouden vanwege mogelijke acties
Nertsenfokkerijen zijn donderdagavond extra in de gaten gehouden na een melding over mogelijke acties. Zo rukte de politie uit vanwege een melding van een demonstratie aan de Klotweg in Landhorst waar vier nertsenfokkerijen liggen. Uiteindelijk werden hier echter geen actievoerders gezien, aldus de politie.

Volgens burgemeester Michiel van Veen van Gemert-Bakel is er geen 'concreet beeld van eventuele acties'. Dat zei hij donderdagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad, aldus het Eindhovens Dagblad. "Ik kan hier in elk geval niet vertellen of het gaat om 2 personen of om 150 personen."

Hij noemt de acties 'zorgwekkend en verontrustend dat het wellicht zou kunnen gebeuren'. "Maar we zijn wel degelijk op alles voorbereid."

'Demonstratie in Landhorst gemeld'
Iets voor zeven uur donderdagavond werd melding gemaakt van een demonstratie aan de Klotweg in Landhorst. De weg werd afgezet. Volgens omstanders zouden actievoerders onderweg zijn vanuit Deurne naar Landhorst om daar te demonstreren bij nertsenfokkerijen. "De melding namen wij serieus genoeg om uit te rukken", aldus een politiewoordvoerder.

De politie bewaakt donderdagavond de achterzijde van een nertsenfokkerij. Het zou gaan om een bedrijf waar corona is aangetroffen, vertelt een andere fokker aan Omroep Brabant. "Aan het begin van de avond was ik mijn hond aan het uitlaten toen ik hoorde van een mogelijke demonstratie. Wij zijn altijd wel alert, maar dat zijn wij nu extra omdat we in de picture staan."

'De ongerustheid sloeg toe'
De fokker is opgelucht omdat er eigenlijk niets aan de hand lijkt te zijn. "Maar vanmiddag zijn in Deurne mensen van Animal Rights gespot. Dat heeft de zaak extra op scherp gezet. De ongerustheid sloeg toe."

'Durven niet meer te komen'
Veel mensen kwamen een kijkje nemen, aldus onze verslaggever ter plaatse. Ook meerdere politiewagens kwamen ter plekke.

Boeren zouden ook onderweg zijn naar Landhorst om de weg af te zetten. Omwoners hadden dit al gedaan. Ze verwachten dat er nu geen demonstranten meer durven te komen omdat alles nu is afgezet.

'Openbare demonstraties'
Bont voor Dieren en Animal Rights hadden eerder aangegeven dat er openbare demonstraties zouden komen tegen de genomen maatregelen tegen besmette nertsenfokkerijen. Het is niet duidelijk of de eventuele acties van donderdagavond hier iets mee te maken hebben.

Luke (17) en Ryan (19) bedenken armbandjes om te laten zien of je kwetsbaar bent voor corona
Premier Mark Rutte sprak jongeren twee weken geleden tijdens een persconferentie persoonlijk toe: kom met ideeën om de coronacrisis aan te pakken. Luke (17) en Ryan (19) Hectors uit Helmond hebben daar gehoor aangegeven. De broers bedachten de Signalband.

Het principe is simpel: een wit armbandje geeft aan dat je fit bent en minder kwetsbaar. Een blauw bandje laat zien dat je kwetsbaar bent voor het coronavirus of dat je een vitaal beroep hebt.

Onbegrip
“Het idee ontstond omdat we merkten dat er wel eens onbegrip was op straat”, vertelt Luke. “We merkten het in de supermarkt waar Ryan werkt. En ook mijn opa en oma die het lastig vonden dat ze in de risicogroep zaten. Niet iedereen houdt altijd afstand.”

Na even brainstormen kwamen Luke en Ryan tot de conclusie dat het voor iedereen snel zichtbaar moet zijn of iemand wel of niet fit is. “We wilden omgaan met corona voor iedereen wat makkelijker maken. Door de bandjes kan iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen en afstand houden. In een oogopslag is duidelijk wat de situatie van een ander is.”

Succes
Het idee slaat aan. Binnen een paar weken zijn er al vijfhonderd bandjes verkocht en wil een bedrijf uit Zuid-Afrika de bandjes inzetten voor haar medewerkers. Ook denkt de gemeente Helmond na over het gebruik van de bandjes. Burgemeester Elly Blanksma noemt het initiatief ‘het beste antwoord op de roep van de premier om met ideeën te komen’. Den Haag hebben de broers nog niet bereikt.

De bandjes kosten zes euro per stuk. Veertig procent van de opbrengst gaat naar een goed doel.

Zo kon een man zonder diploma als verpleger aan de slag tijdens de coronacrisis
Hoe kon een man van 24 zonder woon- of verblijfplaats zich voordoen als verpleger en worden aangenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch£ En dat in een periode waarin patiënten extra kwetsbaar waren. Duidelijk is dat hij misbruik maakte van de noodsituatie en versoepeling van de eisen die werden gesteld aan zorgpersoneel, maar hij wist het ook twee weken uit te houden door een web van leugens.

Uiteraard moet je normaal gesproken een diploma voorleggen als je als verpleger aan de slag wilt. Ook tijdens de coronapiek. Maar daar had de 24-jarige nepverpleger een mooi stel leugens voor bedacht.

Ziek familielid
Hij zei dat hij een diploma had, maar dat hij daar niet bij kon omdat het diploma bij een ziek familielid in huis lag. Hij mocht daar niet naartoe in verband met de maatregelen. Hij zou het diploma later nog geven. Wel liet hij een aanvraag voor zijn BIG-registratie zien.

In dat register staat iedereen die wettelijk bevoegd is om de beschermde titel te voeren die bij een medisch beroep hoort. Denk aan artsen, tandartsen, verpleegkundigen en verloskundigen. De man stond niet in het BIG-register, zijn aanvraag zou later in behandeling worden genomen.

Toen er vanuit het Jeroen Bosch Ziekenhuis herhaaldelijk om zijn diploma’s is gevraagd, kon hij deze niet geven. Ook viel hij tijdens zijn werk door de mand. Vaste medewerkers van het JBZ gaven aan dat hij niet bekwaam was. “Toen hebben we na dertien dagen afscheid van hem genomen”, zegt een woordvoerder .

Opslagbox vol naalden en medicijnen
Waar de man woonde toen hij in het Bossche ziekenhuis werkte, is nog niet duidelijk. Hij heeft namelijk geen vaste woon- of verblijfplaats. In een opslagbox van de man in Den Bosch zijn wel medicijnen, naalden, verschillende soorten uniformen en bedrijfskleding gevonden. Wat hij precies met die spullen deed, is nog onduidelijk.

Wel lijkt het erop dat de man in de twee weken dat hij in het ziekenhuis werkte, patiënten heeft gecontroleerd en mogelijk medicatie heeft toegediend. De man heeft ook tientallen patiëntendossiers ingezien, bevestigt het Openbaar Ministerie. Over zijn motief is nog weinig te zeggen. “Uiteraard doen wij onderzoek naar zijn mentale toestand en beweegredenen”, zegt het Openbaar Ministerie. Of de man schade heeft toegebracht aan patiënten of het ziekenhuis is nog niet duidelijk.

LEES OOK:

Man (24) opgepakt die onbevoegd medische handelingen uitvoerde in Jeroen Bosch Ziekenhuis

Nepverpleger sloeg toe tijdens coronapiek in Jeroen Bosch Ziekenhuis

Schoolverlatersopstand tegen 'diploma-uitreiking als McDrive' loopt met een sisser af
Omdat dit schooljaar een normale diploma-uitreiking door de coronamaatregelen niet mogelijk is, maakte het Altena College in Sleeuwijk een paar dagen geleden bekend dat er voor het eerst diploma's via een 'drive-in' zouden worden uitgereikt. Het nieuws sloeg in als een bom bij de geslaagden, die op social media meteen los gingen.

Er werd zelfs een petitie online gezet omdat ze vonden dat hun diploma-uitreiking in de verste verte niet mocht lijken op een afhaalbestelling bij de McDrive van de bekende hamburgerketen. De school werd opgeroepen een waardig alternatief te organiseren.

Inmiddels is de online petitie door de initiatiefnemers alweer verwijderd. In de periode dat de petitie wel online stond, waren er toch tientallen geslaagden die hun onvrede uitspraken over de plannen van de school: "Onpersoonlijk", was één van de reacties. En ook: "Ik zit toch niet vijf jaar op school om dan even langs te zoeven met een auto, uit te stappen, mijn diploma te ondertekenen op het schoolplein en dan weg te wezen."

School en docenten kregen al snel in de gaten dat het losging op social media na de publicatie over de diploma-uitreiking op de website en in de app van Omroep Brabant. Leerlingen waren vooral boosdat ze het nieuws moesten vernemen via de media. "Wij als leerlingen zijn dus teleurgesteld in onze school, dat we dit niet van hen zelf te horen hebben gekregen, zoals in een simpele mail."

De petitie werd niet verboden en de leerlingen kregen ook geen reprimande. Een docent vroeg slechts aan de 'actievoerders' of ze het artikel wel gelezen hadden. Daarna verstomde het protest. De snelkookpan van ophef op social media liep leeg als een ballonnetje.

Ook gaf de docent summier uitleg over de plannen. Hij wist de opstandige schoolverlaters ervan te overtuigen dat het wél een leuke diploma-uitreiking gaat worden en zeker geen afhaalbestelling is zoals bij de McDrive.

"Voordat de leerlingen hun diploma komen tekenen, zien ze elkaar op een groot terrein. Het enige wat we vragen is: kom in je mooiste jurk of pak en laat je verrassen. Het wordt een mooie, waardige en persoonlijke diploma-uitreiking. Wel een drive-in diploma-uitreiking, maar laat je verrassen. Het komt goed."

LEES OOK: Diploma-uitreiking Altena College wordt drive-in op het schoolplein: 'Uitstappen, tekenen en door'

,

Ruiming nertsenfokkerijen wordt uitgesteld tot dinsdag vanwege rechtszaak Animal Rights
Nertsenfokkerijen met coronabesmettingen kunnen pas vanaf dinsdag worden geruimd. Dat bevestigt het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan Omroep Brabant. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights is een rechtszaak begonnen tegen de beslissing om fokkerijen vanaf vrijdag te ruimen. Daardoor moet de ruiming worden uitgesteld tot na de rechtszaak, die maandag plaatsvindt in Den Haag.

Erwin Vermeulen, de uit Veldhoven afkomstige woordvoerder van Animal Rights, hoopt dat de ruiming helemaal niet doorgaat. "Volgens de overheid en het RIVM was er geen gevaar voor de gezondheid van omwonenden. Nu de druk vanuit de gemeente en de politiek oploopt, wordt er opeens wel besloten te ruimen. Dat is populistisch ingegeven."

Minister Carola Schouten van Landbouw wilde de besmette nertsenfokkerijen vanaf vrijdag laten ruimen. Het gaat in onze provincie tot op heden om zes bedrijven met acht vestigingen in Beek en Donk, De Mortel, Deurne, Gemert, Landhorst en Milheeze.

Nertsenfokkers leggen zich neer bij overheidsbesluit
De nertsenfokkers zelf leggen zich neer bij de ruiming van hun bedrijven. "We zullen ons niet verzetten, omdat ook wij niet weten wat het virus op de langere termijn doet. We zijn geen virologen", zegt directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE).

Het is een rigoureuze maatregel, zegt Verhagen. "Het besluit om te ruimen komt hard aan bij deze ondernemers. Dit gaat niet zonder emoties, want voor deze ondernemers is de fokkerij hun levenswerk. Maar wij begrijpen dat het ministerie geen risico's wil nemen met de volksgezondheid, ook al zien wij dat veel nertsen niet ziek zijn. Het is ook hard omdat het moederdieren en hun pups zijn."

De pelsdieren worden vergast. Daarna worden de stallen leeggehaald en worden de dode diertjes naar Rendac, het destructiebedrijf in Son, gebracht.

Gemeente wil houders bijstaan
Ook de burgemeester van Gemert-Bakel, Michiel van Veen, vindt dat het gezondheidsbelang het zwaarst weegt. “We hebben als gemeenteraad een duidelijk standpunt ingenomen: de volksgezondheid is leidend." In zijn gemeente worden de bedrijven van vier nertsenhouderijen geruimd. Gemert-Bakel is de gemeente in ons met de meeste nertsenfarms (21).

Van Veen leeft ook mee met de nertsenhouders. “We dragen natuurlijk ook de zorg voor de mensen. We willen hen bijstaan. Nertsenhouders zien hun baan verloren gaan. Ik heb gesproken met beide nertsenhouders in onze gemeente (eigenaar van meerdere bedrijven, red.), Het maakt echt wel wat los. Ik geloof niet dat de vlag uit kan. Voor een aantal mensen, die een mooi bedrijf hebben, heeft dit een grote impact.”

Nertsenhouders
Nederland telt ongeveer 140 nertsenfokkerijen met in totaal 808.000 moederdieren, die doorgaans in mei jongen werpen. De nertsenfokkerij als geheel is per 1 januari 2024 verboden in Nederland. Het bont van de dieren vindt zijn afzet met name in Azië, Rusland en de Verenigde Staten.

LEES OOK: Besmette nertsenfokkerijen worden vanaf vrijdag geruimd, psychische hulp voor boeren

Beste juf Daisy staat weer voor de klas: 'Ik heb wel wat tranen gelaten'
Basisschooljuf Daisy Mertens die vorig jaar beste lerares van de wereld kon worden, is enorm blij dat ze weer voor de klas staat. Ze blikt terug op de periode van thuisonderwijs. Ze heeft de kinderen enorm gemist, maar het was niet alleen maar negatief: "Het zou mooi zijn als we nu zouden kunnen kijken welke positieve ervaringen van de afgelopen tijd we kunnen behouden."

Wekenlang gaf juf Daisy de leerlingen van groep 7-8 van basisschool de Vuurvogel in Helmond les vanachter haar laptop. "Dan zat ik met een stamper en meeldraad achter mijn camera om te vertellen over de bestuiving van planten." Ook nu vond de lerares manieren om haar kinderen bij de les te houden. Wat ze vooral miste, was het persoonlijke contact met haar klas. Door de leerlingen iedere ochtend een smiley te laten sturen met hun gevoel probeerde ze toch een beetje op de hoogte te blijven.

Bij een verdrietige of andere vervelende smiley appte ze de kinderen privé om even te bellen. Zo probeerde Mertens ze toch zo goed als mogelijk bij te staan. Door korte lijntjes met instanties probeerde ze haar leerlingen zo goed mogelijk te helpen. "Toen de scholen dichtgingen heb ik wel wel wat tranen gelaten en zeker om de kinderen die in onveiligere situaties zitten."

In de video vertellen leerlingen hoe ze het vinden om bij juf Daisy in de klas te zitten:

De diversiteit onder leerlingen is groot en de crisis benadrukte dat alleen maar meer. Vanaf het moment dat de kinderen weer op school kwamen praatte ze veel met hen. "Het observeren van de kinderen is nog belangrijker geworden", legt de juf uit. "Je ziet hoe ze zich voelen en hoe het met ze gaat."

"Kinderen verdienen gelijke kansen, ongeacht wat jouw thuissituatie is."

De crisis heeft het onderwijs veranderd. Elementen uit het thuisonderwijs, wil Mertens zeker blijven behouden. Zo werd er meer met ICT en technologie gewerkt. "Om te kunnen presenteren maakten ze vlogs, dat vonden ze superleuk."

Dat niet alleen, ze is ook enorm blij dat mensen het belang van leraren gezien hebben. "Als ouders niet kunnen helpen dan heb je de leraar nodig. Je hebt een school nodig om kansen te bieden", legt ze uit. Ze hoopt dan ook dat dat het onderwerp van gesprek blijft. "Sommige kinderen worden nu eenmaal geboren in een bepaald gezin. Kinderen verdienen gelijke kansen, ongeacht wat jouw thuissituatie is."

Coronavirus stelde burgemeesters voor grootste uitdagingen ooit: ‘Het was twee minuten doodstil’
Burgemeesters Jack Mikkers (Den Bosch), John Jorritsma (Eindhoven) en Theo Weterings (Tilburg) staan op dinsdag 10 maart voor de grootste uitdaging uit hun loopbaan. Het coronavirus grijpt in Brabant hard om zich heen. Ze verbieden grote evenementen en het voetbal. Na het besluit is het twee minuten doodstil. Er vloeien tranen. Deze longread is een unieke blik achter de schermen tijdens de eerste weken van de coronacrisis.

Donderdag 27 februari: ‘Verdomd, we hebben er een te pakken’
1 coronapatiënt in de Brabantse ziekenhuizen

Arts-microbioloog Jean-Luc Murk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg belt zijn bestuursvoorzitter Bart Berden met de boodschap dat ze een twijfelachtige primeur hebben: de eerste Nederlandse coronapatiënt. Berden belt direct burgemeester Theo Weterings. Die weet dat zo een live-uitzending over het coronavirus begint en probeert nog de bekendmaking van de eerste patiënt op nationale televisie te voorkomen. Zo heeft hij tijd de crisisorganisatie op te tuigen. Tevergeefs.

Vrijdag 28 februari: ‘Zoveel journalisten, Obama lijkt wel in het land’
1 coronapatiënt in de Brabantse ziekenhuizen

Rond half negen komt burgemeester Weterings aan bij het ETZ, locatie Elisabeth. Veel journalisten staan bij de vestiging aan de andere kant van de stad, omdat ze denken dat daar de eerste patiënt ligt. Zo loopt Weterings ongestoord via de hoofdingang naar binnen. Bestuursvoorzitter Berden praat hem daar bij.

De rest van de ochtend overlegt hij met zijn eigen crisisteam. Daarna trekt Weterings zich terug om een persconferentie voor te bereiden. Een kwartiertje te laat komt hij aan in het Paleis-Raadhuis, hartje centrum. Tientallen journalisten en cameraploegen staan daar klaar.

“Ik dacht: Obama is in het land”, zegt zijn Eindhovense collega Jorritsma. Met zijn vrouw is hij op een korte vakantie in Zuid-Frankrijk. Als Jorritsma hoort dat in zijn regio negen verdachte gevallen zijn, reist hij direct naar huis.

Eén specifieke zin uit de persconferentie blijft Weterings tot op de dag van vandaag bij. “Volgens de normen die de GGD moet hanteren, was de patiënt in de dagen dat hij carnaval vierde, niet besmettelijk.” De burgemeester, terugblikkend: “Daar had ik toen al kriebels bij: klopt dit wel£”

Vrijdag 6 maart: ‘We vertrouwen het niet, het gaat te hard’
14 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen

Mikkers en Weterings zijn op bezoek bij het hoofdkantoor van de GGD in Den Bosch. Er wordt keihard gewerkt. De GGD’en richten zich op bron- en contactonderzoek met het idee het virus in te dammen. Een flinke, haast onmogelijke klus. Het aantal coronabesmettingen loopt rap op.

De burgemeesters horen van het RIVM dat de mutatie van het virus in Brabant anders is dan in de rest van Nederland. Van een aantal patiënten is onduidelijk hoe ze besmet zijn. Weterings en Mikkers trekken zich kort terug op de gang, ook in de gesprekken met de GGD proeven ze dat er iets mis is.

“Wij vertrouwen het niet, we moeten hier meer van weten. Dit gaat allemaal te hard”, horen ze later die middag tijdens crisisberaad van Bart Berden namens de ziekenhuizen. Het idee is om via een bevolkingsonderzoek te ontdekken hoeveel mensen het virus écht hebben. Gemeentepersoneel zou een goede testgroep zijn. Dat idee verdwijnt snel van tafel. Het testen van ziekenhuismedewerkers blijkt een logischere optie.

Zondag 8 maart: ‘Dit is de grootste klap’
26 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen

Een druilerige zondagmiddag in Uden verandert alles. Hotel Van der Valk is het decor van een opzienbarend hoorcollege. Docenten van dienst: arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis en RIVM-voorman Jaap van Dissel. Telefonisch afgemeld: minister Bruno Bruins.

Ook aanwezig bij het spoedberaad:

 • Brabantse ziekenhuisdirecteuren
 • Burgemeesters John Jorritsma, Jack Mikkers en plaatsvervanger Paul Depla namens de veiligheidsregio’s

Kluytmans en Van Dissel lichten toe:

 • Uit de eerste resultaten van de steekproef blijkt dat 10 procent van de geteste Amphia-medewerkers het coronavirus heeft. Het virus lijkt verder verspreid dan gedacht.
 • Het principe ‘flatten the curve’. De aanwezigen zien een getekende lijn, die eerst langzaam, en dan heel steil oploopt. Deze staat voor het aantal besmettingen en moet dwangmatig omlaag worden geduwd. Anders gaan de ziekenhuizen onderuit.

De deskundigen drukken de burgemeesters met de neus op de feiten. Jorritsma: “Het kwam echt bij ons binnen.” Bij Mikkers begint het te duizelen. “Dit was de grootste klap. Dit gaat niet over een griepje of een virus, maar over een systeemingreep. We moeten maatregelen nemen.” De drie veiligheidsregio’s zijn aan zet.

Maandag 9 maart: ‘De hand van Rutte was de laatste die ik schudde’
37 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen

Op uitnodiging van Jaap van Dissel reist Jack Mikkers af naar een bestuurlijk overleg op het Ministerie van Volksgezondheid in Den Haag. Hij geeft de indrukwekkende boodschap van een dag eerder door. Datzelfde doet hij in een crisisberaad met een aantal ministers.

Bruno Bruins, Ferd Grapperhaus en premier Mark Rutte komen een voor een de ruimte binnen. Ze geven elkaar nog handen. Die van Rutte is de laatste die Mikkers schudt. De ministers luisteren aandachtig. Ze horen Mikkers zeggen: in Brabant nemen we morgen maatregelen.

Dinsdag 10 maart: ‘Twee minuten lang was het doodstil’
46 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen

D-day. Eén Brabants beleidsteam met Weterings, Jorritsma en Mikkers als aanvoerders komt voor het eerst samen. Gezamenlijk zijn ze de baas. Het levert ze later de geuzennaam de drie koningen op. Locatie: het middeleeuwse stadhuis van Den Bosch.

Het is half negen. Bart Berden schetst hoe de druk in de Brabantse ziekenhuizen met de dag toeneemt. Die is nu nog behapbaar, maar in tijden van exponentiële groei duurt dat niet lang meer.

Twee uur later. Aura Timen stapt de statige B en W-kamer binnen. Zij is hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM. De mededeling: vier procent van de geteste ziekenhuismedewerkers in Brabant heeft het virus. Haar advies: ingrijpen. Grote groepen zijn linke soep, stelt Timen. Maar wat is groot: 5000 man of 500£ De bestuurders wikken en wegen. Ze pellen af: pro’s, contra’s, belangen, maatschappelijke acceptatie. Mikkers: “Je doorleeft het.”

De spanning loopt steeds verder op. De mannen discussiëren met z’n drieën op de gang. Of ze lopen naar de burgemeesterskamer om in vertrouwen persoonlijke worstelingen te delen, elkaars spanning en belangen te proeven. Vlak na de lunch, het is dan twee uur, zijn ze eruit. Een veertigtal evenementen met meer dan 1000 mensen wordt verboden. Sociale onthouding wordt de norm. Dan nog voor zeven dagen.

Twee minuten is het doodstil. Ieder draait zijn eigen film af. Ze kennen de gevolgen. Géén betaald voetbal in Brabant. Géén Indoor Brabant. Géén tweede kans voor afgelaste carnavalsoptochten. Ze slikken. Mikkers houdt het niet droog. Hij zet een streep door het internationale paardensportevenement, met 60.000 bezoekers en ruiters die al onderweg zijn. De burgemeester van Den Bosch: “Dit gaat over dromen, ambities.”

In deze video vertellen de burgemeesters over de moeilijke besluiten die ze moeten nemen en wat dit emotioneel met hen doet.

Het lastige besluit moet worden verteld. Er komt een persconferentie. Maar eerst werken de mannen een bellijstje af. Voor het raam met zicht op de Markt staat Jorritsma. “Het betaalde voetbal in Brabant gaat komend weekend niet door.” Aan de andere kant van de lijn een KNVB-directielid. ‘En het amateurvoetbal£’ “Dat laat ik aan jullie.” ‘Dan gaan we dat ook verbieden.’ Het begrip geeft Jorritsma een duwtje in de rug om de persconferentie te beginnen.

Donderdag 12 maart: ‘Hebben we wel het goede besluit genomen£’
86 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen

Theo Weterings bladert tijdens het ontbijt door de krant. Op de voorpagina leest hij: 'Coronapatiënten zonder ziekteverschijnselen, kunnen anderen toch besmetten'. ‘Dat dacht ik al.’ Onmiddellijk ontstaat een belrondje. “We hebben wel een besluit genomen, maar is het probleem niet veel groter”, vraagt Mikkers zich af.

Weterings deelt het gevoel met toenmalig zorgminister Bruins. “Hij zei: 'Ik zit er ook mee. We hebben straks overleg op het ministerie.” Het kabinet verbiedt die dag evenementen met meer dan 100 mensen. Musea en theaters gaan op slot.

Zaterdag 14 maart: ‘Morgen nemen we een vrije dag’
107 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen

In het stadhuis van Eindhoven komen de drie burgemeesters opnieuw samen om te praten over aanvullende maatregelen. Het sluiten van de horeca is een serieuze optie. Maar ook zwembaden, sauna’s en sportscholen vormen een gevaar, horen ze van het RIVM.

De veiligheidsregio's zetten scenario's op papier, die ze in de komende dagen uitwerken. Ingrijpen vinden de burgemeesters nog niet nodig. Ze gaan naar huis met één belangrijke afspraak: morgen nemen we een vrije dag.

Zondag 15 maart: ‘Schiet op, anders doen wij het’
120 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen

De burgemeesters kunnen uitslapen. Een heerlijk begin van de eerste vrije dag sinds 27 februari. Totdat duidelijk wordt dat er actie nodig is. Het aantal besmettingen loopt hard op. De druk neemt toe. Bart Berden duikt namens de ziekenhuizen al de hele week nadrukkelijk op in landelijke media. Sluit horeca, zegt hij vrijdag. Bovendien is de burgemeester van Turnhout woest. Belgische jongeren steken de grens over om hier te feesten, terwijl in eigen land kroegen op slot zijn.

In de brandweerkazerne van Tilburg ontmoeten de drie burgemeesters elkaar. Door de voorverkenning van zaterdag zijn ze er snel uit: om zes uur gaat de horeca dicht. Zwembaden, sauna’s en sportscholen mogen niet meer open. Een persconferentie wordt aangekondigd. Het kabinet trapt op de rem, landelijke maatregelen zijn aanstaande. 'Schiet op, anders doen wij het', is de boodschap uit Brabant.

Het komt tot een akkoordje: de burgemeesters maken niks bekend, zolang het kabinet de Brabantse maatregelen overneemt. 'Daar kunt u op vertrouwen', zegt Den Haag toe. De bestuurders keren huiswaarts. Het kabinet lost haar belofte om half zes in: Nederland gaat in een 'intelligente lockdown'. Vanaf dat moment ligt de regie in Den Haag.

LEES OOK DEZE RECONSTRUCTIES:

Van rekensom tot militaire operatie: zo ontsnapten de ziekenhuizen aan ‘Italiaanse toestanden’

De strijd om mondkapjes: hoe Brabant een foute partij onderschepte en zelf een tekort voorkwam

Marcelina vreest voor de gezondheid van haar ouders die bij Vion werken: 'Ze zijn heel erg bang'
Marcelina is boos. Haar ouders werken bij Vion in Boxtel en doen dat volgens haar onder onveilige omstandigheden. Volgens de Poolse vrouw wordt binnen de muren van het vleesverwerkingsbedrijf nog steeds niet voldoende rekening gehouden met de coronamaatregelen. “Mijn ouders zijn heel erg bang.”

Samen met haar broer, haar neef en een andere medewerker staat ze donderdagmiddag bij de poort van Vion om te demonstreren. Haar neef zou zijn ontslagen omdat hij koorts had en niet wilde komen werken. “Er is heel veel bezorgdheid onder het personeel”, vertelt Marcelina zichtbaar aangeslagen. “Het bedrijf heeft heel lang geheim gehouden dat er corona heerste. Zelfs toen een van de medewerkers overleed.”

“Binnen houdt niemand anderhalve meter afstand. Het vlees gaat te snel op de band om die afstand te houden. Er draagt ook niemand een mondkapje en niemand doet er wat aan. Mensen zeggen niets omdat ze bang zijn dat ze worden ontslagen.”

Coronamaatregelen na steekproef
De GGD deed een steekproef bij Vion. Daaruit bleek dat 18 van de 105 geteste medewerkers besmet zijn met het coronavirus. Vion meldde vorige week dat de testresultaten aanleiding zijn om de coronamaatregelen aan te scherpen en dat het bedrijf voorlopig openblijft.

Vion zegt dat het er alles aan doet om de medewerkers te beschermen. “Bij binnenkomst is er een gezondheidscheck. Iedereen moet een formulier invullen”, zegt David Gribnau namens het bedrijf. “Dat is in hun eigen taal en er is een tolk aanwezig.”

Volgens Gribnau moeten medewerkers naar huis als er twijfel is over hun gezondheid. Ook zouden er binnen allerlei aanpassingen zijn doorgevoerd, wordt er dagelijks op grote schaal gereinigd en gedesinfecteerd en worden medewerkers niet meer in te kleine busjes vervoerd. “Alles gaat in overleg met het RIVM en de GGD.”

Onveilig gevoel
Maar ondanks die aanpassingen voelen medewerkers zich niet veilig, meent Marcelina. “Ze zeggen dat je thuis mag blijven als je ziek bent, maar mijn neef was ziek en moest toch komen. Omdat hij niet kwam is hij ontslagen.”

Wat precies de waarheid is achter het verhaal van het ontslag, blijft in het midden. Gribnau kan niet ingaan op individuele gevallen. Ook wil Vion Omroep Brabant op dit moment nog niet binnenlaten om te zien hoe de coronamaatregelen bij het bedrijf worden gehandhaafd.

LEES OOK:

Arbeidsmigranten eisen dat Vion zich aan de coronaregels houdt: 'Wij willen werken maar wel veilig'

Ook medewerkers van Vion in Boxtel besmet met corona, maar slachterij blijft open

Dringende oproep om minder water te gebruiken vanwege acute droogte
Omdat het kurkdroog is in Midden- en Zuidoost-Brabant worden alle Brabantse burgers, boeren en bedrijven dringend verzocht om minder water te gebruiken. "Voor iedereen geldt dat elke druppel telt. Wees zuinig op oppervlakte-, grond- en kraanwater."

Met het uitdrukkelijke verzoek om heel zuinig te zijn met water slaan veel organisaties in Brabant de handen ineen: Brabants Landschap, Brabant Water, Molenstichting Noord-Brabant, Natuurmonumenten, Provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer Noord-Brabant, Vereniging Industriewater, Waterschap De Dommel, Landbouworganisatie ZLTO en gemeenten in het Dommelgebied.

"Gebruik vanaf vandaag minder water én houd de regen die komende weken valt zo lang mogelijk vast", aldus de dertien organisaties. "Ons (grond)water heeft dat nodig. De droogte van dit moment verdraagt geen uitstel."

Droger dan ooit
Terwijl iedereen genoot van de zonnigste lente sinds begin van de KNMI-metingen, werd het elke dag droger. Het is droger dan ooit (in ieder geval droger dan recordjaar 1976) en Brabant heeft al twee droge jaren achter de rug.

De enige regen van betekenis dit voorjaar viel begin maart. April en mei waren recorddroog. Door warmte, wind en groeiende gewassen, planten en bomen neemt ook de verdamping toe. Het water in sloten en beken staat laag of ze zijn al drooggevallen.

Voorspelde regen broodnodig
Het grondwaterpeil staat op de meeste plekken in het rood. Het watertekort onder en boven de grond neemt toe, terwijl met de warmte de behoefte aan water groeit. Natuurgebieden, parken en openbaar groen verdrogen, tuinen worden gesproeid, zwembadjes gevuld en landbouwgewassen beregend.

De regen die de komende twee weken wordt voorspeld, is broodnodig, al is het voor de droogte een druppel op de gloeiende plaat. Op sommige plekken is nog maanden extra regen nodig om het grondwater aan te vullen.

De dertien organisaties adviseren daarom het volgende om verdroging tegen te gaan:

 • Vang regenwater op en laat een regenbui niet in het riool verdwijnen. Koop nu een regenton of koppel je regenpijp af. Maak je tuin, inrit en dak groener. Laat regen in de grond zakken naar het grondwater. Er zijn gemeenten die subsidies geven.
 • 1 liter water minder uit de kraan = 1 liter diep grondwater besparen. Brabants drinkwater wordt van diep grondwater gemaakt.
 • Bespaar als bedrijf ook op water. Kijk kritisch of het slimmer kan in het bedrijfsproces.
 • Boeren die nog mogen beregenen: beregen gericht en nog zuiniger.
 • 1 liter minder water oppompen om tuinen of gewassen te besproeien = 1 liter oppervlaktewater of (ondiep) grondwater besparen.
 • Woon je aan een (droge) sloot of greppel: dam met een zandzak of flinke plank de sloot tijdelijk af. Overleg wel even met de buren. Het regenwater blijft zo langer in de sloot staan en stroomt niet direct weg. Als er een heel natte periode aankomt en de sloot dreigt te overstromen, haal dan de zandzak of plank weg.
 • Zie je kansen of oplossingen om in jouw omgeving het water beter vast te houden, neem dan contact op met het waterschap.

LEES OOK:

Door de droogte is het op steeds meer plekken verboden om water uit beken en sloten te halen

Geen water meer uit beken en sloten halen, nu ook verbod bij Waterschap De Dommel

Beregeningsverbod in delen van Midden- en Oost-Brabant

Feed Fetched by RSS Dog.