Omroep Brabant: Laatste nieuws
Buurman geschokt na vondst van drugslab: 'Juist in het huis waar vroeger mijn ouders woonden'
Er is nog steeds forse politiebewaking bij het huis in Mill waar in de stallen een drugslab werd ontmanteld. Donderdagochtend vindt er een wisseling van de wacht plaats. Het is een onwerkelijk gezicht, zoveel politie-inzet in de buurt en blijkbaar een drugslab bij de buren, vindt een man die een paar deuren verderop woont.

Hij kent het perceel waar het drugslab is gevonden goed: zijn ouders woonden er vroeger. Jaren geleden is het verkocht. “Het is een rare gewaarwording”, zegt hij, “dat dit gebeurt achter het huis waar mijn ouders woonden.”

Het is ook juist een hechte buurt, vertelt de man die liever niet met zijn naam bekend wil worden. “Het is een heel fijne, rustige buurt, er is hier nooit iets aan de hand.” De buurt ligt er donderdagochtend ook stil bij, langs het Defensiekanaal en om de hoek bij kasteel Tongelaar. Een schril contrast met de politielinten die rond het perceel gespannen zijn waar het drugslab werd ontmanteld.

Al deden de mensen die in het huis van zijn ouders woonden, nooit echt mee met de buurt. “Ze doen nooit mee met buurtactiviteiten. Maar we hebben ook nooit iets gemerkt. Dit was een donderslag bij heldere hemel.”

LEES OOK:

Zwaarbewapend politieteam bewaakt huis en schuur in Mill na vondst drugslab

Politie rolt drugslab op in Eersel en Mill, zes arrestaties

Coronanieuws: opnieuw nertsenbesmettingen in het land, twee Brabantse regio's naar 'zeer ernstig'
In dit liveblog houden we je donderdag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen liggen 321 coronapatiënten.
  • Er kwamen woensdag 1549 nieuwe besmettingen bij in Brabant, wederom een dagrecord.
  • Landelijk werden er 8764 positieve tests gemeld, ook dat is een dagrecord.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

10:16 - Geen intocht in de gemeente Geldrop-Mierlo
In de gemeente Geldrop-Mierlo vindt geen jaarlijkse intocht van Sinterklaas plaats door het coronavirus. Er is gezocht naar een alternatief om de Sint te ontvangen, maar de gemeente en organisatoren kwamen er niet uit.

09.50 - Huurders krijgen besparingsadvies
Om de stijgende energiekosten op de woonlasten te drukken krijgen huurders hulp bij het besparen op stook- en stroomkosten. Branche- en belangenverenigingen Aedes en de Woonbond gaan woningcorporaties en huurdersorganisaties stimuleren om huurders bij te staan. Ze worden daarbij ondersteund door adviesorganisatie Quintens, dat zich onder meer richt op verduurzaming.

09.21 - Sligro verwacht opnieuw een flinke tik
Groothandelsbedrijf Sligro in Veghel houdt rekening met een nieuwe coronaklap, nu de horeca in Nederland voor de tweede keer dit jaar de deuren heeft moeten sluiten. Volgens het bedrijf zal dit de omzet in het slotkwartaal geen goed doen.

08.51 - Deelnemers Dakar in onzekerheid
Het zijn onzekere tijden voor de Brabantse deelnemers aan de Dakar Rally. Volgens de organisatie gaat het evenement in januari in Saoedi-Arabië gewoon door, maar er blijven ook twijfels. Daarnaast valt het voor de deelnemers niet altijd mee om alles georganiseerd te krijgen.

08.14 - Nertsenbedrijfbesmettingen lopen opnieuw op
Bij een nertsenbedrijf in het Limburgse Meerlo (gemeente Horst aan de Maas) zijn besmettingen met corona vastgesteld. De fokkerij telt 7000 moederdieren. Alle nertsen worden afgemaakt. Het bedrijf in Meerlo is al het 68e nertsenbedrijf waar het virus is ontdekt.

Eind augustus werd bekend dat minister Carola Schouten (Landbouw) heeft besloten dat de nertsenhouderij op 1 maart volgend jaar moet stoppen, drie jaar eerder dan gepland. Er is een stoppersregeling opgetuigd, die in de praktijk neerkomt op een vergoeding van 1,5 miljoen voor elke fokker die zijn bedrijf nu opdoekt.

07.55 - BOA's willen snel een wapenstok
De Nederlandse Boa Bond en Vakbond BOA ACP pleiten voor een versnelde uitvoering van de afspraken voor een verdedigingsmiddel, zoals een wapenstok. De bonden verwachten namelijk vooral problemen met twee coronamaatregelen: de handhaving van het verbod op alcoholbezit na 20.00 uur en samenkomsten met meer dan vier personen. Dat laten zij donderdag weten.

06.51 - Nieuwe horecazaken geopend
Vanaf het begin van de coronacrisis in maart tot en met september zijn er ongeveer 4700 nieuwe horecazaken geopend in Nederland, meldt nieuwszender BNR na een navraag bij de Kamer van Koophandel.

Vorig jaar werden in dezelfde periode meer nieuwe zaken geopend, maar vooral in de zomer was er nauwelijks een verschil. In die periode waren de coronamaatregelen versoepeld en waren restaurants en cafés gewoon open.

06.35 - Monkapjesweigeraar voor de rechter
Een 43-jarige man, die wordt verdacht van de mishandeling van een buschauffeur in Dongen moet zich vandaag bij de politierechter in Breda verantwoorden. De man zou op 9 oktober in de bus van Tilburg naar Dongen hebben geweigerd een mondkapje te dragen. Toen de buschauffeur hem daarop aansprak, mishandelde de passagier haar.

De man zou de buschauffeur verschillende keren in het gezicht hebben geslagen. Ze moest per ambulance naar het ziekenhuis, waar ze aan haar verwondingen is behandeld. De verdachte werd op maandag 12 oktober aangehouden voor winkeldiefstal in Tilburg. Een agent herkende hem vervolgens als mogelijke verdachte van de mishandeling.

LEES OOK: Man (43) opgepakt voor mishandeling buschauffeur in Dongen

06.24 - Zorgbonus
De zorgbonus leidt tot kopzorgen bij werkgevers over verdeeldheid op de werkvloer, schrijft De Telegraaf.

Hoewel het ministerie van Volksgezondheid in overleg met de sector voorwaarden heeft gesteld aan wie wel en niet voor het extraatje in aanmerking komt, schrikken werkgevers er bij de aanvraag voor terug de selectie toe te passen. In plaats daarvan vragen ze de bonus aan voor al het personeel.

Niet de bedoeling en niet verstandig, vindt het ministerie van Volksgezondheid.

06.21 - Weer op vakantie naar Bonaire
Gezaghebber van Bonaire Edison Rijna heeft Nederland gevraagd om het reisadvies voor Bonaire van oranje in geel te veranderen. Dan kunnen er weer Nederlandse toeristen naar Bonaire toe. Volgens Rijna onderzoekt het RIVM nu of dat kan.

Vanwege een stijging van het aantal coronabesmettingen heeft Bonaire een maand geleden Nederland gevraagd het eiland als code oranje-bestemming te bestempelen, waardoor alleen nog noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Maar omdat er op Bonaire in de laatste dertien dagen geen nieuwe gevallen van Covid-19 zijn bijgekomen, kunnen die regels volgens Rijna weer worden verspoepeld. Op Bonaire zijn nu nog vier mensen besmet.

06.17 - OV gaat minder rijden
De negen bedrijven die in Nederland het openbaar vervoer verzorgen, voorzien voor volgend jaar een sterke verschraling van hun dienstverlening. De daling van de reizigersopbrengsten door de coronacrisis veroorzaakt financiële problemen en de noodzaak om kosten te besparen.

De bedrijven zijn nu in onderhandeling met gemeenten en provincies over hoeveel ze mogen snijden in hun dienstregelingen. Dat blijkt uit een rondgang van NRC.

06.15 - Nog twee Brabantse regio's naar 'zeer ernstig'
In nog twee Brabantse regio's is de situatie opgeschaald naar 'zeer ernstig'. Brabant-Noord en Midden- en West-Brabant hebben die status nu ook. De regio Brabant-Zuidoost had dat etiket anderhalve week geleden al gekregen.

Rianne gaat zes weken in lockdown in Ierland: 'Nederlanders hebben meer moeite met regels'
Noord-Brabant heeft met 2,5 miljoen inwoners meer coronagevallen dan Ierland met vijf miljoen inwoners. Toch worden daar nu heel strenge maatregelen genomen: het land gaat zes weken in lockdown. Voor Rianne Hendriks uit Veghel betekent dat dat ze het huis bijna niet meer uit mag.

“Klopt, je moet thuisblijven”, licht ze toe in het Omroep Brabant radioprogramma WAKKER! Alleen nog heel af en toe mag ze de deur uit. “Je mag wandelen, een beetje sporten en binnen vijf kilometer van je huis zwemmen in de zee.” En één lid van het huishouden mag contact hebben met iemand buiten het huishouden. Op twee meter afstand én met een mondkapje.

Strenge regels, maar Rianne ziet er het nut wel van in. “Het is schrikbarend hier.” Al zijn er veel minder coronagevallen in Ierland dan in Nederland, het land is ook een stuk minder dichtbevolkt. “Er wonen 4,9 miljoen mensen in Ierland, er zijn hier minder dan 1900 sterfgevallen. En sinds het begin van de coronacrisis zijn er 53.000 mensen positief getest. Veel minder dan in Nederland.”

Maar daar tegenover staat ook dat de zorg veel minder wijdverbreid is dan in ons land. “Er zijn hier veel minder ziekenhuizen. Ik woon op anderhalf uur rijden van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.”

Toch vindt ze het vreemd dat wij in Nederland niet zulke strenge maatregelen hebben. “Ik was twee weken geleden nog in Nederland en het viel me op dat hier nog helemaal niet veel mensen een mondkapje droegen. De tweede week waren het al iets meer mensen.” Maar Nederlanders volgen regels nu eenmaal minder strikt dan de Ieren, is haar ervaring. “Ik woon hier al heel lang. En mensen volgen de regels gewoon.”

En die regels schrijven dus voor: thuisblijven. Het duikcentrum en de bed & breakfast die Rianne beheert blijven noodgedwongen dicht. Maar ze is niet bang zich te vervelen. “Ik heb een winkel, ik moet nog van alles opruimen. Ik kan mooi de administratie bijwerken”, somt ze op. “En ik heb wat meer tijd om aan hobby’s te besteden.”

Volg het laatste nieuws over de coronacrisis in ons liveblog

PSV moet aan de bak tegen Granada, maar ondanks besmettingen blijft doel onverminderd hoog
Op voorhand werd het duel met Granada CF al als een taaie gezien, maar toen het coronavirus ook bij PSV hard insloeg, is de opdracht er niet makkelijker op geworden. Ondanks dat, telt voor PSV alleen maar overwintering in de Europa League, met een overwinning op Granada donderdagavond als startschot.

En dat vindt Roger Schmidt ook. De trainer van PSV baalt van de besmettingen binnen zijn ploeg, maar hij moet er mee omgaan. “We moeten ons hoe dan ook focussen op de wedstrijd met Granada. Ik richt me als trainer vol op de jongens die er wél bij zijn. Het zou beter zijn om iedereen erbij te hebben, maar we hebben nu nog steeds een goed team”, aldus de Duitse oefenmeester van PSV.

De Eindhovenaren missen donderdagavond sowieso basisklanten Cody Gakpo en Pablo Rosario, die woensdagochtend positief werden getest op het coronavirus. Derde doelman Maxime Delanghe en twee stafleden testten ook positief en zijn dus ook niet aanwezig in het Philips Stadion.

Getafe-light
Uiteindelijk gaat er donderdagavond ‘gewoon’ gevoetbald worden. PSV zal flink aan de bak moeten tegen de huidige nummer zes van de Primera Divisón. Voetbalcommentator Sierd de Vos, die het Spaanse voetbal op de voet volgt, noemde Granada al ‘Getafe light’, verwijzend naar de Spaanse ploeg die afgelopen seizoen Ajax tweemaal het leven zuur maakte met ‘treitervoetbal’.

Roger Schmidt wil niet meegaan in die vergelijking van de komende tegenstander. “Wat ik weet is dat ze compact spelen, agressief zijn op de bal en snel in de omschakeling zijn”, vertelde de 53-jarige oefenmeester onder meer. “Het is geen toeval dat ze in de Europa League uitkomen, want ze hebben een heel goed seizoen gedraaid. Het is een jong team met een aantal ervaren spelers. Het wordt voor ons eigen jonge team een uitdaging, maar we gaan natuurlijk voor de winst.”

En uiteindelijk moet PSV dit jaar er wel voor zorgen om door de groepsfase heen te komen. Dat is natuurlijk ook het doel in Eindhoven en ondanks de coronabesmettingen van nu binnen het elftal, zal dat doel toch onverminderd van kracht blijven.

Buiten het sportieve wat zo’n overwintering met zich meebrengt, zijn de financiële extraatjes geen overbodige luxe in deze tijd van corona. Publiek is op een aantal plekken binnen het Europese voetbal al wel welkom, maar in Nederland (met de dagelijkse stijging van de besmettingen in het achterhoofd) is dat nog heel ver weg en dus ook die bijbehorende inkomsten.

Favoriet£
Maar Schmidt wilde zich voorafgaand aan het eerste groepsduel nog niet wagen aan voorspellingen. Op de vraag of hij denkt dat PSV favoriet is in deze groep met Granada, PAOK en Omonia Nicosia antwoordde Schmidt terughoudend. “Het is een open groep. Ik weet niet of wij de favoriet zijn. Zo’n groepsfase blijft speciaal met maar zes wedstrijden. Je moet er als team vanaf het begin staan om kans te maken om door te gaan. We gaan dus tegen Granada vechten voor de drie punten.”

Sligro verwacht opnieuw een flinke tik door het sluiten van de horeca
Groothandelsbedrijf Sligro in Veghel houdt rekening met een nieuwe coronaklap, nu de horeca in Nederland voor de tweede keer dit jaar de deuren heeft moeten sluiten. Volgens het bedrijf zal dit de omzet in het slotkwartaal geen goed doen.

Vanwege de coronacrisis waagt Sligro zich niet aan financiële voorspellingen. Sligro zag zijn omzet in het derde kwartaal opnieuw dalen door corona. Wel was de afname minder groot dan in de eerste helft van dit jaar.

Even een sterk herstel
Door het mooie zomerweer was er zelfs sprake van een sterk herstel. De kwartaalopbrengsten vielen met 547 miljoen euro 9,5 procent lager uit dan een jaar eerder. Om de nieuwe klap als gevolg van de horecamaatregelen het hoofd te bieden blijft Sligro strak sturen op kosten. Het bedrijf doet beperkt maar gericht investeringen.

Ook wordt 'het huis verder op orde gebracht' om straks van het herstel te kunnen profiteren. Sligro rondt dit jaar naar verwachting een aantal strategische programma's versneld af. Onlangs werd de laatste voormalige Heineken-distributielocatie gesloten en ingepast in het bezorgservicenetwerk van Sligro.

LEES OOK: Groothandel Sligro draait flink verlies door coronacrisis

Onzekerheid troef bij Brabantse Dakar-deelnemers: 'Monteurs willen wachten op een vaccin'
Het zijn onzekere tijden voor de Brabantse deelnemers aan de Dakar Rally. Volgens de organisatie gaat het evenement in januari in Saoedi-Arabië gewoon door, maar er blijven ook twijfels. Daarnaast valt het voor de deelnemers niet altijd mee om alles georganiseerd te krijgen.

Auto's worden getest, trucks gebouwd en monteurs geronseld. Veel Brabantse teams staan al bijna in de startblokken om in januari naar Saoedi-Arabë af te reizen voor de Dakar Rally. Maar in hun achterhoofd weten ze dat het feest best eens niet door kan gaan. De coronacrisis zorgt op verschillende manieren voor onzekerheid.

Hoewel de voorbereidingen in volle gang zijn, wachten sommige teams tot het laatste moment met inschrijven. Zoals de broers Jan en Ben van de Laar uit Best, die meedoen bij de vrachtwagens.

"Wij zijn bezig met het bouwen van een nieuwe truck", zegt Ben van de Laar. "Maar we balanceren wel op een dun lijntje. Door de coronacrisis moeten we lang wachten op sommige onderdelen en het is de vraag of alles op tijd klaar komt. Zo moet bijvoorbeeld het motorblok nog komen. Dat is wel essentieel ja, want anders hebben we een Fred Flintstone-wagen. We werken er hard aan, maar het is allemaal onzeker."

Onzeker blijft ook of de Dakar Rally wel doorgaat. En hoe die dan precies georganiseerd wordt qua veiligheid. Niemand weet natuurlijk hoe en waar het coronavirus zich blijft manifesteren.

"Er wordt gesproken om als Nederlandse deelnemers in één vliegtuig naar Saoedi-Arabië te gaan", zegt Henk van Leuven, manager van het afgeslankte Team De Rooy uit Son. "En er komen maar twee verschillende bivaks en die zullen dan een bubbel zijn waar iedereen regelmatig wordt getest. Maar de echte details hebben we nog niet gekregen."

Autocoureur Erik van Loon denkt dat het allemaal wel goed komt. "Vorige week kregen we nog een mailtje van de organisatie dat alles gewoon doorgaat", zo laat hij weten. "Als het onveilig is, laat de organisatie het echt niet gebeuren. En wij ook niet, we maken echt wel een goede afweging. Er is niet veel aan de hand in Saoedi-Arabië, maar mocht dat veranderen, dan gaan we niet."

Maar naast de gezondheidsrisico's zijn er ook wat andere beren op de weg. Monteurs twijfelen om mee te gaan. "De meeste monteurs werken ergens anders in loondienst en moeten vakantie opnemen", vertelt Ben van de Laar. "Als die bij thuiskomst eventueel in quarantaine moeten, kost ze dat nog eens tien dagen. Dat willen ze natuurlijk niet. En er zijn er ook monteurs die willen wachten op een vaccin."

Behalve de mannen van Van de Laar heeft ook Team De Rooy zich nog niet ingeschreven. Nadat in juni duidelijk werd dat kopman Gerard de Rooij vanwege de crisis niet zou starten, werden drie rallytrucks verkocht. Voor de twee overgebleven vrachtwagens circuleren al een tijdje de namen van drie coureurs: Ton van Genugten, Janus van Kasteren en de Argentijn Federico Villagra. Die laatste is overigens net uit het ziekenhuis na een coronabesmetting. Ook hier dus nog volop onzekerheid.

En die onzekerheid is voor Janus van Kasteren een reden om af te haken. "Ik sla dit jaar over", zo laat de trucker uit Veldhoven weten. "Door corona duurt het duurt gewoon allemaal te lang. Ik moet me wel kunnen voorbereiden, want fitheid is wel belangrijk voor zo'n klus."

De wereld staat in brand, en daar kan je van alles van vinden, maar de Brabantse Dakardeelnemers staan weer te popelen om deel te nemen aan de zwaarste rally ter wereld. Ze maken zich niet zo druk.

"De kans dat ik me daar te pletter rijdt op mijn motor is denk ik groter dan dat ik in Saoedi-Arabië corona oploop", zegt motorcoureur Paul Spierings uit Sint-Michielsgestel. "Ik heb laatst een rally in Polen gereden en dat ging allemaal prima en veilig. De organisatie van de Dakar Rally is trouwens dezelfde als die van de Tour de France en dat is ook allemaal goed gegaan. In Frankrijk stonden veel mensen langs de kant om de wielrenners te zien. Nou, in Saoedi-Arabië loopt er alleen af en toe een herder met wat schapen voorbij."

Steeds meer bevers gespot in Brabant: 'Het is een ecologische held'
Brabant zit vol met bevers. Tussen januari 2018 en september 2020 werd het knaagdier maar liefst 1965 keer gezien, volgens meldingen bij Waarneming.nl. De gemeente Altena is koploper. Daar werd het dier 533 keer gespot.

21,3 procent van alle waarnemingen van bevers in Nederland wordt gedaan in Brabant. “De Biesbosch is een beverhotspot”, legt boswachter Thomas van der Es uit. Bevers houden van water en rust en dat is daar in overvloed.

Toch betwijfelt hij of de bever in aantal toeneemt. “Er zijn steeds meer mensen die een waarneming doorgeven. Dat kan de cijfers vertekenen. In de Biesbosch zit volgens mij weinig groei. We hebben acht jaar geleden geprobeerd om een telling te doen. Maar dat is erg lastig, want de dieren zijn schuw en in één burcht kan een hele familie zitten.”

Leefgebied
Vrijwilligers postten destijds avond na avond bij de burchten en er werd geuronderzoek gedaan op de oevers. “We kwamen uit op 300 tot 400 bevers in de Biesbosch. Maar het leefgebied wordt steeds groter. De eerste twee jaar woont een jonge bever bij zijn ouders. Daarna gaat hij op zoek naar een eigen plekje om te paren. Omdat het leefgebied in de Biesbosch redelijk vol is, verspreiden ze zich naar de randen zoals de Noordwaard en Dordrecht. En des te dichter ze bij de mensen gaan wonen, des te vaker ze worden waargenomen.”

Voedsel
Het leefgebied wordt groter als er weinig voedsel is. “Als bij een kanaal bijna alleen stenen liggen, heeft 'ie veel ruimte nodig om genoeg voedsel te vinden. Maar ik denk niet dat de populatie groeit. Er gaan ook bevers dood natuurlijk, bijvoorbeeld van ouderdom of doordat ze worden aangereden.”

De dieren zijn vrij schuw. De boswachter ziet dan ook vaak eerst aan de omgeving dat er bevers actief zijn. “Het is een ecologische held. Als er geen water is gaat die voor water zorgen, bijvoorbeeld door een dam te maken of een gat te graven zodat het leefgebied nat wordt. Ze verrijken het landschap echt.”

LEES OOK: Bever helpt de natuur een handje met zijn enorme dam

Zwaarbewapend politieteam bewaakt huis en schuur in Mill na vondst drugslab
Een zwaarbewapend politieteam bewaakt woensdagavond en -nacht het perceel van een huis in Mill. Daar werd eerder op de dag een drugslab gevonden.

Eén persoon werd daarbij aangehouden. De schuur bij de woning stond vol met apparatuur waarmee synthetische drugs wordt gemaakt.

Het gaat om circa tien goed bewapende bewakers die onder meer bij de woning en de schuur staan. "Het drugslab werd later op de middag gevonden", legt een politiewoordvoerder uit. "Nog niet alles is opgeruimd, zo staan er nog ketels en liggen er bepaalde grondstoffen. We willen niet dat concurrerende criminelen de boel leeghalen om drugs mee te maken."

In de video zie je de beelden van het arrestatieteam

Onderzoek
Het lab moet donderdag opgeruimd zijn, maar het onderzoek kan langer duren. De brandweer bracht 's avonds nog verlichting.

Ook in Eersel werd woensdag een drugslab opgerold. Daar ging het Landelijk Team Forensische Opsporing het eerst aan de slag.

LEES OOK: Politie rolt drugslab op in Eersel en Mill, zes arrestaties

'Ongelooflijk onbeschoft!': Boete voor rijdende filmers van dodelijk treinongeluk Etten-Leur
Terwijl hulpdiensten woensdagmiddag onderzoek deden naar een dodelijk ongeval tussen een trein en een persoon bij Etten-Leur, hebben meerdere mensen daar filmpjes van gemaakt. Dat gebeurde terwijl zij al rijdend achter het stuur zaten. Daarom mogen zij een bekeuring op de mat verwachten. Wijkagent Jutka de Rooij: "Het komt dagelijks voor, maar dit is toch wel echt heel triest."

De late dienst van De Rooij was nog niet begonnen of ze moest rond twee uur naar de plek des onheils. Eén van haar collega's regelde het verkeer bij een in de buurt gelegen spoorwegovergang. "Terwijl wij bij de trein bezig waren, zag mijn collega zeven automobilisten hun telefoon pakken en het ongeluk filmen. Ik vind het ongelooflijk onbeschoft! Je weet niet waar die beelden terechtkomen. Ik vraag me ook af wat ze hopen te filmen...", zegt de verbijsterde wijkagent aan de telefoon.

De verbazing is groot, maar tegen het filmen optreden is niet mogelijk. "We kunnen mensen alleen netjes vragen om te stoppen. Het is namelijk niet verboden." Toch zijn de bestuurders die woensdagmiddag beelden van het ongeluk maakten, de pineut. Dus niet vanwege het filmen, maar wel voor het rijden met een mobiele telefoon in de hand.

Volgens De Rooij is dat een schrale troost: "We zien dit bijna altijd gebeuren. Zeker als er meerdere politiewagens, ambulances of brandweerwagens staan. Het is ongelooflijk triest, zeker bij ongevallen waar slachtoffers bij vallen, zoals vanmiddag gebeurd is."

Wet in de maak
Dat omstanders foto's en filmpjes online zetten van slachtoffers van een ongeluk, is veel mensen al jarenlang een doorn in het oog. CDA, PvdA en GroenLinks presenteerden onlangs een initiatiefvoorstel om dit strafbaar te maken. Mensen die dit doen moeten een boete tot wel 21.000 euro betalen of zelfs de cel in gaan.

Brand verwoest schuur in buitengebied Oisterwijk
Bij een uitslaande brand aan de Spreeuwenburgerweg in het buitengebied van Oisterwijk is woensdagavond een schuur verwoest. De schuur, waar kantoormateriaal zoals bureaus en tafels stonden, was ongeveer 15 meter lang. Op het dak lagen asbest platen.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio meldde rond acht uur dat de schuur als verloren kan worden beschouwd, maar er werd nog wel volop geblust. Rond kwart over acht was de brand zo goed als onder controle.

Landbouwvoertuigen verwoest
Ook verschillende landbouwvoertuigen, zoals een tractor en een heftruck, die naast de schuur stonden, zijn verloren gegaan bij de brand. Het lukte de brandweer te voorkomen dat het vuur oversloeg naar een grotere schuur en het huis dat bij de schuur hoort.

De melding voor de brand kwam rond zeven uur 's avonds binnen. De brandweer rukte met meerdere wagens uit om het vuur te bestrijden. Het gaat om twee tankautospuiten, één schuimblusvoertuig, één hoogwerker en twee speciale watertransportwagens. De korpsen uit Oisterwijk, Berkel-Enschot, Tilburg en Breda zijn aanwezig.

Mogelijk asbest in dak
Ook is er een adviseur gevaarlijke stoffen bij de brand aan de Spreeuwenburgerweg aanwezig. De resten van de asbest platen op het dak kwamen in het naastgelegen weiland terecht. Volgens de Veiligheidsregio heeft dit geen gevolgen voor de volksgezondheid. De resten zullen donderdag worden opgeruimd.

Het vuur veroorzaakte rook, die richting Den Bosch trok. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Hete zomers hakken er flink in zegt Natuurmonumenten. "Te weinig water over voor de natuur"
"Hoe lang regent het ook alweer£" Ecoloog Peter Voorn, een verrekijker bungelt op zijn buik, staat op de oever van een sloot in natuurgebied het Moergestels Broek. Een stuk van de sloot staat vol met hoog opschietende groen maar water is er nauwelijks te bekennen. De sloot staat droog, De regen in de voorbije dagen heeft daar niets aan veranderd. "We hebben echt heel veel regen nodig voordat het grondwater is aangevuld. In één jaar gaat dat niet meer lukken."

Voor de derde keer op rij had Brabant een hete en droge zomer. Omroep Brabant bekeek wat dat betekende voor drie diersoorten: de grote bronlibel, de kievit en het gentiaanblauwtje. Van de bronlibel is er deze lente nog één gezien, ook voor de kievit en het gentiaanblauwtje, ooit een echt Brabantse vlinder, was de droogte een harde klap. Ze verdwijnen zienderogen.

Peter Voorn is ecoloog bij Natuurmonumenten. Een groot deel van Brabant hoort bij zijn werkgebied. Het slechte nieuws over vogels en insecten verbaast hem niet. Zijn organisatie maakt al een paar jaar rapporten over dieren en planten die dreigen te verdwijnen of die al verdwenen zijn.

"Veel mensen weten het niet maar we zijn in Nederland al de helft van de soorten kwijt. Dat is als je de situatie van nu vergelijkt met die van zeventig jaar geleden. De precieze gevolgen van de drie hete zomers zijn nog onbekend. Maar op de Kampina, bijvoorbeeld, tellen we driekwart minder libellen. Wij gaan er van uit dat veel soorten een flinke dreun hebben gehad."

De klimaatverandering speelt volgens hem een grote rol. "We proberen uit te komen op anderhalve graad temperatuursverhoging. Maar... dat is een gemiddelde voor de hele wereld. In Nederland zitten we nu al boven de twee graden verhoging. We krijgen hier het weer van Zuid-Frankrijk en misschien wel Portugal. Daar heb je geen natte heide voor het gentiaanblauwtje of natte weidegebieden voor kieviten."

Stikstof en verdroging
De warme zomers hakken er ook zo in omdat veel dieren al langer kwetsbaar zijn. In Brabant gaat het dan over stikstof en over verdroging. Stikstof, voor een groot deel afkomstig uit de landbouw, werkt als mest. Planten die er goed tegen kunnen, zoals het pijpenstrootje op de hei, gaan woekeren waardoor andere planten verdwijnen.

Dat is niet goed voor bijvoorbeeld het Gentiaanblauwtje, de vlinder die leeft op de Klokjesgentiaan, een plant die door het oprukkende pijpenstrootje steeds minder voorkomt. De natuur die overblijft, beperkt zich tot een aantal veel voorkomende soorten.

En dan de verdroging. Voorn: "De natte en vochtige natuur in beekdalen, leembossen, vochtige heide en vennen is afhankelijk van grondwater. Als het warmer wordt, heeft de natuur meer water nodig. Die reserve zit in Brabant als grondwater in de grond. Maar daar gaan we niet erg zorgvuldig mee om. Voor de landbouw houden we de grondwaterstand laag; al de regen die in de winter en de lente valt, houden we niet in reserve maar pompen we weg. Als de zomer dan droog wordt, pompen boeren weer water op om te beregenen. Dat gebeurt hoe langer hoe vaker omdat het steeds droger wordt. Maar ook bedrijven en drinkwaterbedrijven gebruiken grondwater. Er blijft te weinig over voor de natuur."

Hoeveel water de Brabantse natuur nodig heeft, is (nog) onbekend. Bij de Brabantse Milieu Federatie wordt aan een berekening gewerkt. De resultaten worden ergens in de komende maanden verwacht.

Veel Brabanders helpen de dieren. Weidevogelverenigingen beschermen kievitsnesten, vrijwilligers zaaien nieuwe klokjesgentianen uit op de heidevelden en waterschap Aa en Maas houdt de Esperloop bij Bakel 's zomers in stand met een pomp die zorgt voor water in de beek die anders droog zou vallen. Heeft dat allemaal nog zin als de aantallen zo snel dalen£

Wat Voorn betreft wel. "De natuur zit nu in een moeilijke tijd. We moeten proberen zo veel mogelijk soorten in stand te houden voor later, voor als het weer beter gaat."

En wanneer gaat het dan weer beter£ "Dan kijk ik toch naar de provincie, het rijk en de waterschappen. Die moeten optreden tegen de verdroging, tegen het stikstof. Nederland zou er zo veel mooier uit kunnen zien."

Een nieuwe ruilverkaveling
"Misschien is er wel een nieuwe ruilverkaveling nodig. Je zou kunnen denken aan het versterken van natuurgebieden door overgangsgebieden, zodat we in ieder geval in de natuur het grondwater kunnen verhogen. Dat zou al een grote stap zijn."

Is het een goed idee om met dat soort maatregelen te wachten tot er meer geld is, tot de welvaart het beter kan dragen£ Voorn kijkt een beetje verbaasd. "Daar zijn we toch al lang. We zijn nota bene een van de rijkste landen in de wereld."

Christel de Laat doet oproep aan Jumbo en HEMA: 'Tijd voor een worstenbroodje met rookworst!'
De HEMA wordt Brabants nu de familie Van Eerd van Jumbo uit Veghel het bedrijf gaat overnemen. Cabaretière Christel de Laat zit al vol ideeën om het warenhuis een Brabants tintje te geven.

"Beste familie Van Eerd. Ik wil jullie waanzinnig feliciteren met de overname van de HEMA. Wij als Brabanders zijn er enorm trots op dat HEMA een Brabants bedrijf gaat worden," laat ze in een video weten.

BEMA
De Laat heeft wel twee tips voor het bedrijf. Allereerst: verander die naam want Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam (HEMA) kan in haar visie echt niet. "Maak er BEMA van. Brabantse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam."

En verder: "Brabant heeft natuurlijk met het worstenbroodje cultureel immaterieel erfgoed. Het wordt dan ook tijd voor een HEMA-worstenbroodje, met rookworst erin. Dat lijkt me een fantastisch idee. Ik wil wel meedenken met het recept", biedt de Schijndelse zich aan.

LEES OOK:

HEMA wordt Brabants, Jumbo-familie Van Eerd dicht bij overname warenhuisketen

Overname Jumbo van winkelketen HEMA is slimme zet: 'Niemand heeft deze strategie'

Politie rolt drugslab op in Eersel en Mill, zes arrestaties
De politie heeft woensdagmiddag twee drugslabs opgerold. Aan de Stokkelen in Eersel werd een drugslab opgerold waar mogelijk synthetische drugs werd geproduceerd. Vijf mensen zijn gearresteerd. Korte tijd later werd er opnieuw een drugslaboratorium ontdekt, dit keer aan de Roijendijk in Mill.

Volgens de politie werden in Eersel twee verdachten opgepakt na een korte achtervolging en had een andere man zich verschanst op het dak.

Lab in Mill
Het drugslab in Mill bevond zich in een schuur in een verlaten gebied en stond vol met apparatuur waarmee synthetische drugs wordt gemaakt. Hier werd één persoon aangehouden.

Opluchting in Roosendaal na sluiten van overlastwoning, waar politie 130 keer in actie kwam
Opluchting alom onder bewoners van de Molenstraat in Roosendaal, nu de gemeente een overlastpand voor zes weken op slot heeft gegooid. De politie kwam er in drie jaar tijd 130 keer in actie. “De hele buurt vindt dit geweldig. Een pluim voor de gemeente, al duurde dit voor iedereen te lang.”

Wie het inmiddels gesloten huis van buiten ziet, zou niet denken dat de politie hier binnen drie jaar maar liefst 130 keer langsging. Een statig pand met oranje bakstenen die fraai afsteken tegen de wit geschilderde kozijnen en grijze tegels. Op verkoopsite Funda is te zien dat het herenhuis tal van chique details kent, zoals ornamenten.

De realiteit is volgens de buren 180 graden anders: gebruik en handel in drugs, vechtpartijen en veel geschreeuw was er aan de orde van de dag. Omwonenden zijn dan ook opgelucht dat met de sluiting – voorlopig – een einde is gekomen aan deze overlast. “De hele straat stond vaak vol politie. Tot wel zes uur ’s ochtends! We hopen dat de overlast nu wegblijft”, zegt buurvrouw Nancy van Oorschot.

'Een stikgoeie vent'
Wat is hier nou precies aan de hand£ De rode draad in verhalen van buren is constant: er woonden een vader met een drugsgebruikende zoon. Pa wordt omschreven als ‘een stikgoeie vent’, die de afgelopen jaren is afgegleden met alcoholgebruik tot gevolg. In de loop der tijd kwamen er volgens buren steeds vaker ‘ongure types’ over de vloer, waarmee de ellende voor de buurt pas echt menens werd.

De gemeente bevestigt: de eigenaar van de woning had vrijwel geen regie op wie er verbleef. Kamers werden onderverhuurd en mensen drongen zonder toestemming het huis binnen om onderdak te krijgen. De meesten kampten met verslavingen.

Noodkreet van de buurt
Omwonenden zaten al een hele poos met de bewoners van dit huis in hun maag. Zo stuurden zij vorig jaar een brief aan toenmalig burgemeester Niederer met een noodkreet. Directe aanleiding was dat de zoon de gaskraan zou hebben opengezet.

Vaak greep de politie in en waren zorgverleners bij de zaak betrokken. Maar dit leidde niet tot een verbetering van de situatie. De situatie verergerde juist met brandstichting en een ernstige mishandeling in september als triest dieptepunt. De vader werd op 2 september in elkaar geschopt. Een politiehelikopter hielp mee om de twee verdachten aan te houden.

Een sociaal drama
Voor burgemeester Han van Midden was hiermee de maat écht vol. “Ik grijp in omdat de verstoring van de openbare orde de spuigaten uitliep. Daarbij heb ik altijd oog gehad voor de menselijke maat. Ik ben blij dat er zorg is georganiseerd voor de betrokken personen die dat nodig hebben”, schrijft hij in een verklaring.

Buren sluiten zich daar bij aan. “Het is een sociaal drama”, vat Margot van Hummel de kwestie samen. Voor vader en zoon is maatschappelijke hulp in het leven geroepen. “Er wordt hopelijk goed voor ze gezorgd. Dit is voor iedereen goed. De hele buurt vindt dit geweldig. Een pluim voor de gemeente, al duurde dit voor iedereen te lang.”

LEES OOK:

Huis Roosendaal op slot na ernstige overlast: politie moest 130 keer ingrijpen

Man zwaar mishandeld in eigen huis, twee mannen opgepakt

'Hier vertrekt de COVID-express!' Spotgoedkope vluchten vertrekken gewoon vanaf Eindhoven Airport
"Hier vertrekt zo de COVID-express", grapt een voorbijganger bij de ingang van Eindhoven Airport. Waar het normaal gesproken een drukte van belang is, is het nu bijna uitgestorven op het vliegveld. Bijna, want ondanks corona zijn er toch mensen die met het vliegtuig naar Spanje of Bulgarije gaan om de zon op te zoeken. En dat voor een paar euro. "Nergens houden ze zich zo slecht aan de regels als in Nederland."

Een echtpaar komt met de koffers aangelopen. "Wij gaan lekker naar de zon, naar Benidorm", zegt de man. Of het wel verstandig is om op reis te gaan in deze coronatijd£ Lachend antwoordt hij: "Wij volgen onze koning, alleen nemen wij onze kinderen niet mee."

Spanje veiliger
De reizigers die naar Spanje vertrekken, laten zich absoluut niet tegenhouden door corona. Sterker nog: ze zijn ervan overtuigd dat het daar nu veiliger is dan in Nederland. Spanje kende een zeer strenge lockdown. Ook het vliegen is volgens de vakantiegangers veilig. Omdat er maar weinig mensen een vlucht boeken, is er plek genoeg en kan je makkelijk afstand houden, zo is het idee.

Een Belg die voor zijn vertrek staat, is goed voorbereid. Hij heeft een mondkapje op en een handgelleke in zijn zak. Volgens hem is Spanje veel veiliger dan België en zeker dan Nederland. "Ze dragen daar al veel langer een mondmasker, zelfs in de auto is het verplicht. En door het mooie weer ben je veel buiten en kan je zelfs buiten eten".

Bulgarije
Ook Varna aan de Zwarte Zee in Bulgarije blijkt een populaire bestemming. Een man kocht een retourticket voor 40 euro. "Het is een prachtig land, er wonen vriendelijke mensen en het is er spotgoedkoop", zegt hij. Hij vindt corona geen belemmering: "Nergens houden ze zich zo slecht aan de regels als in Nederland, in Bulgarije dragen ze al maanden verplicht een mondkapje."

Dat overigens verreweg de meeste mensen toch liever thuisblijven, blijkt wel uit de cijfers van Eindhoven Airport. Vorig jaar vertrokken er in de herfstvakantie ruim 78.000 passagiers (ofwel 437 vluchten). Dit jaar zijn dat er maar 11.600 (145).

Overname Jumbo van winkelketen HEMA is slimme zet: 'Niemand heeft deze strategie'
Nog even en Jumbo mag zich eigenaar noemen van winkelketen HEMA. De deal ter waarde van zo'n 440 miljoen euro is bijna rond. Het supermarktconcern van de familie Van Eerd gaat hierbij in zee met investeerder Parcom. "Een heel slimme zet", zo noemt retaildeskundige Erik Hemmes de overname.

Dat de Jumbo-familie de nieuwe eigenaar wordt van de HEMA verbaast Hemmes niet. "De twee zijn geen vreemden van elkaar, er was al langer een commerciële samenwerking", zegt hij. "Zo nam het concern uit Veghel al verschillende HEMA-winkels over in grote steden, en liggen er al een tijdje non-foodproducten uit het HEMA-assortiment in de schappen van de supermarkt. Nu wordt deze eerder ingezette beweging verder uitgerold."

Kennis van La Place in HEMA-restaurants
De overname biedt allerlei slimme kansen voor de Jumbo, denkt Hemmes. "In één klap zijn er allerlei locaties beschikbaar waar mogelijk supermarkten kunnen komen, op plekken waar Jumbo tot nu toe nog niet echt voet aan de grond kon krijgen. Denk aan Amsterdam. Verder zijn er de HEMA-restaurants, waar Jumbo de kennis van La Place - Jumbo nam begin 2016 de restaurantketen over van het noodlijdende V&D, red. - kan gebruiken om de winkels beter te laten draaien. Wie weet maken ze er op sommige locaties La Place-restaurants van."

Hemmes vindt het heel slim hoe de Veghelse supermarktketen te werk gaat. "Dit is een aftroeving van Ahold, die jaren geleden al eens probeerde om 'de redder' van de HEMA te zijn. Dat ketste toen af."

Volgens de retaildeskundige is dat het bijzondere van Jumbo: "Niemand anders doet dit op deze manier. Ze kijken op lange termijn naar groei en nemen links en rechts winkels en formules over. Ze zetten daarmee stappen die concurrenten niet zetten. Strategisch zijn ze heel sterk bezig."

Of de andere supermarktconcerns een voorbeeld moeten nemen aan de overnamedrift van Jumbo£ "Andere supermarkten, zoals Vomar, Dirk van de Broek en Deka, beleggen vooral in onroerend goed zoals appartementencomplexen en parkeergarages", zegt Hemmes. "Dat is een heel andere manier om je vermogen te stabiliseren."

Strategische bal nog niet uitgerold
Volgens Hemmes is de strategische bal bij Jumbo voorlopig nog niet uitgerold. "Dit blijft doorgaan", zegt hij. "De familie Van Eerd is ook actief op de Belgische markt. Het zou me niet verbazen als ze daar in de toekomst ook bedrijven gaan overnemen."

Familiebedrijf Jumbo is inmiddels de op één na grootste supermarktketen van Nederland, met bijna zevenhonderd filialen. In het verleden lijfde het concern de supermarkten van C1000, Konmar, Super de Boer en Emté in.

LEES OOK:

HEMA wordt Brabants, Jumbo-familie Van Eerd dicht bij overname warenhuisketen

DJ La Fuente opent Selfiehouse: 'We moeten de mensen juist nu een glimlach bezorgen'
Een ruimte met veel kleur, illusies en vooral veel mooie achtergronden om foto's te maken. DJ La Fuente heeft samen met winkelcentrum de Heuvel in Eindhoven een 'Selfiehouse' geopend. Volgens hem is het extra belangrijk om de mensen een glimlach te brengen, juist in deze tijd.

Dat het Selfiehouse populair is, mag duidelijk zijn. Er worden aan de lopende band foto's gemaakt door jong en oud. Bij een wand vol met teddyberen maakt een moeder een foto van haar dochter. Aan de andere kant gaat een meisje ondersteboven staan voor de foto. Het lijkt gelukt te zijn om de bezoekers te vermaken en dat is precies wat DJ La Fuente hoopte. "Je kunt binnen alle regels en afspraken ook nog zorgen voor een stukje positiviteit. Mensen blijven op zoek naar ontspanning. Daarom wilde ik kijken wat er binnen de regels wel past en mag."

Geannuleerde shows
Ook La Fuente zelf krijgt weer energie van het Selfiehouse. En dat was nodig; hij heeft maar liefst 178 shows wereldwijd moeten annuleren. "Op draaigebied is deze tijd echt verschrikkelijk. Alles in mijn leven wijkt voor de shows en de connectie met de mensen. Het is heel apart om daar in een keer niet meer in te zitten."

La Fuente legt uit dat hij een soort verantwoordelijkheid voelt om dit soort dingen te organiseren. "Normaal vermaak ik tienduizenden mensen, dat gaat nu niet. Je hebt toch een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Denk aan onthaasting, het creëren van sociaal contact. Gelukkig geven ideeën zoals het Selfiehouse weer energie en hoop."

Creativiteit
Bezoekers kunnen helemaal los gaan met hun foto's. Zo zijn er verschillende achtergronden waar foto's genomen kunnen worden. Er is een ruimte vol met spiegels en discoballen, er is een wand met illusies en er hangen teddyberen aan de muur. Tot 13 december kun je elke dag de ruimte komen bezoeken in de Heuvel in Eindhoven.

Dikke deuren van bunkers en atoomschuilkelders uit de Koude Oorlog staan nu open voor iedereen
Verborgen onder pleinen, parkeergarages en openbare gebouwen zitten in Den Bosch nog steeds bunkers en schuilkelders uit de Koude Oorlog verscholen. Jarenlang waren de exacte locaties strikt geheim voor buitenstaanders. Erfgoed 's-Hertogenbosch heeft de schuilkelders voor het eerst toegankelijk gemaakt voor iedereen. Online kan nu iedereen afdalen naar de kelders waar Bosschenaren in de jaren tachtig konden schuilen als 'de bom' zou vallen.

Kort na de Tweede Wereldoorlog was de angst voor oorlogsgeweld zo groot dat overal in Nederland werd begonnen met de de bouw van nieuwe schuilkelders. Begin jaren vijftig lagen in Den Bosch plannen klaar voor de bouw van zes openbare schuilplaatsen. Tussen 1955 en 1985 werden er vijf van gerealiseerd. De gebouwde schuilkelders konden bij een atoomaanval slechts een klein gedeelte van de bevolking bescherming bieden. Er was plaats voor circa negentienduizend Bosschenaren. Bescherming voor de bom, die gelukkig nooit viel.

In de video neemt Anne Verwaaij van Erfgoed 's Hertogenbosch je mee naar de verborgen schuilkelders.

Eind jaren tachtig nam de dreiging voor een atoomaanval snel af, zeker na de val van de Berlijnse muur in 1989. Er werd landelijk besloten om te stoppen met de bouw van schuilkelders. Een jaar na de val van de Berlijnse muur later sloot de landelijke overheid ook de geldkraan voor het onderhoud van de kelders. Ze veranderden in opslagplaatsen, werden half of geheel gesloopt en hier en daar zelfs vergeten.

Een 'vreemde eend in de bijt' was en is de atoomschuilkelder onder het provinciehuis. Bij een atoomaanval bood de bunker bescherming aan het provinciebestuur en andere diensten die centraal aangestuurd moesten worden. 'Gewone' Brabanders moesten maar ergens anders schuilen. Als onderdeel van het project 'Bunkers en schuilkelders onder Den Bosch' is ook die bunker nu voor iedereen en altijd (online) toegankelijk.

De kelders onder Den Bosch zijn te online te bezoeken via de website van Erfgoed 's Hertogenbosch.

Kroegbaas neemt melancholisch coronalied op: 'Wachten op betere tijden'
De kroegen zijn leeg, geen klinkende glazen meer of stamgasten die elkaar knuffelen. Het was reden voor kroegbaas Coen van Och van café-zaal Bommel in Dommelen om een bluesy coronalied te maken. De melancholie spat ervan af. De kroegbaas voelt zich duidelijk leeg.

“Dat klopt”, zegt de horecaman annex muzikant in het Omroep Brabant-radioprogramma Afslag Zuid. “Ik wilde uiten hoe ik me voel. Op mijn zolderkamertje zat ik een beetje te prullen met mijn gitaar en ik besloot een liedje te maken. Ik denk dat heel veel kasteleins, horecapersoneel en stamgasten zich in het lied herkennen.”

De videoclip gaat gepaard met foto’s van betere tijden met volle kroegen en publiek bij voetbalwedstrijden. “I am working in a bar in a small little town, just singing my songs. I like to hang around……People having parties, yes they are doing well. Drinking my beers, how much you never can tell”, zo zingt Van Och.

“Now things are changing, people ask: how are you know£ Its a different kind of feeling, no more folks and a crowd”

Wachten
Het liedje heet ‘Waiting for the day’. “Veel mensen vragen me hoe lang het nog duurt, voordat de ellende weer voorbij is. Maar dat weet ik ook niet. We wachten allemaal op de dag dat we weer zonder beperkingen kunnen proosten op een gezellig avondje. We missen het allemaal ontzettend, het is leeg.”

Even geen vakantie voor de leerlingen van de herfstschool in Roosendaal
In de klas tijdens je vakantie. Amper een jaar geleden was dit beeld zo ongeveer de grootste nachtmerrie voor menig puber. Maar dat is nu wel anders. Door de schoolsluiting dit voorjaar en concentratieproblemen thuis achter het scherm, kampen veel scholieren met een leerachterstand. Volgens schoolleiders is de situatie rampzalig. Op veel scholen worden daarom initiatieven genomen om scholieren bij te spijkeren. Op het Da Vinci College in Roosendaal is er tijdens deze vakantie een herfstschool voor alle leerlingen van Scholengroep Tongerlo.

In de lokalen zitten vooral leerlingen uit de examenklassen van mavo, havo en vwo te blokken voor de extra stof. Zoals Ouidad uit 5 Havo: “Economie en wiskunde A, dat zijn twee vakken die ik echt moeilijk vind en die ik bij moet werken. Dat is hard nodig voor mij en de meesten hier.”

Ouidad en veel andere scholieren liepen een achterstand op omdat ze dit voorjaar wekenlang niet naar school konden. Ook de alternatieve online lessen bleken achteraf niet voor iedereen goed uit te pakken.

Coronaschade
“Het is moeilijk om je te concentreren. Je luistert wel naar de uitleg, maar je bent daardoor veel minder met het vak bezig. Het is niet zo goed als een echte les”, vertelt Celista uit 6 vwo. Schooldirecteur Harry Meijers van de mavo onderschrijft het probleem: “Als je een goede motivatie hebt en goed bezig geweest bent thuis, dan valt het nog wel mee. Maar er zijn natuurlijk leerlingen voor wie de afgelopen periode best lastig is geweest. De verleiding is groot om iets anders te gaan doen wanneer je niet voortdurend in het blikveld van de leraar bent. Daar zie je nu verschillen ontstaan.”

Op de school in Roosendaal worden de bijlessen begeleid door coaches van een extern onderwijsbureau. Volgens Harry Meijers is hier bewust voor gekozen zodat de docenten vrij kunnen zijn en er bij hen wat druk van de ketel kan. De scholieren kunnen met hun telefoon vragen stellen via een online huiswerkhulp: “Als je een vraag hebt over bijvoorbeeld wiskunde dan brengen zij jou in contact met een student die je verder helpt. Ze leggen alles uit en ze herhalen nog eens de stof.”

Het Rijk trekt in totaal 282 miljoen euro uit om de corona-achterstanden in het onderwijs weg te werken. Scholen mogen zelf bepalen in welke vorm ze de bijlessen geven. Verder kondigde minister Arie Slob van Onderwijs aan te onderzoeken hoe groot de opgelopen achterstanden zijn. Het is nog niet bekend wanneer dit onderzoek is afgerond. Ouidad en Celista hebben donderdag hun laatste bijlessen. Daarna hebben ze nog kort vakantie. “Of ik nu hier zit of thuis. Hier ben ik veel effectiever”, lacht Celista.

RKC pakt op de valreep een punt in matige wedstrijd
RKC - PEC leek woensdagavond te eindigen in een 0-1 nederlaag voor de thuisploeg, maar Finn Stokkers kon twee minuten voor tijd nog gelijkmaken. Wat viel op in Het Mandemakers Stadion in Waalwijk£

De doelpuntenmaker van zaterdag tijdens de overwinning op Heracles (0-1) was er woensdagavond niet bij. Saïd Bakari zat niet bij de selectie en dus was er weer eens een basisplaats voor Juliën Gaari. De verdediger uit Curaçao had dit seizoen nog geen minuten gemaakt.

Het was van beide ploegen een matige wedstrijd. Vooral in de eerste helft waren de kansen erg spaarzaam. Een schot van Leemans op de paal was het enige verheffende moment van de eerste helft. RKC wist alleen via een afstandsschot van Tahiri gevaarlijk te worden.

Gouden wissel
Nadat Eliano Reijnders de uitploeg op een 0-1 voorsprong had gezet, wisselde RKC-trainer Fred Grim aanvallend. Onder andere Ola John, Lennerd Daneels, Richard van der Venne en Finn Stokkers mochten invallen. De laatstgenoemde was vlak voor tijd trefzeker met een kopbal. In de slotfase was de spits nog dichtbij een tweede doelpunt. Een vrije trap weet de aanvaller nipt over te schieten.

Uiteindelijk zorgt zijn kopbal voor een punt voor RKC. Het is voor het vierde punt voor de ploeg van Fred Grim deze competitie.

Dansen met Martin Garrix, Bosch bedrijf regelt privé-optreden voor je
Je plakt een postzegel op een kaart, pakt je telefoon en geniet van een virtueel optreden van een van de bekendste DJ's van de wereld: Martin Garrix. Zo levensecht, dat het voelt alsof je er zelf bij bent. Post.nl brengt de postzegel uit maar het Bossche bedrijf Wij Doen Dingen maakte de augmented reality app van Garrix waarmee je de postzegel tot leven wekt.

We plakken niet zo vaak meer een postzegel, maar als we het doen, dan moet hij meteen ubercool zijn. Het bedrijf Wij Doen Dingen in Den Bosch heeft ervoor gezorgd dat de limited postzegel van DJ Garrix een heel bijzondere is.

Als je de app Stampscan downloadt op je telefoon begint het 3D optreden van Garrix in de ruimte waar jij op dat moment bent. Je kunt naast de DJ gaan staan, mee dansen, een video opnemen of een foto maken. Niemand zal zien dat jij niet echt met Garrix aan het chillen was.

STMPD RCRDS
Jesper van der Meer is creative director bij Wij Doen Dingen en ging met Garrix op pad om in een enorme studio de filmpjes op te nemen. "Martin Garrix heeft wel wat met postzegels", zegt Van der Meer. "Zijn vader zat in de postzegels en zijn eigen platenlabel heet STMPD RCRDS."

Om te laten zien dat het werk danste Jesper een paar pasjes naast de virtuele Garrix:

Voor Wij Doen Dingen is het een van de vele klussen die ze met nieuwe technieken doen. In Haarlem bedachten ze speciaal coronageld, waar een Augmented Reality-draak uit komt vliegen en voor De Efteling een magische kijker waardoor je draken boven het water in het park ziet vliegen. Van der Meer: "Wij maken, alles wat we doen, maar één keer. We passen wel dezelfde techniek toe, maar het is niet zo dat als Afrojack precies dezelfde app wil als collega Garrix, dat we er dan ook één voor hem maken. Dan willen we het ook echt weer anders doen. Wat we willen is dat mensen er blij van worden is en dat het goed werkt."

Coronanieuws: situatie in Veiligheidsregio Brabant-Noord 'zeer ernstig'
In dit liveblog hielden we je woensdag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen liggen 321 coronapatiënten, dat zijn er fors meer dan gisteren.
  • Er kwamen woensdag 1549 nieuwe besmettingen bij in Brabant, wederom een dagrecord.
  • Landelijk werden er 8764 positieve tests gemeld, ook dat is een dagrecord.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

23.02
Dit liveblog is afgesloten.

22.34 - Situatie in Brabant-Noord 'zeer ernstig'
In nog acht regio's is het aantal coronabesmettingen zo hoog opgelopen dat de situatie er nu 'zeer ernstig' is. Ze hebben het vierde en hoogste risiconiveau gekregen op de coronakaart. Die status geldt vanaf woensdag in de veiligheidsregio's Brabant-Noord, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Midden- en West-Brabant, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente en Limburg-Noord.

20.15 - Proefpersoon voor coronavaccin overleden
Een Braziliaan die als proefpersoon een vaccin in ontwikkeling tegen het coronavirus gehad zou hebben, is overleden. Dat meldt het Nationale Agentschap Gezondheidstoezicht (Anvisa) . De proefpersoon was betrokken bij de ontwikkeling van een vaccin door AstraZeneca-Oxford.

19.15 - Miljoenste besmetting voor Spanje
In Spanje zijn meer dan een miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het is het eerste Europese land waar zoveel besmettingen zijn geteld. Momenteel liggen er ruim 1900 patiënten in kritieke toestand in het ziekenhuis. Volgens de autoriteiten zijn tot nu toe ruim 34.000 mensen overleden door het coronavirus.

19.13 - Vijf shorttrackers in quarantaine
Shorttracker Sjinkie Knegt is in quarantaine, nadat ploeggenoot Dennis Visser positief heeft getest op het coronavirus. Hetzelfde geldt voor teamgenoten Bram Steenaart, Xandra Velzeboer en Sven Roes. Zij missen komend weekend de Invitation Cup in Heerenveen.

17.30 - Canadezen niet meer welkom in EU
Canadezen zijn voorlopig niet meer welkom in de Europese Unie. De lidstaten hebben Canada verwijderd van de 'witte' lijst van landen buiten de EU die het coronavirus min of meer onder controle hebben. Ook Tunesië en Georgië zijn van de lijst geschrapt.

16.22 - NAC-superfan maakt nieuw nummer
Zanger Evert van Huygevoort scoorde een enorme hit met het lied 'Ik spring voor NAC', maar vanwege de coronacrisis kan de fanatieke supporter momenteel zijn favoriete club niet in actie zien. Hij heeft daarom een speciale versie van zijn lied opgenomen: 'Ik wil naar NAC'.

14.42 Tweede Kamer blij met spijtbetuiging koning
Partijen in de Tweede Kamer zijn blij dat de koning en koningin in een videoboodschap aan het Nederlandse volk hun spijt hebben betuigd voor hun reis naar Griekenland. Ze vinden het goed dat het Koninklijk Huis de situatie serieus neemt en dat er excuses zijn aangeboden.

14.23 Nieuwe dagrecords: 8764 nieuwe besmettingen, 1549 in Brabant
Er zijn de afgelopen 24 uur 8764 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is een nieuw record. In Brabant gaat het om 1549 mensen die positief werden getest. Ook dat is een dagrecord. Op dinsdag kwamen er 1487 bij en maandag 1134.

Het aantal sterfgevallen nam met 59 toe, het hoogste aantal in maanden. Dat betekent niet dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven aan het RIVM. Dinsdag meldden de onderzoekers dat 46 mensen recentelijk waren overleden aan het coronavirus.

14.05 84 nieuwe ziekenhuisopnames, ic-opnames verdubbeld in week tijd
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen 1943 coronapatiënten. Dat zijn er 84 meer dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensivecareafdelingen liggen nu 450 coronapatiënten, een stijging van 31 ten opzichte van dinsdag. De meeste mensen met COVID-19 liggen op een verpleegafdeling.

"In de afgelopen zeven dagen is het aantal ic-opnames met 50 procent gestegen en het aantal klinische opnames met 27 procent", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

13.45 Weer fors meer coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen is inmiddels gestegen tot 321, blijkt uit cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg in onze provincie. Dat zijn er 23 meer dan gisteren. Daarmee zet de snel stijgende trend van ziekenhuisopnames door. Van de 321 coronapatiënten liggen er 67 op de intensive care. Drie personen met het coronavirus overleden in de Brabantse ziekenhuizen.

Om voor hen te zorgen, schalen de ziekenhuizen in onze provincie veertig procent van de reguliere zorg af. Zo komt meer capaciteit vrij.

13.38 Koningspaar zegt sorry
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in een videoboodschap aan het Nederlandse volk gezegd dat het ze pijn doet "uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben". Bekijk de hele video hieronder:

13.25 Ook Willem II-speler positief
Ook bij Willem II in Tilburg hebben ze te maken met een besmetting. Ook daar is een speler positief getest.


12.59 Nieuwe besmettingen bij PSV
PSV-spelers Cody Gakpo en Pablo Rosario zijn positief getest op het coronavirus. Ze missen donderdagavond de thuiswedstrijd van PSV tegen Granada in de Europa League. Ook twee stafleden en doelman Maxime Delanghe van Jong PSV zijn besmet. Granada is ook niet compleet. Spits Roberto Soldado bleef in Spanje achter vanwege het coronavirus.

11.08 Burgemeester Heeze-Leende besmet
Burgemeester Paul Verhoeven van Heeze-Leende heeft corona. Verhoeven liet zicht testen omdat hij milde klachten had, maar voelt zich naar omstandigheden goed. Dat meldt de lokale nieuwssite Heeze-Leende 24. De burgervader gaat in quarantaine en zal vanuit huis werken.

09.48 Kwart heeft CoronaMelder-app gedownload
De CoronaMelder-app is inmiddels door 3,7 miljoen mensen gedownload. Dat komt neer op ruim een kwart van de Nederlandse bevolking, meldt onderzoeksbureau GfK.

De app geeft gebruikers een waarschuwing als ze in de buurt zijn geweest van iemand met een coronabesmetting.

Onder de 50- tot 65-jarigen heeft inmiddels 30 procent de app op de smartphone. Bij jongeren, tussen de 13 en 24, is het gebruik verreweg het laagst, met iets meer dan 10 procent.

09.07 60 procent huisartsenpraktijken kampt met uitval
In bijna zes op de tien huisartsenpraktjken vielen afgelopen week huisartsen en andere medewerkers uit door ziekte of omdat ze thuis in quarantaine moeten. Ruim 20 procent van de praktijken bood minder zorg. Dit meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) op basis van een peiling onder zijn leden.

De LHV pleit voor de inzet van sneltesten bij huisartsen om zichzelf en personeel snel te kunnen testen. "Anders heeft dit onvermijdelijk gevolgen voor de huisartsenzorg", zegt de koepelorganisatie.

08.28 Oproep aan studenten om coronaregels beter op te volgen
Onder het motto 'Daar doen we het voor' begint deze woensdag een campagne die studenten moet aanzetten om de coronamaatregelen beter na te leven. Het is een initiatief van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), een overkoepelend orgaan van studentenverenigingen. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs geeft het startschot.

08.17 TOP Oss-spelers toch niet besmet
Drie spelers en een kantoormedewerker van TOP Oss hebben dinsdagavond voor niks de derby tegen FC Den Bosch gemist. De vier kregen te horen dat ze positief getest waren op COVID-19, maar dit bleek achteraf toch niet te kloppen. Dat meldt de lokale omroep Dtv. Clubarts Jan van Asseldonk baalt en wil weten hoe dit kan.

06.47 - Omzet horeca daalt minder hard
De omzet in de horeca daalt minder hard dan tijdens de eerste keer dat cafés en restaurants de deuren moesten sluiten. Dat blijkt uit cijfers van ING van het aantal pintransacties, meldt de NOS. Kelderde in maart de omzet met zo'n 85 procent op de eerste dag dat de horeca moest sluiten, nu is dat 'slechts' 65 procent. Er wordt meer bezorgd en afgehaald, ziet de bank.

06.19 - Werkdruk in verpleeghuizen weer net zo hoog
Een overgrote meerderheid van het personeel in de verpleeghuizen ervaart op dit moment, aan het begin van de tweede golf, al minstens zo veel werkdruk als tijdens de eerste coronagolf. Dat meldt het NRC op basis van het onderzoek 'Klaar voor een nieuwe golf£' van de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg dat woensdag verschijnt.

Het ziekteverzuim in verpleeghuizen ligt nu landelijk rond de 10 procent en neemt toe, doordat personeel nog psychische klachten heeft van de eerste golf of zelf besmet is geraakt. Door het verzuim ervaart ander personeel meer werkdruk, wat weer tot nieuw ziekteverzuim kan leiden.

06.17 - ADE beleeft online editie
Het Amsterdam Dance Event (ADE) begint woensdag aan zijn 25e editie. Van volle dansvloeren is dit jaar geen sprake: het festival is vanwege de coronacrisis volledig digitaal.

De organisatie heeft een virtueel platform opgezet voor een uitgebreid gratis programma. Tot en met zondag kunnen op bijna ieder uur van de dag verschillende livestreams worden gevolgd van optredens.

06.14 - Huisartsen niet altijd geïnformeerd bij besmetting
Sommige GGD's zijn niet in staat om de huisarts te informeren wanneer een van zijn patiënten positief is getest op het coronavirus. Het zou te veel tijd kosten om aan alle positief geteste mensen toestemming te vragen of de uitslag naar de huisarts mag én wat dan het e-mailadres is van die huisarts. Dit blijkt uit een brief van 14 oktober, in het bezit van NRC, van voorzitter André Rouvoet van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland aan de aanbieders van acute zorg in de provincies Noord-Holland en Flevoland.

Taakstraffen geëist tegen relschoppers die met stenen gooiden tijdens Pegida-demonstratie
Tegen drie anti-Pegidademonstranten zijn woensdag voor de rechtbank in Den Bosch taakstraffen geëist van 240 en 180 uur. De drie zouden op 26 mei 2019 bij een demonstratie van Pegida bij de Al-Fourqaan Moskee in Eindhoven politieagenten verbaal en fysiek hebben geïntimideerd. Zo gooiden deze tegendemonstranten stenen en vuurwerk naar de politie.

De drie mannen zouden niet alleen geweld hebben gebruikt tegen de politie. Ook zou een van hen anderen hebben opgehitst. Volgens de officier van justitie heeft dat geweld veel impact gehad op sommige agenten. “Zij hebben stenen en vuurwerk naar hun hoofd gekregen. Er is zelfs iemand die een oorbeschadiging heeft opgelopen."

Pegida wilde voor de moskee varkensvlees gaan eten en toespraken tegen de ramadan houden. Honderden voornamelijk moslimjongeren belaagden toen op hun beurt die Pegida-demonstratie.

De 240 uur taakstraf werd geëist tegen verdachte Akin K. Verdachte Christopher van den B. en Miran M. kregen een eis van 180 uur taakstraf.

De drie ontkenden alle drie een rol te hebben gespeeld. Verdachte Christopher van den B. zei dat hij daar ongeveer een kwartier stond, toen hij ineens werd opgepakt. “Ik ben katholiek en was geen onderdeel van de tegendemonstratie. Waarom zou ik geweld tegen de politie gebruiken£”

Het OM acht echter bewezen dat Van den B. een steen naar de politie heeft gegooid. De advocaat van Van den B. zegt dat de eis is gebaseerd op het verhaal van een ooggetuige. “Er waren meerdere jongeren aanwezig met een rode jas. Er is verder geen bewijs op basis van videobeelden. Daarom pleit ik voor vrijspraak.”

‘Ik heb niet gegooid’
Akin K. zou volgens het OM een verkeerspaal naar de politie gegooid hebben. Ook zou hij stenen hebben gegooid, waardoor hij een eis kreeg van 240 uur taakstraf. De advocaat van de verdachte stelt dat op beelden niet te zien is dat hij stenen of een paal naar de politie gooit. Wel is op beelden te zien dat hij een verkeerspaal oppakt en daar mee rondloopt. “Maar ik heb niet gegooid”, stelt K.

‘Ik probeerde de boel juist te sussen’
De derde verdachte, Miran M., zou volgens het OM andere aanwezigen hebben opgejut. M. ziet dit echter heel anders. “Op beelden zie je dat ik twee keer in mijn handen klap. Dan ben ik toch niet aan het opruien£ Ik probeerde de boel juist te sussen. De moskee vroeg mij om een oogje in het zeil te houden. Het is spijtig dat het zo gelopen is.”

Woensdag en donderdag staan in totaal veertien verdachten voor de rechter. Donderdagmiddag doet de rechter in alle zaken uitspraak.

Verslagenheid bij broers Houben: coronacrisis was genadeklap voor hun worstenbroodjes
Dit had hun jaar moeten worden, maar de droom van Lucas en Bart Houben uit Eindhoven is uiteengespat. De coronamaatregelen maakten het voor de broers onmogelijk om hun bedrijf nog langer voort te zetten. Deze week vroegen ze voor Houben Worstenbrood faillissement aan. “Er is verslagenheid, maar we konden niet anders.”

Ze hadden de opening van hun nieuwe bakkerij met lunchroom middenin Eindhoven niet op een ongelukkiger moment kunnen plannen. Na zeven jaar verhuisden ze dit voorjaar van een pand aan de rondweg van Eindhoven naar een nieuwe bakkerij in het centrum. “Wim van de Donk, toen nog commissaris van de Koning in Brabant, zou op 13 maart de officiële opening doen. We zagen aankomen dat het niet door kon gaan, dus we hebben hem een paar dagen daarvoor al afgebeld”, zegt Bart Houben nu.

Hun lunchroom ging net als alle andere horeca op 15 maart op slot. De bakkerij kon nog wel open blijven, hoewel die ook last had van de valse start. Maar de genadeklap viel vooral in wat Bart Houben ‘onze achterkant’ noemt: “De festivals, beurzen, bedrijfskantines en ook Eindhoven Airport, het viel allemaal weg, terwijl vooral daar onze handel zat.”

Met hun foodtrucks zouden de broers dit jaar niet alleen naar veel muziekfestivals gaan, maar ook bij evenementen als Sail Amsterdam en de TT in Assen. “Maar dat ging allemaal niet door. Wij bleven hoop houden dat het misschien na de zomer beter zou gaan. Maar toen we hoorden van de nieuwe maatregelen die nu ingaan, wisten we dat er niets anders op zat dan stoppen.”

Het gevoel van verslagenheid overheerst, zeggen de broers. “Het zou anders zijn als we ermee hadden moeten stoppen, omdat we fouten hadden gemaakt in de bedrijfsvoering of omdat ons product niet goed zou zijn”, zegt Lucas Houben. “Maar daar ligt het niet aan.”

Zondag riepen ze het personeel bij elkaar. Sommige van hun bakkers hebben de kneepjes van het worstenbroodje-draaien nog geleerd in de bakkerij van vader Houben. En die had het zelf weer geleerd van zijn eigen vader. “We werken nog steeds met het oorspronkelijke recept uit 1935 van opa”, zegt Lucas.

“In de familie is het nog steeds een traditie om met Kerstmis een kleine duizend worstenbroodjes te draaien voor familie en vrienden. Ook als dit het einde is van ons bedrijf gaat die traditie zeker door en zitten we straks weer met zijn allen aan de keukentafel worstenbroodjes te maken. Alleen hadden wij het ons heel anders voorgesteld dan hoe het nu gelopen is."

Feed Fetched by RSS Dog.