RTV Utrecht
De Utrechtse Schatkamer on Tour: kromgetrokken schilderij blijkt van huisschilder Vaticaan!
STICHTSE VECHT - Nog altijd rijdt presentator Margreet de provincie door, om bij mensen op zolder of in de schuur te zoeken naar spullen met een mooi verhaal. "Wat we dan zoal tegenkomen, wordt ons vaak gevraagd", begint Margreet. "Van vaasjes van de Xenos tot lévensgrote familieportretten en van zilveren peper en zout stelletjes tot in massaproductie gemaakte souvenirs. Soms, trekt iets speciaal de aandacht. Zoals de familieportretten van vandaag".Mijn familie ligt bovenop de kast

Margot uit Maarssen heeft op haar kast - "ik ben er niet erg zuinig op, zoals je ziet" - familieportretten van haar overgrootouders van moeders kant. "Wat ik weet, is dat ze geschilderd zijn door een familievriend, Georg Claassen, ergens begin vorige eeuw. Ik ga ze nooit verkopen, dus de waarde maakt me niet uit!"

[Image:3164359|Voor de gelegenheid haalde Margot haar familie van de kast]

Portretschilder van de Paus

Willem is vooral bezorgd over de stáát van de schilderijen: "ze zijn zéker niet onaardig geschilderd, maar staan op zulk goedkoop karton, dat ze helemaal zijn krom getrokken. De schilder is wel interessant, zeker omdat Claassen ook in het Vaticaan schilderde, tot portretten van de Paus aan toe. Rijk wordt u niet van deze twee, door de slechte staat, zijn ze niet meer dan een euro of 250 per stuk waard."

[Image:3164368|Gaat Marjan de kaketoe meer waarderen na de taxatie£]

Marjan uit Nieuwegein riep de hulp van Willem in voor een porseleinen Kaketoe waar ze éigenlijk wel vanaf wil. Uit de erfenis van haar moeder, staart dat beest met enige regelmaat de huidige eigenaar aan, maar ze blijft 'm lelijk vinden."Mijn moeder hield ervan, maar ik helemaal niet, dus nu ligt 'ie onderin de kast. Ik wil graag van Willem weten of ik 'm weg kan gooien, of maar beter terug kan leggen", lacht ze.Niet weggooien!

Willems advies is duidelijk: niet weggooien! De handtekening onderop de kaketoe laat 'Ruoff' zien, een bekende keramiste. Haar objecten gaan nog altijd als behoorlijk zoete broodjes over de toonbank. Tussen de 400 en 600 euro is 'ie zeker nog waard. Wat Marjan ervan vindt£ Spottend: "Ik vind 'm mooier dan toen ik 'm vanmorgen mee nam, dat begrijp je".

[Video:3137112|Willem Oderkerk beoordeelt portretten en een kaketoe]
Amersfoort lanceert Stoptober: 'Er komt een dag, waarop je weet, het is mooi geweest'
AMERSFOORT - Door een enorme opblaasbal weg te schoppen heeft de Amersfoortse zorgwethouder Menno Tigelaar de actie Stoptober gestart. Hij hoopt dat veel Amersfoorters de maand oktober aangrijpen om te stoppen met roken.

"We zijn met sportverenigingen en met scholen constant in gesprek om te kijken hoe je die omgevingen rookvrij kunt maken. Het bosbad is bijvoorbeeld al geheel rookvrij", vertelt de wethouder.

[Video:3164837|Wethouder Tigelaar geeft de aftrap voor STOPtober]

Stadsdichter Twan Vet draagt tijdens het startmoment een gedicht voor. Hij benadrukt hoe lastig het is voor mensen om de eerste stap te zetten naar een rookvrij leven.

"Er komt een dag, misschien niet nu, waarop je weet het is mooi geweest. De laatste vonk, de laatste hijs, de laatste keer je hand die al zoveel sigaretten zag, het komt, het kan."Campagne

De Amersfoortse huisarts Françoise Langens is onderdeel van de campagne. Ze merkt dat haar patiënten graag willen stoppen met roken, maar niet weten hoe ze dat moeten doen.

"We gaan in de wijken stoeptegels plaatsen met daarop 'rookvrije generatie.' En we gaan verzamelen welk aanbod er is om te helpen stoppen met roken. We hebben bijvoorbeeld een haptonoom en een leefstijlcoach die het stoppen combineren met bewegen. Allemaal om er voor te zorgen dat mensen weten waar ze terecht kunnen."Hulp bij stoppen

Om mensen te motiveren om te stoppen is er een app ontwikkeld om je voortgang bij te houden. Daarnaast is er een magazine en zijn er live events en online meetings georganiseerd. In de afgelopen jaren zijn er ongeveer 350.000 mensen gestopt met roken via Stoptober.

Vrouw staat oog in oog met insluiper in De Meern
DE MEERN - De politie is op zoek naar een insluiper die afgelopen nacht heeft toegeslagen in De Meern. De verdachte probeerde het op de Gouvernantelaan, Zeilmakerslaan en de Keerkring.

Het is nog onduidelijk of er buit is gemaakt. Wel is er een signalement: de verdachte had een grijs trainingsjack aan met een capuchon.

[Tweet:https://twitter.com/PolitieVDM/status/1439163314320388099]
World Cleanup Day in de provincie: mensen aan de slag met grijpers
UTRECHT - Op verschillende plekken in de provincie worden vandaag acties gehouden om zwerfafval op te ruimen tijdens World Cleanup Day. Het is een wereldwijde actie eigenlijk: vandaag worden in 181 landen opruimacties gehouden door de Plastic Soup Foundation, een organisatie die zich inzet voor minder (plastic) zwerfafval.

In Nederland zijn volgens de organisatie meer dan 1400 acties georganiseerd en doen zo'n 40.000 mensen mee, een recordaantal. De organisatie vraagt alle deelnemers om het afval dat gevonden is te registreren in een app die Litterati heet. Deze gegevens maken onder meer duidelijk welk afval is gevonden en van welk merk. Naar aanleiding hiervan worden gesprekken gevoerd met producenten van afvalsoorten die veel voorkomen, zegt een woordvoerder van de organisatie.

[Tweet:https://twitter.com/gem_ijsselstein/status/1439152232759447554]

In de provincie

Een speciale app of niet, in Bunschoten werden vooral de handen uit de mouwen gestoken. Met grijpers werd er bij verschillende plekken rotzooi opgeruimd. Zo zagen Medea en Jou informatie over de World Cleanup Day voorbij komen op internet en besloten zelf in actie te komen. De vader van één van de meisjes heeft een pakket aangevraagd om deel te nemen en vandaag willen ze de hele dag opruimen.

Ook in Amersfoort werd er vooral opgeruimd met grijpstokken. Op de Noordewierweg waren ook tafeltjes neergezet met eten en drinken om goed te kunnen pauzeren tussen het opruimen door.

Naast gemeenten waren er ook instanties die de opruimactie onder de aandacht brachten, zoals Rijkswaterstaat en het waterschap.

[Tweet:https://twitter.com/Rijkswaterstaat/status/1439137752654745604]


[Tweet:https://twitter.com/HDSR_waterschap/status/1439208347341934592]
Hulpdiensten rukken uit naar Veenendaalse Nieuweweg
VEENENDAAL - De hulpdiensten zijn vanochtend uitgerukt naar de Nieuweweg in Veenendaal. Een persoon en een auto zijn daar met elkaar in botsing gekomen. Het ongeluk gebeurde rond 11.30 uur.

Er viel één gewonde. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

De auto liep schade op aan één van de ruiten.

Voice-winnaar Jim van der Zee uit Driebergen: 'Vergeet mij maar even, ik heb geen haast meer.'
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Eindelijk mag hij weer: Jim van der Zee is terug op het podium. Volgend weekend treedt de winnaar van The Voice of Holland 2018 op bij het Cultuurfestival in Doorn. Later die week staat hij ook in hometown Driebergen op de planken.

Zoals voor veel artiesten was ook voor de nu 26-jarige Jim van der Zee 2020 een zwaar jaar. Zijn theatertournee werd meerdere keren gecanceld en dus ging hij aan de slag als fietsende pakketbezorger. Ook renoveerde hij de badkamer in zijn ouderlijk huis in Driebergen. Afgelopen zomer kon Jim na 7 jaar eindelijk zijn studie aan het conservatorium in Amsterdam verzilveren met een diploma. De noodgedwongen 'pauze' zorgde ook voor een nieuwe stijl, een ander uiterlijk én weer volop zin in muziek maken.

[Image:3164155|Jim van der Zee heeft nu lang haar en een baard]

Even terug... Jim was een hele gewone jongen uit Driebergen. Hij hield van de natuur en speelde in de bossen rond het dorp. Op zijn zevende kreeg hij zijn eerste gitaar en speelde jarenlang klassieke muziek op hoog niveau. Al snel wist Jim wat hij wilde worden: muzikant. En van de gewone jongen uit Driebergen werd de toen 23-jarige Jim van der Zee in 2018 plotsklaps een nationale superheld, rockster, idool... Hij won de finale van The Voice of Holland.

Met het liedje Vincent van Don McLean uit 1971 en de hulp van coach Anouk Teeuwe. Met zijn opvallend lage, donkere stem (de vergelijking met Johnny Cash en Bob Dylan is snel gemaakt) en zijn eigen uitvoering van beroemde liedjes zoals Feeling Good van Nina Simone en I'm on fire van Bruce Springsteen won hij in de finale van zangeres Samantha Steenwijk. De prijs: een platencontract en een auto. En eeuwige roem. Toch£

[Quote:Jim van der Zee|Jongens, vergeet mij maar gewoon even. Ik heb gewoon minder haast nu.]

Jim woont al een aantal jaar in Amsterdam. Komt hij nog vaak in Driebergen£

"Jazeker. Mijn ouders wonen daar nog en ik kom er dus regelmatig. Zeker in de afgelopen anderhalf jaar. Ik heb flink geklust daar. Ik heb de badkamer aangepakt en een paar dakramen geplaatst. Ik ben wel handig, ja. Maar je leert het vooral door gewoon te doen en ik zoek alles gewoon op via YouTube. Daar staat alles, dus ook hoe je badkamers moet verbouwen."Je bent geboren in Schoonhoven en toen je 3 was in Driebergen komen wonen. Heb je goede herinneringen aan je jeugd daar£

"Je zat daar dichtbij de natuur en dat vond ik erg leuk. Ik zat op de vrije school en daar waren we ook veel bezig met de natuur en met je handen werken. Ik kijk er wel positief op terug hoor. Vanaf mijn zevende ging ik op gitaarles bij Nanno Wildeman, die woonde bij ons in de straat. Ik ben toen 10 jaar bezig geweest met klassieke gitaarmuziek. Dat is een heel ander verhaal dan wat ik nu doe natuurlijk. Ik kan wel zeggen dat ik folk, blues, jazz en country speel, maar dat zegt dan niet meer zoveel. Ik hou niet zo van genres eigenlijk. Ik ben voor mijn studie aan het conservatorium naar Amsterdam verhuisd en woon daar nog steeds. De grotere steden hebben in vergelijking met Driebergen wel meer sfeer en cultuur. Dat mistte ik daar wel een beetje, die eigen identiteit. Er wonen in Driebergen vooral veel jonge gezinnen met kinderen."Daar kan het Cultuurfestival Heuvelrug dan wat verandering in brengen. Je bent naast Loïs Lane de hoofdact hè£

"Ja, het is eerste keer weer optreden met mijn band. We gaan vooral covers spelen op een hele eigenzinnige manier. Veel Bob Dylan-nummers, maar ook liedjes van Bill Withers en Leonard Cohen. Daar heb ik de laatste tijd vooral interesse in en haal ik veel plezier uit. Ik kan die Cohen- of Johnny Cash-stem wel opzetten en de liedjes precies zo naspelen, maar daar word ik niet meer blij van. Ik wil het echt iets van mezelf maken. Het begint gelukkig weer een beetje op gang te komen. Mensen zijn nog steeds wel wat terughoudend, maar we zijn er bijna. Ik ga binnenkort ook een tournee doen met het Noordpool Orkest en Elske DeWall waarin we de titelsongs van de James Bond-films gaan doen."Maar afgelopen jaar werd je dus van muzikant ineens fulltime klusser£

"Nou ja, die hele muziek kwam natuurlijk stil te liggen. Ik was bezig met een theatertour van mijn album, maar ook dat werd gecanceld. Op wat vreemde online optredens na hadden we niet meer zoveel te doen. En ik geef geen les ofzo, dus je moet toch wat te doen hebben. Je kunt dan al je spaargeld er doorheen jagen of gewoon een baantje nemen."

[Quote:Jim van der Zee|Ik zat tijdens de lockdown de hele dag thuis een beetje naar een scherm te kijken. Daar werd ik best ongelukkig van.]

Het Algemeen Dagblad kopte in januari dat je ongelukkig werd van muziek en bijkluste als pakketbezorger£

"Oh, dat artikel... Ja, dat was wel beetje overtrokken hoor. Stukjes uit dat interview werden overgenomen door Hart van Nederland en Shownieuws. Ze schreven dat ik theatershows heel vervelend vind, maar dat is helemaal niet zo. Ik speel al 10 jaar professioneel muziek en ik vond de noodgedwongen pauze door corona gewoon wel even fijn. Het is altijd goed als je ergens heel lang in zit om ook even gas terug te nemen. Ook al vond ik die corona-tijd ook heel zwaar hoor, net als iedereen. Het was echt wel confronterend om jezelf maar de hele dag te moeten vermaken. Ik zat al snel de hele dag thuis een beetje naar een scherm te kijken. Daar werd ik best ongelukkig van. Daardoor kreeg ik wel steeds meer zin om weer muziek te maken. En ook om een eigen stijl te ontwikkelen. Dat is een proces waar ik nog in zit. Ik kan nu wel weer rondkomen van de muziek en hoef er geen baantje meer bij te hebben. Het lijkt me trouwens wel leuk om ook muziekles te gaan geven binnenkort."Heb je nog veel contact met je coach Anouk of andere kandidaten van The Voice of Holland£

"We hebben nog een paar keer een reünie gehad. Maar dat houdt ook een keer op. Ik vind dat overigens ook niet heel erg hoor. We hebben toen een maand heel intensief contact gehad natuurlijk, maar dat stopt een keer. Ook met Anouk heb ik geen contact meer. Mensen vragen mij heel vaak: zou je nog met iemand willen samenwerken£ Maar ik wil dat helemaal niet, haha! Ik wil gewoon graag liedjes zingen waar ik achter sta en ik doe dat net zo graag op een klein podium zoals in Doorn of Driebergen als ergens in een tv-programma."Kom je ooit terug naar Driebergen£

"Ik heb wel behoefte aan de natuur. Dus die wil ik wel weer gaan opzoeken. Ik weet nog niet of dat in Nederland is. Driebergen is vast ook heel duur geworden. Ik surf veel de laatste tijd en zou graag een tijdje in de buurt van de zee willen wonen. Bijvoorbeeld aan de kust in het noorden van Spanje."

[Quote:Jim van der Zee|Er zijn maar weinig muzikanten eigenlijk echt innoverend. Dat zit gewoon niet zo in onze cultuur.]

Je werd bekend met het zingen van liedjes van artiesten die vaak al dood zijn. Volg je de muziek van nu nog£

"Jazeker, ik volg de zangeres Billie Eilish best wel de laatste tijd. Ik vind het wel tof waar zij heen gaat met haar muziek. Ze heeft echt een nieuw geluid. Voor de rest luister ik veel naar indie-achtige artiesten zoals Mac DeMarco. Mijn eerste album met eigen nummers was heel erg terug naar een stijl van vroeger. En dat doen eigenlijk al heel veel artiesten zoals Douwe Bob, Waylon en Danny Vera. Er zijn maar weinig muzikanten eigenlijk echt innoverend. Dat zit gewoon niet zo in onze cultuur. Blijkbaar is dit een beetje de norm. Maar ik wil geen liedjes meer schrijven die een kopie zijn van het verleden. Ik wil iets doen van deze tijd en als ik dat niet vind dan doe ik het liever niet. Dat is voor mij een zoektocht die nog bezig is en dat is een lang proces."Ben je veranderd in het afgelopen jaar£

"Ik had altijd kort haar en geen baard en nu heb ik dat allemaal wel. Dus ik zie er wel wat anders uit. Er komen binnenkort nieuwe foto's op mijn website. Na de The Voice kom je heel erg in een rollercoaster en daar zit ook heel veel haast in. Zo van: ik heb nu publiciteit, ik heb nu aandacht, ik moet het nu doen, zo snel mogelijk en nu zoveel mogelijk geld verdienen. Ik heb nu zoiets van: Jongens, vergeet mij maar gewoon even. Misschien kom ik over 5 jaar met iets heel anders. Of misschien komt het over een jaar al of wellicht zie ik zelfs morgen al het licht. Ik heb minder haast. Ik heb tijdens die corona-pauze even kunnen terugkijken op mijn carrière. Je realiseert je dan wat je aan het doen was en ik kan nu meer luisteren naar wat ik wil en wat ik juist niet wil."

Zaterdag 25 september staat Jim van der Zee met zijn band op het gratis Cultuurfestival Heuvelrug in Doorn. Op vrijdag 1 oktober speelt hij een akoestisch concert in zijn hometown Driebergen.

[Kader:Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio 90.]

LEES OOK
NS-medewerker haalt met Fiat 500-ritjes geld op voor Stichting Vlinderkind
UTRECHT - Een bijzonder gezicht op station Utrecht Terwijde vanochtend. Tientallen autootjes, van het merk Fiat 500, stonden klaar om reizigers een lift te geven in ruil voor een donatie aan Stichting Vlinderkind.

De actie is opgezet door een NS-medewerker om zo zijn collega te steunen. Zijn dochter heeft een huidziekte, waarbij nog geen zicht is op genezing en daar wil Mischa van Zijl verandering inbrengen. "Awa heeft Epidermolysis Bullosa. Dat is een ongeneeslijke huidaandoening. Ze krijgt bij het minste of geringste al blaren op haar huid. Op haar gezichtje, op haar buikje, echt overal. De blaren kunnen al ontstaan door kleding, maar ook zelfs door aanraking", vertelt Mischa.Vlinderkind

Kinderen met deze aandoening worden ook wel vlinderkinderen genoemd omdat hun huid zo teer is als de vleugel van een vlinder. "Het leven van mijn collega staat op z'n kop. De ziekte van Awa heeft een hoop impact op zijn gezin. Awa krijgt sondevoeding, haar ouders moeten altijd alert zijn en haar blaren en daardoor ontstane wonden verbinden. En ondertussen zien ze hoeveel pijn hun dochtertje heeft en staan ze er machteloos bij. Dat lijkt me zo moeilijk."

En daarom regelde Mischa via zijn Fiat 500 club de taxi-ritjes in ruil voor een bijdrage: "Uiteindelijk denk ik dat ze het meest geholpen is wanneer er veel onderzoek gedaan wordt naar haar aandoening. Daarom heb ik samen met mijn vrouw en twee goede vrienden een idee bedacht en hulp ingeroepen van onze Fiat 500 club."

[Image:3164781|Mischa van Zijl en zijn collega bij de start van de actie in Hilversum.]
Han (53) uit Linschoten doet elke maand een triatlon om gehandicapte kinderen te helpen
WOERDEN - De 53-jarige Han Poppema uit Linschoten doet elke maand een triatlon en dat een jaar lang. Hij zwemt 3,8 kilometer, fietst er vervolgens honderdtachtig en sluit af met het rennen van een marathon van ruim 42 kilometer. Twaalf hele triatlons, in twaalf provincies, in twaalf maanden. De reden£ Een briefje dat hij vond in zijn sportbroek.

[Video:3164147|Han (53) uit Linschoten doet elke maand een triatlon voor het goede doel.]

Han deed twee jaar geleden mee aan een triatlon in Italië. Bij de start moest hij op een briefje schrijven wat zijn ergste nachtmerrie is. 'Not being able to sport', schreef hij op; nooit meer kunnen sporten. Bij de finish moest hij dat briefje in een vuur gooien, waarmee hij symbolisch zou breken met die angst. In alle euforie vergat Han dat waardoor het briefje onopgemerkt mee terug reisde naar Nederland.

Eenmaal thuis aangekomen ontdekte Han dat hij voor een triatlon in Noorwegen, waarvoor hij zich al jaren probeert in te schrijven, weer was uitgeschreven. Balend pakte hij zijn sportkleding uit. Bij het leeghalen van de zakken van zijn sportbroek vond hij het briefje uit Italië in zijn zak. Han: "Toen dacht ik: ik begin mijn eigen extreme triatlon en daar koppel ik een goed doel aan."Sport toegankelijker maken voor mindervalide kinderen

Dat goede doel werd Stichting Het Gehandicapte Kind. Met het opgebrachte geld wil Han zogeheten 'frame runners' kopen. Dat is een soort driewieler zonder pedalen en met een borststeun. Kinderen kunnen zich dan voortbewegen door te lopen of te rennen.

"Wat ik die kinderen wil geven is de mogelijkheid om te ervaren wat sport is", vertelt Han. Zelf sport hij elke dag, wordt zelfs onrustig als dat een keer niet kan. "Dat is ook de reden dat ik dit doel kies: het lijkt mij verschrikkelijk als je niet kunt sporten. Voor de valide mens is sporten heel toegankelijk, voor mindervaliden niet. In mijn ideale wereld kan iedereen op eigen niveau sporten."'Daar kan geen energiedrankje tegenop'

Er zitten nu acht triatlons op, vanmorgen om 5 uur begon hij met nummer negen. Hij start altijd in Woerden met het zwemonderdeel, fietst vervolgens naar een provincie in Nederland en sluit daar af met een marathon.

Een favoriet onderdeel heeft hij niet. Han: "Als je dat hebt, betekent het dat je de andere twee wat minder vindt. Dan is een triatlon moeilijk vol te houden. Ik heb dus drie favoriete onderdelen: zwemmen, fietsen en lopen. Die laatste is wel het moeilijkst vol te houden."

Tijdens eerdere triatlons kreeg Han soms wat mentale hulp bij het rennen. Groepen mindervalide kinderen stonden met hun frame runner klaar op de atletiekbaan om een stuk met hem mee te rennen. "Soms gaan ze harder dan ik, dan moet ik mijn best doen ze bij te houden. Maar als je die kinderen ziet genieten: daar kan echt geen energiedrankje tegenop", aldus Han.

[Kader:Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.]
Auto en fiets botsen in Amersfoort, automobilist rijdt door
AMERSFOORT - In Amersfoort zijn een fietser en auto op elkaar gebotst. Het gebeurde gisteravond op de Leusderweg.

De fietser raakte gewond en hij is ter plekke nagekeken door ambulancepersoneel. De automobilist stopte niet na de aanrijding. Doordat zijn kenteken was genoteerd, kon er contact worden gezocht.

Hij meldde zich alsnog op de plek van het ongeluk, waardoor alles afgehandeld kon worden.

Statiegeld heeft effect: minder plastic flesjes in zwerfafval
UTRECHT - Er liggen minder kleine plastic flesjes op straat, meldt Trouw. De invoering van statiegeld per 1 juli heeft direct resultaat, constateert 'Zwerfinator' Dirk Groot uit Purmerend. Vanaf 1 juli is een klein plastic flesje water of frisdrank 15 cent duurder; wie het flesje inlevert bij de supermarkt krijgt die 15 cent terug.

"Voor de zomer vond ik gemiddeld 8,5 flesjes per kilometer, nu zijn dat er 4,8. Op 20 procent van wat ik vind, zit statiegeld, de rest is of ouwe meuk of van sap, zuivel of alcoholhoudend." Groot ruimde met zijn grijper en afvalzak vanaf juli zwerfafval op over een afstand 212 kilometer in Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Cuijk, Delft, Deventer, Dordrecht, Eelderwolde, Goes, Hoorn, Osdorp, Purmerend en Utrecht.World Cleanup Day

De Delftse zwerfafvalpakker (sinds 2003) Henk Tetteroo ziet dezelfde trend. "Dit is positief nieuws, het scheelt echt een slok op een borrel." Plastic Soup Surfer Merijn Tinga verwacht dat er vandaag tijdens World Cleanup Day daarom veel minder plastic flesjes zullen worden opgeruimd dan voorgaande edities.

Hoe dan ook, verschillende Utrechtse gemeenten vragen er sowieso vandaag aandacht voor op Twitter. Zo geeft de gemeente Oudewater tips over hoe je afval het beste kunt opruimen. De gemeente Woerden geeft het advies om goed uit te zoeken wanneer het afval nou eigenlijk opgehaald wordt.

[Tweet:https://twitter.com/gemeentewoerden/status/1439107576470425604][Tweet:https://twitter.com/GemOudewater/status/1439107609773158402]
Woon je in het nieuwste dorp van het land, zijn er (bijna) geen voorzieningen: 'Hebben we nu een markt£ Wat een feest'
HOEF EN HAAG - Het 'nieuwste dorp van Nederland' vierde al haar vijfjarige bestaan, maar heeft nog niet al te veel voorzieningen. Geen supermarkt of slagerij, en nee, zelfs geen brievenbus in Hoef en Haag. En dat begon veel van de ongeveer drieduizend inwoners ook wel te vervelen. Hun oproep had resultaat: vrijdag was de allereerste minimarkt in het dorp. Maar waarom duurde dat eigenlijk zo lang£

Begrijp de Hoef en Hagers niet verkeerd, want ze vinden het écht fijn wonen in het nieuwe dorp aan de Lek, vlakbij Vianen. En toch: 'gewoon' dicht bij huis een broccoli of een bos bloemen halen, daar keken ze wel naar uit.

[Image:3164558|Voor het eerst een bosje bloemen om de hoek kopen, dat was een primeur voor inwoners van Hoef en Haag.]

En dat kan eindelijk: vanaf nu wordt het iedere vrijdag marktdag in het dorp. Een minimarkt, welteverstaan, met een groenteboer, een bloemenkraam en een slager. Het is een pilot die in ieder geval loopt tot de beloofde supermarkt zijn intrede maakt.'Eindelijk reuring'

Inwoonster Anneke snuffelt tussen de roze heideplantjes en kan een lach niet onderdrukken. "Nee, dit is toch gezellig£ Ik dacht: hebben we nu een markt£ Wat een feest. Want dat brengt eindelijk reuring in het dorp."

De dichtstbijzijnde supermarkten zitten op een kwartiertje fietsen. Niet al te ver, maar Ron en Margret geven toe dat ze niet hadden gedacht die tocht "meerdere jaren" te moeten maken. "We wisten waar we aan begonnen toen we hier een paar jaar geleden kwamen wonen. Een paar rijen huizen en dat was het dan. Alleen duurde het nu wel érg lang voor er iets van levendigheid in het dorp kwam."

[Kader:Hoe zit dat eigenlijk met nieuwe dorpen en wijken en voorzieningen die een tijd op zich laten wachten£ Hoef en Haag staat namelijk niet alleen. In bijvoorbeeld Leidsche Rijn en de Amersfoortse wijk Vathorst duurde het ook wel even. "Als je erover nadenkt, hartstikke logisch", vertelt Utrechtse geograaf Ton van Rietbergen. "Het is een bekend verschijnsel. Voorzieningen hebben klanten nodig. En als er nog te weinig mensen in de buurt wonen, levert het een supermarkt niet gauw veel op."

Heeft een dorp of wijk per definitie zulke voorzieningen nodig£ Dat ligt ook aan andere factoren, legt Van Rietbergen uit. "Kijk even naar de tijd waarin we leven. Steeds meer mensen laten hun boodschappen simpelweg thuis bezorgen. En daarnaast is de woningmarkt nu dermate lastig, dat woningzoekenden best bereid zijn om wat verder te rijden voor hun boodschappen."]

Het brengt gezelligheid, zo'n markt. Dat zegt Maks van Middelkoop, wethouder in de gemeente Vijfheerenlanden. "Het dorpscomité van Hoef en Haag gaf heel duidelijk aan dat die wens er was. En dat begrijp ik. Er is dan wel een kapper en sinds kort een restaurant, maar dat was het wel. Dit brengt de inwoners hopelijk een extra stukje leefbaarheid."

[Image:3164556|Het nieuwste dorp van het land wordt steeds verder uitgebreid.]

'Dorp kwam pijlsnel uit de grond'

Inwoners vonden het ondertussen wel een beetje lang duren voor die voorzieningen er kwamen, al valt dat tijdpad volgens de projectmanager van Hoef en Haag wel mee. "Het klinkt misschien gek, maar we hadden niet van tevoren kunnen denken dat er nú al een markt zou zijn", vertelt Peter Hup.

[Image:3164557|Veel van de circa 3000 inwoners wisten de markt goed te vinden.]

"Je moet je voorstellen dat wij in fases bezig zijn het dorp uit te breiden. Als er eerst een paar straten staan, is het voor ondernemers niet zo aantrekkelijk om zich er direct te vestigen, dat is nu eenmaal zo. Dat we nu al 800 bewoonde huizen hebben en er - in onze termen - pijlsnel een dorp uit de grond is gekomen, is natuurlijk een direct gevolg van de krapte op de woningmarkt."Vieren

Dus: doordat er relatief snel achter elkaar gebouwd en verkocht kon worden, werd het voor de drie beheerders van de marktkramen ook aantrekkelijker om daar nu iedere week te gaan staan. "Hoewel dat voor ons toch wel ietsjes eerder had gemogen", zegt inwoner Ralph met een knipoog. Hij wenkt naar zijn vrouw. "Zullen we maar effe een stukje vlees kopen, dan£ We moeten wel vieren dat we een markt om de hoek hebben."

[Kader:Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SRC.]
Jong FC Utrecht wint tegen Helmond Sport voor de vierde keer op rij
UTRECHT - Jong FC Utrecht blijft uitstekend presteren in de eerste divisie. Tegen Helmond Sport wonnen de Utrechters voor de vierde keer op rij. In Helmond werd het 0-3 voor de ploeg van Darije Kalezic.

Lees ook: 'Succescoach' Kalezic wil met Jong FC Utrecht DNA van de club uitdragen

Sylian Mokono scoorde vlak voor rust voor het eerste doelpunt. De opgekomen rechtsback schoot diagonaal raak. Vlak na rust vond ook Rayan El Azrak het net. De aanvallende middenvelder nam de bal vanaf een meter of 20 in één keer op zijn slof en zorgde daarmee voor het hoogtepunt van de wedstrijd.

Helmond wist daarna de druk op te voeren, maar de ploeg van trainer Dezarije Kalic hield knap stand. Ook het slotakkoord was daarna voor Jong FC Utrecht. In de 90ste minuut maakte Djevencio van der Kust de 0-3 op aangeven van de ingevallen Gabriël Culhaci.

Door de winst is Jong FC Utrecht de nieuwe nummer twee van de eerste divisie. Volgende week wacht het duel met De Graafschap.LEES OOK
Zorgmedewerkers zijn op: 'Je merkt gewoon dat mensen echt moe zijn'
PROVINCIE UTRECHT - Mensen die in de zorg werken, lopen op hun tandvlees, zegt vakbond FNV Zorg & Welzijn. Het ziekteverzuim is hoog en de appgroepen van de verschillende afdelingen lopen elk weekend weer vol met vragen om toch te komen werken.

"Je merkt gewoon dat mensen echt moe zijn", zegt woordvoerder Trudy van den Oosten van het Diakonessenhuis in Utrecht. "We hebben de afgelopen zomer echt maximaal ingezet om iedereen wel verlof op te kunnen laten nemen. Omdat corona veel minder was, is dat gelukkig wel gelukt. Maar je hoort het gewoon aan mensen, dat ze moe zijn."

Bijna twee op de vijf zorgmedewerkers hebben in de afgelopen anderhalf jaar collega's zien vertrekken. En één op de vijf mensen overweegt zelf om de zorg te verlaten. Dat constateert de FNV na een onderzoek onder 12.218 leden. De vakbond voert de rondvraag elke twee jaar uit. Maar de nieuwste versie is de eerste sinds het uitbreken van de coronapandemie. En de werkdruk in de zorg was natuurlijk al hoog, maar corona heeft dat nog eens verergerd. Eén op de drie zorgmedewerkers zegt nu meerdere keren per week met te weinig mensen op de werkvloer te staan.Emotionele druk

Op alle afdelingen hoor je hetzelfde, vertelt Ellerieke Veenendaal, manager Kliniek in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. "Ieder team heeft een groepsapp om de roosters op te vullen en je bent eigenlijk nooit meer vrij. Dan krijg je appjes: hé, er is een avonddienst ziek. Je gaat dan toch nadenken of je je collega's' kunt helpen. Die emotionele druk, van het altijd aan staan, dat is volgens mij het grootste probleem nu."

Door het ziekteverzuim hebben ziekenhuizen ook in onze regio moeite de roosters rond te krijgen. Het ziekteverzuim is nu, na de zomer, hoger dan anders. "De crisis buigt zich een beetje om van corona naar onze medewerkers", zegt Veenendaal. In het UMC Utrecht krijgt vakbondsconsulent Lily van Dijken de laatste tijd ook veel meer mensen aan haar bureau "die op hun tandvlees lopen". Een deel van het personeel in het UMC sluit zich op 28 september dan ook aan bij een staking voor een betere cao en dus meer loon.

[Quote:Ellerieke Veenendaal|De crisis buigt zich een beetje om van corona naar onze medewerkers]

"De waardering voor het personeel nu in het UMC zijn zoethoudertjes, met koekjes, bloemen en lelijke handdoeken. Daar is heel veel geld in gestoken, de afgelopen tijd, want het gaat om meer dan twaalfduizend medewerkers. We willen geen zoethoudertjes, maar een keiharde loonsverhoging."Zorgsector loopt leeg

Volgens de FNV loopt de zorgsector leeg, maar zover willen ze bij het Diak en het Meander niet gaan. Het Diakonessenhuis krijgt de vacatures "gemiddeld genomen nog wel aardig gevuld". Waar dat aan ligt durft woordvoerder Van den Oosten niet te zeggen, maar ze vermoedt dat de werksfeer en de kleinschaligheid van het ziekenhuis ook meespeelt. Ook in Meander zien ze nu geen grote leegloop, maar het staat wel vast dat er iets moet gebeuren. Net als in het Diakonessenhuis zien ze daar vooral veel heil in het opleiden van zorgpersoneel. Beide woordvoerders benadrukken dat de ziekenhuizen in de regio 'intensief samen optrekken om maximaal op te leiden'.

Veenendaal: "Ik maak me veel meer zorgen over het aantal mensen dat nu de opleiding gaat doen. Ik denk dat daar een oplossing zit. Dat we veel meer moeten gaan opleiden. Je moet dan inderdaad iets gaan doen aan de aantrekkelijkheid van het beroep en dan kom je ook echt wel op de salariëring."

Daarnaast moet de zorg volgens haar ook aantrekkelijker worden door het anders in te richten. Er is de afgelopen maanden in het Meander bijvoorbeeld al wel geprobeerd iets te doen aan de instroom van patiënten, maar die laat zich niet zo goed sturen. Ziekenhuizen zitten nu ook in hun maag met patiënten die eigenlijk ergens anders hadden moeten liggen en daardoor wordt het alleen maar drukker op de werkvloer.

"Verpleeghuizen en thuiszorg hebben ook een hoog ziekteverzuim, waardoor wij hier patiënten hebben die hier eigenlijk niet horen", verduidelijkt Veenendaal. "Het vraagt echt een andere kijk op de zorg. We zullen moeten gaan kijken, welke zorg lever je in het ziekenhuis en welke zorg moet thuis plaatsvinden£"

[Audio:3164599|Vakbondsbestuurder Karim Skalli over de werkdruk in de zorg]

Salariseisen

De FNV zet om te beginnen de komende tijd wel vol in op een hoger salaris voor het zorgpersoneel. De vakbond kreeg daarin gisteren in Den Haag bijval van de Tweede Kamer die het kabinet in een motie opriep om de salarissen in de zorg te verhogen. Vakbondsbestuurder van FNV Zorg & Welzijn Karim Skalli hoopt dat deze geluiden de formatie overleven, maar dat er iets moet gebeuren staat voor hem wel vast.

"Als je gaat kijken naar het feit dat je een sector hebt waar ontzettend belangrijk werk wordt gedaan met de meest kwetsbare mensen van deze samenleving. En in een beschaafd land moeten ook die mensen het recht hebben op een heel mooi leven. Dan moeten wij bereid zijn - vanuit de politiek - om geld erbij te doen om mensen ook dat werk te kunnen laten doen."

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Oud-profbokser Ben Zwezerijnen uit Nieuwegein krijgt eerherstel met nieuw boek en erepenning van de burgemeester
NIEUWEGEIN - Ben Zwezerijnen is oud-profbokser en medeoprichter van boksschool De Voltreffer in Nieuwegein. Hij groeide uit tot een spijkerharde bokser. Zijn vriend en voorzitter van de Nederlandse Boksbond, Boris van der Vorst, schreef een boek over zijn verleden en trainingstechnieken.

Zwezerijnen loopt rustig door zijn gym, terwijl mannen en vrouwen zweten, puffen en elkaar op de handschoenen slaan tijdens een oefening. De gym is groot en ruim en met een boksring in het midden. Aan de muur hangen foto's van grootheden uit het boksen en vechters van de boksschool.

[Image:3163956|Ben Zwezerijnen in zijn gym De Voltreffer.]

Boksen is de rode draad in het leven van Zwezerijnen. Hij runt zijn gym met zijn drie boksende zoons. Inmiddels is hij bijna tachtig, maar hij weet nog van geen opgeven. "Roem kent geen genade", was het credo van de veteraan. Daarom bleef hij liever in de schaduw. Tot nu.

Zwezerijnen was een uitstekende bokser met een geweldige rechtse. "Ik was altijd fit en klaar om te vechten", zegt hij stellig. Hoe langer hij vocht, des te meer ontwikkelde hij een tactiek waarbij hij achteruit liep en vooral zijn rechterstoot gebruikte om zijn tegenstanders naar de grond te slaan.Harde opvoeding

Zijn vader, die dertien jaar van zijn leven met tbs achter de tralies doorbracht, drilde Zwezerijnen. Hij deed het maximale om zijn zoon op sportief gebied te stimuleren. "Ik kon weinig goed doen bij hem, of ik nou won of verloor. En als ik verloor, gingen we uit elkaar", zegt hij. "Dus kwam het wel eens voor dat mijn vader na een verliespartij gewoon wegreed en mij liet kopen."

[Image:3164474|Ben liet zijn kinderen thuis voor visite met elkaar boksen: 'Net zolang tot ze gingen janken, en dat deden ze allemaal.']

Negen jaar na de oprichting van De Voltreffer, in 1970, werd Zwezerijnen prof. Hij zou zestien partijen winnen met tien knock-outs en vier verliespartijen. Hij ging nooit echt knock-out. In 1974 bekroonde hij zijn harde werken met het Nederlandse kampioenschap in het zwaarweltergewicht, die hij in 1975 in zijn laatste partij succesvol verdedigde. "Toen besefte ik dat ik goed kon vechten", zegt Ben. Een vechter die zichzelf tot aan zijn laatste gevecht onderschatte.

"Ben stond lang in de top-10 van Europa en in 1975 zelfs even - als enige Nederlander - in de top-10 van de wereld", vertelt Van der Vorst trots. Hij vocht in Nederland, Frankrijk en Indonesië. De jaren 60 en 70 waren de hoogtijdagen van de sportschool, met veel vechters die streden voor het landskampioenschap.Erkenning

Heeft u te weinig erkenning gekregen£ "Vroeger al was ik mij ervan bewust dat ze mij in de maling namen", zegt hij resoluut. "Dan kreeg ik een klein stukje in de Gong (een boksblad red.) en een opkomende bokser een heel groot verhaal." Door een dikke laag van gehardheid en koelte, is te zien dat Zwezerijnen het wat doet.

Veel geld leverden zijn gevechten niet op. Hij vocht voor de eer van Jutphaas, zijn sportschool en die van zichzelf. "Had ik maar eens in de boekhouding van promotors gekeken", zegt hij koeltjes. Wel hield hij een misvormde hand aan zijn carrière over; zijn ring- en middelvinger kan hij niet meer strekken, wat handen geven lastig maakt. Hij doet er laconiek over. "Je maakt jezelf harder en zo wordt je ook geboren. Wat is hard, wat is pijn£", zeg hij.

[Image:3164509|De gehavende hand van Ben.]

Bokstempel van Midden-Nederland

"We zijn hier in de bokstempel van Midden-Nederland", zegt Van der Horst, terwijl hij door de gang van de sportschool loopt. "Vroeger was dit de huiskamer van boksend Nederland, met horecapersoneel, pooiers en penoza die hier rondliepen", zegt hij. Het is de plek waar hij al zestig jaar rondloopt als wedstrijdbokser, trainer en boksliefhebber.

De materialen van de sportschool zijn tegenwoordig van hogere kwaliteit. Toch verlangt Zwezerijnen terug naar die oude tijd, toen hij zes of zeven vechters had lopen die om het landskampioenschap vochten. En bij wie zie je de potentie van een groot kampioen£ "Als ik hier rondloop, draai ik mijzelf meteen weer om. De meesten mensen willen hier gewoon boksen als recreant", zegt hij weemoedig. "Sammy (Wagensveld red.) is een goede jongen", verbetert Van der Vorst hem. Dat is een jongen van de club en doet mee met de nationale top." Toch weet Van der Horst ook dat het potentieel in Jutphaas tegenwoordig dun is in vergelijking met de hoogtijdagen van de sportschool.

[Image:3163949|Ben schut de hand van Mohammed Ali na zijn gevecht in Indonesië.]

Mentaliteit

Volgens de voormalig kampioen is het verschil tussen boksers van vroeger en nu erg groot: "De mentaliteit van boksers is veel beroerder geworden." Zoon Peter zit rustig aan de bar. Zelf 8-voudig Nederlandskampioen en een van de beste Nederlandse vechters van zijn generatie. "Tegenwoordig zijn 98 van de honderd mensen die komen trainen recreanten. Vroeger waren het meer straatschoffies die er tijdens trainingen opklapten", zegt hij met dezelfde weemoed als zijn vader.

Dertig jaar lang stond de bokser aan de deur van de Utrechtse studentendiscotheek De Woolemolloo en seksclub La Cloche. Was dat de reden dat al die foute types in de begintijd van de sportschool langskwamen£ "Nee, eind jaren 60 en 70 was De Voltreffer de eerste sportschool waar je overdag kon trainen. Mensen die overdag minder te doen hadden, zoals Penoza, de spelers van FC Utrecht en horecapersoneel, konden hier toen terecht", zegt Van der Horst.

Die tijd krijgt Zwezerijnen helaas niet meer terug, maar hij blijft hopen op de dag dat een wereldtopper zijn sportschool vertegenwoordigt op het hoogste podium.

Vandaag ontving hij de Anna van Rijnpenning uit handen van burgemeester Frans Backhuijs, en vanavond wordt zijn boek 'Liever dood dan verliezen' gepresenteerd in De Voltreffer. De lijfspreuk die hij van zijn vader meekreeg en in ere hield.

[Image:3164529|De vrienden Ben Zwezerijnen en Boris van der Vorst.]
Auto total loss na botsing met laadklep bij Mijdrecht
MIJDRECHT - Een automobilist is vrijdagavond op de N201 tussen Amstelhoek en Mijdrecht op een openstaande laadklep van een bakwagen gebotst. Beide voertuigen liepen door de botsing forse schade op.

Het is niet bekend of er ook gewonden zijn gevallen. Volgens een ooggetuige had de bestuurder van de bakwagen de laadklep open gedaan om de lading te controleren, maar kon de klep daarna niet meer dicht.

Het verkeer op de N201 stond enige tijd vast na het ongeluk.

Ongeluk met trams was drie keer schuld van automobilist, schade: 5 miljoen euro
UTRECHT - Dat er dit voorjaar in Utrecht en Nieuwegein drie aanrijdingen waren tussen automobilisten en trams, was drie keer de schuld van de automobilist. Dat zegt de provincie Utrecht, dat na de ongelukken een onafhankelijk onderzoek liet uitvoeren.

De provincie is verantwoordelijk voor het beheer en de veiligheid van het tramsysteem en vroeg om het onderzoek vanwege het opvallende aantal ongelukken in korte tijd. Het ingeschakelde onderzoeksbureau heeft vervolgens gekeken of er een samenhang is tussen de drie incidenten.Verwijtbaar rijgedrag

Het bureau concludeert dat in alle gevallen sprake is van verwijtbaar rijgedrag door de betrokken automobilisten. In verschillende omstandigheden en door diverse oorzaken hebben de drie automobilisten het rode verkeerslicht en de naderende tram genegeerd.

De verkeerslichten op de kruisingen functioneerden goed, evenals de seinen voor de trambestuurders. De trambestuurders hielden zich bij het naderen van de kruising ook aan het seinbeeld en aan de baanvaksnelheid maar zij konden ondanks de noodstop die werd ingezet een aanrijding niet meer voorkomen.Reparaties kosten miljoenen

Alle drie de trams ontspoorden. Bij het ongeluk in maart op de Uithoflijn bij stadion Galgenwaard bleef het bij materiële schade. Bij het ongeluk in april op de Koekoekslaan in Nieuwegein moest de automobilist naar het ziekenhuis. En bij het ongeluk in mei bij halte Doorslag in Nieuwegein raakten zes mensen lichtgewond.

Door de aanrijdingen raakten vijf trams ernstig vernield. De reparatieschade is inmiddels 5 miljoen euro. Die kan nog verder oplopen, omdat nog onduidelijk is of één van de trams die bij de aanrijding op de Uithoflijn betrokken was total loss moet worden verklaard. De provincie Utrecht voert een juridische procedure om de kosten te verhalen op de verzekeringsmaatschappij van de automobilisten.

De provincie gaat samen met de gemeenten Utrecht en Nieuwegein wel maatregelen nemen om de kans op ongelukken te verminderen. Het gaat daarbij onder meer om het bijplaatsen van waarschuwingsinstallaties bij de kruisingen.

Derde verdachte aangehouden voor gewelddadige woningoverval in Houten
HOUTEN - De politie heeft een derde verdachte aangehouden voor de gewelddadige woningoverval aan de Baarssloot in Houten. Daar werd zondagavond op 6 september een 60-jarige man in zijn huis overvallen.

Dankzij een opletende buurtbewoner was de politie die avond snel ter plaatse. De daders leken in eerste instantie te ontkomen, maar dankzij buurtbewoners, recherchewerk, een politiehelikopter en een hondgeleider, konden nog dezelfde avond de eerste verdachten worden aangehouden. De bewoner werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

De politie liet toen weten dat het om jongeren van 19, 16 en 15 jaar oud ging. Van hen is er inmiddels één heengezonden omdat hij vermoedelijk niet was betrokken bij de overval.

Na onderzoek werd duidelijk dat er nog een persoon was die wel bij de overval betrokken moet zijn geweest. De politie wist de identiteit van deze persoon te achterhalen, waarna hij vandaag kon worden aangehouden.

Alle drie de verdachten zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris en zitten nu in voorarrest. Het gaat om minderjarige jongens uit Utrecht en Nieuwegein.

FC Utrecht - RKC: Van Overeem vervanger zieke Timber
UTRECHT - Quinten Timber ontbreekt zaterdag in de selectie van FC Utrecht, voor de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. De middenvelder liet vrijdag de training aan zich voorbij gaan. "Ziek", luidde de korte maar krachtige uitleg van trainer René Hake. Afgaande op de vrijdagtraining is Joris van Overeem zijn vervanger.De komende drie wedstrijden veel punten halen

FC Utrecht heeft tegen RKC Waalwijk iets te recht te zetten, na de 1-0 nederlaag van afgelopen weekend tegen FC Twente. "Totaal onnodig dat je die verliest. Maar met 0-0 had je ook een katerig gevoel gehad, omdat je beter voor de dag wilt komen", zegt Willem Janssen daarover. Ondanks die nederlaag staat FC Utrecht nog altijd derde. "We zijn vier wedstrijden onderweg, dus naar de stand kijken heeft nog niet zoveel nut", aldus de aanvoerder.

[Video:3164075|Willem Janssen: "We beseffen dat we de komende drie wedstrijden veel punten moeten halen"]

Het moet mogelijk zijn dat FC Utrecht na de komende week, waarin het drie keer in actie komt, nog steeds derde staat. De ploeg speelt achtereenvolgens tegen RKC Waalwijk, NEC en PEC Zwolle. "We beseffen dat we de komende wedstrijden veel punten moeten halen", weet Willem Janssen. "Maar negen punten kun je alleen maar halen als je de eerste wedstrijd wint, dus je moet nu alleen maar kijken naar RKC", vult trainer René Hake zijn aanvoerder aan.RKC is geen makkie

En dan moet het beter dan vorige week, vindt de trainer. "Uiteindelijk moeten wij zorgen dat we ons beter laten zien als tegen Twente, dus meer zoals tegen Feyenoord en Sparta", stelt Hake, die hoopt dat zijn spelers het nodige opgestoken hebben van de nederlaag. "Het begint met de dag na de wedstrijd de wedstrijd nabespreken. Waar hebben we het laten liggen, waar hadden we andere keuzes moet maken. Daar kwam uit dat we te snel de lange bal gingen spelen terwijl we wel de vrije mensen hadden."

[Video:3164073|René Hake waarschuwt voor de lengte van RKC]

Niet alleen de volgers, ook René Hake vindt dat FC Utrecht gezien de kwaliteit van de selectie moet winnen van de Waalwijkers. Maar hij waarschuwt ook, want RKC is geen makkie. "RKC is een ploeg die al een paar jaar laat zien dat ze verzorgd voetbal proberen te spelen. Bovendien hebben ze lengte in de ploeg, waardoor ze opportunistisch kunnen spelen maar ook gevaarlijk zijn in dode spelmomenten."De visie van Kruys

Analist Gert Kruys weet hoe RKC aangepakt moet worden. "De sleutel is om via de zijkanten RKC kapot te spelen. En Utrecht heeft Sander van de Streek achter de hand, die altijd goed is voor een paar goals." Maar hij wijst ook op de sterke punten van de Brabanders. "Michiel Kramer is een gevaarlijke spits en ze willen altijd voetballen, opbouwend van achteruit."

[Video:3164206|Gert Kruys: 'Uitkijken voor Kramer']

LEES OOK
ProRail: storing op spoor ontstond in telefonieserver
UTRECHT - De telefoonstoring op het spoor van donderdag aan het begin van de avond lijkt te zijn ontstaan in de telefonieservers van ProRail in Rotterdam. Dat blijkt volgens de spoorbeheerder uit een eerste voorlopig onderzoek. Door de storing lag het treinverkeer een uur plat in het hele land, ook daarna reden er maar mondjesmaat treinen.

Volgens ProRail werkte de back-up in Rotterdam niet, maar de tweede back-up in Amsterdam wel. Tussen de overschakeling van het reguliere systeem naar de tweede back-up zat echter een periode waarin het telefoonsysteem nog niet stabiel werkte, aldus ProRail. Uit veiligheidsoogpunt is daarom besloten in die periode het treinverkeer in het hele land stil te leggen.

Door de storing was er geen communicatie met de verkeersleiding op verschillende stations. Na een klein uur kon het treinverkeer weer worden opgestart, maar het bleef de rest van de avond ontregeld.

De oorzaak van deze storing is in elk geval een andere dan de telefoonstoring op het spoor op 31 mei. Toen werkte er geen enkele back-up, zegt de spoorbeheerder. Na dat incident zijn er maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. ProRail zegt de storing van donderdag nog wel nader te onderzoeken.

Via het telefoonsysteem van provider Mobirail communiceren treindienstleiders met de machinisten in de trein over incidenten, bijvoorbeeld als er langzamer moet worden gereden omdat er iemand op het spoor loopt.

NS-topvrouw Marjan Rintel liet vrijdag in het radioprogramma 1 Op 1 (NPO Radio 1) weten dat ze twee storingen in één jaar "echt te veel" vindt. Ze zegt dat ze ProRail gaat vragen "om de garantie dat ditniet meer gebeurt".

Dit boek vertelt de verhalen uit een van de kleinste dorpjes uit de provincie
WAVERVEEN - Het is misschien een van de kleinste dorpjes van de provincie, maar aan geschiedenis geen gebrek in Waverveen. Al helemaal in het privémuseum van Jan Compier. De verhalen en objecten die hij in de afgelopen 40 jaar verzamelde, vormen de basis van het eerste boek over Waverveen, dat dit weekend wordt gepresenteerd.

Van een tortelende Prins Bernhard en Juliana in de Botshol, een schout die er met de dorpskas vandoor ging tot verhalen over Dikke Dorus, Jan Spuugie en Blauwe Han - de verhalen liggen voor het oprapen. Het nieuwe boek probeert met al die verhalen de geest van het dorp te vatten.

[Video:3162660|Wie Waverveen wil kennen, kan niet om Jan Compier heen]

Volgens Compier ligt die geest vooral in de gemeenschapszin. Want ondanks dat mensen in Waverveen redelijk ver uit elkaar wonen, kent men elkaar goed. Dat is het een van de bijzonderheden van het leven in een klein dorp. "Hier kennen buren die op twee kilometer afstand wonen elkaar goed. In Amsterdam kennen ze elkaar zelfs niet als ze tien meter van elkaar af wonen", lacht Compier

Ook het boerenbestaan speelt een belangrijke rol in Waverveen. Het museum van Compier ligt dan ook vol met oude landbouwwerktuigen.

Veel Waverveners staan bekend onder hun bijnaam, zoals Jan Spuugie, die altijd een blikje bij zich had om zijn pruimtabak in uit te spugen. Of Blauwe Han, die na één borrel al een blauwe neus kreeg. Het waren vaak niet de meest charmante namen, met een gekscherende insteek. Of hij zelf ook een bijnaam heeft weet Compier niet. "Waarschijnlijk heb ik een bijnaam die ze aan mij nog niet bekend gemaakt hebben."

Provincie hoopt dat IJsselsteiners vanaf oktober minder last hebben van piepende trams
IJSSELSTEIN - De provincie Utrecht hoopt dat IJsselsteiners vanaf volgende maand een stuk minder last hebben van het gepiep van de tram. Op acht locaties bij de trambaan wordt een smeerinstallatie geplaatst die het snerpende geluid van de trams moet zien te voorkomen.

De geluidsoverlast in IJsselstein speelt al sinds maart, toen na maanden van werkzaamheden de vernieuwde tram weer door IJsselstein ging rijden. Het geluid van metalen wielen die in de bochten de metalen rails raken, gaat volgens veel inwoners door merg en been. Rond de Praagsingel, tramhalte Binnenstad en de Weegbree is de overlast het grootst.

De provincie probeerde al eerder om de klachten te verminderen. Zo rijden er na 22.00 uur 's avonds geen trams meer, werd er op sommige punten langzamer gereden en werd er zelfs een speciaal smeervoertuig uit Amsterdam gezet. Maar dit hielp allemaal te weinig.Maat vol

In juni was het genoeg voor de gemeente IJsselstein. Wethouder Peter Bekker stuurde een brief naar de provincie waarin hij zei dat de oplossing te lang op zich liet wachten. De provincie liet vervolgens weten smeerinstallaties te willen aanleggen.

In de eerste plannen zouden die al in augustus worden geplaatst. Maar volgende maand is het dan echt zover, laat de provincie nu weten. Van de acht installaties, worden er zes in IJsselstein geplaatst. Als de tram nadert, zorgt de installatie in beide rijrichtingen automatisch voor smering en verbetert daarmee het contact tussen de wielen van de trams en de rails.

Een exacte datum voor het plaatsen van de smeerinstallaties kan de provincie niet noemen. Dat komt omdat bij de fabrikant nog niet voor alle installaties de benodigde onderdelen binnen zijn. Wel belooft de provincie dat de eerste smeerinstallaties volgende maand worden geplaatst. De totale kosten voor het verhelpen van de piep zijn inmiddels opgelopen tot bijna een miljoen euro.LEES OOK
Deze Utrechtse buurten moeten voor 2030 van het gas af
UTRECHT - Utrecht heeft opnieuw twintig buurten in de stad aangewezen die in 2030 aardgasvrij moeten zijn. Eerder was al bekend dat de gemeente in vier buurten in Overvecht-Noord af wilde van gasaansluitingen. De bedoeling is dat de operatie bijna 70.000 ton CO2-uitstoot bespaart, maar dan moet de Rijksoverheid wel over de brug komen, herhaalde wethouder Lot van Hooijdonk vandaag nog eens.

[Image:3164118|Deze delen van Utrecht moeten in 2030 aardgasvrij zijn.]

De 40.000 huizen in de 24 buurten in Utrecht zijn geselecteerd omdat ze vrijwel zeker op stadsverwarming of een ander warmtenet kunnen worden aangesloten, zonder dat de kosten hoger worden dan met aardgas. Ook verwacht de gemeente weinig 'gedoe' voor wijkbewoners en ondernemers. Het plan is vandaag voorgelegd aan de gemeenteraad.

Energiewethouder Van Hooijdonk presenteerde de selectie vanmorgen als onderdeel van een visie waarin voor in totaal 94 buurten is bepaald wanneer ze aardgasvrij zouden moeten zijn. Op die manier probeert Utrecht met drie stappen in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn, zoals dat landelijk is afgesproken in het nationaal klimaatakkoord.

Kies in deze graphic voor tijdvak 1 (2021-2030), 2 (2030-2040) of 3 (2040-2050):

[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/6144a8ecc5842]

De gemeente wil met bewoners en andere betrokkenen van de eerste buurten bespreken hoe de huizen schoner en duurzamer kunnen worden verwarmd. Om dat vast te stellen verwacht wethouder Van Hooijdonk zeker acht jaar nodig te hebben. Voor elk wijkuitvoeringsplan is apart toestemming van de gemeenteraad nodig. Dan krijgt elke bewoner een aanbod om over te stappen.

[Video:3164378|Wethouder Lot van Hooijdonk: Hoe het Rijk regelt kan me eerlijk gezegd niets schelen, maar we drukken pas op de startknop als het aanbod er ligt.]

Overigens is de keuzevrijheid bij dat aanbod beperkt. "In Den Haag wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving en we weten nog niet precies hoe die uitpakt", zegt Van Hooijdonk tegen RTV Utrecht. "Er staat in ieder geval in dat mensen altijd een andere keuze mogen maken. Maar die moeten dan minimaal net zo duurzaam zijn. Je mag dus geen kolenkachel neerzetten."

Toch moet Van Hooijdonk nog steeds een enorme slag om de arm houden. Volgens haar kan Utrecht pas echt beginnen met de zogenoemde energietransitie als het Rijk de randvoorwaarden heeft geregeld. Een keiharde belofte is volgens de wethouder dat het voor inwoners van Utrecht kosteloos verloopt. In het klimaatakkoord staat ook dat er voor de meeste huishoudens moet er een 'woonlastenneutraal' aanbod nodig is. Maar dat is er nog niet.

Lees ook: Utrecht krijgt Overvecht niet van het gas af en doet dringend beroep op het Rijk

"We hebben met elkaar afgesproken dat dat betaalbare aanbod er moet komen, zegt Van Hooijdonk. "Hoe de Rijksoverheid dat regelt kan me eerlijk gezegd niets schelen. Misschien met subsidies of belastingen, of een andere manier. Maar wij drukken pas op de startknop als het er ligt."

[Kader:Utrecht aardgasvrij

"Aardgas is een fossiele brandstof. Dat betekent dat er CO2 vrijkomt als je het verbrandt. De uitstoot van CO2 draagt bij aan opwarming van de aarde, en daarmee aan klimaatverandering. Daarom willen we in Nederland en Utrecht stoppen met het gebruik van aardgas, en overstappen op schone energie. Zo blijft Utrecht een prettige en gezonde stad voor iedereen. Ook voor onze kinderen en kleinkinderen."

Bron: Gemeente Utrecht]

Intussen zit de gemeente niet stil, aldus Van Hooijdonk. "We wachten niet, want we denken dat we onze vragen aan het Rijk beter kunnen stellen als we doorgaan, verder studeren, meer uitzoeken, met mensen in de stad in gesprek gaan. Ik neem aan dat het Rijk zich aan de afspraken houdt, maar als dat niet gebeurt dan gaan we minder hard met minder resultaat. We zouden dat betreuren, want wij zijn er met dit verhaal klaar voor."

[Video:3164379|Deze bewoners van de Dichterswijk zijn overwegend positief over de plannen van de gemeente]

LEES OOK
Voorlopig geen kort geding over Concours d'Elegance op Paleis Soestdijk
SOESTDIJK - De organisatoren van autoshows 402 Automotive en de organisatie achter het Concours d'Elegance op Paleis Soestdijk stoppen het aangespannen kort geding tegen de Staat. Met de dinsdag op de persconferentie aangekondigde coronaversoepelingen door het demissionaire kabinet zijn de organisatoren tevreden.

402 Automotive had het kort geding aangespannen omdat het bedrijf de verschillende eisen die aan verschillende sectoren worden gesteld niet uit te leggen vond. "Voetbalstadions mogen helemaal vol, maar wij mogen bij indoorshows maar 75 procent van het normale aantal kaarten verkopen", gaf directeur Ronald van den Broek eerder als voorbeeld. "Dat valt niet uit te leggen."

De organisator van het Concours d'Elegance sloot zich bij het kort geding aan nadat ze met verbazing had gekeken naar de beelden van de Grand Prix van Nederland in Zandvoort. Een week eerder zou het classic oldtimer-evenement voor de tweede keer op Paleis Soestdijk worden gehouden, maar het moest worden afgeblazen. De gemeente Baarn verleende geen vergunning. De volgende editie is in het laatste weekend van augustus volgend jaar.

Het kort geding diende dinsdagmiddag al, kort voor de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge. Vanwege nieuwe aanstaande maatregelen bood de rechter de keuze om over het huidige beleid te oordelen of de wijzigingen te toetsen die vanaf 25 september gelden. De organisator van autoshows koos om nog even te wachten.

Met de nieuwe regels vervalt de verplichte 1,5 meter afstand en mogen zogeheten doorstroomlocaties weer voor 100 procent worden gevuld. Dat komt op tijd voor de autoshow van 402 Automotive in Ahoy van eind oktober. Daar zijn nu 30.000 tot 40.000 mensen welkom op vertoon van de CoronaCheck-app. Daar is de organisator tevreden mee.

KNH verliest kort geding: horeca toch om middernacht dicht
PROVINCIE UTRECHT - De kroegen blijven voorlopig na middernacht gewoon gesloten. Dat bepaalde de rechter vrijdag in een kort geding dat was aangespannen door branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen de Staat.

KHN vond het willekeur dat het nachtleven gesloten moet blijven, terwijl andere coronamaatregelen worden versoepeld. De rechter laat weten daaraan niets te kunnen veranderen aan het politieke besluitvormingsproces, dat nog niet was afgerond toen de zaak werd ingediend.

De branchevereniging reageert teleurgesteld. "Volgens de rechter was KHN dus te vroeg, maar als we zouden afwachten zijn we te laat. De regeling is dan al in werking getreden en de clubs en discotheken worden dan al ongelijk behandeld."

Vanaf 25 september mag iedereen die getest, gevaccineerd of genezen is de horeca weer in. Als bezoekers een coronatoegangsbewijs kunnen overleggen mogen ze naar binnen. Zowel clubs, cafés als discotheken moeten om 00.00 uur sluiten. Evenementen binnen mogen 75 procent van de reguliere capaciteit bezetten.

Een kleine overwinning voor de KNH is dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen de verschillende soorten horeca. Eerder moesten clubs en discotheken nog gesloten blijven. "De sluitingstijd van 00.00 uur betekent wel dat een exploitatie van clubs en discotheken feitelijk nog steeds niet kan", aldus KHN. Het kabinet werkt nog aan steunmaatregelen voor de nachthoreca en voor ongeplaceerde evenementen.

Politie zit met vraagtekens over beschoten woning Vianen
VIANEN - De politie heeft nog geen idee wie verantwoordelijk is voor het beschieten van een huis in Vianen. Rond 03.30 kwam er meldingen binnen van harde knallen op de Joke Smitlaan. Daar bleken meerdere kogelgaten in de ramen te zitten.

De bewoners zijn ongedeerd maar erg geschrokken. De recherche is met het onderzoek bezig en er is een buurtonderzoek aan de gang. De politie hoopt vooral dat er omwonenden zijn met camerabeelden.

Nieuwegein krijgt een televisiesoap: 'We gaan op zoek naar het Nieuwegeinse DNA'
NIEUWEGEIN - In theater De Kom zijn ze druk bezig met de productie van een Nieuwegeinse buurtsoap, die straks bestaat uit meerdere afleveringen. Hierin worden verhalen verwerkt van gewone Nieuwegeiners. "We willen Nieuwegeiners verbinden en trots maken."

Ter voorbereiding interviewde programmamaker Oscar Kocken verschillende Nieuwegeiners. "Heel leuk om de verschillende verhalen te horen", zegt hij. "Het is grappig en bijzonder hoe iedereen begint met een hoop gezeur over deze plek en haar gebreken, om vervolgens richting het einde van het gesprek te ontdooien en en te erkennen dat ze eigenlijk allemaal wel trots zijn op Nieuwegein."

Projectleider Jorunn Labordus: "We vragen deelnemers naar hun gevoelens bij Nieuwegein en de (mooie) plekken die bij deze mensen een speciale geschiedenis hebben." Het is een zoektocht naar verhalen uit alle Nieuwegeinse wijken. "We willen geen soap maken van bovenaf, maar juist een productie vanaf onderaf. Een soap die we vóór en vooral mét Nieuwegeiners maken. Geen bekende wethouders of beroemdheden dus.

[Image:3163901|Rooie Arie over 'zijn' Nieuwegein.]

Ontroerend en hilarisch

Volgens Labordus krijgt de soap een licht absurdistisch verhaal: "Een leuke, grappige, ontroerende en soms hilarische verhaallijn is een betere omschrijving." Een professionele scriptschrijver verwerkt deze verhalen tot een soap, waarbij veel gebeurtenissen overtrokken worden, 'zoals we dat van soaps kennen'. Dus veel deelnemers zullen niet direct hun eigen verhalen herkennen, denkt Labordus.

"Hopelijk herkennen ze wel de gemene deler: een stukje saamhorigheid", zegt ze. Maar ook de waarheid kan - net als in het echte leven - ontroerend zijn, weet de projectleider. "En we gaan nog toffe locaties scouten", zegt ze. Zoeken naar het Nieuwegeinse DNA

Het idee voor deze soap is ontstaan, omdat Nieuwegein dit jaar vijftig jaar bestaat. Bij theater De Kom wilde ze als cultuurdrager iets doen met de geschiedenis van de 'new town' Nieuwegein, zoals Labordus het noemt. Twee jaar geleden ontaarde dit in een festival met de Nieuwegeinse artiest Spinvis, waarbij de betrokkenen op zoek gingen naar het Nieuwegeinse DNA. In een stad als Nieuwegein die zo snel en zo explosief is gegroeid, is het gevoel van identiteit toch minder dan bij een oude stad, vindt ze. Met dit project loopt de zoektocht naar de ziel van Nieuwegein dus verder.

Theater De Kom wil graag helpen met het bij elkaar brengen van haar inwoners. "In de kern is het de bedoeling om de verbinding met elkaar te zoeken en de mensen trots te maken op Nieuwegein", zegt Labordus. En dat gaat zeker lukken, denkt ze. "Als je bundelt wat mooi is en wat je samen hebt, en het met elkaar doet", benadrukt ze.

Het productieteam is nog steeds opzoek naar Nieuwegeiners met interessante verhalen en mensen die graag een (figuranten)rol willen spelen. En het is zelfs mogelijk om jezelf te 'spelen'.

Tot 1 oktober is het mogelijk om je aan te melden.

Spakenburg is wangedrag van 'fans' meer dan zat
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het bestuur van voetbalclub Spakenburg heeft een deel van de zichzelf HKS (Harde Kern Spakenburg) noemende fans voor onbepaalde tijd een stadionverbod opgelegd. De reden daarvoor is het wangedrag rond de uitduels tegen Scheveningen en Kozakken Boys, en een wapenvondst na de thuiswedstrijd tegen Katwijk. "Het gros van deze groep is geen lid van onze club, maar zij schaden wel ons imago", schrijft het bestuur van de tweede divisionist op de website. "Wij draaien als vereniging wel op voor de materiële schade."

[Video:3164552|Bekijk hier het interview met SV Spakenburg-voorzitter Klaas Hartog]

"Wij als club zijn het intimiderende en provocerende gedrag van deze lieden, ook richting onze eigen vrijwilligers, meer dan zat", schrijft het bestuur. "Er is zowel in Scheveningen als in Werkendam, bezocht met busvervoer buiten de vereniging om, het nodige vernield. Dankzij de inzet van onze stewards, die van Kozakken Boys en hulp van een aantal eigen supporters, kon een enorme kloppartij voorkomen worden."

Na de thuiswedstrijd tegen Katwijk werd een plastic zak met zelfgemaakte slagwapens gevonden. "Daarmee zou het niet moeilijk zijn geweest iemand voor het leven te verminken", aldus het statement van de club. De club heeft bovendien sterke signalen dat drugsgebruik binnen deze groep eerder regel dan uitzondering is.

Spakenburg gaat de betreffende fans voor zover ze bij de club bekend zijn persoonlijk benaderen. Zo'n twintig supporters hebben nu een stadionverbod. Maar de club sluit niet uit dat die groep groter wordt. Ook zal de club deze informatie en degene om wie het gaat delen met politie, justitie en de overige clubs in de tweede divisie, zodat ook zij passende maatregelen kunnen nemen. De fans kunnen nog wel in beroep tegen het besluit.

[Image:3164144|De zelfgemaakte wapens (l) en een voorbeeld van de vernielingen (r)]

LEES OOK
Provincie en gemeente Utrecht willen herziening van plannen A27
UTRECHT - De provincie en de gemeente Utrecht verzoeken het Rijk om een herziening van het plan om de A27 bij Amelisweerd te verbreden. Zij zien betere, minder risicovolle alternatieven en willen met Den Haag om tafel om die plannen voor te leggen.

De provincie en de gemeente denken dat met deze alternatieve opties verdere vertraging voorkomen kan worden. Ze willen een onafhankelijk onderzoek instellen om die opties verder te onderzoeken.

De verbreding moet de drukte op het stuk snelweg opvangen. De kosten van de operatie worden geschat op zo'n 1,5 miljard. Nog voordat de bouw van start ging, gooide de stikstofcrisis roet in het eten.

Maar volgens de provincie en de gemeente is er geen tijd te verliezen. Zij stellen dat de bereikbaarheid van de regio in gevaar komt als maatregelen langer op zich laten wachten. "Bovendien zijn de verbouwing en verbreding van de A27 bij Amelisweerd dusdanig complex dat de risico's op vertraging en kostenoverschrijding hoog zijn", stellen gedeputeerde Arne Schaddelee (Mobiliteit) en verantwoordelijk wethouder Lot van Hooijdonk in de oproep aan het Rijk.Nieuwe discussie

De verbreding bij Amelisweerd levert al jaren verhitte discussies op. Veel Utrechters en organisaties willen niet dat er bomen worden gekapt ten behoeve van de snelweg. Er werden ruim 130.000 protesthandtekeningen gezet. Een actiegroep kwam al met diverse alternatieven voor verbreding, zoals de verlaging van de maximumsnelheid.

De gemeente en provincie stellen ook voor om de maximale snelheid op het traject te verlagen tot 80 kilometer per uur. Bovendien zou de snelweg mogelijk verbreed kunnen worden binnen de bestaande snelwegbak. Die bak moet volgens de huidige plannen verbreed worden om extra rijbanen aan te kunnen leggen.

Ook zien de gemeente en de provincie dat bewoners van Utrecht de laatste jaren steeds meer gebruik maken van openbaar vervoer, fiets en thuiswerken, al helemaal sinds de coronacrisis. Dat levert nieuwe discussie op over de noodzaak van een verbreding van de snelweg.

"Onze stelling is dat wij dit voor 1,5 miljard euro veel slimmer, moderner en duurzamer kunnen oplossen", aldus wethouder Lot van Hooijdonk. "Het project is bedacht om de spitspiek op te vangen. Ruim 60 procent van de gebruikers van de Ring heeft een herkomst of bestemming in de regio. Door die mensen betere alternatieven te bieden en meer over de dag te spreiden, ontstaat ruimte op de A27 voor automobilisten die dat echt nodig hebben."

Nieuwe voetbalclub op Papendorp wil graag een groen dak
UTRECHT - Sportvereniging SV Utrecht United is niet tevreden over het clubgebouw dat ze huren van de gemeente. Het gebouw ligt op sportpark Papendorp, en was vroeger in gebruik bij Magreb '90 en SVA Papendorp. Volgens politieke partij DENK zitten de toiletten op de verkeerde plek en zou het dak zonnepanelen moeten krijgen én groen moeten worden.

Tijdens het wekelijks vragenuur in de gemeenteraad stelde fractie-assistent Muamer Hajtic (DENK) vragen over het clubhuis. Hij deed dat namens een groot aantal partijen in de raad. De raadsleden waren afgelopen weekend te gast op het sportpark om de ingebruikname door SV Utrecht United te vieren. De partijen vinden dat de gemeente de club opzadelt met een clubhuis met veel tekortkomingen. Hajtic: "Utrecht United heeft aangegeven zonnepanelen en een groen dak op het gebouw te willen. Momenteel werkt het dunne metalen dak als een radiator bij warm weer en is er geen isolatie bij koud weer."

Ook met het ventilatiesysteem en de toiletten is veel mis. Zo ontbreken de toiletten bij de kleedkamers, ze zitten bij de kantine. "Deze toiletten zijn vaak niet te bereiken bij trainingsavonden omdat de kantine dan vaak gesloten is." En dan ontbreken er fonteintjes en spiegels "om de haren weer in orde te brengen".

Lees ook: Nieuwe voetbalclub SV Utrecht United moet gaan spelen op sportpark PapendorpVerbaasd

Wethouder Linda Voortman (GroenLinks) reageerde enigszins verbaasd op de vragen, volgens haar is er goed overleg met het bestuur van de nieuwe voetbalclub. Ze zegt ook blij te zijn met de komst van de voetbalclub naar Papendorp. De mogelijkheid voor kinderen uit Kanaleneiland om te voetballen was de laatste jaren flink afgenomen.

Volgens de wethouder is er voor de komst van de club flink geklust in het gebouw: "We hebben voorafgaand aan het begin van de huur schoongemaakt, onderhoud gepleegd en aanpassingen gedaan, nadrukkelijk in overleg met de vereniging."Kostbare zaak

Het dak van de kantine heeft een lichte constructies en kan geen zware installatie aan, en dus wordt de aanleg van zonnepanelen of een groen dak een zeer kostbare zaak, aldus de wethouder. En daarom denkt ze dat dit de komende jaren nog niet mogelijk is. Ook voor wat betreft de toiletten, fonteintjes en spiegels had ze geen goed nieuws: "Er zijn voldoende toiletten aanwezig. De indeling van het gebouw is in afstemming met de vorige voetbalvereniging ontworpen." En dus ziet ze geen mogelijkheden om extra toiletten aan te leggen.

De wethouder maakt een uitzondering voor een invalide-toilet, die ze wel wil aanleggen. En voor extra spiegels gaat ze graag in overleg met de vereniging om een duurzame oplossing te vinden.

Afgelopen zaterdag ging de club officieel van start op sportpark Papendorp en werd ook meteen de eerste wedstrijd gespeeld, door de Onder 18-teams van Utrecht United en Focus '07 uit Culemborg. Het werd 1-4 voor de gasten.

Utrecht wil vervoer over water stimuleren: 'Ik ben blij dat de markt laat zien dat het kan'
UTRECHT/NIEUWEGEIN - Voor het eerst zijn marktpartijen erin geslaagd om sloop- en bouwmateriaal emissieloos te vervoeren van en naar de binnenstad van Utrecht. De gemeente Utrecht kijkt samen met de provincie Utrecht en Rijkswaterstaat hoe ze de mogelijkheden voor vervoer over water verder kunnen ontwikkelen.

Met behulp van een elektrische boot, die geen CO2 uitstoot, werden vandaag containers met bouwmaterialen afgeleverd op de Oudegracht en vervolgens vol met afval weer opgehaald. Op nummer 33-35 wordt de voormalige meisjesschool omgebouwd tot appartementen. De Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg is erg blij met de samenwerkende partijen: "Dit soort initiatieven zijn echt wat we willen in Utrecht. En ik ben blij dat de markt laat zien dat het kan", zegt hij.

[Video:3163412|Bouwbedrijven kunnen vanaf vandaag bevoorraad worden door elektrische boten in de binnenstad.]

Luchtkwaliteit

Eerenberg hoopt dat 'goed voorbeeld doet volgen', en benadrukt dat het goed is voor de luchtkwaliteit, het behoud van de grachten en de doorstroming, met meer ruimte voor fietsers, op de grachten. "Ik kan mij voorstellen dat dit voor veel Utrechters fijn kan zijn", zegt hij. Mede daarom wordt horeca bijvoorbeeld al meer dan tien jaar elektrisch bevoorraad via het water met een boot van de gemeente Utrecht.

Directeur Martin van Lambalgen van bouwbedrijf Van Zoelen denkt terug aan de Romeinen die in onze regio veelvuldig gebruik maakten van het beschikbare water. "We doen precies hetzelfde, alleen nu elektrisch", zegt hij.

[Image:3163621|Bouwafval komt via een loopband op de boot terecht.]

Efficiënt

Van Lambalgen is zeer tevreden met de resultaten van de afgelopen tijd, met het op- en aanvoeren van sloop- en bouwmateriaal. De afgelopen tijd waren ze druk met het optimaliseren van het proces. Hij vindt transport over water iets complexer dan over land, maar wel veel leuker. En door goede samenwerking met de verschillende partners is hij heel tevreden over hoe het tot nu toe is gegaan.

"Het is fantastisch om dit te doen en het is genieten dat het op deze manier kan", zegt hij blij in de zon bij een werf aan de Oudegracht. Bouwvakkers leggen een hele hoop stenen en ander afval uit de werfkelder op een lopende band. Deze band loopt tot aan het water van de gracht. Buiten komt het afval op een van de vier containers op een boot te liggen. Personeel helpt de stenen over de containers te verdelen.

[Image:3163622|Bouwafval op de containers die op de boot staan.]

Complex proces

"Het is even wat complexer, zeker met alle regelgeving. We zijn niet alleen op het water", zegt Van Lambalgen. En plannen gebeurt samen met gemeenten, de havendiensten en met de eigen logistieke bewegingen. "Als al die partijen netjes achter elkaar staan en goed overleggen, is het net als een spoorlijn", stelt de ondernemer. De planning van het bedrijf is nu zelfs beter geregeld, omdat het gedwongen wordt om 'beter te sturen', benadrukt Van Lambalgen.

De transitie is nog niet efficiënter dan vervoer over land. "Alleen kent vervoer over land inmiddels heel veel beperkingen en is dit het beste alternatief. En straks is het waarschijnlijk de enige mogelijkheid om zwaar transport in de binnenstad mogelijk te maken", zegt hij.Utrechters profiteren

Frank Ardesch van Cityport of Utrecht is een van de initiatiefnemers en heeft de ambitie om een systeem van logistieke hubs voor logistiek over water in de regio te gaan realiseren. Op dit moment wordt gebruik gemaakt van de Liesboschhaven in Nieuwegein. Volgens hem profiteren Utrechters en bewoners van de betreffende gebieden van de plannen om de rol van vervoer over water te vergroten. "Straks kunnen particulieren en bedrijven hun goederen en materialen via het water laten op- en afvoeren", zegt Ardesch.

Uiteindelijk is het de bedoeling om verschillende (afval)stromen te bundelen. Dit zorgt voor maximale efficiëntie en duurzaamheid. Bilge Atasoy, docent op de afdeling Maritieme en Transporttechnologie aan de TU Delft, is met een soortgelijk project in Amsterdam bezig. Zij benadrukt dat het combineren van verschillende (afval)stromen een 'game changer' kan zijn om de beschikbare capaciteit op het water te benutten.

Het is van belang om te zoeken naar nieuwe en bestaande plekken om logistiek over water mee te faciliteren, zegt zij. Vandaag was de microhub op de werf aan de Oudegracht nummer 33, morgen kan dit op een andere plek zijn. "En vervolgens kun je kijken naar de mogelijkheden voor het gebruik van (elektrische) fietsen voor het brengen en ophalen van bijvoorbeeld afval", zegt Atasoy.

[Image:3163620|De boot vaart weg.]

Maar kan iedereen straks nog wel met zijn eigen bootje of roeiboot het water op£ Eelco en Ardesch zijn hier helder in: vervoer over water vormt geen bedreiging voor andere gebruikers van het water. "De grachten zijn voor iedereen, en we hebben geen aanleiding om te denken dat dit voor opstoppingen gaat zorgen", zegt Eerenberg.

Stichtste Vecht wil miljoen van het Rijk voor bouw van 759 woningen
STICHTSE VECHT - De gemeente Stichtse Vecht gaat 759 woningen bouwen. In het kantoorgebouw van Fujitsu in Maarssenbroek komen 260 studentenwoningen. Op het terrein rondom het gebouw komen nog eens 499 woningen. Dertig procent wordt sociale huur en nog eens dertig procent middenhuur.

Om de financiering rond te krijgen, klopt de gemeente aan bij het Rijk. Deze week wordt een aanvraag voor een bijdrage van 1 miljoen euro uit de Woningbouwimpuls van het ministerie van Binnenlandse Zaken gedaan.

Om de verpaupering van het kantorengebied tegen te gaan en tegelijkertijd iets aan de enorme vraag naar woningen te doen, wil de gemeente de kantorenlocatie Planetenbaan en Het Kwadrant omvormen naar een woonlocatie. Uiteindelijk moeten er 2300 woningen komen.Goed nieuws

"Achter de schermen werken we hard aan de omvorming van de Planetenbaan en Het Kwadrant tot een betaalbaar en aantrekkelijk woonmilieu. Met 2300 woningen is het voor de komende jaren de grootste ontwikkellocatie van Stichtse Vecht", vertelt verantwoordelijk wethouder Frank van Liempdt. "Dit project is goed nieuws voor de woningzoekenden in onze gemeente, want er is grote behoefte aan deze woningen."

Naar verwachting wordt met de verbouwing van het kantoorgebouw naar studentenwoningen dit jaar nog gestart. Met de nieuwbouw wordt volgend jaar begonnen.

Layan (13) en Karam (12) protesteren tegen dreigende uitzetting
DEN HAAG/AMERSFOORT - In Den Haag is vandaag geprotesteerd tegen de mogelijke uitzetting van de 13-jarige Layan en de 12-jarige Karam. De kinderen vluchtten vijf jaar geleden samen met hun moeder uit Syrië. Op dit moment verblijven ze in een asielzoekerscentrum in Amersfoort.

De burgeroorlog in Syrië maakte dat dit gezin naar Nederland vluchtte. Hun vader raakte in de oorlog vermist en het is altijd nog onduidelijk of hij in leven is. Layan en Karam wonen inmiddels meer dan vijf jaar in een asielzoekerscentrum, maar echt een fijne plek is het niet: "Het is een beetje net als een gevangenis, je mag daar niks."

[Video:3163519|Layan en Karam willen graag in Nederland blijven]

Nederlands

Layan en Karam spreken inmiddels beter Nederlands dan Syrisch. Ze gaan naar school in Amersfoort en hebben daar vriendjes en vriendinnetjes. Layan heeft een aangeboren aandoening die ervoor zorgt dat haar botten niet sterk zijn. In Syrië werd ze slecht geholpen.

"Mijn dokter had de verkeerde gegevens dus mijn bot groeide scheef. En toen moest hij die breken met zijn handen en zonder narcose. Dus ik lag gewoon wakker"", vertelt ze.Naar Marokko

Ze hopen op een verblijfsvergunning, maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zegt dat ze naar Marokko moeten. Moeder Hafsa heeft naast de Syrische namelijk ook de Marokkaanse nationaliteit. Maar Marokko wil niet meewerken omdat de kinderen niet de Marokkaanse nationaliteit hebben.

Journalist en programmamaker Sinan Can maakt zich er boos over zet zich op persoonlijke titel in voor Layan en Karam. "Ik vind als mens dat we er alles aan moeten doen, om de leefwereld van een kind zo mooi mogelijk te maken. We leven in Nederland en voor mij betekent dat dus zo mooi mogelijk maken binnen de landsgrenzen van dit land."IND

De IND wil niet op de zaak van Layan en Karam reageren omdat het gaat om individuele dossiers. Staatssecretaris van Asielzaken Broekers-Knol zei onlangs in antwoord op schriftelijke vragen van GroenLinks dat bij de beslissing niet gekeken wordt naar de persoonlijke ontwikkeling van Layan en Karam.

[Image:3163574|Layan en Karam tijdens de actie vanmiddag.]
Auto op dak van parkeergarage La Vie in Utrecht geblust
UTRECHT - De auto die in brand stond op het dak van parkeergarage La Vie bij de Bijenkorf in Utrecht is geblust.

De brand brak rond 18.15 uur om nog onbekende reden uit, maar kon snel geblust worden. Niemand raakte gewond.

De parkeergarage is inmiddels weer vrijgegeven voor gebruik.

[Image:3163619|Brand op het dak van parkeergarage La Vie][Tweet:https://twitter.com/vrutrecht/status/1438542417007886341][Tweet:https://twitter.com/vrutrecht/status/1438539545197301760]
Telefoniestoring verholpen, treinen rijden weer volgens normale dienstregeling
PROVINCIE UTRECHT - De telefoonstoring op de verkeersleidingsposten van de spoorwegen is verholpen. De NS heeft het treinverkeer donderdagavond rond 19.00 uur weer beperkt opgestart. Vanwege de veiligheid was ervoor gekozen al het treinverkeer stil te leggen.

Vanaf vrijdagochtend rijden de treinen weer volgens de normale dienstregeling. Wel kan het voorkomen dat
er op een bepaalde plek een andere trein rijdt dan normaal. "Niet iedere trein staat op de juiste plek, maar dat gaan we zo snel mogelijk oplossen", aldus een woordvoerder van de NS. "Het is dus niet zo dat treinen niet zullen rijden, maar het kan voorkomen dat even een andere trein wordt ingezet."

Het treinverkeer bleef de rest van donderdagavond ontregeld. Daarom adviseerde de NS mensen hun reis zoveel mogelijk uit te stellen. De inzet van treinen nam in de loop van de avond mondjesmaat toe.

De vervoerder zette geen vervangend vervoer in. "Nee, dat doen we niet en dat komt omdat daar eigenlijk geen beginnen aan is. Er kunnen zo'n duizend mensen in een trein en misschien vijftig in een bus, dus dat is geen doen", aldus de NS-woordvoerster. NS en spoorbeheerder ProRail raadden mensen aan hun reis zoveel mogelijk uit te stellen.Alles stond stil

Het opstarten van het treinverkeer was een flinke logistieke operatie", vertelt Martijn de Graaf van ProRail op Radio M Utrecht. "Geen enkele trein stond op de juiste plek." Volgens de woordvoerder stonden alle treinen in heel Nederland stil. "Niet alleen van de NS, ook van andere vervoerders."

Eind mei legde een storing bij het telefoniesysteem van provider Mobirail de communicatie tussen machinisten en treinverkeersleiders stil. Die verbinding was volgens ProRail essentieel om treinen te laten rijden. Daarom werd het treinverkeer in een groot deel van het land stilgelegd. Onduidelijk is of de oorzaak van het probleem donderdag ook bij de provider ligt. "Het lijkt er niet op, maar dat zoeken we op dit moment uit", aldus De Graaf.

[Tweet:https://twitter.com/AnneMarie0210/status/1438549760663859207]

Utrecht Centraal vol

De hal van Utrecht Centraal stond rond 20.00 uur nog altijd vol met mensen. Volgens verslaggever Anne-Marie Verhagen zaten mensen er gelaten, maar "wel een beetje chagrijnig bij."

[Audio:3163629|De woordvoerder van ProRail geeft uitleg]

Reiziger Willem hield nauwlettend de omroepberichten in de gaten. "Ik kom net terug van een reisje uit Duitsland. We hebben drie kwartier vastgezeten in de trein voordat we weggesleept werden. Nu sta ik al een poosje op Utrecht Centraal. Ik moet nog naar Leiden, gelukkig heb ik wat te eten bij mij", vertelde hij.

De Utrechtse band Kensington speelde door de storing van vanavond een half uurtje later in Tivoli Vredenburg. De show begon om 21.00 uur in plaats van 20.30 uur.

[Tweet:https://twitter.com/kensingtonband/status/1438551640890617859][Tweet:https://twitter.com/IbrahimDoslu/status/1438541497813569538]
Wordt de voetgangersrotonde in het centrum van Utrecht een blijvende herinnering aan de coronatijd£
UTRECHT - Nu de anderhalvemeter-maatschappij wordt afgeschaft, kunnen veel coronamaatregelen worden teruggedraaid. Maar sommige zouden moeten blijven. Dat geldt onder andere voor de voetgangersrotonde op de Steenweg in Utrecht, vindt D66. De partij pleit ervoor om er een boom neer te zetten en er een groene rotonde van te maken. Wethouder Klaas Verschuure is niet enthousiast.

Vanaf 25 september hoeven we geen afstand meer te houden, zo heeft het kabinet dinsdagavond bekend gemaakt. De gemeente is daarom van plan de verplichte looproute in het centrum af te schaffen. En daarmee zou de rotonde dus kunnen verdwijnen. Ralph Peters: "D66 vindt meer groen in de binnenstad gewenst en is van mening dat deze rotonde met bijvoorbeeld een boom en wat bankjes juist voor meer aankleding en sfeer in de binnenstad zorgt. Bovendien kan het op termijn een gezamenlijke herinnering vormen aan de coronacrisis en wat dit van de stad en haar bewoners vroeg."Oude Romein

Wethouder Klaas Verschuure vindt het een sympathiek idee om meer groen toe te voegen aan de Steenweg, en ook meer bankjes kunnen de straat gezelliger maken. "Het is mooi om te zien dat coronamaatregelen ook een positieve bijdrage aan de beleving van onze binnenstad kunnen leveren." De wethouder steunt dan ook het plan om een blijvende herinnering aan corona in de binnenstad te creëren, maar dat wordt niet de rotonde.

De Steenweg is volgens de wethouder niet al te breed, en eigenlijk staat het verkeersplein in de weg. "De rotonde heeft een belangrijk nadeel, hij vormt namelijk een behoorlijk obstakel voor de doorstroming van voetgangers in de Steenweg."

En dus zal de rotonde echt gaan verdwijnen na 25 september. De wethouder is wel bereid om bankjes en meer groen toe te voegen elders op de Steenweg, maar een boom kan het waarschijnlijk niet worden. Dat komt omdat er leidingen en kabels in de grond liggen, en je dus niet overal kan graven. Verschuure: "Of er ligt een kelder of misschien wel een oude Romein."

Ook na laatste zoektocht nog steeds geen spoor van vermiste Rida Zoundri, maar familie geeft niet op
ZEIST - Opnieuw hebben twee zoekteams in de Oostenrijkse stad Innsbruck gezocht naar Rida Zoundri. Er is geen enkel spoor aangetroffen van de 19-jarige man uit Zeist.

Rida raakte rond 30 mei vermist tijdens een wandeltocht in een natuurgebied rondom Innsbruck. In het laatste telefoongesprek dat hij voerde met zijn moeder, vertelde hij over gezondheidsproblemen. Daarna is er geen contact meer geweest met Rida.

[Image:3077255|Bij een eerdere zoektocht werd Rida ook niet aangetroffen.]

Frank de Goot

De bekende forensisch patholoog Frank de Goot leidt één van de zoekteams. Zijn specialismes zijn zwaar terrein zoekwerk, identificatie en herkenning van menselijke resten. In zijn laatste rapportage schrijft De Goot dat het zoekgebied opnieuw flink is verkleind.

"Het gaat nu om een flank van 500 bij 200 meter en twee geulen van circa 2 km lengte. Als na uitzoeken van deze locaties opnieuw zou blijken dat het slachtoffer niet wordt aangetroffen dient de mogelijkheid dat hij zich niet in het gebied bevindt op te dringen."Niet in het gebied

"We houden er nu rekening mee dat hij misschien wel helemaal niet in dat gebied is," vertelt Hamid Zoundri. De oom van Rida is al sinds het begin van de vermissing de drijvende kracht achter de zoektochten.

"Maar waar hij dan wel is, weten we niet. We geven in ieder geval niet op totdat we weten wat er gebeurd is."

Nieuwegeiner Connor van den Berg, twee dagen na eredivisiedebuut: 'Dit wil je elke week'
NIEUWEGEIN - Connor van den Berg wil eerst even iets rechtzetten als we hem aan de lijn hebben. "Ik lees de laatste dagen steeds dat ik uit IJsselstein kom, maar ik kom uit Nieuwegein", zegt de 20-jarige doelman, die afgelopen zondag zijn eredivisiedebuut maakte voor Willem II.Van Geinoord naar Feyenoord

In Nieuwegein begon Van den Berg ook met voetbal. "Bij Geinoord. Ik herinner me dat ik een keer op goal werd gezet en dat ik er daarna niet meer van weg wilde." De jonge doelman bleek talentvol, want als 8-jarige werd hij al ingelijfd door Feyenoord. Daar speelde hij tot zijn 15e. Toen kreeg hij te horen dat hij weg moest.

[Audio:3160171|"Ik herinner me dat een keer op goal moest en dat ik er niet meer uit wilde"]

"Ik was niet goed genoeg op dat moment", blikt Van den Berg terug. "Je hebt elk jaar een gesprek of je mag blijven en bij mij was dat nee. Destijds was ik daar wel verdrietig om, maar uiteindelijk heeft het wel goed uitgepakt."Naar Willem II, via FC Utrecht

De keeper belandde in de opleiding van FC Utrecht, maar werd ook daar na twee jaar niet goed genoeg bevonden. De volgende stap in zijn loopbaan leidde hem naar Tilburg, naar Willem II, waar hij begon in de O17. "Daar kreeg ik het plezier in voetbal terug. En toen heb ik stappen gemaakt."

Hij werd vaste doelman in de O19 en mocht als tweedejaars A-junior de voorbereiding van het eerste elftal meemaken. "Toen ben ik erbij gehaald." Van den Berg kwam onder de hoede van Harald Wapenaar, voormalig doelman en aanvoerder van FC Utrecht, die bij Willem II keeperstrainer is. "Ik heb een goeie band met Harald, het is een hele fijne keeperstrainer. We kunnen het goed vinden."

[Audio:3160172|"Ik heb een goeie band met Harald"]

Op bijgaande foto zijn de twee te zien, afgelopen zondag, nadat Willem II-doelman Jorn Brondeel uit tegen NEC al na een kwartier rood kreeg en Van den Berg erin moest. "Hij zei dat ik mijn ding moest doen, en dat hij wist dat ik het kon."'Dit wil je elke week'

De woorden van Wapenaar haalden de spanning er niet helemaal af bij Van den Berg. "De zenuwen gieren wel door je lijf. En je weet dat het het heel lang is en dat je met zijn tienen speelt tegen elf. Dus dat je veel te doen zult krijgen."

Van den Berg kreeg inderdaad het nodige te doen, maar kweet zich goed van zijn taak. Mede dankzij hem hielden tien Tilburgers stand in Nijmegen en eindigde de wedstrijd in 0-0. "Ik ben superblij dat ik een paar reddingen heb kunnen verrichten om het team te helpen."

[Audio:3160173|"Ik ben superblij dat ik een paar reddingen heb kunnen verrichten"]

Of Van den Berg zaterdag tegen FC Groningen opnieuw een kans krijgt is nog afwachten. Brondeel is dan geschorst, maar hij is de derde doelman. De eerste en tweede doelman van Willem II, Timon Wellenreuther en Robbin Ruiter, ontbraken zondag door een blessure. Als één van hen fit is, wacht Van den Berg weer de reserverol.

Maar hoe het ook zij, het debuut smaakt naar meer. "Natuurlijk wil je elke week spelen. Als je na afloop voor de King Side mag springen met de fans, dan gaat er zoveel door je lichaam, dan wil je gewoon spelen. En dat ik dat nu heb mogen meemaken, dat is fantastisch."

Feed Fetched by RSS Dog.