RTV Utrecht
Vechtsebanen krijgt drie ton van gemeente en kan volgende maand open, ondanks corona
UTRECHT - De Vechtsebanen krijgt eenmalig 300.000 euro van de gemeente Utrecht. Met het geld kan de schaatsbaan in Overvecht de financiële gaten dichten die zijn ontstaan als gevolg van de coronacrisis.

Volgens de gemeente is het geld essentieel voor de Vechtsebanen. Zonder de drie ton kunnen ze de deuren volgende maand, als het nieuwe schaatsseizoen begint, niet openen. Er is dan geen geld om de ijsbaan opnieuw te bevriezen.

Ook kost het de schaatsbaan veel geld om de boel corona-proof te maken. "Je kunt niet een beetje invriezen", schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

De gemeente noemt de Vechtsebanen een 'essentiële sport- en recreatievoorziening in Utrecht en omstreken'. De ijsbaan wordt gebruikt door 29 schaatsverenigingen: negen van binnen de stad en twintig daarbuiten. Jaarlijks komt er ongeveer een half miljoen mensen naar de schaatsbaan.

Mocht de Vechtsebanen in de nabije toekomst nog meer geld nodig hebben, dan moet de ijsbaan dat zelf zien op te hoesten. Voorlopig is met de gemeente de afspraak gemaakt dat de baan in tijden van corona gewoon open blijft. "Indien er een nieuwe lockdown wordt afgekondigd verandert de situatie", schrijft de gemeente.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Zangverbod: karaokebar in Utrecht valt op last van de gemeente stil
UTRECHT - Het is de komende tijd stil in het Utrechtse karaokecafé Ome Willem. Er mag van de gemeente namelijk niet meer gezongen worden. "Mensen kunnen een biertje komen drinken, en daar houdt het wel zo'n beetje mee op", zegt een teneergeslagen eigenaar Patrick Bouwhuijzen.

Café Ome Willem aan de Willemstraat is een van de weinige karaokebars in de stad. Maar Utrechters met een gouden keel moeten nu elders aan hun gerief komen. Bouwhuijzen vermoedde zelf dat het verbod verband hield met een telefoontje van de GGD afgelopen woensdag. Die meldde hem dat er een aantal studenten in zijn café waren met een coronabesmetting.

"Ze zeiden niet dat het bij ons was gebeurd, maar de studenten waren wel bij ons geweest. Zo kwam de GGD bij ons terecht." Een dag later kwamen handhavers van de gemeente langs die Bouwhuijzen vertelden dat er niet meer in zijn café gezongen mocht worden.Noodverordening

De gemeente Utrecht zegt dat het zangverbod geen verband houdt met de besmette studenten. Zingen is simpelweg volgens de noodverordening nu niet toegestaan. De maatregel is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

"Het is verboden in de publieke ruimte of in een besloten plaats, niet zijnde een woning of een daarbij behorend erf, in groepsverband te zingen of te schreeuwen", staat te lezen in artikel 2.4. Karaokecafés vallen daarbij niet onder de mogelijke uitzonderingen.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat handhavers in actie kwamen nadat er een tip binnenkwam dat er in de karaokebar nog steeds werd gezongen. De handhavers hebben vervolgens duidelijk gemaakt dat dit niet de bedoeling was.Grote gevolgen

Voor Bouwhuijzen heeft het zangverbod hoe dan ook grote gevolgen. "Het was al minder", zegt hij. Het café kon vroeger 80 man kwijt op één avond. Dat was met alle coronamaatregelen 16 geworden. En hoewel de zaak open blijft, is het de vraag hoeveel mensen langskomen als er niet kan worden gezongen.

De ondernemer is somber gestemd. "Ik denk er liever niet over na. We moeten afwachten. Ik stond net op het punt om iedereen te mailen die gereserveerd had om te vragen of dat ze nog willen komen. Naar aanleiding daarvan moet ik kijken of het nog zin heeft om open te blijven."

Film Festival sober van start bij Kinepolis Jaarbeurs
UTRECHT - Totaal anders dan anders is vanavond de veertigste editie van het Nederlands Film Festival (NFF) van start gegaan. Uiteraard is het feest een stuk minder groot vanwege corona. Traditiegetrouw begint het NFF met een rode-loper-sessie vol spektakel bij de Stadsschouwburg, maar vanavond was slechts een ingetogen feestje bij de Kinepolis-bioscoop bij de Jaarbeurs.

De openingsfilm is dit jaar Buladó, een familiedrama dat zich afspeelt op Curaçao. Enkele acteurs uit die film lieten zich vanavond zien op de rode loper. Er was ook nog een handjevol genodigden om de première bij te wonen. Maar zo'n drukte als normaal was het zeker niet.

En dat blijft de komende week zo. Vanwege corona is het grootste deel van het festival thuis online te volgen. Ook is bij de Pathé-bioscoop in Leidsche Rijn een drive-in-bioscoop gemaakt.

[Video:2684992|Verslaggever Anne-Marie Verhagen nam een kijkje bij de rode loper.]


[Image:2684990|Acteur Everon Jackson Hooi, bekend van GTST, speelt in Buladó.]


[Image:2684989|Acteurs Felix de Rooy en Tiara Richards.]


[Image:2684988|Slechts een handjevol acteurs en actrices liet zich vanavond zien op de rode loper.]


Jasmin Ann uit Soest zingt nummer over pesten: 'Hoop dat ze beseffen hoe erg het is'
SOEST - Het is de Week Tegen Pesten. Een week waarin we het aanpakken van pesten centraal staat. Zangeres Jasmin Ann (20) uit Soest doet dat door haar nummer uit te brengen over pesten. Zo hoopt ze anderen te laten zien dat je pesten kunt overwinnen.

Ruim de helft van de kinderen tussen 9 tot 13 jaar zijn of worden gepest. Jasmin weet hoe dat is. "Toen ik op de basisschool zat zei een lerares tegen mij en mijn ouders dat er niets van mij terecht zou komen", vertelt de zangeres. Hierdoor werd Jasmin het buitenbeentje van de klas.Impact

Jasmin werd heel onzeker door het pesten. "Je denkt dat het aan jezelf ligt", legt ze uit. "Dat je anders bent, terwijl dat helemaal niet zo is." Als meisje werd ze hierdoor dood ongelukkig. "Ik groeide ook gewoon niet meer. Ik stond twee jaar stil qua lichamelijke groei."

[Video:2683017|Jasmin Ann zingt over haar pestverleden om anderen te helpen.]

Nadat Jasmin van school veranderde werd haar leven direct beter. Inmiddels durft ze zich aan iedereen te laten zien. Vorig jaar deed ze mee aan talentenjacht The Voice en vandaag komt haar eigen nummer uit.Muziek

De zangeres hoopt dat haar muziek en de bijbehorende video anderen kan helpen. "Het liedje gaat over de kracht in jezelf vinden, ook al proberen mensen je naar beneden te halen", legt Jasmin uit. "Nu kijk ik er positief op terug. Hoe gek dat ook klinkt. Ik ben er sterker door geworden."

"Ik hoop dat ik mensen die gepest worden kan inspireren met mijn verhaal", vertelt Jasmin. "Maar ik hoop dat ook de pesters zullen kijken. Vaak zijn pesters zelf heel onzeker. Ik hoop dat ze beseffen hoe erg pesten is en er mee stoppen."

Opgeknapte Wakkerendijk in Eemnes na half jaar weer open
EEMNES - De Wakkerendijk is na omvangrijke werkzaamheden officieel heropend. De bekendste weg van Eemnes is volgens de gemeente door de opknapbeurt een stuk veiliger en stiller geworden.

De dijk werd onder meer voor auto's versmald. Het idee is dat mensen daardoor minder snel gaan rijden. Omwonenden lieten voor de aanpassingen weten dat de historische Wakkerendijk verworden was tot een racebaan.

Het fietspad werd juist een halve meter breder gemaakt. Ook kwam er onder meer geluidsdempend asfalt, werd de afwatering verbeterd en werd de drukriolering vernieuwd. Verantwoordelijk wethouder Theo Reijn verrichtte de heropening door een 'zone 30 kilometer'- bord te onthullen. Volgens Reijn kan de Wakkerendijk na de opknapbeurt nu weer jaren mee.

Tijdens de werkzaamheden, die in maart begonnen, was de dijk afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Bestemmingsverkeer en het ov konden nog wel van de Wakkerendijk gebruikmaken.

Afgelast door corona: de richtlijnen zijn duidelijk, de uitvoering niet
PROVINCIE UTRECHT - "De KNVB kan mij niet vertellen wat de richtlijnen zijn voor afgelasting." Dat zei Eemdijk-trainer Willem Romp vrijdagmiddag tegen RTV Utrecht, toen nog niet definitief bekend was dat het hoofdklasseduel van zijn ploeg tegen Swift van zaterdag niet door zou gaan.

Die richtlijnen zijn er echter wel degelijk. Ze staan in een stappenplan dat de KNVB op haar website heeft gepubliceerd.Formeel geen reden voor afgelasting

Romp zou een paar spelers moeten missen tegen Swift. Eén speler is positief getest en twee anderen ondergingen op basis van het contactonderzoek van de GGD een test. Dat plaatst de trainer voor een uitdaging, maar is op zich geen reden voor afgelasting, blijkt uit het stappenplan: "Overige teamgenoten kunnen, mits zij geen klachten hebben, gewoon blijven deelnemen aan alle voetbalactiviteiten."

In de richtlijnen van de bond staat dat een duel pas wordt afgelast, als een club geen team op de been kan brengen. Daarvan is in het geval van Eemdijk geen sprake, omdat de selectie van de hoofdklasser uit 21 spelers bestaat en er dus nog altijd 18 beschikbaar zouden zijn.

Dat de twee geteste spelers van Eemdijk de uitslag nog niet hebben, is volgens het stappenplan ook al geen reden om de wedstrijd af te gelasten. "Is de uitslag van de test nog niet bekend, volg dan de richtlijnen van het RIVM: spelers die 15 minuten of langer binnen anderhalve meter van een besmet persoon zijn geweest gaan in quarantaine en nemen dus niet deel aan voetbalactiviteiten." De rest mag dus gewoon spelen.Verstandig besluit

Dat desondanks na overleg tussen club, bond en GGD werd besloten tot afgelasting, kon op instemming van Romp rekenen. "Ik vind het onverantwoord om onder deze omstandigheden te spelen", liet de Eemdijk-trainer optekenen.

Al met al lijkt Romps opmerking: "De KNVB kan mij niet vertellen wat de richtlijnen zijn voor afgelasting" niet helemaal bezijden de waarheid. De conclusie is dat de bond het wel kan vertellen, maar er niet consequent naar handelt. Dat is waarschijnlijk erg verstandig. Maar duidelijk is het zeker niet.LEES OOK
Overvallers kapsalon Maarssen voor de rechter: cel en jeugddetentie geëist
MAARSSEN/UTRECHT - De slachtoffers van de overval op de kapsalon Zaara in Maarssen kampen maanden later nog altijd met de naweeën ervan. Ze leven nog altijd in angst, zegt het OM, en één van de aanwezigen is momenteel zelfs in therapie. Bovendien heeft Zaara een stuk minder klanten sinds de overval. Vandaag stonden meerdere verdachten voor de rechter.

Op een zaterdagmiddag in maart vielen enkele tieners de kapsalon aan de Kennedylaan binnen. Ze zwaaiden met een groot mes en een slagwapen. Ze eisen de inhoud van de kassa, en krijgen die ook. De politie verspreidde later bewakingsbeelden van de daders via Bureau Hengeveld, het opsporingsprogramma van RTV Utrecht.Rechtszaak

Vandaag werd een van de verdachten, een 15-jarige jongen uit Utrecht, veroordeeld door de rechter. Hij krijgt honderd uur werkstraf en 210 dagen jeugddetentie, waarvan 162 voorwaardelijk.

Tegen twee andere Utrechtse verdachten van 17 jaar oud eiste het OM vandaag maandenlang jeugddetentie. De rechter doet pas later uitspraak over hen.

Tegen de 21-jarige bestuurder van de vluchtauto is veertien maanden cel geëist, waarvan vier voorwaardelijk. Hij zegt dat hij 'is gebruikt' om te rijden. Zo zou hij zijn gevraagd om een lift te geven en had hij pas na afloop hebben geweten dat zijn vrienden de kapsalon wilden beroven. Maar het OM gelooft daar niets van en zegt dat hij juist een cruciale rol heeft gehad bij de overval, ondanks dat hij niet mee de kapsalon in ging.Vrijspraak voor vijfde verdachte

Een 16-jarige jongen uit Maarssen is vrijgesproken. De andere verdachten hebben zich voor en na de overval bij hem thuis omgekleed. Maar volgens het OM en de rechter is dat onvoldoende voor een veroordeling.

UU wil wat doen aan 'no-showers' die schaarse studieplekken bezet houden
UTRECHT - Studenten in Utrecht worstelen met het bemachtigen van een studieplek. Wie niet thuis wil blokken maar een plekje in bijvoorbeeld de nieuwe bieb aan de Neude zoekt, moet in alle vroegte en in weer en wind in de rij staan. En voor een studieplek bij de universiteit of hogeschool moet ruim van te voren gereserveerd worden. Om die spaarzame plekken beter te benutten komt de universiteit nu met een nieuw reserveringssysteem.

Sinds de opening van de bibliotheek op de Neude staat elke dag wel een rij om één van de honderd plekjes te bemachtigen. De vroegste vogels melden zich al om 8.15 uur, de deuren gaan om 9.00 uur open. "Als je later komt, wordt het lastig om een plek te vinden", weet UU-student Anne.

PhD-student Nick liep vorige week een plaatsje mis. "Ik was hier iets voor negenen en kon toen alleen nog maar op de trap zitten. En ik ben al geen ochtendpersoon", beklaagt hij zich.

[Video:2684821|Deze studenten zien graag verandering komen in het huidige systeem.]

Ook de onderwijsinstellingen hebben te maken met krapte. In plaats van de normale 1500 plekken in de Universiteitsbibliotheek, zijn het er door corona nu nog geen 300, verdeeld over de binnenstad en de Uithof. Om drukte ter plaatse te voorkomen, kun je die plekken op voorhand via een online systeem reserveren.

Daarvoor moet je een goede planner zijn, blijkt uit de verhalen van studenten. Plekjes kunnen nu maximaal twee weken van tevoren worden geboekt. "En dan zit het meestal al vol", zegt Anne.

[Quote:Bibliotheek Utrecht|We benutten ongeveer 1/3e van onze capaciteit.]

Bij de bibliotheek op de Neude zijn elke dag zo'n 100 plekken beschikbaar. Soms wat meer, als bepaalde ruimtes niet worden gebruikt voor andere activiteiten. In de rij staan voornamelijk studenten van andere onderwijsinstellingen en thuiswerkers. Zij mogelijk namelijk niet in de Universiteitsbieb reserveren.

De rij getuigt: ook de openbare bibliotheken kampen met een tekort. "We benutten ongeveer 1/3e van onze capaciteit", vertelt een medewerker van de Bibliotheek Utrecht. Niet alleen bij de Neude maar ook op andere locaties in de stad geldt het 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'-principe. "In heel Utrecht is meer vraag dan aanbod. We moeten studenten regelmatig teleurstellen. Er moet ook plek zijn voor mensen die een boek of krantje willen lezen."

Bij de universiteit hebben ze sinds de zomer het aantal studieplekken wat uitgebreid. "Maar dit is echt het maximale", laat een medewerker weten. We hebben nog zo veel mogelijk geschoven met looproutes maar we zijn erg beperkt door de inrichtingen van de gebouwen, die zijn niet op de maatregelen ontworpen." Bovendien zijn een aantal ruimtes niet bruikbaar omdat de luchtcirculatie daar niet aan de voorwaarden voldoet.'Kwart van plekken onbezet'

Bovendien wordt de toch al beperkte capaciteit niet volledig benut. "We hebben te maken met no-shows", laat de UB weten. Ook de Hogeschool Utrecht, kampt met dat probleem: "deze week waren rond de middag alle 130 plekken gereserveerd maar kwam 25 procent niet opdagen."

Studenten onderschrijven dat probleem. "Volgens mij zijn er veel meer plekken beschikbaar", en "soms blijft de plek naast mij gewoon leeg", zeggen zij tegen RTV Utrecht. Dat terwijl er volgens het online systeem geen plek meer zou zijn.

De Universiteit erkent het probleem en wil daar nu wat aan doen. Vanaf maandag moet je binnen 30 minuten verschijnen, anders vervalt je plaats en komt die weer beschikbaar in het online systeem. Bovendien kan er nog maar een week van tevoren worden gereserveerd. Daarnaast probeert de UB met oproepen de studenten meer te spreiden. "Ga bijvoorbeeld 's avonds studeren, dan is er vaak nog plek."Tentamens

Hoewel het eerste blok nog niet halverwege is, wordt er al wel aan de tentamens gedacht. Om de toenemende vraag dan wat tegemoet te komen, biedt de UB, net als in andere jaren, ruimere openingstijden. Er kan dan tot half 1 's nachts worden gestudeerd.LEES OOK
Vuurwerkverkoper uit Soest baalt van verbod: 'Dit is het begin van het einde'
SOEST - Hij had het niet aan zien komen, de 64-jarige Evert Hooijer uit Soest. Gisteren besloot zijn gemeenteraad tot een vuurwerkverbod en dat viel de ondernemer rauw op zijn dak. Hij verkoopt al decennialang vuurwerk en vreest nu voor zijn handel. "Ik ben er gewoon kapot van."

Hooijer was twaalf jaar toen zijn vader begon met het verkopen van vuurwerk in 1968. In de 52 jaar die daarop volgden heeft Hooijer geen jaar aan verkoop gemist. "Altijd staan we klaar om duizenden mensen van vuurwerk te voorzien. In die geschiedenis heb ik zoveel meegemaakt. We moesten kluizen bouwen en een sprinklerinstallatie plaatsen na de vuurwerkramp in Enschede. We hebben alle stormen doorstaan maar deze storm kan ik niet keren. Dit besluit voelt voor ons als het begin van het einde van die geschiedenis."Nooit overlegd

De gemeente heeft dit besluit plotseling genomen, vindt hij. "Ik moest van de pers horen dat het verbod er komt. Er wordt nooit overlegd met handelaren. Aan het begin van dit jaar is er wel een motie ingediend door de groene partijen maar door corona hoorde je er niets over. Ik dacht: dat gaat dan in een andere tijd wel beslist worden. Het valt ons zwaar tegen dat ze het ineens gisteren hebben bepaald."

"Bovendien is Soest helemaal geen dorp waar veel calamiteiten zijn op oudejaarsnacht", vervolgt Hooijer. "Natuurlijk gebeurt er wel eens wat maar het is nooit ernstig. En dan blijkt het de eerste gemeente binnen Utrecht die zo'n beslissing neemt. Ik denk dat er hogere prioriteiten liggen binnen Soest. Bovendien legt de gemeente hiermee het probleem bij buurtgemeenten. Straks staat iedereen in Baarn en Amersfoort vuurwerk af te steken. Maar eerlijk gezegd, en ik wil de gemeente niet ontmoedigen, denk ik dat mensen in Soest alsnog vuurwerk af gaan steken."Stoppen is te makkelijk

Hooijer blijft zijn vuurwerk gewoon verkopen want dat mag nog, ook in Soest. Stoppen vindt hij na 52 jaar te makkelijk. Normaal gesproken verdient hij een goede cent met de verkoop van siervuurwerk. De kans is groot dat die inkomsten nu slinken. Hij hoopt op een goede online opbrengst, en mensen kunnen in zijn winkel terecht, tot zijn grote vreugd.

"De mensen in onze winkel hebben net kerst gehad en willen tijdens oud en nieuw een mooie nacht vieren. Daar hoort vuurwerk bij. We hebben altijd met opgewekte mensen te maken. We geven klein vuurwerk weg aan kinderen en delen oliebollen uit. Een jaarwisseling zonder vuurwerk is voor een Nederlander heel onwerkelijk. Maar wij gaan er nog wel voor zorgen dat ze vuurwerk krijgen."

[Video:2684940|In UNieuws sprak onze verslaggever met verschillende partijen.]

LEES OOK
Zwaargewonde na ongeluk op provinciale weg bij Soesterberg
SOESTERBERG - Op de provinciale weg bij Soesterberg is vanmiddag een ernstig verkeersongeluk gebeurd. Een persoon op een fiets is tijdens het oversteken geschept door een auto. Hij of zij is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

Het is niet duidelijk hoe het ongeluk precies kon gebeuren. Wel is bekend dat de botsing rond 15.30 uur was op de Amersfoortsestraat, de N237, ter hoogte van de woonwinkels Kwantum en Keukendepot.

Het slachtoffer was er zo slecht aan toe dat een traumahelikopter werd opgeroepen. Die moest het ambulancepersoneel ondersteunen bij de medische hulpverlening. Maar nog voor de helikopter kon landen was het slachtoffer al naar het ziekenhuis gebracht.

Anti-krakers Hoograven moeten pand uit, maar krijgen wel meer tijd iets nieuws te zoeken
UTRECHT - Circa 150 bewoners van slooppanden in de Utrechtse wijk Hoograven moeten uiterlijk 7 januari uit hun huis. Dat laat woningcorporatie Portaal vandaag weten. De bewoners van panden aan de Linschotensingel en Vronesteinlaan kregen eerder deze maand te horen dat de tijdelijke huur wordt opgezegd en dat ze hun appartement leeg moeten opleveren. Voor sommige bewoners gold dat ze al binnen een maand weg moesten, maar Portaal heeft dat nu met een paar maanden verlengd.

De huuropzegging zorgt voor onrust en boosheid onder de bewoners. Yoep van Hoevelaak woont in het complex, hij is boos dat hij in deze coronatijd op straat wordt gezet: "Kijkend naar de stijgende besmettingscijfers, vinden wij als bewoners dit een behoorlijk onverantwoord plan. Sommige van ons moeten noodgedwongen terug naar hun ouders, die al dan niet tot een risicogroep behoren, en sommigen behoren zelf tot de risicogroep." Hij noemt het gedrag van de corporatie 'roekeloos'.Crisistijd

De bewoners zochten contact met Bülent Isik, raadslid voor de PvdA. Hij trekt zich het lot van de bewoners aan. "Ik vind het niet verantwoord om in deze crisistijd de tijdelijke huurcontracten te beëindigen en niet wetend of de tijdelijke huurders een vervangende woonruimte kunnen vinden." Hij stelde vragen aan wethouder Cees Diepeveen. Maar die gaf aan niet veel voor de bewoners te kunnen doen.

Het complex bevat 96 appartementen, die in bezit zijn van Portaal. Als het complex gesloopt is maakt het plaats voor 132 nieuwe woningen. Diepeveen geeft aan dat hij dat proces steunt, immers het zorgt voor een toename van de woningvoorraad in de stad.Andere woonplek

In het complex zitten twee soorten huurders, degene met een tijdelijke huurovereenkomst hebben een opzegtermijn van drie maanden. Bewoners die anti-kraak wonen hebben een termijn van een maand. Voor beide groepen is vandaag de opzegtermijn gelijkgetrokken en verlengd tot de eerste week van januari. Woordvoerder Stefan Gradisen van Portaal: "We willen in deze tijd, waarin de coronacrisis snel weer in ernst toeneemt, de huurders de maximale tijd geven om een andere woonplek te zoeken. Daarom hebben we gekeken hoe we hen binnen de planning maximaal de tijd kunnen geven om een andere woonplek te vinden."

Daarnaast wil Portaal voorkomen dat er problemen ontstaan als grote groepen bewoners tegelijk vertrekken. "De oplevering door de tijdelijke huurders van hun woningen zal rond die datum over enkele dagen verspreid plaatsvinden. Zo verhuist niet iedereen tegelijkertijd en kunnen de coronaregels worden nageleefd."Bewuste keuze

Bewoner Van Hoevelaak is zich bewust van het feit dat het voor alle bewoners een bewuste keuze was om in een pand te gaan wonen dat op de nominatie staat om gesloopt te worden. Toch vindt hij de actie van Portaal geen stijl: "Uiteraard heeft iedereen gekozen voor de onzekerheid die hoort bij tijdelijke huur, maar dat we er tijdens een pandemie uitgezet zouden worden, dat had niemand kunnen voorzien."

Grote hoeveelheden xtc gevonden bij drugslab in Maartensdijk
MAARTENSDIJK - De politie heeft in een schuur in Maartensdijk een drugslab ontdekt. Een 36-jarige man uit Uithoorn en een 50-jarige man uit Maarssen zijn aangehouden.

Agenten troffen de twee verdachten donderdagmiddag aan in de schuur bij een boerderij. De twee zaten daarbij onder roze stof. Achter een kast bleek vervolgens een verborgen ruimte te zitten, waar een compleet ingericht drugslab werd gevonden.

[Image:2684923|Het drugslab werd in een verborgen ruimte gevonden]

Er werden onder meer enkele kilo's xtc-pillen, tabletteermachines en een vuurwapen aangetroffen. Rechercheurs van de Landelijke Recherche doorzochten in Uithoorn en Maarssen ook twee woningen. Daar werden eveneens enkele kilo's verdovende middelen gevonden.

De twee verdachten zullen na verhoor worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Nog geen extra coronamaatregelen in Utrecht: 'Maar de optie is altijd open'
UTRECHT - Burgemeester Peter den Oudsten van Utrecht is (nog) niet van plan extra nieuwe corona-maatregelen in te voeren. Dat zegt hij in reactie op het nieuws dat in de drie andere grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag de regels mogelijk worden aangescherpt.

"Wel is de optie altijd open", zegt een woordvoerder van Den Oudsten tegen RTV Utrecht. "We houden in de gaten wat de andere drie grote steden doen."

Premier Rutte zei vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat het OMT voor de drie grote steden een nieuw advies gaat uitbrengen. Reden is de zorgwekkende stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Rutte spreekt van 'verontrustende ontwikkelingen'.Vragenuurtje

Gisteren noemde Den Oudsten het aantal besmettingen in Utrecht nog 'zeer zorgelijk'. Tijdens het vragenuurtje in de gemeenteraad vroegen lokale politici zich af waarom niet op meer plekken in de stad eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd. Den Oudsten antwoordde daarop dat het afgelopen weekend - na een oproep om weg te blijven uit het centrum - relatief meeviel met de drukte.

Ook ziet Den Oudsten het niet als toegevoegde waarde om in de openbare ruimte extra desinfectiepompjes neer te zetten.Nieuw dagrecord besmettingen

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is vandaag gestegen met 2777. Dat is een nieuw dagrecord. Gisteren werden nog 2544 nieuwe gevallen gemeld. Ook het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt opnieuw: Ziekenhuizen behandelen momenteel, in heel Nederland, 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een verdubbeling ten opzichte van vorige week.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Sportclubs hebben vertrouwen in plan rond 'Big Five'
UTRECHT - FC Utrecht, Kampong, UZSC, Hellas en VV Utrecht hebben hoge verwachtingen van de samenwerking die ze zijn aangegaan. De clubs, die allen in het stadiongebied in het oosten van de stad Utrecht zijn gevestigd maakten deze week bekend de handen in een te slaan.

[Image:2684922|FC Utrecht, Hellas, UZSC, Kampong en VV Utrecht afgebeeld als de 'Big Five']

FC Utrecht is bekendste en meest vermogende club van de stad. Het bestaat 50 jaar en is in die periode onafgebroken in de eredivisie van het betaalde voetbal actief geweest, Kampong is de grootste omnivereniging van Nederland en heeft daarnaast met hockey en cricket al menig landstitel gepakt, UZSC is de laatste jaren zowel bij de mannen als bij de vrouwen toonaangevend in de Nederlandse top, Hellas bracht Dafne Schippers en tal van andere talenten voort en VV Utrecht speelt inmiddels met zowel de mannen als de vrouwen op het een-na-hoogste-niveau. Je vraagt je bijna af waarom een samenwerking tussen deze 'Big Five' niet eerder van de grond is gekomen.

[Video:2684807|Thijs van Es: 'We moeten als stad Utrecht laten zien wat we in huis hebben']

"Dit idee ligt er al wel heel lang", vertelt Thijs van Es, de algemeen directeur van FC Utrecht, in Een Berg Sport, "om het topsportklimaat van Utrecht omhoog te brengen. Ik snap eigenlijk niet waarom het nooit is gelukt terwijl je zulke clubs vlak bij elkaar hebt zitten." Van Es benadrukt dat het om een wisselwerking gaat tussen de vijf clubs, dus niet alleen FC Utrecht in combinatie met de anderen. "Ik denk dat we bij elkaar zoveel te brengen. Op sportief vlak, maar ook op het gebied van commercie en faciliteiten."Sportcampus Utrecht

Het project heeft nu nog de werktitel Sportcampus Utrecht. Er is een prijsvraag ter waarde van 2.500 euro uitgeschreven voor de definitieve naam voor de koepel. "Natuurlijk houden alle clubs hun eigen karakteristiek. Dat neemt niet weg dat we wel heel veel van elkaar kunnen leren. Daarnaast willen we kijken of we voor al dat talent wat er rondloopt een LOOT-school kunnen creëren. Nu reizen al die kinderen nog overal en nergens naar toe. Het zou mooi zijn als dat in onze sportcampus kan."

[Image:557652|Dafne Schippers is nog altijd de trots van Hellas]

Ook op commercieel gebied is er van alles mogelijk volgens Van Es. "Er zijn bijvoorbeeld een heleboel commerciële partijen die zich niet aan een specifieke sport willen binden, maar wel wat zien in het totaal. Een enorme winstsituatie. Daarnaast vind ik dat we als stad Utrecht veel meer moeten etaleren wat we allemaal wel niet in huis hebben op topsportgebied."

Kees Roovers van SV Kampong denkt dat Utrecht op deze manier topsporters binnen de stadsgrenzen kan houden die anders zouden zijn vertrokken. "Het hoofddoel is slim samenwerken. Dat kan kostenbesparend zijn, maar we kunnen Utrecht ook neerzetten als een stad waar talenten graag zijn." Sam van Ling van VV Utrecht sluit zich daarbij aan. "Van volleyballen word je in Nederland niet rijk. Wij kunnen ons onderscheiden van andere clubs als we woonruimte aan kunnen bieden en spelers kunnen begeleiden in hun studentenleven of bij het vinden van werk."

[Video:2684809|Kees Roovers: 'Niet bang dat Kampong ondersneeuwt']

Talent een kans geven

Marion van den Wittenboer van Hellas verwacht een impuls op atletiekniveau binnen haar vereniging. "We kunnen het echt niet allemaal alleen. We zijn een club van 1.600 leden waarvan slechts 1 procent de top haalt. Die ene procent krijgt nu niet de aandacht die het verdient, want dan zou je de andere 99 tekortdoen. Doormiddel van deze samenwerking krijgen de talenten veel meer de kans om echt de top te halen."

[Image:605159|UZSC viert de landstitel]

Bang om onder te sneeuwen bij FC Utrecht zijn de vier andere clubs niet. "Hellas is ook niet klein. Wij kunnen van FC Utrecht leren net als dat zij van ons kunnen leren", meent Van den Wittenboer. Van Ling sluit zich daarbij aan. "Ik denk dat FC Utrecht ook veel sterker staat met deze vier verenigingen erbij, richting de gemeente, richting de inwoners." Ook bij Kampong maken ze zich geen zorgen. "Ik denk dat ze bij FC Utrecht moet opletten dat Kampong niet over ze heen gaat", grapt Roovers. "Kijk Thijs van Es komt van Kampong, hij is hier jaren voorzitter geweest en we weten wat we aan elkaar hebben. Het wordt gewoon een mooi samenwerkingsverband."

[Video:2684810|De ode van Korneel]
LEES OOK
Politie gaat vaker controleren op overlastgevende jongeren bij pont tussen Lopik en Ameide
AMEIDE/LOPIK - Het moet klaar zijn met de overlast van jongeren bij het pontje tussen Lopik en Ameide, vindt de gemeente Vijfheerenlanden. Afgelopen zomer scholden kinderen de schippers vaak uit en bekogelden ze hen met modder. Daarom gaan agenten nu vaker surveilleren bij de pont.

De meeste overlast komt van de kant van Lopik, waar kinderen vaak rondhangen bij natuurgebied Salmsteke, langs de Lekdijk. De politie kan daar alleen met de fiets of te voet komen, dus kunnen vervelende kinderen zich snel uit de voeten maken.

Burgemeester Fröhlich van Vijfheerenlanden wil dat schippers volgende zomer rustig hun werk kunnen doen. Dus heeft hij de wijkagent en de medewerkers van het pontje met elkaar in contact gebracht. Als er overlast is moeten de schippers eerder aan de bel trekken.Schippers wilden stoppen

Het bestuur van het pontje dreigde vorige maand nog te stoppen met varen. Zo ver is het (nog) niet gekomen. Inmiddels is het een stuk rustiger qua overlast. Maar dat komt volgens Andries Nellestijn, bestuurslid van het pontje, vooral door het slechtere weer. Er spelen amper nog kinderen bij Salmsteke. Ook omdat de scholen weer begonnen zijn. "We hebben alleen wat fietsers en wandelaars."

Vanaf 1 oktober stopt de pont met varen. Volgend jaar gaan de schippers weer van start, maar vanwege corona is nog niet duidelijk op welke datum. Nellestijn is benieuwd of zijn personeel dan weer wordt bekogeld met modder. "Met name in de maanden juni, juli en augustus heb je dit probleem, op mooie dagen. Maar de wijkagent komt nu wel wat vaker langs gelukkig."

Mochten de schippers hun dreigement ooit uitvoeren - en stoppen met varen - dan hebben inwoners van Ameide die de Lek willen oversteken een logistiek probleem. "Je moet naar Schoonhoven, of via de Lekbrug bij Vianen. Dat is een kilometer of twaalf om."

Café Le Journal aan de Neude dicht na coronabesmetting medewerker
UTRECHT - Het Utrechtse café Le Journal sluit per direct de deuren omdat één van de bedieningsmedewerkers is besmet met corona. De kans dat hij gasten heeft besmet is klein, benadrukt het café.

De man werkte vrijdag 18 september voor het laatst. Twee dagen later kreeg hij de eerste klachten. Hij werkte vooral buiten op het terras op de Neude en had kort contact met klanten.

Het café schrijft in een bericht op Facebook dat de tijdelijke sluiting uit voorzorg is. Eerst moeten alle collega's zich laten testen. "We willen geen enkel risico nemen." Het is nog niet duidelijk wanneer Le Journal weer open kan.

De besmette medewerker maakt het naar omstandigheden goed. Hij is niet ernstig ziek.

[FacebookPost:https://www.facebook.com/eetcafelejournal/posts/3462811147090970]

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Utrechters zamelen spullen in voor vluchtelingenkamp Moria: 'Meer nodig, maar dit is al heel mooi'
UTRECHT - Shampoo, tandpasta, luiers en maandverband: in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos was na een verwoestende brand een tekort aan alles. De schrijnende beelden zorgden voor een stortvloed aan liefdadigheidsacties. En zo komt het dat er vandaag in Hoog Catharijne kratten vol met spullen staan voor de duizenden vluchtelingen in Griekenland.

[Video:2684710|Actie voor vluchtelingenkamp Moria: spullen ingezameld in Hoog Catharijne in Utrecht]

De plastic kratten met spullen staan opgestapeld in de Stadskamer van het winkelcentrum. Romy Timmers denkt dat de kleine hygiëne-artikelen erg op prijs worden gesteld. In de zomer van 2019 werkte zij als studente in Moria. "Ik heb daar geholpen in Kara Tepe, een kamp voor de kwetsbare mensen zoals jonge gezinnen. Dat was nog een beetje ok maar in Kamp Moria was het heel pijnlijk om te zien hoe mensen daar leefden."

[Quote:Student Romy Timmers werkte in Moria|Er moet veel meer maar dit initiatief is al heel mooi.]

Volgens Timmers is een inzamelingsactie zoals die in Utrecht een druppel op een gloeiende plaat maar is het beter dan niks doen. "Er moet veel meer maar dit initiatief is al heel mooi." Alle kleine beetjes helpen, aldus Timmers. "Er zijn daar mensen zonder tandenborstels, dus het is fijn dat als wij die middelen hebben dat wij het dan die kant op kunnen sturen."

[Audio:2683978|Inzameling voor Moria: 'Dit is al heel mooi']

Het idee voor de inzameling komt deels uit de koker van Hoog Catharijne. En het Utrechtse winkelcentrum was niet het enige bedrijf of instelling dat schrok van de beelden van Moria.

Er waren zelfs zoveel inzamelingen dat de spullen in Utrecht op dit moment niet meer nodig zijn op Lesbos. Annemiek Temming van Present Movement helpt bedrijven als Hoog Catharijne die wat goeds willen doen en legt uit. "Voor nu is er voldoende in Moria. Maar dat neemt niet weg dat er veel andere Griekse eilanden zijn als Samos en Chios en ook Athene waar mensen ook onder dezelfde omstandigheden leven. Dus deze producten gaan met de vrachtwagen daar naartoe."

[Audio:2684082|'Spullen gaan naar andere Griekse eilanden']

Voor Romy Timmers maakt het niet uit. Zij is blij met alle kleine beetjes die helpen: "Er moet zeker een boel veranderen in de toekomst, maar dit is een mooi eerste begin."

Utrechters geven op Jaarbeursplein gehoor aan oproep klimaatactiviste Greta Thunberg
UTRECHT - Een groep klimaatactivisten heeft vanmiddag geprotesteerd op het Utrechtse Jaarbeursplein. Ze gaven gehoor aan de oproep van de Zweedse Greta Thunberg, die net als vorig jaar opriep tot een wereldwijde actiedag.

Er kwamen naar schatting zo'n honderd klimaatdemonstranten naar het plein naast Utrecht Centraal. Ze probeerden op anderhalve meter afstand van elkaar te blijven. Ook in steden als Amsterdam, Arnhem, Leiden en Zwolle waren protesten.

Maarten van Heuven, fractievoorzitter van de Utrechtse afdeling van de Partij voor de Dieren, was bij het protest aanwezig:

[Tweet:https://twitter.com/MaartenHeuven/status/1309461434389196800]

Het is de eerste wereldwijde actiedag voor het klimaat sinds de uitbraak van het coronavirus. Vorig jaar bleven leerlingen over de hele wereld weg van school om te demonstreren voor strengere klimaatwetgeving. Zulke acties worden nu niet gehouden vanwege corona.

De 17-jarige activiste Greta Thunberg deed via haar Instagram de oproep om tijdens het protest rekening te houden met de coronaregels.

[Instagram:https://www.instagram.com/p/CFjI8UZJ_y9/]


Coronabesmetting zet streep door Swift - Eemdijk
EEMDIJK - De hoofdklassewedstrijd Swift - Eemdijk gaat dit weekend niet door. Een speler van Eemdijk heeft positief getest op corona. Twee andere spelers wachten op de uitslag van de test.

"En dan is er ook nog een staflid getest", zegt trainer Willem Romp. "Ik mis dus mogelijk drie spelers en een staflid, maar de KNVB kan mij niet vertellen wat de richtlijnen zijn voor een afgelasting."

"In eerste instantie zei de KNVB dat we gewoon konden voetballen", aldus voorzitter Menno Veldhuizen vrijdagmiddag. "En de KNVB en de GGD bepalen of het doorgaat." Inmiddels is na overleg tussen de KNVB de GGD en Eemdijk besloten de wedstrijd af te gelasten.

Dat het zo lang duurde voor het besluit werd genomen, klinkt als een vreemd verhaal. Twee weken geleden werd een wedstrijd van het Woerdense Sportlust'46 direct afgelast toen er één speler positief getest was. Voor trainer Willem Romp is het duidelijk: "Ik vind spelen onder deze omstandigheden niet verantwoord."

[Quote:Willem Romp, trainer Eemdijk|Ik heb direct al gezegd dat het dom is om onder deze omstandigheden aan de competitie te beginnen]

Inmiddels is het in het amateurvoetbal, van hoog tot laag, elke week raak met afgelastingen als gevolg van positieve coronatests. In de derde divisie heeft ODIN'59 na vier speelronden al twee duels achterstand. "Ik heb direct al gezegd dat het dom is om onder deze omstandigheden aan de competitie te beginnen", zegt Willem Romp.

"Wat mij betreft hadden we lekker tot aan de winterstop vriendschappelijk gespeeld, en hadden we daarma een halve competitie afgewerkt. Nu krijg je een hele scheve competitie."LEES OOK
Van den Brom: 'Niet terugkijken naar die twee nederlagen van vorig jaar'
UTRECHT - Drie punten kwam FC Utrecht in het afgebroken vorige seizoen tekort om boven Willem II als vijfde te eindigen en de voorronde van de Europa League in te mogen. Terugkijkend op de vorige competitie is het makkelijk om te stellen dat de wedstrijden tegen RKC Waalwijk FC Utrecht dat Europese ticket hebben gekost. In Utrecht werd het 0-1, in Waalwijk verloor Utrecht met 2-1.Niet over praten

John van den Brom is niet meer met die twee nederlagen bezig. "Ik hou nooit zo van terugkijken," zegt hij. De Amersfoorter gaat de verliespartijen dan ook niet meer benoemen in de bespreking, ook niet als waarschuwing. "Het zijn volwassen jongens, die weten echt wel wat ze in het verleden gedaan hebben tegen bepaalde tegenstanders."

"Dit is een nieuw seizoen, een nieuw team en een aantal nieuwe jongens. Die weten sowieso niet wat er vorig jaar gebeurd is. En hoe meer je daarover spreekt, hoe meer je het ook weer naar boven haalt. Dat is niet nodig."

[Kader:De ontmoeting van zondag is de 50e wedstrijd tussen FC Utrecht en RKC. Van de 49 voorgaande ontmoetingen won FC Utrecht er 23. RKC won 16 keer. De doelcijfers zijn 85-70 voor FC Utrecht.
In de Galgenwaard won FC Utrecht 16 van de 25 ontmoetingen. RKC won drie keer in Utrecht, waaronder dus vorig jaar.]

Dalmau en Elia

Van den Brom kan tegen RKC Waalwijk beschikken over een ruime selectie. Adrián Dalmau en Eljero Elia zijn er mogelijk ook bij. Het duo trainde deze week volop mee. Of ze ook bij de wedstrijdselectie kunnen zitten wordt pas zaterdag bepaald.

[Video:2684608|"Tevreden dat Dalmau en Elia de hele week op het veld hebben gestaan"]

"De jongens die er later bij zijn gekomen hebben in de voorbereiding een achterstand opgelopen", zegt Van den Brom. "Maar dat Dalmau en Elia de hele week op het trainingsveld hebben gestaan, stemt mij tevreden."Eindelijk weer in de Galgenwaard

Vorige week tegen VVV speelde FC Utrecht een beroerde eerste helft, die gevolgd werd door een goede tweede. "Het is doorzonde dat je na VVV moet hebben over de slechte eerste helft", vindt Van den Brom. "We waren gebrand om er te staan."

Zondag volgt de eerste thuiswedstrijd van FC Utrecht sinds 8 maart. "Je kijkt uit naar het moment dat je voor 4.500 mensen mag selen", stelt Van den Brom. "Die hebben een half jaar gewacht om ons te zien. En dan hoop je dat je beter begint als tegen VVV."Live

FC Utrecht - RKC Waalwijk staat zondag onder leiding van Siemen Mulder. Hij fluit om 14.30 uur voor de aftrap. De wedstrijd is live te volgen via Radio M Utrecht. Dat kan via de 93.1FM, de kabel of via de RTV Utrecht-app.LEES OOK
BOA Bond blij met vuurwerkverbod Soest: 'Beter te handhaven dan huidig beleid'
SOEST - "Een goede ontwikkeling", zegt Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond over het vuurwerkverbod in Soest. Gisteravond besloot de gemeenteraad dat al het vuurwerk vanaf dit jaar verboden is in de plaats. De bond denkt dat zo'n algeheel verbod veel beter te handhaven is dan alleen een verbod op zwaar vuurwerk, wat in het hele land geldt.

"Boa's maar ook agenten kunnen het huidige beleid amper handhaven", zegt Kuin. Met een algeheel verbod staan de boa's volgens hem sterker. "Het is dan voor iedereen duidelijk wat wel en niet mag. De scheiding tussen zwaar en licht vuurwerk is nu weg. Voor handhaving is het van belang dat er logica in de regels zit, en dat zit er zeker in dit besluit. Er zijn ongetwijfeld mensen die zich er niet aan houden maar die kunnen dan gericht worden aangepakt. Het gros houdt zich er wel aan."

Volgens Kuin zijn boa's op oudejaarsavond een soort 'schietschijf' geworden. "Er wordt vuurwerk gegooid en afgeschoten op de boa's. In de meeste steden worden ze dan ook om tien of elf uur al van straat gehaald zodat de politie het over kan nemen. Het wordt dan gewoonweg te gevaarlijk."

Kuin hoopt dat andere gemeenten en steden het voorbeeld van Soest volgen. Met de bond maakt hij zich al jaren hard voor een nationaal vuurwerkverbod. "Het nadeel van lokale besluiten is dat het probleem zich dan verplaatst. Maar ik vind het een goede ontwikkeling, op weg naar een vuurwerkvrij oud en nieuw", aldus Kuin.LEES OOK
LAKS ziet probleem: zieke scholier moet thuisblijven op dag van examen
UTRECHT - Middelbare scholieren die vanwege verkoudheidsklachten thuis moeten blijven en daardoor een schoolexamen missen, mogen die toets op sommige scholen niet meer inhalen. En daardoor dreigt de situatie te ontstaan dat zieke tieners toch naar school komen. Scholierenvakbond LAKS in Utrecht trekt aan de bel.

Tijdens de corona-uitbraak in maart zijn veel schoolexamens verplaatst naar het begin van dit schooljaar. Maar als leerlingen op de dag van dat examen wakker worden met een snotneus mogen ze volgens de coronaregels niet naar school. En als ze niet komen opdagen, kunnen ze de kans verliezen om het examen te mogen doen. "Het kan zijn dat een leerling dan toch gaat, omdat die anders vreest het examen niet meer te kunnen doen. Maar met de oplopende besmettingen is dat natuurlijk iets dat we willen voorkomen", zegt voorzitter Nienke Luijckx van LAKS.

De vakbond voor scholieren zegt van tientallen leerlingen te hebben gehoord dat ze nu een schoolexamen of herkansing missen. En dat is vreemd volgens Luijckx: "We hebben de coronaregels met z'n allen afgesproken, dus dan is het gek dat veel scholen dat niet goed hebben geregeld."

Minister Slob van Onderwijs zegt dat scholen ervoor moeten zorgen dat leerlingen die ziek zijn geweest toch de kans krijgen examen te doen. "Leerlingen moeten zich niet gedwongen voelen om met klachten naar school te gaan." Scholen moeten volgens hem 'flexibel' zijn.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Ondanks kritiek hoopt Saltro al snel coronatesten naar Abu Dhabi te sturen: 'Staan in de startblokken'
UTRECHT - Het Utrechtse Saltro hoopt vandaag te horen of het coronatesten mag laten analyseren door een zusterlab in Abu Dhabi. Op het voornemen kwam veel kritiek, maar Saltro is desondanks hoopvol dat de benodigde goedkeuring van de minister er komt. Bij groen licht zouden de eerste testen al binnen enkele dagen naar Abu Dhabi gestuurd kunnen worden, zegt Wim Knol van Saltro.

"Iedereen staat in de startblokken", zegt Knol. "De afgelopen dagen hebben we gezorgd dat de logistiek geregeld is." Het wachten is op goedkeuring vanuit Den Haag. Bij minister Hugo de Jonge ligt een uitgebreid voorstel waar door veel juristen aan gewerkt is, zegt Knol. "Dat wordt natuurlijk zeer goed bekeken. En hij moet er een klap op geven, om het zo maar te zeggen."

De Autoriteit Persoonsgegevens zette eerder vraagtekens bij het waarborgen van privacygegevens als de coronatesten naar Abu Dhabi gestuurd worden. "Dat is een heikel punt', zegt Wim Knol van Saltro. "De privacy moet zijn gewaarborgd, want anders kan het uiteraard niet doorgaan. Maar dat ziet er goed uit. We denken dat het mogelijk is en we verwachten op korte termijn uitsluitsel."Testcapaciteit

Als de deal doorgaat, wordt er een gat gedicht in de Nederlandse testcapaciteit. Saltro zegt tienduizend testen per dag naar de Verenigde Arabische Emiraten te kunnen sturen. Knol: "En dat is ook precies het aantal dat nu wordt genoemd als tekort." De uitslag van die testen is binnen 48 uur bekend, ondanks dat het zeker zes uur vliegen is naar Abu Dhabi. "Mogelijk kunnen we de uitslagen nog sneller bekend maken", aldus Knol.

[Audio:2683985|Wim Knol van Saltro vertelde vanmorgen op Radio M Utrecht over de samenwerking met Abu Dhabi]

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Dit jaar geen Nationale Veldrit Amersfoort
AMERSFOORT - De nationale veldrit van Amersfoort gaat dit jaar niet door. De wielerwedstrijd, waar elk jaar in december de Nederlandse subtop aan de start staat en waar al veel talenten hun eerste zege hebben geboekt, is afgelast vanwege de coronacrisis.

De veldrit in Amersfoort werd jarenlang gereden in Bos Birkhoven, maar werd vorig jaar verplaattst naar het terrein van zorginstelling Zon & Schild. Op dat terrein worden vanwege corona momenteel geen buitenstaanders toegelaten.

De veldrit in Amersfoort zou dit jaar haar 41e editie beleven.LEES OOK
Coronacluster in woonzorgcentrum Leerdam breidt zich uit van 25 naar 40
LEERDAM - Het is niet gelukt om een coronabesmetting onder bewoners en personeel in woonzorgcentrum Meesplein in Leerdam in te dammen. In een week tijd steeg het aantal besmettingen met het virus van 25 naar 40.

Vorige week werd iedereen in de locatie voor kleinschalig wonen voor bijvoorbeeld dementerende ouderen getest. Toen bleken 13 bewoners en 12 personeelsleden het virus bij zich te dragen. Sindsdien is het niet gelukt het virus de kop in te drukken. Een week later zijn 20 bewoners en 20 personeelsleden besmet. In totaal hebben nu 20 van de 24 bewoners corona.

Een woordvoerder van de zorginstelling zegt vanochtend dat er alles aan is gedaan om verspreiding te voorkomen. "Maar vorige week was de helft van de bewoners al besmet en dan is er nog de besmettingstijd van het virus. Op het moment dat je test, kan het zijn dat iemand het virus bij zich draagt maar nog niet positief test."

Zorgorganisatie Present zet nu alle zeilen bij. "Er vallen plotseling 20 personeelsleden uit. Dus je moet opeens met andere zorgorganisaties en locaties schakelen om daar personeel vrij te maken." Present heeft vijf locaties, aldus de woordvoerder, en doet nu zijn best ervoor te zorgen dat het virus zich niet verspreid. "Je doet er alles aan om personeel gescheiden te houden."

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Zorgmedewerkers ervaren agressie in coronatijd
NIEUWEGEIN - Zes op de tien mensen die werkzaam zijn in de zorg hebben de afgelopen maanden meer agressie of intimidatie op de werkvloer ervaren. Zorgvakbond NU'91 uit Nieuwegein concludeert dat na een rondvraag onder 1200 leden.

Er werd ook gevraagd naar de aanleiding van de gepikeerde reacties. Veelgenoemd waren frustraties over de opgelopen wachttijden. Ook vinden veel patiënten en bezoekers het niet fijn vinden om aangesproken te worden als zij zich niet aan de coronamaatregelen houden. Van de mensen die worden aangesproken, luistert 29 procent niet. Een enkeling dreigt zelfs een klacht in te dienen of gedraagt zich provocerend.

NU'91 wil dat de politie gevallen van agressie in de zorg prioriteit geeft. Ook zouden verpleegkundigen en artsen anoniem aangifte moeten kunnen doen. "Het feit dat dit nu niet kan, weerhoudt zorgverleners er vaak van om er melding van te maken omdat zij bang zijn voor hun eigen veiligheid."

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

UMC Utrecht probeert nieuwe coronatest: uitslag binnen een kwartier
UTRECHT - Binnen 15 minuten weten of je corona hebt met een sneltest. Het kan binnenkort misschien wel de werkelijkheid worden. Maar dan moeten eerst de sneltests zelf een test ondergaan. Daar is het UMC Utrecht deze week mee begonnen. De NOS sprak met het ziekenhuis over de snelteststraat.

Coronatests bestaan op dit moment uit de zogenoemde PCR-tests. Die tonen aan of er bepaalde stukjes genetisch materiaal in een monster zitten, en in het geval van de coronatest gaat het dan dus om het genetisch materiaal van het coronavirus. De PCR-test werkt erg goed omdat hij heel gevoelig is. Nadeel is wel dat het lang duurt voor er een uitslag is: het uitvoeren van de test in een laboratorium duurt rond de vijf uur. En dan moeten al die wattenstaafjes ook nog eens naar het lab worden gebracht, en dat ligt soms in Duitsland en binnenkort mogelijk zelfs in Abu Dhabi.

Een sneltest zou uitsluitsel kunnen bieden. Die tests zijn weliswaar minder gevoelig dan een PCR-test maar kunnen wel helpen om onderscheid te maken tussen mensen die het virus zeker wel hebben en mensen die alsnog een PCR-test moeten ondergaan. Microbioloog Rob Schuurman: "Op dit moment hebben we veel mensen in Nederland met een acute infectie. Dat betekent meestal dat ze veel virusdeeltjes bij zich dragen. Bij hen kunnen we de sneltest waarschijnlijk goed gebruiken om aan te tonen of ze het virus hebben." Als de sneltest negatief is, zou zo iemand dan alsnog een PCR-test kunnen krijgen om zeker te weten dat hij of zij niet nog minieme aantallen virusdeeltjes bij zich draagt (omdat de patiënt bijvoorbeeld net is aangestoken).

De sneltests zouden dus naast de PCR-test ingezet moeten worden en kunnen in 15 à 20 minuten een uitslag laten zien. Tijdens de proef in het UMC Utrecht krijgen deelnemers een gewone PCR-test en een sneltest. De uitslagen worden naast elkaar gehouden om te zien hoe betrouwbaar de nieuwe test is. Volgende week beginnen ook proeven in andere ziekenhuizen.

De proef duurt drie weken. Daarna wordt de knoop doorgehakt of de sneltest breder zal worden ingezet.

[Video:2684207|UMC Utrecht probeert een nieuwe coronatest: uitslag binnen een kwartier]

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Soest verbiedt vuurwerk in hele gemeente
SOEST - De gemeenteraad van Soest heeft ingestemd met een vuurwerkverbod voor de hele gemeente. Voor zover bekend is het daarmee de eerste gemeente in de provincie Utrecht.

"Het zwaardere vuurwerk is al door rijksbeleid aangepakt", zegt burgemeester Rob Metz. "En her en der zijn er gemeenten die een verbod hebben opgepakt. Maar bij mijn weten zijn wij in onze regio de eerste."

Een motie om het verbod toch weer een jaar uit te stellen, heeft het niet gehaald. Enkele partijen in de raad wilden uitstel van het verbod onder meer "omdat handhavers dit jaar hun handen al vol hebben aan de naleving van de coronaregels". Het verbod op alles behalve licht vuurwerk zoals sterretjes gaat dit jaar al in.

"De raad is zich bewust van de problemen rond de handhaving", zegt burgemeester Metz. "Tegelijkertijd is het ook makkelijker, want het verschil tussen illegaal en legaal vuurwerk is er niet meer. Alle vuurwerk is gewoon taboe." Er komt volgens de burgemeester ook geen centrale vuurwerkshow. De raad ziet nu geen mogelijkheden dat te organiseren.

In meerdere gemeenten speelt de discussie over een vuurwerkverbod. Na de vorige jaarwisseling waren 25 van de 26 Utrechtse burgemeesters voor een verbod op knalvuurwerk.LEES OOK
Vier bewoners Leusdens verpleeghuis overleden na coronabesmetting
LEUSDEN - Vier bewoners van verpleeghuis Lisidunahof in Leusden zijn afgelopen week overleden aan het coronavirus. Dat bevestigt een woordvoerder van de zorginstelling aan RTV Utrecht na berichtgeving in het AD.

Vorige week werd al bekend dat vier bewoners én vier medewerkers van het verpleeghuis waren besmet. Het RIVM meldde dinsdag al meerdere overledenen uit Leusden. Nu blijkt dus dat het gaat om bewoners van de Lisidunahof, zoals al werd vermoed.

Het verpleeghuis wordt gerund door zorgorganisatie Beweging 3.0. In de Lisidunahof zijn meerdere woongroepen voor in totaal 147 demente bewoners. In één van die groepen zijn mensen besmet geraakt met het virus. Een medewerker die in meerdere woongroepen werkte, bleek ook het virus onder de leden te hebben. Daarom zit het verpleeghuis sinds afgelopen woensdag tien dagen in quarantaine. Het zorgpersoneel werkt met persoonlijke beschermingsmiddelen maar gaat tijdens deze quarantaine wel in en uit.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Utrechtse Heuvelrug heeft begroting rond, maar dat gaat bewoners wel kosten
UTRECHTSE HEUVELRUG - Gemeente Utrechtse Heuvelrug verwacht tussen 2021 en 2024 de begroting financieel sluitend te krijgen. Daarbij weet het college naar eigen zeggen ook het niveau van voorzieningen en zorg voor de bewoners op peil te houden. Dat gaat niet zonder slag of stoot: de burger moet de portemonnee trekken.

In de begroting die vandaag aan de gemeenteraad is gepresenteerd staat onder meer dat de rioolheffing en de afvalstofheffingen omhoog gaan. "In dat opzicht is het een dubbele boodschap", laat het college weten. Wethouder Gerrit Boonzaaijer wijst daarbij op de moeilijke periode waarin iedereen zich bevindt. "Deze begroting is opgesteld in een jaar waarin we ons meer dan ooit bevinden in een tijd van grote veranderingen. In sommige opzichten gaan die veranderingen gepaard met de nodige onzekerheden, zoals de gevolgen van de coronacrisis en de onduidelijkheden over de inkomsten die we als gemeenten van het Rijk krijgen."

De gemeente blijft zich inzetten om meer geld los te krijgen van de overheid. Gemeenten vinden dat ze te weinig geld krijgen voor bijvoorbeeld de jeugdzorg, terwijl ze daar de afgelopen jaren steeds meer verantwoordelijkheid in krijgen. Heuvelrug kwam daardoor flink in de schulden te zitten maar schrijft nu: "En hoewel er nog altijd werk aan de winkel is om op lange termijn ook echt financieel gezond te zijn en te blijven, heeft de lobby van de afgelopen jaren er nu toch toe geleid dat er vanuit het Rijk stappen worden gezet. Als gevolg van deze lobby is er meer incidenteel geld naar de gemeente gekomen. Zowel voor jeugdzorg als ook voor de effecten van corona."

De meerjarenbegroting wordt op 26 oktober voor het eerst behandeld in de gemeenteraad.

Winkelleegstand blijft voortdurende strijd, corona helpt niet mee
VIJFHEERENLANDEN - De binnenstad van Leerdam kampt met winkelleegstand. Er staan al lange tijd meerdere panden leeg en daar komt maar niets voor terug. Het is een probleem waar veel meer - vooral middelgrote gemeenten - tegenaan lopen. De coronacrisis maakt het niet makkelijker.

[Image:2683677|In de binnenstad van Leerdam staan veel panden leeg.]

Vooral in de centra van die middelgrote gemeenten staat veel leeg. De kleinere buurtcentra redden zich wel: daar komen mensen immers voor hun dagelijkse boodschappen. Ook grote steden trekken - afgezien van corona - makkelijker publiek, vanwege de 'totaalbeleving' met horeca en cultuur.

"De centra die ertussenin zitten vallen een beetje tussen wal en schip", legt centrumexpert Tycho Wissink uit. Voor die gebieden is de uitdaging groter om publiek te trekken. "Zij hebben bovendien veel last van het feit dat mensen steeds meer online aankopen doen. Dat effect wordt door corona alleen maar groter."

[Quote:Frank Bartels, woordvoerder gemeente Veenendaal|Het is een continue zoektocht om winkelleegstand tegen te gaan.]

Gemeenten hebben in de loop der jaren van alles geprobeerd om de leegstand tegen te gaan. Zo zet Veenendaal in op het aantrekkelijker maken van het centrum. Eerder werd daarom bijvoorbeeld de oude gracht hersteld. Startende ondernemers krijgen tegenwoordig bovendien hulp van een coach.

[Video:2683667|Waarom staan er vaak winkels leeg in middelgrote centra£ Centrumexpert Tycho Wissink legt het uit.]

Winkelambassadeur en gratis parkeren

"Het is een continue zoektocht", zegt woordvoerder Frank Bartels van de gemeente Veenendaal over het tegengaan van winkelleegstand. "We hebben regelmatig discussie over de vraag: hoe kunnen we ondernemers in de aanloopstraten verleiden om naar de binnenstad te gaan£"

Woerden stelde daarom een paar jaar terug een winkelambassadeur aan, die zich fulltime bezighoudt met het vullen van winkelpanden. Dat lijkt te werken. Het leegstandspercentage ligt daar nu rond de 5%, onder het landelijke gemiddelde van 6.

In de binnenstad van IJsselstein kun je sinds dit jaar de eerste twee uur gratis parkeren. Verder mogen de winkels tegenwoordig ook op zondag open en worden leegstaande winkelpanden gedeeltelijk omgebouwd tot woningen.

[Quote:Tycho Wissink, centrumexpert|Veel mensen doen hun boodschappen en kopen daarna nog iets anders in een andere winkel.]

"De aanpak is tot op heden redelijk succesvol gebleken", laat de gemeente in een reactie weten, "in die zin dat het aantal leegstaande panden niet substantieel is toegenomen de afgelopen jaren." De gemeente geeft aan dat de winkelleegstand om een blijvende aanpak vraagt.Compacter centrum

Leerdam is op dit moment bezig met het opstellen van een centrumvisie. In een adviesrapport noemt centrumexpert Tycho Wissink een mogelijke oplossing voor de leegstand in de Leerdamse binnenstad: het inkrimpen van het centrum.

[Video:2683180|Gemeenten hebben de afgelopen jaren van alles geprobeerd om winkelleegstand tegen te gaan.]

Dat houdt in dat het centrum compacter wordt. Wissink legt uit: "Het betekent dat je alle publieksfuncties concentreert, dus winkels, maar ook bijvoorbeeld de bibliotheek of de huisartsenpost. Alles waar maar publiek op afkomt zet je bij elkaar." Het idee: bezoekersstromen bundelen.Impulsaankopen

Winkels met niet-dagelijks aanbod zoals kleding, moeten het namelijk hebben van passanten en zogenoemde impulsaankopen. Vandaar dat een supermarkt in het centrum ook soelaas biedt; het is een publiekstrekker. "Veel mensen doen hun boodschappen en kopen daarna nog iets in een andere winkel", aldus Wissink.

Hij verwacht door corona de komende tijd nog meer leegstand, in middelgrote gemeenten én in grote steden. Vanwege het virus doen steeds meer mensen namelijk online aankopen. "Dat heeft direct effect op de bestedingen in fysieke winkels", zegt hij.Onzekerheid door corona

Hij roept gemeenten dan ook op in actie te komen. Wissink: "Corona zorgt voor veel onzekerheid onder ondernemers. De overheid kan duidelijkheid scheppen door te zeggen: dit zijn onze plannen voor het centrum de komende jaren. Daar kunnen ondernemers zich dan aan vasthouden."

Complete Utrechtse raad eist strengere coronamaatregelen
UTRECHT - De complete Utrechtse gemeenteraad heeft vandaag een beroep gedaan op de burgemeester om extra maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. De raad denkt daarbij aan meer eenrichtingsverkeer voor voetgangers en desinfectiepompjes in de openbare ruimte.

De partijen meldden hun zorgen tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de burgemeester. Fractievoorzitter Jony Ferket (D66) voerde namens alle partijen het woord: "De ingezette acties lijken te afwachtend en te langzaam om de impact te maken die nu nodig is om een tweede golf te stoppen. Kort gezegd: er wordt te langzaam opgeschaald en de urgentie is te laag."

De partijen wezen met hun vinger niet naar de burgemeester, maar hun oproep was tegen zowel beleidsmakers als burgers gericht. "De fracties spreken via deze weg hun grote zorg uit en doen een oproep op de Utrechters om er een tandje bij te zetten in het voorkomen van meer besmettingen."

Burgemeester Peter den Oudsten vertelde dat hij met heel veel groepen in de samenleving in gesprek is om ze te overtuigen van ieders eigen verantwoordelijkheid. Maar Den Oudsten noemde het een ingewikkeld gegeven 'omdat het gaat om het gedrag van mensen'. Bovendien is het de overtuiging van de burgemeester dat de grootste brandhaarden voor verspreiding van het virus zich 'in huiselijke kring bevinden'. Verder gaf hij aan dat hij met meer informatie komt tijdens een spoeddebat volgende week in de gemeenteraad.

De burgemeester constateert dat het op zaterdag druk is in de stad, maar gaf aan dat het publiek zich afgelopen zaterdag redelijk heeft gedragen. In de stad liepen handhavers die het publiek wezen op de looproutes en opriepen om rekening te houden met de 1,5-metermaatregel. Het idee van desinfectiepompjes in de openbare ruimte ziet de burgemeester niet zitten.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Gemeente Utrecht leidt geen financiële schade door tramdebacle.
UTRECHT - De kosten voor de vertraging bij de verbouwing van de sneltram tussen Utrecht, IJsselstein en Nieuwegein komen helemaal ten laste van de provincie. Dat zegt wethouder Lot van Hooijdonk vandaag tegen de Utrechtse gemeenteraad.

Van Hooijdonk (GroenLinks) is 'not amused' door de vertraging: "Ongelofelijk vervelend dat dit gebeurd is, vooral voor de reizigers." De tram tussen Utrecht en Nieuwegein werd deze zomer vernieuwd. Lage trams vervangen de oude hoge trams en daarom moesten ook alle perrons verlaagd worden. Maar de provincie vergat de juiste vergunningen aan te vragen. En ondanks dat het project zo goed als afgerond is, gaan de trams pas over een aantal maanden rijden.

Een tiental partijen in de raad verbaasde zich erover dat de wethouders van IJsselstein en Nieuwegein wel hun onvrede openbaar maakten voor de camera's van RTV Utrecht, maar dat Van Hooijdonk niet te horen was. De partijen geven aan dat ook veel Utrechters van de tram gebruik maken en dat zij nu dus zijn aangewezen op vervangend vervoer. Susanne Schilderman (D66) merkte op dat veel reizigers nu onnodig vaak moeten overstappen als ze met de bus reizen. Van Hooijdonk gaf aan dat te zullen gaan bespreken met haar provinciale evenknie Arne Schaddelee (ChristenUnie).

Voor wat betreft de kosten die met de vertraging te maken hebben, meldde de wethouder dat die allemaal voor rekening van de provincie komen. Op een vraag van de VVD of er ook een schadeclaim richting de provincie gaat, antwoordde ze dat ze niet ziet welke kosten de gemeente in dit geval extra moet maken. En dus is er ook niets te claimen.

Meerdere bezoekers stadsstrand Utrecht bedreigd door omwonenden
UTRECHT - Tientallen Utrechters hebben meldingen gedaan bij de gemeente en de politie over bedreigingen door bewoners van de Kanaalweg in Utrecht of obstructie van de weg. De melders zijn bezoekers van het stadsstrand op het puntje van de wijk Oog in Al. Daar is een openbaar park en een commerciële uitspanning met de naam SOIA.

Om bij het stadsstrand te komen moeten bezoekers langs een kamp met een aantal woonwagens en een woonhuis. De bewoner van dit huis en de woonwagenbewoners klagen al tijden over overlast van de bezoekers van het strand. Zo zouden zowel mannen als vrouwen wildplassen en -poepen rond hun woningen. Veel bezoekers zouden dronken en luidruchtig zijn. Ook worden fietsen her en der geparkeerd.Weg geblokkeerd

De bewoners proberen al een aantal jaar het bezoek aan het strand te ontmoedigen door de Kanaalweg te blokkeren. Zij willen dat bezoekers door het park fietsen en willen dat er helemaal geen auto's van bezoekers voor hun deur langs rijden. De blokkade van de Kanaalweg gebeurt met voertuigen als auto's en caravans, maar ook met borden en andere fysieke obstakels.

Dit is een doorn in het oog van een aantal partijen in de raad, zoals D66 en Student & Starter. Die vinden dat bewoners niet het recht in eigen hand mogen nemen door wegen te blokkeren. Ze wilden van burgemeester Peter den Oudsten weten hoe vaak bezoekers van het strand meldingen van belemmeringen hebben gedaan bij de gemeente of de politie.

De burgemeester antwoordde dat er dit jaar 34 meldingen zijn binnengekomen bij de gemeente, maar hij ging niet in op de aard van die meldingen. De afgelopen drie maanden zijn er daarnaast vijftien meldingen en aangiftes bij de politie gedaan, in acht gevallen ging het om bedreiging.Handhaven waar het kan

Dit baart de burgemeester zorgen: "We blijven daarom alert, de politie gaat regelmatig surveilleren en we treden handhavend op als het kan." Ook hebben de bewoners vandaag een 'last onder dwangsom' gekregen vanwege het blokkeren van de openbare weg. Daarmee riskeren ze een boete als hun voorwerpen de openbare weg blijven blokkeren.

Maar ook aan de belangen van de bewoners wordt gedacht. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om een permanente openbare toiletvoorziening bij het strand aan te leggen. Eerder deze zomer waren er al afspraken gemaakt met de ondernemer van het restaurant over een gezamenlijk beheer van toiletten bij het strand. Als er een permanente openbare voorziening komt, dan zou dat ook in samenwerking met de horecaondernemer kunnen gebeuren.

Coronaboete en week sluiting voor café in Lopik
LOPIK - Café de Sjaak in Lopik moet een week dicht omdat de corona-regels niet goed zijn opgevolgd. Ook heeft de eigenaar een boete van 4.350 euro gekregen.

Handhavers zagen dat het afgelopen weekend mis ging bij het café aan de Anna van Burenstraat. Dat was volgens de gemeente niet de eerste keer. Dus heeft burgemeester Laurens de Graaf maatregelen genomen.

"De meeste horecagelegenheden in onze gemeente houden zich prima aan de regels en doen hun uiterste best om veilig uitgaan mogelijk te maken", schrijft De Graaf in een persbericht. "Ondanks herhaalde waarschuwingen en gesprekken met de ondernemer van Café de Sjaak is dat helaas in dit geval niet gelukt. Ik betreur dat ten zeerste."

Volgens de gemeente is er inmiddels een gesprek geweest met de eigenaresse van de Sjaak. Zij gaat komende week nadenken over hoe ze haar kroeg corona-proof maakt. Vrijdag 2 oktober wil ze weer open, staat in onderstaand Facebook-bericht. "Met tegenzin hebben wij dit geaccepteerd."

[FacebookPost:https://www.facebook.com/permalink.php£story_fbid=192288142269043&id=107288377435687]

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Kromme Nieuwegracht in Utrecht weer open, maar bewoners vrezen nog altijd verzakkende werfkelders
UTRECHT - Na bijna vier jaar werkzaamheden was het vandaag zo ver: de Kromme Nieuwegracht in Utrecht is weer open voor verkeer. Op een deel van de gracht zijn problemen met de werfkelders en de walmuur verholpen. Maar op een ander deel is nog niets gebeurd. Ook daar mag weer gewoon verkeer overheen. Eigenaren van de kelders maken zich zorgen.

"Hier kun je duidelijk de scheuren zien. Het is de afgelopen jaren alleen maar erger geworden." Grachtenbewoner Ronald van der Krogt maakt zich zorgen over de scheuren in zijn werfkelder. Nu het verkeer weer door de straat mag rijden, is hij bang dat het gewicht zijn werfkelder fataal zal worden. "In het verleden zijn er meerdere kades en kelders ingestort door het zware verkeer. We hebben er slapeloze nachten van. Het zou bij ons toch niet ook gebeuren£"

[Video:2676989|De Kromme Nieuwegracht in Utrecht is weer open, maar bewoners vrezen nog steeds voor zakkende werfkelders.]

Problemen

In 2009 werd duidelijk dat de werven en kademuren van de Kromme Nieuwegracht toe waren aan onderhoud. Het herstel van deze 13e eeuwse muren bleek erg kostbaar en bovendien ingewikkeld. In 2017 begonnen de werkzaamheden aan de historische gracht. Het herstel van kelders en de 12 meter lange walmuur aan de Kromme Nieuwegracht tussen het Hieronymusplantsoen en de Jeruzalemstraat zijn nu klaar: "Hier zijn de kelders zo hersteld dat ze de verkeersregels die hier al tientallen jaren gelden, dat voertuigen met een aslast tot twee ton zijn toegestaan, met gemak aankunnen", vertelt Gerrit Heenck, directievoerder van de Gemeente Utrecht.

[Image:2683675|Gerrit Heenck van de gemeente Utrecht]

Dat is één deel van de gracht. Vorig jaar ontdekten duikers op drie plekken langs de Kromme Nieuwegracht problemen met de fundering van de kluismuren. Dat was ook het geval bij de werfkelder van Ronald. De buitenmuur van de werfkelder valt onder verantwoordelijkheid van de gemeente, maar voor de kosten van de schade in zijn werfkelder moet hij zelf opdraaien. "De rest van de kelder ondervindt schade omdat het fundament weg is en omdat er veel te veel verkeer over de kelder rijdt. Dus wij stellen ze aansprakelijk voor alles wat hier is gebeurd."

[Image:2682940|Bewoners hebben last van scheuren en lekkages in hun kelders]

Verkeer weren

Ronald is niet de enige bewoner die last heeft van scheuren en lekkages in de kelder. Namens de buurt houdt hij zich al jaren bezig met de communicatie met de gemeente. "Ik begrijp de zorg over de schade", reageert Gerrit Heenck. "Daarom steekt de gemeente veel energie in het onderzoeken van die kelders en constructies, ondanks dat het particuliere kelders zijn, is de gemeente bezig met een nieuw plan van aanpak dat in het voorjaar van 2021 af moet zijn."

De gemeente Utrecht heeft een enquête uitgezet bij bewoners en ondernemers in de binnenstad en is er een onderzoek gestart naar langere termijnscenario's over hoe het zware verkeer definitief kan worden geweerd uit het wervengebied.

Utrechtse raad kritisch op plan voor Jaarbeurskwartier
UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad is kritisch op de plannen van de Jaarbeurs. Die wil zich terugtrekken op slechts een deel van de grond die ze nu nog in gebruik hebben. Dat geeft ruimte voor andere ontwikkelingen zoals woningen of centrumfuncties. De gemeente heeft die plannen in een zogenoemd startdocument voorgelegd aan de gemeenteraad. Die vinden die notitie op veel aspecten te mager.

Eind vorig jaar presenteerde Jaarbeurs haar masterplan voor de toekomst. De kers op de taart was een park op het dak van de hallen. Verder zullen er heel veel parkeerplaatsen gaan verdwijnen. Rond de Jaarbeurs moeten er duizenden woningen komen. Maar daarnaast ook horeca, een theater en een grote concertzaal, voor bijvoorbeeld popconcerten.Geen kers op de taart

Om met de kers op de taart te beginnen, die blijkt niet te betalen. Dat vertelde de Jaarbeurs tijdens een informatiebijeenkomst van de raad. De Jaarbeurs komt tientallen miljoenen euro's te kort en zegt het park op het dak alleen te kunnen realiseren als de gemeente 80 miljoen euro bijlegt. Daar reageren veel partijen in de raad teleurgesteld op.

Maarten Koning van D66 mist concrete ambities in het plan. Hij zou graag zien dat er meer cultuurfuncties in de plannen worden opgenomen, zoals musea. Maar hij zou ook graag zien dat er discotheken komen en een festivalterrein. Ook pleit hij voor meer sportvelden. Wethouder Klaas Verschuure (D66) noemt meer sportvelden in het gebied ingewikkeld. "Er wordt wel gedacht aan een sporthal die in dit gebied zou kunnen landen."Parkeerplaatsen

Diverse partijen maken zich zorgen over de mobiliteit. Eerder werd er in plannen voor andere gebieden bedacht dat het Jaarbeursterrein een zogenoemde afvang zou zijn voor automobilisten die elders in het centrum zouden moeten zijn. Er waren zelfs futuristische plannen voor een kabelbaan van de Jaarbeurs naar het centrum. Maar in de huidige plannen voor het Jaarbeurskwartier worden juist veel parkeerplaatsen geschrapt. Marijn de Pagter van de Utrechtse VVD vraagt daarom in de startnotitie op te nemen dat er de eerder toegezegde 2000 parkeerplaatsen in het gebied moeten komen.

Ook Sander van Waveren van het CDA is kritisch op de mobiliteitsplannen in het plan. Hij snijdt een ander probleem aan: met de plannen wordt het centrum van de stad een stuk groter. En daarmee worden de loopafstanden binnen het centrum wat hem betreft te lang. Hij pleit voor een kleinschalig OV-netwerk, waarbij hij denkt aan iets als riksja's, een soort fietstaxi's.Sociale woningbouw

Rick van der Zweth van de PvdA mist de ambitie om vooral veel sociale woningbouw te realiseren. In het bestaande beleid van de gemeente is sprake van 35% sociale woningbouw bij nieuwe projecten. De PvdA zou graag een hoger percentage hebben, maar wil op zijn minst dat die 35% in de startnotitie wordt opgenomen.

De kritiek van de raad kwam naar voren tijdens een commissievergadering. Op een later stadium gaat het debat over het Jaarbeurskwartier verder, onder meer in een vergadering van de plenaire gemeenteraad.

Zwaar ongeluk op A2 bij Nieuwegein, traumahelikopter landt op de snelweg
NIEUWEGEIN - Op de A2 ter hoogte van Nieuwegein is eind van de middag een ernstig verkeersongeluk gebeurd. Daarbij zijn meerdere auto's betrokken en het lijkt erop dat zeker één persoon zwaargewond is geraakt. Er is een traumahelikopter opgeroepen en die is op de snelweg geland.

Het ongeluk gebeurde rond 16.30 uur net na knooppunt Oudenrijn in de richting van Den Bosch. Het is niet duidelijk wat de aanleiding van het ongeluk is en hoe de slachtoffers er precies aan toe zijn. De weg was urenlang (deels) dicht. Pas om 21.00 uur werden alle rijstroken weer vrijgegeven.

De naweeën van het ongeluk leidden tot flinke opstoppingen op de Ring Utrecht.

[Tweet:https://twitter.com/RWSverkeersinfo/status/1309144489412395010]
Ellen van Dijk derde op WK tijdrijden
WOERDEN - Wielrenster Ellen van Dijk uit Woerden is vanmiddag derde geworden op het WK tijdrijden in de Italiaanse stad Imola. Landgenote Anna van der Breggen is eerste geworden en de Zwitserse Marlen Reusser tweede.

Van Dijk deed er 31 seconden langzamer over dan winnaar Van der Breggen. Aanvankelijk zou ze niet van start gaan, maar de Woerdense verving Annemiek van Vleuten die zich na een zware val had afgemeld voor de tijdrit.

Aanvankelijk leek Chloé Dygert uit Amerika op weg naar de eindzege. Ze klokte de snelste tussentijd, maar vloog kort daarna uit de bocht.

Zaterdag staat de reguliere wegrit voor vrouwen op het WK op het programma. Dan staat Van Dijk opnieuw aan de start.LEES OOK
Code rood raakt Utrechtse toerismesector hard: 'Dit hebben we nog nooit meegemaakt'
PROVINCIE UTRECHT - Dat Duitsland en België nu Utrecht als risicogebied bestempelen vanwege het hoge aantal coronagevallen, is een grote klap voor de lokale toerismesector in de provincie. Het toerisme uit beide landen nam eerder dit jaar al spectaculair af. De sector verwacht nu dat toeristen uit onze buurlanden zich vrijwel helemaal niet meer laten zien.

"Dit hebben we nog nooit meegemaakt", zegt Michiel van der Schaaf. De directeur van het Regionaal Bureau Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei baalt dat zowel België als Duitsland besloten de provincie tot code rood te verklaren. Dat zijn juist de twee landen waar de meeste buitenlandse toeristen vandaan komen.Geen zin in thuisquarantaine

Van der Schaaf denkt nu dat Duitse en Belgische toeristen die nog een verblijf in de regio hadden geboekt, deze snel afzeggen. "De drempel is te hoog", doelt hij op de coronaregels. Hij verwacht niet dat toeristen erop zitten te wachten om na hun reis verplicht in thuisquarantaine te gaan.

[Quote:Utrecht Marketing|Duitsers zijn bij veel attracties in de stad de belangrijkste buitenlandse groep.]

Ook de stad Utrecht vreest dat onder meer winkels, horeca en hotels nog maar weinig Duitse en Belgische toeristen gaan zien. Dat is een forse aderlating, omdat het om een grote groep gaat. "Duitsers zijn bij veel attracties in de stad de belangrijkste buitenlandse groep", zegt een woordvoerder van Utrecht Marketing. "Denk daarbij aan rondvaarten, stadswandelingen, museabezoek en fietstochten."

Dat is nu al in de cijfers terug te zien. "In de eerste zes maanden van dit jaar logeerden er 11.000 Duitsers in Utrecht", zegt de woordvoerder. "Dat waren er vorig jaar 21.000". Ook het aantal Belgische hotelgasten daalde al met 38 procent tot 8.000.

[Image:1812412|Utrecht is normaal gesproken een populaire bestemming voor toeristen uit Duitsland]

Drempel

Een hoge drempel is er ook voor Utrechters die naar Duitsland en België willen reizen. Bij reisbureau Bolderman in Veenendaal zijn ze sinds het nieuws druk bezig om klanten die naar het populaire Duitsland willen een alternatief te bieden.

[Kader:REIZEN NAAR DUITSLAND
Reizigers uit Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht moeten in Duitsland een negatieve COVID-test overleggen die niet ouder is dan 48 uur. Of zich bij aankomst in Duitsland preventief laten testen. Dan wordt gevraagd om daarna 14 dagen in Duitsland in zelfquarantaine te gaan. Deze quarantaine kan opgeheven worden als de test negatief is.

Er bestaan ook uitzonderingen. Zo hoeven reizigers die op doorreis zijn geen test te overleggen. Stoppen om te tanken is toegestaan als er een mondkapje wordt gedragen. Ook voor sommige beroepsgroepen zoals diplomaten, stewardessen en vrachtwagenchauffeurs geldt een uitzondering.

REIZEN NAAR BELGIË
Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon donderdag nog niet vertellen wat het Belgische reisadvies voor Utrechters betekent. Zodra dit duidelijk is, wordt dat gemeld op de site Nederlandwereldwijd.nl.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt bij navraag dat alle niet-essentiële reizen voor mensen die uit een code roodgebied komen, zijn verboden. Dat geldt vanaf vrijdag 16.00 uur dus ook voor inwoners van de provincie Utrecht.]

"We zijn nu aan het bekijken welke busreizen van ons naar Duitsland gaan en uit welke provincie de reizigers komen", zegt Onno Hosman. Iedereen die uit Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht komt, krijgt een alternatief aangeboden. "Bijvoorbeeld naar Oostenrijk, maar een Nederlandse bestemming als Drenthe kan ook."

Reizigers die nog niet willen omboeken, kunnen een voucher krijgen. Voorlopig worden alleen reizigers benaderd die de komende weken hebben geboekt. "We kijken nu naar de reizen tot 5 oktober", zegt Hosman. "De ontwikkelingen volgen zich ook razendsnel op."Expats

Duitsers in Nederland maken zich eveneens zorgen, zegt Thomas Klimeck. Hij is beheerder van de bij Duitse expats populaire site Dachist.org. Hij krijgt veel berichten van expats die zich afvragen of ze nog wel naar hun thuisland kunnen.

"Dan is de moeder jarig, of heeft een broer een kindje gekregen, of mensen willen gewoon iemand bezoeken. Maar we lopen nu tegen de feiten aan", zegt hij. Veel Duitsers ziet hij de trip terug de komende tijd niet maken. "Het weekendje Duitsland valt weg de komende weken."

Dat komt ook doordat het lastig is om aan de strenge Duitse regels te voldoen. Met de huidige wachttijden is het lastig om een negatieve coronatest te overleggen die de afgelopen 48 uur is afgenomen. Een commerciële test kan een alternatief zijn, maar is ook prijzig, zegt Klimeck.

Wie wel naar Duitsland wil, kan het beste contact opnemen met de regionale Gesundheitsamt (de Duitse GGD). Volgens Klimeck interpreteren de verschillende Duitse regio's de coronaregels allemaal net even anders. "Sommige zijn heel strikt met de richtlijnen en sommige zijn daar iets makkelijker in. Dus mijn advies is neem contact op met het Gesundheidsamt op om het advies te achterhalen."Campagne

Voor de toerismesector in de eigen provincie zit er in de tussentijd niets anders op dan zich aan te passen aan de huidige situatie. Iets wat ook de afgelopen maanden al werd gedaan. Zo begon het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug en Vallei verschillende campagnes om de regio in eigen land te promoten, zegt Van der Schaaf.

[Image:1349019|Vakantieparken en campings moesten het de afgelopen periode vooral van Nederlandse gasten hebben]

Met succes, want de afgelopen periode zaten vakantieparken en campings vol met Nederlandse gasten. Zij kozen al dan niet noodgedwongen voor een vakantie in eigen land. Ook Utrecht Marketing herkent dat de binnenlandse markt belangrijker wordt.

Toch blijft het omzetverlies aanzienlijk. "Het verloren voorjaar maken we niet meer goed", zegt Van der Schaaf. De directeur hoopt nu dat de vakantie in eigen land goed zo goed is bevallen dat de Nederlandse toeristen ook volgend jaar weer terugkomen. "We kijken vooruit naar 2021", zegt hij.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Meerdere vrouwen lastiggevallen in Lunetten
UTRECHT - Maandagavond is een vrouw op de fiets lastiggevallen door een man in de Utrechtse wijk Lunetten. Zij heeft aangifte gedaan en de politie onderzoekt de zaak.

De vrouw fietste rond 22.30 uur door de wijk toen ze plotseling werd vastgepakt. Ze kon zich lostrekken en wegrennen.

Volgens de politie werden de afgelopen maanden meer vrouwen lastiggevallen in het grensgebied van Lunetten en Hoograven. Alle meldsters gaven aan dat een man hen van achter benaderde. Er is geen duidelijk signalement en de politie onderzoekt nog of er een verband is tussen de incidenten.

Hoe vaak het de afgelopen maanden voorgekomen is, meldt de politie niet. De politie zoekt naar getuigen en vraagt vrouwen die een vergelijkbare ervaring hebben gehad zich te melden.

Sanering van Nedereindse Plas wordt doorgeschoven naar de toekomst
UTRECHT - Een ruime meerderheid van de Utrechtse raad ziet niets in een serieuze sanering van de Nedereindse Plas. De raad steunt het plan van het college om te stoppen met het afdekken van de voormalige vuilstort en alleen nog de vervuiling te monitoren. Pas als blijkt dat het water in de plas ernstig vervuild raakt wordt een sanering alsnog overwogen. Alleen de Partij voor de Dieren is faliekant tegen dit plan.

Door het staken van de sanering blijft er negen miljoen euro over. De partijen buitelen over elkaar heen om dat geld aan iets anders te besteden. Al wil een meerderheid nog een paar jaar wachten voordat dit geld wordt ingezet.Tikkende tijdbom

De Nedereindse Plas is ontstaan in de jaren dertig van de vorige eeuw als zandwinning voor de aanleg van onder meer de snelweg A2. In de jaren 70 en 80 werd de plas ingezet als vuilstort. De helft van de plas is volgestort. Daarboven op is nog extra afval gestort, dat zijn de heuvels die nu in gebruik zijn als wielerbaan en skipiste. Eind jaren 80 ontstond het plan om een recreatiegebied te maken van de plas. Het gebied werd ontwikkeld, met naast de skipiste, een waterskibaan en zwemstrandjes. Maar nog voor de opening bleek dat zwemmen in de plas levensgevaarlijk is. Het werd op stel en sprong verboden.

Toen de plas nog in gebruik was als vuilstort is er namelijk heel veel illegaal afval in het water terecht gekomen. De plas was in heel Nederland bekend als plek waar alles tegen betaling gestort kon worden, wat elders geweigerd werd. Justitieel onderzoek heeft dat later aangetoond, maar er kan niet achterhaald worden wat er precies gestort is. Een administratie van de illegale stortingen werd niet bijgehouden. Vast staat dat er licht radioactief afval, lasplasma en vaten met onbekende chemische inhoud in het water terecht zijn gekomen. De kans bestaat dat een vat met onbekende inhoud knapt en het chemisch afval in het water van de plas terecht komt. Daarom werd besloten om de vuilnisbelt te isoleren van de plas door onder water een ondoordringbare laag aan te brengen op de bodem. Dat zou in twee delen gebeuren, eerst de west-plas en later de oost-plas.

[Image:2467454|De Nedereindse Plas]

Mislukkingen

Het saneren van de west-plas werd een langlopend drama. Ondanks tegenwerpingen van diverse deskundigen werd er eerst geprobeerd om het onderwater-talud af te dekken met een soort klei, maar die klei bleef niet liggen en zakte naar het midden van de plas. Toen werd voorgesteld om het talud af te dekken met folie. Diverse deskundigen zeiden destijds tegen RTV Utrecht dat dit niet zou gaan werken omdat het folie zou gaan drijven. Toen het folie werd aangebracht bleken de criticasters gelijk te krijgen. Vervolgens werden er ventielen in het folie aangebracht.

De mislukkingen in de sanering van de west-plas worden door wethouder Linda Voortman (GroenLinks) nu aangedragen om de oost-plas ongemoeid te laten. Een uitgebreid monitoringsysteem moet voldoende zijn. Elders in het land zijn vergelijkbare plassen deels gedempt om problemen te voorkomen, maar die optie bleek in Utrecht te duur. Ook het isoleren kost te veel geld. En daarom stelt de gemeente voor om te stoppen met actief saneren.

De Partij voor de Dieren vindt dat onbegrijpelijk. Anne Sasbrink: "Wij begrijpen er niets van dat deze optie wordt gekozen. Daarmee worden eerdere afspraken over de sanering terzijde geschoven." De partij maakt zich zorgen dat vaten in de belt gaan knappen en zo onherstelbare schade zullen toebrengen aan mens en milieu. Sasbrink: "Dit is niets doen! Het is een tijdbom die er ligt."GroenLinks

Coalitiepartij GroenLinks steunt het college. Raadslid Rachel Heijne laat duidelijk blijken dat de 10 miljoen euro die het afdekken kost wat haar betreft zonde van het geld is, de partij zet dat geld liever ergens anders in. Heijne: "De risico's zijn heel klein, dat is ons geen 10 miljoen euro waard." Al houdt ze en slag om de arm; de eerste paar jaar moet het geld beschikbaar blijven, voor het geval sanering alsnog nodig blijkt. Als de vaten met chemische afval over vijf of tien jaar knappen, dan moet er opnieuw naar geld gezocht gaan worden.

Rik van der Graaf, fractiemedewerker van de ChristenUnie gaat nog een stap verder. Hij pleit er voor om waterrecreatie op de plas weer mogelijk te maken. In het verleden hebben diverse deskundigen aangegeven dat het niet bekend is wanneer een vat met zwaar chemisch afval eventueel zou kunnen knappen. Een waterrecreant kan dus op een onverwacht moment met deze substantie in aanraking komen. De ChristenUnie vertrouwt op de rapporten over de monitoring. Bülent Isik van de PvdA pleit er voor om die rapporten eens per jaar openbaar te maken.Bruisende plas

Door te kiezen voor monitoring in plaats van actieve sanering blijft er dus zo'n 9 miljoen euro over. De partijen willen dat geld een aantal jaren apart zetten, maar tussen de regels door hoor je al allerlei wensen om het geld in te zetten. Zo wil Student en Starter het geld gebruiken om het gebied bruisender te maken.LEES OOK
OM eist 8 jaar cel tegen Peter P. om 'zeilbootmoord'
UTRECHT - Het OM acht Utrechter Peter P. schuldig aan de dood van zijn vrouw en eist daarom acht jaar cel tegen hem. Volgens de aanklager is het bewezen dat de 65-jarige man Durdana Bruijn om het leven bracht op een zeilboot in Colombia.

"Mensen doen vreemde dingen", zegt het OM. "Ook uit het niets." Een motief voor de moord in 2015 is nooit gevonden. Er waren geen aanwijzingen dat P. en zijn vrouw ruzie hadden. Maar toch is het OM ervan overtuigd dat hij zijn vrouw wurgde. "Onderhuids kan iets hebben gespeeld", zegt de officier.

Peter P. ontkent dat hij schuldig is aan de dood van zijn destijds 54-jarige vrouw, met wie hij al enkele jaren op wereldreis was. Hij zegt dat ze zijn overvallen op de zeilboot en dat de dieven zijn vrouw hebben gedood. Het OM noemt dat verhaal niet aannemelijk.Aanwijzingen

Er zijn namelijk verdachte zoektermen gevonden op de computer van P. Hij typte onder meer 'blauwe plek en 'gevallen' in. Ook zou hij vreemde verklaringen hebben gegeven over eventuele verwondingen die hij opliep tijdens de vermeende overval. Tot slot zou een getuige hebben gehoord dat Peter en Durdana ruzie hadden op de boot, kort voor ze overleed.Zoon Peter en Durdana

De zoon van het stel kwam vandaag ook aan het woord in de Utrechtse rechtbank. Hij stond stil bij het overlijden van zijn moeder én nam het op voor zijn vader. "Mijn vader is onschuldig", zei hij.

Volgens de zoon hebben de Colombiaanse autoriteiten van begin af aan zijn vader onterecht als schuldige aangewezen. Ook zou het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn familie in de kou hebben laten staan.

P. komt oorspronkelijk uit het Overijsselse Heino. Tegenwoordig woont hij in Utrecht. De rechter doet op een later moment uitspraak in de zaak.LEES OOK
Schuurbrand in Amersfoort, omwonenden korte tijd uit huis gehaald
AMERSFOORT - Aan de Tulpstraat in Amersfoort is vanmiddag een schuurtje ingestort na een brand. De brandweer besloot uit voorzorg omwonenden uit huis te halen in het geval de brand zou overslaan. Zo ver kwam het niet, de brand is inmiddels onder controle.

"De schuur staat ingebouwd tussen een aantal woningen", vertelt een woordvoerder van de brandweer. "Voor de zekerheid hebben we een twee wagen opgeroepen, dan hebben we iets meer slagkracht." Omwonenden konden na zo'n anderhalf uur weer terug naar hun huizen.

Het schuurtje stortte in. "Dat wordt als verloren beschouwd."

St. Jago verlengt contract bij FC Utrecht
UTRECHT - Het contract van FC Utrecht-speler Tommy St. Jago is verlengd tot en met de zomer van 2024. Afgelopen vrijdag maakte hij zijn debuut in de basisopstelling van het eerste.

St. Jago wordt gezien als talentvolle speler. Vorig seizoen mocht hij al één keer invallen. De afgelopen twee seizoenen speelde de 20-jarige verdediger zijn wedstrijden vooral in de Keuken Kampioen Divisie met Jong FC Utrecht.

"Tommy heeft de afgelopen periode enorme stappen gezet in zijn ontwikkeling", zegt FC Utrecht-directeur Jordy Zuidam. "Hij is een echte Utrechtse jongen uit onze eigen opleiding en heeft laten zien met lef te spelen."

In 2011 verruilde St. Jago de jeugdopleiding van Ajax voor die van FC Utrecht. Ook speelde hij in verschillende jeugdelftallen van Oranje.LEES OOK
Woudenberg moet fors ingrijpen vanwege begrotingstekort
WOUDENBERG - Woudenberg staat aan de vooravond van forse bezuinigen. Bij onveranderd beleid en zonder een aanzienlijke en structurele verhoging van de inkomsten, komt de gemeente veel geld tekort. In 2021 is dat een bedrag van ruim een miljoen euro. Voor 2022 tot en met 2024 verwacht Woudenberg jaarlijks een tekort van 9 tot 9,5 ton.

Het Rijk zegt wel extra geld toe, maar dit is een eenmalig bedrag en biedt volgens de gemeente geen oplossing voor het meerjarige tekort. Wethouder Vlam van Financiën: "Dit vraagt om vergaande maatregelen. Als eerste zetten we in op extra geld vanuit het Rijk. En als dat niet voldoende is, starten we een zogenoemde bezuinigingsdialoog. Als deze maatregelen niet genoeg opbrengen, komt een verhoging van gemeentelijke belastingen in beeld. Dit zijn ingrijpende maatregelen die de inwoners en ondernemers van Woudenberg raken. Maar als er minder in de gemeentelijke portemonnee binnenkomt dan er uit gaat, moet je dit weer in balans brengen."

Volgens Woudenberg zijn de maatregelen nodig om de wettelijke taken te kunnen blijven uitvoeren en het voorzieningenniveau voor de inwoners stand houden. Bijna alle gemeenten in Nederland hebben financiële problemen door corona, benadrukt de wethouder. "Juist in deze tijd waarin je als gemeente wilt investeren in economisch herstel en zorg en ondersteuning voor inwoners, hebben gemeenten onvoldoende middelen om hier extra op in te zetten."Minder geld

Woudenberg gaat vooral minder geld ontvangen uit het gemeentefonds. Dit is de belangrijkste inkomstenbron voor gemeenten. Ook is er geen zicht op structureel meer geld vanuit het Rijk om de stijgende zorgkosten van de gemeente te bekostigen. De inkomsten voor de uitvoering van taken in het sociaal domein zijn daarnaast niet in balans met de uitgaven.

"Het is reëel om te aan te nemen dat de zorgkosten alleen al door loon- en prijsindexeringen de komende jaren verder blijven stijgen. De steeds verdere stijging van de zorgkosten is onhoudbaar en de manier waarop de zorg nu is georganiseerd kost teveel en moet anders en beter." Daarnaast stelt het college voor om te bezuinigen op de dienstverlening en bedrijfsvoering van de gemeente.OZB

Op het voorzieningenniveau van de gemeente hoeft minder bezuinigd te worden door een verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB), stelt de gemeente. Zo dragen alle inwoners en bedrijven in 2021 bij aan het in stand houden van de Woudenbergse voorzieningen. Het college stelt voor de OZB te verhogen met 8,5 procent, bovenop de al ingeboekte verhoging van de inflatiecorrectie van 1,5 procent.

De verwachting is dat na de Tweede Kamerverkiezingen in maart het nieuwe kabinet een besluit zal nemen over extra geld voor gemeenten. De begroting en de maatregelen om het tekort te dekken worden op 6 en 13 oktober tijdens een openbare commissievergadering besproken. Inwoners zijn van harte welkom om deze vergadering bij te wonen. De vergadering vindt plaats in de aula bij de begraafplaats. De gemeenteraad neemt vervolgens in de raadsvergadering van 28 oktober een besluit.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Deel harde kern FC Utrechtfans blijft zondag thuis: 'Voor ons is de lol eraf'
UTRECHT - De Utrecht Ultras, een deel van de harde kern supporters van FC Utrecht, blijven zondag thuis. De club heeft seizoenkaarthouders noodgedwongen in twee groepen opgesplitst, zodat de coronamaatregelen in het stadion nageleefd kunnen worden. Dat zien de Utrecht Ultras niet zitten: "Zolang wij niet op onze manier de club aan kunnen moedigen en het spelletje niet op onze manier kunnen beleven, zullen wij als groep van de Bunnikside elders kijken."

Seizoenkaarthouders van FC Utrecht zijn ingedeeld in twee groepen: rood of wit. Elke wedstrijd is een van de twee groepen verzekerd van een plek in het stadion. Aanstaande zondag mag groep wit de wedstrijd tegen RKC Waalwijk bijwonen. De Ultras zijn niet de enigen die van hun plek hebben afgezien: er zijn duizend stoelen vrijgekomen, die kunnen supporters uit groep rood nu reserveren.

Voor Utrecht Ultras is dat geen optie. De groep van zo'n 80 à 90 sfeermakers wil alleen het stadion in als iedereen erbij kan zijn. "Voor ons is de lol eraf", schrijft Utrecht Ultras op Facebook. "De Bunnikside is een roemruchte tribune waar elk individu zijn eigen keuze maakt in wat deze wel en niet wil doen, als groep maken wij echter wel bepaalde keuzes."

Ook bij rivaal Ajax heeft de harde kern besloten thuis te blijven, maar in tegenstelling tot de supporters van de club uit Amsterdam stellen de Utrecht Ultras wél vrijgekomen stoelen beschikbaar aan andere supporters. "Wij gaan niet de keus maken een tribune leeg te houden, maar gunnen onze plekken aan mensen die er wel behoefte aan hebben om de wedstrijden in het stadion te bekijken en zorgen er zo ook nog eens voor dat deze supporters meer kans maken op een plekje in het stadion!"

Teun den Hartog, voorzitter van de supportersvereniging van FC Utrecht, zag wel aankomen dat een deel van de fans er zondag niet bij zijn. "Ik denk dat ze elders gaan kijken. Het gaat om jonge gasten bij wie het heel diep zit en bij wie het niet allemaal te regisseren is."

De Ultras laten weten hun ploeg nu op een andere manier te gaan steunen. "Wij zullen de spelersgroep op onze manier laten weten dat we er altijd voor ze zullen zijn en dat we, ook in deze tijden, als Utrecht Ultras altijd zij aan zij achter de club zullen blijven staan.Hier moeten we enorm creatief in zijn en dit zal dan ook niet altijd zichtbaar zijn voor het grote publiek."

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

OM: dodelijk schot in Utrechtse Kanaalstraat was zelfverdediging
UTRECHT/AMERSFOORT - De officier van justitie eist ontslag van rechtsvervolging voor de man die de 44-jarige Utrechter Mohamed Daouaki vorig jaar doodschoot in de Utrechtse Kanaalstraat. De 36-jarige Amersfoorter Imad E. handelde volgens het Openbaar Ministerie uit noodweer. Wel is tegen hem een jaar cel geëist voor wapenbezit.

Mohamed werd 30 mei 2019 iets na 21.15 uur van minder dan een meter afstand door Imad E. in zijn zij geschoten. Daarbij werden zijn longen geraakt. Hij rende nog weg, maar bezweek kort daarna aan zijn verwondingen. Veel mensen waren getuige van het drama. Zij zeggen dat het slachtoffer de verdachte aanviel met een groot mes. Volgens het OM kon Imad niet anders dan schieten, anders zou hij met het mes zijn bewerkt.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1309031752351076352]

Ruzie over geld

Imad E. had een langlopende ruzie met het slachtoffer over geld. Mohamed zou hem 200 of 300 euro schuldig zijn geweest voor hasj. Imad zou eerder door het slachtoffer bij de keel zijn gegrepen toen hij bij hem langsging om dat geld te innen. Een paar uur voor het schietincident hadden de twee op straat ook al hevige ruzie over geld. De ruzie en het schietincident zijn grotendeels vastgelegd door camera's van stadstoezicht.

Imad zegt dat hij op 30 mei aan het begin van de avond op weg was naar zijn oom, die een winkel heeft in de Sumatrastraat. Daar zou hij toevallig Mohamed zijn tegengekomen, die ook in die straat woont. Agenten waren toevallig getuige van de ruzie die ontstond en zagen hoe Mohamed Imad sloeg. Toen de agenten tussenbeide kwamen liep Imad weg en maakte hij een snijdend gebaar over zijn hals.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1309041506263666688]

Niet voor rede vatbaar

Na de ruzie was Mohamed volgens mensen uit zijn omgeving niet meer voor rede vatbaar. Hij zou een groot mes uit de gereedschapskist van een kluscollega hebben gehaald en op zoek zijn gegaan naar Imad. Mohamed reed met kennissen in de auto rond door de wijk Lombok. Volgens de andere inzittenden was hij nog niet klaar met de ruzie en zocht hij de confrontatie.

De Amersfoorter zegt dat hij het wapen altijd meenam als hij naar Utrecht ging, omdat hij zich al langer door Mohamed bedreigd voelde. Het zou alleen bedoeld zijn geweest om af te schrikken. Hij zou na de ruzie wat op straat hebben rondgehangen in Lombok, maar volgens het OM is hij naar Amersfoort gegaan om het wapen te halen. Dat zou blijken uit het feit dat zijn telefoon daar werd aangestraald toen hij om 20.15 uur gebeld.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1309066031617511425]

Om 21.15 uur stond verdachte Imad E. in de Kanaalstraat met zijn oom en drie anderen te praten toen een auto met daarin Mohamed aan kwam rijden. Mohamed sprong uit de auto en rende met het grote mes in zijn hand op Imad af. Die trok het pistool uit zijn zak toen zijn belager op anderhalve meter afstand was, en schoot. Volgens het OM had hij geen tijd om te vluchten of op een ander lichaamsdeel dan de romp te richten, anders was hij gestoken.

Na het schietincident rende Mohamed dodelijk gewond weg. Er werd nog geprobeerd hem te reanimeren, maar dat was tevergeefs. Imad E. sloeg op de vlucht en werd een week later aangehouden.Emotioneel

De zitting van vandaag was bijzonder emotioneel voor de nabestaanden van het slachtoffer. Namens de moeder werd een aangrijpende slachtofferverklaring voorgelezen, waarin het grote verdriet en verlies voor de familie duidelijk te horen was. Twee zussen van Mohamed waren in de rechtszaal aanwezig. Een van hen kon het niet aan om naar de 3D-animaties te kijken die op basis van de getuigenverklaringen van het schietincident waren gemaakt.

De andere zus werd woedend, omdat in het pleidooi van de verdediging de verdachte nadrukkelijk werd vrijgepleit en haar broer naar voren kwam als iemand die met een 'walgelijk mes' op jacht was geweest naar de verdachte en het aan zichzelf te danken had dat hij was neergeschoten. Volgens de nabestaanden had Mohamed het mes niet opgeheven en was hij niet van plan geweest om verdachte Imad te steken.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1309070021021310976]

Vergiffenis

De nabestaanden eisen tienduizenden euro's van de verdachte voor affectieschade. Maar nu het OM vindt dat de verdachte uit noodweer doodslag heeft gepleegd, kunnen ze daar in deze strafzaak geen aanspraak meer op maken. Volgens de officier van justitie kunnen ze nog wel proberen om via de civiele rechter een schadevergoeding van Imad E. te vorderen.

De verdachte bood aan het einde van de zitting zijn verontschuldigingen aan de nabestaanden aan. Hij zei dat hij dit nooit had gewild, maar geen andere keuze had. Ook vroeg hij om vergiffenis. Imad M. zat bijna anderhalf jaar in voorarrest. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1309075875825057792]

LEES OOK
Rokers roken meer door coronastress, wel veel motivatie om te stoppen
UTRECHT - Bijna een kwart van de rokers in Nederland is meer gaan roken tijdens de coronacrisis. Dit zegt het Trimbos-instituut in Utrecht, dat een onderzoek heeft laten doen onder rokers. Dat veel rokers meer zijn gaan roken is niet verrassend, omdat de coronacrisis bij veel mensen voor stress zorgt, aldus het instituut.

Per 1 oktober is het weer Stoptober, de jaarlijkse actie waarbij rokers worden opgeroepen om tenminste 28 dagen niet te roken. Volgens het instituut is 9 procent van de rokers van plan om dit jaar mee te doen met de actie. Ruim de helft van deze mensen is door de coronacrisis meer gemotiveerd geraakt om te stoppen. Bijvoorbeeld omdat ze erg bezorgd zijn om het coronavirus te krijgen of door te geven aan anderen.

Rokers hebben minder goede afweer in hun longen. Ze zijn daarom gevoeliger voor virusinfecties en dus waarschijnlijk ook voor het coronavirus. Eenmaal besmet lopen rokers groter risico om ernstig ziek te worden. Rokers hebben ook meer kans de ziekte te verspreiden omdat ze meer hoesten.

De maand oktober is inmiddels uitgegroeid tot een groot nationaal stopmoment. Volgens het Trimbos-instituut is de kans op een succesvolle stoppoging met Stoptober vijf keer zo groot als wanneer rokers alleen proberen te stoppen. Ook zijn 28 dagen een overzichtelijke periode. Het is kort genoeg om vol te kunnen houden, en lang genoeg om de positieve effecten van het stoppen te ervaren en je gedrag aan te passen.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Rechtszaak zeilbootmoord: verdachte kan zoektermen 'blauwe plek' en 'gevallen' niet herinneren
UTRECHT - De 65-jarige Peter P., verdacht van het doden van zijn vrouw op een zeiljacht bij de kust van Colombia, heeft vandaag ten overstaan van de rechtbank in Utrecht zijn ontkennende verklaring herhaald. Hij blijft erbij dat hij en zijn echtgenote zijn overvallen. P. wordt uitvoerig bevraagd door de rechtbank, onder meer over zoektermen op zijn computer.

P. zei vanmorgen veel spijt te hebben dat hij in Colombia heeft verklaard dat 'piraten' achter de roof zaten, omdat hij destijds kreeg tegengeworpen dat daar helemaal geen piraten waren. Hij kon op dat moment in het Spaans geen ander woord vinden, verklaarde hij vanmorgen op de zitting.

P. is een voormalig dierenarts uit Heino, die nu woonachtig is in Utrecht. Met zijn vrouw maakte hij in 2015 een wereldreis met een zeilboot, de Lazy Duck. De twee deden daarvan uitgebreid verslag op reisblog dat nog altijd online staat. Op 19 september 2015 lag het jacht afgemeerd in een baai bij het Colombiaanse eiland Isla Grande. Volgens P. zijn hij en zijn vrouw daar overvallen. Zijn partner zou die overval niet hebben overleefd.

[Image:2682765|De Lazy Duck.]

Verloop van de avond

Op verzoek van de rechtbank zette P. nogmaals uiteen hoe de bewuste avond is verlopen. De avond begon vredig met een spelletje en drankjes. Rond zes uur zat P. naar eigen zeggen op de wc van het jacht toen hij zijn vrouw plotseling hoorde schreeuwen. Vervolgens is hij in de toiletruimte bedreigd, geslagen en bijna gewurgd door twee gemaskerde mannen. De mannen vroegen om computers en geld en bonden hem vast.

Volgens P. heeft hij gezegd dat ze konden pakken wat ze wilden. Toen de rovers waren vertrokken, heeft hij zichzelf kunnen bevrijden. Zijn vrouw, de 54-jarige Durdana Bruijn, lag dood in de kajuit, met een handdoek om haar hoofd. Hij zei niet meer te weten of hij buiten bewustzijn is geweest.

Volgens P. heeft het volgens lang geduurd voordat hij effectief alarm kon slaan. De Colombiaanse kustwacht kon zijn boot eerst niet vinden. Pas uren daarna kwam de politie aan boord. Met drie agenten aan boord is P. naar Carthagena gevaren. De Colombiaanse en later ook de Nederlandse politie zijn vervolgens een onderzoek begonnen.Kritische vragen rechtbank

De rechtbank had een reeks kritische vragen over P.'s verklaringen, onder meer over de verwondingen die hij tijdens de overval zegt te hebben opgelopen. Ook zou er een ruzie zijn gehoord op de boot en kwamen er vragen over de navigatie die uitstond. Daarnaast had de rechtbank vragen over de zoektermen 'blauwe plek en 'gevallen' die een paar dagen voor de dood van zijn vrouw op P.'s computer zijn gevonden. Hij kon het zich niet herinneren. "Geen flauw idee", aldus P.

De Nederlandse justitie heeft de vervolging van P. overgenomen van de Colombiaanse autoriteiten. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van doodslag. Voor een vooropgezet plan zijn vrouw te doden zijn geen harde aanwijzingen. De aanklacht moord liet justitie vorig jaar daarom vallen.

Omdat de belangstelling voor het proces groot is en de ruimte - mede door coronamaatregelen - in het gerechtsgebouw beperkt, is de zaak via een livestream te volgen. De rechtbank besloot hier ook toe omdat P. meewerkt aan een documentaire.

De rechtbank zou aanvankelijk dinsdag met het proces beginnen. Een coronatest van een van de betrokken rechters maandag gooide roet in het eten. De uitslag daarvan moest worden afgewacht.

De zitting begint vandaag om 09.00 uur.LEES OOK
Akelige vergiftigingen door eten zelfgeplukte paddenstoelen
UTRECHT - Mensen die graag eten verzamelen in de natuur, moeten in de herfst uitkijken met het plukken van paddenstoelen. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in Utrecht zegt steeds vaker meldingen binnen te krijgen van wildplukkers die erg ziek zijn geworden door het eten van giftige paddenstoelen. Dit jaar zijn er alweer zes meldingen gedaan, aldus het NVIC. Het centrum verwacht in de komende maanden meer vergiftigingen.

De Nederlandse Mycologische Vereniging ( NMV), de vereniging van paddenstoelenkenners, en natuurbeheerders zien steeds vaker wildplukkers in de bossen. Het bijeen sprokkelen van een maaltijd uit de natuur is de afgelopen jaren snel erg populair geworden. Voor bepaalde groepen arbeidsmigranten is het in hun thuisland daarnaast heel gewoon om paddenstoelen voor de maaltijd te plukken. "Maar sommige eetbare paddenstoelen in die landen lijken sprekend op een giftige soort in Nederland", aldus de NMV.Zeer ernstig

Het NVIC kunnen de gevolgen van het opeten van giftige paddenstoelen zeer ernstig zijn. De vergiftiging begint met hevig braken en ernstige diarree. Als de patiënt lijkt op te knappen, werkt het gif nog door. Dat kan leiden tot lever- of nierfalen, waaraan iemand kan overlijden. Beruchte giftige paddenstoelen in Nederland zijn de groene knolamaniet, de parasolzwam en het bundelmosklokje, dat makkelijk te verwarren is met het wel eetbare stobbezwammetje.

De mycologische vereniging raadt aan om experts te raadplegen over de eetbaarheid van zelf geplukte paddenstoelen. Bij natuurbeheerders als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten is het plukken van hele maaltijden aan paddenstoelen ook verboden.

Het is overigens niet voor het eerst dat het NVIC waarschuwt voor het eten van zelfgeplukte paddenstoelen. Een paar jaar geleden deed de organisatie dat ook al en maakten wij onderstaande reportage.

[Video:469210|Boswachter Janneke Ordelmans van Staatsbosbeheer liet ons eerder verschillende giftige paddenstoelen zien]
'Regionale aanpak coronagolf nu niet zinvol, landelijke maatregelen nodig'
PROVINCIE UTRECHT - Er zullen landelijke maatregelen nodig zijn om het coronavirus weer onder controle te krijgen, zeggen deskundigen in het AD. Volgens hen hebben regionale coronamaatregelen op dit moment geen nut, gezien het aantal regio's waar het virus weer oplaait snel toeneemt.

Afgelopen vrijdag kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan in zes veiligheidsregio's waar het coronavirus aan een opmars bezig is. Deze regio's, waar ook Utrecht onder valt, troffen ook eigen maatregelen. Eergisteren zei premier Mark Rutte dat er deze week waarschijnlijk meer veiligheidsregio's in de categorie 'zorgelijk' belanden. Behalve Gooi en Vechtstreek en Flevoland gaat het volgens verschillende media om Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Zuid-Holland Zuid, en Brabant-Zuidoost.

Volgens epidemioloog Hans Heesterbeek van de Universiteit Utrecht verspreidt het coronavirus zich vanuit de Randstad "als een olievlek". "Dat los je niet op met regionale maatregelen. Mensen reizen volop van de ene regio naar de andere. Je ziet te veel vermenging om regionale maatregelen effectief te laten zijn." Alleen
door een serieuze gedragsverandering bij mensen ten opzichte van het longvirus kan voorkomen worden dat er nieuwe, strenge maatregelen moeten worden ingevoerd, aldus Heesterbeek.

Bart Berden, directeur van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, denkt eveneens dat coronaregels op landelijk niveau de enige mogelijkheid zijn, mocht ervoor gekozen worden in te grijpen. "Het gaat nu zo hard. Hoe zinnig is het om het regionaal aan te pakken als je ziet dat regio's qua besmettingscijfers naar elkaar toe groeien£ Bovendien is er momenteel een tekort aan testcapaciteit. Het is daarom lastig te bepalen waar je als regio exact staat."

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Meisje lastiggevallen in De Bilt, politie zoekt getuige die haar hielp
DE BILT - In De Bilt is een meisje lastiggevallen door een man. Het incident deed zich gistermiddag rond 13.15 uur voor op de Oude Bunnikseweg.

Wat de man precies heeft gedaan, is nog onduidelijk. Wel is bekend dat er een getuige is geweest die het meisje heeft geholpen.

De politie wil graag met deze persoon in contact komen.

Rugbyclubs Eemland en URC mogen weer: 'Top-8 moet mogelijk zijn'
AMERSFOORT/UTRECHT - In navolging van heel veel sporten beginnen komend weekend ook de rugbyploegen aan hun seizoen. Op het hoogste niveau in Nederland zijn met RC Eemland (Amersfoort) en URC (Utrecht) twee regioteams actief. Twee teams die zich willen meten met de top-4 en mikken op een plek bij de beste acht.Nieuwe opzet Ereklasse

De Ereklasse bestaat dit seizoen uit liefst 16 ploegen. Door de coronacrisis is besloten om de onderlinge voorcompetitie van Nederland en België te schrappen. Daardoor sluit de traditionele top-4 van Nederland nu aan bij de overige 12 Nederlandse ploegen in de Ereklasse.

In de eerste fase van de competitie spelen alle teams één keer tegen elkaar. Na die 15 wedstrijden wordt op basis van de stand een kampioenspoule en een degradatiepoule van elk 8 teams gevormd. Die groepen spelen vervolgens een volledige competitie met thuis- en uitduels tegen elkaar.

[Quote:Dave Langezaal, trainer RC Eemland|Geen ploeg moet het leuk vinden om tegen Eemland te spelen]

RC Eemland wil de uitdager zijn

Voor RC Eemland was vorig jaar een plek in de degradatiepoule weggelegd, maar de Amersfoorters willen dit jaar hoger. "De top-8 moet mogelijk zijn", zegt trainer Dave Langezaal. "Tegen de topploegen moet je goed spelen. Als je daar met 90-0 van het veld stapt, dan klopt er iets niet. Niemand moet het leuk vinden om tegen Eemland te spelen."

"Wij willen de uitdager zijn en ons blijven verbeteren. Daarom moeten we vaker die topwedstrijden spelen. Vorig jaar speelden we in de degradatiepoule en dan merk je dat het te makkelijk wordt. Dan worden we in slaap gesust", vindt Langezaal, die bij Eemland samen met Scott Smith de hoofdmacht traint. Sven Bulens is, naast sportief directeur van de hele club, de manager van het eerste.

[Image:2000231|URC en Eemland troffen elkaar begin 2019 in de Eerste Klasse]

Wat opvallend is, is dat RC Eemland in de voorbereiding geen enkele oefenwedstrijd heeft gespeeld. Buiten wat trainingsduels tegen het tweede team hebben de Amersfoorters zich apart voorbereid. "Vanaf juni volgen alle spelers een kracht- en conditieprogramma. Dat hebben we bewust gedaan. Begin augustus zijn we pas het veld opgegaan. We zien dat fysiek een slag te slaan is in deze competitie. Dat heeft veel voordelen. Onze spelers hebben minder blessures en zijn fitter", stelt de veldtrainer.

Ook het coronavirus heeft dus ook invloed op de rugbyers gehad. "Heel lang mochten we geen contact hebben. De voorbereiding zonder oefenwedstrijden is niet ideaal, maar het is zoals het is. Afgelopen weekend zouden we nog tegen Hilversum oefenen, maar die werd afgelast omdat zij te veel blessures hadden", zegt Langezaal.

De blik gaat dus naar de eerste competitiewedstrijd. "Daarom wordt het zaterdag meteen 'voor het eggie'. Een voordeel is dat de kern van ons team al lang bij elkaar is en ook de spelers van buitenaf spelen al een tijdje hier. Toch zal de eerste wedstrijd wat roestig en rommelig zijn, omdat iedereen er juist veel zin in heeft", geeft hij aan.URC als concurrent voor de top-8

RC Eemland verwacht dus mee te kunnen doen voor de bovenste acht plaatsen in de Ereklasse. Langezaal ziet enkele concurrenten in de strijd om die posities, zegt hij. "RC The Bassets speelt vaak rond de achtste plaats en ook Haagsche RC is zo'n ploeg. Daar moeten we van winnen om in de top-8 te eindigen."

"En we beginnen zaterdag tegen Oisterwijk Oysters, die zijn altijd jong en driftig. We moeten dus meteen 'aan' staan en we kunnen ons niets veroorloven", aldus de trainer. "Het niveau van de competitie komt wel steeds dichter bij elkaar, maar teams moeten het stom vinden om in Amersfoort te spelen."

[Quote:Dave Langezaal, trainer RC Eemland|URC tegen Amersfoort is altijd wel een dingetje, maar het is geen haat en nijd]

Met Utrechtse RC (URC) speelt er nog een tweede regioploeg in de Ereklasse. De Domstedelingen haalden vorig jaar de kampioenspoule, maar bungelden onderin die groep toen de competitie stilgelegd werd in maart. Dit jaar mikt URC hoger, namelijk op een plek in de top-10.

"Er is altijd concurrentie tussen ons", zegt de trainer van Eemland. "URC heeft een groot en talentvol team. Als tegenstander is het altijd fysiek zwaar. Maar URC tegen Amersfoort is altijd wel een dingetje. Twee seizoenen geleden wonnen ze van ons en toen was het alsof ze kampioen waren geworden. Maar het is geen haat en nijd."

Judoka Noël van 't End ziet toernooi na toernooi wegvallen: 'We houden de moed erin'
HOUTEN - Terwijl veel sporten de draad weer oppakken na de eerste coronaschrik, ligt de judosport nog op zijn gat. Regerend wereldkampioen Noël van 't End ziet met lede ogen aan hoe stuk voor stuk de grote toernooi wegvallen. "De Grand Slam van Tokio is pas in december, maar die wordt nú al afgelast", zegt de Houtenaar.

Van de drie grote toernooien die in 2020 nog op het programma stonden, is de eerste dus al afgelast. De Grand Slam in Tokio, Japan, gaat niet door om dat de internationale judofederatie de situatie rondom het coronavirus 'te onzeker' vindt.

[Quote:Noël van 't End|Het EK is nog niet afgelast, maar Tsjechië is wel al op 'code oranje' gezet]

"We willen heel graag toernooien judoën", aldus Van 't End. "Over vijf weken zouden we de Grand Slam in Boedapest (Hongarije) hebben, maar onze bronnen hebben al gehoord dat dat toernooi ook niet doorgaat. En eind november is er nog het EK judo in Tsjechië. Het EK is nog niet afgelast, maar dat land is wel al op 'code oranje' gezet. Wij volgen daarin het RIVM en gaan niet naar een oranje gebied. Dat zijn onze enige drie toernooien, dus het ziet er heel negatief uit."Motivatie halen uit trainingskampen

Ondanks dat er weinig uitzicht is op toernooien, zitten Van 't End en de rest van de Nederlandse selectie niet stil. "We zijn net terug van een trainingskamp in Duitsland en dat ging echt mega goed. We hebben daar heel goede trainingswedstrijden gedaan met de Duitsers en de Fransen. We hebben ze helemaal afgemaakt", lacht de Houtenaar.

"Op zo'n trainingskamp sparren we tegen de top van Duitsland en Frankrijk, en daar komen we veel beter uit. Dat is wel goed voor de motivatie en voor het groepsgevoel", zegt Van 't End. Nu voorlopig geen toernooien gepland staan, is dit de best mogelijke oplossing om bezig te blijven. Zo gaan de Nederlandse vrouwen binnenkort naar Oostenrijk voor een trainingskamp.

[Instagram:https://www.instagram.com/p/CEHXRcUlLnO/£igshid=173lmyvg9imnv]

"Zelf zijn we ook bezig met meer trainingskampen. Met de landen waar we heen gaan maken we goede afspraken. Er wordt vooraf getest en dan moet je negatief testen voor je mee mag doen, we leven in een bubbel en bij terugkomst wordt er weer getest. Zo kunnen we goede trainingskampen organiseren. Dat zorgt ook weer voor nieuwe prikkels", legt hij uit.

[Quote:Noël van 't End|Atletiek kan doorgaan en de Tour de France heb ik gezien, maar voor een contactsport als judo is het heel lastig]

Olympische Spelen als 'the bigger picture'

De huidige situatie met het coronavirus is het onderwerp van gesprek binnen de Nederlandse judoselectie. "Er wordt onderling zeker over gesproken", bevestigt de wereldkampioen in de klasse tot 90 kilogram. "We houden hoop en willen volhouden. De aanhouder wint uiteindelijk. Ik probeer zelf zo hard mogelijk te trainen en daarnaast niet te veel erover na te denken. Ik kan er maar weinig invloed op uitoefenen wat er beslist wordt."

Van 't End weet dat het organiseren van judotoernooien niet makkelijk is. "Atletiek kan doorgaan en de Tour de France heb ik gezien, maar voor een contactsport als judo is het heel lastig. Het zijn ook niet 20 of 30 man, maar in totaal staan er bij zo'n toernooi 600 of 700 mensen op de mat. Met mannen en vrouwen in alle gewichten. Daar is een grote organisatie voor nodig en dat is niet te doen", beschrijft hij.

Ondanks de afgelastingen heeft Van 't End een doel voor ogen. "De Olympische Spelen in Tokio 2021 heb ik sowieso in mijn hoofd. Dat is 'the bigger picture' zoals mijn coach het noemt. Daar ligt alle focus op."LEES OOK
FC Utrecht-AZ definitief op 27 december
UTRECHT - Het eredivisieduel tussen FC Utrecht en AZ, dat gepland stond voor zaterdag 12 september, wordt op zondag 27 december ingehaald. De aftrap is om 14.30 uur. De speeldatum is vastgesteld in overleg met beide clubs, aldus de KNVB.

Zondag 27 december is een datum die is vrijgehouden voor inhaalwedstrijden uit de eerste helft van de competitie.

De wedstrijd uit de eerste speelronde van de eredivisie werd uitgesteld in verband met de Europese verplichtingen van AZ, dat het in de derde kwalificatieronde van de Champions League opnam tegen Dinamo Kiev.LEES OOK
Vijf Utrechtse clubs bundelen krachten in Sportcampus
UTRECHT - Vijf Utrechste sportclubs gaan samenwerken om topsporters maximaal te laten presteren. Dat gebeurt op de Sportcampus, het gebied in en rond stadion Galgenwaard. De vijf clubs hebben hun plannen dinsdag naar buiten gebracht.

Alle vijf de clubs zijn in het gebied rond het stadion gevestigd. FC Utrecht en volleybalclub VV Utrecht in stadion en sporthal Galgenwaard, omnisportvereniging Kampong aan de Laan van Maarschalkerweerd, atletiekclub Hellas aan de Mytylweg en zwem- waterpolovereniging UZSC in zwembad Kromme Rijn. De clubs gaan samenwerken op het gebied van onderwijs, voeding, training, huisvesting, sponsoring en faciliteiten.

[Image:2680986|Utrecht Oost, en de vijf die clubs die gaan samenwerken]

Op VV Utrecht na spelen alle clubs op het hoogste niveau van Nederland. "We kunnen dan ook enorm veel leren van elkaar én elkaar versterken," zegt algemeen directeur Thijs van Es van FC Utrecht. "De clubs hebben in het verleden al diverse keren samengewerkt, om de samenwerking nu te kunnen onderstrepen door middel van de Sportcampus is een win-winsituatie voor alle clubs."

Bunnikside overweegt niet naar stadion te komen: 'Bij die jongens zit het heel diep'
UTRECHT - De harde kern op de Bunnikside van FC Utrecht overweegt vanwege de coronabeperkingen niet naar het stadion te komen. Fans mogen lang niet allemaal niet naar binnen en juichen of zingen is niet toegestaan.

"Ik denk dat ze elders gaan kijken", zegt Teun den Hartog, voorzitter van de supportersvereniging. "Het gaat om jonge gasten bij wie het heel diep zit en bij wie het niet allemaal te regisseren is."

Den Hartog heeft afgelopen weekend met argusogen gekeken naar het gedrag van sommige supporters in stadions. Zo werd bij Feyenoord gezongen en geen afstand gehouden. Tegelijkertijd beseft Den Hartog dat het ook in de Galgenwaard moeilijk zal zijn om de richtlijnen na te leven. "Aanmoedigen zal wel loslopen, maar bij doelpunt is juichen bijna niet tegen te gaan, daar vrezen we wel voor. Maar laten we lering trekken uit afgelopen zondag"

Premier Rutte had gisteren geen goed woord over voor supporters die zich niet aan de maatregelen houden. Hij zei dat ze "hun bek moeten houden en kijken". Den Hartog heeft het met enige verbazing aangehoord. "Hij staat heel ver af van de werkelijkheid van voetbalfans. Laat hem eens tussen supporters gaan zitten en niet op de hoofdtribune. Als hij wil, zorg ik dat hij een plek krijgt."

FC Utrecht speelt zondag zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen RKC Waalwijk.

[Audio:2680849|Interview met Teun den Hartog, voorzitter van de supportersvereniging van FC Utrecht]

LEES OOK
Argon sluit kleedkamers en kantine om verspreiding corona tegen te gaan
MIJDRECHT - Voetbalclub Argon uit Mijdrecht sluit met ingang van komende vrijdag de kleedkamers, de kantine, de buitenbar en het terras van het sportpark aan de Hoofdweg. De club wil daarmee haar verantwoordelijkheid nemen om de kans op besmetting met corona op het complex tot een minimum te beperken. Voor zover bekend is Argon de eerste club in Nederland die dit doet.

"Het is ons als bestuur in de achter ons liggende periode helaas duidelijk geworden, dat we blijkbaar niet de macht hebben gehad om aan iedereen duidelijk te maken, dat de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan daadwerkelijk gevolgd moeten worden", schrijft het bestuur op de site van de club.

Dat betekent dat iedereen die op het complex van Argon komt voetballen, omgekleed dient te komen en thuis dient te douchen. Dit geldt zowel voor de teams van Argon als de tegenstanders. De enige uitzondering daarop betreft de thuiswedstrijden van het eerste elftal. De thuisspelende club moet volgens de regels van de KNVB voor kleedruimte voor tegenstander en officials zorgen.

"Het spijt ons zeer dat we deze maatregel moeten nemen, we willen bijzonder graag als normaal gastheer optreden, maar mede in het licht van de aangescherpte maatregelen, waarbij bijvoorbeeld maximaal 50 personen in een horecaruimte toegelaten kunnen worden, is het ons onmogelijk om gewoon toegang te verlenen", schrijft het bestuur.LEES OOK
Van de Sanden van Lyon naar Wolfsburg
IJSSELSTEIN - Shanice van de Sanden vervolgt haar voetballoopbaan bij Vfl Wolfsburg. De Duitse club geldt, net als Van de Sandens oude club Olympique Lyon, als één van de toonaangevende Europese clubs in het vrouwenvoetbal.

De 27-jarige IJsselsteinse verruilde in 2017 Liverpool, waar ze één jaar speelde, voor Olympique Lyon. Met die club won ze drie keer de Champions League. In zowel 2018 als in 2020 was Vfl Wolfsburg in de finale de tegenstander. Van de Sanden sluit na de interlandperiode aan bij de Duitse ploeg, die afgelopen seizoen zowel de landstitel als de DFB-Pokal won.

"Ik ben heel blij met mijn stap naar Wolfsburg", zegt Van de Sanden. "Een club die al jaren meedoet in de top van Europa. Ik kijk er enorm naar uit om met deze club te gaan spelen voor prijzen. Ik heb heel veel zin in deze nieuwe uitdaging."

Twee interlands Japan in Galgenwaard
UTRECHT - Het nationale voetbalelftal van Japan speelt komende maand twee vriendschappelijke wedstrijden in Stadion Galgenwaard. Op 9 oktober tegen Kameroen, vier dagen later tegen Ivoorkust. Bij die beide duels mogen vanwege de coronamaatregelen geen toeschouwers aanwezig zijn.

"De Japanse voetbalbond heeft na een uitgebreide inspectie zeer bewust de keuze gemaakt voor Stadion Galgenwaard als speellocatie", zegt financieel & operationeel directeur Edo Keuning op de website van FC Utrecht. "Die keuze komt mede voort uit het feit dat wij hebben aangetoond een buitengewoon gedegen beleid te hebben op het gebied van wedstrijdorganisatie, juist ook in coronatijd."

In 2009 geleden speelde Japan ook al eens een vriendschappelijke interland in Utrecht. Destijds werd Ghana met 4-3 verslagen.LEES OOK
Drie keepers van FC Utrecht in voorselectie Jong Oranje
UTRECHT - Vier spelers van FC Utrecht zijn opgenomen in de voorlopige selectie van Jong Oranje. De doelmannen Maarten Paes, Fabian de Keizer en Thijmen Nijhuis, alsmede Justin Hoogma zijn geselecteerd door bondscoach Erwin van der Looi. Ook de Utrechtse Ajacied Jurriën Timber is geselecteerd.

Jong Oranje speelt op 8 en 13 oktober de EK-kwalificatieduels tegen Jong Gibraltar en Jong Cyprus.Ihattaren

PSV-er Mohammed Ihattaren is de enige Utrechter in de voorlopige selectie voor het Nederlands elftal, voor de oefenwedstrijd tegen Mexico en de UEFA Nations League-duels met Bosnië en Herzegovina en Italië. Opvallendste naam in de 38-koppige selectie is Davy Klaassen van Werder Bremen.

De groep herbergt met Kevin Strootman en Jeroen Zoet twee voormalige FC Utrechtspelers.

Nederland oefent woensdag 7 oktober in Amsterdam tegen Mexico. Op zondag 11 en woensdag 14 oktober volgen de uitwedstrijden in de UEFA Nations League tegen repectievelijk Bosnië-Herzegovina en Italië.LEES OOK
PODCAST: Homoseksualiteit in de topsport, acceptatie is nog ver weg
PROVINCIE UTRECHT - Acceptatie van homoseksualiteit in de topsport is nog altijd een onderwerp van zorg. Openlijke homo's zijn er, met name onder mannen, heel weinig. Hockeyer Thijs de Greeff komt wèl openlijk uit voor zijn geaardheid, net als voormalig international Carlien Dirkse van den Heuvel. Bij RTV Utrecht doen ze hun verhaal.

Daaruit wordt duidelijk dat homoseksualiteit van vrouwen beter wordt geaccepteerd dan van mannen, maar vooral dat er nog een lange weg te gaan is naar honderd procent acceptatie.

[Soundcloud:https://soundcloud.com/rtvutrecht/acceptatie-van-homoseksualiteit/]

Het gesprek met De Greeff en Dirkse van den Heuvel is ook te luisteren via Spotify en iTunes.Achtergrond

Thijs de Greeff hockeyde voor onder meer Kampong en HCKZ en speelt tegenwoordig voor Huizen. De zesvoudig international kwam op zijn 27e uit de kast.

[Image:53207]

Carlien Dirkse van den Heuvel zette afgelopen seizoen een punt achter haar hockeyloopbaan. De voormalig speelster van het Bilthovense SCHC en 203-voudig international is al sinds haar 18e openlijk homoseksueel.Mulier Instituut

Het Mulier Instituut deed begin dit jaar onderzoek naar homo-acceptatie in het mannenhockey. Dit weekend werden de resultaten gepubliceerd. Veertig procent van de tophockeyers in Nederland vindt het moeilijk uit de kast te komen, concludeert het instituut.

[Kader:Dit is de vijfde sportpodcast van RTV Utrecht. Ze zijn allemaal terug te vinden op Spotify, Soundcloud en iTunes.]
Feed Fetched by RSS Dog.