RTV Utrecht
'Bart B. heeft familie Miranda Zitman keihard voorgelogen', rechter legt 18 jaar celstraf op
SOEST - De rechtbank heeft Bart B. tot 18 jaar cel veroordeeld voor doodslag op zijn partner Miranda Zitman. Zij werd eind december 2018 in haar huis in Soest om het leven gebracht met meerdere slagen op haar hoofd en lichaam, mogelijk gecombineerd met verstikking. Daarna heeft B. haar lichaam laten verdwijnen.

Tegen Bart B. was de maximale straf van 20 jaar cel geëist. De rechtbank acht de verdachte volledig toerekeningsvatbaar, maar veroordeelt hem voor doodslag in plaats van moord.

Volgens de rechter heeft Bart B. de familie keihard voorgelogen en in de waan gelaten dat Miranda nog leefde. Hij heeft de nabestaanden hiermee onvoorstelbaar veel pijn gedaan.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1278973750642343937]

De rechtbank achtte moord niet bewezen. Mogelijk heeft B. gehandeld in een opwelling en niet met voorbedachten rade. Ook is niet te bewijzen dat het motief om Miranda om het leven te brengen, haar geld is geweest. De verklaring van de verdachte dat Miranda door een val van de trap omkwam, gelooft de rechter niet.

De verdachte was niet aanwezig bij de uitspraak. De moeder en broer van Miranda wel.

De familie is zeer ontevreden over de straf. De eis van twintig jaar was in de ogen van de nabestaanden al veel te laag.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1278997611626868737]

Jaloezie

De moord op Miranda Zitman uit Soest is een uitzonderlijk gruwelijke zaak. Lichaamsdelen van de vrouw werden enkele weken na de moord gevonden in een koffer bij het IJ in Amsterdam en in haar eigen tuin aan de Lange Brinkweg in Soest.

Jaloezie en gekrenktheid waren voor Bart B. de belangrijkste motieven om Miranda van het leven te beroven. Volgens de officier van Justitie kon B. het niet verkroppen dat het slachtoffer naar Canada zou gaan om haar gevoelens voor een oude liefde te onderzoeken. Het stel leefde al jaren als broer en zus, ze hadden 19 jaar een relatie.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1278971143723061248]

Na de dood van Miranda verdween er veel geld van haar rekening. Er werd 116.000 overgemaakt van Miranda's rekening naar de gezamenlijke rekening en een rekening van Bart B.Gruwelijke details

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak kwamen eerder veel gruwelijke details boven tafel. Miranda had tape om haar nek, wat kan wijzen op verstikking. In de woning is bloed gevonden op de deurklink, de kastenwand en de vloer van de kleedkamer.

B. kocht een priem die later door duikers uit het water bij Amsterdam werd gehaald. Dat was bij dezelfde plek als waar vissers de koffer met de romp van Miranda zagen drijven. Met de priem waren 27 gaatjes in de koffer geprikt, zodat die zou zinken.LEES OOK
Tweede Kamer: 'Onderzoek grootschalige woningbouw in Rijnenburg'
UTRECHT - De Tweede Kamer wil dat er expliciet wordt gekeken naar de mogelijkheden voor woningbouw in de polder Rijnenburg bij Utrecht. Twee verschillende moties hierover werden gisteravond door de Kamer aangenomen.

De Tweede Kamerleden maken zich zorgen om het woningtekort in Nederland. De woningbouwproductie zal dit jaar naar verwachting op 60.000 uitkomen en volgend jaar dalen naar 50.000. Dat is flink minder dan de 75.000 nieuwbouwwoningen die als doel waren gesteld. De Kamer wil bovendien dat het aantal te bouwen woningen op middellange termijn verder omhoog gaat naar 90.000 per jaar. Dat is volgens de Kamer nodig om het tekort in te kunnen lopen.Moties

In twee moties roepen Tweede Kamerleden op om daarbij naar Rijnenburg te kijken als gebied waar woningen kunnen worden ontwikkeld. Zo diende Julius Terpstra (CDA) een motie in waarin de regering wordt opgeroepen om samen met de provincie en andere partijen in kaart te brengen waar in Nederland grote locaties zijn waar nieuwbouw mogelijk is. Daarbij moet volgens Terpstra expliciet naar Rijnenburg worden gekeken.

Ook een motie van Daniël Koerhuis (VVD) en Jessica van Eijs (D66) gaat over Rijnenburg. De Kamerleden willen dat de regering samen met de provincie Utrecht en de omliggende gemeenten de mogelijkheden in kaart brengt voor grootschalige woningbouw in de polder. Zij zien het liefst dat er voor 2030 gebouwd gaat worden.Energielandschap

Over de polder Rijnenburg en het aangrenzende Reijerscop is in de Utrechtse politiek al jaren veel te doen. Utrecht wil van de polders voorlopig een 'energielandschap' maken, waarbij acht windmolens en een grote hoeveelheid zonnepanelen worden geplaatst.

In de plannen van het college is er pas later ruimte voor woningbouw. Eerder dit jaar diende het CDA in de Tweede Kamer ook al een motie in om Utrecht te verplichten vooral in te zetten op woningbouw in de polder.LEES OOK
Mogelijk explosief in Maarnse woning blijkt vals alarm
MAARN - De Kapwelweg in Maarn was vanochtend afgezet na een melding dat er een explosief in een woning lag. Onderzoek van de politie leverde niets op, de afzetting is weer opgeheven.

Een woordvoerder van de politie zegt dat het om een "bekend adres" gaat. In de woning zou zich onlangs een verdachte situatie hebben afgespeeld. Waarover dat ging, wilde de politie niet zeggen.

Oude Leidseweg bovenaan wensenlijstje Utrechtse fietsbruggen
UTRECHT - De gemeente heeft negen locaties in Utrecht aangewezen waar de aanleg van een nieuwe fietsbrug, of verbetering van een bestaande, het meest dringend is. Uit 35 mogelijke locaties werd een keuze gemaakt.

Op nummer één in de studie staat de Oude Leidseweg bij Den Hommel. Hier moet een brug tussen Oog in Al en Kanaleneiland komen die deel uitmaakt van een doorgaande fietsroute langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Met de top-9 in de hand, kan de gemeenteraad later dit jaar keuzes maken over waar nieuwe of verbeterde fietsbruggen moeten komen, zegt de gemeente.

De complete lijst is als volgt:

1. Oude Leidseweg bij Den Hommel
2. Vechtbrug Zwanenvechtlaan
3. Demka-spoorbrug
4. Mytylbrug Kromme Rijn
5. Nieuwe verbinding Singel-Noord
6. Brailledreef vlak langs het spoor
7. Waterlinieweg westzijde
8. Grifthoekbrug voetgangersbrug
9. Spoortunnel Boorstraat

Bij de nummer 5 op de lijst, de verbinding langs de noordkant van de singels, komt er mogelijk een nieuwe brug over de Weerdsluis. Dat plan is in de buurt omstreden.

De Fietsersbond heeft meegedacht bij de studie naar meest urgente locaties. Overigens zijn de bruggen over het Merwedekanaal niet meegenomen in het onderzoek, die komen aan bod in een andere procedure, de gebiedsontwikkeling Merwedekanaalzone.

Bomenbeleid Woerden; meedogenloos kappen of realistisch met de hand op de knip£
WOERDEN - Als er bomen gekapt dreigen te worden in Woerden, staan inwoners en de politiek op hun achterste benen. Een boom haal je niet zomaar weg, zeker als die er al een mensenleven staat. "Ik word heel blij van bomen, zelfs wetenschappelijk bewijs toont aan dat mensen gelukkig worden van bomen", zegt gemeenteraadslid Jelmer Vierstra (Progressief Woerden). "Bomen zijn mooi, het is prachtig, het hoort bij de cultuur. Ik houd van bomen", vult Reem Bakker (Lijst Bakker) aan.

DEBAT
Aan liefde voor de boom geen gebrek dus, maar soms beslist de gemeente toch dat er een rij oude platanen of kastanjes moeten verdwijnen. En daar wordt dan stevig over gedebatteerd in de gemeenteraad. Vierstra: "Er zijn weinig onderwerpen die tot meer verhitte debatten leiden dan het kappen van bomen, omdat iedere inwoner bomen belangrijk vindt. Dus ook iedere volksvertegenwoordiger maakt zich hard voor bomen."

Recent nog werd er druk gediscussieerd over de bomenrij op de Nassau- en Emmakade. De gemeente wilde die graag rooien, omdat het mooier oogt. Bewoners en politieke partijen kwamen in verzet. "Die bomen gaan niet weg voordat we hard bewijs hebben dat die bomen ziek zijn en een gevaar vormen. Tot die tijd zorgen we ervoor dat die bomen behouden blijven."

ZIEKE BOMEN
De platanen aan de kade mogen, voorlopig, blijven. Maar de 43 kastanjes aan het Exercitieveld, iets verderop, staan wél op de nominatie om binnenkort gekapt te worden. De reden is dat de aanleg van een nieuwe riolering de bomen dusdanig aantast dat ze niet meer kunnen blijven staan. Bovendien zouden de bomen nog maar een paar jaar te leven hebben. Reem Bakker ziet dat anders. "Die bomen hoeven niet weg. Als je de riolering onder het veld legt kun je de bomen sparen."

Bakker heeft sowieso geen hoge pet op van het bomenbeleid van de gemeente. "Er zijn onder dit college ontzettend veel mooie, grote bomen gesneuveld. En daar komen dan sprietjes voor terug. Het lijkt erop dat het college de bomen vaak zieker doet voorkomen dan dat ze daadwerkelijk zijn om wat minder weerstand in de raad te krijgen en er megalomane projecten doorheen te drukken. Geen consistent beleid dus."

SMALLE BEURS
De gemeente Woerden heeft wel het beleid dat er voor elke weggehaalde boom er een nieuwe voor in de plaats komt. Vierstra: "Wat je er dan voor terugkrijgt is vaak een heel klein boompje. De meerwaarde daarvan is natuurlijk veel minder dan zo'n oude plataan. Het is dan heel moeilijk om afscheid te nemen van zo'n boom."

Vierstra zou het liefst alle bomen behouden, maar ziet tegelijkertijd dat de gemeente een smalle beurs heeft. "Ik denk dat het goed is dat we ook het gesprek met de inwoners moeten voeren dat bomen tot het einde behouden gewoon veel geld kost."

ASFALT
Hij vraagt zich dan ook af hoe Reem Bakker zijn plannen voor de bomen op het Exercitieveld gaat betalen. "De partij van meneer Bakker wil heel veel geld aan asfalt uitgeven. Dan is het wel de vraag hoe realistisch je naar de kiezer bent. Het moet uit de lengte of uit de breedte komen. Wij kiezen voor die bomen maar dat betekent ook dat je moet bezuinigen op asfalt."

Bakker: "Dat is niet helemaal terecht wat Vierstra zegt. Het plan dat ik heb om de riolering te verleggen en de bomen te behouden is veel goedkoper. Het is eigenlijk in lijn met de gedachte dat je voorzichtig aandoet met je geld."

En zo duurt de discussie over bomen in Woerden de komende jaren nog wel even voort. De vraag is of de 43 bomen op het Exercitieveld dat nog meemaken.

[Video:2608209|In Woerden wordt heftig gediscussieerd over het bomenbeleid]
Geen 'tijdelijke natuur' bij het Zandpad: 'Beschermde soorten vestigen zich hier niet'
UTRECHT - Op de braakliggende terreinen in Utrecht waar het Nieuwe Zandpad moet komen, komt geen zogeheten 'tijdelijke natuur'. Volgens het college is het te kostbaar en is de kans dat er iets moois ontstaat ook klein.

De regeling Tijdelijke Natuur is bedoeld om natuur de kans te geven om zich op braakliggende terreinen te vestigen. De terreinen worden nu vaak gemaaid of verhard door eigenaren om te voorkomen dat beschermde soorten zich er vestigen. Dat zou bouwvertraging op kunnen leveren.Regeling

Om grondeigenaren juridische zekerheid te bieden, maar ook de natuur de kans te geven, werd de regeling Tijdelijke natuur in het leven geroepen. De gemeenteraad gaf eerder dit jaar aan dat ze ook graag zou zien dat deze regeling bij het Nieuwe Zandpad werd toegepast.

De gemeente heeft dit onderzocht, maar concludeert nu bij monde van het college dat het er toch niet in zit. De benodigde onderzoeken en administratieve handelingen zijn te duur. "Bovendien is in de stad de kans op vestiging van beschermde soorten niet groot. Zeker niet op kleine terreinen die maar kort braakliggen," schrijft het college.Spontane natuur

Een minder formele variant is volgens het college wel mogelijk. Op een van de kavels komt ruimte voor "spontane natuurontwikkeling". Op het kavel worden daarnaast ook tijdelijk de bomen geplant die voor de Noordse Ringweg Utrecht (NRU) moeten wijken.

Over het Nieuwe Zandpad wordt al jaren gesproken. Vorig jaar december gaf de Utrechte gemeenteraad eindelijk groen licht voor het nieuwe gebied met raamprostitutie.

Commissie Mijnals moet racisme in het voetbal tegengaan
ZEIST - De KNVB heeft een commissie samengesteld die racisme in het voetbal moet tegengaan. Het orgaan is vernoemd naar de Utrechtse voetballegende Humphrey Mijnals, in de jaren vijftig van de vorige eeuw de eerste Nederlandse elftal-speler van Surinaamse afkomst.

In de commissie Mijnals hebben onder anderen Ruud Gullit, Humberto Tan, Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch en voormalig Oranje-international Daphne Koster zitting. De commissie vloeit voort uit het in februari door de KNVB en Rijksoverheid gepresenteerde aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in het voetbal.

"Na de afschuwelijke beelden van FC Den Bosch - Excelsior werd het weer pijnlijk duidelijk dat we racisme en discriminatie in het voetbal echt buitenspel moeten zetten", zegt tv-presentator Tan, die voorzitter is van de commissie. De commissie Mijnals komt minstens vier keer per jaar samen.

Humphrey Mijnals voetbalde voor Elinkwijk en later voor DOS en kwam tot drie interlands. Hij overleed vorig jaar op 88-jarige leeftijd.

Utrechtse kroongetuige Nabil B. wordt weer bijgestaan door advocaat
UTRECHT - Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, wordt weer bijgestaan door een advocaat. Sinds deze week verleent Peter Schouten de Utrechter bijstand.

Dat bevestigt Schouten aan het AD. B. had Schouten eerder al uitgekozen als advocaat, maar wilde zich alleen door hem laten bijstaan als ook Peter R. de Vries als juridisch adviseur met hem zou mogen praten. Het OM liet eerder weten dat dit niet mocht, omdat alleen advocaten rechtstreeks contact mogen hebben met de kroongetuige.

Schouten zegt er nog steeds voor te willen zorgen dat ook De Vries rechtstreeks contact krijgt met Nabil B. In de tussentijd zal De Vries optreden als woordvoerder namens B. en diens familie. Schouten wil op korte termijn ook nog een tweede advocaat aan zijn team toevoegen.Nabil B. is de belangrijkste getuige in de rechtszaak die draait om Ridouan T. uit Vianen.

T. zou ervoor verantwoordelijk zijn dat Derk Wiersum, de eerdere advocaat van Nabil B., vorig jaar werd geliquideerd. Daarna werd B. door een anoniem gebleven advocaat bijgestaan tot afgelopen maart. Sindsdien had hij officieel geen advocaat meer.LEES OOK
Laatste schooldag Abcoude en Eemnes na coronatijd: 'Dat voelt heel gek'
PROVINCIE UTRECHT - Ze zaten pas nét weer met zijn allen bij elkaar in de klas, de leerlingen van basisschool de Zuidwend in Eemnes. Maar toch breekt na vandaag de zomervakantie alweer aan. "Dat voelt wel heel gek", zegt directeur Maria Rigter.

De zomervakantie begint voor leerlingen van basisscholen in Eemnes en Abcoude twee weken eerder dan in de rest van de provincie omdat deze plaatsen onder regio Noord vallen. Pas sinds 8 juni mogen alle kinderen weer in de klas zitten.Net begonnen

"Ik heb niet het gevoel dat we al een de laatste schooldag toe zijn. We zijn nog maar net begonnen," zegt Rigter dan ook. Al was het ook in coronatijd stevig aanpoten. "Het was een bewogen jaar. We zijn heel gewoon begonnen met alle activiteiten die we normaal gesproken doen en in maart kwam het opeens stil te liggen. De kinderen hebben thuisgewerkt en ook het team heeft hard gewerkt."

De kinderen hebben de afgelopen maanden veel geleerd, ook over zichzelf en elkaar. "Ik miste mijn vrienden. Het is gewoon leuker om op school te werken," zegt een leerlinge uit groep 7. "Ik dacht een half jaar geleden dat ik het leuker zou vinden om thuis te werken, maar dat was eigenlijk helemaal niet fijn."Ontzettend leuk

Dat gevoel herkent de directeur. "Ik denk dat het belangrijk is dat we met zijn allen hebben ervaren dat kinderen, ondanks dat ze soms mopperen, dat ze het ontzettend leuk vinden om naar school te gaan", zegt Rigter.

En dat vakantiegevoel£ Dat begint vandaag ook te komen bij de leerlingen. "Ik merk toch wel dat de kinderen uiteindelijk zin hebben in vakantie."

[Audio:2610473|Directeur Maria Rigter in gesprek met verslaggever Robert Jan Booij]


[Audio:2610605|Verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met leraren, ouders en leerlingen van de Zuidwend]
Fietsend leren over de ondergrond van Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De Geologische Dienst Nederland (GDN), onderdeel van TNO, heeft een speciale fietsexcursie opgezet om mensen het ontstaan van de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied te laten ontdekken.

De 42 kilometer lange route loopt onder andere langs de zandgroeve langs de A12 bij Maarn. "Hier kun je duidelijk zien dat de ijstijd ervoor gezorgd heeft dat er heuvels zijn ontstaan in dit gebied", zegt één van de bedenkers van de route, geoloog Jeroen Schokker uit Werkhoven. "Zo'n 125.000 jaar geleden lag hier ijs en dat heeft de grond opgestuwd. In die ijslaag zaten grote keien uit Scandinavië maar ook kleine exemplaren die door rivieren in Zuid-Europa uiteindelijk hier terecht zijn gekomen. Die zwerfkeien liggen hier nog onder de hoogspanningsmast. Daar zit dus een heel verhaal achter wat misschien niet iedereen weet."

[Video:2610540|RTV Utrecht nam een kijkje bij de oude zandgroeve in Maarn]

In het glooiende landschap zijn de sporen uit de ijstijd nog altijd goed te zien. Op sommige paden liggen nog volop kiezelstenen die rechtstreeks uit die periode stammen. Uitgesleten door wind en water. "Maar we leren de fietsers ook wat er onder de grond gebeurt", zegt geoloog Michiel van der Meulen uit Bunnik. "Feitelijk sta je hier op de top van een berg. De grondlagen lopen hier over elkaar heen waardoor regen als het ware als een flipperkastbal de grond in zakt. Dat bepaalt uiteindelijk waar het nat is en waar droog. Dat zijn dingen die wij weten en we graag met de mensen willen delen."

De route zou eigenlijk eerder gepresenteerd worden. De Geologische Dienst Nederland bestaat namelijk honderd jaar. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Nu er weer meer kan, is de route nu openbaar gemaakt. "Vlak voor de zomervakantie, dus kan iedereen er op uit trekken", zegt Schokker.

De route is gratis te downloaden via deze site. Een fysiek exemplaar is verkrijgbaar bij de VVV Kromme Rijnstreek in Wijk bij Duurstede en in Houten.

Oude trams rijden hun allerlaatste ritjes door Utrecht
NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN - De oude trams die rijden van Utrecht naar Nieuwegein en IJsselstein (en weer terug) verdwijnen na vandaag voorgoed uit het straatbeeld. Na 37 jaar worden de nieuwe modellen vervangen voor rijtuigen die ook al op de Uithoflijn rijden.

Het verdwijnen is onderdeel van de vernieuwing van de tramlijn. De provincie Utrecht is al enkele weken bezig de perrons en sporen een flinke opknapbeurt te geven. Het pensioen van de oude tram is onderdeel van deze grootschalige werkzaamheden.

Reizigers moeten daardoor al een tijdje gebruik maken van vervangend busvervoer in Nieuwegein in IJsselstein. Vanaf morgen moeten mensen in Utrecht daar ook rekening mee houden.

De oude trams zijn al ver over hun houdbaarheidsdatum heen. Met een speciaal programma heeft de provincie de levensduur maximaal kunnen oprekken om ze nu te kunnen vervangen. Desondanks zorgde de verouderde techniek de afgelopen jaren regelmatig voor storingen.Jaren 80

De SIG-sneltram reed voor het eerst met passagiers op 17 december 1983 bij de aanleg van de tramlijn. Nieuwegein en IJsselstein werden destijds groeikernen voor de stad Utrecht met duizenden nieuwe woningen en winkelcentrum Cityplaza als gevolg. De trams moesten de overvolle bussen ontlasten en hebben dat tot de dag van vandaag gedaan.

Radio M Utrecht sprak eerder met trambestuurder van het eerste uur, Piet Bostelaar. Hij is sinds juni met pensioen en heeft het einde net niet mee kunnen maken. "Ik was 27 toen ik de keuze kreeg om ook tram te gaan rijden. Daar heb ik nooit spijt van gehad."

Voor Bostelaar, die toen alleen nog maar bussen reed, was het wel even wennen. "Je hebt minder contact met je passagiers, mensen stappen in en stappen uit. In de bus komen ze langs de bestuurder."

[Image:227534|De tram kreeg in 2014 een nieuw likje verf van vervoerder U-OV]

Maar ook voor de inwoners was het aanpassen. Het was toen voor het eerst in 36 jaar dat er weer een tram reed in de regio Utrecht. "Er waren mensen die liepen te klagen dat ze de tram niet hoorden aankomen", zo herinnerde de bestuurder zich nog. "Dan zei ik altijd dat als je op straat bent je niet in gedachten moet lopen, maar dat je gewoon goed moet opletten!"Schroothoop£

De meeste trams zijn volledig afgeschreven en worden vernietigd. Maar een groep enthousiaste OV-liefhebbers pleit er voor om een van de modellen van de schroothoop te redden. "Ik vind het belangrijk om het te behouden omdat het een tijdsbeeld laat zien van het openbare leven", aldus initiatiefnemer Arthur Staal. "Als iemand een tastbare herinnering heeft, dan kun je dit de komende generaties laten zien."

Staal zou een van de tweedelige SIG-modellen graag willen tentoonstellen in het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep. De provincie onderzoekt wat de mogelijkheden daarvoor zijn.

'5 miljoen van NS voor onder meer kamp Amersfoort beschamend'
UTRECHT/AMERSFOORT - De 5 miljoen euro die de NS doneert aan vier herinneringscentra, waaronder kamp Amersfoort, toont een gebrek aan respect voor het leed dat de nazimoord op Joden en Roma teweeg heeft gebracht. Dat schrijft Ronny Naftaniel, vicevoorzitter van het Centraal Joods Overleg op de website van de Volkskrant. Hij noemt de situatie "beschamend".

Afgelopen vrijdag maakte de NS bekend 5 miljoen euro te geven aan kamp Amersfoort, kamp Westerbork, kamp Vught en het Oranjehotel, onder meer voor educatie aan jongeren. Dit als onderdeel van een breder pakket waarin het leed van NS-transporten in de Tweede Wereldoorlog wordt erkend.

De 5 miljoen euro is bedoeld als erkenning voor slachtoffers die de oorlog niet hebben overleefd en geen nabestaanden hadden. Afzonderlijk is aan slachtoffers en hun nabestaanden die de oorlog wél overleefden, inmiddels ruim 38 miljoen euro betaald door de NS.In proportie

Volgens Naftaniel hebben het Centraal Joods Overleg en andere vertegenwoordigers bij de NS aangedrongen op overleg "zodat een respectvolle regeling bereikt kon worden". Het bedrag voor niet-overlevenden zou "in proportie moeten zijn" met de vergoedingen aan de overlevenden en hun nabestaanden, vinden zij.

"De NS-directie wees overleg af", schrijft Naftaniel. "Afgelopen vrijdag zou er eindelijk toch een ontmoeting zijn, maar wat samenspraak had moeten worden, was in werkelijkheid een dictaat. De NS had eenzijdig de doelen en het bedrag bepaald. Zonder raadpleging van de Joodse gemeenschap." Volgens hem ging de NS daarmee ook in tegen een aanbeveling van de Commissie-Cohen, die de NS adviseert over de hele kwestie rondom de transporten.

De commissie meldt dat die zich kan vinden in de invulling van NS door geld aan de centra te doneren. "In de overtuiging dat het gaat om een moreel gebaar", aldus de commissie. "De steun aan deze centra zal de herinnering aan dit leed levend helpen houden."

De NS laat persbureau ANP weten dat is geprobeerd om het advies van de commissie zo goed mogelijk uit te voeren. "Het gaat om invalshoeken en verschillende organisaties. Wij hebben begrip voor de boosheid, maar betreuren die wel. Onze deur blijft altijd open staan", luidt de reactie.

Sneijder denkt na over terugkeer bij FC Utrecht na supportersactie: 'Ik heb al met de directeur gesproken'
UTRECHT - Met vuurwerk, fakkels en gezang probeerden supporters uit de harde kern van FC Utrecht vanavond om Wesley Sneijder over te halen zijn voetbalschoenen weer aan te trekken. Het shirt met Sneijder en nummer 10 werd alvast overhandigd. "Ik heb met Jordy al gesproken", zei Sneijder, die daarmee de hoop op een terugkeer alleen maar verder aanwakkerde. Jordy Zuidam is technisch directeur bij de club en gaat onder meer over de spelerscontracten. "Ik ga er zeker over nadenken", voegde Sneijder nog toe.

[Video:2610246|Sneijder: 'Ik heb met Jordy al gesproken']

Sneijder werd bij 'zijn' DHSC in het Utrechtse Ondiep verrast door een groep van zo'n 75 supporters. Hij ondertekende alvast een oefencontractje, waarin onder meer staat de hij de rest van zijn leven FC Utrecht supporter is. "Je werd vroeger uitgescholden door ons", zegt een supporter als hij het contract overhandigt, "maar nu is het de tijd om je onsterfelijk te maken. Het is aan jou wat je er mee doet, maar denk er over na." In het publiek roept iemand: "Kom op dan! Tekenen!" Gejuich.

De actie werd georganiseerd door supportersgroepen 030 en Utrecht Ultras. André, onder supporters bekend als Hypa, zegt: "Wij hopen, heel Utrecht hoopt denk ik, dat hij het weer gaat proberen. Drie maandjes fit worden en dan aansluiten bij de selectie." De geruchten dat Sneijder contact heeft met directeur Zuidam hebben ook de supporters bereikt. "Vandaar dat we hier ook zijn."

[Image:2610252|'Vlammen in je stadsie!']

Roberto weet zeker dat Sneijder de eredivisie nog aan kan. "Hij kan sowieso fit worden. Hij heeft zestien, zeventien jaar op topniveau gepresteerd, dus hij kan sowieso fit worden." En het niveau van de Eredivisie moet ook geen probleem zijn, zegt André. "Een vrije bal of zeven per seizoen moeten er wel in."

Wesley Sneijder wilde in de kantine van DHSC verder niet reageren op een mogelijke terugkeer. "Ik wil het hierbij laten."

Zembla: spoedeisende hulp UMC Utrecht voldoet niet aan de eisen
UTRECHT - Het UMC Utrecht voldoet niet aan de juiste eisen voor de spoedeisende hulp. Dat meldt onderzoeksprogramma Zembla op basis van bronnen binnen het ziekenhuis en hoogleraren in de medische wereld.

Het UMC zelf wil volgens Zembla niet op vragen reageren, maar het ziekenhuis bestrijdt dat. Het ziekenhuis laat weten verbeteringen door te voeren op de afdeling naar aanleiding van intern onderzoek."UMC Utrecht ontkent dat ze niet aan de eisen voldoet. Volgens goed gebruik is erna de invoering van nieuwe veldnormen een redelijke termijn om er aan te voldoen. Die termijn loopt nu."CT-scan

Het ziekenhuis noemt daarbij een verplaatsbare CT-scan als een van de doorgevoerde veranderingen. Met die scan kun je bij spoedeisende zorg snel zien waar bijvoorbeeld bloedingen of botbreuken zitten.

Volgens Zembla was de CT-scan de reden waarom het UMC Utrecht niet aan de eisen voldeed. Het röntgenapparaat stond volgens het programma op een andere afdeling, waardoor zorgverleners tot tien minuten nodig hebben om de patiënt daar heen te brengen. "Daardoor gaan kostbare minuten verloren, terwijl elke seconde telt", aldus een van de hoogleraren tegen het BNNVARA-programma.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is op de hoogte van de doorgevoerde veranderingen en onderzoekt volgens Zembla de zaak. "De kwaliteit van de zorg voor patiënten op de spoedeisende hulp was - en is, zo heeft het onderzoek bevestigd, op elk moment gewaarborgd", benadrukt het ziekenhuis.Geschiedenis

Het is niet de eerste keer dat Zembla uitzendingen wijdt aan het UMC Utrecht. Zo bracht het medische missers aan het licht van een KNO-arts en wilde het ziekenhuis een journalist van het programma voor een jaar weren.

'Noordelijke Randweg Utrecht moet Rijksweg worden'
PROVINCIE UTRECHT - Meerdere partijen in de Utrechtse raad willen graag dat de Noordelijke Randweg, tussen het tuincentrum en crematorium Daelwijck wordt overgedragen aan het Rijk of de provincie. Dat zou een oplossing zijn voor de financiële problemen. De Noordelijke Randweg (NRU) kent nu nog drie rotondes. Zowel de gemeente, de provincie als het rijk willen de weg graag opwaarderen om de doorstroming te verbeteren. Daarbij zouden de rotondes moeten worden omgebouwd tot ongelijkvloerse kruisingen.

Er wordt al jaren gepraat over de plannen. Vooral de ongelijkvloerse kruisingen zijn een eindeloos onderwerp van debat. Er is geld om de rotondes te vervangen door viaducten, maar dan komt de NRU hoog te liggen en dat zou voor veel overlast in de wijk Overvecht kunnen zorgen. Daarom wil een meerderheid in de gemeenteraad in plaats van viaducten tunnels aanleggen. Dat is aanzienlijk duurder.Second opinion

Voor het uitbreken van de Corona-crisis gaf wethouder Lot van Hooijdonk aan experts de opdracht om het hele project nog eens door rekenen. Daaruit bleek dat het project veel duurder wordt dan aanvankelijk gedacht. Dat komt onder andere doordat aannemers hun prijzen hebben verhoogd. Daardoor ontbreekt het geld voor drie onderdoorgangen nu helemaal. Daarover sprak de gemeenteraad donderdagavond. Diverse partijen kwamen met alternatieven.

Zo wil Bülent Isik van de PvdA het hele project vertragen om zo geld te besparen. Van Hooijdonk denkt daarentegen dat vertragen niets oplevert, ze denkt eerder dat de kosten oplopen. Ook wilde Isik de snelheid op de Zuilense Ring verlagen, desnoods naar 50 km/u, maar ook daar ziet Van Hooijdonk geen heil in.Geld uit Brussel

Meerdere partijen willen dat de wethouder extra geld gaat vragen bij de provincie, het rijk of desnoods bij de EU in Brussel. GroenLinks en de Partij voor de Dieren pleiten voor een pas op de plaats, zij denken dat het beter is de NRU te laten zoals hij nu is, dan een oplossing met viaducten.

Zowel coalitiepartij D66 als oppositiepartij CDA pleiten ervoor om de weg af te stoten. Nu is het nog een gemeentelijke weg. De partijen willen dat de wethouder onderzoekt of het geen provinciale weg of Rijksweg zou kunnen worden. Maar ook daar wordt Van Hooijdonk niet enthousiast van: "Het probleem van de financiën is dan niet weg. Dit is niet aantrekkelijk voor de andere partijen. Ik ben er geen voorstander van, omdat we dan grip verliezen op het vergroten van de leefbaarheid van Utrecht." Ze doelt daarmee op het feit dat Rijk en provincie vooral kijken naar de doorstroming van de weg, terwijl de gemeente ook wil kijken naar vermindering van de geluidsoverlast en de luchtkwaliteit wil verbeteren.Westelijke Stadsboulevard

De raad sprak ook over de Westelijke Stadsboulevard (WSB). Dat is de weg van Overvecht naar Oog in Al. Het college wil die vierbaansweg versmallen tot tweebanen, zodat er meer ruimte ontstaat voor voetgangers en fietsers, en de oversteekbaarheid zou toenemen. Ook dat project kampt met een tekort aan geld. Van Hooijdonk stelt voor om op het ontwerp te bezuinigen. Verder haalt ze nog 6 miljoen euro uit een ander potje, waardoor het allemaal net zou kunnen.

De VVD ziet dat anders. Marijn de Pagter stelt voor om het project WSB voor het grootste deel te schrappen. Het geld dat dan vrijkomt zou naar de NRU kunnen. Over twee weken komt hij met een alternatieve begroting. Alleen het 'Fris Alternatief' wil de VVD wel uitvoeren. Dat is het onderdeel van het traject bij de Thomas à Kempislaan. Die moet helemaal opgeheven worden en tot park worden omgetoverd. Het verkeer moet dan gaan omrijden om het Thomas à Kempisplantsoen heen. Dat is nu nog een verkrotte woonwijk, die eigenlijk tegen de vlakte moet.

Een ruime meerderheid van de raad is voor het Fris Alternatief. Zij manen het college om vaart te maken met de nieuwbouw in het Thomas à Kempisplantsoen, waardoor er ruimte ontstaat de weg te verleggen. Een ruime meerderheid ziet niets in het voorstel van de VVD. GroenLinks, D66 en Student & Starter willen juist dat er vaart gemaakt wordt met de aanleg van de nieuwe Stadsboulevard. Daar gaat in de toekomst meer verkeer rijden dan nu het geval is. GroenLinks zou dat graag anders zien, die willen een forse reductie van het aantal auto's dat over die route rijdt. Wethouder Van Hooijdonk vindt die wens niet realistisch.

Ruim 3,5 jaar cel na dodelijk ongeluk Utrecht, OM had 8 jaar geëist
UTRECHT/VIANEN - De 26-jarige Soufian S. is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en acht maanden voor het veroorzaken van een dodelijk auto-ongeluk op de Kardinaal de Jongweg in Utrecht. Bij het ongeluk, eind 2017, kwam de 21-jarig Ghizlane om het leven.

Op de vroege ochtend van 9 december 2017 reed S. met hoge snelheid door Utrecht. Op de kruising van de Antonius Matthaeuslaan en de Kardinaal de Jongweg verloor hij de macht over het stuur en botste frontaal op de auto van Ghizlane, die onderweg was naar haar werk.

S. kwam met zijn auto tegen een boom tot stilstand en vluchtte. Hij meldde zich pas 11 dagen later bij de politie. De vrouw kwam door de botsing met haar auto in de vaart langs de weg terecht, waar ze pas na een kwartier werd ontdekt. Ze werd gereanimeerd, maar overleed elf dagen later aan hersen- en longschade.

[Kader:S. heeft al een flink strafblad. Als minderjarige werd hij veroordeeld voor diefstal en geweld en kreeg jeugd-tbs opgelegd. Na het ongeluk beterde hij naar eigen zeggen zijn leven. Hij verhuisde, heeft een baan en kreeg een relatie.

Het OM is sceptisch en noemt S. hardleers. Na het dodelijk ongeluk eind 2017 kwam hij opnieuw in aanraking met politie en justitie. Onder meer vanwege te hard rijden.]

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een celstraf van acht jaar tegen S. Volgens het OM reed hij roekeloos, behaalde hij snelheden tot 150 kilometer per uur op wegen waar maximaal 50 is toegstaan en was hij onder invloed van wodka en lachgas.

De rechter neemt het S. bijzonder kwalijk dat hij zo gevaarlijk en onvoorzichtig reed en niet dacht aan de veiligheid van anderen. Niet alleen vlak voor het ongeluk, maar ook eerder die nacht reden de man en zijn vrienden veel te hard, terwijl het glad was op de weg.

Ook dat hij wegliep zonder iemand te vertellen dat er nog een andere auto bij het ongeluk betrokken was, wordt hem kwalijk genomen. Had hij dit wel gedaan, dan was de auto van Ghizlaine eerder gevonden en was ze misschien eerder uit het water gehaald.

[Image:1528736|De auto van het slachtoffer belandde in het water]

Toch komt de rechter tot een aanzienlijk lagere straf. In het vonnis staat dat de rechtbank zich ervan bewust is dat dit voor nabestaanden teleurstellend is. Dat de straf toch lager uitvalt, komt door verschillende factoren.

Allereerst heeft dat te maken met bewijs. Hoewel ook de rechtbank zegt dat er indicaties zijn dat S. onder invloed was, is daar geen bewijs voor. Omdat hij wegliep na het ongeluk, is er geen bloedonderzoek gedaan. Ook hebben de mannen die bij hem in de auto zaten daar wisselend over verklaard. S. zelf ontkende eerder in de rechtbank dat hij onder invloed was.

Ook als het om roekeloos rijden gaat, vindt de rechtbank dat er niet genoeg bewijs is. Hij reed weliswaar zeer onverantwoordelijk, oordeelt ook de rechtbank, maar dat is juridisch gezien niet hetzelfde als roekeloos, wat veel zwaarder wordt bestraft.

Tot slot is gekeken naar straffen die zijn opgelegd in vergelijkbare zaken en het feit dat het lang duurde voordat de rechtszaak behandeld werd. Alles bij elkaar komt de rechtbank dan uit op de drie jaar en 8 maanden celstraf, gecombineerd met een rijontzegging van vijf jaar. Ook moet hij een schadevergoeding betalen.

Het Openbaar Ministerie laat in een eerste reactie weten nog te bekijken of ze beroep aantekenen tegen de straf. Het OM moet de uispraak van de rechtbank nog bestuderen.

Rechtszaak tegen Utrechtse vader van verdronken peuter uitgesteld vanwege extra onderzoek
PROVINCIE UTRECHT - De rechtszaak tegen de 40-jarige Paul den B. uit Utrecht, die wordt verdacht van doodslag op zijn 3-jarige zoontje, is uitgesteld. De rechtbank wil meer informatie krijgen van gedragsdeskundigen die de man onderzochten, voordat de zaak verder kan gaan.

Het zoontje van Den B. belandde op 18 december vorig jaar in het ijskoude water van het Noord-Willemskanaal bij Ubbena, in Drenthe. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man bewust zijn kind aan het zijn lot overgelaten, met fatale gevolgen. De Utrechter zelf ontkent dat.Verdronken

Volgens Den B. viel zijn kind in het water toen hij op de steile oever van het kanaal stond om te plassen. Hij zegt dat hij het kind achterna sprong, maar dat hij hem in het donker niet kon vinden. Uiteindelijk heeft hij 112 gebeld.

Door een misverstand kwamen de hulpdiensten pas twintig minuten na de melding ter plaatse. Zij zagen het jongetje al snel en haalden het kind ernstig onderkoeld en buiten bewustzijn uit het water. Vrijwel direct bestond het vermoeden dat er mogelijk opzet in het spel was.

Bij aankomst in het ziekenhuis was het kind klinisch dood. Zijn moeder moest uiteindelijk besluiten zijn leven te laten beëindigen. Het jongetje overleed op 31 december. Den B. was toen al uit het ouderlijk gezag geschorst.Vechtscheiding en stalking

Den B. had op het moment dat zijn zoontje in het water terechtkwam een vechtscheiding achter de rug. Met veel moeite was een omgangsregeling tot stand gekomen. Op de bewuste dag had hij zijn zoontje voor het eerst voor acht uur onbegeleid onder zijn hoede.

Naast de verdenking van doodslag op zijn 3-jarige zoontje, staat Den B. ook terecht voor het stalken van zijn ex-vrouw. Volgens de vrouw maakte haar ex haar "het leven de laatste jaren onmogelijk". Hij wilde "maximale controle" over haar, aldus haar advocaat. Den B. zou zijn ex 2,5 jaar gestalkt hebben.Psychisch onderzoek

Den B. is onderzocht door gedragsdeskundigen maar die rapporten kwamen pas kort voor de rechtszaak binnen. De rechtbank wil nog vragen stellen aan de deskundigen, maar dat was nu te kort dag. Daarom is de zaak uitgesteld.

Op 24 augustus gaat de strafzaak tegen de Utrechter verder. Dan zal ook het Openbaar Ministerie met een strafeis komen.LEES OOK
Vispassage in Lopikerkapel geplaatst; stuw De Hoek is geen barrière meer
LOPIKERKAPEL - Vissen in Lopik kunnen vanaf vandaag weer alle kanten op. Via een vispassage die vanmorgen is geplaatst zwemmen de dieren voortaan moeiteloos van de Enge IJssel de Lopikerwetering in.

Het systeem ziet er redelijk simpel uit. Een witte bak van vier meter lang en een meter breed moet de klus klaren. "Elk schot werkt eigenlijk als kamer waar de vissen doorheen kunnen zwemmen. Uiteindelijk komen ze dan in een buis terecht die aan de andere kant van de stuw uitkomt." David Reurslag van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is projectleider. Hij wijst naar stuw De Hoek, waar de vispassage is geplaatst. "Dit is normaal gesproken een barrière die vissen tegenhoudt. We willen met zo'n passage de biodiversiteit versterken."

Het waterschap was er vroeger vooral op ingesteld water af te voeren, maar kijkt nu met een breder perspectief naar het water. Om vissen de mogelijkheid te geven te migreren is zo'n vispassage nodig. Vissen gaan in het voorjaar graag naar ander water om zich voort te planten en dat kunnen de Lopikse vissen vanaf nu ongestoord doen.

[Video:2607834|Reportage over de vispassage]

Die vissen blijken slimme beestjes. Door de stuw stroomt water vanaf de andere kant met een bepaalde geur en dat ruiken ze. Door de vispassage stroomt een lokstroom, die de vissen kunnen waarnemen. Zo weten ze dat ze via de bak moeten zwemmen.

De plaatsing van de vispassage trekt bekijks. De buurman is naar buiten gekomen en ook inwoner van IJsselstein die hier vroeger woonde wil het wel eens met eigen ogen zien. "Wij zijn een beetje nuchter hier en dachten: die vissen komen vanzelf wel, maar dat is dus niet zo." De man heeft ook een puntje van kritiek. "De bak is wel wat groot en ik hoorde van mensen uit de buurt dat ze de kleur niet mooi vinden. Hij had groen of zwart moeten zijn in plaats van wit."

Vrijdag worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd en daarna is de vispassage klaar. Via de bak kunnen de vissen dan op pad, op naar nieuwe wateren.

OM eist tot 5 jaar cel tegen bloedprikbende: 'Signaal dat we dit niet tolereren'
UTRECHT/DE MEERN - Tegen twee verdachten van de zogenoemde bloedprikbende heeft het OM celstraffen tot vijf jaar geëist. Volgens het OM kozen ze bewust hoogbejaarde slachtoffers uit en werkten ze erg geraffineerd. Tegen hoofdverdachte Laura D. is vijf jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist, medeverdachte Dragan N. gaat vijftien maanden de cel in als het aan het OM ligt.

Voor het OM zijn er een aantal strafverzwarende omstandigheden. Behalve het feit dat de oplichters oudere en kwetsbare slachtoffers uitkozen telt ook mee dat ze met het bloedprikken inbreuk maakten op de lichamelijk integriteit van de slachtoffers. Daarnaast wisten ze van geen ophouden en tonen ze geen enkel berouw.

[Video:2610205|Verslaggever Riks Ozinga volgt de rechtszaak tegen de bloedprikbende]

De twee verdachten ontkennen tijdens de zitting hun betrokkenheid. Het OM wil met de stevige strafeis een signaal afgeven naar de samenleving dat dit soort praktijken niet worden getolereerd. In het najaar van 2019 waren de oplichter het gesprek van de dag. Ze deden zich voor als zorgmedewerkers en wisten zo woningen van ouderen binnen te dringen. Ze namen bloed af van slachtoffers en wisten met een smoesje pincodes te ontfutselen. Met betaalpassen die tijdens de bezoekjes werden gestolen werd toen duizenden euro's buit gemaakt.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1278705698159890432]

Dezelfde schoenen

De hoofdverdachte is Laura D., ze oogt een stuk jonger haar leeftijd van 21. Ze wordt van een flinke waslijst aan strafbare feiten verdacht. Behalve de babbeltruc zou ze ook voor duizenden euro's met gestolen passen hebben gepind en zakken hebben gerold.

Terwijl de officier van justitie de strafbare feiten voorleest is medeverdachte Dragan N. nog niet aanwezig. Hij moet op hetzelfde moment voorkomen in een andere zaak over rijden onder invloed. Dragan N. is een gezette 22-jarige man uit De Meern. Naast medeplichtigheid aan de babbeltruc met bloedprikken heeft hij volgens het OM 360 euro gestolen en een poging tot diefstal gedaan. Er is nog een derde verdachte, zij is nog voortvluchtig maar wordt ook vervolgd zodra ze is opgepakt.

Als de eerste babbeltruc wordt behandeld zit ook N. in de rechtszaal. Het gaat over een oudere man in Utrecht waar Laura D. met een babbeltruc binnenkomt, achteraf merkt de man dat zijn portemonnee weg is. Van zijn rekeneingen wordt in 2263 euro gehaald.

Op camerabeelden is een jonge vrouw met een honkbalpet te zien, die lijkt sterk op Laura en het signalement van het slachtoffer sluit ook aan. Maar D. ontkent in de rechtbank dat zij het is. De officier van justitie merkt tijdens zijn requisitoir nog fijntjes op dat Laura D. in de rechtszaal dezelfde schoenen aanheeft als op de bewakingsbeelden.

Ook Dragan N. herkent zichzelf niet op camerabeelden: "Ik ben dat niet." Hij komt uit een Roma-familie, en die lijken nou eenmaal op elkaar zegt hij. Het zouden maar zo neven of nichten kunnen zijn. Een wijkagent die bekend is met de Roma-gemeenschap in Utrecht heeft Dragen herkend. Dragen blijft volhouden dat hij het niet is.

De twee hebben allebei al een flink strafblad. Volgens Laura D. komt dat door familieproblemen, maar ze heeft haar leven gebeterd. "Hoezo verbeterd£", vraagt de rechter zich hard op af. Afgelopen januari is D. nog veroordeeld voor diefstal.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1278696222040170497]

De zitting loopt flinke vertraging op door gesteggel over het al dan niet opleggen van een ISD-maatregel, bedoelt voor draaideurcriminelen. De officier van justitie laat die eis uiteindelijk vallen. En dan moet er nog een paracetamolletje worden gezocht voor een verdachte met hoofdpijn.Bloedprikken

Op 16 oktober 2019 deden Laura en Dragan zich volgens het OM voor als dokters. Ze kwamen erg overtuigend over volgens het Utrechtse slachtoffer. De meneer kreeg een vingerprik, de twee vertrokken en daarna was zijn portemonnee weg, inclusief 360 euro. De twee verdachten weten van niks, zeggen ze.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1278698243879305221]

Na het bloedprikken verslechtert de man snel. Volgens zijn zoon werd hij bang en durfde hij niet meer in zijn eigen slaapkamer te slapen. Hij is inmiddels overleden. De zoon eist het geld terug. Een ander slachtoffer eist 600 euro smartengeld. Het OM vindt dat de schadevergoedingen moeten worden toegewezen.LEES OOK
Utrecht verbiedt demonstratie tegen coronamaatregelen, organisatie gaat hoe dan ook de straat op
UTRECHT - De gemeente Utrecht geeft geen toestemming voor een demonstratie komende zaterdag tegen de coronamaatregelen. Volgens de gemeente zijn er concrete signalen dat een aanzienlijke groep de demonstratie wil misbruiken om te rellen. Ondanks het verbod zegt een woordvoerder van de demonstranten tegen RTV Utrecht dat de actie hoe dan ook doorgaat.

De organisatie 'Nederland in opstand' wil zaterdag in Utrecht protesteren tegen de coronamaatregelen. Eerder werden onder meer in Den Haag ook al zulke acties voor vrijheid en tegen de coronawetgeving en politiegeweld gehouden.

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht zegt dat in eerste instantie de demonstratie in Utrecht gewoon door leek te kunnen gaan. "Demonstreren is een grondrecht dat de gemeente ook in coronatijd zo goed mogelijk faciliteert."

"Echter, de driehoek (gemeente, Openbaar Ministerie en politie) heeft de afgelopen dagen concrete signalen van de politie ontvangen waaruit blijkt dat een aanzienlijke en diverse groep mensen de demonstratie wil aangrijpen om ernstige ongeregeldheden te veroorzaken. Een herhaling van de confrontatie zoals we eerder elders zagen, is daarbij een reële mogelijkheid die we willen voorkomen", laat de gemeente weten.

Om die reden heeft de gemeente nu besloten toch geen toestemming te geven voor de demonstratie. In overleg met de organisatie wordt gekeken of het protest op een ander moment alsnog door kan gaan.

[Tweet:https://twitter.com/KoopsTinus/status/1278119624618528770]

De organisatie 'Nederland in opstand' protesteert op verschillende plekken in het land uit onvrede over de coronawetgeving. "Ik kan me absoluut niet vinden in hoe onze vrijheden en privacy beperkt worden", zegt woordvoerder Tinus Koops. "Burgervrijheden worden met handen en voeten getreden."

Op 21 juni werd ook in Den Haag actie gevoerd, maar daar liep het protest uit de hand. Tal van demonstranten werden opgepakt nadat er stenen werden gegooid naar de ME. Premier Rutte zei naderhand dat er vooral oprecht bezorgde mensen stonden, maar dat een kleine groep het verpestte voor de rest. Hij veroordeelde de relschoppers in felle bewoording en sprak van 'doorgesnoven hooligans' die misbruik maakten van de situatie om te gaan rellen.

Volgens Koops worden de rellen in Den Haag nu als excuus gebruikt om de actie in Utrecht te verbieden. " Wij mogen niet staan demonsteren, maar andere organisaties zoals Black Lives Matter krijgen compleet vrij baan en worden geen strobreed in de weg gelegd", vindt hij.

Hij zegt zich dan ook niet tegen te laten houden. "Wij laten ons niet meer bedreigen door autoriteiten." De actie in Utrecht staat gepland om 16.00 uur op het Jaarbeursplein.

Komt prestigieus klimaatinstituut naar Utrecht£ 'Crème de la crème van wetenschappelijk onderzoek'
UTRECHT - Wordt het Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk of heeft toch Nederland de beste troef in handen om een deel van het Europese Copernicus-programma te huisvesten£ De komende maanden buigen twee provincies, twee universiteiten en de stad Utrecht zich over het bidbook dat het Utrecht Science Park moet aanprijzen. Meteoroloog Peter Kuipers Munneke hoopt dat het lukt: "Ik ben daar heel enthousiast over, de komst van zo'n prestigieus instituut versterkt het onderzoek dat we hier al doen."

Vorige week werd bekend dat Utrecht zich kandidaat stelt om het Europese weerinstituut Copernicus Services te huisvesten. Een breed gedragen intiatief van onder andere de stad Utrecht, de provincies Utrecht en Gelderland, de UU en Wageningen Universiteit. Ook de Rijksoverheid steunt Utrecht in het bid.

[Video:2609682|Komt het pestigieuze klimaatinstituut Copernicus naar Utrecht£]

Copernicus

Copernicus is een uitgebreide onderzoeksdienst van de Europese Unie en gebruikt satellieten om gegevens te verzamelen. Utrecht wil graag de diensten huisvesten die berekeningen over het klimaat en luchtkwaliteit maken. Nu zit dat nog in het Verenigd Koninkrijk. Vanwege Brexit is de onderzoeksinstelling op zoek naar een nieuwe locatie in een EU-land. "Dit is dus een mooie kans om het naar Nederland te halen, een memberstate", zegt Wilco Hazeleger.

Hij is decaan van van de faculteit Geowetenschappen (UU) en windt geen doekjes om zijn enthousiasme: "Dit is het beste instituut op de wereld en we doen al veel werk met ze. Het is heel prestigeus, dit is niet zomaar een plek. Dit is de plek die gaat over het klimaat in Europa." Het weerinstituut is gespecialiseerd in het maken van voorspellende modellen. De data wordt verzameld en voor sectoren beschikbaar gemaakt.

Meteoroloog en klimaatonderzoeker Peter Kuipers Munneke denkt dat Copernicus het Nederlandse onderzoek verder brengt: "Het klimaatonderzoek in Nederland, en dan vooral in Utrecht, is heel erg divers. Het richt zich op het klimaat van miljoenen jaren geleden tot de afgelopen eeuw en ook de toekomst in. Het Copernicus zou een heel waardevolle aanvulling zijn op het bestaande onderzoek."

Kuipers Munneke benadrukt hoe uniek Copernicus is: "Er zijn een paar onderzoeksinstituten in de wereld, in de VS, in Japan en dus het Copernicusinstituut. En dat heeft wel van al die grote instituten het meeste aanzien."Bid

In december maakt Copernicus duidelijk waar het naartoe gaat. De kans dat Nederland het daadwerkelijk krijgt is aanwezig, maar de concurrentie is stevig. Duitsland is geïnteresseerd, Oostenrijk heeft zich gemeld, evenals Spanje. In Frankrijk bemoeit president Macron zich persoonlijk met de kwestie. Hij heeft Toulouse aangewezen als Copernicusstad.

Het bidbook moet er dan ook uitspringen en veel partijen zijn daar nu mee bezig, zodat het eind september de deur uit kan. Ze etaleren daarin de kennis en het onderzoek dat al op het Utrecht Science Park en aan de Wageningen Universiteit aanwezig is en promoten de regio Utrecht met de slogan: Europe's most competitive region.

Politie zoekt eigenaar of verkoper van bijl die werd gebruikt bij misdrijf
AMERSFOORT - De politie wil graag weten van wie deze bijl is. Het gereedschap is onlangs gebruikt bij een misdrijf in Amersfoort, meldt de politie op Facebook.

[Image:2609971|Van wie is deze bijl£]

De kloofbijl is zwart met groen en met de hand is er '£25' op geschreven. De bijl is ongeveer 70 centimeter lang. Over het misdrijf waarbij de bijl gebruikt zou zijn is verder niets bekend.

De politie hoopt dat mensen de bijl herkennen of dat iemand de bijl onlangs heeft verkocht en misschien meer weet. Deze mensen kunnen contact opnemen met de politie.

[FacebookPost:https://www.facebook.com/PolitieAmersfoort/posts/3438289912850166]
Partijtjes en de derde helft mogen weer! 'Dit is voetbal zoals het bedoeld is'
UTRECHT - Als lammetjes die voor het eerst de wei in mochten stonden ze op het veld gisteravond, de voetballers van SV Rivierwijkers in Utrecht. Vanaf 1 juli mag er weer vol getraind worden en mogen er weer wedstrijden gespeeld worden, waarbij de spelers niet langer 1,5 meter afstand hoeven te houden.

Speler Jeroen Lindeboom kan zijn geluk niet op. "Het leukste aan voetbal vind ik het partijspel, dus een beetje overschieten in een training is echt niet hetzelfde. Daarnaast heb ik ook het sociale aspect heel erg gemist, het weer met je team zijn en na de wedstrijd nog even een biertje doen." Hij lacht: "De derde helft, zeg maar."Een fijne verrassing

Bestuurslid Bas Lodder is ook erg blij met de nieuwe maatregelen, al had hij het niet helemaal verwacht. Lodder: "We hoopten dat we rond augustus wel weer helemaal open zouden mogen, dus deze versoepelingen kwamen als een fijne verassing."

De club heeft namelijk niet stil gezeten de afgelopen tijd. Lodder vertelt: "Zodra de teamsport weer op gang kwam zijn we meteen gaan nadenken over hoe we trainingen op 1,5 meter konden aanbieden. Dat ging eigenlijk hartstikke goed, we begonnen er zelfs al aan te wennen. Maar wat je nu ziet, het duels spelen en een biertje doen achteraf, dat is voetbal zoals het bedoeld is."

[FacebookVideo:https://www.facebook.com/rtvutrecht/videos/1611152775727325/]
FC Utrecht verkoopt Rico Strieder aan PEC Zwolle
UTRECHT - FC Utrecht heeft Rico Strieder verkocht aan PEC Zwolle. De 27-jarige Duitser werd afgelopen seizoen al verhuurd aan Zwolle en maakt nu defnitief de overstap.

Rico Strieder kwam in de zomer van 2015 met toenmalig trainer Erik ten Hag mee van Bayern München, waar hij in het tweede elftal speelde. De middenvelder kwam in totaal tot 108 officiële wedstrijden voor FC Utrecht.

Technisch Directeur Jordy Zuidam kon Strieder komend seizoen geen garanties geven over speeltijd en dus kwam een vertrek aan de orde. Zuidam: "Rico gaf aan, met die wetenschap, elders voor zijn kans te willen gaan. Met PEC Zwolle hebben we overeenstemming bereikt over de transfer van Rico, die we willen bedanken voor zijn jarenlange inzet voor FC Utrecht en veel succes wensen in het verdere vervolg van zijn carrière."LEES OOK
Verplichte fietshelm scheelt tientallen gewonden, maar Fietsersbond wil het niet
UTRECHT - Het verplichten van een fietshelm voor kinderen en e-bikers, zou tientallen verkeersslachtoffers per jaar kunnen voorkomen. Dat zeggen het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving. Zij deden een onderzoek naar de effecten van politieke maatregelen op de verkeersveiligheid. De conclusie is dat kinderen tot 12 jaar een helm op zouden moeten en dat ook e-bikers veiliger zijn met een helm op.

Maar de Fietsersbond, die zich onder meer inzet voor een veilige fietsomgeving, ziet zo'n helmplicht niet zitten. Jaap Kamminga legt uit waarom: "In Nederland hebben we het hoogste fietsgebruik van de hele wereld. We zien ook dat in landen waar een helm verplicht wordt, het fietsgebruik afneemt. Dus zelfs als het zo is dat het ons gewonden bespaart in het verkeer, dan krijgen we op de totale volksgezondheid een flinke afname. Want dat fietsen levert ook een bijdrage aan het halen van onze dagelijkse beweegnorm."

De Fietsersbond bekijkt het dus van een heel andere kant dan de onderzoekers van de Planbureaus. Die zeggen dat door het dragen van een helm minder mensen gewond raken, maar volgens de Fietsersbond geven verschillende onderzoeken tegenovergestelde resultaten. Daarnaast moet je er volgens de bond ook rekening mee houden dat er minder mensen (vanwege die verplichte helm) op de fiets stappen. Daardoor wordt het rustiger op de weg en gebeuren er automatisch minder ongelukken.

Volgens de Fietsersbond zijn er andere dingen die de veiligheid van fietsers echt zouden verbeteren. "Er zijn een aantal punten waarvan we weten dat het daar vaak mis gaat in het verkeer. Dat zijn wegen waar je 50 kilometer per uur mag, maar waar de fietser nog geen apart fietspad heeft. Daarnaast zijn er ook een aantal gevaarlijk ingerichte kruispunten. Je moet eerst kijken naar de infrastructuur, die kun je verbeteren zodat we een boel ongelukken kunnen voorkomen."

Fietsster zwaargewond bij botsing in Woerden
WOERDEN - Op de Hoge Rijndijk in Woerden is vanmorgen een fietsster zwaargewond geraakt na een botsing met een bromfietser.

Het ongeluk gebeurde bij de Lindenlaan, hoe het kon gebeuren is nog onduidelijk. Veel omstanders schoten te hulp na het ongeluk en sloten de weg af. De oudere fietsster werd op straat behandeld en daarna overgebracht naar het ziekenhuis.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving blijkt niet duidelijk te zijn of ze op een e-bike of op een normale fiets reed.

Geheime chatdienst criminelen gekraakt: 'Grootste recherche-onderzoek ooit, een gamechanger'
UTRECHT - De Nederlandse en Franse politie hebben 20 miljoen geheime chats van criminelen onderschept. Het hacken van het versleutelde crypto-communicatienetwerk EncroChat zorgde ervoor dat de recherche live 'aan de vergadertafel' zat met criminelen. Hierdoor zijn al meer dan honderd arrestaties verricht.

"Dit is het grootste recherche-onderzoek ooit in ons land. Het is een gamechanger", zei Andy Kraag, Hoofd Dienst Landelijke Recherche, op een internationale persconferentie.

[Video:2610200|Politie zat 'live aan de vergadertafel van criminelen']

De Nederlandse onderwereld was grootverbruiker van de geheime berichtendienst. Meerdere liquidaties, ontvoeringen en martelingen zijn volgens de politie voorkomen. Er is ongeveer 10.000 kilo cocaine, 1500 kilo crystal meth en 20 miljoen euro aan contant geld in beslag genomen. Negentien drugslabs zijn ontmanteld.

De politie spreekt van een 'goudmijn aan informatie', die voor nog meer aanhoudingen zal gaan zorgen. "Dit levert zo veel bewijs op, daar hadden we anders jarenlang onderzoek voor moeten verrichten. Normaal hebben we een zaak en gaan we op zoek naar bewijs. Nu hebben we een berg aan bewijs binnen en zoeken we daar de misdaadzaken bij. De zaak zoekt geen bewijs, ons bewijs zoekt de zaak. In meer dan honderd opsporingsonderzoeken leveren deze onderschepte berichten bewijs op."

[YouTube:https://youtu.be/KV8sZ202RG4]

Het is de vierde keer dat de politie een geheime berichtendienst kraakt. Zo werden in 2016 miljoenen PGP-berichten onderschept nadat server van het bedrijf Ennetcom in beslag was genomen. Het leverde bewijs op in meer dan honderd zaken over liquidaties en drugshandel, onder meer in het proces tegen de groep rond kopstuk Ridouan Taghi uit Vianen.

Koperen megatheepotten geroofd bij Utrechtse woonwinkel: 'Ze waren ons visitekaartje'
UTRECHT - Ze hadden vooral een emotionele waarde, de twee megatheepotten van de oosterse woonwinkel Porte Oriental aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Maar eergisteravond waren ze ineens weg: gestolen.

Medewerkster Jamila Zarraa is verbijsterd over de brutale roof. "We waren trots op de theepotten, ze waren echt een visitekaartje en een herkenningspunt voor onze winkel." Camarabeelden heeft Jamila niet en een andere winkelier in de straat wil ze volgens haar liever niet vrijgeven.

Porte Oriental opende precies aan het begin van de coronacrisis de deuren. "Het was een moeilijke start maar gelukkig draaien we nog. Onze winkel bestaat uit oosterse spullen uit Marokko. Nu de grenzen dicht zijn, zijn we ook over gegaan op westerse spullen."

Jamila hoopt dat de koperen visitekaartjes van haar winkel alsnog opduiken en dat de daders gepakt worden. "Ik heb inmiddels aangifte gedaan en roep iedereen op om naar de theepotten uit te kijken."

Grote invallen in Eemnes en Amersfoort
EEMNES - In Eemnes en Amersfoort heeft de recherche vanmorgen invallen gedaan.

De actie in Amersfoort was bij een onderverhuurde loods op bedrijventerrein De Wieken. Er waren zwaarbewapende agenten aanwezig. Het onderzoek was gericht op een transportbedrijf en er is zeker één aanhouding verricht, meldt De Stad Amersfoort.

De inval in Eemnes is bij een woning aan de Beukeboomstraat. De politie, recherche en Douane zijn aanwezig. Ook is een speurhond ingezet en zijn medewerkers van Defensie naar binnen gegaan.

In een groot drugsonderzoek zijn eerder deze week al 33 invallen en elf verdachten aangehouden. Of de invallen van vandaag daarmee te maken hebben, kan de woordvoerder van de Landelijke Eenheid niet bevestigen.

[Image:2609350|Onderzoek in Eemnes.][Image:2609314|Een speurhond op weg naar de woning.]
A2 weer open na ongeluk bij Utrecht
UTRECHT - De A2 bij Utrecht was donderdagmorgen grotendeels afgesloten tussen knooppunt Ouderijn en Nieuwegein vanwege een ongeluk met drie auto's en een vrachtwagen. Vier van de vijf rijbanen waren afgekruist.

Rond 9.10 uur kwamen de voertuigen met elkaar in botsing, mogelijk omdat een vrachtwagen van rijstrook wisselde. Voor zover bekend hoefde geen van de betrokkenen naar het ziekenhuis. Een bergingsbedrijf zorgde ervoor dat de voertuigen van de weg worden gehaald. De vrachtwagen kon op eigen kracht verder rijden.

Om 10.20 was de snelweg weer helemaal open.

'Rivier' in Soest na leidingbreuk, buurt uren zonder water
SOEST - In Soest zaten omwonenden van de Gerrit van de Veenstraat gisteravond urenlang zonder water. Vitens moest een toevoerleiding afsluiten om een lek in een leiding te kunnen dichten.

De Gerrit van de Veenstraat kwam blank te staan, evenals een souterrain, een garage en een tuin van een woning. De bewoners werden ruw gestoord tijdens hun bridgepartij.

De brandweer zette pompen in en maakte afvoerputten vrij. Aan de waterstroom kwam een eind toen de leiding was afgesloten. Tijdens de werkzaamheden was er geen doorgaand verkeer mogelijk op de Gerrit van de Veenstraat. De 'rivier' in de wijk trok wel bekijks.

[Image:2608832][Image:2608803]
Buspassagiers aan de wandel na ongeluk in Leidsche Rijn
UTRECHT - Op de Vleutensebaan in Leidsche Rijn zijn gisteravond een auto en lijnbus met elkaar in botsing gekomen.

Er vielen geen gewonden, maar de bus en auto hadden veel schade op en verder rijden lukte niet. Dat betekende voor de buspassagiers dat ze naar het station moesten lopen om ander vervoer te zoeken.

Door het ongeluk was de busbaan tijdelijk afgesloten. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

[Image:2609099]
Wie is de Utrechtse 'bloedprikker' die ouderen duizenden euro's aftroggelde£
UTRECHT - Een 23-jarige Utrechter staat vanmiddag voor de rechter omdat hij duizenden euro's zou hebben buitgemaakt met een babbeltruc waarbij bloed werd afgenomen van de slachtoffers.

Samen met een vrouw uit Ede deed hij zich voor als thuiszorgmedewerkers. De twee belden aan bij ouderen om bloed te prikken. Binnen gebeurde dit ook echt, maar intussen werden pinpassen gestolen en pincodes afgekeken.

De Utrechter en de vrouw uit Ede zijn maart dit jaar aangehouden. Ze worden in verband gebracht met zeven babbeltrucs, waarvan één in Utrecht. Ze maakten mogelijk deel uit van een bende die landelijk actief was.

De bloedprikbende kwam afgelopen najaar groot het in het nieuws na een waarschuwing van de politie en Saltro. Van een man en een vrouw die hadden toegeslagen in Eindhoven, en vervolgens 4.000 euro pinden in Heeze, werden duidelijke bewakingsbeelden verspreid. Vermoedelijk zijn dit de later aangehouden Utrechter en de vrouw uit Ede.

Mogelijk volgt er vanmiddag een strafeis. Rechtbankverslaggever Riks Ozinga volgt de zitting. Vanmorgen blikte hij vooruit op Radio M Utrecht.

[Audio:2609173|Riks Ozinga over de nepbloedprikkers][Video:2477289|Zo makkelijk word je slachtoffer van een babbeltruc]

LEES OOK
Utrechtse vader van verdronken peuter voor rechter
UTRECHT - De 40-jarige Paul den B. uit Utrecht staat vandaag terecht voor doodslag op zijn 3-jarige zoontje Sven. Den B. heeft het kind volgens het Openbaar Ministerie in gevaar gebracht en niet genoeg gedaan om het te redden, nadat het op 18 december in het ijskoude Noord-Willemskanaal in Drenthe was gevallen.

Sven stond op advies van de Raad voor de Kinderbescherming onder toezicht omdat er grote zorgen waren over de opvoedsituatie. Vader en moeder hadden een vechtscheiding achter de rug. Den B. was veroordeeld voor stalking van zijn ex. Hij mocht zijn zoontje daarna een tijdlang niet zien. Op de bewuste dag had hij Sven volgens de omgangsregeling aan het eind van de middag bij zijn ex-vrouw in Utrecht moeten afbrengen, maar hij reed eerder op de dag naar Drenthe.

Den B. heeft verklaard dat hij zijn zoontje aan de steile oever van het kanaal wilde laten plassen onder een viaduct bij Ubbena, tussen Tynaarlo en Assen. Ze gleden uit en Sven belandde in het water. Justitie denkt dat Den B. vervolgens niet alles in het werk heeft gesteld om het kind in veiligheid te brengen.

De verdachte zegt dat hij in het kanaal is gesprongen maar het jongetje niet kon vinden. Den B. belde 112, maar door een fout in de meldkamer reden de hulpdiensten eerst twee keer naar de verkeerde plek. Uiteindelijk haalden politieagenten het jongetje uit het water. Het kind had ernstig hersenletsel opgelopen. Twee weken later overleed hij.LEES OOK
Inwoners kritisch op plannen Paleis Soestdijk: 'Het lijkt wel Monopoly'
BAARN - De plannen voor Paleis Soestdijk en het landgoed zijn nog te onduidelijk. Dat lieten veel insprekers gisteravond weten aan de gemeenteraad van Baarn. Zo moet er volgens omwonenden meer onderzoek gedaan worden en biedt het huidige plan te veel ruimte aan de nieuwe eigenaar om zijn gang te gaan.

Een meerderheid van de insprekers adviseert de raad om niet in te stemmen met de plannen voor het paleis, zoals die er nu liggen. De gemeenteraad beslist over twee weken over het voorontwerpbestemmingsplan, waarin ruimte is voor de restauratie van het paleis, maar ook voor woningbouw en een hotel.

Een meerderheid van de insprekers hoopt dat de raad de tijd neemt om de plannen te verduidelijken. "Het plan is zo ruim omschreven dat de projectontwikkelaar het op zijn manier kan invullen", legde iemand uit. Ook extra onderzoek naar de gevolgen voor natuur en verkeer in de omgeving werd sterk aangeraden. "Er ontbreekt nog een wereld aan documenten", vertelde de voorzitter van stichting 'De Parel van Baarn' Mark van Ravels. "Haastige spoed is zelden goed."Verkeer

Vooral de gevolgen voor het verkeer in de omgeving is reden tot zorg. De onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan zijn volgens de insprekers nog niet afgerond of niet uitgebreid genoeg. "Het plan is nog niet af", vertelde één van de insprekers, Jan de Weerd. "Op het cruciale punt van verkeer is het nog een open eind."

Gevreesd wordt dat de stroom van mogelijk 700.000 bezoekers per jaar naar het paleis voor opstoppingen en gevaarlijke situaties gaat zorgen. Zeker op dagen dat er evenementen worden georganiseerd op het landgoed. "Het verkeersdrama zal alleen maar toenemen", sprak een buurman van het paleis.

Ook de oversteek van het paleis naar het hotel en de parkeerplaats aan de overkant van de weg is een doorn in het oog. "Alleen een ongelijkvloerse oversteek is veilig", sprak Gerard ten Brincke. "Maar daar is geen geld voor." Een deel van de insprekers wil dat er eerst oplossingen worden gevonden voor er een beslissing wordt genomen. "Het plan ligt te vroeg op tafel."Natuur

Ook de natuur rondom het paleis kwam veelvuldig ter sprake. Liefhebbers vrezen dat de stroom bezoekers, het geluid van de evenementen en de nieuwe bebouwing tot verstoring zal leiden. "Als Koningin Juliana er van af wist zou ze vreselijk boos zijn", aldus Hanneke Servink van Werkgroep Roofvogels Nederland. Volgens haar gaat waardevolle natuur verloren als de plannen worden uitgevoerd. "We vernietigden belangrijke verbindingen."

De plannen van de nieuwe eigenaar van het paleis werden meerdere keren te grootschalig genoemd. "Het is straks gedaan met de rust en natuur in het Baarnse Bos", vertelde een buurvrouw van het paleis, Connie Brood. "Steeds meer huizen, meer hotels, het lijkt wel Monopoly."

Doordat veel belangstellenden de raad over dit dossier wilde toespreken wordt er ook vanavond nog een inspraakavond georganiseerd. Over twee weken neemt de raad een besluit.LEES OOK
Dinosaurussen in de Jaarbeurs: 'Een soort Jurassic Park in Utrecht'
UTRECHT - Het was vanwege de coronamaatregelen even spannend of het door zou kunnen gaan, maar afgelopen maandag werden toch de eerste dinosaurussen de Jaarbeurs ingereden. Daar opent komende zaterdag 'World of dinos', de grootse dinosaurus-expositie van Europa.

[Video:2608571|De grootste dino-expositie in Europa, met heel wat corona-aanpassingen]

De hele zomervakantie kunnen gezinnen in de Jaarbeurs terecht voor een educatief dagje uit, ze noemen het zelf ook wel 'een soort Jurassic Park in Utrecht'. Het is de vierde editie van de expositie. Er zijn meer dan tachtig bewegende dinosaurussen te zien, allemaal op ware grootte nagebouwd. Daarnaast kunnen bezoekers naar de 'dinoscoop', meedoen aan een speurtocht of graven naar botten in de kidszone.Doorwerken

Het is deze week nog wel hard werken voor operationeel manager Richard Kuiters. Hij stuurt de dertig technici aan die de dinosaurussen opbouwen. "Voor corona hadden we ruim anderhalve maand om alles klaar te zetten, nu iets meer dan een week."

Dat had alles te maken met de eisen die de Jaarbeurs stelde om het evenement door te laten gaan. Projectmanager Mariska van der Hout heeft samen met de locatie een plan uitgewerkt om te zorgen dat iedereen veilig naar binnen kan.Corona maatregelen

"Om de expositie corona-proof te maken hebben we heel wat aanpassingen moeten doen", vertelt van der Hout. "Zo hebben we routes aangelegd, werken we met tijdsloten en kunnen bezoekers op meerdere plekken hun handen wassen."

Hoewel er nog veel moet gebeuren kunnen zowel Van der Hout als Kuipers niet wachten om zaterdag de deuren te openen. Kuiters: "Het wordt sowieso een succesje."

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Man gewond en vrouw onwel bij grote brand Mijdrecht
MIJDRECHT - Aan de Productieweg in Mijdrecht is gisteravond rond 21.30 uur een grote brand uitgebroken in een loods van een bedrijfsverzamelgebouw. Een man liep lichte brandwonden op toen hij de vlammen wilde doven.

Ook werd een vrouw die zich buiten het pand bevond onwel. Zij is naar het ziekenhuis gebracht, maar maakt het volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) inmiddels weer goed.

Ongeveer drie kwartier nadat de brand uitbrak, waren de meeste vlammen gedoofd en kon het nablussen beginnen. Ook werd een deel van het pand gesloopt om er zeker van te zijn dat het vuur niet opnieuw oplaait.

De VRU meldt dat de brand is ontstaan in een voormalige verspuiterij in een bedrijfsverzamelgebouw. De oorzaak is nog niet bekend.

[Audio:2608950|Veiligheidsregio Utrecht over de brand][Tweet:https://twitter.com/vrutrecht/status/1278447688619626497][Tweet:https://twitter.com/sander_horstman/status/1278414220061814787]
Niet meer sproeien met oppervlaktewater op Utrechtse Heuvelrug
PROVINCIE UTRECHT - Op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug mag er niet meer worden gesproeid met oppervlaktewater. Dat laat Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden weten. Het verbod geldt per direct.

Het gaat om sloten en weteringen waar geen aanvoer vanuit de Nederrijn of de Lek mogelijk is. Voor het deel dat wel op de grote rivieren is aangesloten geldt dit verbod niet.

Volgens het waterschap is de maatregel nodig omdat het voorjaar nog nooit zo droog is geweest. Doel van het verbod is om het oppervlaktewater zo lang mogelijk vast te houden. Daaremee moet worden voorkomen dat sloten verder droogvallen en dat daardoor de waterkwaliteit te hard achteruit gaat.

Door de droogte besloot het hoogheemraadschap vorige maand nog om het waterpeil in gebieden met veel agrarische bedrijven te verhogen met rivierwater.

Traumahelikopter opgeroepen na val van kind in IJsselstein
IJSSELSTEIN - Op de skatebaan aan de Podiumweg in IJsselstein is een jongen zo zwaar ten val gekomen dat een traumahelikopter werd opgeroepen. Het ongeluk gebeurde rond 19.15 uur en trok veel bekijks van omstanders.

Nadat eerstehulp was verleend, is de jongen met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het kind ten val kwam, is nog niet bekend.

Een zweter op anderhalve meter: 'Het is lekker rustig in de sauna'
PROVINCIE UTRECHT - Bezoekers zijn blij weer voor het eerst sinds de coronacrisis gebruik te kunnen maken van de sauna. Grote sauna's in onze regio geven aan dat er flink wat reserveringen binnen zijn gekomen in aanloop naar vandaag, maar volgeboekt zijn ze nog niet.

Sinds halverwege maart zijn de deuren van sauna's in Nederland gesloten geweest vanwege het coronavirus. Op voorwaarde van de anderhalve meter afstand en een maximum aantal mensen, kon het slot er vandaag weer vanaf. Aanvullende adviezen van het RIVM zijn om de ventilatie goed te checken en opgietingen niet meer uit te voeren.Gezellig druk

Saunacomplex Thermen in Soesterberg is blij eindelijk weer open te mogen, al kunnen ze maar tot 40 procent van hun capaciteit gebruiken. "Het is fijn om weer mensen te mogen ontvangen", zegt woordvoerder Frank Veldwachter. In de sauna De Heuvelrug in Veenendaal laat de receptie weten dat het "gezellig druk" was.

Ondanks dat het coronavirus nog rondwaart kan een bezoekje volgens Thermen goed zijn voor de weerstand. Veldwachter: "Deze periode heeft daarnaast best wel wat stress met zich meegebracht. Pak eens weer een dagje sauna, zou ik willen zeggen."Slippers tellen

Gasten die in Soesterberg rond etenstijd naar buiten komen waren ook tevreden. "Ik heb eigenlijk niet heel veel verschil gemerkt", vertelt een man die samen met zijn vrouw hun bezoek afrondt. "Het was lekker rustig in de sauna, dat mag van ons wel altijd wel zo blijven, maar wij begrijpen ook dat dat niet kan.", zo zegt de vrouw.

"Het is ook wel komisch om buiten de cabines de slippers te tellen zodat je weet hoeveel mensen er binnen zitten. Dus we hebben daar ook wel heel veel lol om gehad." Haar man vond het ook fijn eindelijk weer lekker te kunnen zweten. "Het was een erg geslaagde dag."

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Rugstreeppad genegeerd bij nieuwbouwproject Leerdam; wethouder door het stof
VIJFHEERENLANDEN - Wethouder Huib Zevenhuizen (VVD) van de gemeente Vijfheerenlanden erkent dat er 'fouten' zijn gemaakt op natuurgebied bij de bouw van het nieuwbouwproject Broekgraaf in Leerdam. Bij de werkzaamheden is zonder de benodigde ontheffing het leefgebied van de beschermde heikikker en rugstreeppad aangetast. Ook zijn bomen gekapt, terwijl vleermuizen die vermoedelijk gebruikten als navigatiepunt voor hun vliegroute naar eten. "Er zijn fouten gemaakt. Dat geef ik onmiddellijk toe", zei de wethouder gisteravond in een commissievergadering.

Het woningbouwproject Broekgraaf ligt onder een vergrootglas na een zogenoemde 'last onder dwangsom' van de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD), die milieuregels handhaaft namens de provincie Utrecht. De last onder dwangsom is een soort waarschuwingsbrief. Mocht de gemeente opnieuw de fout ingaan, volgt een boete van vijftienduizend euro per overtreding. Dit soort boetes moeten ervoor zorgen dat onder meer gemeenten zich houden aan de Wet natuurbescherming, die er is om planten en dieren te beschermen.Verstoorde padden en kikkers

Volgens de RUD is de gemeente Vijfheerenlanden drie keer in de fout gegaan. Allereerst is zonder de benodigde ontheffing een weg voor bouwverkeer aangelegd door een gebied waar heikikkers en rugstreeppadden leefden. Zij zijn bij de werkzaamheden waarschijnlijk in hun leefomgeving verstoord en gedood. Ook zijn bij het aanleggen van de weg de plekken vernield, waar de padden en kikkers zich voortplanten en rusten. Vijfheerenlanden was in de veronderstelling dat de amfibieën niet aanwezig waren op de plek van de weg, maar de gemeente 'had beter moeten weten op basis van de voor hen bekende onderzoeken', aldus de RUD.

Bij grondwerkzaamheden zijn daarnaast ook zand- en steenhopen verplaatst. Maar vergraafbaar zand op bouwterreinen is nu juist net de ideale overwinterplek voor de rugstreeppad. Het graven in dit zand had dan ook niet zonder ontheffing mogen gebeuren. "Als je begint te graven in het zand, worden de padden wakkergemaakt tijdens hun winterslaap", legt RUD-toezichthouder De Bruijn uit. "Ze worden geplet of komen door hun ruststand niet vooruit. Vervolgens bezwijken ze aan de kou."Vleermuizen weg kwijt

Tot slot is tijdens de werkzaamheden rondom de nieuwbouwwijk een rij bomen gekapt, die mogelijk deel uitmaakte van een vliegroute voor vleermuizen. Dat kan alleen niet meer worden aangetoond, omdat het vleermuizenonderzoek tijdens de werkzaamheden nog niet was afgerond. Kortom: de bomen hadden moeten blijven staan, totdat het onderzoek was afgerond. Dat is niet gebeurd. Het zou daarom kunnen zijn dat bomen zijn omgezaagd, die vleermuizen gebruikten als navigatiepunt.

De Bruijn legt uit: "Vleermuizen jagen niet op zicht. Ze kunnen niet even de straat inkijken om te zien waar ze zijn. Ze gebruiken geluid, waarbij gebouwen en bomen herkenningspunten vormen. Via echolocatie weten ze waar ze zijn. Zo kunnen ze hun vaste eetplekken, zoals een weiland, terugvinden." Een rij bomen kan dus dienen als 'straatnaambordje'. "Voordat bomen worden weggehaald, moet je via onderzoek kijken of die bomen actief gebruikt worden door de vleermuizen als zogenoemde essentiële vliegroute."Natuurbescherming belangrijk

Wethouder Zevenhuizen benadrukte in de commissievergadering dat 'de gemeente bezig is met het aanleggen van een woongebied en niet met een natuurgebied'. Ook de RUD begrijpt dat woningbouw belangrijk is, maar noemt ook de natuurbescherming belangrijk. "Het gaat om soorten die Europees beschermd zijn", zegt De Bruijn. "Ze zijn zeldzaam. Hoe meer populaties je kapotmaakt, hoe meer impact het heeft op de soort. Bij kleine groepjes zie je bijvoorbeeld dat ze last hebben van inteelt."

"Ik ben enorm geschrokken van het hele verhaal", zei de wethouder gisteravond. Hij laat weten een ecoloog in de hand te hebben genomen om regelmatig 'te inspecteren wat er buiten gebeurt'. Die heeft inmiddels al een keer ingegrepen, toen bouwvakkers bezig waren met het verwijderen van een rietkraag, terwijl ook daar de rugstreeppad graag huist. "Hij heeft de werkzaamheden gelukkig redelijk snel kunnen stilleggen", aldus de wethouder.

OM: Indringer bedreigt bejaarde Veenendaler met draaiende boormachine
VEENENDAAL - Een 80-jarige man uit Veenendaal kreeg de schrik van zijn leven toen anderhalf jaar geleden plotseling een man in zijn kamer stond die hem met een draaiende boormachine in zijn hand zou hebben bedreigd met de dood.

Vandaag moest de 35-jarige Dennis G. zich daarvoor verantwoorden bij rechter. Maar de verdachte, die inmiddels vast zit in een gesloten inrichting, voelde zich daartoe niet in staat en liet het over aan zijn advocaat.Schim

Het blijft vooralsnog een raadsel waarom Dennis het op de oude meneer J. en zijn vrouw had gemunt. Ze wonen op 16 december 2018 pas kort in hun nieuwe appartement boven een snackbar aan de Dr. Colijnstraat, als er 's nachts een tak door een ruit wordt gegooid. De bewoners worden er niet wakker van, maar een buurvrouw ziet hoe een donkere schim op het dakterras de ruit en een lantaarn vernield.

Als de schim naar beneden komt, besluit de buurvrouw hem te volgen. Op een plein een eindje verderop gaat de man een pand binnen waar meerdere mensen op kamers wonen. Een van de bewoonsters vertelt dat zij verdachte Dennis G. heeft zien lopen.

[Quote:Indringer met draaiende boor|Ik maak je kapot. Ik maak je dood. Waar is je vrouw£]

Draaiende boor

De volgende avond zit meneer J. rustig op de bank als hij glasgerinkel hoort. In de kamer staat een man met een accuboor in zijn hand. Meneer J. staat op en roept zijn vrouw. Als hij achteruit deinst voor de indringer, struikelt hij en valt hij op de grond. De indringer zou vervolgens de draaiende boor bij zijn hoofd en gezicht hebben gehouden, terwijl hij riep: "Ik maak je kapot. Ik maak je dood. Waar is je vrouw£"

Meneer J. is in doodsangst, terwijl zijn vrouw naar beneden rent om hulp te halen. "Mijn man wordt bedreigd met een boormachine", roept ze tegen de snackbareigenaar, die gelijk naar boven stormt. Daar ziet hij Dennis G. staan, die hij wel kent, met een ijzeren buis, een schroevendraaier en een waterpomptang in zijn handen. "Ik vermoord jullie", zou hij hebben geroepen. De snackbareigenaar zou G. daarna hebben gekalmeerd en mee naar buiten hebben genomen.

Kort daarna wordt Dennis in zijn huis aangehouden door de politie. In zijn gereedschapstas zitten de spullen die hij eerder die avond in zijn handen had, maar ook messen en een hamer waarmee vermoedelijk het raam van meneer J. is ingeslagen. De boormachine wordt echter niet gevonden. Op het politiebureau maakt hij een telefoon kapot en richt hij vernielingen aan in zijn cel.Psychose

Volgens zijn advocaat is Dennis G. geestelijk niet in orde en verkeerde hij ten tijde van het incident in een psychose. "Hij heeft moeite voor zichzelf duidelijk te krijgen wat werkelijkheid en fantasie is", weet de raadsman uit eigen ervaring. Zijn cliënt vertelde hem in de inrichting dat hij nog een maand of drie nodig heeft voor hij weer thuis kan wonen, maar of dat klopt is onduidelijk. G. weigert mee te werken aan psychisch onderzoek en wil ook zijn medisch dossier niet door de deskundigen laten inzien.

[Quote:Advocaat over cliënt|Hij is moeilijk te peilen. Weet niet heel goed te vertellen wat waar is en wat niet waar is.]

De officier van justitie zegt dat ze daarom niet anders kan dan de verwarde Dennis G. als toerekeningsvatbaar te beschouwen, ook al zijn er aanwijzingen dat hij een stoornis en verslavingsproblemen heeft. De man is twee jaar geleden al eens tot een taakstraf veroordeeld, omdat hij iemand had belaagd en bedreigd. De officier eiste vandaag een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, met een proeftijd van drie jaar.

De verdachte zou meneer de J. een schadevergoeding moeten betalen van 500 euro. De oude man zou door de bedreiging nog altijd slecht slapen en nauwelijks over straat durven. Aan de snackbareigenaar zou de verdachte 250 euro eigen risico moeten vergoeden voor de vernielde ruiten.Spuitje

Advocaat Bokhorst vindt eigenlijk dat zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar is en van rechtsvervolging ontslagen moet worden. Als de rechtbank dat niet doet, is een taakstraf volgens hem meer op zijn plaats. De bedreiging met de boormachine vindt de raadsman niet bewezen, omdat die niet teruggevonden is. De schim die door de buurvrouw werd gevolgd zou ook een andere kamerbewoner van zijn huis kunnen zijn geweest.

Volgens Dennis G. zelf heeft hij op politiebureau een spuitje gehad en wist hij daardoor niet meer wat hij deed. Hij kon er dus niets aan doen dat hij vernielingen aanrichtte, stelt de advocaat.

De rechtbank neemt twee weken de tijd om na te denken over de lastige kwestie rond deze verwarde verdachte. De uitspraak is op 15 juli.

Cel en taakstraf voor Maarssens stel dat overal in huis drugs had
MAARSSEN - De 24-jarige Jay B. uit Maarssen is voor het dealen van cocaïne veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk. Zijn 25-jarige vriendin Anjali G. kreeg een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden vanwege medeplichtigheid.

In de woning van het Maarssense stel vond de politie vorig najaar in bijna elke ruimte drugs en een complete administratie en werkroosters van dealers. De vrouw woonde ruim een half jaar in het huis, maar zij bleef hardnekkig volhouden dat ze niet wist dat haar vriend in de drugshandel zat.Koelkast

De rechter ging niet mee in de ontkenningen van de vrouw. Cocaïne, verpakkingsmateriaal en briefjes met bestellingen lagen zichtbaar verspreid in de slaapkamer, maar ook in de koelkast, in keukenkastjes en op de tv-kast. Het grootste deel was verstopt onder een pedaalemmer. Ook lag er hennep in de schuur.

Op de laptops van de verdachten werden de administratie en het werkrooster van vermeende dealers gevonden. Maar volgens de vrouw ging het om het rooster voor een illegale taxiservice.Undercover

Daarnaast was er een uitgebreid politie-onderzoek waarbij de verdachten werden geobserveerd en afgeluisterd. Undercover-agenten werden ingezet om drugs van de verdachten te kopen. Toen de twee werden aangehouden zaten ze met een handelsvoorraad drugs samen met een klant in de auto.

De rechter vond het gezien het overtuigende bewijs volstrekt ongeloofwaardig dat de vrouw dacht dat het om een illegale taxiservice ging. Wel oordeelde de rechter dat het niet is bewezen dat de vrouw ook zelf dealde. Bij haar vriend was dit wel het geval. Beide verdachten kregen ook een onderling contactverbod opgelegd.

Eerste sfeerimpressie van woningen rond Paleis Soestdijk
BAARN - De nieuwe eigenaar van Paleis Soestdijk heeft een sfeerimpressie gemaakt van de geplande appartementen en het hotel op het landgoed. De nieuwbouw moet de restauratie van het paleis bekostigen, maar leidde tot nu toe tot veel ophef. De sfeerimpressie moet betrokkenen een beeld geven hoe de nieuwe woonwijk eruit komt te zien.

In een video, gemaakt in opdracht van Paleis Soestdijk, wordt ingegaan op de belangrijkste veranderingen die de eigenaar gepland heeft voor het paleis en het landgoed.

[Video:2608232|Een impressie hoe de woningen en hotel in het gebied komen]

Over de plannen voor Paleis Soestdijk leven nog veel zorgen. Afgelopen week werd een eindadvies uitgebracht van drie klankbordgroepen die zich het afgelopen jaar over het dossier hebben gebogen.

Dat deze veranderingen veel mensen bezighoudt blijkt onder andere uit de hoeveelheid insprekers die zich hebben gemeld bij de gemeente. Vanavond is er een speciale gemeenteraadsvergadering ingelast om alle sprekers te horen, maar zelfs dat bleek niet genoeg. Ook morgenavondavond staat nu in het teken van Paleis Soestdijk.

Over twee weken neemt de gemeenteraad van Baarn een beslissing over het voorontwerpbestemmingsplan.

[Video:2608229|In deze lange video legt de eigenaar van het gebied uit hoe het gebied eruit komt te zien]

LEES OOK
Peter den Oudsten officieel beëdigd als waarnemend burgemeester van Utrecht
UTRECHT - Peter den Oudsten is officieel beëdigd als waarnemend burgemeester van Utrecht. Commissaris van de Koning Hans Oosters nam hem vandaag de verklaring en belofte af.

De 68-jarige Den Oudsten heeft veel bestuurlijke ervaring. De PvdA-er was eerder burgemeester van Meppel, Enschede en Groningen. Tijdens zijn ambtsperiode in die laatste twee gemeenten was hij ook voorzitter van de Veiligheidsregio, zoals Van Zanen ook in Utrecht was.

Den Oudsten zit op 9 juli zijn eerste raadsvergadering voor.

[Tweet:https://twitter.com/raadutrecht/status/1278282253781684225£s=21]

LEES OOK
Enorm bijenhotel geopend in reclamezuil langs de A2
UTRECHT - Het moet een droom zijn voor bijen. Een metershoog bijenhotel middenin een bloemenweide van 7000 vierkante meter. In Utrecht is een zogenoemd bijenhotel geopend, een plek die moet helpen bij de bescherming van de bij en een bijdrage levert aan de biodiversiteit. Het hotel zit in een reclamezuil langs de A2 bij Leidsche Rijn.

"Bloemen en planten in en om de stad zijn belangrijk, omdat insecten en dieren zo een beter leefgebied krijgen", zegt de wethouder van Openbare ruimte Kees Diepeveen. Hij is blij met de komst van het bijzondere hotel. "Ik hoop dat dit idee Utrechters inspireert om ook iets voor bijen te doen. Bijvoorbeeld met meer bloemen in de tuin of op het balkon, het aanleggen van een groen dak of door het ophangen van een bijenhotel." Diepeveen hing in zijn eigen tuin ook een bijenhotel op.

[Image:2608600|Zo ziet het bijenhotel langs de A2 bij Utrecht eruit]

Inheemse bloemen

De reclamemast met daarin het bijenhotel is 28 meter hoog. Om de mast heen zit een stalen honingraatstructuur met daarin meer dan 200 nestkasten voor bijen en vlinders. Om het de bijen nog wat makkelijker te maken ligt om de mast heen een veld met veel verschillende bloemen. Meer dan 40 soorten inheemse bloemen zijn er te vinden en omdat het dichtbij het hotel ligt is het voor de bijen erg makkelijk om voedsel te vinden.

[YouTube:https://youtu.be/_eydD8u7WIc]

Het bijenhotel is bedoeld voor wilde bijen. Die leven meestal alleen en niet zoals honingbijen in een groot bijenvolk. Voor bijen die geen nest in het de mast willen zijn er ook zandplekken en heuveltjes gecreëerd. Bijen maken namelijk ook nesten in de grond. Een expert houdt de insecten en het gebied in de gaten. Zo wordt bekeken welke bijensoorten er precies leven.

[Image:2608602|Deze bij heeft een plek gevonden in het bijenhotel]

Educatie

Het bijenhotel en het gebied eromheen zijn ook bedoeld om kinderen dingen bij te brengen over de natuur en over de bij. Er is een speciaal educatieprogramma ontwikkeld waar Utrechtse basisscholen aan mee kunnen doen. Zo ontvingen in mei en juni 5000 basisschoolleerlingen werkbladen over bijen en zakjes bloemzaden. Als die zaadjes allemaal worden geplant levert dat in totaal 50.000 vierkante meter aan wilde bloemen op in en rond Utrecht. Ook kunnen de kinderen een praktijkles volgen waarbij ze leren over bijen.Groene stad

Utrecht wil de stad vergroenen. Daarbij probeert de gemeente wel vaker om een combinatie te maken van functionaliteit en een manier om de stad duurzamer te maken. Zo werden eerder al de bushokjes groen toen op de daken plantjes werden gepoot. Daarmee moet de stad groener, schoner en leefbaarder worden, hoopt de gemeente. Tegelijkertijd helpen deze bushokjes ook de bijen te beschermen en daarvoor kreeg de gemeente eerder al de European Bee Award.

[Video:2185186|Vorig jaar werden de eerste groene bushokjes onthuld.]

Ook bij het bouwen van de reclamemast met daarin het bijenhotel is rekening behouden met duurzaamheid. Het staal waar de mast van is gemaakt, is gerecycled. Ook is het energiezuinig. De schermen waar de reclame op te zien is hebben ledverlichting en dimmen als het donker wordt. Daarnaast staan ze middenin de nacht uit om zo energie te besparen. De nestkasten voor de bijen en vlinders die in de mast zitten, zijn gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

In heel Nederland komen zo'n 360 soorten bijen voor. De helft daarvan wordt bedreigd. In Utrecht komen ruim 70 bijensoorten voor, waaronder ook zeldzame soorten.

[Image:2608604|40 verschillende soorten bloemen moeten de bijen naar het hotel lokken]
FC Utrecht 50 jaar, 'maar zonder Frans van Seumeren hadden we niet meer bestaan'
UTRECHT - FC Utrecht viert haar 50e verjaardag, maar zonder Frans van Seumeren had de club niet meer bestaan. Dat zegt voorzitter Teun den Hartog van de supportersvereniging van FC Utrecht in één van de twee extra afleveringen van Een Berg Sport, die RTV Utrecht ter gelegenheid van het jubileum van de club maakte.

Van Seumeren werd twaalf jaar geleden eigenaar van de club, en heeft daar nooit spijt van gehad. "Nou ja, ik heb één keer gedacht ik stop ermee", bekent Van Seumeren. "Toen de supporters die verschrikkelijke antisemitische liedjes zongen, wilde ik er niet meer bij horen. Teun heeft me toen overgehaald om te blijven", bedankt hij de supportersvoorzitter.

[Quote:Frans van Seumeren|Toen de supporters die verschrikkelijke antisemitische liedjes zongen, wilde ik er niet meer bij horen.]

Van Seumeren herhaalde zijn uitspraak dat hij met de club de top drie aan wil gaan vallen, en gaf ook aan dat de onderhandelingen over de aankoop van het stadion goed lopen.

[Video:2608142|De uitzending met Frans van Seumeren en Teun den Hartog]

Aanvoerders

In de andere aflevering zaten de aanvoerder van het eerste uur, Ed van Stijn, en de huidige aanvoerder Willem Janssen aan tafel. "Toen ik bij Roda JC en FC Twente speelde vond ik FC Utrecht altijd een rauwe club, waar altijd wat de hand was", zegt Willem Janssen. "En er is ook altijd wel iets aan de hand, maar dit is vooral een warme, familiaire club."

Ed van Stijn benadrukt de kracht van het Utrechtse voetbal. "Er moet meer gedaan worden aan karaktervorming. Voetballen kunnen ze wel als ze hier komen, we moeten van onze talenten persoonlijkheden maken."

[Video:2599757|De uitzending met Willem Janssen en Ed van Stijn]

LEES OOK
33 invallen en 11 aanhoudingen na groot drugsonderzoek: auto's, boten en dure horloges in beslag genomen
UTRECHT - In een groot drugsonderzoek zijn tijdens acties van de politie gisteren en vandaag 11 verdachten aangehouden. Op in totaal 33 locaties werden invallen gedaan, vijf daarvan waren in de regio Utrecht. De actie is onderdeel van een lopend onderzoek naar drugshandel.

De invallen waren door het hele land. In onze provincie ging het om drie invallen in Utrecht en twee in De Meern. Vermoedelijk is een van de locaties Koedam Tegels, waar de politie gisteren een inval deed. De politie meldde toen dat die inval verband hield met een groot onderzoek naar drugs.Specifieke bedrijfsnamen

Een woordvoerder van de politie zegt vandaag niet te kunnen bevestigen of de inval bij de tegelspecialist inderdaad onderdeel was van de landelijke actie. "We kunnen niet ingaan op specifieke bedrijfsnamen, maar we kunnen zeker bevestigen dat we in De Meern zijn geweest."

[Image:2605861|Dinsdag was er een inval bij Koedam Tegels in verband met een groot drugsonderzoek]

Bij de elf aangehouden personen zit een 36-jarige man uit Utrecht. Het is nog niet bekend waar hij van wordt verdacht. Ook om wat voor soort drugs het gaat, wil de politie nog niet zeggen. "Het is een lopend onderzoek, daarom moeten wij terughoudend zijn met informatie."Drugslaboratoria

Tijdens de politie-actie werden drie vermoedelijke drugslaboratoria ontdekt. Volgens de politie bevonden die zich alledrie buiten de provincie. Ook werden veel vaten met chemicaliën aangetroffen en grote hoeveelheden grondstoffen om chemische drugs te maken.

De politie nam daarnaast onder meer dure horloges, boten en auto's in beslag. Ook op een aantal huizen werd beslag gelegd. Tijdens de acties werden in totaal 350 agenten ingezet.Zeeland

Eerder vandaag werden er ook in Zeeland dertig invallen gedaan, waarbij negen personen zijn aangehouden. Dat gaat om een onderzoek naar cocaïnehandel.

Of er een verband is tussen beide onderzoeken, wilde de woordvoerder van de politie niet bevestigen. "Dit is echt een onderzoek van de politie Midden-Nederland. Of er eventuele verbanden met Zeeland zijn, daar kan ik geen uitspraken over doen."

Groot Dictee der Nederlandse Taal dit jaar in Bibliotheek Utrecht
UTRECHT - De editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal vindt dit jaar plaats in Utrecht, maakte KRO-NCRV woensdag bekend. De gloednieuwe Openbare Bibliotheek aan het Neude is het decor voor de taalstrijd.

Deze zomer kunnen luisteraars van De Taalstaat op NPO Radio 1 zich kwalificeren voor het dictee. Op zaterdag 4 juli start het programma met de Zomerschool Groot Dictee Thuistraining. Hierbij wordt wekelijks een spellingquiz online gepubliceerd. Uit de mensen die de quiz het beste hebben gemaakt, worden de twintig dictee-deelnemers geloot. Zij spelen dan in het echte dictee tegen twintig prominente Nederlanders.

Haarlem en Zutphen huisvestten de eerste twee edities sinds het dictee niet meer op televisie, maar op de radio wordt uitgezonden. Schrijver en taalkundige Wim Daniëls heeft ook dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal geschreven. Oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet leest voor en presentator Frits Spits is de gastheer.

Het dictee wordt op zaterdag 7 november tussen 11.00 en 13.00 uur uitgezonden op NPO Radio 1.

Tonnen schade door plofkraak Rabobank Overvecht; buit slechts 650 euro
UTRECHT - Twee verdachten van een verwoestende plofkraak bij een filiaal van de Rabobank in winkelcentrum Overvecht in Utrecht krijgen respectievelijk drie-en-half en vier jaar gevangenisstraf, als het aan het Openbaar Ministerie ligt.

[Image:2329830|De plofkraak was op 20 september vorig jaar.]

Volgens de officier van justitie is bewezen dat de twee 24-jarige mannen uit Utrecht en Nijmegen samen met twee anderen op 20 september met twee zware explosies groot gevaar voor mensenlevens en gebouwen veroorzaakten. De schade loopt in de honderduizenden euro's. De buit bedroeg volgens de bank slechts 650 euro.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1278250397430415361]

Rapvideo

De daders vernielden voor de explosies met een gestolen bestelwagen de pui van de bank. Binnen gebruikten ze explosieven om de kluis van een geldautomaat op te blazen, daarna graaiden zij haastig bankbiljetten bij elkaar. Politiemensen van het bureau op de Kaaphoorndreef hoorden de ontploffingen en waren snel ter plekke. Zij zagen vier verdachten op twee scooters vluchten.

Door een van de scooters met een politiewagen aan te tikken viel verdachte Aymane I. er vanaf en kon hij worden opgepakt. In de buurt werden de twee scooters terugvonden en waren regenpakken, bivakmutsen, handschoenen geblakerde bankbiljetten van 10 euro achtergelaten. Het dna op handschoenen en een muts leidde naar verdachte Serkan B., die elke betrokkenheid steeds heeft ontkent. Bij opnames voor een rapvideo zou iemand hem mogelijk die spullen hebben laten dragen, zegt hij. Verder beroept hij zich op zijn zwijgrecht.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1278252865979658241]

Geldraper

Medeverdachte Aymane B. legde vandaag in de rechtbank wel een verklaring af over zijn rol bij de plofkraak, maar wilde niets over andere betrokkenen zeggen. Volgens B. werd hij de avond voor de kraak pas gevraagd om mee te doen als geldraper en hadden de anderen alles al voorbereid. Door geldproblemen zou hij hebben ingestemd. Hij zou ook niet hebben geweten dat er woningen achter het bankfilaal waren. In de rechtbank betuigde hij grote spijt en bood hij uitgebreid excuses aan aan iedereen die hij schade had berokkend.

[Image:2329706|De schade was enorm.]

Voor het OM staat vast dat Aymane I. een veel grotere rol had dan hij toegeeft. Ook de betrokkenheid van Serkan B. zou zijn bewezen met de dna-sporen en daar komt bij dat zijn telefoon op het moment van de plofkraak in de buurt werd aangestraald. Ze zijn allebei eerder veroordeeld voor inbraken en dat zou samen met de verwoesting en het gevaar dat de ontploffing veroorzaakte reden zijn voor een extra zware strafeis. Eerder opgelegde voorwaardelijke celstraffen zouden ze nu alsnog moeten uitzitten.Forse schadevergoedingen

Namens de Rabobank wordt een schadevergoeding van bijna 220.000 euro gevorderd op de verdachten. Ook de vestiging van Hypotheekvisie in het winkelcentrum werd volledig verwoest. Wegens gedorven inkomsten en onverzekerde schade eisen de eigenaars ruim honderdduizend euro van de verdachten. Volgens het OM zijn het goed onderbouwde en terechte eisen die de rechtbank zou moeten toewijzen.

De advocaat van I. pleitte bij de rechtbank voor een veel lagere straf voor zijn cliënt, vanwege een beperkte rol bij de kraak. Er zou geen bewijs zijn dat hij betrokken was bij de voorbereiding en de taakverdeling tussen de vier. Hij vindt ook de gevorderde schade van Hypotheekvisie te hoog en heeft kritiek op de onderbouwing. Zijn cliënt zou verder vanwege zijn beperkte rol voor een kleiner deel van de schade moeten opdraaien.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1278252865979658241]

De advocaat van B. vroeg om vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Voor de schade zou dan ook niet bij hem aangeklopt moeten worden. Hij hekelde daarbij dat de forse vordering van Hypotheekvisie pas gisteravond werd ingediend.

De rechtbank doet uitspraak over twee weken, op woensdag 15 juli.

[Video:2329763|Beelden van de verwoesting]

LEES OOK
Twee nieuwe verdachten opgepakt na steekpartij in Amersfoort
AMERSFOORT - De politie heeft twee nieuwe verdachten aangehouden voor de steekpartij die twee weken geleden plaatsvond aan de Ringweg-Kruiskamp in Amersfoort. Het gaat om een 24-jarige en 27-jarige man uit Amersfoort.

Het steekincident gebeurde op 16 juni rond 18.30 uur, toen een groep jongeren het met elkaar aan de stok kreeg. "Een van de getuigen drukte op de claxon van zijn auto, waarop de jongeren ervandoor gingen. Het slachtoffer bleef met behoorlijk ernstig letsel achter en moest naar het ziekenhuis," meldde een woordvoerder van de politie toen over de steekpartij.

[Tweet:https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1278303662004207616]

Direct dezelfde avond werd een 24-jarige man uit Amersfoort opgepakt. De politie ging daarna door met het onderzoek en plaatste onder meer matrixborden langs de drukke weg in de hoop dat getuigen zich zouden melden. Dat is gelukt, meldt de politie. Mede door de informatie van getuigen konden nu twee nieuwe verdachten worden aangehouden.

Dans- en sportscholen weer open: 'Ik stond al om half 8 voor de deur vanmorgen'
PROVINCIE UTRECHT - Ze hebben er lang naar uitgekeken. Sauna's, theaters, sportclubs en dansscholen mogen sinds vandaag weer open. Maandenlang moesten de deuren dichtblijven, om verspreiding van het coronavirus te beperken. Maar nu het beter gaat en minder mensen besmet raken, worden de maatregelen versoepeld. En dus kunnen we weer voorstellingen bezoeken in het theater, ontstressen in de sauna en aan onze conditie werken in de sportschool.

"Blijf aan je rug denken, Jan. En je uitstraling", lacht Fred Klinkenberg van de Utrechtse Dansstudio Fred. Vanmorgen opende hij al vroeg de deuren voor het danspaar Jan en Martha, dat een Engelse wals danst. "Na drie maanden vind ik dit zeker niet verkeerd. Jullie hebben al die tijd stil moeten staan." Maandenlang konden Jan en Martha niet oefenen. En dat terwijl ze een echtpaar zijn. "Maar thuis is te weinig ruimte," zegt Jan. "Ik ben blij dat we weer mogen beginnen."Dansen met dezelfde partner

Ook dansleraar Fred staat te trappelen. "Het mag weer, eindelijk! Na drie en een halve maand hebben we er echt naar uitgekeken." Toch moeten in de dansschool ook maatregelen in acht worden genomen. "De anderhalve meter-maatregel is er nog steeds. Echtparen mogen sowieso met elkaar dansen en we hebben ook de uitzondering dat mensen uit andere huishoudens met elkaar mogen dansen. Maar dan is het wel de bedoeling dat die twee het de rest van de avond met elkaar blijven doen", zegt Fred lachend.

[Image:2608029|Jan en Martha zijn blij dat ze weer met elkaar kunnen dansen]

Druk

Op de dansvloer is er tussen de paren wel anderhalve meter afstand. "Om die afstand te kunnen houden zijn de groepen gehalveerd", zegt Fred. "We gaan een heel druk rooster in de komende maanden, want ik moet ook drie maanden inhalen." Om de schade van de afgelopen maanden nog een beetje in te halen, draait Fred de komende tijd met een dubbel lesrooster.

Bang om het virus op te lopen in de dansschool is Fred niet. En ook Jan en Martha vertrouwen het wel. "We gaan ook met z'n allen naar de supermarkt om boodschappen doen", zegt Jan. En Fred beaamt dat. "Als je je gezonde verstand gebruikt, dan komt het goed. Ook wij moeten nog steeds de anderhalve meter-maatregel in acht nemen en dat zal hier binnen de dansschool ook absoluut gebeuren."

[Quote:Sporter|Ik stond al om half 8 voor de deur]

Ook bij de sportscholen staan mensen te popelen om weer aan de gang te gaan met gewichten en fitnessapparaten. Zoals bij All In Fitness in Utrecht. "Ik ben ontzettend blij. Ik stond al om half 8 voor de deur vanmorgen", zegt een vrouw. Ze is er weer, nadat ze ruim drie maanden niet heeft gesport. Het is dan ook niet verstandig om verder te gaan waar je in maart stopte. "Je moet bij het begin beginnen, dus we doen rustig aan."Sociaal

De sportschool heeft geteld; 107 dagen waren ze dicht en konden mensen niet binnen trainen. Maar nu zijn ze 'back in business', staat op de website van de sportschool. Buiten werd sinds een tijdje wel weer gesport, maar ze zijn blij dat nu de faciliteiten binnen ook weer gebruikt kunnen worden. Leroy Koelewijn van de sportschool verwacht een drukke dag. "Dat blijkt wel uit de blije reacties die we horen van onze klanten." Leroy merkt dat de sportschool voor veel mensen meer is geworden dan alleen een oefenruimte. "We zien dat we ook een sociale functie hebben. Dat maakte het voor onze leden soms een groot gemis in de afgelopen weken."

[Video:2607930|Bij sportschool All In Fitness in Utrecht zijn ze blij dat ze weer open zijn]

Ook was het financieel een lastige tijd voor de sportschool. "Natuurlijk hebben we het ook wel even moeilijk gehad, maar we hebben heel veel steun gehad van onze leden, die toch het abonnementje hebben doorbetaald", vertelt Linda. "Daar zijn we heel blij mee geweest, dat heeft ons heel erg geholpen, dus daar zijn we heel dankbaar voor."Sporten op anderhalve meter

Ook in de sportschool gelden nu maatregelen, zoals de anderhalve meter afstand. "Er is desinfectie, alles is op anderhalve meter afstand, we houden alles zo goed mogelijk schoon", zegt sportschoolmedewerker Linda. De sportschool is meer dan 2000 vierkante meter groot, dus problemen met de afstand verwachten ze er niet. En ook de bezoekers zijn niet zo bang om corona op te lopen tijdens het sporten. "Het is nu nog vrij rustig. De sportschool heeft goede maatregelen genomen", vindt een sporter. "Er is een routing, de apparaten staan uit elkaar, je kunt je handen ontsmetten en de apparaten ook. Ik maak me niet zo heel veel zorgen."

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Spectaculaire achtervolging: politie ramt vluchtauto op Amsterdamsestraatweg
UTRECHT - Politievlogger Jan-Willem heeft vandaag een filmpje van een achtervolging in Utrecht gepubliceerd. De bestuurder van een witte Volkswagen Golf reed met valse kentekenplaten en negeerde een stopteken.

Een klopjacht op de man begint op de A2 en voert door Lage Weide en Leidsche Rijn. Bij de Verlengde Vleutenseweg zet een motoragent een kruising af, maar rijdt de bestuurder van de vluchtauto om de politie heen.

Met hoge snelheid rijdt hij over de Cartesiusweg en Keulsekade. Uiteindelijk wordt de auto van de man aangetikt op de Amsterdamsestraatweg en wordt hij aangehouden. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

[YouTube:https://youtu.be/PtiOqMWXFV0]
T-Mobile nieuwe hoofdsponsor FC Utrecht
UTRECHT - T-Mobile wordt de nieuwe hoofdsponsor van FC Utrecht. Het telecombedrijf prijkt met ingang van het nieuwe seizoen op de shirts van FC Utrecht. De overeenkomst geldt voor drie seizoenen.

De club maakte het nieuws bekend op de vijftigste verjaardag van de club.

T-Mobile is ook al hoofdsponsor van Bayern München. Het nieuwe shirt met de naam van de nieuwe sponsor lijkt op het allereerste shirt van FC Utrecht in 1970: wit met rode mouwen.Top 3

In de jublieumuitzending bij FOX toonde Frans van Seumeren zich ambitieus. "We willen de top drie aanvallen", zei de grootaandeelhouder, die overigens zo'n 40 procent van zijn aandelen heeft verkocht. "Daar heb ik een goeie partij voor gevonden. Wie dat zijn, zeg ik niet. Die mensen willen anoniem blijven."

Van Seumeren gaf ook aan dat de onderhandelingen over de aankoop van het stadion goed lopen. "Als dat lukt gaan we dit gebied omturnen tot sportcampus, inclusief hotel", zegt algemeen directeur Thijs Otto van Es.LEES OOK
FC Utrecht 50 jaar: vuurwerkfestijn bij Galgenwaard en Wesley Sneijder kwam ook even langs
UTRECHT - Bij stadion Galgenwaard is vannacht de aftrap gegeven van het jubileumjaar van FC Utrecht. De club, ontstaan uit een fusie tussen DOS, Elinkwijk en Velox, bestaat vandaag vijftig jaar. Supporters staken vannacht om 00.00 uur vuurwerk af bij stadion Galgenwaard, waarbij de 1,5 meterregel even vergeten werd.

Ook Wesley Sneijder deelde in de feestvreugde. De Utrechtse recordinternational ging op de foto met supporters en een spandoek van de FC.

[FacebookPost:https://www.facebook.com/supportersverenigingfcu/posts/3047452805310587]

"Dit is natuurlijk wel een mijlpaal. FC Utrecht is heel belangrijk voor de supporters, het is een onderdeel van hun leven", zegt Teun den Hartog, voorzitter van de Supportersvereniging. De aanhang biedt de club vandaag een cadeau aan. Wat het is, houdt Den Hartog nog even geheim. "Het straalt in ieder geval goed die 50 jaar historie uit."

[Video:2607490|50 jaar FC Utrecht: supporters vieren feest bij Galgenwaard]

Goede herinneringen

Den Hartog beleefde de afgelopen decennia zelf veel hoogte- en dieptepunten is fervent supporter. "Als kleine jongen heb ik de eerste bekerwinst meegemaakt in 1985. Dat blijft je bij. Net als dat we in 1996 maar net degradatie wisten te voorkomen bij FC Twente, waar we met 52 bussen naartoe waren gereisd. Verder bewaar ik goede herinneringen aan het Europese seizoen met Liverpool, Napoli en Steaua Boekarest in de poulefase."

Sommige spelers hebben een speciaal plekje in het hart van de voorzitter, zoals de inmiddels overleden doelman Blagoje Istatov uit het voormalige Joegoslavië. Hij kwam tussen 1976 en 1978 uit voor FC Utrecht. "Istatov had gitzwart haar en was ook vaak helemaal in het zwart gekleed. Wat ik me altijd ben blijven herinneren is dat hij na een botsing een bloedende hoofdwond had. Hij kreeg een tulband om een keepte weer verder. Dat maakte indruk op mij."

[Audio:2606739|Interview met Teun den Hartog van de Supportersvereniging]

FC Utrecht staat vandaag uitgebreid stil bij haar verjaardag. Om 12.00 uur is er een live tv-uitzending vanuit de Galgenwaard. Presentator Kees Jansma en zijn sidekick Hans Kraay jr. ontvangen onder anderen eigenaar Frans van Seumeren, trainer John van den Brom, aanvoerder Willem Janssen, algemeen directeur Thijs van Es en technisch directeur Jordy Zuidam. De club presenteert ook het nieuwe shirt en jubileumlogo.

Het programma 'Talkshow 50 jaar FC Utrecht' wordt uitgezonden op YouTube en is te bekijken via RTV Utrecht. Om 17.10 uur is er een extra uitzending van Een Berg Sport, waarin we met betrokkenen terugblikken op een halve eeuw FC Utrecht.

De club zelf heeft ook een clip gemaakt over 50 jaar FC Utrecht

[Tweet:https://twitter.com/fcutrecht/status/1278206703117336576]

LEES OOK
Zomerprogramma tegen 'coronaverveling' jongeren
NIEUWEGEIN/NIEUWEGEIN - De gemeente Nieuwegein gaat aan de slag met een speciaal zomerprogramma voor de jeugd. Omdat vanwege corona minder mensen gaan reizen, verwacht de gemeente dat meer jongeren de zomer in de stad doorbrengen.

[Video:2605735|Nieuwegein in gesprek met jeugd over zomer]

Op dit moment is er te weinig te doen voor jongeren die de zomer in Nieuwegein doorbrengen. Om verveling tegen te gaan, wil de gemeente weten wat ze voor de jongeren kunnen doen. Daarom vragen ze jongeren in de leeftijd van 12 tot 21 jaar naar hun wensen om zo hun zomer in Nieuwegein wat op te leuken.

Wethouder Jan Kuiper gaat samen met burgemeester Frans Backhuijs vanmiddag via Microsoft Teams in gesprek met een tiental jongeren. Vanwege de corona-maatregelen is het gesprek niet op de burgemeesterskamer maar online.

Kuiper kijkt uit naar het gesprek: "Er is altijd wel zomeraanbod in deze stad, maar misschien kunnen we wel meer en misschien óók wel beter." Na een eerste korte enquête onder jongeren is al een inventarisatie van wensen gedaan. Meer dan zevenhonderd jongeren hebben hierop gereageerd. Ruim tachtig jongeren hebben in de korte enquête aangegeven dat ze wel willen meewerken aan het organiseren van de zomerprogrammering. Ook wordt er gewerkt aan een online platform waar de jeugd van Nieuwegein elkaar kan vinden.

Kuiper vertelt enthousiast over de eerste resultaten van dit de enquête. "Sport is nog altijd heel erg favoriet", zegt hij. "We hebben altijd wel sportaanbod in de zomer maar dat zou dus echt wel meer kunnen. Net als ontmoeten, elkaar treffen en uitgaan. Muziek is ook een groot verlangen van jongeren om daar meer mee te doen", vertelt Kuiper.Buurthuis

Ook de 15-jarige Vera Nova Goes uit Nieuwegein wil meewerken aan het project en gaat vanmiddag in gesprek met de burgemeester en wethouder. Zij heeft er wel zin in om te zorgen dat er in de zomer meer wordt georganiseerd voor jongeren "want ik mis wel een aantal dingen, en dat gaan we regelen, en daar ben ik heel blij mee", zegt ze blij. Zo heeft ze zelf wel een grote wens om een ontmoetingsplek voor jongeren te organiseren. "Gewoon een buurthuis waar je allemaal activiteiten kunt doen. Dus met een programma met de ene dag een disco, een andere dag sporten of spelletjes."

Vera Nova wil dat jongeren hun eigen plekje hebben. "Nu hangt iedereen in de bieb, en dat is niet echt leuk. We willen een plek waar we kunnen chillen met z'n allen." Voor het uitgaan moet Vera Nova altijd naar IJsselstein. "In Nieuwegein heb je dat niet echt, een club ofzo. Dus dat zou ook nog wel leuk zijn."

De wethouder vindt het leuk om te horen dat jongeren een ontmoetingsplek zouden willen creëren. Hij wil in gesprek blijven ze, ook na de zomer, om op de hoogte te blijven van de dromen van de Nieuwegeinse jongeren. "Als het gaat om een commerciële uitgaansvoorziening, dan is het niet aan de gemeente om dat te faciliteren. Maar een plek voor jongeren organiseren waar zij elkaar kunnen ontmoeten, dat vind ik een rol van de gemeente."

Volgende week gaan de jongeren samen met de gemeente, De KOM, SportIdee en Movactor in gesprek. Hierna volgen nog meer sessies om met elkaar het zomerprogramma op te stellen.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Utrecht toneel eerste internationale sporttoernooi in Nederland sinds coronacrisis
UTRECHT - Op het Jaarbeursplein in Utrecht vindt van 9 tot en met 12 september het King of the Court beachvolleybaltoernooi plaats. Het is het eerste internationale sporttoernooi dat in Nederland wordt gehouden sinds de coronacrisis. Aan het toernooi doen wereldtoppers uit binnen- en buitenland mee, onder wie Nieuwegeiner Robert Meeuwsen en Madelein Meppelink uit Rhenen.King of the Court

King of the Court is een nieuwe spelvorm in beachvolleybal, waarbij vijf in plaats twee teams tegelijk aan het spelen zijn. Eén team is de serverende partij, een tweede team is de scorende partij. Drie andere teams staan in de 'wachtkamer.'

[Image:2604801|Sfeerimpressie van wedstrijd in stadion]

Als de scorende partij de rally wint, krijgt dat team een punt. Als de serverende partij de rally wint, worden zij de scorende partij. De vorige scorende partij sluit achteraan aan in de wachtkamer en het eerste team uit de wachtrij gaat serveren.

Een wedstrijd duurt drie kwartier en het team dat aan het eind de meeste punten heeft, is winnaar.Madelein Meppelink

"Het is heel dynamisch. Het is voor mezelf ook heel chaotisch", zegt topspeelster Madelein Meppelink uit Rhenen. "Je staat steeds naar de klok te kijken en je af te vragen of je al genoeg punten hebt. Het is vooral heel spectaculair, ook voor het publiek."

[Image:1693244|Madelein Meppelink: 'Je staat steeds naar de klok te kijken']

Organisator Wilco Nijland denkt dat King of the Court voor het beachvolleybal kan worden wat het dubbelspel bij het tennis is: een tweede toernooi binnen een evenement. Bij tennis heb je ook echte dubbelspecialisten. "In het begin denk ik dat je die voor King of the Court niet zal krijgen", zegt Meppelink. "Maar het is heel wel anders. Het is wat fysieker, je hebt heel weinig rust.

[Audio:2604762|Madelein Meppelink over King of the Court]

Corona-proof

Het fenomeen King of the Court komt uit de koker van de Utrechtse sportorganistor Wilco Nijland, die ook de eredivisie beachvolleybal organiseert. Hij maakte, samen met Nevobo-directeur Michel Everaert uit De Bilt, van een trainingsvorm voor beachvolleyballers een wedstrijdvorm. Het eerste King of the Court, in 2018 in Utrecht, was al direct een succes.

[Image:2604794|Wilco Nijland: 'We kunnen nu 425 toeschouwers per wedstrijd kwijt']

Voor de editie van 2020 heeft Nijland te maken met een hele grote beperking: de anderhalvemeterregel. "Toen we dit toernooi bedachten, gingen we uit van 30.000 toeschouwers over vijf dagen", vertelt Nijland. De coronacrisis dwong hem tot aanpassingen. "We bouwen een stadion dat bestaat uit allemaal skyboxen. Per skybox zitten twee tot tien mensen die geen anderhalve meter afstand hoeven te bewaren. We kunnen 425 mensen met wedstrijd kwijt."

Het totaal aantal toeschouwers dat daardoor in september naar het Jaarbeursplein kan komen blijft daardoor beperkt tot 4.250.

[Audio:2604763|Organistor Wilco Nijland over King of the Court]

Olympisch

De internationale volleybalbond heeft al laten weten erg enthousiast te zijn over de Utrechtse variant op beachvolleybal. King of the Court zal op afzienbare tijd aan enkele internationale toernooien worden toegevoegd. Nevobo-baas Michael Everaert denkt dat dat nog maar een eerste stap is.

[Image:2604795|Bondsdirecteur Michel Everaert: 'In 2028 Olympisch']

"Deze sport kan in 2028 al Olympisch zijn", denkt Everaert. "Het IOC hoeft geen extra spelers toe te laten tot het Olympisch dorp. Je gaat met evenveel mensen voor meer medailles strijden.

[Audio:2604764|Nevobo-directeur Michael Everaert over King of the Court]

LEES OOK
Amateurvoetballers vanaf 29 augustus weer aan de bak
PROVINCIE UTRECHT - De KNVB heeft de data bekend gemaakt rondom de start van het amateurvoetbal. In het weekend van 5 en 6 september start de nieuwe competitie van de tweede divisie, derde divisie en de hoofdklasse.

Een week eerder, op 29 en 30 augustus komen de amateurs uit de derde divisie en de hoofdklasse al in actie in de eerste kwalificatieronde van de KNVB Beker. Clubs uit de tweede divisie stromen pas één ronde later in.

In het nieuwe programma is besloten om voor de tweede- en derde divisie een aantal midweekse inhaalmomenten vast te leggen. Het gaat dan om 25-27 oktober, 17-19 november en 8-10 december. Voor de hoofdklasse is besloten om het oorspronkelijke inhaalweekend van 14 en 15 november te gebruiken als normale speelronde.

De winterstop voor de tweede- en derde divisie loopt van 13 december tot 9 januari 2021. Voor de hoofdklasse is deze vastgesteld tussen 20 december en 15 januari 2021. De laatste speelrondes staan gepland voor 22 en 24 mei 2021.LEES OOK
Biografie Wesley Sneijder: 'Als ik nu alles in kan leveren om mijn anonimiteit terug te krijgen, dan doe ik dat met liefde'
UTRECHT - Of hij de beste Utrechtse voetballer ooit is, daar kan discussie over zijn. Sommigen zullen zeggen van wel, anderen kiezen toch voor Marco van Basten en de oude generatie zal Tonny van der Linden de beste vinden. Maar Wesley Sneijder is ontegenzeggelijk de meest succesvolle. En hij heeft nu ook wat Van Basten en Van der Linden al hadden: een biografie.

Schrijver van het boek is journalist en voormalig perschef van het Nederlands elftal Kees Jansma. Jansma maakte ook die andere Utrechtse topper, Marco van Basten, van dichtbij mee. Toch schreef hij geen boek over hem. "Wesley vroeg me, Marco niet." Over de verschillen tussen die twee zegt de journalist: "Marco is wat meer in zichzelf gekeerd. Wesley is heel open, wil meer contact."

EXTRA HOOFDSTUK
Sneijder is pas 36, en er verschijnt nu al een biografie. "Of dat vroeg is£", zegt Sneijder. "Wanneer is dan het juiste moment£ Het moet gaan over voetbal, als er nu nog hoofdstukken bij komen, gaan die over andere dingen dan voetbal. Dus hoef ik niet tien jaar te wachten."

[Image:2603584|Wesley Sneijder is gesprek met RTV Utrecht]

Schrijver Kees Jansma kan nog wel een hoofdstuk bedenken. "Ik hoop dat er dan een hoofdstuk aan toegevoegd wordt dat hij als trainer ergens aan de slag gaat. Daar moet hij voor bijleren, tact, geduld. Maar wat hij niet hoeft bij te leren is enorme kennis van het spel. Hij kan leren aan jonge, talentvolle voetballers wat ze wel en niet moeten doen."

"Trainer is heel anders, dat is een andere ervaring", reageert Sneijder daarop. "Ik wil me in dit boek focussen op voetbal, en dat niet combineren met trainer zijn."

ONDIEP
Sneijders leven en loopbaan is al sinds hij in het eerste van Ajax debuteerde publiek. Iedereen weet alles van hem. Toch leerde Jansma ook een nieuwe kant kennen. "Ik ken hem als voetballer, maar uit Ondiep kende ik hem natuurlijk niet. Het op en neer reizen naar Ajax, met zijn broers en met zijn vader en moeder, dat leven kende ik helemaal niet. En dat vond ik hartstikke leuk om te horen."

[Audio:2603605|Wesley Sneijder en Kees Jansma over 'Sneijder']

Het mooie, zo vindt Jansma, is dat Wesley Sneijder in Ondiep, de Utrechtse wijk waar hij geboren werd en opgroeide, gewoon Wesley is. "Er wordt heel veel gezegd nu, dat hij iets tegen Ajax zou hebben bijvoorbeeld. Onzin! Het past gewoon bij hem dat hij terug is in Utrecht. Daar heeft hij geen kapsones, daar vinden ze hem niet vervelend. Daar is hij gewoon zichzelf."

Een van de redenen waarom Sneijder het bij Ajax-fans verbruid heeft, is het feit dat hij openlijk FC Utrecht-supporter is geworden. Daarover, en over het feit dat hij twee jaar geleden bijna speler van de FC was, gaat het niet of nauwelijks in het boek. "Dat heb ik er bewust uitgelaten", zegt Sneijder daarover. "Dat is een veel te lang verhaal, en het is heel lastig om daar iets over te melden. Het was ook maar een hele korte periode."

[Quote:Wesley Sneijder|Ze moeten vooral weten dat het leven van een profvoetballer veel verder gaat dan trainen, trainen, wedstrijdje klaar]

LEERBOEK
Het boek is niet bedoeld als leerboek, maar profvoetballers in spé kunnen er wel degelijk iets van opsteken, denkt de recordinternational. "Ze moeten vooral weten dat het leven van een profvoetballer veel verder gaat dan trainen, trainen, wedstrijdje klaar", zegt Sneijder. "Het gaat over keuzes maken. Ga je stappen met je vriendjes, hoe ga je om met de aandacht van de meisjes. En wat er komt er kijken bij de keuze voor een buitenlandse transfer."

En dan is daar nog het aspect van de bekendheid, een publiek figuur zijn. "Ik heb vaak gezegd als ik nu alles in kan leveren om mijn anonimiteit terug te krijgen, dan doe ik dat met liefde. Maar dat gaat niet", stelt Sneijder. "En zeker sinds de komst van social media wordt alles publiekelijk, en in mijn geval ook nog wereldwijd. Dat is best pittig. Dan denk je, waarom kan ik nou nooit meer eens anoniem over straat£"

Meppelink denkt mee over besteding steunfonds FIVB
RHENEN - Toen wereldvolleybalbond FIVB in mei aankondigde met een steunfonds te komen voor volleyballers in financiële nood was Madelein Meppelink een van de boegbeelden om de boodschap uit te dragen. De Rhenense is lid van de atletencommissie en weet dat er inmiddels honderden verzoeken uit heel de wereld zijn binnengekomen.

"Het gaat om ondersteuning voor de directe basisbehoeften zoals eten en huur. Maar ook kan het een bijdrage zijn bij het opstarten richting toernooien. Zeker bij beachvolleybal is er meestal sprake van individuele coaches die betaald moeten worden."

Samen met medewerkers van de FIVB en leden van de atletencommissie bekijkt de beachvolleybalster alle aanvragen. "Er zijn ook wel wat beperkingen. Het geldt alleen voor sporters die op topniveau hebben deelgenomen en de behoeften worden met elkaar vergeleken. Waar de nood het hoogst is zal de steun in eerste instantie naartoe gaan. Maar er volgt wellicht een tweede ronde nu door het uitblijven van toernooien het inkomstenverlies doorgaat."LEES OOK
KNVB heeft voetbalkalender rond: geen winterstop en topduels later in het seizoen
ZEIST - De KNVB heeft de speeldagenkalender voor het seizoen 2020/2021 in de eredivisie en eerste divisie afgerond. Er komt geen echte winterstop in de eredivisie, er zijn geen duels op zondagavond en de play-offs worden ingekort.

Iedere ronde in de play-offs om Europees voetbal en promotie/degradatie bestaat nu uit enkele duels in plaats van een uit- en een thuiswedstrijd. De play-offs worden tussen 17 en 23 mei 2021 gespeeld.

ZONDAGAVOND
De KNVB liet bij de presentatie van de nieuwe speeldagenkalender ook weten dat er vooralsnog op zondagavond 20.00 uur geen wedstrijden worden gepland. De clubs hebben er wel over gesproken om dat als vast aanvangstijdstip op te nemen in het competitieschema, maar de voetbalfans zien wedstrijden op zondagavond niet zitten en daar wordt nu ook van afgezien. Clubs die op een donderdag in de Europa League spelen, kunnen ook komend seizoen wel het verzoek indienen om de zondag daarop om 20.00 uur te spelen.

TOPDUELS
De voetbalbond kiest er volgens de NOS ook voor om de belangrijkste wedstrijden later in het seizoen te organiseren. De hoop is dat er tegen die tijd weer in volle stadions kan worden gespeeld. Volgens de KNVB kunnen clubs aangeven wat voor hen twee mooie tegenstanders zijn voor uit- en thuisduels. Deze wedstrijden worden dan - net als de derby's en de wedstrijden die het afgelopen seizoen niet zijn gespeeld - zoveel mogelijk richting het einde van het programma geplaatst.

FLEXIBILITEIT
De KNVB streeft als gevolg van de coronacrisis en een mogelijke tweede golf aan besmettingen "maximale flexibiliteit" na met de speeldagenkalender. De competitie moet op tijd zijn afgerond omdat in juni 2021 het EK begint. De eredivisie start op 12 september, na twee interlands van het Nederlands elftal. Er zijn vier midweekse speelrondes in het programma opgenomen, de eerste vlak voor kerst op dinsdag 22 en woensdag 23 december.

Van een echte winterstop is komend eredivisieseizoen geen sprake. De eredivisie wordt hervat met een midweekse speelronde op 12, 13 en 14 januari. Eventuele afgelaste wedstrijden uit de eerste seizoenshelft moeten in de kerstvakantie worden ingehaald. De andere midweekse speelrondes zijn op 26/27/28 januari en op Hemelvaartsdag, 13 mei. Drie dagen daarna, op 16 mei, is de laatste speelronde.

INHALEN
"Corona heeft ons geleerd dat we in een nieuwe realiteit en met nieuwe onzekerheden leven", zegt Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal bij de KNVB. "Ook bij onverwachte onderbrekingen willen we de competitie kunnen uitspelen. Hiervoor hebben we extra momenten ingebouwd waarop wedstrijden kunnen worden ingehaald. We hebben bovendien de mogelijkheid gecreëerd om uit te kunnen wijken naar andere regios in Nederland, mochten ergens regionale beperkingen gelden."

De bond wil dat iedere club aan het einde van de eerste seizoenshelft minimaal veertien wedstrijden heeft gespeeld, om het competitieverloop zo eerlijk mogelijk te houden. In de eredivisie wordt voornamelijk op zaterdag en zondag gespeeld. Op verzoek van de clubs en uitzendgemachtigde FOX Sports beginnen de wedstrijden op zaterdagavond om 18.45, 20.00 en 21.00 uur. Mogelijk komen er ook wedstrijden die op zaterdag om 16.30 uur beginnen, wat nieuw zou zijn. De KNVB verwacht in de tweede helft van juli het speelschema te kunnen presenteren.

EERSTE DIVISIE
De eerste divisie start al eerder op vrijdag 28 augustus. Op verzoek van de clubs voetballen ze in de eerste periode van het seizoen wekelijks op vrijdag tot en met dinsdag. Het is de bedoeling dat later in het seizoen vrijdagavond weer de vaste speeldag wordt in de Keuken Kampioen Divisie.

De competitie op het tweede niveau in Nederland ligt vanaf 18 december twee weken stil, op zondag 3 januari begint het tweede deel van het seizoen. Op Tweede Paasdag, maandag 5 april, staat ook een speelronde op het programma. De laatste speelronde is op vrijdag 14 mei, een week later zijn de play-offs om promotie/degradatie. Daar doen de vier periodekampioenen, de nummer 16 van de eredivisie en de twee hoogst geklasseerde clubs zonder periodetitel na de tweede gepromoveerde ploegen aan mee.

GEEN JOHAN CRUIJF SCHAAL
De traditionele openingswedstrijd van het voetbalseizoen om de Johan Cruijff Schaal wordt dit jaar niet gespeeld. De KNVB heeft dit duel geschrapt, omdat er geen kampioen en ook geen bekerwinnaar is. Normaal gesproken treffen de nummer 1 van de eredivisie en de winnaar van de KNVB-beker elkaar een week voor de start van de competitie.LEES OOK
Feed Fetched by RSS Dog.