RTV Utrecht
Verkeerschaos industrieterrein Laagraven duurt mogelijk nog weken: 'Het is echt hopeloos'
NIEUWEGEIN - Op industrieterrein Laagraven in Nieuwegein was vandaag opnieuw sprake van een grote verkeerschaos. Er wordt daar gewerkt aan een van de toegangswegen van het industrieterrein, waardoor het verkeer telkens vastloopt. KWS Infra, het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert, spreekt van "een ongelukkige samenloop van omstandigheden". De werkzaamheden duren nog ongeveer drie weken, laat een woordvoerder weten.

Gisteren ging het ook al helemaal mis op hetzelfde punt. Vanmiddag rond 15.00 uur begonnen de problemen opnieuw. Automobilisten meldden dat ze maar liefst drie uur vaststonden. Het verkeer stond onder meer stil op de parkeerplaats van de Hornbach. Ook op de omliggende wegen stond het muurvast.

[Video:2390039|Het staat muurvast op industrieterrein Laagraven in Nieuwegein.]

RTV Utrecht-verslaggever Jordi de Jong liet weten dat het rond 17.00 uur nog steeds chaotisch was op het industrieterrein. "Het verkeer rijdt nog geen kilometer per uur. Werknemers van de Hornbach zijn inmiddels zelf het verkeer maar gaan regelen."

Frans Eenjes werkt bij een bouwbedrijf op het industrieterrein en merkt dat het verkeer er met regelmaat vaststaat. "Daarom zijn ze nu bezig met het maken van een uitrit. Al het verkeer moet over één uitgang de weg op, waardoor het vast komt te staan."

Op het terrein zijn nu noodverkeerslichten geplaatst. "Dan zou je denken dat het verkeer daarmee beter doorstroomt, maar volgens mij ligt daar nu juist het probleem. Bij die verkeerslichten staat het steeds vast. Het is echt hopeloos", vertelt Frans.

Een woordvoerder van KWS Infra bevestigt dat er problemen waren met de verkeerslichten, omdat de stroom er tijdelijk af was. "Dat was echter voor de spits weer verholpen."

GOEDE ZAKEN
Een andere werknemer in de omgeving noemt de gang van zaken "ronduit onverantwoord". "Het is wachten op de eerste ongelukken. Mensen keren op bepaalde punten en rijden tegen het verkeer in. Alleen de McDonald's deed gisteren goede zaken. Daar zijn veel mensen gaan eten."

Een woordvoerder van de Hornbach laat weten ontzettend te balen van de chaos, maar geeft aan verder geen aandeel te hebben in de situatie. "We maken er maar het beste van, door broodjes en koffie uit te delen aan de verkeersregelaars."

KWS INFRA
De provincie Utrecht liet eerder vandaag in een reactie al weten dat zij zelf niet kunnen handhaven in het gebied, omdat het gaat om werkzaamheden van eigenaar Laagraven Investment, uitgevoerd door KWS Infra. Dat bedrijf meldt dat de drukte nog zo'n drie weken aan zal houden. "Het gaat om een complete reconstructie van de infrastructuur, voor een nieuwe aansluiting op de N408 met onder andere bredere fietspaden, voetpaden en nieuwe verkeerslichten."

De huidige problemen komen volgens KWS Infra door de grote drukte op de omliggende wegen, de N408 en A12. "Het is een samenloop van een aantal zaken. Er waren dus problemen met de nieuwe verkeersregelinstallatie, omdat de stroom eraf is geweest. Verder is het een buitengewoon drukke spits, we weten niet waardoor. De N408 loopt daarom vol en dus kan het verkeer het bedrijventerrein ook niet goed af. Daarbij is er vanwege de werkzaamheden sinds gisteren een nieuwe omleiding, daar moeten bestuurders ook altijd eerst even aan wennen."

Actievoerder uit Vinkeveen ketent zich vast aan ministersauto
VINKEVEEN - Update 18:00 uur: Minister van Nieuwenhuizen is met een andere auto vertrokken. Daarop heeft actievoerder Cor Mastwijk zichzelf losgemaakt. Hij wilde de chauffeur niet langer belemmeren.

Actievoerder Cor Mastwijk uit Vinkeveen heeft zich vastgeketend aan de auto van minister Cora van Nieuwenhuizen. De minister kan daardoor niet vertrekken na haar werkbezoek aan de gemeente Bodegraven.

[Video:2390044|Cor ketent zich aan Cora Bron: Ab Frohwein, RTV Ronde Venen]

De minister is in Bodegraven om met inwoners en bestuurders uit het Groene Hart te praten. Die maken zich zorgen over de overlast van het vliegverkeer rondom Schiphol. Gemeenten in het gebied stuurden een brief naar de minister, waarna zij langskwam.

Cor Mastwijk is één van de inwoners die in gesprek ging met de minister. Mastwijk is ook lid van actiegroep Extinction Rebellion. "Ik heb er heel veel voor over om te laten zien dat het water de mensen aan de mond staat. Daarom maak ik een statement." Mastwijk wil zorgen dat de minister niet vertekt en haar afspraken mist. "Ik doe dat expres, want wij wachten al jaren tot de minister haar afspraken nakomt."

[Image:2390045]

De minister kan door de actie niet vertrekken en wacht in het gemeentehuis. Behalve Extinction Rebellion heeft ook Greenpeace actie gevoerd bij het gemeentehuis. Er hing onder andere een groot spandoek.

Steeds meer mensen in het westen van onze provincie hebben last van vliegtuigen. Er wordt gesproken over het uitbreiden van Lelystad Airport om Schiphol te ontlasten. Vanuit Flevoland zouden dan veel meer vakantievluchten vertrekken.

[Image:2390048]
Burgemeester Lokker pleit bij afscheid voor één gemeentehuis Vijfheerenlanden
VIJFHEERENLANDEN - Jan Pieter Lokker vindt dat er één gemeentehuis moet komen in Vijfheerenlanden. Dat zei hij vanavond tegen de gemeenteraad in zijn afscheidstoespraak als burgemeester. Het nieuwe gemeentehuis moet volgens hem dienen als 'huis van de gemeenschap'.

Bijna een jaar na de fusie tussen de voormalige gemeenten Vianen, Leerdam en Zederik, heeft Vijfheerenlanden nog altijd drie gemeentehuizen: één in Vianen, één in Leerdam en één in Meerkerk. Volgens Lokker is die situatie lastig. Ambtenaren moeten voor vergaderingen veel heen en weer reizen. Lokker noemt het openhouden van drie locaties 'te kostbaar'.

NIEUW HUIS BOUWEN
"Wat zou het mooi zijn als wij met elkaar een nieuw huis bouwen", pleit Lokker, "waar inwoners, ambtenaren en bestuurders zich thuis voelen." Hij spoort de gemeenteraad aan begin komend jaar het initiatief voor een nieuw gemeentehuis te komen.

In zijn toespraak beschrijft Lokker Vijfheerenlanden als 'de levendige nieuwkomer in de bijt van de provincie Utrecht'. Lokker was aangesteld als waarnemend burgemeester bij het ontstaan van Vijfheerenlanden op 1 januari dit jaar om de fusiegemeente op te starten.

"Het waren elf mooie maanden", vat Lokker samen. "Samen hebben wij mogen bouwen aan die bijzondere gemeente Vijfheerenlanden. De fundamenten zijn gelegd, de hoekstenen gemetseld en de steigers hoog opgetrokken."

UITDAGINGEN
"Toch is Vijfheerenlanden er nog niet", waarschuwt Lokker. In zijn speech wijst hij raadsleden op de uitdagingen waar de gemeente voor staat: de bouwopgave, de landbouwtransitie en inwoners die vastlopen in het digitale wereld. "We moeten inwoners helpen en ons niet sluipenderwijs terugtrekken", zegt hij.

Jan Pieter Lokker geeft het stokje over aan radiocoryfee Sjors Fröhlich. Hij wordt morgenavond tijdens een zogenoemde bijzondere raadsvergadering geïnstalleerd als eerste kroonbenoemde burgemeester van Vijfheerenlanden. Inwoners kunnen 's avonds kennismaken met hun nieuwe burgemeester in het gemeentehuis van Meerkerk.

[Tweet:https://twitter.com/SjorsFrohlich/status/1194731663051436039]
Heideschaatsers in Zeist hebben geen ijs nodig
ZEIST - Hoe blijf je als schaatser in vorm als er geen ijs ligt? Leden van Schaats- en Inline-skate Vereniging Zeist trainen al tientallen jaren op landgoed Heidestein. IJs hebben ze niet per se nodig.

[Image:2389766|Schaatsers trainen op het droge.]

In de herfst en winter is de zondagochtend voor de 'heideschaatsers'. Ze komen al vijftig jaar naar het landgoed om te werken aan hun techniek. Omringd door natuurschoon ploegen ze door het zand. Een pittige training, want op een zachte ondergrond moeten de beenspieren nog harder werken om te balanceren.

Alleen een wandelaar komt de heideschaatsers misschien tegen, want ze starten vroeg en de training duurt maar een uur. Daarna is het tijd voor koffie.

[Video:2388598|Heideschaatsers in Zeist hebben geen ijs nodig]
Reacties op verbreding snelwegen Utrecht: van 'belachelijk' tot 'van groot belang'
UTRECHT - Er is met gemengde gevoelens gereageerd op de plannen om de stikstof- en PFAS-problemen aan te pakken. Vanochtend presenteerde het kabinet een reeks maatregelen, waardoor er ruimte komt voor woningbouw en voor infrastructurele projecten. Daardoor kan onder meer ook de verbreding van de Ring Utrecht bij Amelisweerd toch doorgaan.

"Het is belachelijk om in deze tijd nog met een plan te komen dat de natuur bij een stad nóg verder aantast, terwijl er zoveel betere oplossingen zijn voor de bereikbaarheid en de natuur", zegt voorzitter Jos Kloppenborg van de Vrienden van Amelisweerd. De actiegroep kwam in het verleden regelmatig in verzet tegen de plannen om de snelweg bij Amelisweerd te verbreden

Kloppenborg ziet liever dat de maximumsnelheid rond Utrecht nóg meer omlaag wordt gehaald, namelijk naar 80 kilometer per uur. "Dan is een verbreding van de snelweg ook niet meer nodig, dan is er een uitstekende doorstroming, goede verkeersveiligheid en de lucht wordt er gezonder op."

[Tweet:https://twitter.com/henk_zandvliet/status/1194578075800997890]

POLITIEK
De VVD in Utrecht is blij dat de aanpak van de Ring door kan gaan. "De verlaging van de maximumsnelheid is een bittere pil, maar het geeft wel ruimte om verder te gaan met de verbreding en dat vindt onze partij van groot belang", zegt fractievoorzitter Dimitri Gilissen.

GroenLinks is minder blij. "Het is heel verdrietig nieuws. We strijden met actieve bewonersgroepen al tijden tegen de verbreding van de A27. We hadden daar ook een mooi succes doordat de rechter zei dat de verbreding te schadelijk is voor de natuur. Nu dreigt het kabinet de verbreding er toch door te drammen", zegt GroenLinks-raadslid Thijs Weistra.

De verlaging van de maximumsnelheid vindt Weistra wél een goed idee. "Wij pleiten daar al heel lang voor. We hebben recent ook gepleit voor 80 kilometer per uur, dan hoeft die stomme verbreding ook niet door te gaan. Met een lagere snelheid stoot je nóg minder stikstof uit." GroenLinks Utrecht is van plan om in Den Haag te blijven pleiten voor een structurele verlaging van de snelheid rond Utrecht.

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot laat in een schriftelijke reactie weten dat de provincie Utrecht momenteel onderzoekt wat de stikstofmaatregelen betekenen voor de regio. "Het kabinet en provincies werken daarnaast door aan eenduidige afspraken over de beleidsregels met betrekking tot vergunningverlening. De verwachting is dat daar rond december meer duidelijkheid over komt."

[Tweet:https://twitter.com/jpaimans/status/1194577064353050626]

BOUWORGANISATIES
Topman Rob van Wingerden van bouwconcern BAM is niet tevreden met de onthulde kabinetsmaatregelen tegen de stikstofcrisis. "Er zijn nog duidelijk zorgen of het genoeg is en of het snel genoeg is", zei hij in een interview op Radio 1.

Bouwend Nederland sluit zich daar bij aan. "We voelen dat het kabinet de problemen onderkent, maar de maatregelen die nu genomen zijn, vergen nog heel veel tijd. Het moet nog door de Tweede Kamer en Eerste Kamer. Daar gaan weken, zo niet maanden overheen", zegt Jan Overtoom van Bouwend Nederland. "Er moet nu actie worden ondernomen omdat bedrijven in de problemen komen. De maatregelen moeten dus vandaag ingaan."

AANVECHTEN
Milieuorganisatie MOB, die eerder het stikstofbeleid van de overheid onderuit haalde bij de Raad van State, vindt dat het kabinet niet heeft geleerd van het sneuvelen van het zogeheten Programma Aanpak Stikstof (PAS).

"Het kabinet maakt weer dezelfde fouten", reageert de organisatie. MOB is zeker van plan om grote infrastructurele projecten, zoals de verbreding van de A27, juridisch aan te vechten als het zover is. "Die verbreding is ons een doorn in het oog, die gaan we natuurlijk aanpakken. Het kabinet zegt wel dat er ruimte komt voor dit soort projecten, maar die ruimte is er helemaal niet", zegt voorzitter Johan Vollenbroek.

Milieudefensie noemt het verlagen van de maximumsnelheid een goed begin, maar is verder niet tevreden over de stikstofmaatregelen. "Het kabinet kiest weer voor meer asfalt, bijvoorbeeld op de ring Utrecht bij Amelisweerd. Dat is slecht voor de natuur en daar wordt het verkeer ook niet duurzamer, veiliger, gezonder en goedkoper van", vindt Milieudefensie.

Behalve de Ring Utrecht, kan ook de vernieuwing van knooppunt Hoevelaken en de verbreding van de A27 Houten-Hooipolder doorgaan. Daarvoor moet overigens wel eerst een nieuw tracébesluit worden genomen.LEES OOK
Taken van plotseling opgestapte wethouder Van Dort verdeeld in Stichtse Vecht
STICHTSE VECHT - Het college in de gemeente Stichtse Vecht heeft vandaag een besluit genomen over wie de taken van de gisteren opgestapte wethouder Linda van Dort tijdelijk waarneemt.

Wethouder Jeroen Willem Klomps krijgt de beleidsvelden duurzaamheid & milieu en grondbedrijf in zijn portefeuille. Ook gaat hij tijdelijk zorg dragen voor het project N230 (de Zuilense Ring). Wethouder Van Dort maakte zich in haar bewindsperiode hard voor verlaging van de snelheid op deze provinciale weg.

Wethouder Hetty Veneklaas gaat zich bezighouden met de portefeuille volkshuisvesting. Wethouder Maarten van Dijk wordt verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening en water.

Van Dort stapte gisteravond plotseling op. Over de reden van haar vertrek wil ze niets kwijt. "Ik heb daar zo mijn motivering voor", is alles wat ze erover zei. Van Dort verwacht niet dat ze in de toekomst terug zal komen op haar stilzwijgen, maar dit zou nog kunnen veranderen.

Flexibele camera's in Overvecht en Zuidwest vanwege jaarwisseling
UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat flexibele camera's plaatsen in de wijken Overvecht en Zuidwest. Dat laat burgemeester Jan van Zanen weten in een memo.

De camera's komen op twee locaties waar het vorig jaar tijdens de jaarwisseling nog onrustig was. Het gaat om de Haika- en Ankaradreef/buslijn Tigrisdreef en de Teun de Jagerdreef en omstreken. In die omgeving werd straatmeubilair vernield en er werden auto's in brand gestoken.

De flexibele camera's van de gemeente Utrecht worden iedere drie maanden op een andere locatie gezet. Omwonenden en ondernemers ontvangen binnenkort een bericht van de gemeente waarin ze worden geïnformeerd over de camera's en hoe ze eventueel bezwaar kunnen aantekenen.

Postzegelverzamelaars steeds zeldzamer: "Jeugd kijkt alleen op telefoon"
SOEST - Miljoenen postzegels in een boek verzamelen. Echte postzegelverzamelaars zijn tegenwoordig zeldzaam, maar ze zijn er nog steeds. Een deel komt vanavond bij elkaar bij het 50-jarige jubileum van de Postzegelvereniging Eemland. Hebben we in de toekomst ook nog een wereld met postzegelplakkers, of komt het door de online-wereld ten einde?

[Image:2389928|In de stokboeken van Co Molenaar worden zijn postzegels geplakt.]

De 84-jarige Cor Molenaar is zo'n loyale postzegelverzamelaar. Of, zoals hij het liever noemt: een filatelist. In zijn woonkamer liggen al wat zegelalbums klaar en een speciale zegelpincet. Hij laat met trots zijn hobbykamer zien. "Hier gebeurt alles." De kamer staat vol met planken en kasten met stokboeken. Als je die opent zie je zegels, heel veel zegels. "Het eerste wat ik 's ochtends doe als ik wakker ben, is op mijn computer kijken of er nog postzegelnieuws is."

INTERESSE
De Postzegelvereniging Eemland heeft 125 leden en vanavond vieren zij hun 50-jarige bestaan. Ooit begon de club met 700 leden, maar door de jaren heen is de vereniging steeds kleiner geworden. "De jeugd interesseert het niet meer", zegt Molenaar. "Ze hebben meer interesse in hun telefoon dan in de postzegelwereld. Je ziet het buiten op straat. Zij zitten niet meer te wachten op postzegels.

[Quote:Cor Molenaar, postzegelverzamelaar|Wij blijven nog steeds verzamelaar en wij hopen dat nog een keer over te brengen op het nageslacht]

Er worden steeds minder postzegels gekocht en bijna niemand verstuurt meer een brief want je kunt ook gewoon een digitale kaart versturen, wat meestal gratis is. Een brief met een postzegel kost meer tijd en geld en de prijs van de gewone postzegels zijn de afgelopen jaren gestegen. Vanaf volgend jaar stijgt het weer want er komt 4,6% bij. Een postzegel kost nu 87 cent en vanaf 2020, 91 cent.

"We kunnen er niet omheen dat jij en ik eerder een appje sturen. De postmarkt daalt dus de postzegels ook", zegt Tahira Limon van PostNL. Zij vindt het logisch dat er meer mensen voor digitaal kiezen omdat iedereen toch al veel online bezig is. Toch vindt ze dat de ouderwetse brieven nog veel waard zijn. "Om de kwaliteit hoog te houden, is het onvermijdelijk dat de prijs stijgt."

LEERZAAM
Verzamelaar Cor Molenaar heeft al miljoenen postzegels gespaard en begon op zijn twaalfde. Net als zijn vriend Ad Musters (85), die naast hem staat en een paar van zijn eigen stokboeken heeft meegenomen. Hij begon op zijn zesde en spaart al 78 jaar. "In mijn tijd verzamelde de hele jeugd postzegels. Dan kwamen we elkaar tegen op school en zeiden we: zien we elkaar vanmiddag en neem je dan je postzegels mee?"

Het artikel gaat verder onder de foto.

[Image:2389929|Co Molenaar en Ad Musters zijn postzegels aan het bestuderen.]

Musters spendeert veel tijd aan zijn hobby, ongeveer zo'n tachtig uur in de week. De werelden van de heren draaien om hun 'uit de hand gelopen hobby' zoals ze het zelf noemen. Maar met heel erg veel plezier. "Het is ontzettend leerzaam. Je leert geschiedenis van landen, door de afbeeldingen en de jaartallen die erbij horen." Van Musters moeten alle zegels minstens honderd jaar oud zijn. "Anders stop ik ze er niet in."

Ondanks het feit dat er geen nieuwe leden toestromen naar de vereniging hopen ze dat de postzegelbelevingen wereldwijd wel blijven bestaan. Molenaar wordt er even ontroerd van en er valt een korte stilte. "Het is jammer voor ons. Wij blijven nog steeds verzamelaar en wij hopen dat nog een keer over te brengen op het nageslacht, maar dat is een schrale troost."

DIGITALE POSTZEGEL
Om met de tijd mee te gaan heeft PostNL ook een digitale postzegel: de postzegelcode. "Dan verlaag je de drempel en hoef je niet helemaal naar een postkantoor te gaan en een velletje postzegels te kopen", zegt Tahira Limon van PostNL.

Zij denkt dat de echte postzegels niet zullen uitsterven maar dat het een combinatie zal zijn tussen digitaal en fysiek: "Wat er op de mat valt is nog steeds relevant. Een verjaardagstaartje krijgt meer aandacht omdat het bijzonder is. Het komt fysiek naar je toe dus het valt meer op dan een appje."

Toch staat niets de liefde tussen Molenaar en postzegels in de weg. Hij verheugt zich op de viering van de Postzegelvereniging vanavond en hij is ceremoniemeester. "Ik doe het met plezier." Er worden prijzen verloot en iedereen kan loten kopen. De hoofprijs is een postzegel uit 1905 met koningin Wilhelmina, in die tijd was de zegel tien gulden waard en inmiddels driehonderd euro. De zegel is erg moeilijk te verkrijgen dus wie er met de hoofdprijs mee naar huis gaat mag zichzelf wel een geluksvogel noemen.

Automobilist ramt vier geparkeerde auto's in Utrecht
UTRECHT - Chaos op de Keulsekade in Utrecht vanmiddag nadat een automobilist daar tegen een lantaarnpaal botste en vervolgens meerdere geparkeerde auto's raakte. Het ongeluk gebeurde rond 14.30 uur.

Waardoor de bestuurder de macht over het stuur kwijtraakte is niet duidelijk, mogelijk werd hij onwel. In totaal zijn vier geparkeerde auto's beschadigd en ook het voertuig van het slachtoffer heeft veel schade.

De man is naar het ziekenhuis gebracht. Een hond die ook in de auto zat is ondergebracht bij familie van het slachtoffer. De oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht.

Aldi Driebergen wil bomen kappen voor een verhuizing die zeer onzeker is
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Supermarkt Aldi heeft een kapvergunning aangevraagd voor bomen op de Appelgaard in Driebergen. Dat is opvallend, want vorig jaar weigerde de gemeenteraad nog toestemming te geven voor een nieuwe supermarkt op die locatie. Aldi lijkt op de muziek vooruit te lopen met de vergunningsaanvraag.

Vorig jaar besloot de gemeenteraad namelijk dat Aldi niet van de Traaij naar de Appelgaard mag verhuizen voor er een nieuw centrumplan is. D66 raadslid Wim Hak zei toen: "De Appelgaard is een van de laatste open plekken die we hebben in Driebergen. En wij als D66 vinden dat we over deze laatste mooie open plek goed moeten nadenken over hoe we dat moeten invullen voor het dorp Driebergen."

De gemeente is verplicht de aanvraag voor een kapvergunning in behandeling te nemen. Met een negatieve beslissing kan de Aldi naar de rechter stappen. Daar dreigde de supermarkt eerder al mee. Net als met een mogelijk vertrek uit Driebergen, mocht de gemeente niet meewerken.

Buurtbewoners zijn ongerust over de plannen. Wethouder Gerrit Boonzaaijer zegt daarover dat buurtbewoners via de gebruikelijke procedure bezwaren kunnen indienen.

Historische Grebbedijk wordt hoger
RHENEN - De kruin van de Grebbedijk, tussen Rhenen en Wageningen, wordt iets verhoogd om het achterliggende gebied te beschermen tegen hoogwater. Halverwege de dijk langs de Nederrijn moet een fiets- en wandelpad aangelegd worden, dat uitkijkt over een nieuw leefgebied voor vogels.

Dat staat in het plan dat de provincies Utrecht en Gelderland hebben gemaakt voor noodzakelijke dijkversterking, samen met waterschap Vallei en Veluwe en Rijkswaterstaat. De historische Grebbedijk maakte in 1785 al deel uit van Nederlandse waterlinies. Langs de Grebbedijk is tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten.

De Grebbedijk moet verhoogd worden om hogere waterstanden in de toekomst te kunnen weerstaan. De dijk beschermt zo'n 250.000 bewoners van de Gelderse Vallei tegen het water van de Nederrijn. Als de dijk zou breken, loopt het gebied tot Amersfoort onder water. Als het plan doorgaat, begint het werk aan de dijk in 2023.

Weerman Arie niet op zender door fietsongeluk: stuur hem een kaartje!
UTRECHT - Onze weerman Arie Verrips is de komende tijd niet te horen op Radio M Utrecht. Hij heeft onlangs een fietsongeluk gehad.

Het is nog niet te zeggen hoelang hij uit de roulatie is. Uiteraard blijft RTV Utrecht de komende tijd gewoon de weersverwachting melden op radio, tv en internet.

Wie Arie een hart onder de riem wil steken, kan een kaartje sturen naar:

Radio M Utrecht
t.a.v. Arie Verrips
Hengeveldstraat 29
3572 KH Utrecht

Wij zorgen ervoor dat de kaarten bij Arie terechtkomen.

Stroomstoring treft honderden mensen in Harmelen
HARMELEN - Honderden inwoners van Harmelen hebben vanmiddag tijdelijk zonder stroom gezeten. Volgens netbeheerder Stedin viel de elektriciteit rond 13.30 uur uit.

Volgens Stedin hadden 839 klanten last van de storing die veroorzaakt werd door een defecte kabel.

[Tweet:https://twitter.com/Stedin/status/1194591568549863424]

Monteurs van Stedin hebben de storing opgelost. Het is een drukke dag voor de monteurs in de regio, vanmorgen moesten ze in Maarssen al een stroomstoring verhelpen.

Handbal Houten op tussenrapport: "We zijn niet het lachertje van de BENE-League"
HOUTEN - Handbal Houten is na dit weekend halverwege het debuutseizoen in de BENE-League. De handballers uit Houten zijn na tien duels niet de laatste Nederlandse ploeg in de competitie en dat stemt trainer Rick Louw tevreden. "We zijn zeker niet het lachertje van de competitie, terwijl veel kenners dat wel hadden voorspeld", zegt hij tegen RTV Utrecht.

[Audio:2389530|Rick Louw: "We hebben wel aardig hoge ogen gegooid"]

HOGE OGEN GOOIEN
Handhaving was de doelstelling en dat is het ook nog altijd in The Dome. De eerste seizoenshelft heeft bij Handbal Houten zeker wel indruk gemaakt. "Na tien wedstrijden hebben we zes punten. Als je dat van tevoren had gezegd had ik daar gelijk voor getekend, en dan nog zijn er genoeg momenten geweest om meer punten te behalen", vertelt Louw.

De openingswedstrijd werd heel verrassend gewonnen van landskampioen Aalsmeer. Daarna volgden nog zeges op Neerpelt en Volendam. Het resulteert nu in een tiende plek in een competitie van twaalf. "Dit is boven verwachting. We zijn een aantal wedstrijden kansloos geweest, maar ik denk dat we ook hebben laten zien dat we goed mee kunnen. Van de tien wedstrijden zijn we maar drie keer kansloos geweest. De andere hebben we meegedaan om de punten", aldus de trainer. "We hebben wel aardig hoge ogen gegooid."

[Video:2309036|Hoe Handbal Houten vriend en vijand verraste bij het BENE-League-debuut]

HET BELANG IS PUNTEN HALEN
Voor de debutant in de BENE-League is het aanpoten, vooral op fysiek gebied. "We hebben zeker een week nodig om de boel te repareren", zegt Louw. "Om week in, week uit dat topniveau te halen, is heel zwaar. Daarom gaan we in de loop van het seizoen keuzes maken. We hebben afgelopen week bewust gekozen om mensen extra rust te geven met oog op het volgende week."

Het treffen met directe concurrent Hasselt (aanstaande zaterdag, red.) wordt bij Handbal Houten hoger ingeschat dan de uitwedstrijd bij koploper Bochelt (afgelopen weekend, red.). "Je moet heel goed nadenken over wat de belangen zijn. Dat is punten halen, dus dan moet je soms die keuzes maken", oordeelt Louw.

Verrast over het niveau van de BENE-League is hij niet. "Het is vooral fysiek gezien hoger dan de Eredivisie. Met semi-profs die naast hun carrière ook nog twintig of dertig uur in de week werken, kan je de trainingsbelasting niet zo hoog maken."

[Audio:2389531|Dit zijn de degradatieregels in de BENE-League: Houten ziet nog mogelijkheden]

STRIJD TEGEN DEGRADATIE
Handbal Houten weet dat het onderin de BENE-League meedraait. In de competitie met zes Nederlandse en zes Belgische teams zijn de degradatieregels opgesplitst. "Voor ons hoef je alleen naar de Nederlandse ploegen te kijken. De nummer 5 en 6 spelen in een best-of-five om degradatie. De nummers 1 tot en met 4 spelen om de Nederlandse landstitel", legt Louw uit.

De strijd onderin is spannend voor de Nederlandse ploegen. Houten staat vijfde met 6 punten. Aalsmeer is vierde met evenveel punten en Volendam is laatste met 4 punten. Die drie ploegen lijken dus te gaan vechten om de degradatieplay-offs te ontlopen, maar Handbal Houten kijkt ook nog naar Hurry Up, dat derde staat met 11 punten.

"Zij hebben in de eerste vijf wedstrijden tien punten gepakt en daarna één punt", zegt Louw over de huidige, Nederlandse nummer drie. "Zij spelen ook nog Europa Cup. Voor hetzelfde geld sta je na dit weekend daar drie punten achter, dus ik zie nog steeds mogelijkheden." Meedoen in de play-offs om de landstitel zou een unicum zijn voor de Houtenaren.

[Image:2301530|Rick Louw, trainer Handbal Houten]

TWEEDE SEIZOENSHELFT
Komend weekend speelt Handbal Houten eerst thuis tegen Hasselt, in de elfde wedstrijd van de competitie. Alle tegenstanders zijn dan al gepasseerd. Louw ziet kansen om in de tweede seizoenshelft ook punten te pakken. "We hebben een snelle, dynamische ploeg die heel verrassend kan spelen. Dat blijft onze kracht en daar moeten we ons in ontwikkelen."

"We moeten ook de details naar onze kant beslissen, dat wordt een belangrijk aandachtspunt voor de winterstop", zegt de trainer. Die winterstop is er vanwege het EK handbal voor mannen in januari. Begin februari gaat de BENE-League weer verder. "Ik denk dat heel veel ploegen ons hebben onderschat, dat zal veranderen en belangrijk worden. Aan de andere kant weten wij ook veel en dat geeft ook mogelijkheden om die andere ploegen weer te verrassen."

THUIS TEGEN HASSELT
Maar voor het zover is, wacht voor Handbal Houten zaterdagavond om 19.00 uur het thuisduel met Hasselt. Een directe concurrent met een gelijk puntenaantal. Bij winst klimt Houten dus. "Ik denk dat het een wedstrijd is waarin we kunnen spelen voor de punten. Qua type handbal zijn we vergelijkbaar, aanvallend goed. Dus cruciaal wordt hoe onze dekking staat. Als we dat goed voor elkaar krijgen, dan hebben onze keepers bewezen dat zij een beslissende rol kunnen gaan spelen", voorspelt Louw.LEES OOK
Verbreding Ring Utrecht (Amelisweerd) kan toch doorgaan na stikstofmaatregelen
UTRECHT - Door maatregelen die het kabinet neemt om de stikstofuitstoot te verminderen, kunnen zeven grote infrastructurele projecten alsnog doorgaan. Het gaat onder meer om de verbreding van de Ring Utrecht (Amelisweerd), de vernieuwing van knooppunt Hoevelaken en de verbreding van de A27 Houten-Hooipolder.

De veelbesproken verbreding van de A12/A27 bij Utrecht (Amelisweerd) ging afgelopen zomer voorlopig van tafel. Het ministerie van Infrastructuur had toestemming gegeven voor het project, maar de Raad van State vernietigde het besluit.

Ook andere projecten op snelwegen dreigden te stranden omdat er stikstofuitstoot mee gemoeid is. Nu de totale uitstoot wordt verminderd door onder meer de maximumsnelheid te verlagen, ziet het kabinet ruimte voor de volgende projecten in onze regio:

- de Ring Utrecht (A27/ A12): hier komen onder meer extra rijstroken
- Knooppunt Hoevelaken ( A28/A1): Rijkswaterstaat pakt het knooppunt zelf aan en gaat ook wegen verbreden die erop uitkomen: tussen Bunschoten en Barneveld en tussen Nijkerk en Leusden.
- A27 Houten-Hooipolder: verbreding met extra rij- en spitsstroken.

Maatschappelijke organisaties en politieke partijen hebben met gemengde gevoelens gereageerd op de plannen van het kabinet.LEES OOK
Aziatische winkelketen Miniso komt naar Utrecht
UTRECHT - Utrecht krijgt een vestiging van de Aziatische winkelketen Miniso. Mirage, het moederbedrijf van Blokker en Intertoys, zet in Nederland in eerste instantie drie franchisezaken van de keten neer, ook in Amsterdam en Eindhoven. Op termijn moeten er tientallen zaken komen.

Miniso verkoopt in zijn zaken onder meer huishoudelijke artikelen, modeaccessoires, elektronica en speelgoed. De meeste producten kosten maximaal 5 euro. Volgens topman Michiel Witteveen van Mirage Retail is de nieuwe keten niet vergelijkbaar met enige andere winkelformule in Nederland.

Het van oorpsrong Chinees-Japanse Miniso heeft inmiddels zo'n 4800 winkels in 86 landen. Maandelijks komen er circa 100 vestigingen bij en de keten verwacht eind 2022 de grens van 10.000 winkels te hebben bereikt. De jaaromzet zou dan zo'n 15 miljard dollar moeten bedragen.

OM eist weer cel tegen frauderende oud-staatssecretaris Linschoten
EEMNES - Tegen voormalig VVD-politicus Robin Linschoten is in hoger beroep wegens belastingontduiking vijf maanden gevangenisstraf geëist, waarvan drie voorwaardelijk. De eis was gelijk aan de straf die de rechtbank de Eemnesser twee jaar geleden gaf.

Het OM vorderde toen een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf. Linschoten deed van 2010 tot en met 2012 vanuit zijn twee bv's stelselmatig te lage btw-aangiftes en benadeelde de fiscus in die periode zo voor ruim 100.000 euro.

Zelf heeft de VVD'er bij de behandeling van zijn zaak voortdurend benadrukt "slordig en ongelooflijk laks" te zijn geweest. Hij ontkende moedwillig bedrog te hebben gepleegd.

De aanklaagster wilde Linschoten (63) daarin nog wel geloven. Maar de straf die de rechtbank hem gaf, noemde ze passend en rechtvaardig. "De Belastingdienst jarenlang oplichten alleen maar omdat je te beroerd bent je als directeur te verdiepen in dingen die je niet interesseren: dat kan echt niet."

Nieuwegeinse en Groenekanse link bij moord op advocaat Derk Wiersum
GROENEKAN/NIEUWEGEIN - Een auto en een bus die volgens de politie zijn gebruikt in aanloop naar de moord op advocaat Derk Wiersum in Amsterdam hebben een link met de regio Utrecht.

Een blauwe Renault Megane is in de nacht van 24 op 25 juni gestolen in Nieuwegein. In Groenekan is een rolstoel gedumpt die in een grijze Volkswagen Transporter met geblindeerde ramen stond. Beide voertuigen zijn vermoedelijk gebruikt bij voorverkenningen in de woonwijk van de omgebrachte strafpleiter. De politie liet gisteren in Opsporing Verzocht beelden zien van de auto en bus.

[YouTube:https://youtu.be/p6RA4XUw2NI]

UTRECHTSE KROONGETUIGE
Wiersum (44) was de advocaat van Nabil B. uit Utrecht, de kroongetuige in het liquidatieproces rond de internationaal gezochte drugscrimineel Ridouan Taghi uit Vianen. De raadsman werd op 18 september
doodgeschoten voor zijn woning aan de Imstenrade in de wijk Buitenveldert. De schutter vluchtte in een witte Opel Combo. Deze bestelauto werd later gevonden en uitvoerig onderzocht op sporen. Onlangs is er een verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de moord.

De twee andere auto's zijn, net als de Opel Combo, vastgelegd door bewakingscamera's. De Volkswagen Transporter heeft op maandagochtend 16 september tussen 06.15 uur en 08.20 uur geparkeerd gestaan in de straat van Wiersum. De bus is met een lekke band achtergelaten in een parkeergarage aan de Hoptille in Amsterdam-Zuidoost. Mogelijk vonden de bestuurders het te riskant om de band te laten repareren en hebben zij daarom bij de moord de Opel Combo gebruikt.

[Image:2389299|De Volkswagen Transporter met lekke band.]

GROENEKAN
De grijze Transporter is in de nacht van woensdag 4 op donderdag 5 september gestolen op de Fazantlaan in Brunssum in Zuid-Limburg. De bus was voorzien van een invalidenkaart, die is teruggevonden in een prullenbak aan de Bovenste Wehr in Hoensbroek. De rolstoel die in de Transporter stond, is achtergelaten op een terrein langs de Koningin Wilhelminaweg in Groenekan.

[Image:2389288|Hier is de rolstoel achtergelaten.]

NIEUWEGEIN
Op dinsdag 24 september werd aan de Prinses Beatrixlaan in Voorburg de Renault Megane uitgebrand aangetroffen. Deze auto is in de nacht van 24 op 25 juni gestolen vanaf de Havelterschans in Nieuwegein. Tussen 23 en 30 augustus is de Renault een aantal keer gespot in Buitenveldert, zowel op de Nieuw Herlaer als op de Keverberg, vlakbij de woning van het slachtoffer.

[Image:2389286|De Renault Megane in Nieuwegein.]


[Image:2389334|De uitgebrande Renault Megane.]

TIPS DOORGEVEN
Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800-6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800-7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 079-3458999LEES OOK
Snelheid voor langere tijd omlaag, op deze wegen gaat heel wat veranderen
PROVINCIE UTRECHT - Premier Rutte noemt de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen overdag naar 100 kilometer per uur een "rotmaatregel" die nodig is om te voorkomen dat Nederland op slot gaat. Vanmorgen heeft het kabinet de stikstofplannen gepresenteerd. Op plekken waar nu nog 130 gereden mag worden, mag voortaan alleen tussen 19.00 en 6.00 uur harder gereden worden.

Voor automobilisten die veel rond de stad Utrecht rijden valt de impact van de maatregel mee, als je naar de huidige snelheden kijkt. Hier moet op veel plekken nu ook al 100 gereden worden. Buiten de stad is dat anders. Op grote stukken van de snelwegen A2, A12, A27 en A28 mag je het gaspedaal verder intrappen. Daar zullen automobilisten hun rijgedrag dus moeten aanpassen.

[Image:2389587|Dit is de huidige situatie in de provincie, straks is de maximumsnelheid op al deze wegen 100]

VOOR LANGERE TIJD
Wanneer de maatregel ingaat is nog niet bekend, maar het kabinet wil de snelheid zo snel mogelijk aanpassen. Ook is het waarschijnlijk voor langere tijd meldt Rutte. "Ik kan er geen harde belofte over doen. Laten we niet de indruk wekken dat we over een jaar weer 130 kunnen rijden."

De gemeente De Ronde Venen reageerde gisteren op het uitgelekte nieuws dat de snelheid naar beneden gaat. Wethouder Hagen is blij: " "Wij maken ons al heel lang sterk voor een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op de A2. De snelheidsverhoging naar 130 kilometer per uur is voor De Ronde Venen altijd onbegrijpelijk geweest, vanwege de nadelen voor gezondheid, natuur en klimaat. We zijn blij dat Den Haag dat nu ook inziet."

SPECIAAL VEEVOER
Ook boeren in de regio zullen met veel interesse geluisterd hebben naar de kabinetsplannen. Minister Schouten kondigde aan dat één van de maatregelen het verlagen van ammoniak uit veevoer is, bijvoorbeeld door een speciaal veevoer te gebruiken die de uitstoot vermindert.

Door enzymen toe te voegen aan voer kan de vertering verbeteren is het idee. Boer Sander van Vliet uit Oudewater denkt dat het effect van deze maatregel nihil is omdat de meeste boeren al goed op voeding letten. "Het is vooral gras en eiwitten die de koe ingaan en we zijn al bezig om energie en eiwitten in evenwicht te houden. We zijn er al jaren mee bezig om er maar genoeg melk uit te halen en zo min mogelijk zeg maar in de stront te krijgen."

OP DE POF
Premier Rutte noemt het probleem tijdens de persconferentie "ingewikkeld en veelomvattend, maar het is nodig. Niemand wil dat banen verloren gaan en dat Nederland op slot gaat. Er is veel behoefte aan woningen en nieuwe wegen. We kunnen niet meer op de pof leven van de natuur."

Het gaat volgens de minister-president om een eerste stap. In december verwacht het kabinet met nog meer maatregelen naar buiten te komen. "Ik verwacht dat deze problematiek ons ook de komende tijd zal blijven bezighouden."LEES OOK
UU brengt witwassen in kaart: meeste geld komt uit Nederland zelf
UTRECHT - Jaarlijks wordt bijna 13 miljard euro aan crimineel geld in Nederland witgewassen. Het grootste deel daarvan is afkomstig uit Nederland zelf, blijkt uit nieuw onderzoek van hoogleraar economie Brigitte Unger van de Universiteit Utrecht.

Als doorvoerland van crimineel geld blijkt Nederland minder populair dan gedacht, schrijft het FD. Witwasexpert Unger kreeg voor haar onderzoek toegang tot transactiemeldingen van onder meer banken, casino's en autodealers, en kon daardoor voor het eerst nauwkeurige berekeningen maken van criminele geldstromen.

Politie en justitie waren daar nauw bij betrokken. Unger presenteerde de resultaten van het onderzoek gisteren tijdens een besloten bijeenkomst.

Vragen blijven over vertrek wethouder Stichtse Vecht: ''Het is knokken geweest''
STICHTSE VECHT - De gisteren in Stichtse Vecht opgestapte wethouder Linda van Dort wil nog niets zeggen over haar beweegredenen. Aan RTV Utrecht laat ze wel weten dat het goed met haar gaat en dat ze niet is afgeknapt op de politiek als zodanig.

"Het was een heftige avond, dat wel'', zegt Van Dort de ochtend na haar vertrek. ''Ik heb een helder besluit vanuit principe en kracht genomen, maar dat is niet makkelijk."

Over de reden van haar vertrek wil de GroenLinks-wethouder niets kwijt. "Ik heb daar zo mijn motivering voor", is alles wat ze erover zegt. Van Dort verwacht niet dat ze in de toekomst terug zal komen op haar stilzwijgen, maar dit zou nog kunnen veranderen.

De vertrokken wethouder kan zich voorstellen dat de kiezers van Groen Links met vragen zitten. ''Maar ik heb er vertrouwen in dat ze mij vertrouwen in de keuzes die ik maak. Bovendien wordt gewerkt aan een goede opvolger.''

Van Dort gaat nu ''eerst eens uitdeuken". "Het was een heel proces dat hieraan vooraf is gegaan, dus ik neem nu eerst rust en dan ga ik de toekomst beschouwen." Dat die toekomst in de politiek ligt, is een mogelijkheid. "Als er een mooie positie voorbij komt ga ik absoluut praten met eventuele betrokkenen. Het is namelijk niet zo dat ik teleurgesteld ben in de politiek."

FRACTIELEIDER
Ook GroenLinks-fractieleider in Stichtse Vecht Albert Gemke wil niet al te veel loslaten over het vertrek. De zaak wordt in kleine kring besproken en de partij respecteert dat Van Dort zich niet vrij voelt om er iets over te vertellen, zegt Gemke tegen RTV Utrecht.

Van Dort maakte haar aftreden gisteren bekend. De fractieleider zegt dat hij al eerder, ''recentelijk'', op de hoogte is gebracht. Hij heeft ''geen vraagtekens'' bij de beslissing van de wethouder.

In een verklaring op de website bedankt GroenLinks Van Dort voor haar werk en somt de partij haar verdiensten op. Genoemd worden onder meer de realisatie van extra zorgwoningen, de aanpak van huurfraude in Vreeland en een snelheidslimiet van 80 kilometer per uur, trajectcontrole en geluidswering op de N230.

INTEGRITEITSONDERZOEK
Fractieleider Gemke laat wel doorschemeren dat het voor de wethouder niet altijd makkelijk is geweest om deze zaken erdoor te krijgen. ''Het is knokken geweest en dat gaat je niet in de koude kleren zitten.''

Mogelijk heeft meegespeeld dat oppositiepartij Lokaal Liberaal onlangs aandrong op een integriteitsonderzoek naar Van Dort. Ze zou vanwege haar eigen woonsituatie niet neutraal zijn bij de beoordeling van bouwplannen. ''Dat was natuurlijk geen prettige periode'', zegt Gemke. ''Een integriteitsonderzoek aan je broek krijgen alleen omdat je gaat verhuizen komt hard aan.''

GroenLinks denkt in de loop van de dag of morgen al een opvolger aan te kunnen wijzen, zegt Gemke. De fractie heeft al een kandidaat naar voren geschoven.

Stroomstoring bij zo'n duizend huizen in Maarssen
MAARSSEN - Een flink deel van Maarssen is de dag vandaag begonnen zonder stroom. Om 5.50 uur viel in ongeveer duizend huizen de elektriciteit uit.

Monteurs van Stedin waren er na ongeveer anderhalf uur in geslaagd de storing te verhelpen. Oorzaak was een defecte kabel.

[Tweet:https://twitter.com/Stedin/status/1194504229513289728]
'NS en ProRail willen 20 miljard voor spoor'
UTRECHT - Spoorbeheerder ProRail en NS hebben een verlanglijstje van ruim 20 miljard euro naar Den Haag gestuurd. De twee zien hun kans schoon nu het kabinet een mega-investeringsfonds heeft aangekondigd. dat meldt het AD.

Nu de treinen steeds voller zitten en Nederland door stikstof lam ligt, wordt het volgens ProRail en NS hoog tijd te investeren in het openbaar vervoer.

In een document, dat in bezit is van het de krant, leggen ze tientallen mogelijke spoorinvesteringen voor de komende 20 jaar op tafel. Zo moet de verbinding tussen Randstad en het noorden efficiënter worden en wil de NS ook meer treinen inzetten tussen Amsterdam - Utrecht - Eindhoven.

SNELLERE INTERCITY'S EN NIEUWE STATIONS
Ook zou gevraagd worden om een spoorverdubbeling tussen Woerden en Leiden en om maatregelen om de intercity;s van Utrecht naar Arnhem en naar Den Haag/Rotterdam sneller te laten rijden. Als ze 160 tot 200 kilometer per uur kunnen rijden, levert dat tot 10 minuten tijdwinst op.

Op de wensenlijst staat volgens het AD ook een grote verbouwing van station Amersfoort, die 50 tot 100 miljoen euro zou moeten kosten. Dat station kent een grote reizigersgroei en loopt tegen zijn grenzen aan.

Ruit bakkerij vernield in Amersfoort
AMERSFOORT - Op de Van Randwijcklaan in Amersfoort is vannacht een winkelruit ingegooid. Het gaat om een raam van een bakkerij.

Volgens de politie gaat het om een zakelijk conflict. Er is iemand staande gehouden, maar niet gearresteerd. De eigenaar van de winkel heeft geen aangifte gedaan.

De straat lag bezaaid met glassplinters na de vernieling.

Utrecht noemt zich snelst groeiende stad, maar is dat helemaal niet
UTRECHT - De gemeente Utrecht kan zich niet langer de snelst groeiende stad of gemeente van Nederland noemen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Utrecht gaat al een paar jaar prat op deze titel, maar dat is niet terecht zo blijkt.

Een ronkend persbericht van de gemeente Utrecht. De datum: 4 november 2019. De gemeente maakt reclame voor een bezoek van minister-president Rutte aan de stad. De voorlichter schrijft vol trots: " Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland. Het aantal inwoners neemt naar verwachting toe van ruim 350.000 nu naar ca. 430.000 in 2030." Het is niet de eerste keer en ook niet de enige keer dat Utrecht dit met veel trots vermeldt. Maar is dat wel zo? RTV Utrecht zoekt het uit.

WINNAARS EN VERLIEZERS
Het bepalen of een gemeente of stad het snelst groeiend is, is een hachelijke zaak. Want wat bepaalt of een stad dat is? Zo zijn er heel veel variabelen. Zo kan je kijken naar de groei van het aantal inwoners, of naar de toename van het aantal huishoudens. Je kan kijken naar het verleden, en bepalen hoeveel een stad gegroeid is. En je kan kijken naar de toekomst, wat de verwachtingen voor de komende tijd zijn. En dan kan je ook nog variëren in de periode waarover je de vergelijking maakt. Bepaal je de uitkomst op basis van vijf jaar, tien jaar of vijfentwintig jaar, al dit soort gegevens bepalen de uitkomst, en geven verschillende winnaars en verliezers.

Een laatste variabele is wie je met wie vergelijkt. Zo kan je alleen kijken naar de steden in Nederland, of alleen naar de vier grote steden in Nederland, maar je kan ook kijken naar gemeentes, en dus ook snel groeiende dorpen meenemen in je vergelijking.

VLEUTEN-DE MEERN
Wij vroegen gegevens op bij het CBS, en kregen twee sets met getallen. De eerste set gaat over het verleden en betreft gemeentes met meer dan 100.000 inwoners. Als je het jaar 2018 vergelijkt met 2000 of met 2005, dan is er geen enkele twijfel mogelijk: Utrecht groeit het hardst van allemaal. Utrecht ging van 234.000 inwoners in 2000, via 275.000 inwoners in 2005, naar 347.000 inwoners in 2018. Dat is een groei van bijna 50% in krap 18 jaar. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat in 2001 de gemeente Vleuten-De Meern door Utrecht werd ingelijfd.

[Quote:Woordvoerder gemeente Almere|Hoe meer snelst-groeiende steden, hoe beter!]

De tweede set gegevens van het CBS geeft een toekomstverwachting weer van alle gemeentes in Nederland. Daar vergelijken we het jaar 2020 met 2030 en met 2040. Bij deze cijfers is duidelijk dat de gemeente Utrecht de strijd gaat verliezen. Tussen 2020 en 2030 gaan maar liefst drie gemeentes de Domstad voorbij als het gaat om groei. Daaronder zit één stad, te weten het Zuid-Hollandse Rijswijk. Koploper in de groei de komende tien jaar is Ouder-Amstel.

Als je kijkt naar de langere termijn (2020 tot 2040) dan komt Utrecht pas op de achtste plek. De stad wordt dan ingehaald - voor wat betreft de groeicijfers - door onder andere Almere, maar ook door het Utrechtse Woudenberg. Ook Diemen en het eerder genoemde Rijswijk gaan Utrecht voorbij.

[Quote:Burgemeester Michel Bezuijen (Rijswijk)|Zij denken het, wij zijn het!]

Het ronkende persbericht is in ieder geval niet correct. De gemeente Utrecht probeert in eerste instantie de cijfers te bagatelliseren, woordvoerder Jennifer Felix: " De prognoses liggen dus dicht bij elkaar." Daar denken ze in Rijswijk heel anders over. Dat is een hele echte stad, met stadsrechten. Burgemeester Michel Bezuijen bemoeit zich er persoonlijk mee. Rijswijk is de snelst groeiende stad van Nederland. De burgemeester zegt met een dikke knipoog naar de Domstad: "Zij denken het, wij zijn het!"

Ook Almere laat zich niet kisten. De nieuwe stad in de polder doet het beter dan Utrecht, al is het maar een fractie. Almere wint dus, maar is een sportieve winnaar: "Er zijn heel veel extra woningen nodig in Nederland, dus hoe meer snelst-groeiende steden, hoe beter!"

NIET MEER
En dan gaat Utrecht alsnog door de bocht: "De cijfers geven ons inzicht in te verwachten ontwikkelingen, maar zijn niet bedoeld om met andere steden te concurreren." En hoe zit het dan met dat ronkende persbericht waarbij Utrecht zich als een Bokito op de borst klopt? Opnieuw woordvoerder Jennifer Felix: "We zijn inderdaad één van de snelst groeiende steden van Nederland en niet meer de snelst groeiende. We zullen hier aandacht voor hebben in onze communicatie uitingen."

Inwoners Groene Hart praten met minister over Schiphol: "Je slaapt gewoon niet meer"
DE RONDE VENEN - Minister Cora van Nieuwenhuizen gaat vanmiddag in gesprek met inwoners en wethouders uit het Groene Hart. Ze gaan het hebben over Schiphol. De afgelopen jaren ervaren steeds meer mensen overlast van het toegenomen vliegverkeer.

[Item:2373989|Bewoners Groene Hart klagen over overlast van Schiphol]

"Je slaapt gewoon niet meer, je kunt geen gesprek voeren met iemand, dat is gewoon niet ok", vertelt Vinkevener Cor Mastwijk. Hij woont in een landelijke omgeving met een groene tuin, maar de laatste jaren kan hij daar steeds minder van genieten. "Vooral afgelopen zomer was het echt verschrikkelijk. Door de herrie kun je niet meer buiten zitten. Je hebt gewoon dag en nacht last van heel veel geluid."

500.000 VLUCHTEN
Inwoners uit De Ronde Venen, Bodegraven-Reeuwijk en Nieuwkoop hebben nu voor het eerst de kans om hun zorgen en klachten te delen met de minister. In het zogenoemde 'huiskamergesprek' willen de gemeenten een beperking van het aantal vluchten afdwingen.

[Quote:Cor Mastwijk, inwoner Vinkeveen|Niks doen is geen optie, het is in ieder geval belangrijk om m'n stem te laten horen]

Volgens wethouder Hagen lapt Schiphol de afspraken over het aantal vliegbewegingen aan haar laars. Momenteel zouden dat er tot 2021 maximaal 500.000 mogen zijn, waarvan 32.000 in de nacht. De gemeente denkt echter dat dat niet klopt. Naleving van deze afspraak loopt volgens De Ronde Venen vertraging op door de stikstofuitspraak.

ECONOMIE
Mastwijk maakt zich geen illusies. Hij denkt niet dat de minister de plannen om Schiphol uit te laten breiden ineens schrapt. Toch wil hij graag in gesprek met haar. "Niks doen is geen optie, het is in ieder geval belangrijk om m'n stem te laten horen. Ik ben benieuwd hoe ze erin staat. Hoe ze kijkt naar de mensen die tegenover haar zitten. Of het werkelijk iets met haar doet of dat ze ondertussen zit te denken van: er komen weer 40.000 vluchten bij. Dat is goed voor de economie."

Het gesprek met de minister vindt vanmiddag plaats in Bodegraven, net buiten de provinciegrens.LEES OOK
Amersfoort kiest definitief voor nieuw stadhuis op Trapeziumlocatie
AMERSFOORT - Het nieuwe stadhuis van Amersfoort komt op de Trapeziumlocatie. Dat heeft de gemeenteraad vanavond besloten. Het was eigenlijk al duidelijk dat een meerderheid van de raad schoorvoetend voor deze plek zou kiezen. Vanavond werd dat vermoeden bevestigd: alleen Amersfoort2014, de SP en Lijst Molenkamp stemden tegen.

Tijdens een rondetafelgesprek in oktober bleek dat de meeste raadsleden niet enthousiast waren over nieuwbouw. De meeste partijen hadden stiekem liever een renovatie van het huidige stadhuis gezien maar dat bracht teveel financiële risico's met zich mee.

Burgemeester Bolsius noemt de bouw van het nieuwe, energieneutrale stadhuis een historisch besluit. En dat is het zeker: er werd al sinds 2007 in de raad over gesproken. Uiteindelijk waren er drie locaties over: de Wagenwerkplaats, het voormalige rechtbankgebouw tegenover het station en het Trapezium. Het college had een voorkeur voor die laatste plek. Het nieuwe stadhuis gaat naar schatting 75 miljoen euro kosten.

Emotionele wethouder Van Dort (GroenLinks) van Stichtse Vecht stapt onverwachts op
STICHTSE VECHT - Een emotionele wethouder Linda van Dort (GroenLinks) van Stichtse Vecht is vanavond totaal onverwachts opgestapt. Zij maakte haar afscheid bekend op een raadsvergadering van de gemeente Stichtse Vecht. Ze weigerde daar te zeggen waarom ze vertrekt. "Door de vele gebeurtenissen in het afgelopen jaar voel ik me niet vrij om open te zijn over de motieven voor mijn vertrek. Ik doe daarover dan ook geen mededelingen. Ondanks deze gebeurtenissen kijk ik overwegend positief terug op mijn wethouderschap."

Van Dort was in het huidige college wethouder voor ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, milieu en duurzaamheid, water, grondbedrijf en lokale media. Ook was zij loco-burgemeester. Daarvoor was ze al van 2015 tot 2018 wethouder welzijn, duurzaamheid, milieu en natuur. De functie van Van Dort zal worden overgenomen door een ander lid van GroenLinks.

Burgemeester Van Mastrigt werd kort na het afscheid van de wethouder geïnterviewd door RTV Stichtse Vecht. Ook de burgemeester wilde niet zeggen waarom de wethouder vertrekt. Het zou volgens haar een persoonlijke afweging zijn geweest. Volgens de burgemeester waren de collegeleden op de hoogte. Maar de VVD Stichtse Vecht zette meteen na de vergadering op twitter dat het afscheid "onverwacht" was. De VVD bedankte daarna Van Dort voor de samenwerking en wenste haar succes in de toekomst.

[Tweet:https://twitter.com/VVDStichtseVech/status/1194362150984310785]
Voetbalvrouwen met Van de Sanden en Van Veenendaal kloppen Slovenië
NIEUWEGEIN/UTRECHT - De Nederlandse voetbalvrouwen hebben de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Slovenië met gemak gewonnen. De Leeuwinnen, met in de basis Shanice van de Sanden uit Utrecht en Sari van Veenendaal uit Nieuwegein, wonnen met 4-1.

In de 30e minuut was Nederland nog op achterstand gekomen. Een vrije trap van Slovenië werd slecht verdedigd en dus kon Erzen vrij inkoppen. Vier minuten later was het alweer gelijk toen Nederland een strafschop verzilverde. Sherida Spitse klopte de doelvrouw gemakkelijk.

Na de rust wist Nederland snel uit te lopen. In de 52e minuut werd het 2-1, wederom door Sherida Spitse. In de 58e minuut kopte Vivianne Miedema een corner in. In de 70e minuut scoorde Van Lunteren 4-1.

Shanice van de Sanden kon een mijlpaal noteren: zij kwam voor de 75e keer voor Oranje uit. De Utrechtse werd in de 73e minuut gewisseld voor Lineth Beerensteyn.

Door de winst blijven de vrouwen op koers voor een ticket naar het EK van 2021 in Engeland.LEES OOK
Gestolen auto met 16.000 euro erin gepakt op A28 bij Amersfoort
AMERSFOORT - Op de A28 bij Amersfoort heeft de politie een 24-jarige man aangehouden die rondreed in een gestolen auto waarin 16.000 euro verstopt zat.

De politie kwam de wagen maandag op het spoor dankzij een automatisch kentekenscansysteem. Dat ging af toen de auto langsreed.

Agenten besloten de bestuurder op te wachten en aan de kant te zetten. Al snel bleek dat het inderdaad ging om de auto die in Duitsland als gestolen was opgegeven. Maar dat was niet het enige, in de auto zat een verborgen ruimte met bijna 16.000 euro erin. De man uit Zoetermeer kon niet verklaren waarom hij dat bij zich had. Daarom wordt hij ook verdacht van witwassen.

'Financiële administratie gemeente Vijfheerenlanden moet beter'
VIJFHEERENLANDEN - De kwaliteit van de financiële administratie van de gemeente Vijfheerenlanden moet omhoog. Dat staat in een brief van Baker Tilly aan de gemeenteraad van Vijfheerenlanden. Het accountantskantoor moet de jaarrekeningen goedkeuren van de voormalige gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen, en die van de zogenoemde Bedrijfsvoeringsorganisatie Vijfheerenlanden over 2018. Het kantoor mist of miste alleen zoveel informatie, dat dat tot nu toe onmogelijk is.

Baker Tilly komt in de brief ook met een dringend advies aan het college van Vijfheerenlanden om de zaken voor dit jaar beter op orde te hebben, zodat de jaarrekening van de gemeente over 2019 sneller én beter gecontroleerd kan worden. Het accountantsbureau dringt aan op 'verregaande maatregelen'.

GEEN DIEPGANG
Zo moet de kwaliteit van de bemensing van de financiële afdeling omhoog en vraagt Baker Tilly aan het college om 'mensen aan te spreken op hun verantwoordelijkheden'. Bovendien ontbreekt volgens het bureau nu een 'toereikende interne controle' als het gaat om de benodigde analyses op het gebied van financiën.

[Kader:Een gemeente is verplicht ieder jaar een jaarrekening op te stellen. Het geeft een overzicht van de financiële situatie van een gemeente. De gemeente Vijfheerenlanden is een fusiegemeente, opgebouwd uit de voormalige gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen. Omdat vóór een fusie al werkzaamheden voor ná de fusie moesten worden uitgevoerd, zijn er in dit geval niet drie maar vier jaarrekeningen over 2018: één voor Leerdam, één voor Zederik, één voor Vianen en één voor de Bedrijfsvoeringsorganisatie Vijfheerenlanden.]

DIEPGANG
In de brief staat verder dat het accountantskantoor van begin af aan al weinig kon met de jaarrekeningen over 2018. "Ze voldeden niet aan de verwachtingen", valt te lezen. Bovendien waren 'opgevraagde onderbouwingen niet beschikbaar'. De onderbouwingen die wél beschikbaar waren, hadden volgens het kantoor 'niet de diepgang welke verwacht mogen worden'.

De accountant schrijft dat er inmiddels afspraken zijn gemaakt met de gemeente om de jaarrekeningen van afgelopen jaar controleerbaar te maken. Daarover staat in de brief: "Dit proces is de afgelopen maanden zeer intensief geweest, waar in nauwe en prettige samenwerking met de organisatie een grote vooruitgang is geboekt."

INFORMATIE ONTBREEKT
Toch ontbreekt op het moment van schrijven - 22 oktober dit jaar - nog altijd informatie. Volgens het accountantskantoor staan er nog een paar 'belangrijke punten' open, waardoor de jaarrekeningen nog niet beoordeeld kunnen worden. Het is niet openbaar gemaakt om welke punten het precies gaat en of deze inmiddels voldoende zijn beantwoord.

Voor nu gaat Baker Tilly door met de controle op de jaarrekeningen binnen Vijfheerenlanden. "We gaan vol vertrouwen de komende weken met de organisatie aan de slag om de controle tot een goed einde te brengen", schrijft het kantoor in de brief. Baker Tilly wil overigens geen nadere toelichting geven vanwege geheimhoudingsplicht.

REACTIE GEMEENTE
De gemeente Vijfheerenlanden laat in een reactie weten dat raadsleden eerder al zijn geïnformeerd over de gang van zaken rondom de jaarrekeningen. Het college vroeg in een brief van augustus dit jaar om uitstel voor het aanbieden van de jaarrekening aan de raad. Daarin gaf het college toe dat er administratieve problemen waren in 2018, waardoor de accountant meer tijd nodig heeft.

Bovendien moesten alle gegevens van de drie voormalige gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen op dezelfde manier opgeschreven worden, zodat ze vergelijkbaar zijn. Ook dit kost extra tijd. De gemeente benadrukt dat er 'met man en macht' is gewerkt om de jaarrekeningen op orde te krijgen. Volgens een woordvoerder is de controle nu 'nagenoeg' afgerond.

De brief staat op de lijst van ingekomen stukken voor de gemeenteraadsvergadering van morgenavond. Dan krijgen raadsleden de gelegenheid erop te reageren.

Explosief Colombiaans kroegspel kun je nu in Utrecht spelen
UTRECHT - Kroegtijgers die zin hebben in iets anders dan darten of biljarten kunnen zich opmaken voor een nieuwe uitdaging. Het Colombiaanse spel Tejo (spreek uit: Teggo) komt naar Utrecht. Het lijkt in de verte op jeu de boules, maar dan wel een explosieve variant met een kleibak.

[Video:2386918|Populair explosief kroegspelletje uit Colombia kun je nu hier spelen]

The Team Building in Utrecht opent vanavond een Tejo-baan aan de Admiraal Helfrichlaan. "Het spel wordt nog niet in Nederland gespeeld en in Colombia vind je het op elke straathoek." Joëlle van der Pol, mede-eigenaar van The Team Building, vindt dat onbegrijpelijk. "Het is een superleuk spel. Medewerkers waren naar Colombia geweest en zijn er helemaal fan van, dus zij zijn toen gaan kijken of het al in Nederland bestaat."

KNALLEN
Dit is hoe Tejo werkt: twee teams spelen tegen elkaar. Er is een bak klei met een ring in het midden waar knalerwten op zitten. Je gooit een platte metalen schrijf, Tejo genaamd, in de bak met klei. Het doel is dat je zo dicht mogelijk bij de ring gooit. Als je de ring raakt hoor je een knal en krijg je drie punten, als je in het midden van de ring gooit, krijg je zes punten en bij beide tegelijk krijg je negen punten. Het team dat als eerst 27 punten heeft, heeft gewonnen. "De Colombianen spelen het op tien of vijftien meter afstand. Wij doen de toeristen-afstand namelijk zeven meter."

[Image:2388533]

Waar het in Colombia met buskruit wordt gespeeld moet je het hier doen met grote knalerwten. Je hoort een knal maar ziet geen vonk. Joëlle gaat nog kijken of ze toch iets kan vinden dat een vonk geeft. "Voorop staat dat het wel veilig moet blijven. We kijken naar wat er binnen de wetten kan." Voor de veiligheid is er een brandkluis met een knalerwten-opslag. De grote knalerwten worden hier voor de zekerheid bewaard voor de brandveiligheid.

BIERTJE EN TEJO
Volgens Joëlle is het spel voor iedereen en net als in Colombia mag er ook bij gedronken worden. Een bekende uitspraak onder de jongeren in Colombia is: 'Poker y Tejo?' Dit betekent 'Biertje en Tejo?' Joëlle hoopt dat heel Nederland deze uitspraak straks ook gaat gebruiken: "Net zoals 'Netflix & chill'. Dat is een uitspaak waarbij iedereen weet wat je gaat doen. Als mensen straks 'Biertje en Tejo' zeggen moet iedereen weten: we gaan gezellig een spel spelen."

[Image:2388376]

De opening vanavond is voor de vips, zoals Joëlle het noemt. Er wordt een lintje doorgeknipt door de consul van Colombia, Gedeon Jaramilo Rey. Er zijn mensen van het consulaat aanwezig en de piloten die de Tejo-stenen naar Nederland hebben meegenomen. De consul mag de eerste steen gooien en zijn vertrouwde spel dus voor het eerst in Nederland spelen. "Stel je voor dat je in het buitenland woont en dat Sinterklaas daar ineens komt", zegt Joëlle. Ze verwacht ongeveer vijftig tot honderd mensen. Vanaf donderdag is het ook te spelen voor publiek.

Politieke podcast Utrecht: "GroenLinks zeurt over toeristen"
UTRECHT - De GroenLinks-fractie in de Utrechtse gemeenteraad zeurt als ze klaagt over te veel toeristen in de Domstad. Dat zeggen journalist Tom Staal en oud-wethouder Yet van den Bergh in de politieke podcast Stadhuisplein.

Staal en Van den Bergh reageren op vragen van GroenLinks over een positief artikel in The Guardian. De gemeente werkte mee aan dat artikel, en dat schoot de partij in het verkeerde keelgat. Ook Arjan Kleuver, oud-raadslid voor D66 en tegenwoordig werkzaam bij Centrum Management Utrecht, is sceptisch: "Toeristen zorgen in het algemeen niet voor overlast. Ze staan niet om drie uur 's nachts tegen je voordeur te pissen."

[Soundcloud:https://soundcloud.com/rtvutrecht/stadhuisplein-utrecht-12november2019]

ATLETIEKBAAN
Oud-wethouder Yet van den Bergh (Leefbaar Utrecht) maakt zich in de podcast verder zorgen over de atletiekbaan in Leidsche Rijn. Zij vindt het onzin dat het college van B&W 65.000 euro wil bezuinigen. "Die baan ligt er nog niet zo lang. De toplaag was gewoon knudde. Dus in wezen had de gemeente gebruik moeten maken van de garantie, want de aannemer heeft het gewoon niet goed aangelegd."

BEDELAARS
Verder laakt het panel de opstelling van de gemeenteraad als het gaat om bedelaars en daklozen. Beroepsbedelaars uit Oost-Europa moeten geweerd worden, maar onze 'eigen bedelaars' mag geen strobreed in de weg gelegd worden. Tom Staal, politiek journalist voor GeenStijl, zegt in de podcast: "Die georganiseerde bendes, meestal uit Roemenië, die hier twee maanden zijn en dan de stad weer even met rust laten, en dan weer terugkomen, moet je er op een of andere manier zien uit te mieteren."

FIETSCHAOS
Het panel onder leiding van journalist Marc van Rossum du Chattel is unaniem als het gaat om de fietschaos in de binnenstad. Daar zitten fietsers en voetgangers elkaar al jaren dwars. Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) komt daarom telkens met maatregelen als 'shared spaces' of venstertijden voor fietsers. Het panel vindt dat halfwassen ideeën. "Het maakt niet uit wat je doet, als je maar een keuze maakt."

Russische ambassadeur neemt een stukje van Ereveld Leusden mee naar Moskou
LEUSDEN - In het Ereveld Leusden heeft de Russische ambassadeur aarde opgehaald om mee te nemen naar Moskou. Dat deed hij ter nagedachtenis van 75 jaar bevrijding.

De ceremonie begint vanmiddag met het uitdelen van rode bloemen en een speech. De aanwezigen hebben allemaal een strik op hun jas geknoopt met oranje en zwarte strepen, als eerbetoon voor de gesneuvelde soldaten. Slachtoffers uit de Sovjet-Unie die in de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven liggen in het Ereveld in Leusden. Er staan bijna geen namen op de graven want de identiteiten waren lange tijd onbekend en de families zijn nooit opgespoord.

[Quote:Remco Reiding|"De jongens hebben een gezicht gekregen."]

Remco Reiding heeft meer dan twintig jaar onderzoek gedaan naar de gegevens van de slachtoffers. "Het zijn gewone jongens die ver van huis terecht zijn gekomen. Ze hebben gevochten in een oorlog met vreselijke gevolgen."

[Image:2388724|Tijdens de ceremonie.]

De historische onderzoeker mag de aarde ook uitzoeken. Met een klein schepje haalt hij wat aarde van de graven af en stopt het in een buidel. Die wordt vervolgens op een kussentje overhandigd aan de Russische ambassadeur, Alexander Vasiljevitsj Sjoelgin. De ambassadeur vindt het belangrijk om hier aanwezig te zijn. "Ik ben erg dankbaar dat er hier voor de rustplaats van de slachtoffers wordt gezorgd."

In de buidel wordt er nog meer aarde verzameld. Ook uit alle andere erevelden van Oost- en West-Europa. Uiteindelijk komt het terecht in een militair themapark dat herinnert aan de strijd van Rusland in de Tweede Wereldoorlog.

[Image:2388726|De graven in het Ereveld Leusden.]

De Russische autoriteit maakte gisteren bekend dat ze geld aan het Ereveld schenken, namelijk 300.000 euro, zodat er nieuwe stenen kunnen worden geplaatst. Daar is Remco Reiding erg blij mee. Er is nog wel meer geld nodig om alle stenen te vervangen. "Dus we hopen dat de Nederlandse regering wat bijdraagt zodat we het Ereveld goed kunnen onderhouden."

De grafstenen worden vervangen zodat de juiste namen op de juiste stenen komen te staan. "In al die tijd heb ik zoveel nieuwe gegevens gevonden dat wat nu op de stenen staat niet klopt of onvolledig is. Er worden duizenden gegevens vervangen."

"Het was altijd een plek van stenen en de laatste jaren is het pas een plek geworden van mensen en hebben de jongens een gezicht gekregen." Hij hoopt zo snel mogelijk met de renovatie te beginnen en verwacht dat het ongeveer drie jaar gaat duren.

Verdachte brandstichting Veenendaal: "Ik heb het verkloot, ik heb alles vergokt. Ik wil dood"
VEENENDAAL - Het Openbaar Ministerie eist twee jaar gevangenisstraf tegen een 28-jarige man die wordt verdacht van brandstichting in zijn eigen appartementin Veenendaal. Daardoor zou hij begin mei de levens in gevaar hebben gebracht van de andere bewoners van het appartementencomplex aan de Terp en van zijn broer en diens vriendin, die bij hem logeerden.

Wat bezielt iemand om zijn eigen huis in brand te stichten? Dat was de belangrijkste vraag waarop vandaag in de rechtbank in Utrecht een antwoord moest komen. Familieleden vertelden de politie dat ze bang waren dat de verdachte een einde aan zijn leven wilde maken, omdat hij in de problemen zat. Maar de man ontkende stellig dat hij zelfmoord hadden willen plegen door brand te stichten.

DIESELOLIE
Volgens het OM is bewezen dat de man 's nachts met behulp van een brandbare stof brand stichtte in de huiskamer en slaapkamer. Uit onderzoek zou blijken dat er twee brandhaarden waren. Tussen de kamers in werd onder het laminaat dieselolie gevonden. Tegen zijn broer zou de man na de brand hebben gezegd dat hij "het had verkloot en dood wilde" en tegen diens vriendin dat hij olie op de grond had gegooid en in brand gestoken. Zijn moeder vertelde de politie later dat ze vreesde dat haar zoon zelfmoord had willen plegen.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1194198436045828096]

In de rechtszaal ontkende de Veendaler stellig dat hij het vuur had aangestoken. Hij vertelde dat hij een gezellige avond had gehad met zijn broer en diens vriendin. Daarbij zou hij 5 á 8 biertjes hebben gedronken en cocaïne hebben gebruikt. Toen de anderen gingen slapen, zou hij zijn aquarium zijn gaan schoonmaken. Om beter te kunnen slapen, zou hij nog twee diazepam-tabletten hebben geslikt.

WAXINELICHTJE
De brand zou volgens de verdachte zelf zijn ontstaan door een waxinelichtje dat hij in de slaapkamer had aangestoken. Hij zou nog even in de huiskamer zijn gaan zitten om zijn blikje bier leeg te drinken en een sigaret te roken en zou vervolgens op de bank in slaap zijn gevallen. Hij zou wakker zijn geworden van de brand in de slaapkamer.

Het brandende matras zou hij van de slaapkamer naar de woonkamer hebben gesleept, omdat hij het dacht te kunnen blussen met water uit het aquarium. Maar daarbij zou het matras tegen de bank zijn aangekomen en die in brand hebben gezet. Volgens een deskundige van de politie is dat laatste echter vrijwel uitgesloten en is het zeer aannemelijk dat het vuur op twee plaatsen is aangestoken.

VERSLAAFD
De officier van justitie vindt de verklaring van de verdachte ongeloofwaardig. Het staat volgens haar haaks op de uitkomsten van het forensisch onderzoek. Bovendien heeft hij zijn eerdere verklaring op meerdere plaatsen aangepast. Zo vertelde hij de politie dat hij 10 tot 15 biertje had gedronken (i.p.v. 5 á 8) en dat hij wakker werd van brand in de woonkamer (i.p.v. slaapkamer) en over het nachtelijke schoonmaken van het aquarium had hij eerder niets verteld.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1194227492481097729]

Uit psychisch onderzoek blijkt dat de Veenendaler verslaafd is aan alcohol, cocaïne en gokken. De reclassering adviseert hem om zich te laten behandelen, maar hij weigert daaraan mee te werken en zegt het zelf wel op te kunnen lossen. De officier vond het daarom zinloos om aan de strafeis een verplichte behandeling te koppelen.

GEEN BEWIJS
De advocaat van de verdachte stelde in zijn pleidooi dat niet onomstotelijk bewezen kan worden dat de man het vuur opzettelijk heeft aangestoken. Dat familieleden van de man tegen de politie vertelden bezorgd te zijn over diens psychische toestand, bewijst volgens de advocaat niet dat zijn cliënt brand heeft gesticht. Hij vindt dat de politie getuigen kritischer had moeten ondervragen.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1194200922127314944]

De rechter doet over twee weken, op dinsdag 26 november, uitspraak in de zaak. De verdachte wil daar op 26 november zelf niet bij zijn.LEES OOK
Onderwijsvernieuwing: Westbroek vraagt zich af wat er mis is met Aap-Noot-Mies
PROVINCIE UTRECHT - Je kunt tegenwoordig geen krant openslaan of het gaat over onderwijs: te weinig meesters en juffen, andere vakken en nieuwerwetse scholen. Henk vraagt zich af wat er eigenlijk mis was met AAP-NOOT-MIES en waar het heen moet met het onderwijs?

Samen met onderwijsvernieuwer Niels Terhalle gaat hij naar de nieuwe Montessorischool 'Lef' in het Utrechtse Overvecht. Waar denkt deze onderwijsvernieuwer dat basisscholen aan moeten werken? "Ik denk vooral dat we afmoeten van de 'alwetende meester' die in zijn eentje weet wat goed is en wat kinderen met z'n allen op welk moment moeten leren. Kinderen moeten gewoon veel meer zélf bepalen wat ze wanneer willen leren"

[Image:2387197|Henk in gesprek met Niels Terhalle over onderwijsvernieuwing]

AAP-NOOT-MIES
In Henks jonge jaren leerde ieder kind Aap-Noot-Mies. Was dat dan slecht? "Nee joh, helemaal niet", reageert Terhalle. "Dat is je gereedschap, ieder kind moet leren lezen en rekenen om zich dingen eigen te maken. Maar de manier waaróp je dingen leert, die moet anders. Veel meer toegespitst op het kind. Er is nog iets geinigs. In de jaren '50 gingen kinderen naar school die later een beroep zouden krijgen dat al bestond. Je kunt het je nu misschien niet voorstellen, maar het beroep wat de meeste kinderen die nu op school zitten later gaan uitvoeren, bestaat nog niet! En dus moet je je niet beperken tot louter de kennis, maar moet je ze vaardigheden aanleren zodat ze de toekomst en hun beroepen zelf kunnen maken."

ALS JE NOU NIET WÍLT LEREN?!
Volgens Henk zijn er ook altijd kinderen die structureel níet willen leren. "Dat bestaat niet!", reageert Niels fel. "Ieder kind, maar dan ook íeder kind wil en kan leren. Kinderen zijn altijd aan het leren, gewoon door te doen. Ze weten niet dat vuur warm is omdat iemand het ze geleerd heeft, maar omdat ze dat zelf ontdekt en geleerd hebben. 'Leerhonger', noem ik dat. En die behóefte om te leren, die moeten scholen benutten!"

[Image:2387198|Henk in gesprek met de kinderen]

NIEUWE BASISSCHOOL
Selma Niland is directrice van de nieuwe Montessori basisschool 'Lef'. "We zijn een kleine school, waar we écht naar de kinderen en hun talenten kijken", begint ze. "Het draait hier niet om cijfers en rapporten - sterker nog, die krijgen ze niet eens - maar om het 'leren leren'. Natuurlijk leren ze hier basisvaardigheden als lezen en rekenen, maar ze leren ook dingen als ICT, sociale vaardigheden en zelfstandigheid."

Henk wil wel eens zien of zo'n nieuw soort basisschool er ook echt anders uit ziet. Selma leidt hem met liefde rond: "Wie bedacht heeft dat kinderen blij worden van de hele dag zitten, op dezelfde plek, in het zelfde lokaal is voorbij gegaan aan de behoeften van kinderen, omdat de organisatie van het onderwijs blijkbaar belangrijker werd geacht. Met z'n allen in een klasje is natuurlijk handiger voor een leraar", grapt ze er achteraan. "Maar wij geloven in de kracht van kinderen. Zij leren door te ontdekken, te onderzoeken en door afstemming op behoeften. Uit onderzoek blijkt dat bewegen en zélf kiezen de ontwikkeling van de kinderen stimuleert. Daarom hebben wij bijvoorbeeld flexplekken!"

[Video:2368062|Westbroek: Onderwijsvernieuwing]

LEES OOK
De Ronde Venen blij met verlaging maximumsnelheid op A2
PROVINCIE UTRECHT - De maximumsnelheid in Nederland gaat omlaag naar 100 kilometer per uur. Ook op plekken waar nu nog 130 gereden mag worden, mag voortaan alleen nog 's nachts harder gereden worden. Bij de gemeente De Ronde Venen zijn ze blij met het nieuws dat de landelijke maximumsnelheid omlaag moet. De gemeente pleitte al langer, samen met Stichtse Vecht, voor een lagere maximumsnelheid op de A2 tussen Maarssen en Amsterdam.

Wethouder Kiki Hagen (De Ronde Venen): "Wij maken ons al heel lang sterk voor een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op de A2. De snelheidsverhoging naar 130 kilometer per uur is voor De Ronde Venen altijd onbegrijpelijk geweest, vanwege de nadelen voor gezondheid, natuur en klimaat. We zijn blij dat Den Haag dat nu ook inziet, niet alleen voor de A2 maar voor heel Nederland."

De gemeente lobbyde eerder al samen met buurman Stichtse Vecht voor een verlaging van de maximumsnelheid. De Ronde Venen procedeerde zelfs tot aan de Raad van State om de snelheidsverhoging naar 130 kilometer per uur (ook 's nachts) van de baan te krijgen. Dat lukte toen niet.

SCHIPHOL
Toen leek het de gemeente überhaupt niet mee te zitten: ook protesten tegen geluidsoverlast van Schiphol werden niet opgepikt. Maar misschien dat het nieuwe politiek klimaat ze nu gunstiger gezind is: morgen overleggen inwoners uit het Groene Hart (o.a. De Ronde Venen) met minister Van Nieuwenhuizen over de overlast. De omwonenden willen een beperking van het aantal vluchten.LEES OOK
17-jarige jongens aangehouden voor gewelddadige beroving homo na nepdate Bilthoven
BILTHOVEN - De politie heeft drie 17-jarige jongens aangehouden voor de gewelddadige beroving van een homoseksuele man die naar Bilthoven was gelokt met een nepdate.

Vorige week besteedde de tv-programma's Opsporing Verzocht en Bureau Hengeveld aandacht aan de mishandeling en beroving van een 47-jarige inwoner van Soest. Die dacht afgesproken te hebben met een andere man maar werd geconfronteerd door een groep van vijf onbekenden. Het slachtoffer werd mishandeld en van zijn geld, telefoon en bankpas beroofd.

De aandacht op TV leverde bruikbare informatie op. Een week na de uitzending zijn er vijf tips binnengekomen, waarin ook namen van mogelijke daders werden genoemd. "Enorm bedankt daarvoor", zegt politiewoordvoerder Martin de Wit, want de informatie leidde tot de aanhouding van één 17-jarige jongen uit Zeist en twee 17-jarige inwoners van Bilthoven.

[FacebookVideo:https://www.facebook.com/politiemiddennederland/videos/2682907545085757/]

TWEEDE SLACHTOFFER
Maar de kous is wat de politie betreft nog niet af want mogelijk is er een tweede slachtoffer. De politie vraagt aan die man om zich te melden: "Laat van je horen. We zullen zorgvuldig én discreet met je verhaal omgaan."

ANONIEME TIPS
Ook heeft de recherche nog wat vragen aan een paar tipgevers die anoniem hun verhaal hebben gedaan. De politie hoopt dat zij contact opnemen, het liefst via de gewone tiplijn van de politie 0800 - 6070.

Verkeerschaos op industrieterrein Laagraven: "We staan al drie uur vast"
NIEUWEGEIN - Verkeer op industrieterrein Laagraven staat muurvast door een wegafsluiting op de Ravenswade. Bezoekers worden via een andere toegang wel toegelaten tot onder meer het parkeerterrein van bouwmarkt Hornbach, maar kunnen daarna geen kant meer op.

Automobilisten meldden dat ze "al wel tot drie uur vaststaan". Een ooggetuige meldt om 16.55 uur dat het inmiddels "voorzichtig een beetje rijdt". Het zal volgens hem nog wel even duren voordat iedereen van zijn plek is. Automobilisten staan vast op de parkeerplaats van de Hornbach en ook op de omliggende wegen staat het muurvast.

WERKZAAMHEDEN
De provincie Utrecht was bezig met wegwerkzaamheden op de Ravenswade. Daardoor liep het volgens een woordvoerder sneller vast als het druk is op het industrieterrein. Ze zegt dat de werkzaamheden inmiddels afgerond zijn, maar dat de eigenaar van het terrein nog bezig is met de aanleg van een pad. De werkzaamheden waren in opdracht van een projectontwikkelaar. Morgen wordt bekeken of er borden verkeerd stonden en of er andere maatregelen ndig zijn.

Automobilisten worden weggeleid via de Liesbosch. Ook de oude afslag op de Ravenswade is sinds ongeveer 17.15 uur weer open voor verkeer richting Nieuwegein. Het rijdt er nog altijd erg langzaam.

[Tweet:https://twitter.com/remko_zelf/status/1194287335644581889][Tweet:https://twitter.com/Gerrie53371297/status/1194241107347025920][Tweet:https://twitter.com/weijers3/status/1194260286880006146][Image:2388628|Verkeerschaos op Laagraven][Image:2388673|Ook het verkeer op de omliggende wegen staat vast]
Man neergestoken in Houtense woonwijk, politie maakt nog jacht op de dader
HOUTEN - Op de Dukaatslag in Houten is vanmiddag een man op straat neergestoken. Zijn verwondingen lijken mee te vallen.

De politie is op zoek naar de dader en wil graag getuigen spreken. Er is geen Burgernet-oproep verspreid omdat er geen signalement is.

De dader en het slachtoffer zouden bekenden van elkaar zijn. Het is niet bekend of ze familie of bijvoorbeeld vrienden waren. De aanleiding voor de steekpartij is onbekend.

De politie heeft onderzoek gedaan in een huis aan de Dukaatslag en ging naar binnen met onder meer een hond en een schild. Een stukje gras bij de woning werd na het incident afgezet.

[Image:2388635][Image:2388634]
Verkoop drone in Nieuwegein loopt uit op beroving
NIEUWEGEIN - Een afspraak voor de verkoop van een drone in Nieuwegein is gisteravond uitgelopen op een beroving. Twee mannen uit Arnhem werden bedreigd met een mes en moesten hun spullen afstaan.

De 23-jarige man uit Arnhem had via social media een afspraak gemaakt voor de verkoop van zijn drone. Toen hij samen met een vriend bij het huis aan de Muiderschans aankwam trof hij alleen geen welwillende koper.

In de woning bleken twee mannen aanwezig te zijn die de Arnhemmers bereigden met een mes en beroofden van de drone en andere goederen. Hierna renden zij via de achterzijde de woning uit. De slachtoffers hebben zich na de beroving direct bij de politie gemeld.

De politie onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich te melden. Van de daders zijn volgens de politie alleen summiere signalementen bekend. Eentje was ongeveer 1,75 meter lang en droeg een blauwe trui met capuchon en een spijkerbroek. De ander was iets kleiner, ongeveer 1,70 meter, met een donkere huidskleur en een grote zwarte jas.

Foto van kapotgeschoten Rhenen eerste Utrechtse inzending voor oorlogsfotocampagne
PROVINCIE UTRECHT - Drie jonge meisjes staan achter een kinderwagen in een straat vol kapotgeschoten huizen in Rhenen. Achter hen staat een man, keurig in pak, met gebogen hoofd voor een geruïneerd gebouw. Dat is het beeld dat Commissaris van de Koning Hans Oosters uitkoos als eerste Utrechtse inzending voor de landelijke campagne 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'.

De Commissaris van de Koning trapte met het uitkiezen van de zwart-wit foto de zoektocht af naar de 50 meest aansprekende Tweede Wereldoorlog-foto's uit de provincie Utrecht. Uiteindelijk worden 25 hiervan opgestuurd naar de nationale eindronde. Uit de selecties van de provincies en de voormalige koloniën kiest een forum 100 foto's die de oorlog het meest inleefbaar maken.

[Quote:Hans Oosters, Commissaris van de Koning|Een zomerse dag, de stad lag aan puin, het leven ging door.]

WAANZIN
De zwart-wit foto van de meisjes in Rhenen, gemaakt door fotograaf Cas Oorthuys, sprak de Commissaris van de Koning erg aan: "Deze foto uit 1940 illustreert voor mij de waanzin van de oorlog en biedt tegelijk een boodschap van veerkracht en hoop. Een zomerse dag, de stad lag aan puin, het leven ging door."

De komende maanden gaat de zoektocht naar de andere 49 oorlogsfoto's die namens Utrecht worden ingezonden door. Er wordt gezocht in de collecties van lokale museau en archieven. Maar ook wordt het publiek opgeroepen om de zolder uit te spitten. Vooral onbekende foto's van het dagelijkse leven zijn interessant, aldus Roos Keijser van het Utrechts Archief: "De beelden van meisjes met vlaggetjes bij de bevrijding kennen we wel. Juist foto's van de normale dingen, van het leven dat doorging, zijn interessant."

Zelf een foto insturen? Meer informatie hierover vind je op de website in100fotos.nl/utrecht.

[Video:2388741|Foto van Rhenen eerste Utrechtse inzending oorlogsfotocampagne]

LEES OOK
Ambitieuze eerstedivisionist ZPC Amersfoort: "Met deze ploeg kunnen we top vijf Eredivisie spelen"
AMERSFOORT - ZPC Amersfoort wil zo snel mogelijk naar de top van het Nederlandse waterpolo. De Amersfoortse fusieclub beleefde in 2019 een rampjaar: na een elfde plaats in de Eredivisie degradeerde de club via de play-outs naar de Eerste divisie. "Dat gevoel is niet te beschrijven, dat zit zo diep", zegt Dominic van de Bunt, die al zijn hele leven in Amersfoort speelt. "Je hebt het gevoel dat je de club in de steek laat."

Na de degradatie zijn ze in Amersfoort niet bij de pakken neer gaan zitten. De club wil terug naar de top en hoopt op nieuwe roem, om zo in de voetsporen te treden van voorloper AZ&PC, die in 2015 met stadgenoot De Amer fuseerde tot ZPC Amersfoort. De selectie bleef grotendeels intact en er werden zelfs versterkingen gehaald. De Italiaan Gianluca Sattolo werd de nieuwe coach.

[Quote:Dominic van de Bunt|Natuurlijk waren er mensen die twijfelden of ze wilden blijven]

"Natuurlijk waren er mensen die twijfelden of ze wilden blijven, we zijn allemaal gewend om op het hoogste niveau te spelen", zegt Van de Bunt. "Maar de club maakte duidelijk wat het doel is, dat heeft geholpen om een aantal jongens over de streep te trekken."

SUCCESSEN
Waar de club naartoe wil is duidelijk. Voorloper AZ&PC werd in haar 105-jarig bestaan acht keer kampioen van Nederland en won zes keer de beker. De succesjaren waren de jaren '50 en '60, met vier landstitels en twee bekerzeges, en de jaren '90, waarin vier landstitels en drie bekers werden gewonnen. Daarna was er nog een kleine opleving in 2012, toen voor de zesde keer de KNZB beker werd gewonnen.

[Image:2388228|De succesploeg uit de jaren '60]

"Het doel is om te groeien als team en terug te keren in de Eredivisie", zegt coach Gianluca Sattolo. "Er is wel druk, want dit is één van de belangrijkste clubs van het land. Maar die druk staat presteren niet in de weg. Een nieuwe coach en nieuwe spelers inpassen kost tijd, we moeten aan elkaar wennen."

Dat lijkt vooralsnog goed te lukken. ZPC Amersfoort kegelde de huidige nummer twee van de Eredivisie, GZC DONK, uit de beker, en is sinds afgelopen weekend koploper in de Eerste divisie. Daarin ondervindt ZPC Amersfoort niet altijd veel tegenstand, getuige uitslagen van 33-9 en 36-12. "We gaan nog wel onderschatting krijgen denk ik", zegt Dominic van de Bunt daarover. "Maar dat zal het kampioenschap niet in gevaar brengen."

[Video:2388493|ZPC Amersfoort: zo snel mogelijk terug naar de Eredivisie]

NIEUWE START
ZPC Amersfoort slaagde erin naast Gianluca Sattolo ook oud-international Sebastiaan van Mil terug te halen naar het oude nest. Hij vindt dat het niveau goed is. "We hebben GZC DONK uitgeschakeld in de beker, die staan tweede in de Eredivisie", zegt Van Mil. "Met de ploeg die we nu hebben, kunnen we top vijf Eredivisie spelen."

[Image:2218516|Sebastiaan van Mil]

Om dat doel te bereiken, moet wat Van Mil betreft alles wijken. "We zitten nog in de beker en dat is leuk, maar promoveren is het hoofddoel. Wij zien dit seizoen als voorbereiding op volgend jaar." In die opbouwfase gaat nog niet alles goed, erkent Van Mil. "We krijgen nog te veel tegengoals. We zijn bezig dat te verbeteren."

Van Mil vindt het uiteraard jammer dat hij bij zijn terugkeer bij ZPC Amersfoort in de Eerste divisie belandde. Toch hij heeft nooit getwijfeld over zijn terugkeer. "Het was altijd al de bedoeling om terug te keren. Vorig seizoen is afgesproken dat dat dit seizoen zou zijn, ongeacht of ze zouden degraderen of niet. Het is en blijft mijn club", zegt Van Mil.

"Er is veel ambitie in de club", besluit Van Mil. "We willen zo snel mogelijk terug naar het hoogste niveau en daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen."LEES OOK
Celstraf en behandeling voor stalker die boot van een vrouw ramde in Vinkeveen
VINKEVEEN - Een 52-jarige man uit Vinkeveen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna drie maanden, een taakstraf en een verplichte behandeling. De man probeerde in april een vrouw, die hij al langer stalkte, zwaar lichamelijk letsel toe te brengen door twee keer met zijn boot tegen en over haar boot te varen. Naast de opgelegde straffen en behandeling mag hij ook vijf jaar lang niet in de buurt van haar komen.

STALKEN
Een onbeantwoorde liefde zou hem tot zijn daden hebben gedreven. De twee kennen elkaar uit het dorp en het stalken begon in het voorjaar van 2018. Hij belaagde haar volgens de rechter op een indringende en nare manier door haar vaak op te bellen, thuis langs te komen en spullen te vernielen. Op 26 april van dit jaar ramde hij - in beschonken toestand - met zijn eigen boot meerdere keren de boot van de vrouw. Hierbij kwam de punt van zijn boot een meter over haar boot heen, waarbij zij ook is geraakt. De vrouw zat in de boot en kon geen kant op.

In het voorgaande jaar is de man meerdere keren aangesproken op zijn gedrag. Door het slachtoffer zelf, maar ook door de wijkagent. Uit onderzoek blijkt dat de man een alcoholprobleem én dominante persoonlijkheidskenmerken heeft. Hierdoor zijn de feiten die de man pleegde hem niet volledig toe te rekenen.

STRAFMAAT
De rechtbank vindt het belangrijk dat de man wordt behandeld voor zijn problemen, maar een gevangenisstraf is ook op zijn plaats is. De man is nu veroordeeld tot een straf van 365 dagen, waarvan 277 dagen voorwaardelijk. De man heeft al enkele maanden in voorlopige hechtenis gezeten. Hierdoor hoeft hij niet terug naar de gevangenis.

Wel moet hij zich bij de reclassering melden en zich houden aan de voorwaarden die de reclassering hem, in het kader van zijn behandeling, oplegt. Ook legt de rechtbank hem een taakstraf van 180 uur én een contact- en locatieverbod op.

Woerdense raad over duwende wethouder: "Niet goed voor aanzien politiek"
WOERDEN - Een wethouder die een gemeenteraadslid een duw geeft. In Woerden gebeurde dat in oktober tijdens een begrotingsbehandeling. Arthur Bolderdijk zou 'weg jij!' hebben geroepen tegen SP-raadslid Wilma de Mooij. Vervolgens gaf hij haar een ferme douw, waarna ze bijna omviel en zichzelf maar net staande wist te houden.

[Video:2387716|Wethouder in Woerden duwt raadslid]

Er kwamen excuses van Bolderdijk. "Als je de beelden ziet dan schrik je", reageerde de wethouder. "Ik zit er ook heel erg mee." Maar daar neemt De Mooij geen genoegen mee. "Hij gedraagt zich als een ploert in het huis van de democratie." Ze dient een officiële klacht in bij de burgemeester. Is dat terecht?

MUG EN OLIFANT
Nestor van de gemeenteraad Hendrie van Assem (Inwonersbelangen) vindt van niet. "Het was niet handig om een duwtje te geven, maar ik begreep dat het niet bewust was. Er zijn excuses gemaakt, in het openbaar, en dan moet het klaar zijn. Het wordt nu een storm in een glas water. De Mooij maakt van een mug een olifant."

Ook voor Jaap van der Does, fractievoorzitter van de partij van Bolderdijk (LijstvanderDoes) had het niet op deze manier gehoeven. "Dit is enorm opgeblazen. Je krijgt een tik op je schouder en wat doe je dan als mens? Ik had mijn excuses er niet voor aangeboden. Bovendien was het ook al bijgelegd, het was dus niet nodig om dit nog eens in de publiciteit te brengen. Jammer dat het zo moet."

[Quote:Hendrie van Assem, fractievoorzitter Inwonersbelangen|Ze maakt van een mug een olifant]

AMICAAL
De ChristenUnie/SGP, net als LijstvanderDoes ook deelnemer in het Woerdense college, ziet niet direct kwade wil in de abrupte beweging van Bolderdijk. Fractievoorzitter Simon Brouwer: "Bolderdijk is losjes en amicaal. Hij wil nog wel eens lekker iemand op de schouder slaan of driftig met armen zwaaien als hij iets vertelt. Maar goed, als Wilma de Mooij daar een klacht over heeft dan volgt ze nu de officiële weg en dat lijkt me prima."

Job van Meijeren (fractievoorzitter CDA) en oppositielid Marieke van Noort (Progressief Woerden) uiten zich wat voorzichtiger over 'de duw'. Van Meijeren: "Ik was in de buurt, maar heb er niks van meegekregen. Ik wil er eigenlijk verder niet zoveel over zeggen en eerst de klachtenprocedure afwachten. Voor het aanzien van de raad zijn dit soort incidenten niet goed natuurlijk."

Van Noort: "Er is een klacht ingediend die nu behandeld wordt. Ik heb er geen mening over. Ik heb de beelden natuurlijk gezien, maar ga hier inhoudelijk niks over zeggen."

INTEGRITEIT
Hoe nu verder? Er is inmiddels een gesprek gevoerd met Victor Molkenboer dat deel uitmaakt van de behandeling van de klacht van Van Mooij. Het gesprek leverde niks op. De burgemeester wil er niks over zeggen, omdat hij de behandelaar is van de klacht. De vraag is of de klacht van Van Mooij aanleiding is om de zaak verder te onderzoeken. Als het aan het geduwde raadslid ligt, komt er in ieder geval een integriteitscommissie aan te pas. "Dat is misschien hoog gegrepen, maar ik vind dit een kwestie van integriteit."

Utrechts grootste fietsenstalling kampt na paar maanden al met lekkage
UTRECHT - In augustus opende de 'grootste fietsenstalling ter wereld' op het stationsplein in Utrecht, maar slechts enkele maanden later blijkt er al constant lekkage te zijn. Het is een paradepaardje van de gemeente, dat dertig miljoen euro kostte.

Een doorn in het oog van de gemeente Utrecht, die dan ook hard op zoek is naar de oorzaak van de lekkage. In de tussentijd staat er onder het bollendak op het centraal station een grote witte tent over de in- en uitgang van de fietsenstalling, om te voorkomen dat er regenwater in terecht komt. Een aantal weken terug was die tent nog relatief klein, maar ondertussen staat er een groter exemplaar.

De NS doet het beheer van de fietsenstalling, maar de gemeente is de eigenaar. Die laat in een reactie weten dat het nog niet duidelijk is waar de lekkage precies vandaan komt. Ze hopen snel tot die oplossing te komen. Ondertussen kan de gehele fietsenstalling wel gewoon gebruikt worden.

Utrechtse kinderarts vraagt aandacht voor RS Virus
UTRECHT - Er moet meer aandacht komen voor het RS virus, meent kinderarts Louis Bont van het UMC Utrecht. Dat is een relatief onbekend verkoudheidsvirus dat kan overslaan op de luchtwegen, met soms gevaarlijke gevolgen voor kleine kinderen.

Wereldwijd sterven elke dag zo'n 700 kinderen aan het RS-virus en elk jaar belanden er zo'n 2000 Nederlandse kinderen door in het ziekenhuis. Na malaria is het wereldwijd de tweede doodsoorzaak onder zuigelingen. Er is nog geen vaccin tegen het virus. Volgens kinderarts Bont duurt dat nog zeker een paar jaar.

LONGONTSTEKING
RS-virus of voluit respiratoir syncytieel virus is een verkoudheidsvirus dat bij baby's een gevaarlijke longontsteking kan veroorzaken. Bij een ernstige infectie kunnen baby's het zo benauwd krijgen dat ze in het ziekenhuis opgenomen moeten worden om extra zuurstof te krijgen.

In het ergste geval komen ze op de intensive care waar hun ademhaling wordt overgenomen door een beademingsmachine. Omdat er geen vaccin of medicijn is en omdat veel ziekenhuizen in lage-inkomenslanden niet over beademingsapparatuur beschikken, overlijden in die regio's zoveel kleintjes aan de infectie.

CAMPAGNE
Gisteren startte in Ghana een zogenoemde awareness-campagne, maar ook in hier weten veel ouders en zelfs artsen niets over het virus, zegt Bont. "De ouders die bij ons in het ziekenhuis komen zeggen in de regel dat ze er nog nooit over hebben gehoord. Terwijl het zo ontzettend veel voorkomt. En het is ook wel handig om het te weten, want als je een ouder broertje of zusje hebt die in de winter thuiskomt met een snotneus kun je gewoon beter heel even de handen wassen, om te voorkomen dat een kind in de eerste levensfase geïnfecteerd wordt."

Sanne van Barneveld wiens zoontje Thijs het virus kreeg toen hij vijf weken oud was vindt dat het virus thuis moet gaan horen in "het rijtje bekende kinderziekten". Ze vertelt bij de NOS dat mensen die "bijvoorbeeld verkouden op kraamvisite gaan moeten weten dat ze heel voorzichtig moeten zijn of beter niet kunnen gaan."

Een Zuid-Afrikaanse moeder vertelt in een campagnefilmpje van het UMC Utrecht hoe ze haar baby verloor aan het RS-virus:

[YouTube:https://youtu.be/6pX5kvZGrYo]
Utrechtse raad wil weten of bewoners Croeselaan terug kunnen keren in de buurt
UTRECHT - De voltallige Utrechtse gemeenteraad heeft veel vragen over de verhuizing van bewoners van wie de huizen worden gesloopt aan de Croeselaan en de Veemarktstraat. Ze willen onder meer weten of alle bewoners kunnen terugkeren in het gebied, als ze dat willen.

De woningen tegenover het hoofdkantoor van de Rabobank moeten plaatsmaken voor een park. In ruil daarvoor biedt de gemeente nieuwe huurwoningen aan, aan de Jan van Foreeststraat aan de overkant van de Croeselaan of elders in het Beurskwartier. De bewoners zijn daar niet tevreden over, onder meer omdat de woningen minder kamers hebben en geen tuinen. Verder meldde de gemeente dat er aan de Jan van Foreeststraat alleen maar sociale huurwoningen komen, waardoor er ineens geen plek meer is voor huurders uit het middensegment en de vrije sector.

BRANDBRIEF
De bewoners schrijven in een brandbrief dat de gemeente afspraken niet nakomt en de voltallige gemeenteraad wil nu wel weten of ze gelijk hebben. De bewoners eisen verder meer inspraak in de plannen en willen ook graag weten welke regels de gemeente hanteert voor het verlenen van voorrang bij de toewijzing van de nieuwe woningen.

BEURSKWARTIER
De sloop maakt deel uit van plannen voor het Beurskwartier. In het gebied komen 3500 nieuwe woningen, kantoorgebouwen en ruimte voor ontspanning en vermaak. Belangrijk onderdeel van de plannen is de aanleg van een stadsparkje. Juist voor dat stadspark moeten 31 woningen worden gesloopt. Tegen de plannen is al langer veel verzet. De gemeente wil de bewoners tegemoet komen met de bouw van nieuwe woningen.

Alle partijen in de gemeenteraad willen opheldering over de plannen en willen het liefst ook snel antwoord. Voor de raadsvergadering van 5 december moeten de antwoorden binnen zijn.

[Tweet:https://twitter.com/RickvdZweth/status/1194210018213666816]
Probleem met vervoer arrestant op A2 bij Breukelen
BREUKELEN - Op de A2 bij Breukelen zijn vanmorgen meerdere rijstroken afgesloten geweest richting Utrecht.

De vertraging had volgens een politiewoordvoerder te maken met het vervoer van een arrestant die medische zorg nodig had. Een ambulance rukte uit en meerdere politiewagens bewaakten de arrestantenbus. Een wijkagent meldt op Twitter dat de arrestant zichzelf iets aan wilde doen.

Vanwege het incident sloot Rijkswaterstaat de snelweg grotendeels af. Hierdoor ontstond er een file van 6 kilometer file richting Utrecht. Rond 12.15 uur was die opgelost.

[Tweet:https://twitter.com/WijkagentDRV/status/1194226529292693504][Kader:Mocht u zelf hulp nodig hebben: neem dan contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Dat kan via telefoonnummer 0900-0113 of de website www.113.nl.]
Tankwagen op de kop in de sloot langs het Gein-Noord
ABCOUDE - Langs het Gein-Noord in Abcoude is gisteravond een vrachtwagen te water geraakt. De tankwagen reed vanuit Driemond richting Abcoude toen hij van de weg gleed. De truck heeft daarna de hele nacht in de sloot gelegen.

De chauffeur raakte door nog onbekende oorzaak van de weg. Toen hij eenmaal weggleed, verloor hij de macht over het stuur. De man belandde met tankwagen en al in het water. Hij kon zelfstandig zijn vrachtwagencabine verlaten.

In de loop van dinsdag wordt het voertuig eruit getakeld. Dat is een lastige klus omdat de weg niet breed is en er weinig werkruimte is. Het Gein-Noord wordt hiervoor volledig afgesloten.

Jacht op palingstropers: "Er is ontzettend veel geld mee gemoeid"
LOENEN AAN DE VECHT - Illegale palingvisserij komt steeds vaker voor op de Loosdrechtse Plassen. Vorige maand nog werd daar een stroper opgepakt die bijna 400 palingen bij zich had. De toezichthouders van Recreatie Midden-Nederland hebben er hun handen vol aan. Zij houden hun oren en ogen goed open om stropers te kunnen betrappen.

[Video:2384300|Op pad met BOA Edwin van Keulen op de Loosdrechtse Plassen]

"Wat kijken naar draden die naar beneden hangen", vertelt BOA Edwin van Keulen tijdens zijn dagelijkse ronde op de plassen. "Het kan zijn dat er een klein balletje op het water drijft dat dient als dobber en waar een net aan zit. Soms zie je wat kurken bij elkaar drijven of zie je in ondiep water een ander golfslagje."

HEEL VEEL EURO'S
De visser die recent werd opgepakt ging minder subtiel te werk. Hij had vier grote visfuiken liggen waarmee hij 370 palingen had gevangen. Van Keulen: "Je merkt gewoon dat de stroperij toeneemt en dat komt omdat er ontzettend veel geld mee gemoeid is. Volgens mij doet een paling zo'n 7 euro de ons. Als je dan kilo's vis hebt gevangen dan zijn dat heel veel onsjes. En heel veel euro's."

[Quote:Edwin van Keulen, BOA|We komen veel op de plassen. Gewoon om te laten zien dat we er zijn.]

Vissen naar paling is alleen toegestaan door beroepsvissers. Die hebben daar een vergunning voor maar het wordt hen verboden om hun fuiken uit te gooien tussen 1 september en 30 november. Dan is de paringstijd van de palingen.

DRUK
Van Keulen doet veel meer dan speuren naar stropers. Het is in de winter weliswaar minder druk met recreanten, maar er is nog genoeg ander werk te doen: inbraken, gedumpt snoei- en bouwafval, boten die illegaal zijn aangemeerd. "We komen veel op de plassen. Ook 's avonds of vroeg in de ochtend. Gewoon om te laten zien dat we er zijn."

MONET SCHILDERIJ
De doorgewinterde toezichthouder Edwin Van Keulen houdt van 'zijn' Loosdrechtse Plassen. Daarom wil hij ervoor zorgen dat het er mooi én veilig is. "Het is hier toch geweldig. En in mei, juni, dan is het hier gewoon een zee van bloemen. Net een schilderij van Monet. Het moet hier gewoon een mooi, recreatief natuurgebied zijn."LEES OOK
RIVM: zes extra jaren door schone lucht
BILTHOVEN - Nederlanders leven gemiddeld zo'n zes jaar langer als gevolg van Europees beleid om de luchtkwaliteit te verbeteren in de afgelopen dertig jaar, blijkt uit onderzoek van gezondheidsinstituut RIVM in Bilthoven. Die maatregelen hebben geleid tot een veel lagere uitstoot van schadelijke stoffen en een daling van de hoeveelheden fijnstof en stikstofdioxide in de lucht.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzocht verbeteringen van de luchtkwaliteit en de bijbehorende gezondheidseffecten in Nederland sinds 1980. Ze bekeek ook welke landen, sectoren en beleid hiervoor verantwoordelijk zijn.

Volgens de onderzoekers is de verbeterde luchtkwaliteit voor meer dan de helft (56 procent) toe te schrijven aan reducties in de uitstoot van sectoren buiten Nederland. De industrie (54 procent), de landbouw (23 procent) en de transportsector (15 procent) zijn verantwoordelijk voor deze daling.LEES OOK
De Vegetarische Slager levert plantaardige Whopper aan Burger King
UTRECHT - De Vegetarische Slager, de Utrechtse producent van vleesvervangers, levert vanaf dinsdag vegetarische hamburgers aan Burger King. De fastfoodketen gebruikt ze voor de vleesvrije Rebel Whopper, die aangeboden zal worden in ruim 2500 restaurants in 25 Europese landen.

Volgens David Shear, baas van Burger King in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, is de Vegetarische Slager "de best denkbare partner" voor deze "uitrol in Europa". De vegetarische hamburger is eerst te koop in Spanje, Duitsland, Italië, Portugal en Polen. Het Verenigd Koninkrijk volgt snel, aldus Burger King.

De Vegetarische Slager werd in 2007 opgericht door Jaap Korteweg. Hij verkocht zijn bedrijf eind 2018 aan multinational Unilever. Producten van De Vegetarische Slager liggen in meer dan 4000 winkels in zeventien verschillende landen in de schappen.

Ritje met Porsche Panamera eindigt in sloot, bestuurder (19) ongedeerd
MIJDRECHT - In Mijdrecht is gisteravond een auto in de sloot beland op de Rendementsweg.

De 19-jarige bestuurder uit Blaricum verloor de controle over de Porsche en reed tegen een boom. Half in het water kwam de wagen tot stilstand. Er zaten nog drie anderen in het voertuig. Iedereen kwam met de schrik vrij. De bestuurder had volgens de wijkagent alleen maar natte voeten.

De Porsche Panamera uit 2017, met een cataloguswaarde van 162.102 euro, had flink wat schade aan de voorzijde.

[Image:2387707][Image:2387705]
Burgemeester Kats van Veenendaal legt taken tijdelijk neer om hartoperatie
VEENENDAAL - Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal legt tijdelijk zijn taken neer omdat hij een operatie moet ondergaan. Deze week wordt hij geopereerd om een "vervelende hartstoornis definitief te verhelpen", zo meldt Kats zelf op Twitter.

Tot 1 december worden de taken waargenomen door loco-burgemeester Engbert Stroobosscher en de andere wethouders.

Kats schrijft dat hij ernaar uitziet zijn "mooie ambt snel weer te kunnen vervullen".

Gaslek winkelcentrum De Gaard in Utrecht gedicht, bewoners weer naar huis
UTRECHT - Het gaslek in winkelcentrum De Gaard in Utrecht is weer gedicht, meldt de brandweer. Er worden geen verhoogde concentraties meer gemeten.

Door het gaslek werd het pand en de bovenliggende woningen ontruimd. Nu het lek gemaakt is, kunnen de bewoners weer terug naar hun huis. Ook het winkelcentrum gaat weer open.

De Gaard wordt momenteel verbouwd. Het lek is ontstaan door die werkzaamheden. Volgens de projectontwikkelaar moet het pand in de wijk Tuindorp-Oost in november klaar zijn. Door verkeerde sloop van het Albert Heijn-pand, moest een hele nieuwe vloer ingelegd worden. Dat zorgt voor vertraging.

[Tweet:https://twitter.com/vrutrecht/status/1194172668448329729]
Drukke ochtendspits op Utrechtse wegen
PROVINCIE UTRECHT - Een drukke ochtendspits op de Utrechtse rondwegen deze ochtend. De grootste vertraging vanochtend duurde ruim zeventig minuten. Dat was op de de A12 bij door een ongeluk. Er waren tijdelijk twee rijstroken dicht, verkeer werd tussen Maarsbergen en knooppunt Oudenrijn omgeleid via de vluchtstrook. Ondertussen is de weg weer vrijgegeven en neemt de vertraging af. Op het hoogtepunt liep die op tot ruim zeventig minuten.

Later was het mis op de N237 tussen Soesterberg en De Bilt. Daar was de vertraging op het hoogtepunt bijna een uur. Verder stonden er op de A27 en de A28 nog serieuze files.

Op de A12 was nog een ongeluk gebeurd. Verkeer vanuit Den Haag stond bij Bodegraven en De Meern daardoor in een file die ruim een half uur vertraging opleverde.

Bij Breukelen verloor een vrachtwagen zijn lading. De weg was daar vervuild en dat leverde ook vertraging op. Meer richting het westen regende het ook gedurende ochtend, wat voor extra vertraging kon zorgen.

[Tweet:https://twitter.com/ANWBverkeer/status/1194143878821101569]
Op zoek naar de beste Utrechtse oorlogsfoto's: 'Foto's van het normale leven vertellen meer dan het lijkt'
PROVINCIE UTRECHT - Vandaag wordt het startschot gegeven van 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'. In alle provincies wordt gezocht naar foto's die de oorlog het best in beeld brengen. De archieven worden doorgespit, maar de organisatie is vooral geïnteresseerd in foto's uit de oude doos op zolder. "De beelden van meisjes met vlaggetjes bij de bevrijding kennen we wel", zegt Roosje Keijser van Het Utrechts Archief. "Juist foto's van de normale dingen, van het leven dat doorging, zijn interessant."

Utrechters kunnen hun foto sturen naar een werkgroep, waarvan RTV Utrecht ook deel uitmaakt. Deze maakt een selectie van de vijftig meest aansprekende foto's uit de provincie, die vanaf 15 januari 2020 worden gepresenteerd. Uit de selecties van de provincies en de voormalige koloniën kiest een forum honderd foto's die de oorlog het meest inleefbaar maken.

"Een oorlogsfoto moet aanspreken, indruk maken, verontrusten, ongemakkelijk maken", zegt Erik Somers, projectleider bij onderzoeksinstituut NIOD. "Maar aan de andere kant is dat niet altijd het beeld dat je ziet: het is het verhaal achter de foto dat betekenis geeft aan het beeld. Ook een foto die technisch niet volmaakt is, kan door de betekenis heel sterk worden."

NORMALE LEVEN
Want een goede oorlogsfoto hoeft geen tanks, nazi's en explosies te hebben: je leert vaak ook veel van normale kiekjes. "Voor ons is een goede oorlogsfoto het normale leven in de stad", zegt Keijser. "Daarop kun je zien dat mensen anders leefden en werkten, en wat voor impact de oorlog op ze had."

"Soms zie je aan de foto zelf niet eens dat het oorlog was. Ze zeggen wel dat een beeld meer zegt dan duizend woorden, maar we hebben de woorden nodig: de context maakt het een mooie oorlogsfoto. We hebben bijvoorbeeld in het archief beelden van de burgemeester op bezoek bij een voetbalclub. Dat lijkt heel normaal, tot je de context weet dat de burgemeester een nazi is en de voetbalclub onderduikers hielp. Dan vallen weer nieuwe dingen op: de voetballers kijken de burgemeester bijvoorbeeld niet aan."

[Quote:Femke Rotteveel, Fotodok|Op foto's die mensen toen niet goed vonden, staat voor ons vaak een boel interessants.]

Foto's van het normale leven zijn lastiger te vinden dan actiefoto's, zegt Femke Rotteveel van Fotodok, een stichting voor documentairefotografie. "Nu hebben we allemaal altijd een camera op zak, maar in de oorlog waren fotorolletjes natuurlijk schaars. Mensen bewaarden die liever voor belangrijke dingen als de bevrijding."

Dat zijn de verhalen die we al kennen: met deze campagne hopen de organisatoren ook de onbekende verhalen te horen. "Op foto's die mensen toen helemaal niet goed vonden staat misschien toevallig iets dat voor ons interessant is", zegt Rotteveel. "Bijvoorbeeld dat de straat half verwoest was, dat er een enorme rij voor de bakker stond, of dat mensen groenten verbouwden in bloemenperkjes. Dat was vanzelfsprekend voor mensen die erbij waren, maar voor de latere generaties is dat nieuwe informatie."

BETROKKEN
Een twintiger van nu ziet in oorlogsfoto's heel andere dingen dan de 95-jarige die de foto maakte. "Vergelijk het met je oude vakantiefoto's", zegt Rotteveel. "In het begin kijk je alleen of je er zelf goed op staat. Maar als je naar foto's van tien jaar geleden kijkt, let je op andere dingen: hoe de omgeving is veranderd, hoe de kleding is veranderd. Hoe meer afstand en tijd er tussen zit, hoe meer je eigenlijk ziet."

"Met deze manier van samenstellen proberen we het publiek te betrekken bij de geschiedenis", vervolgt Somers. "We vragen mensen om ook met de ogen van nu te kijken: over tien jaar wordt er misschien weer heel anders naar gekeken."

"Wat wij hopen is dat het bijdraagt aan de bewustwording van het brede publiek. Dat werkt vooral goed met beelden van je eigen omgeving: daardoor kun je je beter inleven. Met name nu de oorlog steeds verder van ons af komt te staan, en de mensen die het mee hebben gemaakt overlijden, wordt dat steeds belangrijker."

Meer informatie over het insturen van foto's vind je op de website van het project: in100fotos.nl/utrecht.LEES OOK
Ommekeer zorgt voor trots bij Kampong: "We hebben er heel veel energie ingegooid"
UTRECHT - Kampong is blij dat het werk wat is verricht tegen Amsterdam(4-3) werd beloond. "Het was puur vechten vandaag en dat hebben we goed gedaan", reageert Jip Janssen tegen RTV Utrecht.

[Quote:Boet Phijffer|Het wordt daardoor nog spannend op het eind, maarja dat is ook wel mooi]

Na vier minuten keek Kampong tegen een 0-2 achterstand aan. Dat was even schrikken voor Kampong-speler Boet Phijffer. "Het ging allemaal wel heel makkelijk. Ik had niet het gevoel dat we niet scherp waren, het overkwam ons een beetje", aldus Phijffer in gesprek met RTV Utrecht.

[Audio:2386099|Boet Phijffer: "We hebben er veel energie ingegooid"]

"We hebben vandaag heel veel strijd geleverd", vervolgt Phijffer zijn verhaal. "Als je meer energie levert dan verover je de afvallende ballen, dan kunnen we lekker gaan hockeyen", aldus de hockeyer die ook kritisch blijft. "We hadden nog wel meer kunnen scoren. Het wordt daardoor nog spannend op het eind, maar ja dat is ook wel mooi."

STRAFCORNERS
Vorige week wist Janssen via negen strafcorners nul keer te scoren. Deze week wist hij uit de twee strafcorners die zijn ploeg kreeg twee keer te scoren. "Vorige week won de keeper van mij, nu won ik van de keeper", reageert Janssen. "Ik heb deze week een extra stapje gedaan want je gaat toch even nadenken."

[Audio:2386100|Jip Janssen: "Ik heb er deze week een tandje bovenop gegooid"]

LEES OOK
FC Utrecht weet niets in te brengen tegen Ajax: "Ik ben hier nog nooit zo kansloos afgegaan"
UTRECHT - FC Utrecht liep zondag tegen Ajax tegen een kansloze nederlaag aan. "We hoopten dat het lang een wedstrijd zou blijven, maar dat is niet gebeurd", spreekt John van den Brom realistisch na afloop van het duel(4-0).

[Audio:2386050|John van den Brom: "Je zag vandaag een heel groot verschil"]

Op voorhand was koploper Ajax de favoriet tegen nummer vier FC Utrecht. Van den Brom hoopte tegen de Amsterdammers vanuit de counter toe te slaan, "Het plan was duidelijk. We wilden compact spelen en eruit springen als het kon", zegt de oefenmeester. "Als je zo snel achter komt dan is het vrij snel klaar."

[Quote:Willem Janssen|Zij spelen zó makkelijk tussen de linies]

MAATJE TE GROOT
"Ik moet eerlijk zeggen ik loop al een tijdje mee, maar ik ben er hier nog nooit zo kansloos afgegaan", reageert aanvoerder Willem Janssen tegen RTV Utrecht. Op de ranglijst is het verschil slechts vier plekken, maar dat was op het veld niet terug te zien. "Dat is misschien wel schrijnend. Dat zegt wel veel. Zij spelen zo makkelijk tussen de linies. Aan de andere kant zijn er in de eerste helft wel fases dat we in duels kwamen maar die verloren we dan. Op dit moment zijn zij wel een paar maatjes te groot voor de Eredivisie."

[Quote:John van den Brom|We moeten het ook niet zwaarder maken dan het is]

FC Utrecht wist dit seizoen wel van PSV te winnen, maar dat was in Utrecht. De Eindhovenaren gingen op dat moment samen aan de leiding met Ajax. "We speelden hetzelfde als tegen PSV en maakten hen het voetballen onmogelijk, maar als je dan ziet hoe Ajax anticipeert. Er was weinig te halen vandaag", aldus Janssen. Van den Brom is het met zijn aanvoerder eens. "Vandaag zie je echt een megagroot verschil. We moeten het ook niet zwaarder maken dan het is. Wij kunnen beter en ik heb Ajax ook wel eens minder gezien."

[Audio:2386047|Willem Janssen: "Ik ben hier nog nooit zo kansloos afgegaan"]

PAES
Bij FC Utrecht was doelman Maarten Paes, ondanks de vier tegentreffers, de uitblinker. "Hij pakt een paar goede ballen. Het voelt wel een beetje alsof je hem in de steek laat, al is dat misschien een groot woord", spreekt Janssen. Van den Brom zag ook de waarde van de doelman. "Hij heeft ons heel veel goals bespaard."

De doelman had zijn handen vol aan de Amsterdammers. "Ik vind het lastig om daar nu iets over te zeggen, maar dat het een drukke middag was voor mij dat kun je wel constateren", reageert Paes. "Op geven moment had ik wel het gevoel dat ik er lekker in zat. Die goals waren echt lastig om te houden."

[Audio:2386048|Maarten Paes: "Hier lering uit trekken en op naar de volgende wedstrijd"]

OP Z'N NIJHUIS
Voorafgaand aan de 2-0 van Dusan Tadic trapte Daley Blind op de enkel van Sander van de Streek. De video-arbitrage ging nog naar het moment kijken maar het doelpunt werd toch goedgekeurd. Even later beging diezelfde Blind een overtreding op Bart Ramselaar, maar ook deze bleef onbestraft. Ramselaar moest geblesseerd het veld verlaten. "Hij floot op zijn Nijhuis. Zo fluit hij altijd zijn wedstrijden. Tuurlijk kan je over die tweede goal discussieren, maar daardoor hebben we niet verloren", besluit Van den Brom.LEES OOK
FC Utrecht maatje te klein voor koploper Ajax
UTRECHT - FC Utrecht heeft in de Johan Cruijff Arena niet voor een stunt weten te zorgen. De Domstedelingen gingen met een terechte uitslag van 4-0 onderuit.

Al vanaf de eerste minuut was duidelijk dat Ajax Utrecht de wil op wilde leggen. Na een aantal goede reddingen van doelman Maarten Paes lag de bal in de veertiende minuut dan toch in het Utrechtse doel. Donny van de Beek opende de score namens de Amsterdammers: 1-0.

VAR
Tien minuten na de 1-0 kwam ook de 2-0 op het scorebord te staan. Dusan Tadic werkte de bal binnen. Voorafgaand aan dat doelpunt trapte Daley Blind op de enkel van Sander van de Streek. De video-arbitrage ging nog naar het moment kijken maar het omstreden doelpunt werd goedgekeurd. Even later beging diezelfde Blind een overtreding op Bart Ramselaar, maar ook deze bleef onbestraft. Ramselaar moest geblesseerd het veld verlaten.

[Tweet:https://twitter.com/AjaxNewsZone/status/1193494356679938049]

Ajax maakte vijf minuten voor het einde van de eerste helft ook nog de 3-0. Het was opnieuw Van de Beek die scoorde. Na een knappe aanval krulde hij de bal in de rechterhoek van het Utrechtse doel.

Hoewel Ajax in het tweede bedrijf het tempo iets verminderde was het wachten op de vierde Amsterdamse treffer. In de 66e minuut lukte het Lisandro Martínez om de 4-0 te maken.

PAES
De uitslag had veel groter kunnen zijn als Maarten Paes niet zijn mannetje had gestaan. De sluitpost keerde een aantal goede pogingen van de Amsterdammers. Bij de vier treffers was de jonge doelman ook niets aan te rekenen. Overigens kreeg Paes bij zijn reddingen geen applaus te horen van Utrechtse aanhang, er waren namelijk geen supporters meegereisd uit Utrecht vanwege een protestactie.

14' Donny van de Beek [1-0]
24' Dusan Tadic [2-0]
40' Donny van de Beek [3-0]
66' Lisandro Martínez [4-0]

RANGLIJST
FC Utrecht blijft de nummer vier van de Eredivisie. De volgende wedstrijd voor de Domstedelingen is op zaterdag 23 november thuis tegen nummer twee AZ.LEES OOK
Feed Fetched by RSS Dog.