RTV Utrecht
Steekpartij bij tankstation Cartesiusweg in Utrecht, twee gewonden
UTRECHT - Bij het BP-tankstation aan de Utrechtse Cartesiusweg is begin van de avond een steekpartij geweest. Daarbij zijn twee personen gewond geraakt.

Eén van die personen is er slecht aan toe, voor hem of haar is een traumahelikopter opgeroepen. Daarin zit een arts die het ambulancepersoneel kan assisteren bij de medische hulpverlening. Het andere slachtoffer is ook gewond, maar minder ernstig.

De politie heeft één verdachte, een man, aangehouden. Over de aanleiding van de steekpartij is vooralsnog niets bekend. De politie vraagt mensen die de steekpartij hebben gezien om te bellen met 0900-8844.

Capaciteit teststraten omhoog, steun voor lesgevende ouders en jubileum Renswoude uitgesteld
PROVINCIE UTRECHT - Nederland krijgt ondanks de maatschappelijke weerstand te maken met een avondklok. Alleen wordt de begintijd van de maatregel onder druk van de Tweede Kamer wel aangepast naar 21.00 uur. Ondertussen bereiden Utrechtse ambtenaren zich voor op de handhaving van de klok. Al het coronanieuws vind je hier in corona vandaag.Avondklok gaat er komen

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een avondklok, maar wil die laten ingaan om 21.00 uur in plaats van 20.30 uur, wat het kabinet voorstelde. Een motie die coalitiepartij D66 vandaag tijdens het Kamerdebat gaat indienen, krijgt steun van in ieder geval VVD, CDA, ChristenUnie, SP en 50PLUS.

Ook GroenLinks en PvdA zijn niet principieel tegen, maar willen zich van de noodzaak laten overtuigen door het kabinet. Een half uur later is voor hen niet het doorslaggevende argument. Het debat is nog bezig. De Kamer zal later stemmen over de moties.

Lees meer: Kamermeerderheid voor avondklok vanaf 21.00 uurMeer besmettingen

In de veiligheidsregio Utrecht zijn de afgelopen 24 uur 377 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er iets meer dan gisteren, toen er 344 nieuwe coronagevallen waren. Eergisteren waren dat er 225.

De meeste besmettingen vonden absoluut gezien plaats in Utrecht (82), Amersfoort (32) en Vijfheerenlanden (29). Afgezet tegen het inwoneraantal werden in Rhenen (16), Montfoort (6) en Eemnes (7) de meeste positieve testuitslagen gemeld.

Er kwamen in onze provincie 4 coronapatiënten in het ziekenhuizen terecht. Gisteren waren dat er 6. Volgens de cijfers is er de afgelopen 24 uur niemand overleden door een besmetting met het virus.

[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/6001adf03da11]

Zure appel

Hoe de avondklok er ook uit gaat zien: de maatregel betekent een extra belasting voor gezinnen en families die toch al onder druk staan. Dat zei familiepsycholoog Dave Niks uit Driebergen eerder vandaag op Radio M Utrecht.

Bovendien is er nog maar weinig perspectief op het einde van de maatregelen. Dat maakt de avondklok nog moeilijker te verteren, vindt Niks. "We hebben al vaker gehoord dat we nog even door de zure appel heen moeten bijten. Als je niet weet wanneer het eindigt, en wanneer je weer iets mag, dan word je daar bijna moedeloos van."

Lees meer: Avondklok zet extra druk op families en gezinnen: 'Draak van een maatregel'Bijna helft kleine ondernemers onder bijstandsniveau

Kleine ondernemers vertegenwoordigen 95 procent van alle ondernemers en verzorgen een derde van de werkgelegenheid in het bedrijfsleven. Toch is er nog maar weinig research gedaan naar de gevolgen van de coronacrisis voor deze groep. Daarom kwamen onderzoekers van de Hogeschool Utrecht in actie.

De conclusie van hun vandaag gepresenteerde onderzoek: kleine bedrijven hebben het op bijna alle fronten moeilijk. De omzetten zijn laag, de nettomarges extreem laag en het ondernemersloon is sterk gedaald. "Voor mij was het schokkendste resultaat dat bijna de helft van de ondernemers in ons panel leeft van een ondernemersinkomen onder bijstandsniveau", aldus een van de HU-onderzoekers.

[Tweet:https://twitter.com/HU_Utrecht/status/1352220650623139840]

Hart onder de riem voor lesgevende ouders

De ouders van basisschool De JazzSingel in Leidsche Rijn zijn deze week verrast door de meesters en juffen van de school. Ze kregen allemaal een cadeautje. "Het thuiswerken samen met thuis lesgeven is heel pittig en we wilden graag alle ouders een hart onder de riem steken. We hebben bij elk gezin persoonlijk een zelfgemaakt windlichtje aan huis gebracht als lichtpuntje in deze tijd", zo zegt de school tegen RTV Utrecht.

[Image:2790708|Het windlicht dat ouders kregen van basisschool De JazzSingel]

Rustige binnenstad

Verslaggever Peter Huting onderzocht afgelopen nacht hoe druk het in de Utrechtse binnenstad is zónder avondklok. Hij zag dat het vooral heel rustig was. Dat onderschreven ook de boa's met wie hij op stap was. Er werd dan ook geen enkele coronaboete uitgedeeld.

[Video:2789884|Utrechtse boa's bereiden zich voor op avondklok]

Lees meer: Doodstil in Utrechtse binnenstad, ook zonder avondklokCapaciteit teststraten omhoog vanwege Britse variant

Nu de Britse variant van het coronavirus in opmars is, hebben de GGD'en besloten om de capaciteit van de teststraten op te voeren. Zij kunnen binnenkort 175.000 tests per dag uitvoeren. Nu zijn dat er 120.000. Dat zegt André Rouvoet, voorzitter van de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.

Een teststraat die bijdraagt aan de testcapaciteit is die op het Makro-terrein in Vianen. Volgens burgemeester Sjors Fröhlich van Vijheerenlanden is er hard gewerkt om deze nieuwe locatie in te richten.

[Tweet:https://twitter.com/SjorsFrohlich/status/1351963478949584903]

'Eindexamens in huidige vorm onhoudbaar'

De centrale eindexamens kunnen niet in de huidige vorm doorgaan, omdat leerlingen zich niet goed hebben kunnen voorbereiden als gevolg van de coronamaatregelen. Dat stelt scholierenorganisatie LAKS in Utrecht.

"De voorbereiding op de examens was al lastig, maar anderhalve meter aanhouden in de klas betekent het einde van goed fysiek onderwijs. Daar kan je voor kiezen uit gezondheidsoverwegingen, maar dan moet je de consequentie accepteren dat de examens niet in de huidige vorm verder kunnen", aldus het LAKS-bestuur.Voorlopig geen feest in Renswoude

Renswoude had zich dit jaar verheugd op een groot jubileumfeest, want het dorp bestaat 700 jaar. Maar vanwege de corona-uitbraak kan dit feestje nu niet gevierd worden. Toch houdt burgemeester Petra Doornenbal de moed erin. "Het is afwachten geblazen, maar ach, wat in het vat zit verzuurt niet," zegt ze in de Scherpenzeelse Krant.

[Tweet:https://twitter.com/ScherpenzeelsKr/status/1352124150714753025]

Eerste huisartsen kunnen dit weekend een prik halen

Huisartsen die in de spoedzorg werken worden vanaf dit weekend gevaccineerd tegen het coronavirus. De Landelijke Huisartsen Vereniging meldt dat de eerste regio's beginnen op vrijdagavond of zaterdagochtend. Het begin wordt gemaakt in de westelijke Randstad, Noord-Nederland, de regio rond Zwolle en Twente. Utrechtse huisartsen moeten dus nog even wachten.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Muziekcafé 't Oude Pothuys start crowdfundingsactie: 'Hopelijk kunnen wij de muzikanten betalen'
UTRECHT - Cafés en restaurants gaan door moeilijke weken. Zo ook het bijzondere muziekcafé 't Oude Pothuys, dat aan de Utrechtse Oudegracht zit. Naast afhaalgerechten en online optredens zijn medewerkers nu ook een crowdfundingsactie gestart om het podium open te houden. "Het is verschrikkelijk als dit mooie stukje cultuur verloren gaat."

De teller staat inmiddels al op 3000 euro. "Eigenlijk is dat een symbolisch bedrag", vertelt Alex Niessen, manager van de zaak. "We kunnen er even mee vooruit, want het is mogelijk om weer de apparatuur te betalen. Het is een mooi begin, maar het is lang niet het bedrag dat de verliezen dekt."

Het geld is hard nodig, want volgens Niessen komt er haast niets binnen. "De inkomsten uit de afhaalmaaltijden vielen erg tegen. Dat was een druppel op de gloeiende plaat. Er is nog wel extra geld nodig. Als wij weer opengaan, hebben wij financieel een gigantisch gat te dichten."

[Video:2791052|'t Oude Pothuys start inzamelingsactie]

Podium

Maar aan opengaan durven ze bij 't Oude Pothuys maar voorzichtig aan te denken. Volgens Niessen is het te onzeker wanneer dit zou zijn. En áls zij dan weer open mogen, staan de volgende problemen al voor de deur, vertelt Niessen. "Ik denk dat als dit nog lang volhoudt, wij de muzikanten niet meer kunnen betalen. Dat zou problematisch zijn, want dan valt de kern van ons bedrijf weg."

't Oude Pothuys biedt een podium voor jonge, beginnende muzikanten, maar ook voor oude rotten in het vak. Nu het muziekcafé dicht is, vallen voor de artiesten de optredens weg. Niessen: "Een hoop muzikanten spelen tijdens de livestreams. Voor de rest is er natuurlijk niets aan optredens. Sommige storten zich op het maken van muziek, maar de inspiratie is ook verdwenen. Het is sappelen voor ze."Muzieknummer

Muzikant Alex Siegers is een doorgewinterde gast bij 't Oude Pothuys. Al 27 jaar speelt hij op het muziekpodium. Tijdens de eerste lockdown schreef hij speciaal voor 't Oude Pothuys een nummer om ze een steuntje in de rug te geven. "Het café is onderdeel van mij", vertelt hij. "Als 't Oude Pothuys geraakt wordt, raakt het ook mij. Het is vanzelfsprekend dat ik in deze situatie een nummer voor ze schrijf."

Nu Alex niet meer kan optreden, valt zijn belangrijkste inkomstenbron weg. "Er is weinig te spelen. Naast de optredens geef ik ook muziekworkshops op scholen. Dat is ook niet meer. Er blijft financieel weinig over", vertelt hij.Cultuur

"Je moet proberen 't Oude Pothuys open te houden", vindt Alex. "Als dit verdwijnt, valt ook het podium van muziekliefhebbend en muziekspelend Utrecht weg." Ook manager Niessen moet er niet aan denken dat dit het einde van 't Pothuys zou betekenen. Volgens hem ademt het monumentale pand geschiedenis en is het café uniek, ook op gebied van muziek. "Het zou verschrikkelijk zijn, omdat een mooi stukje cultuur verloren gaat. Dat zou mijn hart breken."

"Het is een unieke plek in Utrecht. Het is een broedplaats voor jonge artiesten en een pleisterplaats voor oudere muzikanten. Als je iets met muziek wilt doen, kom je niet onder 't Pothuys uit."

Vrachtwagenchauffeur geplaagd door schuldgevoel na dodelijk ongeluk De Meern
DE MEERN/LEUSDEN - Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 240 uur tegen een vrachtwagenchauffeur uit Leusden die ruim twee jaar geleden een dodelijk ongeluk veroorzaakte in De Meern. Als de man weer de fout ingaat, zou hij een rijverbod van twee jaar moeten krijgen.

De chauffeur reed op 30 oktober 2018 zonder ontheffing op busbaan Rijnvliet. Bij een kruispunt bij het Strijkviertel reed hij door rood. Een bestelwagen die van rechts kwam en groen licht had, werd vol geraakt. De bestuurder van de bestelbus, een 51-jarige Utrechter, kwam daarbij om het leven.Berouw

De 39-jarige vrachtwagenchauffeur toonde veel berouw in de rechtszaal en gaf eerlijk toe dat hij grote fouten had gemaakt. Hij werkt nota bene voor een bedrijf dat zich bezighoudt met veiligheid op de weg, onder meer door het plaatsen van waarschuwingsborden op plaatsen waar aan de weg wordt gewerkt. Toen het ongeluk gebeurde was hij met zijn vrachtwagen, met zwaar beladen aanhanger, op de terugweg naar het bedrijf.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1352237928408342528]

De chauffeur was per ongeluk op busbaan Rijnvliet terechtgekomen. Om een verkeersopstopping te vermijden was hij achter een collega aangereden, maar hij kende de weg niet. Hij raakte gedesoriënteerd en had niet in de gaten dat hij een kruispunt naderde en dat het licht op rood stond. Ook zijn bijrijder had dat niet gezien. Toen hij zag dat het misging, probeerde hij nog te remmen en uit te wijken, maar dat was te laat.

[Quote:Verdachte chauffeur in rechtszaal|Voor blijft mijn hele leven de vraag, was het voor mij anders geweest als hij een gordel had omgehad. Nu heb ik iemand doodgereden.]

Geen veiligheidsgordel

Vanuit zijn cabine zag de Leusdenaar direct al dat de bestuurder van de bestelbus er slecht aan toe was. De man werd naar ziekenhuis gebracht, maar overleed korte tijd later aan zwaar hersenletsel. Het slachtoffer bleek zijn autogordel niet om te hebben, waardoor de veroorzaker van het ongeluk zich tot op de dag van vandaag afvraagt of de man het had overleefd als hij wel een gordel had gedragen.

De rechters en de officier van justitie vroegen de chauffeur herhaaldelijk hoe het kwam dat hij het rode licht niet had gezien. Hij kon daar geen duidelijk antwoord op geven. Het was een lange stressvolle werkdag geweest en het was regenachtig en schemerig toen het ongeluk kort na 17 uur gebeurde. Ook dacht hij dat zijn bedrijf een ontheffing had voor rijden op de busbaan, maar dat geldt alleen tijdens werkzaamheden aan de weg.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1352240613303980034]

Alleen maar verliezers

Volgens de officier van justitie zijn er alleen maar verliezers in deze zaak. De verdachte had moeten weten dat hij niet op de busbaan mocht rijden. Een beroepschauffeur moet oplettend zijn en continue de verkeersituatie in de gaten houden, stelde zij. Volgens het OM is er spraken van aanmerkelijke schuld; de lichtste vorm van verkeersmisdrijven.

Om te voorkomen dat de man zijn baan kwijtraakt en zijn gezin in financiële problemen komt eist het OM een geheel voorwaardelijke rijontzegging van twee jaar met een lange proeftijd van drie jaar. Daarnaast zou hij een taakstraf van 240 moeten uitvoeren.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1352246378999767042]

Onderzoek afgewezen

De advocaat van de Leusdenaar kon zich wel vinden in de eis van het OM, maar vindt eigenlijk dat zijn cliënt vrijgesproken moet worden van het veroorzaken van het dodelijke ongeval. De verdediging had eerder aan de rechtbank gevraagd om te laten onderzoeken of het slachtoffer de aanrijding had overleefd als hij een gordel had gedragen, maar dat verzoek werd destijds afgewezen.

Tijdens de zitting bleek dat de chauffeur nog altijd wordt geplaagd door schuldgevoelens. Hij heeft na het ongeluk met de zoon van het zeer gelovige slachtoffer gesproken, die zei dat de familie hem vergeeft. De nabestaanden waren niet aanwezig bij de rechtszaak. Zijn werkgever is de chauffeur na het ongeluk ook blijven steunen en was ook in de rechtszaal aanwezig.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1352248527867535360]
Vermoeide fractievoorzitter GroenLinks Houten legt taken voorlopig neer
HOUTEN - GroenLinks-fractievoorzitter Tijm Corporaal in Houten legt tijdelijk zijn functie in de gemeentepolitiek neer. De gemeenteraad van Houten draait op dit moment overuren en de langdurige inspanning lijkt zijn tol te hebben geëist. Voorlopig neemt vice-fractievoorzitter David Jimmink de taken van Corporaal waar.

Corporaal liet gisteren via Twitter al weten dat de afgelopen weken hem zwaar vielen. "Nog nooit was ik twee weken achter elkaar zo druk. Ik heb letterlijk 14 dagen achter elkaar 18 uur per dag gewerkt en was nauwelijks buiten", schreef hij. Telefoontjes worden inmiddels beantwoord door een familielid dat aangeeft dat Corporaal verschijnselen heeft van oververmoeidheid.

[Tweet:https://twitter.com/tijmmm/status/1351785659887968256]

Ook andere fractieleden van GroenLinks voelen de druk, geeft raadslid Jimmink aan RTV Utrecht aan. "Het is pittig voor ons allemaal." Jimmink wil niet te lang ingaan op geruchten dat de laatste dagen de emoties binnen de partij hoog zijn opgelopen. "Rust is nu belangrijk. Over een paar weken gaan we praten over of en hoe Tijm zijn raadswerk weer wil oppakken."

In de raad van Houten wordt deze week intensief gesproken over onder meer woningbouw in het noordwesten van de gemeente. Daar bestaat veel weerstand tegen en ook de nabijheid van de A27 gooit roet in het eten. Na twee aaneensluitende vergaderingen op dinsdag- en woensdagavond wordt vanavond gestemd over liefst 75 moties en amendementen. Jimmink verwacht dat de afwezigheid van Corporaal geen problemen voor de stemverhoudingen zal opleveren.

Volgens de lokale krant 't Groentje ziet het er naar uit dat er toch minder huizen komen in Houten-Noordwest en komt de oostkant van de gemeente steeds meer in beeld als alternatieve bouwlocatie. De noordwestkant van Houten zou meer geschikt zijn voor sport en recreatie.

Het definitieve besluit over de Ruimtelijke Koers valt overigens pas na de uitslag van een raadgevend referendum op 17 maart, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Een groep inwoners zamelde daarvoor duizenden handtekeningen in. Ze vrezen dat de bouwplannen het dorpse karakter van Houten zullen aantasten.LEES OOK
Houtense hasjdealer opnieuw een jaar de cel in: 'Beetje overdreven'
HOUTEN - De de 29-jarige I. van D. moet opnieuw een jaar de cel in vanwege het dealen in softdrugs. De hasjdealer uit Houten pleegde de strafbare feiten toen hij nog in zijn proeftijd zat vanwege een vorig misdrijf, het verhandelen van softdrugs en harddrugs. De rechter gaat in deze beslissing mee in de eis van het Openbaar Ministerie.

Eerder zei Van D. al wat hij van de strafeis vond. "Een jaar cel, da's wel pittig voor wiet. Ik vind het wel een beetje overdreven." De rechter was het daar duidelijk niet mee eens. Van D. werkte samen met twee anderen en werd als de leider van een crimineel samenwerkingsverband beschouwd. Bovendien zat de Houtenaar nog in zijn proeftijd toen hij de strafbare feiten pleegde. Allemaal verzwarende omstandigheden, volgens de rechter.

Van D. heeft al zo'n vier maanden in voorarrest gezeten, die tijd wordt op de gevangenisstraf in mindering gebracht.

Valse melding van overval in Overvecht, hulpdiensten rukken voor niets uit
UTRECHT - In de Utrechtse wijk Overvecht zijn de hulpdiensten vanmiddag in actie gekomen na de melding van een woningoverval. Omdat er geschoten zou zijn, werden meerdere politieauto's, ambulances en een traumahelikopter ingezet. Maar achteraf bleek dat het om een valse melding ging.

De agenten troffen in het huis aan de Oranjerivierdreef namelijk helemaal geen slachtoffer aan. Ook waren er geen sporen die zouden kunnen duiden op een schietpartij. De politie besloot daarop de melder van de overval terug te bellen, maar die zei geen 1-1-2 te hebben gebeld. Daarop concludeerde de politie dat er sprake was van een nepmelding.

De politie noemt het valse telefoontje tegen RTV Utrecht "kwalijk", omdat de forse inzet van hulpdiensten dus voor niks is geweest.

Kamermeerderheid voor avondklok vanaf 21.00 uur
PROVINCIE UTRECHT - Er moet nog over gestemd worden, maar een meerderheid in de Tweede Kamer is voor een avondklok vanaf 21.00 uur. Het kabinet wilde de avondklok eigenlijk om 20.30 uur laten ingaan.

In elk geval VVD, CDA, ChristenUnie, SP, D66 en 50PLUS kunnen leven met een avondklok vanaf 21.00 uur. Ook GroenLinks en PvdA zijn niet principieel tegen, maar willen zich van de noodzaak laten overtuigen door het kabinet. Een half uur later is voor hen niet het doorslaggevende argument. Het debat is nog bezig. De Kamer zal later stemmen over de moties.Persconferentie

Gisteren gaven demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge een persconferentie, waarin ze aankondigden een avonklok te willen instellen. Omdat het zo'n ingrijpende maatregel is, wilden ze dat niet doen zonder mandaat van de Tweede Kamer. Daarom is er vandaag een debat.Kritiek

Er wordt nog hevig gedebatteerd in de Tweede kamer. De fractie van regeringspartij D66 wilde een avondklok vanaf 21.30 uur, zodat er 's avonds bijvoorbeeld nog gesport kan worden. Volgens de democraten kan de maatregel dan bovendien op meer steun rekenen in de maatschappij.

Het antwoord van demissionair minister-president Rutte luidde dat de avondklok tussen 20.00 uur en 21.00 uur moet ingaan, omwille van de effectiviteit. De middenweg lijkt nu gevonden te zijn met het tijdstip van 21.00 uur.

Veel fietsen gestolen in Leidsche Rijn, verdachte opgepakt dankzij lokfiets
UTRECHT - In Leidsche Rijn worden de laatste tijd steeds vaker fietsen gestolen. Vooral in Leidsche Rijn Centrum, bij de treinstations en bij het St. Antonius Ziekenhuis is het vaak raak. De dieven hebben het met name gemunt op elektrische fietsen.

De politie heeft een lokfiets neergezet, met resultaat. Een 44-jarige man uit Utrecht probeerde die te stelen. Hij is aangehouden en inmiddels gelinkt aan tenminste zes diefstallen. De man moet zich binnenkort verantwoorden voor de rechter.

In een bericht op Instagram vraagt de politie mensen om alert te zijn. Bewoners van Leidsche Rijn die verdachte figuren zien rond fietsenstallingen, moeten direct 1-1-2 bellen.

[Instagram:https://www.instagram.com/p/CKTv8H8lTNy/]
Brandweer haalt zwaargewonde bestuurder uit auto na ongeluk in Soest
SOEST - Bij een ernstig verkeersongeluk in Soest is één persoon zwaargewond geraakt. Op de Biltseweg zijn een personenauto en een vrachtwagen frontaal met elkaar gebotst.

De brandweer heeft de beknelde bestuurder uit het autowrak gehaald. Het slachtoffer is daarna onder begeleiding van een trauma-arts naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de truck is met de schrik vrijgekomen.

Het ongeluk gebeurde op de provinciale weg, de N234, tussen Koningsweg en de Wieksloterweg. De weg is in beide richtingen afgesloten voor verkeer omdat de politie onderzoek doet naar de toedracht van het ongeluk.

Uitvaartbranche wil duidelijkheid over regels avondklok: 'Mensen zitten al in de emotie'
PROVINCIE UTRECHT - Uitvaartondernemers maken zich op voor nieuwe coronamaatregelen. Vanaf maandag mogen er nog maar vijftig mensen aanwezig zijn, maar dat kan de branche wel organiseren. Er zijn vooral zorgen om de avondklok die waarschijnlijk zaterdag van kracht wordt. Martin Hendericks van het Uitvaarhuis Vianen heeft er haast slapeloze nachten van. "We voelen weer de kriebels zoals in maart vorig jaar: help, wat gaat hier gebeuren£"

Vooralsnog meldt de Rijksoverheid alleen dat mensen die onderweg zijn naar een uitvaart dit moeten kunnen aantonen, maar er zijn nog veel meer situaties te bedenken die lastig zijn met een avondklok, stelt Hendericks. "We zijn een 24-uursbedrijf en kunnen elk moment gebeld worden dat er iemand is overleden. Wat doen we straks na half negen als we een melding krijgen£ Mogen nabestaanden nog in onze 24-uurskamer komen£ Mag je naar een verzorgingshuis toe£"

De site van de Rijksoverheid geeft vooralsnog geen antwoord op de vragen van Hendericks. "Het is wel echt belangrijk dat dit gaat gebeuren. Natuurlijk moet het virus worden teruggedrongen, maar wij willen ook graag duidelijke communicatie. Dit zorgt voor stress bij nabestaanden en uitvaartondernemers. We willen dat mensen gewoon veilig naar hun overleden vader, moeder of kind kunnen. Je zit al met veel emoties en in die emoties moet je dan nog van alles gaan uitleggen aan mensen."

Het maximum aantal personen dat bij een uitvaartplechtigheid en nazit aanwezig mag zijn, wordt met ingang van maandag teruggebracht tot 50. Dat is exclusief kinderen tot en met 12 jaar en medewerkers. Mogelijk gaat er dus met ingang van zaterdag een avondklok gelden van 20.30 tot 4.30 uur. Hierover neemt de Tweede Kamer vandaag een besluit.

[Audio:2790455|Interview met Martin Hendericks van Uitvaarthuis Vianen]

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Tiener met keukenmes op zak aangehouden in Ondiep
UTRECHT - De politie in Utrecht heeft een jongen van 14 aangehouden die een mes op zak liep.

Hij kwam in beeld na een melding over vandalisme door een groep jongeren in Ondiep. Bij het fouilleren vonden agenten het keukenmes in zijn rugzak. Ernstig genoeg om hem over te dragen aan justitie.

"Helaas treffen we dit soort zaken steeds vaker aan. Ouders pas alstublieft goed op welke spullen uw kind meeneemt uit de keuken!", aldus de wijkagent.

Nieuwegeinse chauffeurs klaar met overvolle vrachtwagenparkeerplaatsen
NIEUWEGEIN - De vrachtwagenparkeerplaatsen in Nieuwegein zijn nog altijd overvol. Vooral rond etenstijd zoeken chauffeurs zich suf naar een vrije plek. Vanavond praat de Nieuwegeinse politiek over een oplossing. Eindelijk, kunnen we wel zeggen, want de problemen spelen al jaren.

[Video:2788155|Nieuwegeinse chauffeurs klaar met overvolle vrachtwagenparkeerplaatsen]

'Weer geen plek'

"Gisteren kon ik weer geen plek vinden", vertelt de Nieuwegeinse chauffeur Remco Kompier. Hij rijdt met een dubbele oplegger. "Dan is het puzzelen." Irritant, noemt zijn vakgenoot Lars Coret de parkeerproblemen. "Bij thuiskomst is het altijd feest en afwachten of je je auto kwijt kunt."

De vrachtwagenparkeerplaatsen aan de Montageweg en de Structuurbaan zijn oorspronkelijk bedoeld voor chauffeurs die in Nieuwegein wonen, omdat trucks niet in de woonwijken mogen staan. "Zorg dan ook dat wij hier kunnen parkeren", zegt Kompier.

[Quote:Jacqueline Verbeek, raadslid ieders Belang|Er lagen uitwerpselen van mensen in de bosjes, wc-papier hing in de takken.]

De parkeerplaatsen zijn vrij toegankelijk. Ze staan dan ook regelmatig vol met busjes van pakketbezorgers en vrachtwagens van bedrijven uit de buurt, die de terreinen gebruiken als gratis stalling. Dat is niet de bedoeling, zei wethouder John van Engelen meer dan een jaar geleden al.Gestolen diesel

Het gebrek aan parkeerplek is niet het enige probleem wat speelt. Dieven stelen 's nachts regelmatig spanbanden en diesel uit tanks van geparkeerde vrachtwagens. "Mij is het ook gebeurd. Ik had gelukkig nog reservediesel bij me, maar andere jongens moesten iemand bellen", vertelt Coret.

De parkeerterreinen zijn bovendien vaak vervuild. "Er lagen uitwerpselen van mensen in de bosjes, wc-papier hing in de takken. Het stonk", omschrijft het Nieuwegeinse raadslid Jacqueline Verbeek van de partij ieders Belang. Onlangs is er schoongemaakt.

[Image:2790000|Chauffeur Lars nam deze foto van puin op het parkeerterrein aan de Structuurbaan]

Het raadslid komt al jaren voor de chauffeurs op. Volgens haar is de oplossing voor de parkeerproblemen 'echt niet zo moeilijk'. Ze pleit voor beugels op een paar parkeerplekken. "Je zet een hekje neer en geeft de Nieuwegeinse chauffeurs een sleutel of vergunning. Probleem opgelost!"

[Quote:Remco Kompier, Nieuwegeinse vrachtwagenchauffeur|Het lijkt alsof je tegen dovemansoren praat.]

"Ik snap niet waarom het zo lang moet duren", vervolgt ze. De chauffeurs sluiten zich daarbij aan. "Het lijkt alsof je tegen dovemansoren praat", aldus Remco Kompier, die naar eigen zeggen al meer dan vijf jaar aan het 'touwtrekken' is met de gemeente.Oude schoolbus weg

De gemeente kwam eerder wel in actie. Zo zijn de parkeerterreinen 'opgeschoond' door bijvoorbeeld het weghalen van caravans en een oude schoolbus. Ook ging de gemeente in gesprek met een Nieuwegeins bedrijf dat soms meer dan tien vrachtwagens tegelijk stalde. Maar waar het ene bedrijf vertrok, kwam het andere terug.

Op verzoek van een unaniem aangenomen motie van ieders Belang liet de gemeente in de herfst van 2020 een onderzoek uitvoeren naar het gebruik van de parkeerplaatsen. Uit tellingen blijkt inmiddels dat het inderdaad druk is op de twee vrachtwagenparkeerplaatsen in Nieuwegein.

[Image:2789998|De vrachtwagenterreinen in Nieuwegein zijn vaak volledig bezet.][Quote:Uit een onderzoek|Met name op vrijdag en zaterdag ligt de parkeerdruk erg hoog: ruim boven de honderd procent.]

Onderzoek wijst uit: het is druk

"Met name op vrijdag en zaterdag ligt de parkeerdruk erg hoog: ruim boven de honderd procent. Dit geeft aan dat naast een volledige bezetting van de parkeerplaatsen ook fout wordt geparkeerd op de rijbaan, in de berm of met meerdere voertuigen op één parkeerplaats", valt te lezen.

Onderzoekers doen in het rapport aanbevelingen als het instellen van gecontroleerde toegang door bijvoorbeeld het neerzetten van een slagboom. Zo kunnen vrachtwagens van Nieuwegeinse bedrijven - die hun vrachtwagens op eigen terrein moeten neerzetten - worden geweerd.

Vanavond gaan lokale politici in debat over de uitkomsten van het onderzoek en de mogelijke oplossingen. Het college komt vervolgens met een voorstel om bepaalde oplossingen ook daadwerkelijk te gaan uitvoeren. De raad moet daar dan nog wel over stemmen.

DENK beschuldigt PVV van NSB-sympathieën in debat over Joodse compensatie
UTRECHT - Wat een waardig moment in de Utrechtse gemeenteraad had moeten worden over een pijnlijk moment in de Utrechtse geschiedenis, eindigde in een ordinair politiek straatgevecht. De Utrechtse gemeenteraad beslist vandaag over een voorstel om diepe spijt te betuigen over het lot van de Joodse gemeenschap in Utrecht, die na de oorlog kil en zakelijk werd benaderd. DENK kaapte dat moment om aandacht te vragen voor het slavernijverleden van de stad, tot ongenoegen van andere partijen.

Utrecht kende voor de oorlog een kleine Joodse gemeenschap van circa 1600 mensen. Het grootste deel daarvan overleefde de oorlog niet. Ze werden afgevoerd naar concentratiekampen, waar ze werden vermoord. Slechts 400 Joden keerden na de oorlog terug in de stad. Hen wachtte echter een zakelijk en kil onthaal.Geen hulp en compassie

Een recent onderzoek kon niet aantonen dat Joden - zoals in andere steden wel gebeurde - achterstallige belastingen moesten betalen. Maar wel stelde de commissie vast dat een Joodse familie moest opdraaien voor de kosten die de gemeente op eigen initiatief had gemaakt om een gevorderd huis op te knappen. En vast staat dat de terugkerende Joden in de stad niet de hulp en compassie kregen die zou passen bij het leed dat ze was aangedaan.

Lees ook: Utrecht betuigt spijt voor kille ontvangst Joodse inwoners na WO2: 'Mijn familie was alles kwijt'

Daarom zou de gemeenteraad vandaag een voorstel aannemen, waarbij de gemeente Utrecht diepe spijt zou betuigen. Daarnaast wordt er een bedrag van 300.000 euro ter beschikking gesteld aan de Joodse gemeenschap "als gebaar voor het leed dat hen in de naoorlogse periode door de gemeente Utrecht is aangedaan".Symbolisch moment

Het was de bedoeling dat PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth kort het woord zou nemen en dat de raad eensgezind het voorstel zou steunen. De bedoeling was dat het meer een symbolisch moment zou zijn, dan een echt debat. DENK-raadslid Ismail el Abassi dacht daar echter anders over. Hij vroeg het woord, voor de PvdA.

El Abassi betoogde dat hij het vreselijk vindt wat de Joden is aangedaan in de oorlog, maar hij wilde van de gelegenheid gebruik maken de raad te vragen een onderzoek te starten naar de rol van de stad tijdens de Gouden Eeuw, met betrekking tot slaven. Ook wil hij dat de Roma en Sinti gecompenseerd zouden kunnen worden; ook zij waren slachtoffer van de nazi's.NSB-sympathieën

Het leidde tot groot ongenoegen in de raad. De meeste fracties kozen ervoor om te zwijgen. De PVV deed dat niet. DENK en de PVV zijn in de raad gekende kemphanen. Het debatje dat vervolgens door Henk van Deùn werd aangekaart ontspoorde volledig, waarbij El Abassi de beschuldiging aan het adres van Van Deùn uitte dat hij en zijn partij NSB-sympathieën hebben.

Burgmeester Sharon Dijksma was zichtbaar geïrriteerd door de actie van DENK. "U doet geen recht aan de waardigheid van dit moment, en daar wringt de schoen," zei de burgemeester tijdens het debat in de richting van DENK. "U moet dit moment niet belasten met een politieke discussie en dat doet u wel."

[Tweet:https://twitter.com/jwijmenga/status/1352186738094047232]

LEES OOK
Amersfoorter (19) hoeft niet terug de cel in na gewelddadige afpersingspoging
SOEST/AMERSFOORT - Een 19-jarige Amersfoorter die wordt verdacht van een gewelddadige afpersingspoging, hoeft niet terug naar de gevangenis. De rechtbank in Utrecht heeft hem veroordeeld tot 76 dagen jeugddetentie, maar die periode heeft hij al in voorarrest gezeten. Hij moet het slachtoffer, een jongen uit Soest, wel een schadevergoeding betalen van 550 euro.

De rechtbank vindt bewezen dat de Amersfoorter begin oktober samen met een ander met geweld heeft geprobeerd om de Soester te dwingen zijn geld af te geven. Dat gebeurde in de auto en op een picknickplaats in het bos. Hij werd door het Openbaar Ministerie ook verdacht van diefstal met geweld, maar rechtbank sprak hem daarvan vrij. Het is niet bewezen dat er daadwerkelijk iets van het slachtoffer is gestolen.Klappen en schoppen

De Amersfoorter en zijn vriend hebben grof geweld gebruikt en een mes getoond om het slachtoffer, die hasj van hem wilde kopen, te dwingen zijn geld af te geven. Door de klappen en schoppen heeft de jongen zelfs een paar seconden het bewustzijn verloren en raakte hij gewond. Dit zal volgens de rechtbank een enorme impact hebben gehad op de jongen en op een vriend die getuige was van de mishandeling.

De officier van justitie eiste naast jeugddetentie ook een taakstraf voor de Amersfoorter. De rechtbank ging daar niet in mee, omdat het bij een afpersingspoging is gebleven en de jonge verdachte zich in verband met een eerdere veroordeling moet laten behandelen. Het is in zijn belang en dat van de samenleving dat hij daar zo snel mogelijk mee begint, vindt de rechtbank. Dat zal worden doorkruist als hij terug de cel in moet.

De verdachte en het OM hebben twee weken de gelegenheid om tegen het vonnis in hoger beroep te gaan.

Avondklok zet extra druk op families en gezinnen: 'Draak van een maatregel'
PROVINCIE UTRECHT/DRIEBERGEN-RIJSENBURG - "Een draak van een maatregel", noemt familiepsycholoog Dave Niks uit Driebergen de avondklok die het kabinet deze week nog wil invoeren om het aantal coronabesmettingen verder in te perken. Het zal een extra belasting betekenen voor gezinnen en families die toch al onder druk staan.

[Image:2790516|Familiepsycholoog Dave Niks met zijn kinderen.]

Of het door de avondklok drukker zal worden in zijn praktijk weet Niks nog niet. "Maar het zal hoe dan ook voor half negen 's avonds moeten plaatsvinden", zei hij vanmorgen op Radio M Utrecht. "Dat wordt nog wat."Voor hun kiezen

"Je voelde die avondklok al van verre aankomen dat het een keer komt en nu komt het heel dichtbij", aldus Niks. "Het is een draak van een maatregel, als je ziet wat families en gezinnen al voor hun kiezen hebben gehad. Het is weer een extra beperking van je vrijheid, en dat is ook logisch, maar je moet wéér in een beperkte tijd gaan nadenken hoe je het met elkaar gaat doen."

Een familiepsycholoog bespreekt met familieleden hoe je omgaat met de dingen waar je geen invloed op hebt, maar waar je toch wat mee moet, legt Niks uit. "Daar zijn de coronamaatregelen toch wel een heel goed voorbeeld van."

Lees ook: Wat mag nu wel en niet tijdens de avondklok£ 8 vragen én antwoordenSociale wezens

Niks deelt het gevoel van veel psychologen die zich zorgen maken over de mentale veerkracht van mensen na zoveel maanden coronacrisis. "We zijn sociale wezens. Als mensen willen we met elkaar dingen doen, aan elkaar zitten, bezig zijn met elkaar. Dat mogen we nu al heel lang niet, of heel beperkt; dan weer een beetje wel en een beetje niet. En de onduidelijkheid erover speelt ook mee. Op een gegeven moment is de rek er een keer uit."

[Audio:2790458|Familiepsycholoog Dave Niks op Radio M Utrecht]

Mensen hebben perspectief nodig, vindt Niks. "We hebben al vaker gehoord dat we nog even door de zure appel heen moeten bijten. Als je niet weet wanneer het eindigt, en wanneer je weer iets mag, dan word je daar bijna moedeloos van."Tweespalt in families

Meer duidelijkheid over waarom maatregelen worden ingevoerd zou de situatie volgens Niks kunnen verlichten. "De logica is er voor sommige mensen niet. Nu mag je nog met zijn tweeën naar iemand toe, straks moet je alleen. Dat zorgt voor tweespalt binnen families: wie mag er wel en wie niet£"

"En wat is nu eigenlijk het verschil tussen een of twee bezoekers£", vraagt Niks zich af. "Ja, dat is de helft, maar gevoelsmatig zou je dan zeggen: als het dan toch op slot moet, gooi het dan echt op slot. Maar de lijst met uitzonderingen groeit alleen maar. Dus met de avondklok gaan we straks maar de hond van de buurman lenen, want dan mag je naar buiten. Het wordt er niet helderder op."

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Voedselbank: pas op voor nepcollectanten
UTRECHTSE HEUVELRUG - Voedselbank Heuvelrug waarschuwt voor oplichters. In Driebergen zijn dinsdag nepcollectanten actief geweest in de omgeving van de Parklaan.

Dit gebeurt vaker in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waarschuwt de voedselbank. "Wij collecteren nooit aan huis. Dus als er personen met die vraag bij u aanbellen, geeft ze dan geen geld en meld het bij de politie."

"Bel ons, we komen er graag voor", vult de wijkagent aan.

[Tweet:https://twitter.com/PolDoornMaarn/status/1352153617487327233]
Politie loert met succes op drugsdealers in Lombok
UTRECHT - In de Utrechtse wijk Lombok is gisteravond een drugsdealer aangehouden.

Agenten gingen actief op zoek en kregen al snel een handelaar in de smiezen. De dealer had niet in de gaten dat hij werd beloerd en ging rustig aan het werk. Hij werd op heterdaad aangehouden. De dealer had verdovende middelen bij zich en behoorlijk wat cash, laat een wijkagent weten.

Het is de derde drugsdealer die deze maand is aangehouden in Lombok.

Nijntje-plagiaat knaagt: snavels op Dick Bruna-creatie
UTRECHT - De Chinese kunstenaar Feng Feng heeft Dick Bruna's Nijntje voorzien van snavels. Hij wordt nu beschuldigd van plagiaat, onder meer door uitgeverij Mercis.

In de Chinese stad Guangzhou loopt een tentoonstelling van Feng Feng. De kunstenaar vindt dat hij niets verkeerd doet. Volgens hem horen "commerciële symbolen tot publieke kennis en informatie". Ook werkt hij naar eigen zeggen al decennia met het concept konijn-eend, een optische illusie die op een eend of konijn lijkt, afhankelijk van hoe je het beeld draait.

[Tweet:https://twitter.com/rachel_cheung1/status/1351068341830623236]

Uitgeverij Mercis, die het beeld van Nijntje beheert, is ontstemd. "Dit is véél meer dan 'geïnspireerd door'", zegt directeur Marja Kerkhof in De Gelderlander. "Het zijn gewoon exact dezelfde illustraties, alleen heeft Nijntje een eendenbek. Dat deze meneer ook nog een hele tentoonstelling heeft opgezet, gaat ons echt te ver."

Mercis heeft inmiddels een brief gestuurd aan de kunstenaar, waarin hij wordt geattendeerd op het plagiaat.

Doodstil in Utrechtse binnenstad, ook zonder avondklok
UTRECHT - Als de Tweede Kamer vandaag instemt, gaat zaterdag de avondklok in. Waarschijnlijk mag je dan tussen half negen 's avonds en half vijf 's ochtends niet op straat komen.

Verslaggever Peter Huting ging in Utrecht op pad met de boa's Pammy en Addie. Hij zag dat het normaal zo bruisende centrum vannacht doodstil was. Ook zonder avondklok.

[Video:2789884|Op pad met boa's Pammy en Addie in de Utrechtse binnenstad]

Of ze een rol zullen spelen bij de handhaving van de avondklok weten Pammy en Addie nog niet, maar ze staan paraat. "We hebben het tot nu toe ook gedaan met de tools die we hebben. Dus als we daarvoor gevraagd worden, gaan we dat doen."

Normaal is het levendig en gezellig tijdens hun nachtdiensten. "Het is dan een plezier om te werken", zegt Addie. Nu is het al maanden heel anders. "Dit is echt een heel moeilijke periode voor mensen en wij staan er als handhavers tussenin."

Pamela heeft tijdens de coronacrisis nog geen boete uitgeschreven. Een strenge waarschuwing heeft bijna altijd gewenst effect. "We merken wel dat mensen het steeds meer zat worden. Soms krijgen wij dan de volle laag als boa's. Het jammer, maar het is helaas niet anders."

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Grote zorgen om mogelijke azc-locaties in Vijfheerenlanden: 'Dit is een mokerslag'
VIJFHEERENLANDEN - Inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden zijn ongerust over een onderzoek naar mogelijke opvanglocaties voor asielzoekers en statushouders in de gemeente.

Eind vorig jaar deed het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een oproep aan alle gemeenten omdat er dringend extra opvangplekken nodig zijn. In de provincie Utrecht moeten op korte termijn 417 tijdelijke opvangplekken komen. Als er geen gehoor gegeven wordt aan de oproep kan het zijn dat er crisisopvanglocaties worden aangewezen.Hard nodig

"De extra opvangplekken zijn nodig door verschillende redenen", vertelt de woordvoerder van het COA. De doorstroming van statushouders naar gemeenten stokten, waardoor meer plekken in de opvanglocaties nodig blijven. Ook de vertraging bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst om mensen in procedure te nemen is een oorzaak voor het opvangtekort.

"En ook lopen in het land overeenkomsten wat betreft opvang van asielzoekers af. Daar verliezen we veel plekken", aldus Edward Ernst van het COA. Eind 2019 deed het COA landelijk al een oproep voor 5000 extra opvangplekken. Volgens een woordvoerder zijn er sindsdien nog niet veel concrete nieuwe locaties geopend.Drie locaties

De gemeente Vijfheerenlanden wil gehoor geven aan de oproep van het COA en heeft een inventarisatie naar locaties gedaan. Daarbij zijn drie plekken naar voren gekomen en de gemeente heeft begin van deze week alle direct omwonenden per brief hiervan op de hoogte gesteld. De brief zorgde direct voor veel zorgen bij de bewoners.

De locaties die naar voren zijn gekomen zijn een leegstaand pand aan de Energieweg in Meerkerk, een locatie aan de Ir. D.S. Tuijnmanweg 2-6 in Vianen en een perceel aan de Parallelweg in Leerdam. Een woordvoerder van de gemeente laat weten de opvang zowel als een kans als een verplichting te zien. "Als er zo'n vraag komt dan moet je je verantwoordelijkheid nemen. We willen ook een sociale gemeente zijn; we willen mensen helpen."

Een van de locaties, de Energieweg 112 in Meerkerk is de oude ambulancepost. Het pand staat leeg en kan ingezet worden als tijdelijke opvanglocatie. Er kunnen ongeveer tien mensen wonen. Maar daarmee is het te klein om aan de COA-voorwaarden te voldoen. Het COA is op zoek naar een plek waar minimaal honderd asielzoekers gehuisvest kunnen worden.

[Image:2788931|Energieweg 112 in Meerkerk]

Volgens de gemeente kan deze locatie een flexibele opvanglocatie voor statushouders zijn. In de hele gemeente Vijfheerenlanden moeten dit jaar 88 statushouders een woning krijgen. In het pand aan de Energieweg zouden statushouders kunnen verblijven tot er een woning voor hen in de gemeente is gevonden.

[Image:2788932|Leegstaand kantoorpand in Vianen]

In Vianen wordt een leegstaand kantoorgebouw aan de Ir. D.S. Tuijnmanweg genoemd. Het pand is alleen geen eigendom van de gemeente of van het COA. Er is dus niet te zeggen of de eigenaar het pand wil verkopen of in te zetten als opvanglocatie.

[Image:2788933|Het perceel aan de noordkant van de Parallelweg in Leerdam]

De derde locatie is een weiland in Leerdam. Ten noorden van de Parallelweg is de grond eigendom van het Rijk. Hier zou een tijdelijke opvang voor asielzoekers gebouwd kunnen worden. Het COA huisvest bij voorkeur minimaal honderd mensen op één locatie. Of een regionale opvanglocatie voor asielzoekers en statushouders. In zo'n regionale locatie huisvest het COA bij voorkeur minimaal driehonderd mensen. Of een flexibele opvang van statushouders.

Vooral inwoners van Leerdam spreken hun zorgen uit. Nadat de brief begin van deze week op de mat viel, is een petitie opgesteld. In twee dagen tijd is die meer dan 1200 keer getekend.Grote zorgen bij bewoners

Ook in de commissievergadering van gisteravond zijn het met name inwoners van Leerdam die hun zorgen uiten. De Leerdamse Alijda Huibers, spreekt namens inwoners van de wijk Ter Leede en Leerdam Noord. Huibers: "Wij zijn onaangenaam verrast over de inhoud van de brief en de korte termijn om spreekrecht aan te vragen." Meerdere Leerdammers geven aan dat ze het gevoel krijgen dat er al beslissing voor een opvanglocatie genomen is. "Temeer omdat er in de brief wordt aangegeven dat de andere twee locaties in Vianen en Meerkerk niet geschikt zijn als opvanglocaties."

Inwoners maken zich ernstige zorgen om de veiligheid voor hun kinderen. Ze verwijzen naar incidenten rondom grote asielzoekerscentra: "Verkrachtingen, aanrandingen, diefstallen en overvallen, geslachtsdelen tonen aan kinderen in speeltuinen tot bier drinken op de oprit van omwonenden", aldus Alijda Huibers.

Rocky van Genderen uit Leerdam is geschrokken van de brief van de gemeente: "Na de bekendmaking van de schadeclaim van Niemans Beton noemde de burgemeester dit een 'mokerslag'. Maar de brief die wij deze week kregen voelde voor de bewoners als een 'mokerslag'." Hij geeft aan dat de gemeente de inwoners weinig tijd heeft gegeven om zich voor te bereiden. Ook heeft hij vragen over mogelijke waardedaling en verkoopbaarheid van de woningen als er een asielzoekerscentrum in de buurt wordt geplaatst.

Klaas Vervloet uit Leerdam zegt te spreken namens minimaal zestig gezinnen. Hij geeft aan dat de inwoners opvang van asielzoekers op kleine schaal al beter kunnen begrijpen: "Wij snappen de opvang van vijf of zes gezinnen op één locatie. Maar niet op één locatie opvang grootschalig aanpakken. Binnen de gemeente kleine groepen mensen opvangen is acceptabel voor de inwoners."Woningtekort

Ook de 88 statushouders die de gemeente Vijfheerenlanden dit jaar moet huisvesten baart de inspreker zorgen. Huibers: "Hoe wil de gemeente de statushouders een woning bieden binnen het huidige woningtekort voor de eigen inwoners van Leerdam en omliggende kernen."

De bewoners vinden een AZC waar mogelijk 500 mensen worden opgevangen aan de Parallelweg in Leerdam niet wenselijk. "Wij hopen dat wij in het verdere proces nauw betrokken worden en dat er aandacht komt voor zorgvuldige en tijdige communicatie."

Wethouder Cees Taal benadrukt de opdracht die er ligt van de provincie Utrecht; "die we met alle gemeenten zullen moeten oplossen. Iedere gemeente naar eigen vermogen en draagkracht. En daar staan we als gemeente liever zelf aan het stuur dan dat we ons moeten schikken naar het Rijk en het COA." Daarmee doelt hij op de locaties die de gemeente nu zelf als optie heeft onderzocht.

Hij snapt dat de bewoners de communicatie kortdag vinden, maar geeft aan dat de brief wellicht een paar dagen eerder verstuurd had kunnen worden, maar niet veel eerder. Taal: "Maar eerdere communicatie zou niet tot andere reacties hebben geleid." Hij wil in het proces open en transparant zijn en wil benadrukken dat de bewoners volgens hem in een heel vroeg stadium nu worden meegenomen in het proces. "Er is nog niets beslist" aldus de wethouder.Voorkeur voor kleinschalige opvang

De lokale politici snappen de zorgen van de insprekers. Bijna alle partijen geven aan dat zij willen meedenken in het opvangen van asielzoekers en statushouders, maar dan op kleinschalige opvanglocaties. CDA-raadslid Martine Visser: "We pleiten voor spreiding van statushouders en asielzoekers en voor samenwerking met andere omliggende gemeenten."

John van der Velden van VHL Lokaal stelt: "We zijn tegen grootschalige opvang, dit past niet binnen onze gemeente." En ook de ChristenUnie vindt een lokale aanpak echt nodig. "We hebben een gemeente met veel kleine kernen. We geven de voorkeur aan kleinschalige opvang, op duurzame plekken binnen de bebouwde kom."Telefonisch spreekuur

De gemeente benadrukt dat het om een ideeënfase gaat, maar wil wel verder op zoek naar mogelijkheden. Wethouder Taal: "Als we niets doen, dan ben ik bang dat we en crisisopvang krijgen toegewezen."

"Alle zaken die vanavond zijn gezegd neem ik mee verder in de beoordeling van de panden en plekken die we als suggestie hebben gedaan. En dan gaan we kijken hoe dit wordt aangeboden aan de regio. En op basis van een inventarisatie van mogelijkheden binnen de hele regio zullen gesprekken gevoerd worden met het COA."

De wethouder wil nog verder met inwoners in gesprek. Maandagochtend is een speciaal telefonisch spreekuur ingelast. Wethouder Taal belt vragenstellers dan persoonlijk op.

Viaanse fotograaf wint internationale prijs met bijzondere geboortefoto
VIANEN - Een internationale prijs winnen met een foto gebeurt niet vaak, maar met één foto meerdere prijzen winnen komt al helemaal weinig voor. Toch overkwam het de Viaanse fotograaf Vera Wind. Ze won met deze bijzondere geboortefoto.

[Image:2790327|Met deze bijzondere foto won Vera een internationale prijs.]

Het verhaal achter deze foto is een bijzondere. Moeder Anne en vader Mats bewonderen hun pasgeboren tweeling, die op dat moment voor het eerst uit de couveuse zijn. Tweeling Jet en Pim werden met 34 weken veel te vroeg geboren door een keizersnede. De ouders uit De Meern wilden de geboorte en de bijzondere momenten daarna graag vastgelegd hebben. En dus deed fotograaf Vera uit Vianen dat.Emoties

Moeder Anne: "De aanblik van mijn kinderen in twee gewone bedjes, naast elkaar, maakte veel emotie los. Opluchting, blijdschap, liefde, het gevoel dat de spannendste fase achter ons lag, het kwam allemaal samen. En precies toen maakte Vera deze foto."

Met deze foto won Vera een internationale publieksprijs. Van over de hele wereld sturen (geboorte)fotografen hun mooiste foto's in naar de 'Birth & Beyond Awards'. Een negenkoppige professionele jury beoordeelt deze in verschillende categorieën zoals zwangerschap, geboorte, kraamtijd en het gezinsleven. In december ontving Vera al een juryprijs voor deze foto, maar zoals ze zelf zegt: "Een publieksprijs is wel echt de kers op de taart."Bekroning

Afgelopen week werd bekend dat haar foto door het internationale publiek is verkozen tot mooiste ongeposeerde newbornfoto van 2020 en kwam in de algemene eindstand op de tweede plaats. Het publiek stemde massaal op de foto van Vera.

[Image:2789882|Fotograaf Vera (links) en Anne en Mats (rechts) met de prijswinnende foto]

"Dat voelt voor mij echt als een bekroning op mijn werk", reageert ze. Nadat zij in 2016 zelf haar zoon verloor door een extreme vroeggeboorte is zij zich professioneel bezig gaan houden met fotografie. Haar specialisatie is het vastleggen van nieuw leven en alles wat daarbij komt kijken.

Hoe is het nu met tweeling Pim en Jet£ "Heel goed", reageert moeder Anne. "Ze zijn nu anderhalf jaar oud en groeien als kool!"

Stormschade: boom op rijdende auto in Maarssen en Dorpsstraat in Lage Vuursche versperd
PROVINCIE UTRECHT - De harde wind, waarvoor code geel werd afgekondigd, heeft tot verschillende schademeldingen geleid. Op de weg kunnen gevaarlijke situaties ontstaan door afgewaaide takken, waarschuwt Rijkswaterstaat. De ANWB stelt dat rijden met een aanhanger of een lege vrachtwagen lastig kan zijn.

[Tweet:https://twitter.com/RWSverkeersinfo/status/1352122021480722432]

In Lage Vuursche viel vanmorgen vroeg een grote boom om. De Dorpsstraat raakte daardoor versperd. De brandweer rukte uit om de boom te verwijderen. Ook op andere plekken in Lage Vuursche begaven bomen het. Langs de Hoge Vuurscheweg raakte het veiligheidshek rond Kasteel Drakensteyn van prinses Beatrix beschadigd.

[Kader:Storm Christoph trekt langs de Nederlandse westkust en veroorzaakt zeer zware windstoten. De zwaarste windstoot tot nu toe was 127 kilometer per uur en werd gemeten in IJmuiden. Op de dijk Enkhuizen-Lelystad werd 121 kilometer per uur gemeten, meldt Weeronline.]

Maarssen

Op de Sweserengseweg in Maarssen viel vanmorgen vroeg een boom op een rijdende auto. De inzittenden bleven ongedeerd, maar het voertuig raakte beschadigd. De brandweer kwam ter plaatse om de omgewaaide boom op te ruimen, een berger heeft de auto afgesleept. De politie sloot te weg tijdelijk af voor de hulpverlening.

[Image:2790141]

In Woerden kwamen dakpannen los bij verbouwingen. De gemeente laat weten dat afvalcontainers niet geleegd worden met de bovenlader vanwege de storm.

[Tweet:https://twitter.com/JustinEgberts/status/1352120709640810498]

Ook uit onder meer Eemnes, Veenendaal, Amersfoort en Schoonrewoerd komen stormschademeldingen.

KNVB wil dat avondklok uur later (21.30 uur) ingaat
ZEIST - De KNVB hoopt dat de avondklok een uur later ingaat dan nu gepland. Volgens de voetbalbond is het voor veel mensen niet te doen om nog te sporten als ze al om 20.30 uur thuis moeten zijn. De KNVB doet een oproep aan fractievoorzitters Klaas Dijkhoff (VVD), Lilian Marijnissen (SP), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA) om daar donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer voor te pleiten.

"Wij kunnen uiteraard niet inschatten of een avondklok noodzakelijk is", aldus de KNVB. "Wel weten we 100 procent zeker dat sporten en bewegen noodzakelijk zijn voor de gezondheid en weerstand. Sporten in de buitenlucht is bovendien verantwoord. Amateursporters en vrijwilligers moeten overdag werken of naar school. Daarna kunnen zij pas aan hun gezondheid werken. Met een avondklok die om 20.30 uur ingaat, worden die mogelijkheden nu nóg verder ingeperkt. Dit heeft dus (ook) nadelige gezondheidsconsequenties voor een grote groep mensen. Dat mag niet te lang gaan duren."Ook betaalde voetbal in geding

De KNVB liet verder weten dat er nog geen besluit is genomen of de wedstrijden in het betaalde voetbal de komende weken ook in de avonduren gespeeld worden. Het ministerie van VWS liet weten dat het aan de werkgever is om te bepalen of het strikt noodzakelijk is om 's avonds op pad te gaan. Dat zijn de clubs of de overkoepelende bonden in het geval van de topcompetities.

[Image:2715390|Kunnen avondwedstrijden nog wel gespeeld worden in de eredivisie£]

"We willen het debat in de Tweede Kamer van donderdag afwachten voordat we daar iets over zeggen", aldus een woordvoerder van de KNVB. Aanvankelijk stond het debat woensdag gepland maar op verzoek van D66 en ChristenUnie is dat een dag uitgesteld. Ze willen zich goed voorbereiden.

Veel wedstrijden in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie zijn op vrijdag en zaterdag nog bezig na 20.30 uur, het tijdstip waarop de avondklok ingaat. Ook is er volgende week een midweeks programma. FC Utrecht speelt woensdagavond tegen AZ.Hockeybond neemt nog geen standpunt in

Hockeybond KNHB wacht nog met actie en reactie op de verwachte avondklok, tot het besluit definitief door de politiek is genomen. "Op de eerste plaats is nog niet zeker of het doorgaat en zo ja, dan is nog niet duidelijk in welke vorm", zegt Clarinda Sinnige namens de organisatie. "We wachten daarom nog even af."

[Image:2146111|Kampong speelt soms wedstrijden onder kunstlicht. Trainingen vinden sowieso 's avonds plaats.]

Net als bij de andere (top)sportbonden is er de komende weken alleen sprake van competitie in de hoogste afdelingen. Die wedstrijden zijn, op een hoge uitzondering na, allemaal overdag. Trainingen zijn wel vaak in de avonduren. "Als er meer duidelijk is gaan we overal heel zorgvuldig naar kijken", aldus Sinnige.LEES OOK
Tegenstanders verbreding A27 bij Amelisweerd hoopvol na vonnis over rekenmethode stikstof
UTRECHT - Een uitspraak van de rechter die een streep zet door de aanleg van een snelweg bij Arnhem heeft ook gevolgen voor de verbreding van de A27 bij Utrecht. Dat denken de Vrienden van Amelisweerd.

De Raad van State oordeelde vandaag dat een rekenmethode voor de stikstofuitstoot van de nieuwe weg bij Arnhem niet goed genoeg is. En dat is hoopvol nieuws voor tegenstanders van de verbreding van de A27 bij Amelisweerd, zegt Jos Kloppenborg van de Vrienden van Amelisweerd. "Dit is zeker veelbetekenend omdat wij in ons beroepschrift dat we vorige week hebben ingediend precies dezelfde argumenten hebben gebruikt als in dit geval. De Raad van State kan dus niet anders dan op dezelfde wijze onze bezwaren honoreren."

De Raad van State moest oordelen over bezwaren die natuurgroepen rond Arnhem hadden aangetekend tegen de verbinding die het Rijk wil aanleggen tussen de snelwegen A15 en A12. Om te kijken of er op die nieuwe wegen niet teveel stikstof gaat worden uitgestoten, heeft het RIVM een berekening gemaakt.Raad van State

Maar die berekening vindt de Raad van State niet goed genoeg. "De minister heeft berekend wat de stikstofgevolgen zijn van de weg met een rekenmodel, dat heet SRM2 in Aerius Calculator. Dat rekenmodel berekent de gevolgen van stikstof tot een afstand van vijf kilometer van de weg. Dat betekent dat de gevolgen van stikstof op een grotere afstand niet berekend worden."

En daarmee voldoet het plan van de minister niet aan de regels, aldus de hoogste bestuursrechter. "De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vraagt zich af of daarmee wel een volledig, definitief en precies beeld van de stikstofgevolgen bestaat. En dat is nu eenmaal wel nodig gezien de Europese natuurbeschermingsregelgeving."

De minister heeft nu zes maanden de tijd om een nieuwe berekening te laten maken. De minister bestudeert de uitspraak nu, aldus een woordvoerder. "Het kabinet onderzoekt al of voor alle emissiebronnen (landbouw, verkeer, industrie) vastgesteld kan worden tot waar de depositiebijdrage van projecten berekend moet worden"Natuurclubs werken samen

De uitspraak van de Raad van State is een overwinning voor natuurbeschermers in en rond Arnhem. Clubs die Jos Kloppenburg van Vrienden van Amelisweerd goed kent. "We hebben ze in zekere zin ondersteund en hebben goed onderling contact over dit dossier."

Kloppenburg volgt de ontwikkelingen op de voet. Want wat de minister nu in Arnhem gaat doen, heeft ook gevolgen voor Amelisweerd. "Er zijn twee mogelijkheden voor de minister", aldus Kloppenburg. "Ze kan het beter gaan onderbouwen, maar dat gaat niet lukken denk ik. We moeten dus rekening houden dat ze een nieuw tracébesluit moet nemen waar ze op een andere manier de vermindering van stikstof voor elkaar weet te krijgen. En datzelfde kan ook spelen hier in Utrecht. Dat ze in ieder geval gedwongen is een nieuw tracébesluit te nemen." Zo'n nieuw tracébesluit kan jaren duren.Eerdere kritiek op rekenmethode

RTV Utrecht dook eerder al in de rekenwijze van het RIVM en de ergernissen die daarover leefden. Het RIVM heeft bij het berekenen van de stikstofuitstoot van nieuwe snelwegen ervoor gekozen om alleen te kijken naar de stikstof die neerdaalt binnen vijf kilometer van de weg. Volgens het wetenschappelijke instituut was dit de meest precieze rekenwijze. Ook zouden de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Economische Zaken voor deze rekenmethode hebben gekozen.

Een onafhankelijke commissie die onderzoek deed naar de rekenmethodes van het RIVM gaf eerder al een voorproefje op het oordeel van de Raad van State. "Een boer in de buurt van De Peel moet de stikstof afkomstig van zijn bedrijf tot in Drenthe uitrekenen", aldus commissievoorzitter Leen Hordijk (.pdf). "En voor een weg stop je na vijf kilometer met rekenen. Dat is in onze ogen niet verdedigbaar."LEES OOK
Nieuwe marinierskazerne die Doorn vervangt moet in 2028 klaar zijn
DOORN - De nieuwe marinierskazerne in Kamp Nieuw-Milligen, bij Apeldoorn, is eind 2028 klaar. Dat zegt staatssecretaris Barbara Visser. De kazerne moet onder meer de huidige standplaats van de mariniers in Doorn vervangen.

In 2012 werd besloten dat de mariniers uit Doorn naar Vlissingen zouden verhuizen. Dat leidde tot veel weerstand. Daarop besloot Visser vorig jaar een streep door de verhuizing naar Zeeland te zetten. Dat leidde weer tot veel woede bij de Zeeuwen. Zij kregen daarom compensatie en excuses van het kabinet.

De kazerne bij Apeldoorn moet plaats gaan bieden aan ongeveer 2130 mensen. Met het vastgoedproject is een investering van tussen de 250 miljoen en 1 miljard euro gemoeid, aldus staatssecretaris Visser.

Ook de marinierseenheden uit Den Helder worden ondergebracht in de nieuwe kazerne. Het Mariniers Opleidingscentrum (MOC) blijft op de Van Ghentkazerne in Rotterdam.LEES OOK
Show van Guido Weijers voor 500 man in Utrecht staat weer op de agenda
UTRECHT - Een experimentele show van cabaretier Guido Weijers in het Beatrix Theater in Utrecht heeft weer groen licht gekregen van het kabinet. De show moet in februari plaatsvinden voor een publiek van vijfhonderd mensen.

De voorstelling van de Brabantse komiek maakt deel uit van de zogenoemde Field Labs: een serie tests waarmee wordt onderzocht hoe er publieksevenementen gehouden kunnen worden zonder dat er coronabesmettingen plaatsvinden. De Field Labs zijn tijdens twee voetbalwedstrijden met vijftienhonderd supporters, een zakelijk congres, en een show van Guido Weijers voor vijfhonderd mensen in het Beatrixtheater in Utrecht. Ook zijn er plannen voor concerten in de Ziggo Dome.

De show van Weijers zou eerst in december plaatsvinden maar werd toen vanwege de lockdown verplaatst naar januari. Die voorstelling werd vervolgens weer afgelast vanwege de dreiging van de Britse coronavariant. De cabaretier beklaagde zich daarover in een tien minuten durend filmpje op zijn Instagram. "Met testevenementen willen we kennis opdoen, en we willen dan antwoord op de vragen: hoe bewegen groepen zich en waar zit het daadwerkelijke besmettingsrisico£"

[Quote:Guido Weijers, cabaretier|Ik zou het ook geen testevenement willen noemen maar een wetenschappelijk experiment.]

Volgens Weijers is de test veilig. "Ik zou het ook geen testevenement willen noemen maar een wetenschappelijk experiment. En dan niet zoals ik op mijn elfde experimenteerde met het buurmeisje in de boomhut."

Nu staan de shows dus weer in de planning. Pieter Lubberts, de manager van het programmateam van Fieldlab Evenementen is blij: "Dit is goed nieuws. We verwachten dat we in de tweede helft van februari alle events kunnen houden." Toch is het nog te vroeg voor honderd procent zekerheid: ook de shows in februari kunnen nog worden afgelast, als de besmettingscijfers rond die tijd weer oplopen.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Veertiende-eeuwse torens in Utrechtse Tolsteegpoort even boven de grond
UTRECHT - Ze zitten inmiddels alweer onder de grond, maar gisteren en eergisteren waren de resten van de Tolsteegpoort in Utrecht nog goed te zien. Eerder kwamen bij werkzaamheden daar al delen van de zestiende-eeuwse poort naar boven. Nu ging het om een voorganger: enkele torens van het imposante poortcomplex uit de veertiende eeuw.

"Een collega van me fietste hier langs vrijdagochtend en hij zag bakstenen doorschemeren, een centimeter of dertig onder het maaiveld", vertelt archeoloog Jeroen van der Kamp. "We zijn hier maandagochtend wezen kijken, hebben wat scheppen meegenomen en zijn de stenen gaan volgen."Torencomplex

Wat bovenkwam, waren de ronde vormen van twee torens die onderdeel waren van een enorm groot poortcomplex, de grootste van de stad in die tijd. "Eigenlijk waren het twee poorten en iedere poort bestond weer uit drie of vier torens", schetst Van der Kamp de situatie.

Waar je nu vanaf het Ledig Erf over de brug de stad binnenkomt, stonden toen een voorpoort, een hoofdpoort en meerdere grote torens met daarin onder meer een wachtlokaal voor de stadswachten en een gevangenis.

"De zuidelijke kant van de stad was wat dat betreft heel indrukwekkend", zegt conservator René de Kam. Hij stelde de tentoonstelling 'De ommuurde stad' samen in het Centraal Museum en schreef er ook een gelijknamig boek over. "Als je hier aankwam in die tijd, dan moet je een beetje denken aan het Franse Carcassone. Tien meter hoge muren. 25 meter hoge torens. Enorme grote poortcomplexen. Alsof je in een spannende film terechtkwam."

[Image:2790046|Animatie van de Tolsteegpoort]

Achterhaald

Dit poortencomplex heeft er een paar honderd jaar gestaan, totdat het in ongeveer 1550 door de veranderende oorlogsvoering achterhaald was geworden. Door de komst van kanonnen waren die hoge muren juist heel kwetsbaar en daarom werden ze vervangen door lagere muren met dikke aarden wallen en een mooi chique poortje. Delen daarvan kwamen in oktober al aan het licht. Onder het beton van de oude trambaan over de Tolsteegbrug lagen de nog oudere middeleeuwse restanten.

"Dat stukje dat we nu gevonden hebben, hebben ze honderd jaar geleden ook al wel gezien, maar toen hebben ze niet genoteerd wat voor soort bakstenen er gebruikt zijn. Dat hebben we nu wel gedaan. Het is weer een heel klein stukje van de puzzel van de Utrechtse geschiedenis", aldus archeoloog Van der Kamp.

[Audio:2789651|Archeoloog Jeroen van der Kamp en conservator René de Kam op de Tolsteegburg]

'Soort avondklok'

Na de herinrichting van het gebied komt in ieder geval het patroon van de poort weer terug in de bestrating. "En misschien ook wel een bordje", zegt Van der Kamp. Conservator De Kam wil graag nog wel even benadrukken dat de opgraving nu bijna een beetje raakt aan de actualiteit.

"Die poort ging op slot. In de zomer iets later dan in de winter. Die poorten gingen tussen acht of tien uur `s avonds dicht, dan kon je de stad niet meer in of uit. Het ritme van de poorten bepaalde de dagen. Je moest op tijd weg of thuis zijn. Toch een soort avondklok, zoals we nu ook krijgen."

[Audio:2789668|René de Kam over de verdediging van Utrecht]

LEES OOK
Code geel vanwege harde wind
PROVINCIE UTRECHT - Er wordt vannacht en morgenochtend harde wind verwacht. Daarom heeft het KNMI code geel afgekondigd voor het hele land.

In onze provincie geldt die waarschuwing vanaf 3.00 uur vannacht tot 9.00 uur 's ochtends. Vermoedelijk kunnen de windstoten in Utrecht snelheden van 80 kilometer per uur bereiken. Aan de kust waait het mogelijk nog harder.

De windstoten komen het eerst in het zuidwestelijk kustgebied en breiden zich in de loop van de nacht noordoostwaarts uit, meldt het KNMI. In de ochtend neemt de wind af, het eerst in het zuidwesten.

Mensen die de weg op gaan, of die om een andere reden naar buiten moeten, moeten rekening houden met de weersomstandigheden.

OM: vluchtelingen in Woerden en Amersfoort bestolen van geld voor familie in thuisland
WOERDEN/AMERSFOORT - Afghaanse en Iraanse vluchtelingen die via tussenpersonen vanuit Nederland geld naar familie in hun thuisland wilden sturen, zijn volgens het Openbaar Ministerie beroofd door criminelen. Dat zou afgelopen jaar onder meer zijn gebeurd in Woerden en Amersfoort.

In de Utrechtse rechtbank was vanochtend een tussenzitting met een verdachte uit Breda, die bij drie van die berovingen betrokken zou zijn geweest. Maar in deze zaak zouden naast deze 41-jarige C.W. nog meer verdachten een rol spelen.Bedreigd met vuurwapen

Volgens de officier van justitie maakten de verdachten misbruik van het feit dat het lastig is om geld over te maken naar Afhanistan en Iran. Zij zouden via Facebook hebben aangeboden om de vaak grote bedragen aan contant geld bij de familie in het moederland te bezorgen. Maar toen de slachtoffers met het geld op een afgesproken plaats verschenen, werden ze met een vuurwapen bedreigd en bestolen.

[Quote:Dieven tegen slachtoffers|Ik ga jou doodmaken, geef mij geld!]

Verdachte C.W. zou op 2 januari vorig jaar in Zoetermeer samen met anderen iemand van 700 euro hebben beroofd. Er werd volgens het OM een vuurwapen op het slachtoffer gericht met de woorden "Ik ga jou doodmaken, geef mij geld", waarna de bankbiljetten uit de hand werden gegrist.

Op 22 april werden in Woerden twee personen op soortgelijke wijze beroofd van 1400 euro. Op 27 april had iemand in Amersfoort een afspraak met de verdachten. Ook deze persoon werd bedreigd met een vuurwapen, maar de afpersers maakten daarbij niets buit.

De slachtoffers van de berovingen zouden ook uit de ons omringende landen afkomstig zijn. Omdat het vaak gesloten gemeenschappen zijn, zou er niet veel ruchtbaarheid aan de berovingen zijn gegeven.Verdachten in Duitsland

Volgens de officier van justitie is voor twee andere verdachten in deze zaak een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De twee werden onlangs aangehouden in Duitsland. Een van hen had al aan Nederland overgedragen moeten worden. Maar door de coronamaatregelen heeft dat vertraging opgelopen. De andere verdachte is ook opgepakt, maar om onduidelijke reden weer vrijgelaten. Hij wordt nog gezocht.

De verdachte uit Breda zegt dat hij niets met de berovingen te maken heeft. Hij zou wel in het gezelschap van de man zijn geweest die nu in Duitsland vastzit, maar zou niet hebben geweten wat die van plan was. Zijn advocaat vindt dat de andere twee eerst verhoord moeten worden voor de zaak inhoudelijk kan worden behandeld. Mogelijk zouden zij haar cliënt vrij kunnen pleiten.Almere

Volgens de officier van justitie is er een verband tussen de berovingen in onze regio en een soortgelijke zaak in Almere. Twee personen werden in mei vorig jaar bedreigd met een vuurwapen en beroofd van 21.000 euro. "Ga op de grond liggen, anders schiet ik je dood", zou daarbij zijn geroepen. Een 34-jarige verdachte uit Almere staat voor deze zaak terecht bij de rechtbank in Lelystad.

Omdat de rechtbank in Utrecht wil dat het OM ook de verdachte in Duitsland laat verhoren, zal de zaak tegen de man uit Breda voorlopig nog niet inhoudelijk worden behandeld. De volgende zitting op 14 april wordt daarom een regiezitting. De verdediging kan dan nog eventuele onderzoekswensen indienen.

De advocaat van C.W. vroeg de rechtbank om haar cliënt het proces thuis met enkelband af te laten wachten, maar dat werd in het belang van het onderzoek en vanwege de ernstige verdenkingen afgewezen.

Man en vrouw weer vrij na steekincident met 16-jarig meisje in Woudenberg
WOUDENBERG - De man en de vrouw die vrijdag werden opgepakt voor het neersteken van een 16-jarig meisje in Woudenberg zijn weer op vrije voeten.

Het meisje raakte gewond na een ruzie op de Frans Halslaan. Na de steekpartij moest het slachtoffer naar het ziekenhuis. Een vrouw en een man van 19 jaar oud werden aangehouden.

Dinsdag werd gekeken of het voorarrest van de man en de vrouw moest worden verlengd. De rechter oordeelde dat dit niet zo was en liet de twee vrij. Ze mogen geen contact opnemen met het slachtoffer en moeten meewerken met het onderzoek van de reclassering.

OM eist 14 jaar cel na moord op Utrechter Ray Tensaini
UTRECHT - Het OM heeft veertien jaar cel geëist tegen twee mannen die in december 2019 Utrechter Ray Tensaini zouden hebben doodgeschoten. Hij kwam om het leven bij een criminele transactie in een huis in Almere.

De verdachten zijn Younes el M. (21) uit Aalsmeer en Youssef Ben H. (26) uit Amsterdam. Die laatste is voortvluchtig. Hij staat op de Nationale Opsporingslijst.

Volgens het OM waren vijf mannen, onder wie de twee verdachten, in de woning aanwezig. Er zou een gevecht zijn ontstaan, waarbij meermalen is geschoten. De 35-jarige Utrechter Ray Tensaini werd drie keer geraakt. Ook op een andere man werd geschoten, aldus het OM, maar hij bleef ongedeerd. De twee verdachten roofden een rugzak en zijn gevlucht.

De verdachten kwamen bij de politie in beeld door verklaringen van de aanwezige mannen die het geweld hebben overleefd en aan de hand van camerabeelden. Een DNA-spoor in de woning leidde tot de arrestatie van El M. in februari vorig jaar.Berecht bij afwezigheid

Ben H. is buiten zijn aanwezigheid berecht. Volgens de Nationale Opsporingslijst wordt hij ook verdacht van het beramen van een roofmoord op een vermoedelijke drugshandelaar in Almere. Hij is eerder veroordeeld voor onder meer wapenbezit en een mislukte woningoverval. Ben H. staat te boek als vuurwapengevaarlijk.
De rechtbank doet uitspraak op 3 februari.

Cel- en taakstraf voor opa uit Vianen die stiefkleindochters betastte
VIANEN/HAGESTEIN - Een 71-jarige man uit Vianen is voor ontucht met zijn twee stiefkleindochters veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf en een taakstraf van 180 uur. Volgens de rechtbank in Utrecht is bewezen dat hij tijdens het oppassen meerdere keren de borsten van de minderjarige meisjes heeft betast. De man moet beide meisjes ook nog een schadevergoeding van ruim 1300 euro betalen.

Het vonnis is een stuk lager dan de eis van het Openbaar Ministerie twee weken geleden. De officier van justitie vroeg de rechtbank toen om de verdachte twee jaar gevangenisstraf op te leggen, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Om herhaling te voorkomen, zou de man zich volgens het OM moeten laten behandelen.Vertrouwen beschaamd

Volgens de rechtbank heeft de stiefopa inbreuk gemaakt op de lichamelijke en seksuele integriteit van de meisjes. "Kinderen horen zich veilig te kunnen voelen bij hun grootouders. Verdachte heeft het vertrouwen dat de slachtoffers en hun ouders in hem hadden ernstig beschaamd", staat in het vonnis.

De handelingen van de man hebben tot op de dag van vandaag grote gevolgen voor de meisjes en hun ouders. Zo zijn de familieverhoudingen ontwricht en is bij beide meisjes een posttraumatische stressstoornis vastgesteld. De rechtbank neemt dit de verdachte heel erg kwalijk.Eis te zwaar

De rechtbank vindt de eis van de officier van justitie te zwaar, omdat dergelijke hoge straffen doorgaans worden opgelegd in zaken waarbij de handelingen veel verder zijn gegaan dan het betasten van borsten. Dat de man een van de zusjes tongzoenen zou hebben gegeven, vindt de rechtbank niet bewezen. Bij de bepaling van de straf is de rechtbank uitgegaan van de vonnissen in vergelijkbare zaken.

Omdat verdachte niet gemotiveerd is voor begeleiding en behandeling en een teruggetrokken leven leidt, ziet de rechtbank geen meerwaarde in het opleggen van een voorwaardelijk strafdeel met bijzondere voorwaarden

Verdachte en OM hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen, als zij het niet eens zijn met het vonnis.

Ondernemers met de rug tegen de muur door lockdown, kinderwinkel begint doneeractie
UTRECHT - De eigenaresse van een winkel aan de Nachtegaalstraat in Utrecht is een donatieactie gestart. Met het ingezamelde geld hoopt zij de huur te betalen en zo de lockdown door te komen. "Ik zou het afschuwelijk vinden als ik na twintig jaar deze winkel moet sluiten", zegt Natalie Jacobs van kinderwinkel De Knappe Gans.

De teller staat inmiddels op bijna 2.000 euro. Met hulp van klanten, familieleden en vrienden van Natalie. Een mooi bedrag, maar lang niet voldoende om de verliezen mee te compenseren. "Ik hoop dat ik hiermee mijn vaste lasten kan betalen en dat ik mijn deuren weer kan openen zodra de lockdown voorbij is", vertelt ze. "Maar ik wil tegelijkertijd ook mensen laten weten welk leed er achter de deuren schuilt. Dit is niet alleen bij mij zo. Heel veel ondernemers hebben het op dit moment moeilijk."

Want de huur loopt gewoon door en de wintercollectie ligt nog bijna compleet in de schappen, terwijl de nieuwe zomercollectie al voor de deur staat. "Wij zitten met voorraden die wij niet meer kunnen verkopen. De volgende collectie zou normaal gesproken allang binnen zijn, maar die houden wij nu nog even tegen. Althans dat proberen wij met onze leveranciers af te spreken. Wij kunnen het nu gewoon niet betalen."Winkeliers van de Nachtegaalstraat

Natalie is een van de vele winkeliers van de Nachtegaalstraat van wie de toekomst van de zaak onzeker is. Ook de koffiewinkel schuin tegenover heeft het lastig. Net als de kapperszaak iets verderop. "Het is worstelen om het hoofd boven water te houden", vertelt Sabrine van Soest, eigenaresse van koffiezaak Momenti. Bijna een jaar geleden opende die zijn deuren.

"Wij zijn nog open voor to-go om nog een beetje geld binnen te harken. Wij blijven doorgaan, al zijn onze buffers op. Nu proberen met wij een oplossing te vinden met onze leveranciers en partijen waarmee wij samenwerken. Het is honderd procent inzetten om te overleven. Wij bekijken het van dag tot dag."

[Video:2788578|Natalie Jacobs start doneeractie]

Ook voor Cees Temming van kapperswinkel Schiffer Haarmode zijn de financiële gevolgen van de lockdown voelbaar. "Twaalf man personeel zit hier naar buiten te kijken", vertelt hij. "Wij hebben een dramatisch jaar gedraaid. Nu kunnen wij nog alles voor ons uitschuiven, omdat wij financieel geholpen worden met steunmaatregelen. Maar er gaat een moment komen dat dit niet meer kan."Centrum

Ook in het centrum van Utrecht hebben winkeliers moeite om overeind te blijven, merkt winkeliersvereniging Centrum Management. "De ondernemers in het centrum hebben het heel zwaar", vertelt voorzitter Jeroen Roose-van Leijden.

"Wij krijgen verhalen van ondernemers die het echt niet meer redden, maar ik denk dat je het merendeel niet hoort. Ondernemers zullen niet zo snel klagen. Je ziet vooral nu de mooie verhalen van ondernemers die met positieve initiatieven bezig zijn, maar je vraagt jezelf af: wat gaat erachter schuil£"Spaarcenten

De kinderwinkel van Natalie draaide de afgelopen maanden verlies, maar net te weinig om in aanmerking te komen voor de steunmaatregelen van het Rijk. Hierdoor krijgt zij nu niets en Natalie moet alle kosten van de winkel uit eigen zak betalen.

"Wij ondernemers gaan harder werken. Ik merk dat veel ondernemers het moeilijk vinden om toe te geven dat het echt niet goed gaat. Wij stoppen allemaal onze eigen reserves erin. Mijn pensioenpotje dat ik aan het sparen was voor later, gaat nu in de winkel. Dat geld is straks weg."

"De meeste ondernemers zijn aan het interen op hun pensioen en op hun opgebouwde reserves van de afgelopen jaren", beaamt ook Roose-van Leijden. "Dit moet niet te lang duren. En als het langer duurt moet er echt meer steun komen, willen wij de ondernemingen overeind houden."Steunmaatregelen

De overheid heeft voor de laatste lockdown een nieuw steunpakket aangeleverd. Maar in de praktijk merkt Roose-van Leijden dat winkeliers hier onvoldoende aan hebben. "De steunmaatregelen zijn hard nodig, maar er zitten wel manco's in", vertelt hij.

"Het lijkt alsof ondernemers enorm gecompenseerd worden voor de loonkosten, maar dat is maximaal zeventig proces. Ze moeten dus alsnog voor dertig procent van hun kosten opdraaien. Hierdoor hebben veel ondernemers al personeel moeten laten gaan", aldus Roose-van Leijden.

En er zijn meer kostenposten voor ondernemers die door blijven lopen. Zij zitten met voorraad of producten over de houdbaarheidsdatum, die straks weg moeten worden gegooid. "Zij draaien meer verlies dan waar de overheid hun voor vergoed. Het is een druppel op de gloeiende plaat."

Daarnaast komt een deel van de winkeliers helemaal niet in aanmerking voor de steunmaatregelen. Omdat zij - net als Natalie - te weinig omzetverlies hadden of omdat zij geen jaarverslag hebben waarmee zij dit kunnen aantonen. De ondernemers die in 2020 gestart zijn of in dat jaar hun bedrijf uitbreidt hebben, vissen achter het net.Sluiten

Natalie houdt het nog even vol, totdat de rekeningen op haar deurmat vallen. "De situatie is uitzichtloos", vertelt ze. "Zodra de leverancier, verhuurder of belastingdienst geld wil zien, is het einde verhaal."

En dat doet pijn. Al twintig jaar heeft Natalie haar kinderwinkel. Bij het idee dat zij na al die jaren misschien wel haar deuren moet sluiten, schieten de tranen in haar ogen. "Dit is ons leven", vertelt Natalie.

"Wij hebben onze hobbeltjes wel gehad, maar twintig jaar gaat het best goed. Dan wordt door paar maanden lockdown alles om zeep geholpen. Dat zou echt afgrijselijk zijn. Niet alleen voor mij, maar ook voor de rest van de straat."

Met haar doneeractie hoopt Natalie in totaal vijftienduizend euro op te halen. Genoeg om drie maanden aan vaste lasten van te betalen. Hopelijk rekt zij daarmee voldoende tijd om de lockdown te overleven. "Als ik dan nog wat geld over heb, wil ik graag weggeven aan andere winkeliers in de straat die het nodig hebben."

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Stichtse Vecht schrijft brief over nieuw steunpakket: 'Noodkreet van ondernemers'
STICHTSE VECHT - De gemeente Stichtse Vecht heeft een brief gestuurd aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Veel ondernemers hebben het water aan de lippen staan en dreigen failliet te gaan. Volgens Stichtse Vecht is een nieuw steunpakket dringend nodig.

Vooral ondernemers in de horeca en de detailhandel hebben het loodzwaar, schrijft burgemeester Ap Reinders in de brief. Daarom heeft vier specifieke verzoeken voor het kabinet.

De eerste gaat over de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Die bedraagt maximaal 90.000 euro. Volgens de burgemeester is dat veel te weinig voor ondernemers die soms hun volledige omzet hebben zien wegvallen.

Verder wil Reinders dat de voorraadvergoeding wordt verhoogd. Veel winkeliers zitten met onverkoopbare 'decemberproducten', die vanwege de lockdown niet de winkel zijn uitgegaan.

Verder vraagt de gemeente het kabinet om sommige regelingen per maand te bekijken en niet per kwartaal. Dit omdat sommige ondernemers in oktober nog prima draaiden, maar in november en december totaal niet meer.

Tot slot wil het gemeentebestuur extra aandacht voor startende ondernemers. Zij kunnen geen omzet over 2019 laten zien en grijpen daarom naast veel steunmaatregelen. Als voorbeeld wordt een horecaonderneemster uit Vreeland genoemd. Zij is pas recent gestart en maakt daarom geen aanspraak op geld.

Reinders hoopt dat de meeste ondernemers het volhouden tot de coronacrisis voorbij is. Zo niet, dan vreest hij dat de levendigheid in de kernen van Stichtse Vecht ernstig wordt aangetast.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Wat mag nu wel en niet tijdens de avondklok£ 8 vragen én antwoorden
PROVINCIE UTRECHT - Het wachten is nog even totdat het door de Tweede Kamer is, maar uiterlijk zondag lijkt het er dan toch van te komen: een avondklok tussen 20.30 uur en 4.30 uur. Wat mag er nu precies nog wel en wat niet meer als het zover is£

Nu de horeca en de meeste winkels al langer dicht zijn, liggen de coronabesmettingen toch nog steeds te hoog. Het kabinet neemt daarom maatregelen om het thuisbezoek terug te dringen. Niet alleen mag je nu per dag nog maar één bezoeker thuis ontvangen (en in één huis zelf op bezoek), ook mag je binnenkort 's avonds en 's nachts helemaal je huis niet meer uit.Een avondklok£ Ik moet gewoon werken 's avonds!

Rutte zei het specifiek tijdens de persconferentie: om het coronavirus echt eronder te krijgen, zou eigenlijk iedereen twee weken helemaal niet naar buiten moeten gaan. Maar dat gaat natuurlijk niet. Verpleegkundigen en ander medisch personeel, de politie, de brandweer, wegwerkers, die moeten allemaal ook wel eens na 20.30 uur aan de slag.

Voor wie moet werken, geldt dus een uitzondering. Vanzelf gaat dat niet, je werkgever moet op de site van de Rijksoverheid een verklaring downloaden en die aan jou verstrekken. Je moet dat formulier ondertekenen en bij je hebben als je tijdens de uren van de avondklok naar je werk gaat. Als je zelfstandige bent, moet je het formulier zelf downloaden en invullen.Wat gebeurt er als ik op straat betrapt word zonder geldige reden£

De boete voor het overtreden van de avondklok is vastgesteld op 95 euro. De afgelopen dagen zijn de roosters van de politie al aangepast, dus het lijkt erop dat er ook echt gecontroleerd zal worden.

Wel gaat de aandacht daarbij uit naar overlast van het type dat nu juist moet worden teruggedrongen. Als je het toch even niet meer uithoudt en een ommetje maakt in je eigen straat, zul je waarschijnlijk minder snel in de problemen komen dan wanneer je met een krat bier achterop je fiets op weg bent naar een illegaal huisfeest.Oké. Maar wat doen we met eten£

Er was even verwarring over: vallen maaltijdbezorgers ook onder die beroepen waarvoor een uitzondering wordt gemaakt£ Maar die blijken ook als onmisbaar te worden gezien: zij worden met rust gelaten door de controleurs. Overigens hadden sommige mensen daar al op gerekend en probeerden ze er een slaatje uit te slaan: al gisteravond werden via Marktplaats uniformen van Thuisbezorgd te koop aangeboden, om de politie en boa's mee om de tuin te leiden.

Als je zelf kookt, wordt het misschien toch iets meer haastwerk dan anders. De supermarkt moet om 20.15 uur dicht, net als afhaalrestaurants. Rutte adviseerde mensen om waar ze dat kunnen overdag hun boodschappen te doen.En mijn hond dan£ Mag ik die nog uitlaten£

Aan de trouwe viervoeter is gedacht. Die kan niet de hele avond en nacht opgesloten zitten, dus met je hond mag je wel even naar buiten. Ook dit is aan regels gebonden. Het hond uitlaten mag alleen in je eentje en je viervoeter moet zijn aangelijnd.

Ook dit is overigens iets waar internet-handelaren al op inspeelden: behalve voor uniformen van maaltijdbezorgers, doken de laatste dagen ook advertenties op voor 'leenhonden'.Mijn moeder is ziek en ik moet voor haar zorgen, hebben ze daar iets op bedacht£

Zeker. Niet alleen professioneel zorgpersoneel is uitgezonderd van de avondklok, dat geldt ook voor mantelzorgers. Die moeten wel ook een getekende verklaring meenemen, met identiteitsbewijs. Als je voor meerdere personen zorgt, moet je voor ieder adres waar je naartoe gaat zo'n verklaring bij je hebben.

Als er net voor jouw deur een levend wezen in de problemen komt, hoef je die ook niet in de kou te laten staan. Het blijft tijdens de avondklok mogelijk om medische hulp te verlenen aan een mens of een dier, zegt het kabinet.En de bus en de trein, rijden die nog£

NS blijft rijden gedurende de periode dat de avondklok van kracht is en doet dat met de bestaande dienstregeling. Conducteurs gaan níet controleren of iedereen wel zo'n werkgeversverklaring bij zich heeft; die verantwoordelijkheid ligt bij de reiziger, laat het spoorbedrijf weten.

Andere openbaarvervoerbedrijven, zoals Connexxion en U-OV, zijn er nog niet uit wat zij met de dienstregeling van hun bussen en trams doen. Maar het ligt niet echt voor de hand dat daar veel aan verandert. Immers: mensen met essentiële beroepen moeten wel vervoerd kunnen worden van en naar hun werk.Wanneer gaat dit eigenlijk in en hoe lang duurt het£

Bij eerdere persconferenties die Rutte over het coronavirus gaf, was de situatie duidelijk: de maatregelen gingen dan meteen in of anders wel de volgende dag. Dat ligt dit keer anders, mede doordat het kabinet vorige week gevallen is. Rutte wil een ingrijpende stap als deze niet doorvoeren zonder dat de Kamer het ermee eens is en dus wordt het pas na het Kamerdebat donderdag definitief.

Daarna is nog wat voorbereidingstijd nodig. De regering denkt daarom dat het op zijn vroegst zaterdag, maar waarschijnlijker zondag wordt voordat de avondklok voor het eerst van kracht is. De einddatum is al wel vastgesteld: 10 februari om 4.30 uur. Al hangt dat er natuurlijk helemaal van af hoe het tegen die tijd met het aantal coronabesmettingen zit.Alles goed en wel, maar FC Utrecht gaat nog wel gewoon door toch£

Daar kwam een helder antwoord op: topsporters vallen onder de uitzonderingsberoepen en mogen ook 's avonds aan de bak. Dus gelukkig: ook nu je echt bijna niets anders meer kan met je avond, dan kun je nog altijd op tv voetbal kijken. Met het geluid uit en het commentaar van Radio M Utrecht erbij uiteraard.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Maaltijdbezorgers en hondenuitlaters uitgezonderd van avondklok, stijging nieuwe coronacijfers
PROVINCIE UTRECHT - Nederland zit waarschijnlijk tot en met 9 februari vast aan een avondklok. Verder mogen we nog maar één bezoeker thuis ontvangen, maar gelukkig rijden de maaltijdbezorgers nog wel gewoon `s avonds door de straten. Al het coronanieuws vind je hier in corona vandaag.Avondklok

Het kabinet wil zo snel mogelijk overgaan tot een avondklok tussen 20.30 uur en 4.30 uur. Dat betekent dat niemand dan zonder geldige reden naar buiten mag. Verder mag een huishouden nog maar één bezoeker per dag ontvangen. Omdat het kabinet demissionair is, moet de Tweede Kamer nog met de maatregelen instemmen.

Uitzonderingen gelden voor wie voor zijn werk de deur uit moet of vanwege een medisch noodgeval. Voor werkverplichtingen is een ondertekende verklaring van de werkgever vereist, zei Rutte tijdens de persconferentie vanmiddag.

Lees hier meer.Wat mag er wel en wat mag er niet£

Als de avondklok dit weekend wordt ingevoerd, dan zijn er natuurlijk wel uitzonderingen, onder meer voor mantelzorgers en mensen die onderweg zijn van en naar een vitaal beroep, zoals zorgpersoneel en politieagenten.

Voor dringende hulp aan mens en dier mag je ook wel naar buiten en de hond aangelijnd uitlaten mag ook nog steeds. Bezorgers van maaltijden mogen nog wel eten rondbrengen, mits ze een verklaring van hun werkgever kunnen laten zien. Als mensen zonder geldige reden op straat zijn tussen 20.30 uur en 4.30 uur, dan riskeren ze een boete van 95 euro.

De regels voor bezoek zijn ook strenger. In plaats van twee mogen we maximaal één persoon per dag ontvangen. Je mag ook maar één keer per dag ergens op bezoek. In tegenstelling tot de avondklok gaat deze regel wel per direct in. Een overzicht van de maatregelen staat op Rijksoverheid.nl.

[Tweet:https://twitter.com/MinPres/status/1351900203591364608]

Ondertussen op Twitter

Voor sommigen verandert er door de avondklok niet zo veel.

[Tweet:https://twitter.com/Neeeltje/status/1351882956948832258]

Anderen zien juist weer nieuwe mogelijkheden.

[Tweet:https://twitter.com/JeroenvdVeer/status/1351883184213004289]

Dierenorganisaties en horeca blij met uitzonderingen

De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden.

De Dierenbescherming en Koninklijke Hondenbescherming zijn ook blij dat hondeneigenaren hun dier mogen uitlaten tijdens de avondklok. "Het is fijn dat de dieren hun avondrondje kunnen blijven doen en niet hun hoge nood hoeven op te houden", laat de Dierenbescherming weten. Ze zijn niet zo bang dat mensen nu massaal hun hond gaan uitlenen. "Als je veel om je hond geeft, geef je die niet aan een vreemde mee."Flinke stijging aantal nieuwe coronagevallen in Utrecht

Het aantal nieuw geregistreerde coronatests in de afgelopen 24 uur in de veiligheidsregio Utrecht kwam uit op 346. Dat zijn er fors meer dan gisteren toen er 225 nieuwe gevallen waren. Eergisteren waren dat er 285.

Er waren veel besmettingen in Utrecht (85) en Amersfoort (53), maar ook enkele kleinere gemeenten scoorden ineens hoger dan in de afgelopen dagen. In Woudenberg waren er bijvoorbeeld 13 nieuwe gevallen, waar het er gisteren 2 waren en de dag daarvoor 7. Ook Leusden scoorde met 12 nieuwe coronagevallen hoger dan gemiddeld de afgelopen dagen.

Er kwamen in totaal 6 coronapatiënten bij in de Utrechtse ziekenhuizen en 4 regiogenoten overleden als het gevolg van een besmetting met het virus.

[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/6001adf03da11]

Cijfer door woensdageffect iets boven gemiddelde

Landelijk zijn vandaag 5615 positieve coronatests geregistreerd, het hoogste aantal in bijna een week. Maar op woensdagen ligt het aantal positieve tests vaker wat hoger dan in de dagen ervoor. Dat komt doordat meer mensen zich aan het begin van de week laten testen dan in het weekeinde. Vergeleken met eerdere woensdagen is er wel weer een daling te zien.

Precies een week geleden kwamen er meer dan 6100 nieuwe gevallen bij. Nog een week eerder steeg het aantal bevestigde besmettingen met iets meer dan 7100 en de woensdag daar weer voor met bijna 9500.

Het aantal sterfgevallen steeg met 87, tegen 106 op dinsdag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Het overlijden van coronapatiënten wordt niet altijd direct doorgegeven.RIVM rekent op derde golf

Als de Britse variant van het coronavirus zich snel verspreidt, liggen begin mei ongeveer 5000 coronapatiënten in de ziekenhuizen, twee keer zo veel als nu. Dat staat in een doorberekening die Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag aan leden van de Tweede Kamer heeft laten zien.

De prognose houdt geen rekening met een effect van vaccinaties. Als de Britse variant er niet was geweest, zou in maart of april de rust in de ziekenhuizen zijn teruggekeerd. Nu begint dan juist een nieuwe golf aan ziekenhuisopnamen.Utrechter verkoopt Thuisbezorgd-jas op Marktplaats voor avondklok-ontwijkers: 'Mensen bieden 150 euro'

Jassen van PostNL, tassen van Deliveroo, DHL-petten en zelfs elektrische Thuisbezorgd-fietsen worden sinds gisteravond massaal op Marktplaats aangeboden. De items zouden volgens de adverteerders gebruikt kunnen worden om de avondklok te kunnen omzeilen. Marktplaats verwijdert de advertenties nu.

Adverteerder 'Diederik Gommers' uit Utrecht plaatste vanochtend een advertentie van een Thuisbezorgd-jas. In een tijdsbestek van 10 minuten is zijn advertentie bijna 300 keer bekeken en heeft hij tien reacties binnen. Na een kwartier was de advertentie verwijderd.

Lees hier meer.

[Image:2789684|De advertentie op Marktplaats.]

Politiebonden willen snelle vaccinatie

De politiebonden roepen het kabinet in een brandbrief op zo snel mogelijk te beginnen met het vaccineren van agenten, direct na de zorgmedewerkers. De oproep is niet nieuw. Politiebonden dringen al sinds begin januari aan op versnelde vaccinatie om agenten tegen het coronavirus te beschermen. Aan dit verzoek is geen gehoor gegeven. "Dat leidt tot boosheid, onvrede en frustratie binnen de politie", schrijven NPB, ACP, ANPV en Equipe gezamenlijk.

De situatie is sinds de eerste oproep alleen maar nijpender geworden, vinden de bonden. Daarbij doelen ze niet alleen op de invoering van de avondklok, maar ook op de opkomende Britse variant van het coronavirus. "Wat de politiebonden betreft redenen voor de regering om direct ná de zorg ook politiemensen te laten vaccineren."Stichting geeft coronavoorlichting aan niet-westerse Utrechters: 'Schaamte speelt een grote rol'

Was je handen stuk, houd anderhalve meter afstand, blijf binnen en laat je testen bij klachten. De meeste mensen kunnen deze opsomming van de maatregelen tegen het coronavirus inmiddels dromen. Toch wordt niet iedereen even goed bereikt door de communicatie van de overheid, merkte de Utrechtse stichting Al Amal uit Kanaleneiland. Ze leggen nu in een nieuwe videoserie het belang van de coronamaatregelen in het Berbers en Arabisch uit. Binnenkort komen de video's ook in het Turks beschikbaar.

[YouTube:https://youtu.be/lu3zhg81vUQ]

Lees hier meer.Nationale Voorleesdagen van start, bekende Utrechters lezen voor op RTV Utrecht

Vanwege corona dit jaar geen Voorleesontbijt of Voorleesfeesten in de bibliotheken, maar wel elke dag vanuit Bibliotheek Neude een feestelijk voorleesmoment op RTV Utrecht.

Loes Riphagen startte vandaag met het voorlezen van haar boek 'Coco kan het', het prentenboek van het jaar. Daarna volgen burgemeester Sharon Dijksma, Hakim van Sesamstraat, kinderpopster Dirk Scheele en Deirdre Carasso, de nieuwe bibliotheekdirecteur en 5 andere vips. Zij lezen de andere boeken voor uit de Prentenboek Top 10. Vanaf vandaag tien dagen lang te zien om 11.00 uur op RTV Utrecht en om 15.30 uur op UStad. Lees hier meer.

[Video:2789452|Nationale Voorleesdagen van start]

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Rechter geeft biogascentrale Bunschoten geldboetes voor gebruik verboden afvalstoffen
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De rechtbank van Amsterdam heeft de biogascentrale in Bunschoten veroordeeld tot een geldboete van 5000 euro voor het gebruiken van verboden afvalstoffen en een oude rioolwaterzuiveringsinstallatie zonder daar een vergunning voor te hebben. De 44-jarige eigenaar van de centrale kreeg apart nog een boete van 2500 euro, omdat hij leiding aan het bedrijf gaf toen deze overtredingen werden begaan.

De rechter acht bewezen dat de centrale tussen maart en het einde van 2016 de afvalstof Matter Organic Non Glycerine (MONG) van een biodieselproducent uit Rotterdam heeft aangenomen en gebruikt om biogas te produceren. Die afvalstof werd echter onder een foute code van de Europese afvalstoffenlijst geleverd. Door die stof te accepteren, handelde het bedrijf in strijd met de regels uit de omgevingsvergunning.Uitspraken zijn klein onderdeel van grotere meststoffenfraudezaak

Ook heeft de centrale tussen maart en eind april 2017 opzettelijk gebruik gemaakt van een oude rioolwaterzuiveringsinstallatie om digestaat op te slaan, zonder dat daar een vergunning voor was verleend. Digestaat is het restproduct dat vrijkomt bij het produceren van biogas. De biogascentrale werd ook nog verdacht van het sjoemelen met metingen van afvalwatermonsters, maar dat achtte de rechtbank niet bewezen. Het waterschap bleek namelijk ook niet volgens de norm te hebben gemeten, waardoor de monsters niet te vergelijken waren.

De straffen vallen lager uit dan wat het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Die wilde dat de centrale een boete van 10.000 euro kreeg en eiste een voorwaardelijke sluiting van drie maanden. Ook wilde het OM dat de bestuurder een dubbel zo hoge boete moest betalen, maar in beide gevallen stelt de rechter dat er geen sprake was van opzet en dat het bedrijf de nodige maatregelen heeft genomen om overtredingen in de toekomst te voorkomen.

De uitspraken zijn maar een klein onderdeel van een grotere rechtszaak waarin de biogascentrale samen met een landbouwbedrijf uit Eemdijk en een aantal andere bedrijven verdacht wordt van grootschalige meststoffenfraude. Die zaak zou in december na jaren onderzoek inhoudelijk behandeld worden, maar aan het begin van die zitting werd de rechtbank gewraakt. Daardoor ligt de zaak op dit moment voor onbepaalde tijd stil.LEES OOK
Problemen met droogte rond Utrechtse Heuvelrug en Veluwe nog niet opgelost
UTRECHTSE HEUVELRUG - De grondwaterstand in de droogste gebieden van Nederland blijft te laag, ondanks de regen die in de afgelopen maanden is gevallen. De droogte van 2020 is in gebieden zoals de Utrechtse Heuvelrug nog niet opgelost.

De natuur rond de Utrechtse Heuvelrug is, net als hooggelegen zandgronden zoals de Veluwe, helemaal afhankelijk van regenwater.

Waterschap Vallei en Veluwe, dat ook over het oosten van onze provincie gaat, heft vrijdag het sproeiverbod op dat sinds 18 mei vorig jaar gold. In het merendeel van de beken en sloten stroomt het water weer, aldus het schap. Maar op de zandgronden staat het grondwater nog zeker 20 centimeter lager dan het langjarig gemiddelde.

Ook in het gebied van Vallei en Veluwe geldt daarom dat er zoveel mogelijk wordt gedaan om de grondwaterstand aan te vullen, voordat het groeiseizoen weer van start gaat. De bodem onder de Veluwe geldt als de grootste zoetwatervoorraad van Nederland, maar door jaren van droogte neemt die voorraad af, stelt het waterschap.

Remco Balk tekent tot de zomer van 2025 bij FC Utrecht
UTRECHT - FC Utrecht heeft de transfer van Remco Balk afgerond. De 19-jarige aanvaller heeft een contract voor 4,5 jaar getekend in de Domstad. Hij ligt daardoor tot de zomer van 2025 onder contract.

[Quote:Jordy Zuidam, technisch directeur FC Utrecht|Hij heeft een geweldige drive, een goede mentaliteit]

"Remco is een dynamische speler die over een goede techniek beschikt", zegt technisch directeur Jordy Zuidam. "Hij legt veel energie in zijn spel, heeft een goede snelheid en kan zowel goals maken als doelpunten voorbereiden."

"Hij heeft een geweldige drive, een goede mentaliteit. Wij zijn ervan overtuigd dat Remco goed bij FC Utrecht past en zijn blij dat wij hem hier mogen verwelkomen", aldus Zuidam.

Balk doorliep sinds 2012 de jeugdopleiding van FC Groningen. Begin dit seizoen maakte de spits uit Zuidhorn zijn debuut in de Eredivisie voor de noorderlingen, maar hij mocht daar weg toen hij zijn contract niet wilde verlengen.Speelgerechtigd

Bij FC Utrecht zal Balk met rugnummer 30 spelen. De club kan de aanvaller zondag al inzetten in de competitiewedstrijd tegen Sparta Rotterdam.LEES OOK
Kritiek op politie na wegsturen slapende dakloze in Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse politie heeft veel kritiek te verduren gekregen op sociale media nadat een slapende dakloze man is weggestuurd in het centrum van Utrecht. Tv-presentator Tim Hofman maakt zich er boos over.

Op het Instagram-account van Politie Utrecht Centrum werd vanochtend een story geplaatst met een foto van de slaapplek van de man. Hij lijkt onder een zeil te liggen. Daarbij staat de tekst: "Aanvang dienst met het wakker maken van een dakloze man. Tevens natuurlijk zijn rommel laten opruimen."

Het bericht leidt tot verontwaardiging bij Hofman, onder meer bekend van de programma's #BOOS en Over Mijn Lijk. Hij snapt niet dat de agenten 'tof' doen over de dakloze man en er een 'coole post' van maken.

Ook de term 'rommel' vindt Hofman ongelukkig, hij benadrukt dat het mogelijk de enige bezittingen van de man zijn. Verder vraagt hij zich af in hoeverre de avondklok geldt voor dak- en thuislozen.Reactie politie

Hofman krijgt op Twitter veel bijval. In twee uur tijd is zijn bericht bijna duizend keer geliket. Reden voor de Utrechtse politie om met een officiële reactie te komen: "We kregen een melding van een mevrouw die vanochtend met haar kind in een speeltuin in de buurt van het Centraal Museum wilde spelen. Maar daar lag iemand te slapen. Hierop heeft de collega de man wakker gemaakt. En hem gevraagd te vertrekken en zijn spullen mee te nemen."

[Tweet:https://twitter.com/debroervanroos/status/1351862649341038600]
Amersfoortse toch niet uit huis gezet na drugshandel zoon
AMERSFOORT - Een vrouw die uit haar woning in Amersfoort gezet zou worden omdat haar zoon daar betrapt werd met 25 kilo hennep, mag toch blijven. Woningbouwvereniging De Alliantie bevestigt dat tegenover RTV Utrecht na een bericht in het AD.

In de woning aan de Grote Beer in Amersfoort vond de politie in februari vorig jaar een stel plastic zakken met daarin 25 kilo henneptoppen. De politie schatte in dat de straatwaarde van die softdrugs rond de 100.000 euro zou liggen.

De Alliantie startte na de veroordeling van de man een juridische procedure tegen de bejaarde vrouw, die aan alzheimer lijdt. Maar de woningbouwvereniging heeft eind vorig jaar de uithuiszetting afgeblazen. Een woordvoerder van De Alliantie: "We hebben goede onderlinge afspraken gemaakt met de huurster. We willen verder niet te veel op de details ingaan, maar zijn blij dat we tot onderlinge afspraken zijn gekomen, waardoor mevrouw onder strikte voorwaarden in de woning mag blijven wonen."LEES OOK
Burgemeester Kats van Veenendaal zegt lidmaatschap SGP op na discussie over samenwerking met FvD
VEENENDAAL - Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal zegt zijn lidmaatschap van de SGP op. Hij zegt na veel overwegingen en een langlopend proces tot die conclusie te zijn gekomen.

Afgelopen weekend hintte de burgemeester al op het besluit. Toen meldde hij zijn SGP-lidmaatschap te heroverwegen na een discussie binnen de partij over wel of niet samenwerken met Forum voor Democratie. "Met heulen met openlijke antisemieten ga je een lijn over, die je niet over moet willen gaan. Jammer dat de partij deze lijn niet trekt", liet de burgemeester toen weten op Twitter.

Na een paar dagen bedenktijd kiest Kats er nu voor om inderdaad afscheid te nemen van de partij. Het besluit heeft volgens hem niet alleen te maken met de disucssie van afgelopen weekend. "Ik kom tot de conclusie dat de partij en ik in de loop van jaren politiek uit elkaar zijn gegroeid. Niet op één specifiek punt, maar op meerdere onderwerpen en standpunten."

Kats zegt wel dat het partijcongres wel het laatste zetje gaf voor zijn besluit. "Daarbij gaat het mij niet over de vraag of je partijen of mensen op voorhand uitsluit. Als geen ander hecht ik waarde aan een inclusieve samenleving, op alle fronten. Het punt dat ik graag had gezien is dat partijbreed ondubbelzinning afstand was genomen van partijen en personen die zich juist tegen de inclusieve samenleving keren en de tegenstellingen meer vergroten dan verkleinen. Die duidelijkheid heb ik node gemist en dat betreur ik."

De burgemeester benadrukt dat het opzeggen van zijn lidmaatschap een persoonlijke keuze is en los staat van zijn functie als burgemeester van Veenendaal. "Het burgemeesterschap is geen politieke functie, dus voor mijn inzet voor Veenendaal heeft deze keuze geen betekenis. Zonder binding aan een politieke partij zal ik mij volledig blijven inzetten voor iedereen in onze mooie stad."

[Kader:Kats maakte zijn besluit bekend op Twitter en wil verder geen toelichting geven. "Ik wil in deze verklaring één keer mijn overwegingen delen en daarna mij weer volledig richten op mijn werk als burgemeester van Veenendaal", schrijft hij.]
Kabinet wil zo snel mogelijk avondklok van 20.30 tot 04.30 uur en één bezoeker per dag
PROVINCIE UTRECHT - Nederland zit waarschijnlijk tot en met 9 februari vast aan een avondklok. Demissionair premier Rutte maakte vanmiddag op een persconferentie bekend dat het kabinet zo snel mogelijk wil overgaan tot een avondklok tussen 20.30 uur en 4.30 uur. Dat betekent dat niemand dan zonder geldige reden naar buiten mag. Verder mag een huishouden nog maar één bezoeker per dag ontvangen. Omdat het kabinet demissionair is, moet de Tweede Kamer nog met de avondklok instemmen.

Uitzonderingen gelden voor wie voor zijn werk de deur uit moet of vanwege een medisch noodgeval. Voor werkverplichtingen is een ondertekende verklaring van de werkgever vereist, zei Rutte tijdens de persconferentie. De regels voor uitvaarten worden ook verder aangescherpt. Vanaf maandag 25 januari mogen nog maximaal vijftig mensen een begrafenis of crematie bijwonen. Verder wordt een sneltest voor vertrek verplicht gesteld voor alle reizigers naar Nederland.

Al voor de persconferentie was duidelijk geworden dat er hoogstwaarschijnlijk een avondklok zou komen, maar aanvankelijk leek het erop dat die al om 20.00 uur zou ingaan en om 4.00 uur zou eindigen. Rutte hoopt dat de maatregelen komende zaterdag ingaan, maar mogelijk wordt het zondag. Als de Kamer akkoord gaat, is er ook nog wat voorbereidingstijd nodig.

Rutte leek enigszins overvallen te worden door de vraag of maaltijdbezorgers ook binnen moeten blijven, of onder de uitzonderingen vallen, maar zij blijken gewoon door te mogen. Afhaalrestaurants moeten om 20.15 uur dicht, net als supermarkten.Sommige burgemeesters zijn sceptisch

Over de invoering van een avondklok is in politiek Den Haag de nodige strijd gevoerd. Burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben gisteravond in Utrecht al over de maatregel overlegd met minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie). Zij moeten de handhaving verzorgen en vinden dat de avondklok strak geregeld moet zijn, met slechts een beperkt aantal uitzonderingen.

In de provincie Utrecht is de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius de afgelopen dagen de meest uitgesproken tegenstander van een avondklok geweest. ''Als je draagvlak wil hebben voor de maatregelen, moet je het ook kunnen uitleggen'', zei hij eerder deze week. ''We hebben in de eerste maar ook in de tweede golf een aantal maatregelen gehad die bijna niet meer uit te leggen zijn."

Bolsius wil nu niet reageren. Hij wacht, net als andere burgemeesters, het debat in de Tweede Kamer af dat later vandaag over de maatregel wordt gevoerd.

De avondklok moet een einde maken aan het hoge aantal coronabesmettingen. Hoewel het RIVM gisteren opnieuw een daling van dat aantal meldde, zijn er nog grote zorgen over de zeer besmettelijke Britse variant van het virus. In de Veiligheidsregio Utrecht hebben 2671 mensen in de afgelopen week covid-19 opgelopen. De week ervoor waren dat er 3260.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Mirjam Sterk vanuit Washington over inauguratie Biden: 'Buurtbewoners zijn bezorgd'
HOUTEN - Aan het einde van de middag, rond zes uur Nederlandse tijd, legt Joe Biden zijn eed af waardoor hij president van Amerika wordt. Trump is daarna officieel van het toneel verdwenen, maar er wordt gevreesd voor zijn aanhangers. De uit Houten afkomstige Mirjam Sterk woont in Washington en sprak een aantal buurtgenoten. "Ze zijn bang voor een burgeroorlog."

Het was gisteravond nog rustig in de hoofdstad van Amerika, vertelt Sterk vanochtend in de uitzending van Utrecht is Wakker. Zij ging net slapen, het is in Amerika zes uur vroeger dan hier. Toch proefde Sterk al wel enige onrust. In aanloop van de inauguratie van Biden en terugkijkend op de bestorming van het Capitool, vrezen veel mensen dat het nog niet klaar is met het geweld.

"Ik sprak met buren en die waren van de week nog erg bezorgd", vertelt Sterk. "Ze noemden termen als civil war (burgeroorlog, red.). Trump is straks misschien wel weg, maar de aanhangers zijn daarmee niet verdwenen. Die zijn niet blij. Sterker nog, die zijn heel erg boos. Daar gaan we nog wel wat van merken."Veel politie op de been

Intussen wordt in Amerika langzaam iedereen wakker en maakt men zich op voor de inauguratie. Sterk: "Ik schat in dat het rustig gaat verlopen. Er is veel politie en beveiliging, overal staan betonblokken en er zijn bijna geen mensen." Ook de Nationale Garde staat klaar om eventuele rellen zo snel mogelijk in de kiem te smoren.

Bij de inauguratie is geen publiek aanwezig, wel staan er duizenden vlaggen voor het Capitool om het publiek te symboliseren. Donald Trump is ook niet aanwezig bij de plechtigheid. Zijn vicepresident Mike Pence komt wel.

[Audio:2789071|Mirjam Sterk over de inauguratie.]
Mysterieus kabeldefect zet Amersfoortse wijken in het licht
AMERSFOORT - In de Amersfoortse wijken Liendert en Kruiskamp lijkt het alsof er 24 uur per dag een avondklok van kracht is: de straatverlichting brandt daar sinds enige tijd dag en nacht. Reden is een hardnekkige storing ergens in de ondergrondse kabels, die niet meteen op te lossen is.

Het probleem speelt al enkele maanden, zegt een woordvoerder van de gemeente. ''De straatverlichting brandt op en af en daar zijn vrij veel meldingen over gekomen. Vandaar dat we nu de lantaarns maar de hele dag laten branden, dat is beter dan helemaal niet.''

Ondertussen wordt diep onder de grond druk gezocht naar de oorzaak van het defect. Dit specifieke deel van de straatverlichting wordt door de gemeente zelf beheerd, maar monteurs van Stedin zoeken mee. Het goede nieuws: het zoekgebied wordt steeds kleiner. ''We zijn dus steeds dichterbij een oplossing, maar een precies moment waarop het verholpen is, durf ik er nog niet op te plakken'', zegt de gemeentewoordvoerder.

[Tweet:https://twitter.com/Gem_Amersfoort/status/1351850917025509382]
Philip Ties stopt als topamateur: 'Ga het heel erg missen, maar het is mooi geweest'
VEENENDAAL/BUNNIK - De loopbaan van Philip Ties in de top van het amateurvoetbal zit er na dit seizoen op. De 34-jarige speler heeft aan zijn huidige club GVVV laten weten dat hij ermee stopt. "Als we dit seizoen niet meer spelen, heb ik in ieder geval mijn laatste wedstrijd gewonnen", grapt Ties in gesprek met RTV Utrecht.

Hij doelt op de wedstrijd tussen GVVV en Noordwijk van 10 oktober 2020. Einduitslag 2-1. Misschien was het wel de laatste wedstrijd van Ties, zonder dat hij dat wist. Dinsdag kwam het nieuws naar buiten over het besluit van de aanvallende middenvelder, maar hij heeft de knoop al lang geleden doorgehakt.

[Quote:Philip Ties|Ik vind het voetbal zelf nog heel leuk en dat ga ik ook heel erg missen, maar de koek is op.]

Perspectief

"In november heb ik technisch manager Rob de Boer al gebeld. Dat het mooi is geweest", legt Ties uit. "Zoals het nu gaat, daar is niets aan. Het is nu al het tweede seizoen dat we in een soort Mickey Mouse-competitie spelen. Ik ben daarnaast ook niet meer de jongste, dus moet je keuzes maken. Ik vind het voetbal zelf nog heel leuk en dat ga ik ook heel erg missen, maar de koek is op."

Vanwege de coronamaatregelen is er voorlopig weinig perspectief. De speler uit Bunnik hoopt dat het seizoen 2021-2022 weer normaal kan verlopen. "Maar daarover is ook nog geen zekerheid. Kunnen we blijven trainen£ Geen idee. Nu spelen we zes wedstrijden en is het weer afgelopen. Dan mogen we weer trainen, maar zonder perspectief. Dat schiet niet op."

De aanvoerder van GVVV houdt zich nog wel fit. "De sportschool vind ik echt verschrikkelijk, dus ik ben vooral aan het hardlopen. Maar ik houd van competitie. Ik kan nog wel eens gaan tennissen of padel spelen... Maar waar ik het voor doe zijn de wedstrijden tegen Spakenburg, tegen Katwijk. Samen met de jongens", aldus Ties.

"Ik hoop vooral dat ik dit seizoen mijn loopbaan nog mooi af kan sluiten. Daarom ben ik zoveel aan het lopen om nog fit te blijven."Verantwoordelijkheidsgevoel

Voetbal is ruim twintig jaar onderdeel van het leven geweest van Philip Ties. "Ik heb zoveel gevoetbald. Op een gegeven moment ook in de eerste elftallen. Maar ik merk dat ik nu in de lockdown ook druk ben met mijn gezin en met mijn werk. Er zijn ook andere leuke dingen", geeft hij aan.

"Mijn vrouw vroeg vorig jaar al of ik niet minder kon gaan trainen. Dat had ik ook geregeld met GVVV voor dit seizoen, maar toch ging ik elke keer. Ik voelde me verantwoordelijk, zeker toen het wat minder ging. Vanuit mezelf wil ik altijd volle bak gaan. Daar haal ik mijn energie uit. En dat is nu ook helemaal weggevallen", zegt Ties.

[Image:1510750|Philip Ties juicht namens Spakenburg]

FC Emmen, ACV, Staphorst, Genemuiden, HHC Hardenberg, drie seizoenen Spakenburg en twee seizoenen GVVV. De loopbaan van Philip Ties in het kort. Als hoogtepunten noemt hij de behaalde kampioenschappen en gespeelde bekerduels tegen profclubs. Wedstrijden tegen NEC, Willem II en recent nog de kraker met GVVV tegen PSV.

Het zijn momenten om nooit te vergeten. En een voetballer die zegt te gaan stoppen, stopt natuurlijk niet écht. "Ik zou wel door kunnen gaan op een lager niveau. Ik heb me altijd thuis gevoeld in het voetbal en ik heb veel vrienden gemaakt. Ik zal altijd nog wel ergens wat gaan voetballen", zegt hij.Gevoelskwestie

"Maar dat moet ik nog even zien. De vraag is wat ik wil. Ik ga daarbij puur af op mijn gevoel, maar op divisie-niveau ben ik nu wel klaar. In de eerste klasse, de tweede klasse of de derde klasse£ Dat kan nog wel. Het probleem is dat dat nu ook nog zo onzeker is", aldus Ties.

[Quote:Philip Ties|Ik vind overal iets van. Iedereen vindt mij een trainer in de dop, maar dat kost ook veel tijd.]

"Maar er zijn meer opties. Ik heb een zoontje en kan hem gaan trainen in de jeugd", legt hij uit. "Ik zie mezelf alleen niet het trainersvak ingaan en hele avonden op het veld staan. Dan vind ik werken in een technische commissie leuker, om te gaan bouwen aan een team. Ik heb een groot netwerk en een staat van dienst op niveau. Maar dat is ook iets om te ervaren."

"Ik vind overal iets van. Iedereen vindt mij daarom een trainer in de dop, maar dat kost ook veel tijd. Vaak nog meer tijd dan als voetballer zelf. Ik heb nu wel wat contacten, maar nog niet concreet om ergens mee te gaan lopen. Eerst wil ik mijn loopbaan waardig afsluiten", aldus Ties.LEES OOK
Brand in zes woningen in aanbouw in Leidsche Rijn
UTRECHT - Rond het middaguur is tijdens werkzaamheden brand ontstaan in de spouwmuur van een pand aan de Kruidnagelweg in Leidsche Rijn. De brand breidde uit naar in totaal zeven woningen. Het ging om panden die nog in aanbouw zijn.

Bij de brand is niemand gewond geraakt. Opvallend is dat nadat het vuur was gedoofd en de blussers waren vertrokken, opnieuw rook werd gezien. Daarop besloot de brandweer terug te gaan om te controleren of alles wel uit was.

Inmiddels is al het vuur gedoofd en zijn de brandweermedewerkers alsnog vertrokken.

[Tweet:https://twitter.com/vrutrecht/status/1351859378513719297]
Utrechter verkoopt Thuisbezorgd-jas op Marktplaats voor avondklok-ontwijkers: 'Mensen bieden 150 euro'
PROVINCIE UTRECHT - Jassen van PostNL, tassen van Deliveroo, DHL-petten en zelfs elektrische Thuisbezorgd-fietsen worden sinds gisteravond massaal op Marktplaats aangeboden. De items zouden volgens de adverteerders gebruikt kunnen worden om de avondklok te kunnen omzeilen. "In het kader van de bestrijding van de pandemie laten wij geen producten toe die als doel hebben de regelgeving te omzeilen. We zullen dergelijke advertenties dan ook verwijderen", laat een woordvoerder van Marktplaats aan RTV Utrecht weten.

Adverteerder 'Diederik Gommers' uit Utrecht plaatste woensdagochtend een advertentie van een Thuisbezorgd-jas. Hij wil anoniem blijven uit angst voor problemen met de bezorgdienst. "Ik zag het net van die jassen op Instagram", vertelt hij rond 10 uur vanochtend. "Ik heb een hele tijd geleden voor Thuisbezorgd gewerkt en toen mocht ik de jas houden. Hij is me niet heel veel waard, dus misschien vang ik er nu nog wat voor."'Natuurlijk niet de bedoeling'

In een tijdsbestek van 10 minuten is zijn advertentie bijna 300 keer bekeken en heeft hij tien reacties binnen. "Mensen vragen wat ik er minimaal voor wil hebben. 20 euro vind ik niet interessant, maar mensen bieden ook 150 euro. Als je zo'n ding voor dat bedrag wilt kopen, vind ik het helemaal prima. Maar ik vind het wel een heel slecht plan als je dit koopt, want elke gekke Henkie kan wel bedenken wat mensen straks met zo'n jas gaan doen."

Thuisbezorgd is niet te spreken over de enorme toestroom aan advertenties met items van het bedrijf. "Het is natuurlijk niet de bedoeling dat oranje Thuisbezorgd.nl-jassen worden gebruikt voor iets anders dan het bezorgen van maaltijden. Wij hebben inmiddels contact gehad met Marktplaats om deze advertenties te verwijderen", laat een woordvoerder weten. PostNL sluit zich daarbij aan. "Wij willen natuurlijk helemaal niet dat onze middelen misbruikt worden. Het is mooi dat Marktplaats dat aanpakt", stelt het postbedrijf.'Focus op verwijderen advertenties'

Hoeveel advertenties inmiddels zijn verwijderd, kan de Marktplaats-woordvoerder niet zeggen. "Onze prioriteit en focus ligt nu vooral op het verwijderen van dit soort advertenties", stelt hij. "Een team van Marktplaats zit er bovenop."

Dat ondervond ook de Utrechtse adverteerder, die zijn advertentie na een kwartier verwijderd zag worden. Hoewel hij graag wat aan de jas wilde verdienen, besluit hij de verkoop niet meer door te zetten. "Het is ook veel te hypociet van mezelf", stelt hij. "Ik wil niks aanmoedigen of mensen inspireren. Mensen doen het zelf, maar ik bied het wel aan. Dan ben je net zo schuldig als de anderen. Het was leuk voor dat ene kwartiertje, maar daar laat ik het bij."

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Kunstwerk met lichten te zien op nationaal kunstdepot in Amersfoort
VATHORST - Wie voortaan over de A28 langs Amersfoort rijdt, gaat iets opvallends naast de weg zien: een lichtkunstwerk op het net nieuw geplaatste witte gebouw van het nationaal kunstdepot. In dat gebouw worden over een tijdje historische voorwerpen en topkunst bewaard van onder meer het Rijksmuseum en Paleis Het Loo. Nu heeft een kunstenaar het gebouw opgefleurd met een lichtkunstwerk.

Het kunstwerk van Herman Kuijer bestaat uit 28 beweegbare lichten rondom het gebouw. Ze bewegen langzaam, worden breder en smaller en wisselen van lichtintensiteit. Daardoor vormen ze constant andere vormen op het vierkante gebouw.

"Wat zo bijzonder is, is dat het gebouw geen ramen en deuren heeft waardoor ik een enorm canvas had om mee te werken", vertelt kunstenaar Kuijers. Zonder de onderbrekingen van die ramen en deuren, kan hij een oppervlakte van tachtig bij vijfentwintig gebruiken. "Een unieke situatie waar ik mijn licht op kon schijnen."'Paar jaar mee bezig geweest'

Doordat het (witte) licht langzaam beweegt, is er telkens een nieuwe compositie zichtbaar. Dat klinkt simpel, maar volgens Kuijer is dat niet zo. "Ik heb met uiterst ingewikkelde apparatuur iets simpels gedaan. Maar het is een heel proces waar ik een paar jaar mee bezig ben geweest. Ik verdiep mij in het gebouw. Het mooie is dat er binnen kunstwerken liggen waarvan we niet willen dat ze worden aangetast door de tand des tijds. Buiten het gebouw raast de tijd voorbij."

Overdag zijn de lichten niet te zien, maar zodra het donker wordt zijn de lichten te bewonderen. Vanaf de A28 is de bovenkant van het gebouw te zien. Wie het complete kunstwerk wil bekijken, moet de wijk Vathorst in Amersfoort inrijden.

[Video:2787853|Zo ziet het kunstwerk eruit.]

Luister hier de bijdrage bij Utrecht is Wakker terug.

[Audio:2789154|De kunstenaar legt uit.][Audio:2789227|Wat ligt er in het nationaal kunstdepot verborgen£]
Politie krijgt zes tips over mishandeling conducteur in Amersfoort na tonen beelden
AMERSFOORT - De politie heeft zes tips binnengekregen over de mishandeling van een conducteur in Amersfoort. Gisteren liet Opsporing Verzocht beelden zien van de mishandeling. De dader is nog altijd niet aangehouden.

In het televisieprogramma was te zien hoe vorig jaar juni op station Amersfoort-Vathorst een trein werd beklad door een groep graffitispuiters. De conducteur sprak de vandalen aan, waarop één van hen verf in zijn gezicht spoot. De groep van in totaal zeven jongens ging er vandoor toen de machinist van de trein de conducteur te hulp schoot en een brandblusser leegde op de groep.

Eerder waren beelden van de mishandeling ook al te zien bij het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht.

[Tweet:https://twitter.com/BureauHengeveld/status/1350185993295564800]

De politie wil nog niets zeggen over de aard van de tips die zijn binnengekomen, maar laat weten dat de recherche ermee aan de slag gaat.

Amersfoort wil beter bodembeleid: 'Het is druk onder de grond'
AMERSFOORT - Gasleidingen, kabels, rioolbuizen, maar tegenwoordig ook productie van warmte uit de ondergrond. Het wordt steeds drukker onder de grond en de ruimte wordt schaarser. Amersfoort wil daarom beter regie gaan houden om problemen in de toekomst te voorkomen.

De gemeenteraad werd gisteravond bijgepraat over de wirwar aan leidingen en kabels ondergronds. Aanleiding is de Omgevingswet die volgend jaar moet worden ingevoerd. De tientallen wetten en regels die nu nog de inrichting van het landschap bepalen, gaan op in deze ene wet. De gemeente wil de bodem meenemen in de ruimtelijke ordening en planvorming.Afstemming

Dat de ondergrond vol raakt, blijkt bijvoorbeeld bij de herinrichting van de wijk Jericho-Jeruzalem. De straten zijn daar heel smal. "Bij de werkzaamheden daar blijkt dat er bijvoorbeeld geen ruimte meer is voor een eventueel warmtenet-tracé", vertelt adviseur leefomgeving Cora van Zwam tijdens de presentatie. Ook in andere delen van de stad zoals het Soesterkwartier, Isselt, de binnenstad en Randenbroek is de ruimte onder de bodem beperkt.

Het betekent dat in deze wijken meer afstemming en overleg nodig is, bijvoorbeeld als er gekozen wordt voor een zogeheten koude-warmteopslag. Dat is een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem en op die manier de temperatuur in huis te regelen. "Nu geldt vooral wie het eerst komt, wie het eerst maalt", zegt Van Zwam. Een collectief systeem vraagt minder ruimte maar daar moeten bewoners het dan onderling wel over eens worden.Tunnel

Tijdens de presentatie kwam de vraag aan de orde waarom kabels en buizen naast elkaar liggen en niet onder elkaar zodat je dieper de grond in kunt. Er zijn volgens adviseur leefomgeving Cora van Zwam wel experimenten elders in het land om kabels en leidingen op elkaar te stapelen. Het betekent alleen wel dat de boel echt boven elkaar moet blijven liggen. Daar is een constructie voor nodig die ook door iemand betaald moet worden.

Daar komt bij dat verschillende partijen hun kabels vaak niet bij elkaar in een tunnel willen hebben. Met name Telecombedrijven hebben wettelijk veel rechten laten vastleggen om dat te weigeren. De gemeente wil voortaan strakker de regie wil houden over wat er onder de grond gebeurt. Verantwoordelijk wethouder Kees Kraanen werd door een van de gemeenteraadsleden daarom al gekscherend gekroond tot burgemeester van de ondergrondse stad.

Nationale Voorleesdagen van start, bekende Utrechters lezen voor op RTV Utrecht
WOERDEN - De komende tien dagen staat het voorlezen én zelf lezen van boeken volop in de schijnwerpers tijdens de Nationale Voorleesdagen. Prinses Laurentien trapte vanochtend af tijdens een uitzending op nationale televisie. Ze las voor uit het boek 'Coco kan het'. Paul de Leeuw las vanochtend uit hetzelfde boek voor aan de kinderen van kinderdagverblijf Ludens, die meerdere locaties in Utrecht heeft.

De Voorleesdagen, die duren tot 30 januari, zijn dus officieel van start gegaan. Tijdens die dagen besteden scholen en kinderdagverblijven extra veel aandacht aan voorlezen en het zelf lezen van boeken. Door het hele land doen bekende Nederlanders aan de Voorleesdagen mee. Bij kinderdagverblijf Ludens nam Paul de Leeuw een voorleesverhaal op. Daarmee opende hij het voorleesontbijt. De video is intern verspreid en kan ook door ouders thuis nog getoond worden aan hun kinderen.

[Image:2789611|Loes Riphagen trapte het voorlezen af]

Voorlezen op RTV Utrecht

Vanwege corona dit jaar geen Voorleesontbijt of Voorleesfeesten in de bibliotheken, maar wel elke dag vanuit Bibliotheek Neude een feestelijk voorleesmoment op RTV Utrecht. Loes Riphagen start woensdag met het voorlezen van haar boek 'Coco kan het', het prentenboek van het jaar. Daarna volgen burgemeester Sharon Dijksma, Hakim van Sesamstraat, kinderpopster Dirk Scheele en Deirdre Carasso, de nieuwe bibliotheekdirecteur en 5 andere vips. Zij lezen de andere boeken voor uit de Prentenboek Top 10. Vanaf woensdag 20 januari tien dagen lang te zien om 11.00 uur op RTV Utrecht en om 15.35 uur op UStad.£

Tekst gaat verder onder de video.

[Video:2789452|Verschillende bekende Utrechters doen mee aan het programma Voorlezen.]

Het Prentenboek van het Jaar is 'Coco kan het!', geschreven en getekend door Loes Riphagen. Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco durft niet. Maar als het wél lukt, kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen. Is Coco klaar om haar vleugels uit te slaan£ Een heerlijk boek om samen met je peuter of kleuter te lezen en over na te praten. 'Coco kan het!' is onderdeel van de Prentenboeken Top Tien.Vertalingen

'Coco kan het' is vertaald in het Pools, Turks en Arabisch. Op spotify en soundcloud kun je vanaf 20 januari luisteren hoe dat klinkt. In het Nederlands door de schrijfster zelf, Loes Riphagen, en in het Pools door Margareta Vijfschagt. Muzeyyen Colak-Ussal en Zahra Ochen van de bieb lezen de Turkse en Arabische versie voor. De bibliotheek heeft ook voorleestips gemaakt in het Nederlands, Turks en Arabisch.

Van het boekje 'Coco kan het' is een miniversie uitgegeven in het Nederlands, Arabisch, Pools en Turks.£De Bibliotheek Utrecht doet 600 sets van deze boekjes cadeau: alle 250 gezinnen die een pakket krijgen van de voedselbank krijgen een set boekjes. De overige exemplaren gaan naar de peuteropvang, scholen en speeltuinen.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Scholen nog dicht, maar sportcompetities starten weer: 'Kan me scheve gezichten voorstellen'
AMERSFOORT/UTRECHT - Nadat de volleyballers, de korfballers en de basketballers de afgelopen weekenden al waren begonnen aan hun competities, gaat komend weekend ook het waterpolo weer van start. De mannen en de vrouwen beginnen het seizoen met het bekertoernooi, waarna eind februari de competitie begint. Beide competities kennen een enigszins aangepaste opzet.

Zo wordt het bekertoernooi dit seizoen via een poulesysteem afgewerkt. De ploegen spelen in twee poules van zeven waarvan de beste twee zich plaatsen voor de halve finales. "Als iedereen tenminste meedoet", zegt coach Roeland Spijker van de mannen van het Utrechtse UZSC. "Omdat de clubs zelf de testen moeten betalen hangt er wel een prijskaartje aan. Ik hoorde dat sommige teams daarom overwegen niet mee te doen aan de beker."Korte voorbereiding

UZSC doet in elk geval wel mee, en begint zaterdag meteen met de streekderby tegen ZPC Amersfoort. "We hebben er erg veel zin in", zegt Spijker, die de beker zeker niet beschouwt als een vriendschappelijk toernooitje om wedstrijdritme op te doen. "Het is een serieus toernooi, je kunt in Nederland maar twee prijzen per jaar winnen. De motivatie om een prijs te winnen is groot bij de jongens."

In het bekertoernooi moeten de ploegen het overigens stellen zonder hun internationals. Die spelen de komende tijd met de nationale mannen- en vrouwenploegen het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Als de competitie eind februari begint, zijn ze er wel weer bij. In zowel de competitie als de bekerpoule spelen de ploegen dit jaar slechts één keer tegen elkaar.

[Image:2705365|Tim de Meij is nog steeds niet helemaal hersteld na Corona]

UZSC mocht op 2 januari beginnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Al na drie weken wacht de eerste officiële wedstrijd voor de ploeg van Roeland Spijker. "Dat is als voorbereiding misschien te kort om volledig fit te zijn, maar we willen heel graag weer spelen. Dus moeten we maar voor lief nemen dat het niveau in het begin wat lager zal zijn. Maar daar heeft iedereen last van."Sporten moreel verantwoord£

Uiteraard wordt ook bij UZSC regelmatig getest. Tot nu toe is iedereen in de tweede golf gespaard gebleven. Dat was anders in de eerste golf, toen er bij de Utrechtse club een heuse uitbraak was. Grootste slachtoffer daarvan was Tim de Mey. "Die begint nu pas weer op zijn oude conditieniveau te komen", aldus Spijker. "Hij slaat af en toe nog een training over. Maar doordat hij veel spierkracht heeft verloren, is hij nog niet zo fit als hij voor zijn ziekte was."

[Quote:Roeland Spijker, coach UZSC|Ik kan me wel voorstellen dat er scheve gezichten zijn richting de topsport]

Dat roept ook de vraag op of het moreel niet knaagt aan de topsporters. Zij mogen in groepen trainen en wedstrijden spelen terwijl de scholen nog een tijd dichtblijven. "Ik kan me wel voorstellen dat er scheve gezichten zijn richting de topsport", zegt Spijker daarover. "Maar wij hebben de beslissing om weer te gaan spelen niet zelf genomen." Toch heeft bijvoorbeeld de handbalbond besloten de competities, hoewel het mag, niet te hervatten. Het NHV vindt het onverantwoord.

"Ik denk dat je als topsporter makkelijker in een bubbel kan blijven dan iemand die naar school gaat", zegt Spijker daarover. Maar UZSC wil wel zijn verantwoordelijkheid nemen, stelt de coach. "We hebben wel een voorbeeldfunctie. We hebben dus afgesproken dat iedereen de verantwoordelijkheid neemt om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. En als een speler zich daar niet aan wil commiteren, moet hij dat zeggen. Maar dan komt hij niet in de bubbel en speelt hij geen wedstrijden."

[Kader:De bekerwedstrijden ZPC Amersfoort - UZSC (mannen)en Polar Bears - UZSC (vrouwen) zijn zaterdagmiddag live te volgen via Radio M Utrecht.
De waterpoloclubs hebben, net als basketbalclub Utrecht Cangeroes, op ons verzoek hun aanvangstijdstip aangepast aan de uitzendtijden van Namen & Rugnummers.]

LEES OOK
Stichting geeft coronavoorlichting aan niet-westerse Utrechters: 'Schaamte speelt een grote rol'
UTRECHT - Was je handen stuk, houd anderhalve meter afstand, blijf binnen en laat je testen bij klachten. De meeste mensen kunnen deze opsomming van de maatregelen tegen het coronavirus inmiddels dromen. Toch wordt niet iedereen even goed bereikt door de communicatie van de overheid, merkte de Utrechtse stichting Al Amal uit Kanaleneiland. "Rutte en De Jonge staan zo ver van de mensen af. Als je de informatie krijgt in je eigen taal, komt het veel meer aan."

[Kader:Stichting Al Amal richt zich op migrantengroepen die hun weg in de samenleving niet goed weten te vinden. De organisatie wil de participatie van bewoners met een migratieachtergrond bevorderen. In een nieuwe videoserie die de stichting maakt, leggen zorgverleners het belang van de coronamaatregelen in het Berbers en Arabisch uit. Binnenkort komen de video's ook in het Turks beschikbaar, omdat de vraag naar deze video's volgens bestuursvoorzitter Anissa Akhrij vanuit de Turkse gemeenschap ook erg groot is.]

Aziz Kalla is wijkverpleegkundige en legt in de eerste video van de stichting uit waarom het zo belangrijk is om je te laten testen op het coronavirus. "Ik voel dat het aspect van schaamte speelt. Mensen denken: straks blijk ik corona te hebben en heb ik het aan iemand doorgegeven. Ik probeer uit te leggen dat het juist goed is als je het weet. Dan kun je thuisblijven en ervoor zorgen dat je je opa en oma niet besmet."

[YouTube:https://youtu.be/lu3zhg81vUQ]

Drempel

Als verpleegkundige bij Kleurrijk Zorg (thuiszorgorganisatie voor wijkverpleging in de stad Utrecht) neemt Aziz coronatesten af, in samenwerking met de GGD. Inmiddels staat er een mobiele testbus in Kanaleneiland en een teststraat in Overvecht, onder het gebouw van Careyn Tamarinde, waar mensen 's avonds langs kunnen lopen om zich te laten testen. Het personeel spreekt Berbers en Arabisch en mensen worden ook zonder afspraak geholpen. Dat is belangrijk, merkt hij. "De drempel om de telefoon te pakken en de GGD te bellen voor een afspraak is heel hoog. Als mensen een keuzemenu horen, haken ze al af. Om een voorbeeld te geven: mijn moeder zal nooit naar een instantie bellen om een afspraak te maken. Als ik in het Berbers uitleg waarom het belangrijk is, dan luistert ze wel."

Anissa Akhrij van stichting Al Amal kijkt daar niet gek van op. "De eerste generatie Marokkaanse vrouwen vindt dat heel moeilijk. Ze schamen zich als het niet lukt om elkaar goed te begrijpen en online een afspraak maken lukt ook niet. Daar maken wij ons sowieso zorgen over. Alles wordt gedigitaliseerd, maar er is een grote groep mensen - echt niet alleen allochtoon - die geen kinderen heeft om hen online de weg te wijzen. Wij hopen hen toch te kunnen bereiken."'Verstopt achter de gordijnen'

En juist dat is lastig, nu in coronatijd. Al Amal, ooit begonnen als een stichting voor en door vrouwen uit de wijk Kanaleneiland, probeert in 'normale tijden' juist door middel van fysieke bijeenkomsten en voorlichtingsavonden in contact te blijven met de doelgroep die voor veel overheidsinstanties onzichtbaar is. Het gebrek aan 'echte' ontmoetingen vindt Anissa vervelend, maar ze blijft zoeken naar andere manieren.

"We zoeken continu naar verbinding. Zo hebben we heel veel groepsapps opgezet. Als we van iemand al twee weken niets hebben gehoord, bellen we of lopen we langs het huis en vragen vanachter het raam hoe het met ze gaat. Zeker in het begin was de angst voor corona heel groot, nu gaat het iets beter. Maar nog altijd zijn er vrouwen die, zoals wij het noemen, 'verstopt zitten achter de gordijnen'. Vrouwen uit 10-hoog flats in Overvecht, waar wij geen contact mee krijgen. Dat is lastig."Demonstratie in Amsterdam

Er is nog veel onwetendheid over het coronavirus, merkt ze. "Waarom is die anderhalve meter nu zo belangrijk£ Is een mondkapje wel gezond£ Wij focussen ons dan wel specifiek op mensen met een migratieachtergrond, maar deze vragen leven bij heel veel mensen. Dat hebben we afgelopen weekend wel kunnen zien aan de demonstratie in Amsterdam. Door de antwoorden op die vragen bij de juiste mensen te halen én die vervolgens duidelijk te communiceren, hopen we een beetje van het wantrouwen weg te nemen."

[Quote:Aziz Kalla, verpleegkundige|Mijn vader was ontzettend fit, heeft altijd gefietst en was nooit ziek. Maar hij kreeg corona en binnen anderhalve week was hij overleden. Het is geen griepje, corona moet niet worden onderschat.]

Dat wantrouwen is er ook als mensen eenmaal met corona in het ziekenhuis terechtkomen. Verpleegkundige Aziz maakte dat van dichtbij mee. "Mijn vader is 2,5 maand geleden overleden aan corona. Ik merkte dat de communicatie tussen artsen en niet-westerse mensen heel moeilijk is. Er ontstaat veel agressie, onbegrip en boosheid. Juist daarom vond ik het zo belangrijk om me hiervoor in te zetten. Mijn vader was ontzettend fit, heeft altijd gefietst en was nooit ziek. Maar hij kreeg corona en binnen anderhalve week was hij overleden. Het is geen griepje, corona moet niet worden onderschat. Juist daarom vind ik het zo belangrijk dat iedereen de maatregelen volgt."Onbegrip en emotie

Volgens Anissa gebeurt het vaker dat ziekenhuisopnames voor onbegrip zorgen. "In de Marokkaanse cultuur reageert men vaak vanuit de emotie. Zeker als het gaat om familie en gezondheid. Mensen begrijpen niet waarom een arts bijvoorbeeld zou zeggen: 'We trekken de stekker eruit.' Wie ben jij om voor God te spelen, denken ze dan. Dus onze voorlichting is niet alleen belangrijk voor onze eigen doelgroep, ook artsen kunnen van ons iets leren als het gaat om de communicatie met mensen met een niet-westerse achtergrond. De volgende video gaat dan ook daarover: wat er gebeurt als jij of een familielid met corona wordt opgenomen in het ziekenhuis."

[Kader:De videoserie van stichting Al Amal bestaat in totaal uit drie delen: het belang van testen, wat er gebeurt bij een ziekenhuisopname en vragen over het vaccineren. De eerste video staat online, de tweede video verschijnt vrijdag en de derde video verschijnt later. De uitlegvideo's worden met name via WhatsApp verspreid, maar zijn ook op YouTube, Facebook en de website van Al Amal te vinden.]

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Utrecht laat bewoners Rachmaninoff met auto in de kou staan
UTRECHT - De gemeente komt bewoners van het Rachmaninoffplantsoen die een auto hebben niet tegemoet. Deze bewoners kunnen nergens hun auto kwijt, ze krijgen geen parkeervergunning. Maar naast hun flat is wel een openbaar parkeerterrein waar zeventig lege parkeerplaatsen zijn. Ook in omliggende straten is meer dan voldoende plek.

Gebouw Rachmaninoff was een kantoorpand van de gemeente Utrecht. Alle ambtenaren verhuisden naar het Stadskantoor, en dus stond het pand leeg. Projectontwikkelaar Bouwinvest nam het pand over en bouwde er appartementen in. Op de website communiceerde het bedrijf dat huurders een parkeervergunning konden aanvragen bij de gemeente voor hun auto.Welles nietes

Maar dat laatste bleek niet waar. De gemeente heeft een jaar geleden betaald parkeren ingevoerd voor dit deel van de stad. In de verordening is opgenomen dat bewoners van Rachmaninoff niet in aanmerking komen voor een parkeervergunning. Bouwinvest wist dat niet, zegt Bouwinvest. "Dat deel ik niet," zegt Sanne Bisschoff, projectleider van de gemeente. Die beweert bij hoog en bij laag dat Bouwinvest dat wel wist.

Op het terrein van Rachmaninoff ligt een eigen parkeerplaats, maar daar is niet voldoende plek voor alle bewoners. Aan de andere kant van het gebouw ligt een openbaar parkeerterrein, waar betaald parkeren geldt. En daarvoor krijgen de bewoners dus geen vergunning, ondanks dat het grootste deel leeg staat.Desinformatie

GroenLinks en de ChristenUnie vinden dat de gemeente geen partij is in de ruzie. De raadsleden zeggen dat het een fout is van Bouwinvest en niet van de gemeente. Bouwinvest heeft de appartementen verhuurd met verkeerde informatie aan de toekomstige bewoners.

Ambtenaar Bisschoff zegt dat het beleid is van de gemeente om een lage parkeernorm te hanteren, dat wil zeggen zo min mogelijk parkeerplaatsen voor auto's. En dus is het onwenselijk om de bewoners alsnog een parkeervergunning te geven, het zou een precedent scheppen. Het enige wat de gemeente wil doen is de bewoners een vergunning geven voor een parkeergarage die 2,5 kilometer verderop ligt.Verhuizen

Bouwinvest heeft een andere oplossing. Het bedrijf wil de gedupeerde bewoners wel een andere woning aanbieden, elders in de stad, met parkeerplaats. Maar daar voelen veel bewoners weer niets voor, zij hebben net hun woning helemaal ingericht, de wanden geschilderd en vloerbedekking gelegd. En zo wijst iedereen naar iedereen, zonder dat iemand met een werkbare oplossing komt. De bewoners smeken om een parkeervergunning, al was die maar tijdelijk. Ze krijgen steun van bewoners uit de omgeving. Daar waar nog geen betaald parkeren is, staat het nu vol met bewoners van de Rachmaninoff.

Schrijnend was het verhaal van Marjan Schutte, een 66-jarige bewoonster van de nieuwe flat. Zij belde de gemeente om een parkeervergunning aan te vragen. De ambtenaar meldde dat ze dat een paar maanden later moest doen. En toen ze dat deed werd de vergunning geweigerd. "Ik ben 66 jaar en ik heb artrose, mijn auto staat nu in Lunetten en ik moet alles lopend en met de fiets doen." Het doet de luisterende raadsleden voor het grootste deel niets, want fietsen en lopen is precies wat de gemeente het liefst ziet van de bewoners van de stad.

Burgemeesters: avondklok moet weinig uitzonderingen hebben
PROVINCIE UTRECHT - Als er een avondklok moet komen, dan moet die strak zijn geregeld met slechts een beperkt aantal uitzonderingen. Dat hebben de burgemeesters van het Veiligheidsberaad vanavond tegen minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) gezegd. Zij hadden overleg in Utrecht.

"Het moet een duidelijke, goed uitvoerbare maatregel zijn", zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad na afloop van het overleg. De burgemeesters hebben nog altijd behoorlijk wat vragen over de uitvoerbaarheid van een avondklok.

Toch lijken de meeste van hen voorstander te zijn, als er echt geen andere mogelijkheden zijn om het virus verder in te dammen. "Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces heen te komen, dan ben ik voor", zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Annemarie Penn-te Strake van Maastricht is voor een "stevige aanpak". "Wij hebben niet veel mogelijkheden meer in het mandje." Jan Lonink van Terneuzen "moet nog overtuigd worden". Ook Jan van Zanen van Den Haag zit nog met "stevige vragen."Hilversum en Amersfoort zijn tegen

Opvallend is dat burgemeester Pieter Broertjes van Hilverusm fel tegen is. Hij vindt de maatregel niet proportioneel. "Een avondklok is niet goed voor het draagvlak. Het is ook niet nodig. De gereedschapskist is nog niet leeg." Ook de handhaving is volgens hem een probleem. De politie Midden-Nederland heeft de regionale burgemeesters een brief geschreven waarin zij aangeeft het "heel moeilijk vinden om hiervoor capaciteit vrij te krijgen". Eerder zei ook burgemeester Bolsius van Amersfoort al dat hij het helemaal geen goed idee vindt.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Niet genoeg geld voor aanpak Kop van Lombok
UTRECHT - Het project om de Kop van Lombok in Utrecht aan te pakken kent een financieel gat. Eerder al werd het aantal wensen voor het project aanzienlijk naar beneden bijgesteld, om op het project te besparen. Het college moet bij het opstellen van de financiële plannen in de Voorjaarsnota nog vele miljoenen vinden. Dat bleek gisteravond tijdens een Raadsinformatiebijeenkomst.

De digitale informatiebijeenkomst kende een breed scala aan insprekers. De meesten daarvan zijn enthousiast over de aanpak van dit deel van de stad. Het is nu vooral een woeste bende, bekend als het Westplein. Dat wás een belangrijke verkeersader, maar de functie van het plein is de afgelopen decennia veranderd. De tram verdween en de rol van de auto werd minder groot. Een deel van het Westplein was lange tijd een fietsenstalling.Onvoldoende dekking

In de nieuwe plannen wordt de rol van het autoverkeer nog verder teruggedrongen. Er komt meer groen, in de vorm van kleine parkjes en stroken met bomen. Ook komt er een groot woonblok, vooral voor sociale woningbouw. Maar het geheel kent een aanzienlijk financieel gat. Projectleider van de gemeente Carla Mesman: "De financiële dekking is nog niet rond en loopt nog niet in de pas met de fasering van het project."

Het plan is in de loop der jaren al behoorlijk versoberd. Zo blijft het NH Hotel staan. Slopen zou te duur zijn. En ook een autotunnel van de Graadt van Roggenweg richting de Daalsetunnel verdween uit de plannen.

Toch kiest de gemeente nog steeds voor kostbare oplossingen in het project. Zo moet er voor het fietsverkeer een ongelijkvloerse kruising aangelegd worden onder de doorgaande autoroute heen. Dat kost 2,5 miljoen euro extra. Volgens Mesman is de fietstunnel noodzakelijk. Als het fietsverkeer met 35 procent toeneemt zou er een gigantische fietsfile ontstaan bij de kruising, als die gelijkvloers wordt uitgevoerd.Te veel auto's

Ook het water in de Sijpesteijntunnel moet breder worden. Het liefst zou de gemeente de hele tunnel verbreden, maar dat is onmogelijk. De wanden van de tunnel dragen de brug voor de treinen er boven. Ook is de wand van tunnel onderdeel van de waterkering. Nu wordt de ruimte tussen vaarweg, fietsers en voetgangers opnieuw verdeeld.

Kritiek was er vooral van Guus Haest, namens de Ontwikkelgroep Lombok Centraal. Haest: "Er zouden zes- tot achtduizend auto's per dag door deze nieuwe wijk moeten gaan rijden. De gemeente gaat uit van vijftienduizend. Maar als ik naar de cijfers kijk, dan worden het er eerder zeventienduizend auto's per dag. Die auto's moeten veel meer buitenom." Maar niet alleen staan er te veel auto's in de plannen, ook het aantal fietsers baart de groep zorgen. "Het nieuwe fietspad wordt een fiets-A2." De ontwikkelgroep pleit er voor om fietsers veel meer te spreiden. De club krijgt bijval van de Fietsersbond, die er voor pleit om een aantrekkelijke fietsroute aan te leggen, voor fietsers van Leidse Rijn naar Universiteitswijk De Uithof, om het centrum heen.Onbereikbaar

Tot slot sprak ook Klépierre, de eigenaar van Hoog Catharijne de raadsleden toe. Een woordvoerder maakte zich zorgen over de bereikbaarheid van het winkelcentrum. De gemeente is van plan om autoverkeer via het Ledig Erf onmogelijk te maken. Bezoekers uit het zuiden zouden dan ook door de kop van Lombok richting het centrum moeten. Klépierre houdt zijn hart vast als er op die route door Lombok verkeershinder ontstaat.

Topclubs verplaatsen duels voor live radio-verslag
UTRECHT - Diverse topsportclubs in de provincie hebben gehoor gegeven aan het verzoek van RTV Utrecht om hun wedstrijden tijdelijk op zaterdagmiddag te spelen, in plaats van op zaterdagavond. Het gaat daarbij om de waterpoloërs van UZSC en ZPC Amersfoort en de basketbalsters van Utrecht Cangeroes.

RTV Utrecht deed het verzoek omdat het sportaanbod om de radio-uitzendingen op zaterdag- en zondagmiddag te vullen erg karig is omdat het amateurvoetbal, dat traditioneel voor veel sportaanbod in de middag zorgt, stil ligt.

De zaalclubs plannen de wedstrijden van hun hoogste teams normaal in de avond, zodat er de hele dag naar het hoogtepunt kan worden toegwerkt. Eerst spelen de jeugd en de lagere seniorenteams, waarna de dag in sporthal of zwembad wordt afgesloten met het klapstuk: de wedstrijd van het eerste dames- of herenteam.

Nu de lagere teams niet spelen, zijn de zwembaden en sporthallen overdag beschikbaar voor de dues van de hoogst spelende teams. UZSC, ZPC Amersfoort en Utrecht Cangeroes reageerden enthousiast op het verzoek hun thuisduels te verplaatsen in ruil voor live radioverslag. "Hoe meer aandacht voor onze sport, hoe beter", zegt coach Roeland Spijker van de waterpolomannen van UZSC.

[Kader:Dankzij de medewerking van diverse clubs doet het radioprogramma Namen & Rugnummers komende zaterdag live verslag van de waterpolobekerwedstrijden Polar Bears - UZSC (vrouwen) en ZPC Amersfoort - UZSC (mannen).]

Volleybal-eredivisionist Taurus uit Houten heeft het verzoek nog in beraad. Het Driebergse Dalto, dat uitkomt in de Korfbal League, kon niet meewerken. "De bond had de wedstrijden al vastgesteld en wijkt daar niet van af", aldus een woordvoerder van de club.

Live verslag van de handbaleredivisieteams Fortissimo uit Cothen en Houten zit er voorlopig niet in. De handbalbond heeft besloten de competitie, ondanks toestemming daarvoor uit Den Haag, niet te hervatten.

Remco Balk per direct naar FC Utrecht
UTRECHT - FC Utrecht neemt Remco Balk over van FC Groningen. De 19-jarige aanvaller komt, als hij medisch wordt goedgekeurd, per direct naar de Galgenwaard. Volgens RTV Noord tekent hij een meerjarig contract.

Balk debuteerde dit seizoen in de A-selectie van FC Groningen en maakte direct naam door de enige treffer te maken in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Ajax.

Hij is een rechterspits, die de hele jeugdopleiding van FC Groningen heeft doorlopen.

Meningen over avondklok verdeeld: van 'Alles doen wat nodig is' tot 'Erg jammer'
PROVINCIE UTRECHT - De meningen zijn verdeeld over de mogelijke invoering van een avondklok. Het kabinet overlegt morgenochtend opnieuw over de zware maatregel. Het wachten is op politieke steun, maar zowel de veiligheidsregio's als de Tweede Kamer zijn er nog niet uit. Die willen eerst meer weten over de effecten, over alternatieven en over mogelijkheden om ervoor te zorgen dat mensen zich eraan houden.

Het kabinet heeft haast. De Britse, meer besmettelijke variant van het coronavirus dreigt in Nederland de dominante variant te worden. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers hield afgelopen week een pleidooi om de avondklok snel in te voeren. Burgemeesters hebben ernstige twijfels hebben bij de uitvoerbaarheid ervan en nemen er vanavond een standpunt over in. Intussen bereidt de politie zich op een invoering voor, en wordt agenten daarom gevraagd vanaf donderdag rekening te houden met andere roosters.Beeld op straat

Ook op straat is het beeld gemêleerd. Een voorbijganger in het Utrechtse Griftpark vindt de invoering van de avondklok prima, als dat betekent dat we sneller vrijheden terugkrijgen: "We moeten alles doen om de besmettingen omlaag te krijgen. Dus in dat opzicht denk ik 'doe maar gewoon', maar het is niet leuk natuurlijk."

[Quote:Wandelaar in Griftpark|We moeten ons eerst maar eens aan de maatregelen houden die we nu hebben. Dan is de avondklok misschien niet eens nodig.]

Een andere voorbijganger is ook voor de invoering, maar zal haar vrijheid wel missen. "Ik geniet erg van mijn avondwandeling. Ik vind het jammer als ik dat niet heb." Weer een ander twijfelt of een avondklok effect zal hebben: "Omdat we dan misschien allemaal bij elkaar gaan zitten vóór 20.00 uur."

"We moeten ons eerst maar eens aan de maatregelen houden die we nu hebben", oppert een andere voorbijganger. "Dan is de avondklok misschien niet eens nodig."'Logica van regels'

Hoogleraar sociale psychologie Kees van den Bos benadrukt juist dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking zich al goed aan de regels houdt. "Maar tegelijkertijd is het zo dat als we de logica van bepaalde regels niet zien, zoals een avondklok, we die heel creatief gaan interpreteren. Dan gaan we bijvoorbeeld een avondje helemaal feesten thuis en gaan we na de avondklok weer naar buiten. Die kans bestaat bij een kleine minderheid", aldus Van de Bos.

[Quote:Sharon Dijksma, burgemeester Utrecht|Als je draagvlak wil hebben voor de maatregelen, moet je het ook kunnen uitleggen.]

Burgemeesters van verschillende Utrechtse gemeenten lijken allesbehalve eensgezind over de avondklok. "We hebben in de eerste maar ook in de tweede golf een aantal maatregelen gehad die bijna niet meer uit te leggen zijn", laat de Amersfoortse burgemeester Bolsius weten. "Als je draagvlak wil hebben voor de maatregelen, moet je het ook kunnen uitleggen."

[Quote:Sjoerd Potters, burgemeester De Bilt|Belangrijk is of een avondklok aantoonbaar, substantieel bijdraagt aan het terugdringen van de besmettingen en dat we daarmee een derde golf kunnen voorkomen. Als dat zo is, moeten we dat doen.]

Ook de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma is kritisch over en avondklok. Ze ziet het als het állerlaatste middel om het virus te bestrijden. De handhaving is erg moeilijk, denkt Dijksma. "Ik snap natuurlijk dat het kabinet zich grote zorgen maakt en alles op alles zet om het aantal besmettingen naar beneden te krijgen. Maar het heeft veel gevolgen voor de samenleving."

Burgemeester Sjoerd Potters (De Bilt) denk dat een avondklok "negatieve herinneringen kan oproepen onder oudere inwoners". Hij is niet voor of tegen, stelt Potters. "Belangrijk is of een avondklok aantoonbaar, substantieel bijdraagt aan het terugdringen van de besmettingen en dat we daarmee een derde golf kunnen voorkomen. Als dat zo is, moeten we dat doen."

Burgemeester Rob Metz (Soest) heeft er juist begrip voor dat de mogelijkheid van een avondklok wordt onderzocht. "We zien dat nog veel mensen de avonden gebruiken om sociale contacten aan te gaan. Het is begrijpelijk, maar in onze pogingen verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, ongewenst."Steun

Als het kabinet inderdaad tot een avondklok besluit, wil het zoveel mogelijk steun hebben in de Tweede Kamer. Bij coronamaatregelen wordt altijd gestreefd naar bredere steun dan alleen die van de coalitiepartijen. Het Outbreak Management Team (OMT) moet nog advies uitbrengen aan het kabinet. Maandag was dat advies nog niet binnen. De veiligheidsregio's, die normaal op maandag bijeenkomen, stelden hun vergadering om deze reden uit tot vandaag.LEES OOK
Van de Zandschulp mag niet trainen: één speler positief
VEENENDAAL - Botic van de Zandschulp uit Veenendaal is de 'coronadans' toch niet helemaal ontsprongen: de tennisser die zich vorige week in Doha kwalificeerde voor de Australian Open, mag de komende twee weken niet op de trainingsbanen verschijnen. Dat komt omdat aan boord van zijn vlucht van Doha naar Melbourne iemand zat met een positieve coronatest.

"Ik moet twee weken op mijn kamer blijven", aldus de nummer 156 van de wereld. "Ik heb op mijn kamer nog niet getennist, alleen wat fysieke training kunnen doen." De organisatie besloot na de positieve test bij een van de inzittenden om iedereen die aan boord was een trainingsverbod op te leggen.

Robin Haase mag onder strenge voorwaarden wel trainen. Ook hij vloog van Doha naar Melbourne, maar met een ander toestel. De 25-jarige Van de Zandschulp is met coach Dennis Schenk doorgereisd vanuit Qatar.

Officials bevestigden vanochtend dat er vier extra positieve testen zijn onder de mensen in de bubbel van de Australian Open, waaronder één speler. Volgens gezondheidsinstanties in Victoria hebben negen mensen die met met speciale chartervluchten naar Melbourne zijn gekomen positief getest.LEES OOK
Herstart nadert: topsportclubs uit de regio plannen oefenwedstrijden in
PROVINCIE UTRECHT - Nederland is nog altijd in lockdown, maar de topsporters uit de regio mogen langzaam uitkijken naar de start (of de herstart) van hun seizoen. Veel competities beginnen deze maand nog en dus hebben de clubs uit de provincie Utrecht massaal oefenwedstrijden ingepland. RTV Utrecht zet deze duels op een rij.

Sinds 17 december mogen teams die deelnemen aan topsportcompetities van de overheid weer trainen en spelen, mits ze een strikt testprotocol volgen. Op die manier kunnen de Nederlandse topsporters wedstrijdritme opdoen richting belangrijke toernooien, zoals de Olympische Spelen van komende zomer.Taurus trapt af

De eerste competitie die weer gaat beginnen is de Eredivisie volleybal: het Houtense Taurus speelt op zaterdag 9 januari op bezoek bij ZVH. Op 16 januari volgen het korfbal en het basketbal. Vanaf 23 januari duiken de waterpoloërs het water in voor officiële duels, gevolgd door de Hoofdklasse hockey op 31 januari.

De topcompetities in het rugby (zeker niet voor eind maart), het handbal, het tafeltennis, het ijshockey en het badminton hebben nog geen startdatum voor hun competitie. Waarschijnlijk wordt de ijshockeycompetitie helemaal niet meer opgestart.

De andere sportbonden bekijken op termijn de opties om een topcompetitie uit te spelen, mogelijk in aangepaste vorm. Veel bonden wachten daarvoor de eerstvolgende persconferentie van het kabinet af.

Bekijk hieronder een overzicht van de oefenwedstrijden die gepland staan en de data waarop de topcompetities weer zullen beginnen:

[Image:2379664|De waterpolosters van UZSC]

Kampong uit Utrecht, mannen (hockey)

Zondag 17 januari: Kampong - HGC (14.30 uur)
Zondag 24 januari: Kampong - Pinoké (14.30 uur)
Zondag 31 januari: Herstart competitieKampong uit Utrecht, vrouwen (hockey)

Zondag 10 januari: Amsterdam - Kampong (12.45 uur)
Zondag 17 januari: Kampong - Den Bosch (12.45 uur)
Zondag 24 januari: Kampong - HDM (12.45 uur)
Zondag 31 januari: Herstart competitieSCHC uit Bilthoven, vrouwen (hockey)

Dinsdag 12 januari: Hurley - SCHC (19.00 uur)
Zondag 17 januari: Amsterdam - SCHC (12.45 uur)
Zondag 24 januari: Den Bosch - SCHC (12.45 uur)
Zondag 31 januari: Herstart competitieUZSC uit Utrecht, mannen (waterpolo)

Zaterdag 9 januari: AZC Alphen - UZSC (12.00 uur)
Zaterdag 9 januari: UZSC - Polar Bears (17.00 uur)
Zondag 10 januari: UZSC - Polar Bears (11.00 uur)
Donderdag 14 januari: Donk - UZSC (22.00 uur)
Zaterdag 23 januari: Start bekercompetitie
Zaterdag 27 februari: Start competitieUZSC uit Utrecht, vrouwen (waterpolo)

Zaterdag 9 januari: UZSC - Polar Bears (10.00 uur)
Zaterdag 16 januari: UZSC - Het Ravijn (12.00 uur)
Zaterdag 23 januari: Start bekercompetitie
Zaterdag 13 februari: Start competitieZPC Amersfoort, mannen (waterpolo)

Zaterdag 9 januari: ZPC Amersfoort - Schuurman BZC (12.00 uur)
Zaterdag 16 januari: AZC Alphen - ZPC Amersfoort (12.00 uur)
Zaterdag 23 januari: Start bekercompetitie
Zaterdag 27 februari: Start competitieTaurus uit Houten, mannen (volleybal)

Zaterdag 2 januari: Taurus - SSS (uitslag 3-1)
Zaterdag 9 januari: Herstart competitieDalto uit Driebergen (korfbal)

Zaterdag 2 januari: Dalto - Blauw-Wit (uitslag 27-23)
Zaterdag 9 januari: Groen Geel - Dalto (18.00 uur)
Zaterdag 16 januari: Start competitieUtrecht Cangeroes, vrouwen (basketbal)

Zaterdag 16 januari: Herstart competitie

Feed Fetched by RSS Dog.