RTV Utrecht
Maatregelen verlengd tot 28 april, KNVB vergadert over verloop eredivisie en bekerfinale
PROVINCIE UTRECHT - Sinds het begin van de coronacrisis houdt RTV Utrecht iedere dag een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen binnen en buiten onze provincie. Hieronder vindt u het laatste nieuws.

[Kader:In het kort
- Maatregelen verlengd tot 28 april
- Oproep Rutte: plan geen meivakantie
- Kabinet wil opschalen naar 2400 IC-bedden]


[Tijd:06.35|Daklozenkrant Straatnieuws in de problemen]

Verkopers van het Utrechtse Straatnieuws zitten in de problemen. Door de coronacrisis worden er geen nieuwe krantjes gemaakt en dus is er niks om te verkopen.

"Het is verontrustend stil. We zijn gedwongen om het distributiecentrum te sluiten omdat we werken met vrijwilligers en zij hebben een kwetsbare gezondheid. We zijn acuut onze omzet kwijt", aldus hoofdredacteur Frank Dries van de Utrechtse daklozenkrant.

Omdat het distributiecentrum dicht is, gaat er voorlopig ook geen nieuwe editie naar de drukker. Dries: "De verkopers balen er stevig van. Het liefst steun je ze met een krant, maar nu gaat dat niet. Als we niks kunnen verkopen, gaat er ook niks naar de drukker. We geven vooral morele steun."

[Tweet:https://twitter.com/rtvutrecht/status/1245207275482034176][Tijd:06.13|Computers van gemeenten draaien op oude besturingssystemen]

Tientallen Nederlandse gemeenten gebruiken oude besturingssystemen voor hun computers. Windows 7, bijvoorbeeld, dat niet meer wordt ondersteund door Microsoft en dus in principe geen beveiligingsupdates meer krijgt.

Dat kan riskant zijn nu ook ambtenaren veel thuiswerken, waarschuwen veiligheidsspecialisten in vakblad Binnenlands Bestuur. 35 gemeenten werden onderzocht, in 22 draaien de computers op Windows 7, waaronder Utrecht en Amersfoort.

Microsoft bracht Windows 7 in 2009 op de markt, maar in januari stopte Microsoft met de ondersteuning van het besturingssysteem voor het grote publiek.

[Tijd:05.47|HEMA vreest voor voortbestaan door coronacrisis]

Hema is keihard geraakt door de coronacrisis. De omzet van de warenhuisketen is zo hard gedaald, dat het bedrijf vreest voor zijn voortbestaan. Dat meldt FD op basis van een brief die Hema-topman Tjeerd Jegen vorige week aan verhuurders van Hema-panden heeft gestuurd.

[Tijd:05.34|KNVB vergadert met UEFA]

De Europese voetbalfederaties vergaderen vandaag met alle 55 aangesloten landen via een videoverbinding over hoe het verder moet in de eredivisie en eerste divisie. Premier Rutte vertelde dinsdagavond dat het betaald voetbal minimaal tot 1 juni stilligt.

Volgens de huidige richtlijnen van de UEFA moeten alle competities voor 30 juni zijn afgewerkt. De eredivisie telt nog acht speelronden en enkele inhaalwedstrijden voor de play-offs. Ook moet de bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord nog worden gespeeld. De eerste divisie telt nog negen speelronden.

Veel Europese competities kunnen misschien alleen nog worden uitgespeeld als de UEFA langer dan 30 juni laat doorspelen. Maar wat gebeurt er dan met de voetballers die op 1 juli onder contract bij een andere club staan? En krijgt de Europese voetbalbond alle clubs en competities wel op één lijn?

De UEFA is ook nog op zoek naar een nieuwe datum voor het EK voor vrouwen, dat voor de zomer van 2021 gepland stond. Zelfs als de UEFA de regels over het uitspelen van de competities versoepelt, dan blijft het voorlopig onduidelijk of het seizoen in het Nederlandse betaald voetbal een einde krijgt. Want laat het coronavirus het wel toe toe dat er na 1 juni snel weer gevoetbald kan worden, zelfs zonder publiek?

[YouTube:https://youtu.be/8RboIzVUa10][Tijd:05.26|Coronamaatregelen verlengd tot 28 april]

Premier Rutte maakte gisteren bekend dat de coronamaatregelen, die eerst geldden tot 6 april, verlengd worden tot 28 april. Dat betekent dat mensen tot die tijd 1,5 meter afstand moeten houden en zo veel mogelijk binnen moeten blijven. Ook de scholen blijven tot en met de meivakantie dicht.

Mark Rutte zei in een persconferentie dat hij mensen afraadt vakanties te plannen in de meivakantie. De kans is volgens de premier groot dat de maatregelen nog langer dan tot 28 april moeten doorgaan.

De hele persconferentie nog eens terugkijken? Dat kan hieronder.

[YouTube:https://youtu.be/oSHMfvs2iyA]

Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Hoofdredacteur Straatnieuws: 'Het is heel lastig en triest dat ze geen kranten verkopen'
UTRECHT - Verkopers van het Utrechtse Straatnieuws zitten in de problemen. Door de coronacrisis worden er geen nieuwe krantjes gemaakt en dus is er niks om te verkopen.

"Het is verontrustend stil. We zijn gedwongen om het distributiecentrum te sluiten omdat we werken met vrijwilligers en zij hebben een kwetsbare gezondheid. We zijn acuut onze omzet kwijt", aldus hoofdredacteur Frank Dries van de Utrechtse daklozenkrant.

Omdat het distributiecentrum dicht is, gaat er voorlopig ook geen nieuwe editie naar de drukker. Dries: "De verkopers balen er stevig van. Het liefst steun je ze met een krant, maar nu gaat dat niet. Als we niks kunnen verkopen, gaat er ook niks naar de drukker. We geven vooral morele steun."

MORELE STEUN
Die morele steun is ook nodig omdat sommige verkopers van de krant er volledig van afhankelijk zijn. Dries: "Dak- en thuislozen worden echt vermeden. Ook wordt afgeraden om met cash geld te betalen. Dus sommigen weten zich geen raad meer."

Ook merken de verkopers dat er minder mensen op straat lopen en als ze er al lopen, kopen ze geen krantje meer. "Het is heel lastig en heel triest dat ze geen kranten kunnen verkopen. Ik krijg dagelijks belletjes wanneer we weer kranten gaan uitgeven", aldus Cees van Engelen, coördinator van de distributie van Straatnieuws. "Vanwege het afstand houden werkt het gewoon niet, ook als ze een krant neerleggen en een paar stappen naar achteren doen."

Straatnieuws is een doneeractie gestart op Facebook om de corona-crisis door te komen.

[FacebookPost:https://www.facebook.com/straatnieuws/posts/3218679858152518?__xts__[0]
Wie waagt zich aan 1 aprilgrappen in tijden van corona: 'Beetje humor is niet verkeerd'
PROVINCIE UTRECHT - In onze mailbox regent het normaal gesproken 1 aprilgrappen in deze tijd van het jaar. Hoe anders is het nu de wereld in de greep is van het coronavirus. Bedrijven, gemeenten en instellingen wagen zich niet of nauwelijks aan de jaarlijkse grappen en grollen.

"Ze hebben wel iets anders aan hun hoofd", zegt Leon Tindemans, eigenaar van communicatiebureau TTM in Leerdam. "Alles ligt een beetje stil door de crisis en niemand wil zich een buil vallen aan zo'n gevoelig onderwerp als het coronavirus. Het kan je natuurlijk flink beschadigen als je de plank misslaat."

[Image:2525039|Slechts een enkeling probeert nog een ouderwetse 1 aprilgrap uit te halen. Wij vonden dit bericht op Facebook op z'n minst verdacht...]

GOOGLE
Ook op sociale media zijn veel bedrijven rustiger dan anders. Campagnes staan even 'on hold'. Google heeft alle 1 aprilgrappen afgelast. Het megaconcern stopt met de traditie "uit respect voor iedereen die tegen het COVID-19-virus vecht".

Dierentuinen, pretparken of sportclubs zijn meestal wel goed voor een 1 aprilgrap, maar nu zijn ze gesloten voor bezoekers door de coronacrisis en hebben ze wel iets beters te doen. Het lijkt er dit jaar dus niet van te komen. Bij Dierenpark Amersfoort is het onderwerp 1 april niet specifiek besproken, vertelt een woordvoerder. "We zijn druk met andere zaken en hadden dit jaar ook geen 1 aprilgrap gepland. Het is dus niet zo dat we het niet doen vanwege de coronacrisis."

[Quote:Communicatiespecialist Leon Tindemans|Het is belangrijk dat we ook een beetje kunnen lachen. Zo raak je de stress weer kwijt]

GRAPPEN OP KANTOOR
Communicatiespecialist Tindemans is de schrijver van een veelgelezen blog over de beste 1 aprilgrappen op kantoor. Maar ook daar zal nu weinig van terecht komen, verwacht hij. "Bijna iedereen werkt thuis. Het zal dus een stuk lastiger zijn om je collega op kantoor in de maling te nemen. Misschien dat het nu via internet gebeurt."

Op sociale media gaan wel tal van grappen rond over het coronavirus. Van Coronabier-humor tot geintjes over social distancing, hamsteren en quarantaine. Voor bedrijven ligt dit lastiger.

"Toch is beetje humor niet verkeerd in deze deprimerende tijden, stelt Tindemans. "Met de juiste toon kan het geen kwaad en het is belangrijk dat we ook een beetje kunnen lachen. Zo raak je de stress weer kwijt."

Een van de grootste coronavirals van de afgelopen week was onderstaande quarantaine-parodie.

[YouTube:https://youtu.be/bguks572EA4]

En op Twitter werd deze reisplannen-post' heel veel gedeeld.

[Tweet:https://twitter.com/nizarabier/status/1241399440348450819]

Ook de hefttruckchauffeur die hamsteraars van wc-papier uitlacht, zorgde even voor de broodnodige ontspanning.

[YouTube:https://youtu.be/Uoc61n_pjW0]

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Corona beheerst ons leven, zo ziet dat eruit
PROVINCIE UTRECHT - Uitgestorven plaatsen waar het normaal druk is, kinderen die massaal thuis les krijgen, lege schappen en mensen die hun werk volledig overhoop moeten gooien; de gevolgen van COVID-19 zijn ongekend, maar leveren in de hele provincie ook taferelen op die het vastleggen waard zijn. Er zijn al meer dan 250 bijzondere foto's binnengekomen.

Wat zie jij om je heen van de coronacrisis? Zet je foto op onze kaart.

HOE WERKT HET?
Op de kaart hieronder kun je de plaats aangeven waar een foto is gemaakt.
- Zoek de locatie met het zoekbalkje linksboven of gebruik de plus- en minknoppen om de plek te vinden
- Klik rechtsboven op "Voeg een foto toe" en prik op de goede plaats
- Upload de foto en vul een paar korte vragen in
- Bedankt!

[Localfocus:https://mapgather.appspot.com/crowd/6db2a78d-1326-4391-b2dd-a25ea5c15547/?lat=52.0728&lng=5.3023&zoom=9]

Het kan even duren voor je je eigen inzending ziet. De redactie beoordeelt alle foto's voor ze worden geplaatst.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

OM verhoogt bedrag van gouden tip die leidt naar voortvluchtige Gerel Palm
NIEUWEGEIN - Het Openbaar Ministerie heeft het bedrag van de tip die leidt naar de verblijfplaats van Gerel Palm verhoogd van 15.000 naar 30.000 euro.

Palm wordt verdacht van een schietpartij in Noordeloos in december 2016. Hierbij kwamen bijna twee mannen om het leven met wie hij vermoedelijk een drugsconflict had. In Groenekan, in de buurt van hockeyclub Voordaan, werd later een brandende Audi teruggevonden die aan de liquidatiepoging gelinkt wordt.

Inmiddels is uit onderzoek van de recherche gebleken dat Palm ook in verband kan worden gebracht met de criminele groepering rondom Ridouan T. Tevens wordt Palm verdacht van het doodschieten van Ronald Bakker. Bakker werkte bij een spyshop in Nieuwegein en werd in september 2015 vlakbij zijn woning in Huizen vermoord.

ONTSNAPT
Palm is in maart 2017 al eens aangehouden in Suriname, maar wist niet veel later te ontsnappen.Sindsdien is hij voortvluchtig.

Palm is 37 jaar en 1.80 meter lang. Hij heeft een vrij smalle mond, wenkbrauwen met een knikje, een litteken op de rechterwang en kleine oren. Benader hem niet zelf, stelt de politie.

Amateurvoetbalseizoen nietig verklaard: "Niet verrassend, wel begrijpelijk"
UTRECHT - In de top van het Utrechtse amateurvoetbal is begripvol gereageerd op het besluit van de KNVB om de amateurcompetities dit seizoen niet uit te spelen en geen promotie en degradatie te laten plaatsvinden. "Ik dacht wel dat het die kant op zou gaan", zegt trainer Patrick Loenen van Sportlust'46 uit Woerden. "Hier kan iedereen wel mee leven", denkt IJsselmeervogels-captain Gilian Justiana.

LIJFSBEHOUD HOOGLAND EN GVVV
Het besluit is natuurlijk voor niemand leuk, zeker niet gezien de omstandigheden waaronder het is genomen. "Maar ons komt het niet slecht uit", zegt topscorer Oskar van Logtestijn van derde divisionist Hoogland. Die ploeg stond onderaan in de competitie en dreigde te degraderen naar de hoofdklasse. Nu blijft Hoogland in de derde divisie. "Maar ik had er liever op het veld nog voor gestreden", aldus Van Logtestijn.

[Image:2355082|Oskar van Logtestijn: "Ik had het liever op het veld laten zien"]

Datzelfde zegt GVVV-aanvoerder Wilco den Hartog, die na elf jaar bezig was aan zijn laatste seizoen bij de Veenendaalse tweede divisionist. "Ik heb altijd gezegd dat we niet zouden degraderen en ik heb gelijk gekregen. Maar de manier waarop valt me rauw op mijn dak. Dit is een bittere boodschap, al had ik hem wel zien aankomen."

GEEN PROMOTIE
Waar GVVV en Hoogland, en ook DOVO, nu niet meer hoeven te vrezen voor degradatie, geldt voor Sportlust'46, Eemdijk en het Utrechtse DHSC juist het omgekeerde. Die clubs waren in de race voor promotie naar de derde divisie en moeten volgend jaar weer in de hoofdklasse spelen. "Een extra reden om volgend jaar voor de titel te gaan", zegt Gert Kruys, die na de zomer hoofdtrainer is bij DHSC. "Het is vervelend, maar ik kan er mee leven", vult Patrick Loenen namens Sportlust aan. "Andere zaken zijn nu belangrijker. Ik hoop dat we gezond blijven."

[Image:2382782|Patrick Loenen: "Ik hoop dat we gezond blijven"]

LOGISCH BESLUIT
"Het is de meest logische beslissing, er was geen tijd meer om de competities uit te spelen", zegt Gert Kruys, die sinds de winterstop interim-trainer was van IJsselmeervogels. "Dat is jammer, want ik had er wel vertrouwen in dat we nog serieus om de titel in de tweede divisie mee zouden gaan doen."

Het wrange voor Kruys is, is dat het de tweede keer is dat er een voortijdig einde komt aan zijn verblijf bij de Vogels. De eerste keer ging hij tussentijds naar Sparta, nu is de competitie stilgelegd. "Ik hoop dat er nog een derde kans voor mij komt bij deze mooie club. Nu neemt Berry Smit het over", stelt de oefenmeester, die nu de derby tegen Spakenburg, dat al veilig was, aan zijn neus voorbij ziet gaan.

"Elk besluit had voor- en tegenstanders gehad, maar ik vind het vooral zuur voor OSS 1920", zegt Oskar van Logtestein. In de derde divisie waarin Hoogland, en ook het Utrechtse Hercules speelt stond de Brabantse club met 13 punten voorsprong bovenaan, maar zal dus niet promoveren. "We moeten ons allemaal maar richten op volgend seizoen."

[Image:2479127|Gert Kruys: "Ik hoop dat ik een derde kans krijg bij deze mooie club"]

FIT BLIJVEN
Dat de competitie nu al klaar is, betekent ook een erg lange zomerstop. "Ik mis het voetbal nu al", zegt Oskar van Logtestijn. "En de komende maanden gaat dat erger worden. Dus om fit te blijven ga ik maar een beetje hardlopen en wat oefeningen doen."

Dat gaat Wilco den Hartog ook doen. "Maar dat is wel een hele andere conditie dan wedstrijdconditie. Het is een lange periode, we zullen op zijn vroegst in juni weer kunnen trainen." Bij welke club de GVVV-captain dat gaat doen, is nog onbekend. Zijn contract bij de Veenendaalse club is niet verlengd, en hij zoekt dus een nieuwe club. "Dat staat door de hele toestand ook op een laag pitje."

Voor Gilian Justiana zijn de druiven helemaal zuur. Naast zijn eigen voetballoopbaan runt hij een voetbalschool en is hij jeugdtrainer bij PEC Zwolle. "Ik moet nu dingen verzinnen om mijn spelers fit te houden." Daarbij neemt hij een voorbeeld aan het onderwijs. "Ik bedenk oefeningen en voer ze uit. Ik film het en stuur dat aan mijn spelers. Die kunnen dan ook oefenen."

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Utrecht opent corona-noodopvang voor daklozen
UTRECHT - In Utrecht komt een noodopvang voor daklozen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus en daarom in isolatie moeten. De opvang komt in het pand van de daklozenopvang aan de Maliebaan.

Deze week kunnen acht daklozen terecht in de noodopvang en het wordt uitgebreid tot 28 bedden. Voor deze noodopvang is er een aparte in- en uitgang; zodat de daklozen met klachten niet door dezelfde ingang gaan als de hulpverleners en artsen.

CORONA
De noodopvang aan de Maliebaan blijft is vooralsnog voor twee tot drie maanden open. Zo nodig blijft het langer open, dat is afhankelijk van het verloop van de corona epidemie.

De gemeente wil met deze opvang verdere besmettingen met het virus voorkomen. "Kwetsbare groepen krijgen daarbij speciale aandacht. Deze aandacht is om te voorkomen dat zij besmet raken of dat zij, eenmaal besmet, het virus doorgeven aan anderen.

Het advies van de regering en ook de gemeente om zoveel mogelijk thuis te blijven is voor dak- en thuislozen lastig te realiseren, omdat ze geen dak boven het hoofd hebben. Daarbij komt ook dat ze maar een beperkte tijd in de dagopvanglocaties mogen verblijven. De gemeente zegt er alles aan te doen de overlast van de noodopvang voor de omwonenden zoveel mogelijk te beperken.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Amateurvoetbal voor dit seizoen klaar, geen promotie en degradatie
UTRECHT - GVVV speelt volgend seizoen opnieuw in de tweede divisie, net als IJsselmeervogels en Spakenburg. DOVO en Hoogland, die vochten tegen degradatie uit de derde divisie, blijven in die afdeling, net als Hercules. En DHSC, Sportlust'46 en Eemdijk, die in de race waren voor de titel in de hoofdklassen, blijven hoofdklasser.

Dat zijn de gevolgen van de beslissing die de KNVB dinsdag bekend maakte. Als gevolg van de verlenging van de coronamaatregelen zullen de amateurcompetities dit seizoen niet worden uitgespeeld. Alle clubs starten volgend seizoen starten in de klasse waarin ze afgelopen seizoen speelden.

Ook de toernooien in de districtsbekers zullen niet worden uitgespeeld.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Kinderen blijven thuis, op enkeling na
UTRECHT - Vanavond maakte minister-president Rutte bekend dat de scholen nog tot en met de meivakantie gesloten blijven. Tot die tijd krijgen de kinderen dus thuis onderwijs. Op een enkeling na.

Voor sommige kinderen is het missen van de structuur die school hen biedt niet vol te houden. Neem de 9-jarige Ayla uit Woerden. Een prachtig meisje met blonde haren. Ze gaat naar een speciale school in het Utrechtse Kanaleneiland. Moeder vertelt: "Ayla heeft een zelfdzame genmutatie, over de hele wereld zijn maar enkele tientallen gevallen bekend. Voor Ayla betekent het dat ze een verstandelijke beperking heeft, maar ook ADHD en een stoornis in het autisme spectrum."

SCHOOLSTRUCTUUR
"Het is een heerlijk kind", gaat moeder verder, "maar het missen van de schoolstructuur maakt het leven voor haar onduidelijk. We hebben nog twee zoontjes en die hebben het soms zwaar te verduren als Ayla zoals nu niet weet wat ze met haar dag aan moet. Ze kliert, ze schreeuwt en vraagt continue aandacht. Zelf spelen kan ze niet."

[Quote:Moeder van Ayla|We waren na twee weken kapot. Ayla was totaal overprikkeld, haar broertje moest haar soms van zich afvechten.]

Op 15 maart werd bekend dat de scholen in eerste instantie tot 6 april gesloten zouden bleven. De moeder van Ayla vertelt: "Mijn eerste reactie was "Shit nee!", maar toen mijn man en ik ons herpakt hadden dachten we die drie weken te kunnen regelen. Onze werkgevers zijn gelukkig flexibel. Dus we gingen ervoor."

DIT KON ZO NIET LANGER
Gaandeweg werd steeds duidelijker dat de maatregelen om het coronavirus in te dammen voor een lange periode zullen gelden. Het Woerdense gezin moest zich daarop aanpassen. "Vorige week opperde mijn man de school te bellen voor hulp", gaat de 38-jarige moeder verder, "we waren kapot. Ayla was totaal overprikkeld, haar broertjes kregen geen rust en moesten haar soms van zich afvechten. Dit kon zo niet langer."

Het telefoontje zorgde voor opgeluchte ouders: "De schooldirectie reageerde direct heel pro-actief. Ze hadden zich voorbereid op deze telefoontjes van overbelaste ouders. De school blijft natuurlijk voor de meeste kinderen dicht, dus het is wat puzzelen, maar Ayla mag drie dagen per week naar school. Drie dagen structuur voor haar en rust voor de rest van het gezin."

In de kerk kom je samen, maar nu even niet
JUTPHAAS - Voor de deur van de Dorpskerk in de Nieuwegeinse wijk Jutphaas staan bloemen en aan het hek hangt een briefje met daarop de tekst: we hadden er graag een feestje van gemaakt. De Dorpskerk viert haar tweehonderdste verjaardag zonder gasten - in een tijd waarin de behoefte om samen te zijn misschien wel groter is dan ooit.

[Image:2525060|Aan de hekken van de Dorpskerk in Nieuwegein hangen gebedszakjes.]

De kerk is een plek waar mensen samenkomen, maar juist dát kan nu even niet. Vanwege het rondwarende coronavirus is de Dorpskerk in Nieuwegein dicht, net nu de kerk haar 200-jarig bestaan zou vieren. "Het is jammer, vooral voor de vele vrijwilligers die al lang bezig zijn met de voorbereidingen", vertelt Mart Hack, voorzitter van de kerkenraad.

MEELEEFLIJN BIEDT LUISTEREND OOR
Hij ziet het nu vooral als zijn taak om in contact te blijven met de gemeenschap. Zo gaan de diensten via een videoverbinding en heeft de kerk een zogenoemde 'meeleeflijn', waarop je kunt bellen voor een luisterend oor. Hack vertelt: "We kunnen even niet op bezoek bij mensen, maar proberen ze op allerlei manieren te bereiken om te voorkomen dat mensen wegzakken in eenzaamheid."

[Video:2522715|Nieuwegeinse Dorpskerk viert 200-jarig bestaan zonder gasten: 'Het feest halen we later in.']

Dominee Inge Hoek preekt inmiddels voor een lege kerk. Dat is even wennen. "Het is heel anders", vertelt ze. "Normaal gesproken zit deze kerk helemaal vol en zie ik aan de gezichten of overkomt wat ik zeg. Ook al zeggen mensen niks; er is wel interactie. Die mis ik enorm. Ik mis de mensen heel erg." Wel krijgt ze veel reacties van thuisblijvers die de diensten op afstand volgen.

OUBOLLIGE PSALM NU ACTUEEL
In haar preken probeert ze de actualiteit te verwerken. Zo refereerde ze afgelopen zondag aan de 'misschien wat oubollige' psalm 84: hoe brand ik van verlangen om te komen in uw heiligdom. "Nu vind ik het opeens een ontroerende tekst", aldus Hoek. "Want wat zullen we allemaal weer blij zijn als we hier samen kunnen komen en elkaar een hand kunnen geven."

[Image:2525061|Voor de deur van de kerk staan bloemen, achtergelaten door mensen uit de gemeenschap.]

Hoek hoopt dan ook een 'bron van hoop' te zijn, nu samenkomen er nog even niet in zit en veel mensen een moeilijke tijd doormaken. "In de kerk oefenen we de spier van hoop", legt ze uit. "We doen dat door stil te worden, te zingen en te bidden." Dat kan volgens Hoek ook vanuit huis. "Al geloof ik dat iedereen ernaar verlangt om weer samen in deze kerkzaal te zijn" voegt ze eraan toe.

TIJD VOOR BEZINNING
Iedereen is nu 'ontdaan en overprikkeld door alles wat nu op ons afkomt', ziet Hoek, maar daarna volgt volgens haar een tijd van bezinning. "Op een gegeven moment zijn we gewend aan de dagelijkse dingen die nu plotseling zo anders gaan. Alle afleiding valt weg en dat zou een moment kunnen zijn waarop mensen zich afvragen: waar draait het nu echt om in mijn leven?" Hoek hoopt dan te helpen bij het vinden van antwoorden.

En als de tijd vervolgens rijp is, zal ook het feest worden ingehaald. Voor nu geniet kerkenraad-voorzitter Mart Hack van alle bloemen die voor de deur zijn gezet door mensen uit de gemeenschap, die het jubileum niet zijn vergeten. Ook de mooie woorden in de gebedszakjes aan het hek doen hem goed. Tot besluit leest hij er één voor: "Liefde en ruimte voor iedereen. Een gebed, waarmee we als kerk kunnen laten zien wat we kunnen betekenen."

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Tot 1 juni geen profvoetbal, zelfs niet zonder publiek
UTRECHT - De voetbalcompetities in Nederland liggen tot minimaal 1 juni stil. Voor die tijd zal er ook zonder publiek niet gespeeld worden. Dat meldde premier Rutte dinsdagavond tijdens de persconferentie waarin de verlenging van de maatregelen tegen Corona tot 28 april werd aangekondigd.

Rutte gaf aan de voetbalcompetities vallen onder vergunningsplichtige evenementen. En die blijven tot 1 juni verboden.

In hoeverre dit betekent dat de profcompetitie helemaal niet afgemaakt gaat worden, is onduidelijk. De UEFA vergadert woensdag met alle aangesloten bonden over de voortzetting van de voetbalcompetities. De Europese bond onderzoekt de mogelijkheid om eventueel na 1 juli nog door te spelen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Omzet supermarkten nog steeds hoog, schappen grotendeels weer gevuld
PROVINCIE UTRECHT - Supermarkten zetten nog steeds veel meer om dan voor de coronacrisis, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend heeft gemaakt.

Toch lijkt de grootste hamsterwoede te zijn afgenomen. De omzet van supermarkten liep vorige week namelijk zes procent terug in vergelijking met de week ervoor. Desalniettemin was de omzet ruim een kwart hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

HANZEEP EN TOILETPAPIER
Een grote daling is te zien bij de toiletartikelen. Zo kochten we vorige week ruim dertig procent minder toiletpapier en handzeep dan de week ervoor. Ondanks de daling is de omzet van toiletpapier verdubbeld in vergelijking met 2019. Handzeep werd ruim drie keer meer verkocht.

Branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is blij dat er minder gehamsterd wordt en ziet dat de schappen weer goed gevuld zijn: "De echte pieken zijn er niet meer. Het is nog steeds druk maar we zien sinds begin deze week weer goed gevulde supermarkten", vertelt een woordvoerder. "Er zijn wel producten die wat harder gaan dan andere, maar dat blijft waarschijnlijk zo."

Vanavond wordt tijdens een persconferentie bekend gemaakt dat het kabinet de maatregelen tegen corona verlengt tot 28 april. Of de schappen nog steeds goed gevuld blijven, is volgens de branchevereniging lastig te zeggen: "Na elke persconferentie zien we een piek. Dat zal vanavond ook wel zo zijn", benadrukt de woordvoerder.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Horeca langer dicht: 'Tijd zal leren welke Utrechtse zaken dit overleven'
PROVINCIE UTRECHT - De coronamaatregelen zijn verlengd tot en met 28 april. Dat betekent onder meer dat horecagelegenheden de deuren gesloten moeten houden.

Zware tijden dus voor de restaurant- en kroegeigenaren. "Het is niet makkelijk. Horeca-ondernemers zijn nu ook crisismanagers", zegt Pieter Honing, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in de stad Utrecht. "Ze krijgen te maken met allerlei regelingen en maatregelen, moeten het personeel informeren, gasten op de hoogte houden en ondertussen op andere manieren omzet proberen te genereren.

[Audio:2525067|Interview met voorzitter KHN Utrecht om 18.15 uur vanavond]

Verschillende horeca-ondernemers zijn bijvoorbeeld een take away-service of bezorgdienst gestart om toch wat geld te verdienen. "Je ziet in Utrecht veel initiatieven. De ondernemers zitten niet bij de pakken neer. De tijd zal leren wie genoeg vet op de botten heeft om de coronacrisis te overleven. Gelukkig zijn er vanuit de overheid en de gemeente maatregelen genomen om ons een tegemoet te komen", aldus Honing.

Inmiddels zijn de restaurants en kroegen sinds zondagavond 15 maart dicht. "Die avond blijft heel memorabel. Veel ondernemers moesten plotseling dicht. Daar moesten ze wel even een paar dagen van bijkomen. Toch zag je ze daarna weer opkrabbelen. Ze gingen de boel schoonmaken, schuren of opknappen. Of ze begonnen met het verkopen van bedrukte t-shits en hoodies, zoals Jos de Winter van café Dikke Dries.

Utrecht zonder horeca, dat is maar niks, vindt Honing. "De stad is minder levendig. Je mist de gezelligheid en terrasjes. Horeca is de smeerolie van de maatschappij. Maar goed, we hebben veel begrip voor de maatregelen en zijn blij dat iederen zich nu goed aan de regels lijkt te houden. We hopen dat de mensen ons weer weten vinden als dit voorbij is."

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Rutte: Scholen, horeca en sportclubs tot zeker 28 april gesloten
PROVINCIE UTRECHT - Alle maatregelen die nu gelden blijven tot in elk geval 28 april van kracht. Dat zegt premier Mark Rutte vanavond tijdens een persconferentie. Dat betekent dat scholen, horeca, sportclubs en kappers nog gesloten blijven. De andere maatregelen, zoals het verbod op samenscholing, blijven hetzelfde: die zijn nog steeds tot 1 juni van kracht.

Rutte benadrukt dat het niet gezegd is dat de maatregelen na 28 april allemaal komen te vervallen. Ze kunnen worden verlengd of anders gaat alles gefaseerd open. Daarom vraagt hij nog geen plannen te maken voor de meivakantie, die tot 2 mei duurt. Kinderen gaan dus op zijn vroegst op 3 mei weer naar school. Sportclubs, ook in de professionele sfeer, liggen tot 1 juni stil.

COMPLIMENT
Hij zegt verder dat iedereen zich goed aan de regels houdt. Daarvoor gaf hij de Nederlanders een compliment. De straten, treinen en kantoren zijn leeg. Er wordt benadrukt dat ook die regels nog steeds van kracht zijn. Zoveel mogelijk thuisblijven, in je eentje naar de supermarkt, thuis blijven als je verkouden bent en als je koorts hebt, dan blijft het hele gezin thuis.

"We vragen veel van mensen, dat weten we", zegt Rutte verder tijdens de persconferentie. "Maar het is echt nodig. We zien heel voorzichtig groene grassprietjes, maar dat is echt nog heel weinig. De verspreiding vertraagd door deze maatregelen, maar we zijn er nog lang niet. We moeten dit virus onder controle krijgen. Op advies van experts en gezien de verloop van besmettingen, laat de situatie nu geen ander besluit toe. Ik hoop dat iedereen in Nederland dat begrijpt."

'HOUD ALSJEBLIEFT VOL'
Als laatste spreekt Rutte grote bewondering uit voor het aanpassingsvermogen van iedereen in het land. Scholen en universiteiten die lesprogramma's op afstand aanbieden. Thuiswerkende ouders die zo goed als ze kunnen hun kinderen helpen met het schoolwerk.

"Houd alsjeblieft vol. Wees aardig en begripvol voor elkaar. We gaan door één van de zwaarste periodes in onze geschiedenis, buiten oorlogstijd. Maar dit is nodig om onze kwetsbare ouderen te beschermen." Uiterlijk 21 april, de week voor 28 april, neemt het kabinet opnieuw een besluit over verlenging van de maatregelen.

MEER TESTEN
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei verder nog dat het doel is om aankomende zondag 2400 bedden intensivecare-bedden gereed te hebben voor gebruik. Volgens de minister doet iedereen zijn uiterste best om de boel draaiende te houden, maar 'het piept en kraakt wel in de zorg'.

Momenteel is er capaciteit om 4000 mensen per dag te testen. Op korte termijn wordt dat uitgebreid tot 17.500 per dag en uiteindelijk moet het 29.000 per dag worden. Op die manier kan beter worden vastgelegd hoe het virus zich verspreid.

Twee auto's op elkaar gebotst in Baarn
BAARN - Op de Amsterdamsestraatweg (N221) in Baarn zijn vanmiddag rond 16.00 uur twee auto's op elkaar gebotst.

De voertuigen zijn tegen elkaars bumper gereden. Hoe dit precies kon gebeuren, is niet duidelijk.

Een bestuurder is door het ambulancepersoneel nagekeken. De auto's zijn door een berger weggesleept.

'Rechtspraak dreigt vast te lopen door maatregelen tegen corona-epidemie'
PROVINCIE UTRECHT - De rechtspraak in Nederland loopt door de maatregelen tegen de corona-epidemie een achterstand op die nauwelijks nog in te halen is. En dat is schadelijk voor het vertrouwen van de burger in de rechtspraak. Dat zeggen veel strafrechtadvocaten die sinds twee weken werkeloos thuiszitten, omdat de rechtbanken alleen nog urgente zaken afhandelen.

De maatregelen tegen de verspreiding van het virus voelen alle advocaten in hun portemonnee: inkomsten vallen weg, maar vaste lasten en salaris van personeel moeten worden doorbetaald. Waar het ene kantoor het door een financiële buffer nog wel even kan volhouden, redden kleinere kantoren die veel werkzaam zijn in de sociale advocatuur het niet lang meer. De sociale advocatuur zit al langer in de knel, omdat de vergoedingen voor het bijstaan van mensen met weinig draagkracht laag zijn en al 20 jaar niet zijn aangepast.

NOODFONDS
De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten pleit voor een noodfonds, om te voorkomen dat kleinere kantoren ten onder zullen gaan. Meerdere kantoren uit onze regio geven aan dat ze waarschijnlijk steun nodig zullen hebben als de situatie na 6 april hetzelfde blijft. De Raad voor de Rechtspraak onderzoekt of vanaf volgende week toch wat rechtszaken inhoudelijk behandeld kunnen worden, maar of dat gebeurt en hoeveel zaken dat zullen zijn is nog onbekend.

Ondanks de financiele tegenslag maken de meeste strafrechtadvocaten zich vooral zorgen over de gevolgen voor hun cliënten. Die moeten nu nog langer wachten op afdoening van hun zaak. Dat geldt niet alleen voor verdachten. Zo staat het Amersfoortse kantoor Dijkstra & Jager een slachtoffer bij in een zaak die al anderhalf jaar loopt. 'Dit is nu op de lange baan geschoven. Komen deze verdachten straks vrij omdat het te lang duurt? Het zou niet uit te leggen zijn aan de slachtoffers', zegt advocaat Ruth Jager.

[Quote:Advocaat Ruth Jager|Dit is een vreselijke spaak in het wiel van de toch al zo traag draaiende rechtspraak.]

FRUSTRATIES
Volgens het Utrechtse kantoor Roozemond & De Haan levert de vertraging van rechtszaken voor onschuldige verdachten extra frustratie op, als ze door de media wel al als schuldig zijn getypeerd. Voor schuldige verdachten kan het juist een voordeel zijn, omdat een lagere straf zal worden opgelegd. Op dit moment hebben verdachten geen idee of en wanneer zij straffen moeten uitzitten.

De vertraging heeft ook gevolgen voor het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag, zegt advocaat Joyce de Vries. Een VOG heb je bijvoorbeeld nodig bij sollicitaties. Maar als je net bent veroordeeld krijg je die verklaring niet, ook als is het al lang geleden dat je in de fout bent gegaan. Advocaat Bouchikhi merkt nu al dat cliënten in de penitentiaire inrichting veel onrustiger worden. 'Als de huidige situatie langer wordt gehandhaafd, zal er toch echt iets moeten gebeuren om de gedetineerden tegemoet te komen.'

[Image:1572493|Zo druk als bij de moordzaak Everink zal het voorlopig bij de Utrechtse rechtbank niet zijn.]

GEEN PASKLARE OPLOSSING
Een pasklare oplossing om de achterstanden weg te werken, hebben advocaten niet. De hele justitiële keten kampt al langer met enorme achterstanden. Ruth Jager: 'Wij hebben zaken in de kast hangen uit 2010, die nu nog moeten worden afgedaan. Zedenzaken die, voordat ze op zitting komen, jaren oud zijn. Dit is een vreselijke spaak in het wiel van de toch al zo traag draaiende rechtspraak'.

De oplossing moet van het Openbaar Ministerie en de rechtspraak en uiteindelijk van het ministerie komen. Maar de advocaten zijn het erover eens dat de opgehoopte zaken alleen kunnen worden weggewerkt door meer schikkingen te treffen en zaken over minder ernstige vergrijpen te laten zitten. Maar het OM zegt dat het daar vooralsnog geen plannen voor heeft.

[Quote:Advocaat Willem Jan Ausma|Het zorgt in ieder geval voor een andere mindset en minder verkwisting.]

RECHTSPRAAK SNEL HERVATTEN
Veel advocaten vinden dat de rechtspraak met de nodige aanpassingen nu snel weer opgepakt kan en moet worden. Dat bijna alle zittingen nu geschrapt worden, vinden zij een zeer vergaand besluit. Zittingszalen zijn zo ingericht dat rechter, griffier, officier van justitie, advocaat en verdachte op ruim twee meter afstand van elkaar kunnen zitten. Ook kan er vaker gebruik worden gemaakt van videoverbindingen.

Zeker de afhandeling van eenvoudige zaken bij de politierechter zou kunnen doorgaan binnen de voorwaarden die het RIVM stelt in verband met de corona-epidemie. Er zal dan alleen weinig of geen publiek bij zittingen aanwezig kunnen zijn en een beperkt aantal journalisten.

DIGITALISERING
Volgens Malou Hoekzema van Dupliq advocaten kan de achterstand alleen weggewerkt worden door veel meer zittingen te plannen. 'De rechtspraak zou een enorme inhaalslag kunnen maken in digitalisering, wat grote voordelen kan hebben op langere termijn. Zo kunnen een heel aantal zittingen best via videoverbinding plaatsvinden, maar ook verhoren bij de politie die bijgewoond dienen te worden door de advocatuur.'

De Utrechtse strafpleiter Willem Jan Ausma denkt dat de huidige gebeurtenissen tot grote veranderingen gaan leiden. 'Er kan veel meer online en digitaal, wat aanzienlijke kostenbesparingen met zich meebrengt maar ook voor het milieu. Advocaten hoeven minder te reizen en ook alle gedetineerden hoeven niet meer voor elk wissewasje naar de rechtbank. Het zorgt in ieder geval voor een andere mindset en minder verkwisting.'

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Politie ziet meer huiselijk geweld sinds coronacrisis
PROVINCIE UTRECHT - De politie ziet een stijging van het aantal incidenten dat achter de voordeur plaatsvindt. Nu mensen door de coroancrisis op elkaars lip zitten, lopen de spanningen binnenshuis op, zegt politiechef Martin Sitalsing. "Het leidt tot ruzies, maar soms ook tot huiselijk geweld en kindermishandeling. Dat is iets waar we samen met andere hulpverleners goed naar kijken, want het is schrijnend dat dit nu toeneemt."

[Video:2521155|Meer huiselijk geweld door coronacrisis]

Deskundigen waarschuwen al sinds het begin van de coronacrisis voor incidenten bij kwetsbare gezinnen. De politie vraagt mensen goed op te letten en signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling altijd te melden.

BOETES
De politie is ook verantwoordelijk voor het handhaven van de noodverordening die sinds vrijdag geldt. Zo zijn er feesten beëindigd en locaties gesloten. Ook heeft de politie tientallen bekeuringen uitgeschreven aan mensen die de regels rondom samenscholing negeren. "Boetes zijn een uiterste middel. Wanneer we jongeren bijvoorbeeld vragen om niet met teveel mensen in een voetbalkooi te staan, zien we dat mensen daar negen van de tien keer gehoor geven. Maar we hebben ook een aantal situaties gehad waarin dat niet gebeurt en waarin dan uitgedaagd wordt. En dan wordt er een boete uitgeschreven en kan iemand erop rekenen dat daar dan ook lik-op-stukbeleid plaatsvindt."

CORONASPUGERS
Over het algemeen gaat het best goed in de provincie, maar Sitalsing maakt zich wel erg kwaad over de zogenoemde coronaspugers. Mensen die op anderen hoesten en spugen en dan roepen dat ze besmet zijn met het coronavirus. "Ik vind het echt onacceptabel en ongehoord. Heel asociaal. Het hoort echt niet bij de verantwoordelijkheid die we nu moeten pakken om dit virus in bedwang te houden."

Om zichzelf en anderen te beschermen, hebben alle agenten nu de beschikking over antispuugmaskers. Dat zijn maskers van gaas die aangehouden verdachten om krijgen wanneer het gevaar bestaat dat ze gaan spugen.

Ook het Openbaar Ministerie maakt zich kwaad over deze nieuwe trend. De rechtbank behandelt op dit moment bijna geen rechtszaken, maar voor deze verdachten zijn speciale supersnelrechtzittingen georganiseerd waarbij het OM forse celstraffen eist. Morgen staan er weer een aantal coronaspugers voor de rechter.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Betonmixer op zijn kant in Overvecht
UTRECHT - In Overvecht is ter hoogte van de Einsteindreef een betonmixer op zijn kant geraakt. De chauffeur raakte niet gewond, hij kwam met de schrik vrij.

Door een nog onbekende oorzaak verloor de chauffeur rond de klok van vier de macht over het stuur. De vrachtwagen raakte van de weg en reed een verkeerslicht en lichtmast omver. Ambulancepersoneel heeft de man gecontroleerd, hij bleek niet gewond.

Een berger haalt de vrachtwagen nu weg. De Einsteindreef is ter hoogte van de Humberdreef enige tijd afgesloten geweest.

[Tweet:https://twitter.com/CollewijnGroep/status/1245011630263590915]
Aantal coronapatiënten op Utrechtse IC's stijgt van 84 naar 92
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal coronapatiënten dat in de provincie Utrecht op de IC ligt is gestegen naar 92. Gisteren, maandag, was dat aantal nog 84.

In het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein zijn het afgelopen etmaal vier coronapatiënten bij gekomen op de IC, blijkt uit onderstaande cijfers. Ook het UMC Utrecht heeft drie extra IC-patiënten.

[Kader:Overzicht van aantal coronapatiënten in de vier grote Utrechtse ziekenhuizen (tussen haakjes verschil met cijfers van maandag):
- UMC Utrecht: 83 patiënten (+3), van wie 39 op de IC (+3)
- Diakonessenhuis: 71 patiënten (+18), van wie 11 op de IC (+1)
- Meander MC: 45 patiënten (+1), van wie 19 op de IC (geen verschil)
- St. Antonius: 78 patiënten (+2), van wie 23 op de IC (+4)]

In totaal liggen nu 277 mensen vanwege corona in een van de vier grote Utrechtse ziekenhuizen. Gistermiddag was dat aantal 255. Het kader hieronder laat zien dat in een week tijd het aantal ziekenhuisopnames in Utrecht als gevolg van corona ruim is verdubbeld.

[Kader:Totaal aantal coronapatiënten opgenomen in de vier Utrechtse ziekenhuizen (tussen haakjes aantal liggend op de IC):
Dinsdag 31 maart: 277 (92)
Maandag 30 maart: 255 (84)
Zondag 29 maart: 243 (77)
Zaterdag 28 maart: 216 (71)
Vrijdag 27 maart: 191 (66)
Donderdag 26 maart: 176 (63)
Woensdag 25 maart: 152 (51)
Dinsdag 24 maart: 113 (47)]

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, luidde gisteren nog de noodklok door te zeggen dat binnen een week 2400 IC-bedden gereed moeten zijn in heel Nederland.

Een woordvoerder van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort vertelde aan RTV Utrecht dat zijn ziekenhuis met 24 IC-plekken in principe al aan het maximum van de capaciteit zit.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Amersfoortse IC-arts over werken in tijden van corona: 'Dit is geen korte crisis, dit is een marathon'
AMERSFOORT - "Dit is een crisis zoals we die nog nooit hebben meegemaakt. Het is een stil drama". Dat zegt Oscar Groot, internist van Meander MC in Amersfoort over de coronacrisis. Morgen verschijnt hij in de documentaire Levenslucht waarin is te zien hoe het er aan toe gaat op de Intensive Care in verschillende Nederlandse ziekenhuizen. Bij Aan Tafel op Radio M Utrecht deed hij alvast zijn verhaal.

In het Meander ziekenhuis zijn normaal gesproken veertien bedden beschikbaar op de IC. Nu zijn dat er 28, omdat een deel van de operatiekamers zijn omgebouwd tot bedden voor coronapatiënten. Om de aanwas aan coronapatiënten op te kunnen vangen, wordt overal mankracht vandaan getrokken.

ELKE DAG KRAPPER
"Collega's die al met pensioen waren of iets anders zijn gaan doen, helpen ons nu", zegt Groot. "Ook mensen die al in het ziekenhuis werken maar dan op een andere afdeling, bieden hulp aan." En waar Groot normaal gesproken acht uur per dag werkt, draaien hij en zijn collega's nu twaalf uur per dienst in de strijd tegen corona. "Het gaat nog goed en we hebben nog ruimte, maar we zien het elke dag krapper worden", aldus Groot.

[Quote:Oscar Groot, internist|Niemand ziet echt wat er gebeurt]

Wat Groot zwaar vindt, is dat er geen mensen op bezoek mogen komen. "Het is heel verdrietig als er een partner of moeder op de afdeling ligt. Normaal kun je die ondersteunen als familie, maar nu niet. Want bezoekers kunnen zelf ook besmet zijn als ze hier langskomen. Dat moeten we niet hebben."

HOOFD BOVEN WATER
In zijn vrije tijd probeert Groot te ontspannen om 'het hoofd boven water te houden'. Want het werk in het ziekenhuis is pittig, vertelt Groot, en dat wil hij laten zien in de documentaire. "Dit is geen korte crisis, dit is een marathon. Ik denk dat het de grootste crisis is sinds de Tweede Wereldoorlog, maar niemand ziet echt wat er gebeurt. Het is mooi weer, mensen hoeven niet naar school of naar werk, maar verder merkt niemand er echt wat van. Ik wil laten zien waarom deze coronamaatregelen genomen zijn."

[Audio:2524490|Luister hier het hele verhaal van Oscar Groot terug.]

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Vervolgstudies bieden alternatieven aan voor open dagen
PROVINCIE UTRECHT - Scholierenorganisatie LAKS krijgt veel vragen van jongeren die willen weten hoe ze zich tijdens de coronacrisis kunnen oriënteren op de vervolgstudie die ze na de zomervakantie hopen op te pakken. Oriëntatiedagen, open dagen en meer van dat soort evenementen gaan vanwege de coronacrisis nu niet op de gewone manier door. De vervolgopleidingen bieden echter veelal virtuele alternatieven aan.

Zo houdt hogeschool Inholland in Den Haag zaterdag een Online Open Dag. Alle opleidingen daar informeren belangstellenden over de inhoud van de leergangen en kandidaten kunnen chatten met docenten en huidige studenten. De Rijksuniversiteit Groningen houdt vrijdag een online Masterdag. Ook daar kan worden gechat met docenten en studenten.

Volgens Corlien Douma van LAKS zijn er verder bijvoorbeeld universiteiten die geïnteresseerden met hoorcolleges laten meeluisteren om ze te laten bepalen of ze zich bij de studie in thuis zouden voelen. "De digitale weg is de enige oplossing op dit moment, omdat door de coronacrisis mensen niet bij elkaar mogen komen. Maar de echte feeling, de echte experience ontbreekt", aldus Douma.

Er zijn ook opleidingen waarvoor een kandidaat moet laten zien of hij of zij er echt talent voor heeft, bijvoorbeeld door middel van een auditie. ArtEZ hogeschool voor de kunsten, met vestigingen in Arnhem, Enschede en Zwolle, doet toelatingsexamens en audities momenteel, als dat kan, online.

Fietser gewond naar ziekenhuis na val bij Kamerik
KAMERIK - Op de Hollandse Kade, een fietspad tussen Harmelen en Kamerik, is vanmiddag een fietser gewond geraakt. Het gaat vermoedelijk om een wielrenner.

Omdat de man op het fietspad lag, kon het ambulancepersoneel niet zo snel bij het slachtoffer komen. Om hulp te verlenen moest het ambulancepersoneel daarom een stukje omlopen om bij het slachtoffer te komen.

Het slachtoffer is vervolgens met een brancard over het fietspad naar de ambulance gerold. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Het is niet bekend hoe het met het slachtoffer gaat.

175 nieuwe coronadoden gemeld, Oudewater bij gemeenten met meeste ziekenhuisopnames
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal Nederlandse overledenen door het coronavirus is opgelopen met 175, een toename van 20 procent. In totaal heeft het virus in ons land nu zeker 1039 mensen het leven gekost, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de provincie Utrecht zijn nu 1046 besmettingen bekend.

Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger. Sterfgevallen worden soms pas na enkele dagen doorgegeven aan het RIVM. Ook wordt lang niet iedere besmetting vastgesteld door een test. Als iemand die niet is getest door het virus komt te overlijden, komt dat dus ook niet terug in de statistieken.

STERFGEVALLEN
Hoeveel mensen in de provincie Utrecht zijn overleden is nog onduidelijk. Wel hebben meerdere gemeenten sterfgevallen de afgelopen tijd gemeld. Het gaat in ieder geval om Stichtse Vecht, Leusden, Vijfheerenlanden, IJsselstein, Amersfoort, Veenendaal, Wijk bij Duurstede, Eemnes, Lopik en Utrecht.

ZIEKENHUISOPNAMES
Landelijk is sinds gisteren het aantal ziekenhuisopnames fors toegenomen, blijkt uit de nieuw cijfers. Het RIVM heeft er 722 meldingen bijgekregen in de laatste 24 uur. Ook zijn nog eens 845 mensen positief getest. Dat zijn veelal mensen die er relatief slecht aan toe zijn, want vooral bij ziekenhuisopnames worden coronatests afgenomen.

Het RIVM meldde tot dinsdag per gemeente het aantal patiënten met Covid-19, maar is daarmee gestopt. In plaats daarvan publiceren de onderzoekers vanaf heden het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per 100.000 inwoners. Dit zijn volgens het RIVM betere gegevens.

OUDEWATER
Bij de tien Nederlandse gemeenten met de meeste coronapatiënten in het ziekenhuis per 100.000 inwoners staat Oudewater op plaats 6. Het is de enige Utrechtse gemeente in dit lijstje. Ook in gemeenten rond Oudewater, zoals Lopik, Montfoort, Woerden en IJsselstein, zijn relatief meer inwoners in het ziekenhuis opgenomen met corona.

[Localfocus:https://localfocus2.appspot.com/5e833e6e06879]

Op de intensivecareafdelingen in Nederland liggen volgens de laatste cijfers 1065 ernstig zieke patiënten bij wie het virus is vastgesteld en 54 mensen die waarschijnlijk zijn besmet, maar van wie nog geen testresultaat binnen is. Ook dit aantal kan in werkelijkheid hoger liggen, omdat de registratie soms achterligt. Ziekenhuizen geven opnames op de ic door aan de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie ( NICE).

"Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten", stelt het RIVM al enkele dagen. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg is nog altijd een stijgende lijn te zien. Noord-Brabant, waar de uitbraak begon, lijkt over de piek in ziekenhuisopnamen heen.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Veroordeelde zorgfraudeur Fundament in hoger beroep
UTRECHT - De 65-jarige Frank P. eigenaar van Fundament, Dragers in Zorg gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling wegens zorgfraude. De man werd vorige maand veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur plus een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 10.000 euro. Hij gebruikte volgens de rechtbank Persoonsgebonden Budget (PGB) van zijn cliënten voor zaken in de regio Utrecht die daar niet voor bedoeld waren.

Tijdens de zitting spitste de discussie zich toe op de vraag waarom het bedrijf geen fatsoenlijke urenverantwoording had voor de verleende zorg. Volgens de man berustte alles op een misverstand. "We stuurden op gevoel, in plaats van op cijfers," zo zei hij tijdens de rechtszaak. Hij bleef er bij dat hij ter goeder trouw had gehandeld, en dat alle zorg waarvoor betaald is ook daadwerkelijk geleverd is.

GOEDE BEDOELINGEN
De rechtbank ging gedeeltelijk mee in die bewering. De rechtbank oordeelde: "De verdachte wilde met goede bedoelingen zorg verlenen aan verstandelijk gehandicapten." Toch vond de rechtbank bewezen dat hij valsheid in geschriften heeft gepleegd en zijn administratie niet op orde had. En dus heeft hij misbruik gemaakt van gemeenschapsgeld.

De advocaat heeft beroep aangetekend tegen het vonnis in de strafzaak. Er loopt ook nog een civiele zaak tegen Frank P. en zijn familieleden. Daarin eist zorgkantoor Zilveren Kruis de onterecht uitgekeerde PGB's deels terug. De zaak zou vorige week dienen, maar is uitgesteld wegens de coronacrisis. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

Tip van juf Brigit in tijden van corona: tekenen in de zon
PROVINCIE UTRECHT - Volgens de weersverwachtingen zou het vandaag lekker zonnig weer worden. Een mooi moment om als juf met je klas naar buiten te gaan en te experimenteren met het zonlicht. Nu 'mijn' kinderen niet naar school kunnen vandaag geen opdracht voor op het schoolplein, maar voor thuis in de tuin!

[Kader:Ben jij ook opeens juf mama of meester papa? Door het coronavirus zitten duizenden kinderen thuis en zitten ouders misschien met hun handen in het haar. Juf Brigit van de Anne Frankschool in Bunnik geeft bij RTV Utrecht iedere schooldag een tip om de komende weken toch vooral gezellig te houden.]

Geef je kind de opdracht om een voorwerp uit huis te kiezen. Dit kan van alles zijn: speelgoed, keukenspullen, bouwmateriaal etc. Laat hem/haar het voorwerp in de zon zetten. Leg daarachter een tekenpapier.

Als het goed is zie je nu op het tekenpapier de schaduw van het voorwerp. Deze schaduw kun je overtrekken op het papier en zo maak je je eigen kleurplaat!

Leuk om te experimenteren hoe de schaduw groter of kleiner kan worden op papier: wat is daar voor nodig? Wat moet je doen met het voorwerp? Wat gebeurt er als je meerdere voorwerpen naast/voor/achter elkaar zet? Bij deze tip werkt je kind hard aan rekendoelen: meten en meetkunde!

Dit is de elfde tip van juf Brigit. Hier vind je tip 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Tjalling zingt Nieuw-Zeelanders moed in vanaf balkon: 'Het minste wat ik kan doen"
UTRECHT - Nieuw Zeeland ligt aan de andere kant van de wereld. Populair bij Europese backpackers om te genieten van de schitterende en woeste natuur. Niet voor niets werd de filmtrilogie Lord of the Rings hier grotendeels opgenomen. Ook Tjalling Overdijk uit Utrecht kon de lokroep niet weerstaan. Maar nu er coronabesmettingen zijn, komt het openbare leven ook daar tot stilstand. "De lockdown is wennen", zegt de globetrotter.

[Image:2524261|Tjalling Overdijk zong buurtbewoners vanaf zijn balkon moed in]

Tjalling heeft al veel van de wereld gezien. Anderhalf jaar geleden startte zijn reis die begon in Indonesië en die hem via Australië in Nieuw Zeeland bracht. "Ik werk als nachtmanager in een hostel hier in Queenstown op het Zuidereiland. Hartstikke leuk werk, maar vanwege corona heeft mijn baas de zaak moeten sluiten. Er is hier net als in Nederland een regeling dat mijn salaris met hulp van de overheid doorloopt. Daar is mijn baas nu mee bezig."

Hoewel het aantal besmettingen in Nieuw Zeeland relatief gezien veel lager is dan in Europa, afgelopen weekend werd de 647ste besmetting vastgesteld, neemt de regering in het land van de kiwi's geen enkel risico. Alert Level 4 is van kracht. Thuisblijven dus en alleen de deur uit voor boodschappen of als je een cruciaal beroep uitoefent. "Je mag in principe wel wandelen", vertelt Tjalling", maar je moet dicht bij huis blijven en niet met een groep op pad gaan. Ik heb het idee dat er goed naar geluisterd wordt, want het is heel rustig op straat."

LET IT BE
Toen de lockdown werd ingesteld hoorde de Utrechter dat in zijn wijk mensen naar elkaar riepen vanaf de balkons en vanuit de tuinen. "De akoestiek tussen de heuvels is hier echt heel goed. Iemand deed een huilende wolf na en andere mensen reageerden daar weer op. Ik heb toen mijn gitaar gepakt en de versterker aangesloten. Toen ben ik vanaf mijn balkon gaan zingen!"

[FacebookVideo:https://www.facebook.com/677882958/videos/10158157686732959/]

Al snel gaat het filmpje, waarin donkere wolken zich samen lijken te pakken boven Lake Wakatipu en Tjalling Let it Be zingt, viraal. "Muziek verbindt", zegt hij. "Dit was zo'n moment waar mensen enorm van genoten hebben. Dat is echt heel gaaf!"

Niet veel later spoort een verslaggever van Newshub, een nieuwsprogramma op de nationale zender TV3, hem op. "Die heeft me geinterviewd en een dag later was ik op tv. Echt bizar. Heel veel mensen putten kracht uit dat liedje en het filmpje wordt nog steeds gedeeld. Het is heel mooi mensen een fijn gevoel te geven."

Tjalling is van plan om na de coronacrisis in zijn straat in Queenstown een feest te organiseren waarbij lokale muzikanten met elkaar gaan 'jammen'. "Ik heb nog geen idee wanneer dat zal zijn omdat het ook hier een onzekere tijd is. Maar als je je kunt verheugen op iets leuks dan helpt dat deze crisis door te komen. Daar ben ik echt van overtuigd."

Hier lees je het verhaal van Marius en Ans uit Nieuwegein, die vastzitten in Spanje.
Hier lees je het verhaal van Utrechters Jos en Magda, die gestrand zijn in Nieuw-Zeeland
Hier lees je het verhaal van Martine uit Engeland, waar mensen de pub misschien wel het meest missen
Hier lees je het verhaal van Eloïse uit Nieuwegein, die als arts werkt in een klein dorpje in Ghana
Hier lees je het verhaal van Patricia die coronavluchtelingen ziet in de Schotse Hooglanden

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Monumentale Paushuize in Utrecht begint met virtuele rondleidingen
UTRECHT - Als de bezoekers niet naar het monument komen, dan komt het monument wel naar de bezoekers! Met dat idee gaat het Paushuize in Utrecht de ellende rondom de coronacrisis te lijf. Het monument in het hartje van de Utrechtse binnenstad gaat daarom rondleidingen organiseren op Twitter.

Vanwege de coronamaatregelen moet iedereen zoveel mogelijk binnen blijven. En dan zit een bezoekje aan een museum of monument er dus niet in. Zelfs niet als het gaat om een historisch pand uit 1517 dat ooit is gebouwd voor de enige Nederlandse paus ooit: Adrianus de zesde.

[Quote:Froukje van der Meulen, conservator Paushuize|Dit huis zit vol verhalen.]

Goed dat mensen thuis blijven, vond conservator Froukje van der Meulen, maar wel jammer. Want het gebouw werd in 2012 nog voor 7,4 miljoen euro opgeknapt. En omdat de gratis rondleidingen op de laatste zondag van de maand zijn afgelast, kan niemand daar nu van genieten. Daar heeft Van der Meulen iets op bedacht. Zij gaat op Twitter de rijke geschiedenis van Paushuize uit de doeken doen. En er valt volgens de conservator genoeg om over te schrijven: "Dit huis zit vol verhalen."

Op haar eigen account kunnen mensen online korte verhaaltjes lezen over het pand en haar bewoners. Zo volgen ze een 'virtuele' rondleiding, aldus Van der Meulen: "Normaal leid ik mensen rond door de balzaal, de bel-etage, de keuken en de kelder. Die verhalen vertel ik nu op Twitter én ik laat er foto's bij zien."

[Tweet:https://twitter.com/froukjevdmeulen/status/1244569877660217345]

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Vrachtwagen kantelt en belandt in sloot Maarssen, chauffeur lijkt ongedeerd
MAARSSEN - In Maarssen is een vrachtwagen gekanteld en in een sloot beland op de Timmermanslaan. De brandweer moest assisteren om de chauffeur uit het voertuig te krijgen.

De vrachtwagen kantelde rond 10.00 uur doordat een van de wielen in de zachte berm terechtkwam en weggleed. De bestuurder raakte niet bekneld, maar had wel hulp nodig om uit de cabine te komen.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is ingeschakeld omdat er mogelijk olie in het water van de sloot terecht is gekomen. De chauffeur is nagekeken door ambulancepersoneel. De gekantelde vrachtwagen wordt geborgen door een bergingsbedrijf, aldus de Veiligheidsregio Utrecht.

[Tweet:https://twitter.com/vrutrecht/status/1244918744822005760]
Hoe Buurtgezinnen helpt 'als de buurvrouw even niet gevonden wordt'
NIEUWEGEIN - Ieder jaar worden duizenden kinderen uit huis geplaatst, omdat het - om wat voor reden dan ook - binnen een gezin niet meer gaat. Om te proberen dat te voorkomen, is er het initiatief Buurtgezinnen. Dat koppelt gezinnen die hulp kunnen gebruiken aan zogenoemde steungezinnen. Inmiddels is de duizendste koppeling een feit en is Buurtgezinnen in negen Utrechtse gemeenten actief. Het motto: opvoeden doe je samen.

[Video:2521487|Bianca vangt iedere week de kinderen op van Laura, die een zieke man heeft: "Het maakt je gewoon blij."]

Ook Laura (gefingeerde naam, echte naam is bij de redactie bekend) uit Nieuwegein krijgt hulp via Buurtgezinnen. Na een zwaar auto-ongeluk kampt haar man met depressiviteit en chronische pijn. Prikkels worden hem snel te veel, waardoor Laura voor een groot deel in haar eentje voor hun kinderen van 2, 5 en 7 jaar oud moet zorgen. "We waren net uit Marokko naar Nederland gekomen en begonnen met een nieuw leven. Door het auto-ongeluk is alles stopgezet."

MANTELZORGER EN MOEDER
De jaren erna drukt de zorg voor haar gezin zwaar op de schouders van Laura. "In het begin was ik mantelzorger voor mijn man. Hij kan nu veel zelf, maar spreekt de Nederlandse taal nog niet goed. Daarom moet ik overal mee naartoe om te tolken. Laura omschrijft zichzelf als 'de pilaar die alles binnen het gezin staande houdt'. "Mijn kinderen zijn ook nog eens vrij druk, dus af en toe is m'n batterij gewoon leeg."

[Quote:Laura, moeder|Ik ben de pilaar die binnen het gezin alles staande houdt.]

Als Laura in verwachting is van haar zoon - nu twee jaar oud - krijgt ze opvallend veel lichamelijke klachten. "Het ging helemaal niet goed", vertelt Laura. "Ik was zo oververmoeid, dat ik op een gegeven moment zelfs met krukken liep." Wanneer ze met haar dochter aankomt bij de huisarts vanwege haar dochters slaapproblemen, trekt zij aan de bel. "De huisarts zei: volgens mij ligt het probleem niet bij haar maar bij jou."

[Audio:2524190|Oprichter Leontine Bibo vertelt over Buurtgezinnen op Radio M Utrecht: "Veel gezinnen tobben achter de voordeur met de deur dicht."]

GESCHENK UIT DE HEMEL
"Toen schoot ik vol", vervolgt Laura. Haar huisarts legt de vinger op de zere plek en zegt dat Laura zó druk is, dat dat effect heeft op haar dochter. "Ik dacht meteen: eigenlijk heb je gelijk. Het is alleen heel moeilijk om te erkennen dat problemen binnen je gezin mede door jou komen." De huisarts benadrukt dat Laura beter voor haarzelf moet zorgen. "Als jij onderuit gaat, valt je gezin om"; Laura herhaalt de woorden van haar huisarts. Ze besluit hulp in te schakelen bij Buurtgezinnen.

Een geschenk uit de hemel, aldus Laura. Na een aantal gesprekken wordt ze gekoppeld aan Bianca van Drie. Zij vangt nu iedere vrijdagmiddag de kinderen van Laura op, zodat Laura even haar handen vrij heeft. "De kindjes zijn weg van haar", vertelt ze. "Je hoeft haar naam maar te noemen en ze trekken hun schoenen al aan. Ze voelen zich thuis bij Bianca en blijven zelfs regelmatig bij haar logeren."

[Quote:Moeder Laura|Het is heel moeilijk om te erkennen dat problemen binnen je gezin mede door jou komen.]

Voor Bianca is de koppeling net zo'n succes. Ze heeft zelf geen kinderen en vindt het daarom extra fijn om af en toe op die van een ander te passen. "Het is superleuk om te doen", zegt ze. "De kinderen zijn heel lief en enthousiast. Ze vragen vaak aan hun moeder: is het alweer vrijdag? En als ik ze van school haal, dan komen ze op me af rennen en springen ze bovenop me. Het maakt je gewoon blij."

[Kader:De reportage in dit verhaal is opgenomen vóór de coronacrisis. Toch is Buurtgezinnen ook in deze tijd actief. Veel gezinnen die al steun kregen via Buurtgezinnen, hebben nu juist extra hulp nodig, mede doordat de scholen dicht zijn. Officiële kennismakingen met nieuwe vraag- en steungezinnen zijn even niet mogelijk, omdat deze bij mensen thuis plaatsvinden. Aanmelden kan wel via de website van Buurtgezinnen, waarna het eerste contact digitaal verloopt.]

STELTEN LOPEN EN SPELLETJES DOEN
Wanneer de kinderen bij Bianca zijn, doen ze vooral leuke dingen. "Vaak doen we spelletjes, maar we gaan ook wel eens naar de McDonald's." Ze gaat verder: "We zijn laatst ook wezen schaatsen en ik leer ze stelten lopen." Bianca kan 'werkelijk niks negatiefs' opnoemen over haar steunmoederschap. En die ene keer dat ze de kinderen terecht moet wijzen; 'dat hoort er gewoon bij'. "Ook bij mij gelden regels", zegt ze.

Bianca zou haar rol als steunmoeder dan ook aan iedereen aanraden. Ze werkt vier dagen per week als hypotheekadviseur en ziet het als een kleine moeite om haar vrije vrijdagmiddag aan andermans kinderen te besteden. "Het gaat om drie uurtjes, hoeveel moeite is dat nu? Als we elkaar allemaal een beetje helpen, kan het leven voor veel mensen een stuk makkelijker zijn."

En dat is precies de gedachte achter Buurtgezinnen. "Opvoeden doe je samen, zeggen wij altijd." Het zijn de woorden van Atie Wakkee, coördinator van Buurtgezinnen in Nieuwegein. "We doen eigenlijk iets wat vroeger heel normaal was: je zag om naar elkaar in de straat, kerk of familie. Tegenwoordig leven we in een andere maatschappij en is omkijken naar elkaar niet meer zo vanzelfsprekend. Niet iedereen heeft vrienden of familie in de buurt wonen die kunnen bijspringen."

[Quote:Atie Wakkee, coördinator Buurtgezinnen Nieuwegein|We doen eigenlijk iets wat vroeger heel normaal was: je zag om naar elkaar in de straat, kerk of familie.]

ESCALATIE VOORKOMEN
Buurtgezinnen probeert in dat gat te springen om ervoor te zorgen dat de situatie binnen een gezin niet escaleert. Wakkee geeft een voorbeeld: "Denk aan moeder met ADHD. Zij heeft structureel moeite om alle ballen hoog te houden en heeft daardoor geen tijd om tot rust te komen. Als er dan nog iets bij komt, zoals een scheiding of geldproblemen, dan raakt een mens soms overbelast. Kinderen belanden daardoor in vervelende situaties, maar we willen voorkomen dat zij uit huis geplaatst worden."

Wakkee helpt binnen Nieuwegein ook jonge moeders zonder netwerk om zich heen. "Hen koppelen we aan gezinnen in de buurt, zodat ze samen kunnen sparren. Zo twijfelde een moeder onlangs of ze de dokter moest bellen voor haar kind. Het is dan heel fijn om contact te kunnen opnemen met een ander gezin, dat alles rondom het ouderschap al eens heeft meegemaakt. Het steungezin is dan eigenlijk de buurvrouw die even niet gevonden wordt."

RELAXMOMENT
Bianca hoopt nog lang die buurvrouw voor Laura te kunnen zijn. Tegenwoordig bellen ze zelfs vaak. "Het is een vriendin geworden", zegt Bianca. Al geniet ze het meest van de kinderen, zelfs als het straks eenmaal pubers zijn. "Ik zie het wel voor me dat ze dan zelfstandig op hun fiets naar me toekomen. Niet meer per se op een vaste dag, maar gewoon als ze er zin in hebben."

[Quote:Moeder Laura|Ik geniet altijd enorm van mijn kinderen, maar vrijdag is mijn relaxmoment. Even niks doen.]

En Laura? Die moet nog even wennen aan haar dag zonder kinderen in huis. "Ik heb vroeger altijd veel gezwommen en dat wil ik graag weer gaan oppakken. Alleen eerst moet ik bijkomen. Soms lig ik uren te slapen. Ik heb op m'n reservebatterij geleefd." Toch voelt de vrijdag steeds meer 'van haar'. Laura: "Ik geniet altijd enorm van mijn kinderen, maar vrijdag is mijn relaxmoment. Even niks doen. Even bijtanken."

[Kader:Gemeenten waar Buurtgezinnen actief is, dragen financieel bij. De Nieuwegeinse wethouder Jan Kuiper (CDA) is 'heel enthousiast' over Buurtgezinnen. In een schriftelijke reactie laat hij weten: "Het is prachtig om te zien hoe gezinnen naar elkaar omkijken. Het initiatief biedt gezinnen die het moeilijk hebben de broodnodige lucht, op een snelle en laagdrempelige manier. Gezinnen zijn soms geneigd om problemen achter de voordeur te houden. Dat is begrijpelijk, maar niet altijd helpend. Met Buurtgezinnen wordt zichtbaar hoe waardevol het is als mensen elkaar nabij zijn en de helpende hand toereiken."]
Bestelbus in brand op parkeerplaats Wilnis
WILNIS - In Wilnis is vannacht een auto helemaal uitgebrand op een parkeerplaats aan de Kastelein, midden in een woonwijk.

De brandweer werd omstreeks 01.00 uur gealarmeerd. De auto was niet meer te redden en buurtbewoners probeerden andere auto's nog weg te krijgen om overslag te voorkomen. Het vuur was snel onder controle.

Vorig jaar september vloog er ook al een auto in brand op de parkeerplaats aan de Kastelein. Het zou om een voertuig van dezelfde eigenaar gaan. De politie sluit brandstichting niet uit en doet onderzoek.

[Image:2524003|De brandweer had het vuur snel onder controle.]
Lekjutter hangt grijptang (even) aan de wilgen: 'Afvalrapen is nu gevaarlijk'
VIANEN - Iedere dag struint de zelfbenoemde Lekjutter Maarten Kerkhof uit Vianen in de omgeving van de Lek op zoek naar zwerfafval. Alleen nu even niet. Aan het rondslingerende afval op straat valt goed te zien dat we leven in tijden van corona. "Je ziet overal latex handschoentjes en vochtige doekjes", vertelt Kerkhof via de telefoon. Het afvalrapen ligt voorlopig stil. Kerkhof vindt het 'te gevaarlijk' om aan spullen te zitten, waarvan je de herkomst niet kent.

[Tweet:https://twitter.com/lekjutters/status/1243930252797251584]

Vanwege het coronavirus blijft hij voorlopig daarom uit de buurt van de zogenoemde 'hotspots'. Op dit moment zijn dat bijvoorbeeld de parkeerplaatsen bij supermarkten. "Mensen doen boodschappen met handschoentjes aan en vegen daarna even het stuur van hun auto af met een schoonmaakdoekje. Blijkbaar denken ze dat niemand hen ziet en dan gooien ze het in de bosjes."

Kerkhof heeft het met eigen ogen gezien. Afgelopen zaterdag maakte hij toch een ronde door de Viaanse Voorstraat naar de parkeerplaats van de supermarkten aan de Lijnbaan. Met de foto's die hij vervolgens plaatste op sociale media, hoopt hij een statement af te geven. "De bosjes lagen vol met handschoentjes", vertelt hij. "Ik wil inwoners erop wijzen dat ze hun rotzooi niet op straat moeten gooien. Het is gewoon asociaal."

[Image:2435819|Jutten naar zwerfafval langs de Lek kan nog altijd: 'Aangespoeld spul is oud']

"Neem het mee naar huis of gooi het in de prullenbak", vervolgt hij. "Vogels pakken de latex handschoenen op om het te gebruiken als nestmateriaal. Het is niet goed als ze dat binnenkrijgen." Normaal gesproken heeft Kerkhof er overigens geen moeite mee om te wroeten in andermans afval, 'er moet immers iets gebeuren'. "Maar veel zwerfafval gaat om dingen waar mensen met hun mond aan hebben gezeten, zoals rietjes en blikjes. Er bestaat een kans dat daar virus op zit."

Toch weet Kerkhof plekken te vinden waar het jutten ook in deze tijd door kan gaan: langs de rivieren, bijvoorbeeld. Hij vertelt: "Daar liggen meestal oude spullen, die zijn aangespoeld met hoogwater. Die blijf ik wel oprapen." Het liefst heeft hij dat het 'Lekjutten' helemaal niet meer nodig is, al is dat waarschijnlijk een utopie. Kerkhof: "Het is een kleine minderheid van mensen die lak heeft aan de omgeving en alles gewoon op straat gooit. Dat hou je altijd."

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

'Wel of niet behandelen op IC moet losstaan van leeftijd'
PROVINCIE UTRECHT - Leeftijd moet niet relevant zijn bij de vraag of een coronapatiënt wel of niet behandeld moet worden op de IC. Dat vindt ouderenbond ANBO.

"Helaas zien we op dit moment dat er een discussie is over wel of niet behandelen in relatie tot de leeftijd van iemand", zegt ANBO-directeur Liane den Haan. "Dat is wat ons betreft onacceptabel: de meeste ouderen zijn vitaal en van grote waarde voor onze samenleving. Het is dan ook volkomen onterecht dat een koppeling wordt gemaakt tussen leeftijd en het wel of niet behandelen."

De Nederlandse IC-afdelingen raken steeds voller. Het aantal coronapatiënten dat in de provincie Utrecht op de IC ligt is gestegen naar 84. Gisteren, zondag, was dat aantal nog 77. Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, deed eerder vandaag de dringende oproep dat binnen een week 2400 IC-bedden gereed moeten zijn. Gebeurt dat niet, dan moeten patiënten mogelijk afgewezen worden.

"We horen dat ouderen op dit moment gebeld worden met de vraag of zij, als ze ziek worden, behandeld willen worden op de IC", vervolgt Den Haan van de ANBO haar verhaal. "Los van het feit dat de telefoon niet ideaal is voor dit soort gesprekken, is het wat ons betreft absoluut niet de bedoeling dat er gekeken wordt naar leeftijd."

"Wij vinden dat er gekeken moet worden welke mensen een kwetsbare gezondheid hebben. Met die mensen moet het gesprek worden aangegaan. Niet met iemand die een bepaalde leeftijd heeft."

De belangenorganisatie voor ouderen is dan ook blij met een initiatief van een ziekenhuis dat een speciale folder heeft gemaakt wat kan helpen bij dit soort gesprekken. "Wij zijn blij dat deze folder uitgaat van de fysieke gesteldheid van iemand, ongeacht zijn of haar leeftijd. Zo zou het ook moeten zijn."

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Baambrugse Zuwe in Vinkeveen tijdelijk afgesloten vanwege schoorsteenbrand
VINKEVEEN - In Vinkeveen is de Baambrugse Zuwe vanavond korte tijd door de politie afgesloten vanwege een schoorsteenbrand.

De brand ontstond in de schoorsteen van een woning. De bewoners konden het pand veilig verlaten.

Het vuur was snel onder controle toen er eenmaal een ladderwagen was gearriveerd. Daarmee kon iemand van de brandweer ook nog even het schoorsteenkanaal schoonvegen. De wijkagent zag het allemaal gebeuren en was op twitter complimenteus: "Gelukkig weinig verkeer en de bewoners zijn veilig buiten. Goed werk, brandweer Vinkeveen!"

[Tweet:https://twitter.com/WijkagentVWveen/status/1244657906932424704]
Uitvaartbranche moet creatief zijn om nabestaanden samen te laten rouwen
ZEIST - Hoe verzorg je in tijden van corona toch een waardig afscheid voor iemand die is overleden? Die vraag houdt uitvaartondernemingen bezig nu de regels voor uitvaarten zijn aangepast. Zo mogen er bijvoorbeeld nog maar 30 mensen bij een begrafenis of crematie aanwezig zijn. De uitvaartbranche moet creatief zijn.

"Ik heb hier bijvoorbeeld een schaal meegenomen, daar zit allemaal zand in", vertelt Nathalie Swinkels van De Zwaan Uitvaarten. "In die schaal hebben nabestaanden die niet bij de uitvaart konden zijn een handje zand of grond gedaan. Dat zand kunnen we dan gebruiken om de overledene toe te dekken en symbolisch toch bij elkaar te zijn."

VIDEOVERBINDING
Ook een videoverbinding tijdens een uitvaart behoort tot de mogelijkheden. Of tegelijkertijd een kaars aansteken, want dat maakt dat mensen zich tijdens het afscheid met elkaar verbonden voelen. Toch blijft het gek: juist op het moment dat mensen dicht bij elkaar willen zijn moeten ze afstand nemen.

[Video:2522890|Uitvaartbranche moet creatief zijn in tijden van corona]

1,5 METER
Swinkels: "We moeten ons houden aan die 1,5 meter. Gelukkig mag familie vaak nog wel bij elkaar zitten. De ene locatie is daar strenger in dan de andere. In sommige zalen zie je de stoelen echt ver uit elkaar staan." Toch hebben de meeste mensen begrip voor de situatie. "Families plannen ook een afscheidsbijeenkomst over een half jaar. Als ze hopelijk wel weer bij elkaar kunnen komen."

[Image:2523858|Het is nu nog rustig bij de uitvaartonderneming in Zeist]

STILTE VOOR DE STORM
Vooralsnog is het bij de uitvaartorganisatie waar Swinkels werkt niet razend druk. Of zou dat stilte voor de storm zijn? "Dat denken we wel een beetje, maar laten we vooral hopen dat iedereen gezond blijft."

Of het nu druk wordt of niet, de uitvaartondernemer uit Zeist gaat er alles aan doen om een zo waardig mogelijk afscheid voor alle nabestaanden te organiseren. "Je kunt maar één keer dit afscheid hebben. En wij proberen te zoeken naar een vorm die past bij elke familie."

[Video:2523777|Ook uitvaartbranche moet zich aan strenge regels houden vanwege corona]

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Aantal IC-patiënten in Utrecht stijgt naar 84: 'Het is zwaar, fysiek én psychisch'
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal coronapatiënten dat in de provincie Utrecht op de IC ligt is gestegen naar 84. Gisteren, zondag, was dat aantal nog 77.

Het UMC verstrekt iedere dag cijfers van het aantal ziekenhuis- en IC-opnames. Niet alleen het eigen ziekenhuis wordt meegerekend, maar ook het Diakonessenhuis, het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het Meander MC in Amersfoort. Zie hieronder een overzicht:

[Kader:Overzicht van aantal coronapatiënten in de vier grote Utrechtse ziekenhuizen (tussen haakjes verschil met cijfers van zondag):
- UMC Utrecht: 82 patiënten (+15), van wie 36 op de IC (+5)
- Diakonessenhuis: 53 patiënten (-11), van wie 10 op de IC (+1)
- Meander MC: 44 patiënten (+3), van wie 19 op de IC (+1)
- St. Antonius: 76 patiënten (+5), van wie 19 op de IC (geen verschil)]

Het totaal aantal coronapatiënten dat in de Utrechtse ziekenhuizen ligt is sinds zondagmiddag gestegen van 243 naar 255. Het gaat dan dus ook om de mensen die niet op de IC zijn beland.

MEER BEDDEN NODIG
Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, deed eerder vandaag de dringende oproep dat binnen een week 2400 IC-bedden gereed moeten zijn. Op dit moment is er op IC's in Nederland plaats voor ongeveer 1100 coronapatiënten en zo'n 500 niet-coronapatiënten.

[Quote:Erik van Goor (Meander Medisch Centrum)|Verpleegkundigen, artsen en medisch specialisten willen dit heel graag samen oppakken. Maar het is ook zo dat de zorg heel zwaar is. Zowel fysiek als psychisch.]

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort vergrootte vorige week al de IC-capaciteit van 16 naar 24. Dat deden ze door vier operatiekamers om te bouwen, vertelt woordvoerder Erik van Goor. "Per kamer kunnen twee IC-patiënten terecht."

"De klimatologische omstandigheden in die kamers lenen zich goed voor een IC-plek", vult Van Goor aan. Bovendien zijn de operatiekamers minder hard nodig nu de reguliere zorg afneemt en bevinden ze zich pal naast de al bestaande IC-afdeling.

NOG MEER?
Op dit moment heeft het Meander 19 coronapatiënten op de IC liggen. Een simpele rekensom leert dus dat er nog maximaal 5 bij kunnen komen. Is het een optie om daarna nóg meer IC-bedden gereed te maken? Eigenlijk niet, zegt Van Goor. "Wij kunnen niet meer plekken creëren met de strikte eisen die een IC-bed met zich meebrengt."

Eventueel verandert dat wanneer de crisis zo groot wordt dat alle Nederlandse ziekenhuizen overvol zijn. Mogelijk dat dan de kwaliteitsrestricties van een IC-plek worden afgezwakt. Maar over dat scenario denkt het Meander liever nog niet na. "We zitten nog niet in die fase."

Van Goor benadrukt dat de 24 beschikbare IC-plekken in Amersfoort niet louter door coronapatiënten bezet kunnen worden. "Dan kun je je spoedzorg niet meer kwijt. Er zijn vier à vijf plekken nodig om mensen op te vangen die bijvoorbeeld een auto-ongeluk hebben gehad, of die kanker hebben."

SAAMHORIGHEID
Tot slot zegt Van Goor dat in het Meander een gevoel van saamhorigheid heerst. "Verpleegkundigen, artsen en medisch specialisten willen dit heel graag samen oppakken. Maar het is ook zo dat de zorg heel zwaar is. Zowel fysiek als psychisch."

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Utrechtse sportkoepel ondersteunt sportclubs die lijden onder coronacrisis
UTRECHT - SportUtrecht gaat clubs in de gemeente Utrecht die in de problemen komen door de coronacrisis ondersteunen. Dat zegt directeur Ronald Hennekes van SportUtrecht, dat de belangen behartigt van de sportaanbieders in de Domstad.

GEEN INKOMSTEN, UITGAVEN GAAN DOOR
"Sportclubs hebben momenteel twee problemen", zegt Hennekes. "Aan de ene kant is er sprake van inkomstenderving, aan de andere kant lopen de uitgaven gewoon door." Hennekes geeft daarbij aan dat sportclubs inkomsten uit de kantines en de horeca mislopen, terwijl de huur voor accomodaties en de trainers en andere professionele krachten gewoon betaald moet worden.

Dat laatste schreef Kampong-penningmeester Cees Vernooij vorige week ook al aan de leden van de hockeyclub. Penningmeester Youssef Hdaddou van voetbalclub PVC gaf bij RTV Utrecht aan via SportUtrecht met de gemeente in gesprek te willen over het tijdelijk stopzetten van de huur voor de accommodaties.

"Wij ondersteunen de clubs daarin", zegt Hennekes, die ook verwijst naar de maatregelen die het ministerie van Economische Zaken en het NOC*NSF al hebben aangekondigd. "En de gemeente is absoluut welwillend."

[Image:2522685|Ronald Hennekes: "De gemeente is absoluut welwillend"]

ENQUÊTE
SportUtrecht organiseerde vorige week een mini-enquête onder Utrechtse verenigingen, waarop zo'n 60 reacties binnenkwamen. "Uit de eerste inventarisatie blijkt dat de problemen niet alleen financieel zijn", zegt manager sportclubadvies Judith de Keijzer van SportUtrecht. "Clubs vinden het ook heel erg dat de sociale binding binnen de vereniging is weggevallen."

Om die problemen het hoofd te bieden denkt SportUtrecht mee over alternatieven. "Je moet dan denken aan digitale impulsen zoals challenges", zegt De Keijzer. "We denken mee en verzamelen en verspreiden goeie ideeën om dit probleem aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld een pubquiz organiseren via Zoom. En op Sportstad-Utrecht.nl vind je alternatieve sportmogelijkheden."

Ook zorgt SportUtrecht ervoor dat de besturen van verschillende verenigingen met elkaar in gesprek kunnen om ervaringen te delen. "Komende donderdag 2 april om 19.30 uur is het eerste online spreekuur," besluit De Keijzer.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

FNV: 'Helft zelfstandigen heeft geen financiële buffer'
PROVINCIE UTRECHT - De helft van de zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) heeft geen financiële buffer, stelt vakbond FNV naar aanleiding van een eigen enquête onder bijna 2000 zzp'ers. Het gaat dan vooral om zelfstandige ondernemers die werken in de handel, het vervoer of in de uiterlijke verzorging.

Zelfstandigen die in het onderwijs, in de dienstensector of in de industrie werken, hebben relatief vaak wel een buffer om op terug te vallen in economisch slechte tijden. Twee derde van de respondenten met een buffer kan het maximaal drie maanden volhouden.

Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen laat weten dat zij is geschrokken van de grote toeloop op de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO), waarmee zzp'ers hun inkomen kunnen laten aanvullen tot bijstandsniveau. "Wij zien dat veel zzpers niet voor zichzelf kunnen zorgen bij het wegvallen van inkomsten", aldus Van Noort.

Bijna een kwart van de respondenten zegt dat opdrachten ondanks de coronacrisis gewoon doorlopen. Ongeveer een zelfde deel geeft juist aan dat opdrachten worden uitgesteld. Bijna driekwart geeft aan deze periode geen nieuwe klanten te kunnen werven. Wie al opdrachten heeft, krijgt zijn of haar geld vaak niet op tijd. 42 procent geeft aan dat rekeningen later of nog niet worden betaald.

Iets meer dan de helft zegt genoeg te hebben aan de steunmaatregelen tegen de coronacrisis van de regering. De meest genoemde klacht daarover is dat de steun ter hoogte van het bijstandsniveau te laag is.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Huisartsen krijgen extra geld vanwege corona
PROVINCIE UTRECHT - Huisartsen krijgen eenmalig 10 euro per patiënt erbij, een tegemoetkoming vanwege de coronacrisis.

"De gemaakte afspraken zorgen voor voldoende financiële armslag voor huisartsenpraktijken en huisartsenposten om met het hele team door deze crisis te komen", zegt de landelijke huisartsenvereniging LHV na overleg met onder meer de Nederlandse Zorgautoriteit en Zorgverzekeraars Nederland.

De wachtkamers zijn veel leger, aldus een woordvoerder, omdat mensen juist nu niet niet naar de dokter willen of kunnen. Dat betekent inkomstenderving. Dat laatste dreigt ook speciaal voor huisartsen die in buurten praktijk houden waar doorgaans veel toeristen komen en expats wonen, die nu afwezig zijn.

Ook krijgen de huisartsen een veel hogere vergoeding per huisbezoek aan een (vermoedelijke) coronapatiënt. Zo'n bezoek vergt extra voorbereidingen, zoals de aanschaf en het aantrekken van beschermende kleding.

Verder ontvangen huisdokters die extra op huisartsenposten worden ingeroosterd vanwege de coronacrisis een opslag van 15 euro per uur.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

66 nieuwe besmettingen bekend in provincie Utrecht, sterfgevallen in Eemes, Lopik, Vijfheerenlanden en Wijk
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal bij de GGD bekende besmettingen met het coronavirus in de provincie Utrecht is sinds gisteren met 8,3 procent gestegen. Er kwamen 66 bevestigde gevallen bij. De afgelopen week schommelde dit aantal tussen de 77 en 94. De burgemeesters van Eemnes, Lopik, Vijfheerenlanden en Wijk bij Duurstede meldden de afgelopen 24 uur allemaal één sterfgeval als gevolg van het coronavirus.

De stad Utrecht heeft nu 370 besmettingsgevallen. In Amersfoort, de tweede stad van de provincie, zijn 69 geregistreerde coronapatiënten. In totaal zijn in de provincie Utrecht nu 980 besmettingen geregistreerd. Bekijk hieronder de cijfers per gemeente.

[Localfocus:https://localfocus2.appspot.com/5e7c9b9497499]

STERFGEVALLEN
Hoeveel mensen in de provincie Utrecht zijn overleden is nog onduidelijk. Wel hebben meerdere gemeenten sterfgevallen de afgelopen tijd gemeld. Het gaat in ieder geval om Stichtse Vecht, Leusden, Vijfheerenlanden, IJsselstein, Amersfoort, Veenendaal, Wijk bij Duurstede, Eemnes, Lopik en Utrecht.

LANDELIJK BEELD
In Nederland zijn 507 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, meldt het RIVM. Dat zijn er minder dan gisteren. Het ging toen om 529 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 3.990.

In Noord-Brabant zet de afnemende trend in het aantal ziekenhuisopnames door. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg zijn er relatief veel ziekenhuisopnames. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.

Het aantal coronapatiënten dat in ziekenhuizen de provincie Utrecht op de intensive care ligt, is sinds gistere gestegen van 77 naar 84. Het totaal aantal coronapatiënten in Utrechtse ziekenhuizen is sinds zondagmiddag gestegen van 243 naar 255. Het gaat dan dus ook om de mensen die niet op de IC zijn beland.

Het aantal mensen in Nederland dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is met 93 gestegen naar 864. In totaal zijn er in Nederland nu 11.750 geregistreerde besmettingen in Nederland, een stijging van 884 ten opzichte van gisteren.

AFVLAKKING
Het RIVM zegt dat het aantal overledenen en het aantal ziekenhuisopnames "minder snel toenemen dan je zonder maatregelen zou verwachten". Er lijkt sprake van een afvlakking in de groei van het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Of de genomen maatregelen goed werken en er daadwerkelijk sprake is van afvlakking, zegt het RIVM over een aantal dagen concluderen.

CIJFERS INTENSIVE CARE
Volgens de laatste cijfers van de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) liggen er 1.053 (mogelijke) coronapatiënten op de ic's. Bij 995 van deze patiënten is het coronavirus vastgesteld. Bij de rest wordt een besmetting vermoed. Uit voorzorg worden deze patiënten behandeld alsof zij het virus hebben.

Op dit moment is er op IC's in Nederland plaats voor ongeveer 1100 coronapatiënten en zo'n 500 niet-coronapatiënten. Diederik Gommers, van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, stelt bij de NOS dat de totale IC-capaciteit op dit moment wordt uitgebreid naar 2400 bedden komende zondag. Volgens hem is de capaciteit op dit moment nog voldoende, waarschijnlijk omdat er momenteel minder patiënten zijn met andere aandoeningen dan het coronavirus.

[Kader:Het RIVM krijgt de sterftecijfers van de GGD'en in het land. Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger. In de eerste plaats worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven. Daar komt bij dat lang niet iedere besmetting wordt vastgesteld door een test. Als iemand die niet is getest door het virus komt te overlijden, komt dat niet terug in de statistieken.]

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Politie pakt inbrekers bouwterrein Veenendaal op
VEENENDAAL - De politie in Veenendaal heeft zondagavond twee mannen op heterdaad betrapt die op een bouwterrein aan de Ruisvoorn spullen wilden stelen.

Een buurtbewoner zag de twee met een slijptol in de weer bij een bouwhek en belde de politie. Op het moment dat de getuige aan de centralist doorgaf waar de inbrekers precies liepen, stuurde een andere centralist verschillende eenheden naar de straat en zette ze op tactische plaatsen in de omtrek neer.

Op basis van de doorgegeven signalementen werden de twee mannen korte tijd later in de boeien geslagen. Ze bleken inderdaad inbrekerswerktuig bij zich te hebben en zijn voor nader onderzoek ingesloten.LEES OOK
Paniek om een niesbui, het hooikoortsseizoen van 2020 is begonnen
PROVINCIE UTRECHT - Ongeveer een op de vijf inwoners van Nederland heeft het waarschijnlijk al gemerkt: het hooikoortsseizoen dient zich weer aan. Maar wie tijdens de coronamaatregelen in het openbaar durft te niesen of hoesten kan rekenen op verraste of zelfs bezorgde blikken van omstanders.

"Zo lang ik binnen ben hoef ik niet te hoesten, heb ik geen loopneus", meldt Anita Hoole via Twitter. "Ga ik naar de supermarkt schaam ik me als ik mijn neus heel beschaafd en in papieren zakdoekje snuit." En Hoole is niet de enige die de verwarring bij anderen opmerkt. Ook de GGD Regio Utrecht krijgt er vragen over, nu het gesnotter iemand al snel verdacht kan maken.

[Tweet:https://twitter.com/cabrio_aj/status/1244195829042294784]

POLLENSEIZOEN
Hooikoorts is typisch een aandoening die in het voorjaar opspeelt, zegt Marlies Scheper van GGD Regio Utrecht. "Het pollenseizoen is weer begonnen. Het ligt een beetje aan de regio en wat er op dat moment in bloei is, maar de piek ligt altijd tussen april en juli. De schatting is dat zo'n twintig procent van de mensen in Nederland er klachten door krijgt."

[Tweet:https://twitter.com/lisabouyeure/status/1244183410161127426]

"Ik kan me voorstellen dat het soms verwarrend is, maar er zit gelukkig ook wel een groot verschil tussen een aantal symptomen", zegt Scheper. "Bij corona moet je denken aan een neusverkoudheid, keelpijn, hoesten en koorts. En met hooikoorts heb je, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, juist bijna nooit last van koorts. Wel heb je een loopneus, niesbuien, kriebelhoest of branderige, jeukende ogen. Dat is typisch voor hooikoorts en niet voor corona."

[Tweet:https://twitter.com/KJHofstede/status/1244190083143647232]

VOORZICHTIGHEID GEBODEN
Mensen die er vaker last van hebben herkennen hooikoorts meestal zelf wel, denkt Scheper. Het zijn vooral argeloze voorbijgangers die zich een hoedje schrikken als iemand in hun buurt begint te niesen. Het is natuurlijk ook niet uitgesloten dat iemand die hooikoortsklachten heeft besmet is met het coronavirus. Voorzichtigheid blijft dus geboden.

Schepers adviseert bij reguliere klachten de huisarts even te raadplegen. Voor vragen die specifiek over corona gaan heeft de GGD Regio Utrecht een speciale website opgezet.

[Audio:2522638|GGD Regio Utrecht over hooikoorts en corona][Tweet:https://twitter.com/PleegmamaLiv/status/1244192221244637184]

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Arweiler langer bij FC Utrecht, later gesprek met Bahebeck en Emanuelson
UTRECHT - Jonas Arweiler speelt ook volgend seizoen bij FC Utrecht. De optie in het contract van de Duitse spits, die de afgelopen twee seizoenen vooral in Jong FC Utrecht speelde, is door de club gelicht. Hij ligt nu tot 2022 vast.

De contracten van Urby Emanuelson, Jean-Christophe Bahebeck en Lamine Sané lopen dit seizoen af, maar met hen gaat FC Utrecht op een later moment nog in gesprek over de toekomst.

FC Utrecht wil ook verder met Patrick Joosten en Mitchell van Rooijen. Joosten wordt momenteel verhuurd aan Sparta, Van Rooijen debuteerde dit seizoen in het eerste. Hun contracten zijn verlengd tot 2021.

BELOFTENSPELERS
Dat geldt ook voor de beloftenspelers Giovanni de la Vega, Jeredy Hilterman, Sylian Mokono en Yassin Nasser, waarbij De la Vega en Hilterman ook een optie hebben om hun tot 2021 doorlopende nieuwe contract te verlengen tot 2022. Wat er met Odysseus Velanas gaat gebeuren wordt later bekend gemaakt.

Ruben Hoogenhout en Mehdi Lehaire van Jong FC Utrecht zijn na 30 juni 2020 transfervrij, net als beloftenspeler Dragos Albu wiens contract afloopt.LEES OOK
Verdachten drugsnetwerk Utrecht blijven vastzitten
UTRECHT - Drie verdachten van drugsdealen in de Utrechtse wijk Hoograven blijven nog zeker drie maanden in de cel. Het Openbaar Ministerie maakte vanmiddag bekend dat hun voorarrest met negentig dagen is verlengd. Hun rechtszaak zal waarschijnlijk op 9 juni worden behandeld.

De mannen werden begin deze maand gearresteerd bij een politieonderzoek naar een dealernetwerk. Op 3 maart werd in Hoograven een 25-jarige man uit Breukelen opgepakt. Hij zou de spin in het web zijn. In de dagen erna hield de politie nog verdachten van 22, 24 en 27 jaar uit Utrecht aangehouden. In huizen in Utrecht, Breukelen en Soest werden harddrugs, geld, middelen om drugs te versnijden en dure merkkleding gevonden.

De politie ziet drugs, met name de handel in cocaïne, als een probleem in Midden-Nederland. Het verwerken en dealen gaat gepaard met geweld, bedreigingen, witwassen en een onderwereld die legale organisaties en bedrijven misbruikt. Criminelen ronselen volgens de politie jongeren om ze in te zetten voor zware misdrijven.

Ramen van bus sneuvelen bij ongeluk met vrachtwagen
UTRECHT - Op de A.C Verhoefweg op de grens van Utrecht met Nieuwegein zijn maandagochtend een stadsbus en een vrachtwagen op elkaar gebotst. Dat gebeurde ter hoogte van het viaduct van de A12.

Door de klap van het ongeluk sneuvelden bij de bus enkele ramen en raakte de linkerkant beschadigd maar daar bleef het gelukkig bij.

Volgens een woordvoerder van U-OV ontstond er bij het ongeluk alleen 'materiële schade' en kwamen de passagiers en de chauffeur in de bus er met de schrik vanaf.

Patricia uit Soest ziet in Schotse Hooglanden coronavluchtelingen
SOEST - Als er iemand een globetrotter is, dan is het Patricia Waite wel. Vanuit Soest reisde ze de hele wereld over. Sinds een aantal jaar woont ze met haar Schotse echtgenoot en kinderen in de Schotse Hooglanden, een plek waarvan je zou denken dat corona ver weg is. Maar niets blijkt minder waar.

[Image:2522708|Patricia Waite woont in de Schotse Hooglanden]

Op de kaart is Contin een stipje. Het dorpje ligt in het graafschap Ross en Cromarty in het noorden van Schotland. Ruig gebied vol uitgestrekte natuur waar Haggis, een vleesgerecht met schapen- hart, long en lever het favoriete menu is. Patricia voelt zich er thuis. "Het is een hechte gemeenschap en de meeste mensen kennen we. Wij voelen ons hier echt heel gelukkig."

Het feit dat de Schotse Hooglanden zo uitgestrekt en dunbevolkt zijn, bracht een redacteur van een landelijke Schotse krant op een lumineus idee. "Hij had een lijst in de krant gezet met de tien beste plekken om corona te ontvluchten", zegt Patricia. "Het was misschien als een soort grap bedoeld, maar al snel zagen we hier echt veel campers naartoe komen. De actie van de krant is hier niet heel goed gevallen, kan ik je zeggen."

WEINIG IC-BEDDEN
En niet zonder reden. In een gebied ongeveer half zo groot als Nederland zijn maar zeven intensive-carebedden beschikbaar. "Er wonen hier weinig mensen, maar als je hier ziek wordt kan het zomaar zijn dat je twee uur onderweg bent naar een ziekenhuis. Het is dus heel belangrijk dat het virus hier niet om zich heen grijpt. Anders kan de zorg het niet aan."

Maar het is al te laat. Waar corona eerst vooral in Londen heerste, zijn in Patricia's buurt inmiddels de eerste zieken gemeld. "Onder wie één bewoner van een boerderij net buiten het dorp. Die kennen we en dan krijgt corona ineens een gezicht. Dat is wel eng."

[Image:2522795|Normaal is de weg bij Contin druk in de vakantie. Nu is het uitgestorven]

THUISWERKEN
Patricia hoeft in haar dagelijks leven niet heel veel aan te passen. Ze werkt voor een grote internationale natuurorganisatie en hield via videoverbindingen al veel contact met collega's over de hele wereld. "Ik werkte al veel thuis. Daarnaast maak ik samen met een paar andere mensen een lokaal krantje. Dat loopt nu even anders, maar het lukt wel. Vanwege corona hadden we wel ineens een probleem met de bezorging. Het is een oplage van 400 kranten, maar in deze omgeving heel belangrijk. Zeker in deze tijd. De kranten liggen nu bij de lokale kruidenier waar ze afgehaald kunnen worden."

De lokale school is gesloten. Dat valt nu toevallig bijna samen met de voorjaarsvakantie in Schotland die afgelopen weekend al begon. "De restaurants, pubs, hotels, campings en air bnb's zijn ook dicht net als in Nederland", aldus Patricia.

[Image:2522800|De bouw van het dorpshuis ligt stil]

Waar in Nederland nog volop gebouwd wordt, ligt ook dat goeddeels stil in Schotland. "We zijn als dorp jaren aan het sparen geweest voor een dorpshuis. Vlak voor de gedwongen bouwstop was de fundering gestort. Nu ligt dat werk helemaal stil. Als ik langs die plek rijdt, dan raakt me dat. We hopen dat er snel verder gebouwd kan worden. Juist een dorpshuis zorgt in gebieden waar mensen soms afgelegen wonen voor verbinding."

VOORDELEN
De voormalig inwoonster van Soest ziet ook positieve kanten aan de wereldwijde coronacrisis. "De 'silver lining' is dat mensen nu zien dat heel veel dingen online geregeld kunnen worden. Bijvoorbeeld de meetings. Daardoor wordt er veel minder gevlogen en dat is weer goed voor het milieu."

Ze vervolgt: "Daarnaast merken we hier dat het de afgelopen jaren steeds drukker wordt met dagjesmensen en toeristen. We wonen hier aan de North Coast 500. Dat is een kustroute die enorm populair is. Nu is het weer heerlijk rustig omdat op alle toeristische websites over dit gebied staat dat je beter niet kunt komen."

Benieuwd naar de andere verhalen van regiogenoten in het buitenland?

Hier lees je het verhaal van Marius en Ans uit Nieuwegein, die vastzitten in Spanje.
Hier lees je het verhaal van Utrechters Jos en Magda, die gestrand zijn in Nieuw-Zeeland
Hier lees je het verhaal van Martine uit Engeland, waar mensen de pub misschien wel het meest missen
Hier lees je het verhaal van Eloïse uit Nieuwegein, die als arts werkt in een klein dorpje in Ghana

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Tip van juf Brigit in tijden van corona: vragen met 'niet' en 'nooit'
PROVINCIE UTRECHT - Vorige week hebben we het gehad over denksleutels. Dit zijn prikkelende, creatieve vragen over uiteenlopende thema's. Denksleutels zorgen voor kritisch, analytisch, creatief en praktisch denken. Vandaag gaan we het hebben over 'niet' en 'nooit'.

[Kader:Ben jij ook opeens juf mama of meester papa? Door het coronavirus zitten duizenden kinderen thuis en zitten ouders misschien met hun handen in het haar. Juf Brigit van de Anne Frankschool in Bunnik geeft bij RTV Utrecht iedere schooldag een tip om de komende weken toch vooral gezellig te houden.]

De denksleutels stimuleren om 'out of the box' te denken. Voor kinderen zijn denksleutels soms best lastig. Ze lopen tegen dingen aan en weten soms een antwoord niet te verzinnen. Hier leren ze van doorzetten.

De Alfabet-sleutel hebben we vorige week gedaan. Deze week een tip van mij met de Nietus-sleutel. Hierbij denken kinderen na over vragen met de woorden 'niet' of 'nooit'. Laat je kind nadenken over de volgende vragen binnen het thema lente: Wat zie je nooit in de lente? of Wat gebeurt er nooit in maart of april? of Welke vraag zal een juf of meester nooit stellen in de lente?

Heb je oudere kinderen? Leuk om deze kinderen zelf een vraag te laten bedenken voor hun jongere broertje / zusje / vader / moeder. Veel plezier en succes!

Dit is de tiende tip van juf Brigit. Hier vind je tip 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

John van den Brom over afmaken competitie: "Alles is bespreekbaar, maar alles is speculeren"
UTRECHT - Betaald voetbalclubs zijn in afwachting van de beslissing van de KNVB over het hoe en wanneer uitspelen van de competities. De bond gaf vorige week aan dat er drie denkbare scenario's zijn: de competities worden voor 30 juni uitgespeeld (tot juni zonder publiek), de competities worden na 30 juni uitgespeeld (afhankelijk van UEFA) of de competities worden niet uitgespeeld.

TRAININGEN
"Alles is bespreekbaar, maar alles is speculeren", zegt FC Utrecht-trainer John van den Brom. "Voetbal is erg belangrijk voor ons, omdat het ons werk is. Maar het is op dit moment niet het belangrijkste waar we mee te maken hebben."

De Utrecht-trainer heeft wel dagelijks contact met zijn selectie, en die selectie is ook aan het werk om fit te blijven. "We trainen sinds vorige week via een videoverbinding. De spelers hebben allemaal een fiets gekregen en we proberen binnen de mogelijkheden die we hebben actief te blijven en de jongens uit te dagen."

ENGELS PLAN
In Engeland, waar de financiële belangen veel groter zijn dan hier, wordt inmiddels aan een opmerkelijk plan gewerkt, zo schrijft The Independent. Er zou een idee op tafel liggen om in juni en juli de resterende wedstrijden zonder publiek te spelen in enkele stadions in Londen en in het midden van het land.

De teams zouden dan allemaal enkele weken in aparte hotels moeten verblijven, afgescheiden van de buitenwereld, en regelmatig worden getest op corona. "Als wij op die manier de competitie zouden kunnen afmaken, zou dat mooi zijn", zegt John van den Brom daarover. "Ik wacht af, we weten niet wat er gaat gebeuren."

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Forse boete voor Amersfoorts bedrijf met illegale truckers
AMERSFOORT - Een transportbedrijf in Amersfoort heeft een boete gekregen van 378.000 euro omdat het illegaal buitenlandse chauffeurs in dienst had. Ook is beslag gelegd op een vrachtwagen en bankrekeningen van het bedrijf. De boete is uitgedeeld door de Inspectie SZW van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het transportbedrijf liet volgens de inspectie negen mensen uit Turkije zonder werkvergunning werken als vrachtwagenchauffeur. Ook liet het bedrijf nog eens achttien mensen met een onbekende nationaliteit illegaal werken als truckchauffeur.

Het bedrijf had geen personeel op de loonlijst staan, maar deed alsof het chauffeurs leende van een Bulgaarse onderneming.

Uit onderzoek bij de Bulgaarse autoriteiten bleek dat deze onderneming al jaren niet meer bestaat.

Spakenburg en IJsselmeervogels snijden in kosten door coronacrisis, DOVO blijft contributie innen
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/VEENENDAAL - Spakenburg en IJsselmeervogels betalen per direct geen puntengeld en reiskosten meer aan spelers van de A-selectie. De tweede divisieclubs uit Bunschoten hebben de maatregel genomen omdat er als gevolg van de coronacrisis geen inkomsten meer binnen komen.

"We voetballen en trainen niet. Er worden dus geen punten gehaald, er worden geen reiskosten gemaakt", zegt penningmeester Bert Beekhuis van Spakenburg. "Er is geen voetbalschool, dus is het ook logisch dat deze vergoedingen, zo lang deze situatie duurt, ook niet worden uitbetaald", staat te lezen op de clubsite van IJsselmeervogels.

"Horeca- en evenementeninkomsten zijn volledig opgedroogd, terwijl vele kosten gewoon doorlopen", legt IJsselmeervogels uit. De club stelt haar leden ook gerust. "De club heeft een aantal scenario's doorgerekend, en bij geen van die scenario's is de liquiditeitspositie van de club in gevaar."

[Image:2299147]

DOVO
Het Veenendaalse DOVO, uitkomend in de derde divisie, int ondanks de periode zonder voetbal toch contributie bij de leden. Omdat de kosten gewoon doorlopen en de ledenbijdrage de enige bron van inkomsten is voor de club, zo wordt uitgelegd op de website van de Veenendaalse club.

Bovendien, zo schrijft DOVO: "Contributie is iets heel anders dan een overeenkomst met bijvoorbeeld een sportschool. Bij een lidmaatschap is er, zoals ze dat zo mooi zeggen, geen wederkerigheid van rechten en plichten. Daarvan is bij een overeenkomst met bijvoorbeeld een sportschool wel sprake."

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Politiehond bijt inbreker bij voormalige pand Utrechtse Bazaar
UTRECHT - In Utrecht is een inbreker gebeten door een politiehond. Het gebeurde vanochtend bij een pand aan de Groenewoudsedijk waar de Utrechtse Bazaar in zat.

De verdachte kon samen met anderen het pand in komen door een deur open te breken. Ze konden niet lang hun gang gaan omdat de inbraak snel werd opgemerkt. Waarop de politie met meerdere eenheden uitrukte.

De inbreker die is gebeten door de politiehond, is naar het ziekenhuis gebracht. Er zijn verschillende verdachten aagehouden; hoeveel het er precies zijn, is onduidelijk. De politie doet verder onderzoek.

[Image:2522679]
Sporten in huis: doe mee met Utrecht Vitaal om toch te bewegen deel 4
PROVINCIE UTRECHT - Het ziet er naar uit dat de sportscholen nog wel even dicht blijven. Maar niet getreurd! Bas Agterberg en Michael Kooistra zijn eigenaar van sportschool Mindset Studios in De Meern, maar gebruiken nu hun huiskamer voor hun workouts. Beginner of gevorderd? Voor RTV Utrecht maken de mannen de vlog Utrecht Vitaal. Drie keer per week zetten we een workout van de boys online en jij kunt meedoen! Vandaag deel 4!

[YouTube:https://youtu.be/gSqLLrYcinY]

De eerdere workouts vind je hier, hier en hier!

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

'Wrange situatie' voor gesloten kastelen, landgoederen en buitenplaatsen door coronacrisis
PROVINCIE UTRECHT - Kastelen, buitenplaatsen en landgoederen mogen dan wel gesloten zijn, maar er moet nog wel onderhoud worden gepleegd aan de gebouwen, tuinen en de exposities die geen gasten meer kunnen ontvangen. Met vereende krachten wordt gekeken naar hoe dit zonder de vrijwilligers toch moet gebeuren. Zij zitten nu verplicht thuis.

Volgens de stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) zijn zij onmisbaar in de sector waar het geld vaak niet tegen de plinten klotst. De vrijwilligers zijn vaak op leeftijd en vallen daarmee in de risicocategorie voor het coronavirus.

Ook de sluiting van horecagelegenheden voor de sector en is volgens sKBL een financiële nekslag. Ze staan daarom in nauw contact met de minister van Cultuur over eventuele noodfondsen. "Deze verlammende situatie is voor talrijke particulieren, stichtingen en bedrijven funest", zo schrijft de koepelorganisatie.

HUIS DOORN
Ook in Museum Huis Doorn blijkt onderhoud een lastige puzzel, al probeert conservator Cornelis van der Bas zich gewoon aan het zogeheten 'housekeepingplan' te houden. Achter de schermen is hij met zijn team druk in de weer om alles in goede banen te leiden. "Het onderhoud is een van onze kerntaken. Maar onze 180 vrijwilligers zijn veel op leeftijd en kunnen nu niet komen."

[Quote:Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen|"Deze verlammende situatie is voor talrijke particulieren, stichtingen en bedrijven funest]

In de lente heeft de bloeiende tuin bijvoorbeeld meer aandacht nodig, maar ook de zolder van de voormalige woning van Wilhelm II moet op orde worden gemaakt voor toekomstige tentoonstellingen. Daar woonden de arts en het dienstmeisje van de Duitse keizer en Van der Bas staat te popelen om de bovenste verdieping open te gooien.

[Audio:2522606|7.40 uur: Radio M Utrecht live vanuit Museum Huis Doorn]

"Ons is het juist om te laten zien hoe mooi het hier is. Dat maakt deze situatie erg wrang", zegt Van der Bas. Hij weet nog niet of de tentoonstelling deze zomer voor publiek toegankelijk is vanwege de strenge coronaregels.

EXPOSITIES EN EVENEMENTEN
Huis Doorn moet door de corona, zoals bij iedereen, flink wat dingen van de kalender doorstrepen. Het afzeggen van Historisch Festival in juli, waarbij mensen verkleed en met allerlei spullen uit de geschiedenis over het terrein lopen doet erg pijn bij Van der Bas. "We waren al maanden met de voorbereidingen bezig."

Het museum biedt momenteel ook onderdak voor een tentoonstelling over vliegtuigbouwer Fokker. Maar door de crisis kan niemand die zien en wordt er nagedacht over uitstel. De expositie stond namelijk op de agenda tot halverwege april.

[Image:2406013|Huis Doorn wil de tentoonstelling over Fokker verlengen vanwege corona]

"Ik heb hier spullen staan die niet van mij zijn en die ik niet aan publiek kan laten zien", zegt de conservator. "Nu is het de vraag of we deze tentoonstelling kunnen verlengen. Er zitten ook hele grote modellen bij, radiografische bestuurbare vliegtuigen. Maar men vraagt al of ze deze terug mogen hebben in de zomer". Hij hoopt snel een oplossing te vinden.

ONLINE MUSEUM
Toch biedt de coronacrisis ook nieuwe mogelijkheden. "We zijn bezig om ons e-museum meer uit te breiden", benoemt de conservator als een lichtpuntje. Via de website van Huis Doorn kun je digitaal door de kamers heen struinen. Ook zijn er plannen in de maak om thuisonderwijs te geven over de Eerste Wereldoorlog.

[Audio:2522681|8.40 uur: Radio M Utrecht live vanuit Museum Huis Doorn]

Het is een manier om de crisistijd uit te zitten. Hoewel de sluiting van Museum Huis Doorn officieel nog duurt tot 6 april, verwacht Cornelis van der Bas 1 juni pas de deuren te kunnen openen. Zodra er meer nieuws bekend is over wanneer we weer open kunnen voor publiek zullen ze dat op de website bekend maken.

[Video:2519317|Kijkje bij museum Huis Doorn]

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Dit staat FC Utrecht te doen voor 1 april...
UTRECHT - De komende tijd moet FC Utrecht net als vrijwel alle voetbalclubs veel knopen doorhakken. De eerste beslissingen moeten voor 1 april genomen worden. Voetbalclubs zijn via cao-bepalingen verplicht aflopende contracten van werknemers voor die datum formeel op te zeggen, anders wordt de verbintenis automatisch verlengd.

In het geval van FC Utrecht betekent dit dat er voor 1 april duidelijkheid moet worden verschaft aan een tweetal spelers. Urby Emanuelson en Patrick Joosten.

Ook het contract van Lamine Sané loopt af. De 33-jarige verdediger, die clubloos was, tekende deze winter een contract voor een half jaar in de Domstad. Aangezien Sané niet over een tussentijds verlengd contract beschikt, hoeft FC Utrecht over zijn toekomst voorlopig nog geen beslissing te nemen.
Hetzelfde geldt voor Jean-Christophe Bahebeck die zonder vergoeding overkwam van Paris Saint Germain. De Fransman tekende in 2018 een tweejarig contract bij FC Utrecht, nadat hij een jaarlang op huurbasis voor Utrecht was uitgekomen. De club heeft de optie om deze met nog eens twee jaar te verlengen. Bahebeck kwam in 19 wedstrijden in actie, waarin de spits vijf keer scoorde. De door blessures achtervolgde Fransman speelde maar zelden negentig minuten.

Emanuelson kwam in de zomer van 2017 naar FC Utrecht. Een jaar later werd besloten het contract van de routinier tot de zomer van 2020 te verlengen. De middenvelder speelde dit seizoen in 18 officiële wedstrijden. Joosten is verhuurd aan Sparta en heeft in de media al aangegeven het liefst te vertrekken bij FC Utrecht.

AFSCHEID NEMEN IS DE TREND
Inmiddels hebben: PSV, ADO Den Haag, Heracles, FC Twente en FC Emmen al bekend gemaakt van welke spelers het formeel afscheid neemt. Opvallend is dat FC Emmen alleen het contract met Michael de Leeuw niet formeel heeft opgezegd. Heracles gaat met zes spelers opnieuw om de tafel. Alle andere spelers waarvan het contract bij deze clubs afliep - al negentwintig in totaal - zijn in de wachtkamer gezet.

GEEN DEFINITIEF AFSCHEID
Als FC Utrecht besluit om de contracten van Emanuelson en Joosten formeel op te zeggen hoeft dit nog geen officieel afscheid te betekenen. Clubs kunnen de daaropvolgende maanden bekijken welke spelers ze toch een nieuw contract willen aanbieden. Het levert dus vooral bewegingsvrijheid op. Clubs zitten niet aan de spelers vast wat, in de onzekere periode die is ontstaan door de coronacris, geen overbodige luxe is. Technisch directeur Jordy Zuidam houdt zijn kaken nog stijf op elkaar. Hij wil tegenover RTV Utrecht nog niets loslaten over de te varen koers.

INVLOED CORONACRISIS
Spelersmakelaars verwachten een rustige transfermarkt. De vraagprijzen zullen hoog zijn om de door de crisis ontstane tekorten te dekken. Anderzijds zullen de clubs voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten bij het kopen van nieuwe spelers. Het formeel opzeggen van de aflopende contracten is in ieder geval een manier om lucht te verschaffen op de loonlijst.

JONG FC UTRECHT
Een speler over wie FC Utrecht ook nog een beslissing moet nemen is Jonas Arweiler. De aanvaller van Jong FC Utrecht wordt komend seizoen 24 jaar en is dan te oud om voor een beloftenteam uit te komen. De Duitser is dus hoe dan ook bezig aan zijn laatste seizoen bij Jong FC Utrecht. Aangezien het contract van Arweiler deze zomer ook nog eens afloopt zal technisch directeur Jordy Zuidam hem een contract in de hoofdmacht moeten aanbieden als hij hem wil behouden. FC Utrecht heeft de luxe dat het een cluboptie voor twee seizoenen heeft op de topscorer van Jong FC Utrecht. Een ging is verder duidelijk; ook na 1 april moet FC Utrecht nog een boel beslissingen nemen. Hieronder een overzicht:

AFLOPENDE CONTRACTEN FC UTRECHT
Lamine Sané
Urby Emanuelson
Jean-Christophe Bahebeck (cluboptie voor twee seizoenen)
Patrick Joosten (verhuurd aan Sparta)
Jeroen Zoet (huurbasis PSV)
Justin Hoogma (huurbasis Hoffenheim)
Kristoffer Peterson (huurbasis Swansea/optie tot koop)
Issah Abass (huurbasis Mainz)

TERUG VAN VERHUUR
Nick Venema (Almere City FC), contract tm 2023
Dario Dumic (Darmstadt), contract tm 2021
Emil Berström (FC Basel), contract tm 2021
Rico Strieder (PEC Zwolle), contract tm 2021
Othman Boussaïd (NAC Breda), contract tm 2021
Giovanni Troupée (FC Twente), contract tm 2021

AFLOPENDE CONTRACTEN JONG FC UTRECHT
Ruben Hoogenhout (20), cluboptie voor een seizoen
Sylian Mokono (21), cluboptie voor een seizoen
Odysseus Velanas (21)
Mitchell van Rooijen (21)
Constantin Albu (19)
Giovanni de la Vega (20)
Mehdi Lehaire (20), cluboptie voor een seizoen
Yassin Nassar (20), cluboptie voor een seizoen
Jonas Arweiler (22), cluboptie voor twee seizoenen
Jeredy Hilterman (21), cluboptie voor een seizoenLEES OOK
Mulier-instituut gaat coronagevolgen sportclubs onderzoeken
PROVINCIE UTRECHT - Het Mulier Instituut gaat onderzoeken welke impact de corona-crisis heeft op sportverenigingen. Ook wordt onderzocht in hoeverre verenigingen geholpen zijn met de noodmaatregelen die zijn afgekondigd.

Deze informatie is nodig voor het overleg van NOC*NSF en de sportbonden met het Rijk over eventueel aanvullende maatregelen voor de sport. De KNVB zal hiervoor een enquête onder de voetbalverenigingen uitzetten. De verwachting is dat na het kabinetsberaad van dinsdag 31 maart de enquête verspreid gaat worden.

RTV Utrecht liet vrijdag al de voetbalclubs GVVV en PVC aan het woord over de financiële gevolgen van de crisis. Ook de penningmeester van hockeyclub Kampong luidde de noodklok.

NOODMAATREGELEN
NOC*NSF heeft al aangekondigd een noodfonds op te gaan richten, omdat gevreesd wordt dat 80 procent van de Nederlandse sportclubs in de financiële problemen komt doordat ze als gevolg van de corona-crisis geen inkomsten hebben.

Daarnaast werd donderdag bekend dat het Noodloket dat het ministerie van Economische Zaken heeft ingesteld voor ondernemers ook geldt voor ook sportverenigingen en -stichtingen. Zij kunnen dit loket een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro ontvangen als zij hun vaste lasten niet meer kunnen betalen door de maatregelen tegen het Coronavirus.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Judoka Van 't End moet nu vlammen in 2021: 'Jammer, want ik zat in een mooi momentum'
HOUTEN - In augustus trad judoka Noël van 't End in de voetsporen van Anton Geesink, door in Japan wereldkampioen te worden in de klasse tot 90 kilo. De droom was toen om die andere topprestatie van de grote Utrechter ook te evenaren: Olympisch goud, ook in Japan.

SPELEN UITGESTELD
De coronacrisis gooide echter roet in het eten. "Dat is jammer, want ik zat in een heel mooi momentum", zegt Van 't End. "Ik wilde zo snel mogelijk doorpakken, en de mensen om mij heen zo min mogelijk tijd geven om mij uit te vogelen."

Dat de Spelen een jaar zijn uitgesteld vindt Van 't End vervelend, maar begrijpelijk. "Als topsporter zou je anders heel veel risico's moeten gaan nemen om op tijd fit te worden. Nu het verplaatst is, is het allemaal wat relaxter."

[Video:2521482|"Ik wilde zo snel mogelijk doorpakken"]

Zeker voor Van 't End. De Houtenaar was al gekwalificeerd voor Tokio, en het IOC liet deze week weten dat alle atleten die al geplaatst waren voor 2020 hun startrecht voor 2021 behouden. Van 't End vindt het uitstel ook relaxter voor degenen die nog niet geplaatst waren. "Nu kan er een eerlijker traject worden uitgezet voor iedereen die nog niet gekwalificeerd is."

[Quote:Noël van 't End|Anderhalve meter afstand houden gaat lastig met judo]

TRAININGEN
Ondertussen is Van 't End behoorlijk beperkt in zijn trainingen. Judoën zit er even niet in. "Nee, dat is een contactsport. Anderhalve meter afstand houden gaat lastig." Gelukkig had de zwaargewicht nog een sleutel van zijn oude sportschool Theo Meijer Sport in Leusden liggen. "Ik mag hier naar binnen en mijn krachttrainingen doen. Daar hoef ik dan geen aanpassingen in te doen."

[Video:2521370|"Ik kan hier naar binnen en mijn krachttrainingen doen"]

Toch zal niet judoën ten koste gaan van de wedstrijdscherpte, beseft Van 't End. "Iedereen heeft daar last van. Natuurlijk zijn er landen waar ze door mogen trainen, maar die gaan er misschien later last van krijgen."

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

UEFA denkt competities af te maken, KNVB komt eind maart met duidelijkheid
UTRECHT - De UEFA gaat er alles aan doen zodat de verschillende voetbalcompetities alsnog worden uitgespeeld. Dat zegt voorzitter Aleksander Ceferin in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica.

Ook voor de Europese voetbalbond is het afwachten wanneer het coronavirus is verdreven en er weer kan worden gevoetbald, Tot die tijd staat Ceferin met de UEFA in nauw contact met de verschillende competities en clubs. Hij denkt zelfs dat een competitie nog kan worden uitgespeeld als er pas eind juni weer wordt begonnen met voetballen. Dat zou betekenen dat ook de UEFA aan een plan werkt om de transfermarkt later dan op 1 juli te openen.

"Als er eind juni nog niet wordt gespeeld, dan wordt het misschien lastig om een competitie nog af te maken", stelt Ceferin. "Dan is het seizoen wellicht verloren." De Sloveen sluit echter ook niet uit dat het huidige voetbaljaar pas wordt afgerond als het nieuwe seizoen eigenlijk al had moeten beginnen.

[Image:2355143|Komt er dit seizoen nog een Spakenburgse derby?]

NEDERLAND
De KNVB zal naar verwachting op 31 maart uitsluitsel geven over het vervolg van de opgeschorte competities in het amateurvoetbal. Dat laat de voetbalbond weten aan dagblad Tubantia. Cruciaal in het besluit van de KNVB is de beslissing van de regering over het vervolg van de maatregelen, die vooralsnog lopen tot 6 april en waarbij sportclubs op last van de overheid gesloten zijn.

"Op basis van de besluiten van het kabinet van 31 maart zullen we direct daarna maximale duidelijkheid geven over het vervolg van de competitie", zegt de voetbalbond tegen de krant.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Amateurvoetbal vreest van hoog tot laag grote klappen door coronacrisis
PROVINCIE UTRECHT - Amateurvoetbalclubs gaan grote financiële klappen krijgen als gevolg van de coronacrisis. Dat zeggen de penningmeesters Robert de Vries van GVVV uit Veenendaal en Youssef Hdaddou van het Utrechtse PVC. De clubs vrezen een omzetverlies van 10 tot 25 procent. Die klappen blijven overigens niet beperkt tot het voetbal. Eerder luidde ook penningmeester Vernooij van Kampong-hockey al de noodklok.

MISGELOPEN INKOMSTEN
"Op een jaarlijkse begroting van zo'n 550.000 euro lopen we minimaal 50.000 en misschien wel 70.000 euro mis", becijfert GVVV-er De Vries. Voor PVC zijn de druiven procentueel nog zuurder. Penningmeester Hdaddou vreest voor een inkomstenderving van 20 à 25 procent. "Op een totale begroting van ongeveer een ton."

"Juist in deze maanden moeten wij het van onze kantine-omzet hebben", zegt Hdaddou. "Met mooi weer nemen mensen nog een extra drankje op het terras. Dat lopen we nu mis." En waar PVC, spelend in de 3e klasse zondag, geen entree heft, loopt tweededivisionist GVVV ook nog de kaartverkoop voor vijf thuiswedstrijden mis. "Ik ben bang dat wij de buffer die we hadden opgebouwd met de thuiswedstrijd tegen PSV helemaal kwijt zijn", zegt De Vries.

[Image:560033|GVVV mist voor vijf thuisduels entree-inkomsten]

Daarnaast verwachten beide clubs ook geld uit andere bronnen kwijt te raken. "Veel van onze sponsoren komen uit het midden- en kleinbedrijf. Daar gaan grote klappen vallen." De Vries voorziet daarbij voor GVVV nog een probleem dat PVC niet heeft. "De stichtingen die de spelers van de A-selectie onder contract hebben gaan ook veel minder inkomsten krijgen. Dit heeft voor de nabije toekomst grote gevolgen voor alle clubs in de tweede en derde divisie."

Bij GVVV bestaat er inmiddels ergernis over de vraag of en zo ja hoe de competitie zal worden uitgespeeld. "Daar is teveel onduidelijkheid over", vindt Robert de Vries, die er geen voorstander van zou zijn als de competitie zou worden afgemaakt zonder publiek. "Dan kost het ons alleen maar meer geld. Want je moet toch maatregelen nemen."

LASTENVERLICHTING
GVVV is inmiddels in gesprek met de gemeente Veenendaal. "Wij betalen nu huur voor de accomodatie terwijl we die niet gebruiken", zegt De Vries. "De gemeente wil gelukkig meewerken." Zo ver is het in Utrecht nog niet. "Wij willen kijken of het collectief kunnen regelen via koepelorganisatie Sport Utrecht. Samen sta je sterker", stelt Hdaddou

[Quote:Youssef Hdaddou (voetbalclub PVC)|Hopelijk scheldt de KNVB ons de contributie kwijt]

PVC neemt ondertussen ook andere maatregelen. "Wij betalen 2.500 euro contributie per maand aan de KNVB, maar zij verlenen ons nu geen diensten", aldus Youssef Hdaddou. "Hopelijk wordt die contributie kwijtgescholden voor de periode dat het voetbal stilligt." Daarnaast heeft de Utrechtse club werktijdverkorting aangevraagd voor hoofdtrainer Hans Cozijn.

NOODFONDS
Intussen heeft NOC*NSF een noodfonds opgezet, waar sportclubs die echt in de problemen een beroep op kunnen gaan doen. De sportkoepel vreest dat dat in het slechtste geval 80 procent van de clubs in Nederland zou kunnen betreffen. Zowel GVVV als PVC onderzoeken of er een beroep op dat fonds gaat worden gedaan.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

SVA Papendorp verliest kort geding tegen KNVB: 'club terecht geroyeerd'
UTRECHT - De KNVB heeft het lidmaatschap van de Utrechtse voetbalvereniging SVA Papendorp terecht opgezegd. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vrijdag bepaald. De Utrechtse voetbalclub spande een kort geding aan tegen de beslissing van de KNVB om alle wedstrijden op te schorten en het lidmaatschap van de club op te zeggen.

VEEL INCIDENTEN
Het tweede elftal van SVA Papendorp speelde op 27 oktober 2019 tegen het tweede elftal van Zwaluwen Utrecht'11. Tijdens die wedstrijd werden de scheidsrechter en de waarnemer bedreigd en geïntimideerd. De KNVB besloot hierop alle wedstrijden van Papendorp op te schorten en uiteindelijk over te gaan tot opzegging van het lidmaatschap van de club.

Het besluit van de KNVB volgde op een lange reeks van gewelds- en beledigingsincidenten bij de voetbalclub, ook onder de oude naam Magreb '90. Vanwege het structurele karakter van deze gebeurtenissen startte de KNVB een risicoaanpaktraject gestart. Op basis daarvan kreeg de club voorafgaand aan het seizoen 2019/2020 een laatste waarschuwing: bij een volgend incident zou verwijdering uit de competitie volgen. Dat gebeurde dus na het incident van 27 oktober. Na uitgebreid onderzoek besloot de voetbalbond vervolgens de club te royeren.

UITSPRAAK
De rechter oordeelt dat de KNVB de juiste stappen heeft genomen om tot opzegging van het lidmaatschap te komen. De club heeft een lange geschiedenis van overtredingen, en heeft geen controle heeft over de veiligheid op en rondom het veld. Daarom vindt de rechter dat de KNVB in redelijkheid tot het oordeel heeft kunnen komen dat zij geen vertrouwen meer heeft in het waarborgen van de veiligheid door Papendorp.

Het belang van de veiligheid van scheidsrechters en spelers van de tegenpartij weegt daarbij zwaarder dan het belang van Papendorp en de bij de club betrokken personen bij voortzetting van het lidmaatschap.

DWSV
Tegen een andere Utrechtse club, DWSV, loopt een vergelijkbaar traject. Het kort geding dat die club tegen de bond aanspande is vanwege de corona-crisis uitgesteld.LEES OOK
Zelfs grootste club van de provincie voelt financiële pijn van coronacrisis
UTRECHT - Sportclubs voelen de financiële pijn van de coronacrisis. De clubhuizen en kantines zijn al bijna twee weken dicht en dat leidt tot een fikse inkomstenderving. NOC*NSF maakte donderdag al bekend een steunfonds op te richten om clubs te helpen.

KAMPONG
Zelfs de grootste vereniging van de provincie Utrecht, hockeyclub Kampong (3.500 leden), heeft veel last van de sluiting van het sportpark. Een zo grote vereniging wordt deels als een bedrijf gerund en heeft zo'n 30 betaalde part-time medewerkers en zzp-ers in dienst, die samen met vele vrijwilligers de club draaiende houden. "Zij zijn voor (een deel van) hun inkomsten afhankelijk van ons", schrijft penningmeester Cees Vernooij op de website aan de leden. "Ook hebben we kosten en huur voor clubhuis, velden en onderhoud. Die lopen allemaal door."

[Quote:Kampong-penningmeester Vernooij|Gelukkig zijn er sponsors die ons juist in deze tijden een hart onder de riem steken]

NOODFONDS
Daarnaast heeft de club te maken met wegvallende inkomsten, zoals baromzet, verhuur aan derden en evenementen. Kampong heeft inmiddels een beroep gedaan op het door de overheid ingestelde noodfonds, zegt Vernooij. "We vragen onze leveranciers hetzelfde te doen om zodoende richting Kampong Hockey coulant te kunnen zijn. We zijn in gesprek met de verhuurders over tegemoetkoming en uitstel van huurbetalingen."

[Image:2520963|"We zijn een familieclub"]

BEROEP OP LEDEN
Veel leden vragen de club of zij een deel van de contributie terug kunnen krijgen. Op die vraag heeft de penningmeester nog geen antwoord. "We weten niet hoe lang dit gaat duren. Formeel is er sprake van overmacht: het valt de vereniging niet te verwijten dat we niet op Kampong mogen hockeyen."

Vernooij doet daarbij ook een beroep op het clubgevoel van de leden. "We zijn een vereniging, een familieclub. Met elkaar en voor elkaar, in goede tijden en slechte tijden. Juist nu hebben we elkaar en de contributie-inkomsten extra hard nodig. We kunnen dan als nette werkgever onze verplichtingen nakomen en leveranciers die het ook moeilijk hebben steunen."

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Heb je een mooie hulpactie, deel het hier!
PROVINCIE UTRECHT - In deze gekke tijd merken we dat veel mensen iets voor elkaar willen betekenen. Bij RTV Utrecht komen hele mooie initiatieven binnen.

Heb je zelf iets bedacht om anderen te helpen? Zet het op deze kaart. Het maakt niet uit of je een particulier, vereniging of bedrijf bent. Wel willen we graag dat je voor meer uitleg over je actie verwijst naar een website of bijvoorbeeld Facebookpagina waar je initiatief staat. Ook gaat het om niet-commerciële hulpacties.

HOE WERKT HET?
Op de kaart hieronder kun je de plaats aangeven waar je hulpactie plaatsvindt.
- Zoek de locatie met het zoekbalkje linksboven of gebruik de plus- en minknoppen om de plek te vinden
- Klik rechtsboven op "Voeg hulpactie toe" en prik op de goede plaats
- Vul een paar korte vragen in
- Bedankt!

[Localfocus:https://mapgather.appspot.com/crowd/561e6db9-7fb4-400e-bed3-bb7cddd296f7/?lat=52.0913&lng=5.2405&zoom=9]

We hebben ook een kaart waar je foto's uit deze bijzondere corona-tijd kunt bekijken en delen met onze lezers. Bekijk die kaart hier.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Honderden evenementen afgelast en organisaties dicht: dit gaat allemaal niet door
PROVINCIE UTRECHT - Evenementen en organisaties voor meer dan honderd personen, ze moeten de komende weken allemaal dicht vanwege het coronavirus. Van sportclubs tot musea en van congressen tot de dorpsbingo. Dat was één van de maatregelen die het kabinet heeft genomen.

RTV Utrecht heeft daarom het Corona Afmeldpunt opgezet. Weet je iets dat dicht is in de provincie Utrecht, zet het dan in onderstaande kaart, zodat iedereen het kan zien. Inmiddels staan er enkele honderden activiteiten en organisaties op de kaart die niet doorgaan of gesloten zijn.

HOE WERKT HET?
Op onderstaande kaart kun je de locatie melden. Je reactie is daarna meteen te zien.
- Zoek linksboven in het balkje de locatie van het evenement of de organisatie. Je kunt ook met de plus- en minknoppen de exacte locatie opzoeken.
- Klik rechtsboven op de knop 'Zet een afmelding op de kaart' en klik op de juiste locatie.
- Vul de twee korte vragen in. Als je geen website hebt van het evenement of de organisatie, zet dan een streepje.
- Bedankt!

[Localfocus:https://mapgather.appspot.com/crowd/d950e80b-fc5d-4d6a-83e8-ec9d73aa1500/?lat=52.093&lng=5.2185&zoom=10]

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Feed Fetched by RSS Dog.