RTV Utrecht
Vijfheerenlanden is blut en zoekt geld: 'Provincie, betaalt u mee£'
VIJFHEERENLANDEN - Vijfheerenlanden is op zoek naar geld om eerder geschrapte plannen tóch door te kunnen laten gaan. Na het betalen van de miljoenenclaim aan Niemans Beton heeft de gemeente nagenoeg geen geld meer. "Alle spaarpotjes zijn leeg", zei burgemeester Sjors Fröhlich eerder al. De gemeente is nu volop in gesprek met voornamelijk het Rijk en de provincie om te kijken hoe zij Vijfheerenlanden een helpende hand kunnen bieden.

[Quote:Sjors Fröhlich, burgemeester Vijfheerenlanden|Het is nu schieten met hagel en kijken wat we kunnen raken.]

'Fikse tegenvaller'

Het was een "fikse" financiële tegenvaller, de schadevergoeding van ruim 90 miljoen euro die de Vijfheerenlanden moest betalen aan Niemans Beton. De gemeente moest een streep zetten door allerlei plannen op bijvoorbeeld het gebied van woningbouw en wegen, en sloot onlangs een gigalening van 120 miljoen euro af om een en ander toch uit te kunnen voeren en de reserves weer aan te vullen. Het blijkt niet genoeg: de gemeente wil haar hand eveneens ophouden bij andere overheden.

Direct nadat bekend werd dat Vijfheerenlanden de claim van zo'n 92 miljoen aan Niemans Beton moest betalen, zocht burgemeester Sjors Fröhlich contact met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de provincie Utrecht. Beide overheden zegden toe hulp te willen bieden, zodat Vijfheerenlanden alsnog ambities zou kunnen realiseren.

De gemeente schakelde daarna adviesbureau Berenschot in om simpel gezegd te kijken waar geld te halen valt. Uit vele gesprekken met onder meer ministeries, de provincie, het waterschap en buurgemeenten, kwam een lijst met ambities waar andere overheden misschien aan mee willen betalen, omdat ze zelf bijvoorbeeld vergelijkbare plannen hebben. Het bureau kwam onlangs met een eerste advies.Jongeren willen huizen

Een belangrijk punt hierin is woningbouw. Vijfheerenlanden zegt "stevige ambities" te hebben op het gebied van wonen. Het woningtekort is een groot landelijk probleem. Volgens Berenschot kan de gemeente dan ook aankloppen bij het Rijk en de provincie voor geld, zeker als die met duurzame en innovatieve woningen op de proppen komt. "Er zit veel programmageld achter de woningbouwopgaves."

[Quote:Hans van der Werff, organisatieadviesbureau Berenschot|Je hebt het enthousiasme van het Ministerie van Financiën nodig.]

Jongeren in Vijfheerenlanden vragen al jaren om betaalbare huizen. Kris van Kuijk (28) woont noodgedwongen nog bij zijn ouders. "Bouw alsjeblieft starterswoningen van het geld dat mogelijk binnenkomt", is zijn oproep. "Het is voor mij nu slechts een droom om er eentje te bemachtigen." Mochten het Rijk en de provincie bijspringen, is het echter de vraag of dat ten goede komt van woningzoekenden als Kris. Nieuwe huizen zijn namelijk niet alleen voor huidige inwoners.

Andere zogenoemde 'zoekrichtingen' in het onderzoek gaan over het levendig houden van de gemeente. Neem dorpskernen en winkelcentra; in Vijfheerenlanden staan nogal wat panden leeg. De gemeente wil die aanpakken, wat volgens Berenschot mogelijk samen met de provincie kan. Vijfheerenlanden wil verder verduurzamen, meer aandacht geven aan "problematische" wijken, kleinere kernen beter ondersteunen en een podium geven aan de natuur en het toerisme. Allemaal ambities waarvoor de gemeente aanspraak zou kunnen maken op "potjes" van hogere overheden.

Daardoor rijst de vraag op of de gemeente deze veelal reguliere fondsen en subsidies niet eerder had kunnen vinden, ook als ze geen miljoenen was "verloren" aan Niemans Beton. De gemeente maakt al wel gebruik van subsidies, maar volgens Berenschot loont het de moeite om te kijken of er nog geld blijft liggen.'Pakken wat je pakken kan'

Gisteravond vergaderden lokale politici over het onderzoek van Berenschot. Veel partijen gaven aan eigenlijk álles belangrijk te vinden. "Elke euro die de provincie of het Rijk betaalt, hoeven we zelf niet te betalen", zegt Joop van Montfoort (PvdA). Terwijl de ChristenUnie zich afvraagt of er niet beter gefocust kan worden om in ieder geval íets binnen te halen, lijkt het erop dat de gemeente wil "pakken wat die pakken kan". Burgemeester Fröhlich zegt daarover: "Het is nu schieten met hagel en kijken wat we kunnen raken."

[Quote:Sjors Fröhlich, burgemeester Vijfheerenlanden|We kunnen niet ons hand ophouden voor gratis geld.]

Overigens zijn de voorstellen uit het advies van Berenschot alleen nog ideeën, waarbij dus absoluut nog niet zeker is dat de genoemde partijen daadwerkelijk de portemonnee trekken. De gemeente zegt daarover: "De provincie en het Rijk hebben aangegeven mee te willen denken, maar er bestaat voor hen geen enkele verplichting om de gemeente financieel of anderszins te ondersteunen."

Over één ding zijn de partijen het eens: de gemeente moet proberen om de belasting die Niemans Beton moet betalen over de door Vijfheerenlanden betaalde schadevergoeding "terug" te krijgen. Het gaat om een bedrag van 5 tot 10 miljoen euro, dat anders belandt in de zakken van het ministerie van Financiën. De vraag is alleen of dat ministerie bereid is om het belastinggeld aan Vijfheerenlanden te geven. "Je hebt het enthousiasme van het ministerie van Financiën nodig", aldus Berenschot, die de kans dat dit plan lukt gering acht.Keuzes maken

Zorgen zijn er bij partijen over het feit dat Vijfheerenlanden bij zo'n beetje alle ideeën zelf ook mee moet betalen. "We kunnen niet ons hand ophouden voor gratis geld", licht Fröhlich toe. Er moet sprake zijn van cofinanciering, ook om de betrokkenheid van de gemeente te tonen. Is dat geld er wel, vragen partijen zich af. Of in de woorden van D66-fractievoorzitter Klaas de Zwaan: "Zonder geld zijn we als een kind in de ijswinkel: we kunnen allemaal bolletjes en smaken kiezen, maar zonder geld worden het allemaal teleurstellingen."

Er moeten kortom keuzes worden gemaakt: wat vindt de gemeente écht belangrijk£ In een eerdere bijeenkomst gaf Berenschot-onderzoeker Hans van der Werff wat dat betreft nog een tip aan de gemeenteraadsleden: geef het geld uit aan dingen die echt waarde toevoegen. "Niet dat inwoners denken: we hebben al dikke pech met Niemans Beton en nu gaan jullie ook dit nog doen."

Adviesbureau Berenschot gaat nu samen met de gemeente, de provincie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verdiepende gesprekken voeren om te kijken welke zoekrichtingen het meest haalbaar zijn.

Van hidden gem tot hotspot: parkbos De Haar viert vijfde verjaardag
HAARZUILENS - Met haar vijf jaar oud is Parkbos de Haar in landgoed Haarzuilens een piepjong bos. Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat het bos officieel werd geopend en volgens boswachter Floor Woortman weten bezoekers het steeds beter te vinden. "Eerst was het echt nog een hidden gem, maar mede door corona is het gebied steeds populairder."

[Image:3060781|Boswachter Floor Woortman en ecoloog Tim van de Broek in het parkbos.]

Er werd een half decennium geleden van alles uit de kast getrokken om dit bos te realiseren. Bekende Nederlander zamelden geld in, de Postcodeloterij schonk een bedrag en mensen konden een boom kopen om zelf te planten. Er werden in totaal 7000 bomen geplant.

Nu, vijf jaar later, blijkt dat allemaal niet voor niets geweest, vinden boswachter Floor Woortman en ecoloog Tim van de Broek. "De bomen groeien harder dan we hadden verwacht", zegt Van de Broek.

[Video:3057672|Van 'hidden gem' tot hotspot: parkbos De Haar viert vijfde verjaardag]

Hij loopt bijna wekelijks een rondje door dit gebied, in alle vroegte, om te kijken hoe de fauna zich ontwikkelt. "Sinds een aantal jaren tel ik de broedvogels hier. Wat je ziet is dat allerlei verschillende bossoorten zich hier langzaam beginnen te vestigen. Eerst meer weidevogels, zoals de kievit, maar nu zijn het de tjiftjaf en de rietzangers. Het is een heel afwisselend gebied. Omdat het zo dichtbegroeid is, is het heel aantrekkelijk voor bepaalde vogels. Die zullen op termijn ook weer verdwijnen, als het bos verandert. Dan kan bijvoorbeeld de grote bonte specht zich hier vestigen."

[Image:3060782|Parkbos De Haar.]

Amelisweerd

Het kan dus wel degelijk waardevol zijn om een nieuw bos aan te leggen, zo lijkt de conclusie. Een belangrijk onderwerp in de discussie rondom een ander bekend Utrechts bos: Amelisweerd. Al jarenlang wordt er gesteggeld over de bomenkap daar: het gebied moet wijken voor de verbreding van de A27, maar veel Utrechters zijn het daar niet mee eens. De VVD houdt voet bij stuk: de verbreding moet er komen. In plaats daarvan komt er compensatiebos. Maar volgens de criticasters is zo'n nieuw bos veel minder waard.

En dat is niet onterecht, vinden de boswachters. "Deze twee bossen zijn echt niet met elkaar te vergelijken", zegt Van de Broek stellig. "Zo'n nieuw bos kan nog lang niet tippen aan Amelisweerd. De bosflora en bijvoorbeeld de paddenstoelenflora bij Amelisweerd zijn heel veel ontwikkeld, omdat het al zo oud is. Dat is onbeschrijflijk veel waard."LEES OOK
Vluchtende spookrijder racet met 'bizarre snelheden' over de A2
BREUKELEN - Een man in een gestolen auto is vannacht op de vlucht geslagen. Agenten zetten de achtervolging in op de A2 ter hoogte van Breukelen.

Tijdens zijn pogingen om te ontkomen scheurde de man volgens de politie met "bizarre snelheden" over de snelweg. Ook reed hij een tijd tegen de richting in met 170 kilometer per uur.

Uiteindelijk belandde zijn auto in de berm en werd de verdachte enkele meters verderop aangehouden. Er is niemand gewond geraakt. Het onderzoek loopt nog.

Man en twee jongens (14) opgepakt voor gewapende overval op Kruidvat Vleuten
VLEUTEN - Geduld is een schone zaak bewijst de politie vandaag. Die denkt met de aanhouding van twee jongens van 14 en een 22-jarige man de daders te hebben opgepakt van een winkeloverval in Vleuten twee maanden geleden.

Op donderdag 11 maart liepen twee jongens met mondkapjes op een vestiging van Kruidvat aan de Hindersteinlaan in Vleuten binnen. Daar bedreigden ze het personeel met steekwapens en gingen ze er met een onbekende buit vandoor.

Lees ook: Daders op de vlucht na gewapende overval op Kruidvat Vleuten

De politie startte na de overval een klopjacht en kamde de buurt uit met onder meer de hulp van een politiehelikopter. Ook werd er een onderzoek gestart. Dat leidde rechercheurs naar twee 14-jarige jongens uit Utrecht en Vleuten en een 22-jarige man uit Vleuten. De man zou volgens de politie de vluchtauto hebben bestuurd na de overval. Alle drie zijn vanochtend aangehouden. Ook zijn twee woningen doorzocht.

Utrechtse Louise Babel verkozen tot landelijk ambassadeur mbo
UTRECHT - De Utrechtse Louise Babel, student op het Grafisch Lyceum, is de nieuwe landelijke ambassadeur mbo 2021. Zij zal het aankomende jaar het gezicht en de stem zijn van het mbo-onderwijs. Babel werd live verkozen tijdens de twintigste editie van het Ambassadeursgala. Ze hoopt in deze onrustige tijd weer wat evenementen te kunnen organiseren waar ze in gesprek gaat met andere mbo-studenten.

[Image:3060692|Louise Babel wordt uitgeroepen tot landelijk ambassadeur mbo.]

Babels voorganger en jurylid Hendrik de Kok was zeer te spreken over het optreden van Babel. "Ze heeft een hele mooie speech gegeven. Ze stond echt voor het hele mbo en raakte ons echt. Dat moet je hebben als ambassadeur."Voornemens

Louise heeft al een aantal goede voornemens voor de komende tijd. "Ik wil ervoor zorgen dat mbo'ers meer te zeggen krijgen en dat ze hun mening kunnen uiten. Vrienden van mij die op het mbo zitten, zijn heel erg intelligent. Maar ze hebben nooit de kans gekregen te vertellen wat zij van het mbo vinden: wat kan beter, of wat vinden we goed£ Dat komt eigenlijk nooit in beeld."

Ook wil Louise het negatieve imago van de mbo'er verbeteren. "Er is altijd zo'n negatieve stereotypering rond mbo'ers. Er zijn er genoeg die super intelligent, leuk en creatief zijn. Dat wil meer laten zien."

"Het mbo is ongelooflijk belangrijk voor de samenleving", zegt demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). "Bovendien hebben deze jongeren zich het afgelopen jaar heel wendbaar getoond. Ze weten het idee van papier te krijgen en in de werkerlijkheid te realiseren. Die combinatie van eigenschappen maakt dit ongelooflijk mooie mensen die onmisbaar zijn voor de samenleving."

'Hans' dumpt konijnen in Utrecht Overvecht
UTRECHT - De politie onderzoekt wie twee konijnen heeft gedumpt in het Utrechtse Overvecht.

De beestjes, een zwarte en een witte, zijn zaterdag gevonden in het Gagelpark achter de Bangkokdreef. Er zat een briefje bij, ondertekend met de naam Hans. "Wij kunnen niet meer zorgen voor deze konijnen!", staat erin.

De gedumpte konijnen zijn opgevangen door de dierenambulance. De politie zoekt mensen die mogelijk meer weten en misschien wel hebben gezien dat de dieren werden achtergelaten.

Recordaantal meldingen burenruzies: 'Het emmertje loopt snel vol'
PROVINCIE UTRECHT - Het afgelopen jaar kwamen ruim 20.000 meldingen van conflicten binnen bij buurtbemiddelingsorganisaties. En dat is een record, meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) naar aanleiding van eigen onderzoek.

"We zien dat de coronacrisis grote impact heeft op de leefbaarheid", meldt Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling en woonoverlast bij het CCV. "Vooral in grotere steden waar mensen dichter op elkaar wonen, hadden buren meer last van elkaar. Landelijk nam het aantal meldingen met bijna 2.500 toe. Ondanks dat ook het werk van buurtbemiddelingsorganisaties moeilijker werd omdat mensen door de coronamaatregelen niet fysiek bijeen konden komen, zijn de meeste meldingen opgepakt", aldus Herder.

Vorige week meldde de politie al dat het aantal meldingen van geluidsoverlast ook flink was toegenomen. In de provincie Utrecht ging het om stijging van 7.000 meldingen over de periode van een jaar.

[Kader:Het CCV bestaat sinds 2014 en is een onafhankelijke stichting die helpt veiligheidsproblemen in kaart te brengen en op te lossen. Inwoners van 300 gemeenten (85 procent van de 352 Nederlandse gemeenten) kunnen gratis gebruik maken van deze dienst. In 7 op de 10 gevallen wordt het conflict volgens het centrum opgelost.]

Volgens Rianne Staats, coördinator buurtbemiddeling bij de Utrechtse welzijnsorganisatie U Centraal, gaat ook Utrecht mee in de landelijke ontwikkeling. Toch is het aantal meldingen niet enorm gestegen. "Dat komt vooral doordat de meldingen bij de gemeente vanaf dit jaar anders worden verwerkt. Het aantal klachten gerelateerd aan corona is uiteraard wel sterk toegenomen."Klussende buren

Staats noemt een voorbeeld. "Wij krijgen meldingen van mensen die thuiswerken en een belangrijke deadline moeten halen, terwijl de buren overdag aan het verbouwen zijn. Dat is allemaal toegestaan, maar het emmertje loopt op die manier wel snel vol."

De aard van het conflict verschilt volgens Staats nogal per gebied. "In de dorpen gaan de meldingen bijvoorbeeld vaak over erfafscheidingen of over dieren die overlast veroorzaken. In de stad wonen veel studenten, die daar weer vaker overlast veroorzaken."Gesprek aangaan

Hoe voorkom je dat je het aan de stok krijgt met de buren£ Volgens Staats is het hoofdzaak om met elkaar in contact te blijven en het gesprek aan te gaan, hoe lastig dat soms ook is.

"Deel met elkaar dat we allemaal in deze lastige situatie zitten. Probeer je te verplaatsen in de ander want ieder heeft een eigen verhaal."

Arrestatieteam valt huis in Wijk bij Duurstede binnen
WIJK BIJ DUURSTEDE - Een arrestatieteam van de politie heeft vanmorgen vroeg een inval gedaan in Wijk bij Duurstede. Een woordvoerder bevestigt dat daarbij een verdachte is aangehouden.

De politie wil verder niet veel kwijt over de arrestatie. Volgens de woordvoerder is de reden dat het onderzoek nog in volle gang is. Te veel informatie prijsgeven zou het politiewerk schaden.

De politie-inval was om 06.00 uur bij een woonhuis in Wijk bij Duurstede.

Met rugzakje Prinses Máxima Centrum kunnen patiëntjes spelend behandeling ondergaan
UTRECHT - Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht geeft jonge kankerpatiëntjes voortaan een medicijnpomp mee die in een rugzak past. Daarmee kunnen de zieke kinderen gewoon spelen en naar school gaan.

Het gaat om patiënten met een neuroblastoom, een zeldzame vorm van kanker, die tot nu toe vijf dagen lang acht uur per dag in het ziekenhuis moesten blijven voor immunotherapie. Opname is dankzij het rugzakje vaak niet meer nodig, zegt het Prinses Máxima Centrum. De behandeling duurt nu ook langer, waardoor de bijwerkingen van het infuus met het medicijn dinutuximab minder heftig zijn.

Per jaar krijgen zo'n dertig kinderen de diagnose neuroblastoom. Volgens het centrum voor kinderoncologie in Utrecht moesten die een paar jaar geleden zelfs nog naar de Verenigde Staten voor een behandeling. Door de mobiele pomp kunnen de patiëntjes de immunotherapie in hun vertrouwde omgeving ondergaan.

Hidde (11) ontwerpt koffiemachine en krijgt brief van Philips: 'Hiermee kan iedereen latte-art maken'
VLEUTEN - De 11-jarige Hidde van Gend uit Kockengen ontving onlangs een wel heel bijzondere brief op de deurmat. Hans de Jong, directeur van Philips Nederland, nodigde hem uit om een dag mee te lopen bij het onderzoeksbureau in Drachten. "Ik vond het wel heel bijzonder toen ik dat las", vertelt Hidde.

[Image:3060312|Hidde van Gend]

De aanleiding voor de uitnodiging was zijn ontwerp van een nieuw soort koffiezetapparaat. "Er zit een soort malletje in de vorm van een hartje in het apparaat en daar komt dan melk uit. Zo kan iedereen latte-art maken."

Tekst gaat verder na de video.

[Video:3060869|Hidde (11) ontwierp zijn eigen koffiemachine en kreeg een uitnodiging van Philips.]

Een innovatieve ingeving

Hoewel Hidde zelf nooit koffie drinkt, kwam hij toch op dit idee. "Ik had Klokhuis gekeken dat over de kunst van koffie ging en precies daarna zag ik een reclame van Philips. Toen kwam ik op het idee en ben ik deze uitvinding gaan tekenen", zegt Hidde.

[Image:3060316|De eerste schets van Hidde]

De actie van Hidde is in lijn met zijn droomberoep: uitvinder. "Soms vind ik dingen uit waarvan ik dan denk: als dat de markt op gaat, wordt het misschien wel een grote hit. Net zoals dit koffiezetapparaat."Nieuwsgierig aagje

Het is niet de eerste keer dat de 11-jarige jongen de stoute schoenen aantrekt. Zo vertelt de zus van Hidde: "Hij heeft eerder ook een bericht naar Picnic gestuurd om een dag mee te lopen en hij heeft de Albert Heijn gemaild dat ze naast een actie met voetbalplaatjes ook een actie met rugbyplaatjes moeten houden."

Hoewel het ontwerp van het koffiezetapparaat waarschijnlijk niet de wereld over zal gaan (te duur volgens Philips), heeft hij nog genoeg ideeën om het gat in de markt te vinden. "Maar volgende keer zal het niet te maken hebben met koffie" zegt Hidde met een lach op het gezicht. "Dan wil ik iets maken wat ik zelf ook lekker vind."

[Image:3060314|De brief van Philips maakte indruk op Hidde]
Sofie van den Enk presenteert onlineprogramma Songfestival: 'Echt een feestje'
UTRECHT - De Utrechtse presentatrice Sofie van den Enk neemt de presentatie van het onlineprogramma rond het Eurovisie Songfestival over van Paul de Leeuw. "Voor mij was het ook onverwachts. Ik zat zondagochtend gewoon rustig aan mijn ontbijt, toen ik ineens werd gebeld met de vraag of ik het wilde doen."

De precieze reden dat De Leeuw het programma niet meer wilde presenteren, blijft vooralsnog wat onduidelijk. Via zijn woordvoerder liet hij gisteren weten "zich steeds minder thuis" te voelen bij Open Up Daily, zoals het programma heet. Volgens Van den Enk is het geen kwestie van 'geen zin' hebben. "Daar is geen sprake van. Ik heb heel leuk contact met hem, hij belde me nog na de eerste uitzending gisteren. Het is ook echt een feestje."

[Audio:3060643|Sofie van den Enk op Radio M Utrecht over het Songfestival.]

Voor het programma is de stad Rotterdam, waar het Songfestival plaatsvindt, virtueel nagebootst. "Omdat niet iedereen naar Rotterdam kan komen, komt de stad gewoon bij je thuis. Je kunt inloggen op The Eurovision Village, door Rotterdam lopen en dan begint 's avonds de show", vertelt de 40-jarige presentatrice.Strenge bubbel

Zelf zet Van den Enk ook geen voet in Ahoy. "Het is een hele strenge bubbel, waar ik zelf ook ver buiten ben. Om een voorbeeld te geven: gisteren kwam er een verslaggever in Open Up Daily vertellen hoe het gaat op het Songfestival zelf. Hij kwam met zijn auto mijn studio binnenrijden en mocht daar dus ook niet uit. Ik kan dus niet dichterbij komen."

Jeangu Macrooy, die Nederland vertegenwoordigt, is dan ook niet te gast bij Van den Enk. "Hij focust zich volledig op zijn optreden. Maar gelukkig hebben we veel andere leuke optredens, zoals Ogene bijvoorbeeld. Het is een heel muzikaal en vrolijk feest, dus ik zou zeggen: kom vooral langs in onze Village."

[Kader:Vanavond is de eerste halve finale van het Songfestival. Nederland zit daar niet bij: als winnaar is ons land al automatisch geplaatst voor de finale van komende zaterdag.

De Utrechtse Stefania Liberakakis, die voor Griekenland uitkomt, is vanavond ook nog niet aan de beurt. Zij mag komende donderdag optreden. De bookmakers geven haar goede kansen: ze staat in de top 10 in de peilingen.]
Yvonne van Mastrigt waarnemend burgemeester Woudenberg
WOUDENBERG - Yvonne van Mastrigt wordt waarnemend burgemeester in Woudenberg. Ze neemt op 1 juni de ambtsketen over nadat Titia Cnossen haar vertrek heeft aangekondigd.

Cnossen wil verhuizen en meer tijd aan haar kleinkinderen besteden. Daarom verlaat ze Woudenberg, waar ze negen jaar burgemeester was. Commissaris van de Koning Hans Oosters heeft Van Mastrigt aangewezen als haar voorlopige opvolger. Hij voerde vooraf overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad.

De gemeenteraad stelt op 21 juni een profielschets vast voor de nieuwe burgemeester. De verwachting is dat het ongeveer een half jaar duurt voor een vaste opvolger voor Cnossen kan worden beëdigd. Volgens de provincie Utrecht is dat vroeg genoeg voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022.

Van Mastrigt (PvdA, 55) was al vaker waarnemend burgemeester. In 2018 nam ze de taken over van de terminaal zieke burgemeester Marc Witteman van Stichtse Vecht. Tot begin dit jaar was ze waarnemer in Stadskanaal. Ook was ze gedeputeerde in Groningen en burgemeester van enkele Groningse gemeenten.

Puts zwemt Olympische limiet met estafetteploeg
UTRECHT - Jesse Puts heeft met de Nederlandse estafetteploeg de Olympische limiet gezwommen op de 4x100 meter vrije slag. Dat deed de Utrechter tijdens het Europees kampioenschap in Boedapest.

Ondanks de de laatste plaats in de finale, was er toch reden voor een feestje voor het Oranjekwartet, dat naast Puts bestond uit Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg en Thom de Boer. Zij zwommen met een tijd van 3.14'36" een 17 jaar oud Nederlands record uit de boeken.

De tijd was tevens goed voor een ticket voor Tokio, komende zomer. Rusland pakte het goud, voor Groot Brittannië en Italië.LEES OOK
Utrechtse studenten de straat op tegen leenstelsel
UTRECHT - Utrechtse studenten voeren vandaag actie tegen het leenstelsel. De studenten pleiten voor een schuldenvrije basisbeurs en compensatie voor de jaren dat de studenten hebben moeten lenen. De actie maakt deel uit van de #NietMijnSchuld-campagne, een samenwerking van verschillende studentenvakbonden.

De demonstratie van de Utrechtse studenten vormt, samen met een protestmars in Groningen en een straatactie in Wageningen, de aftrap van een reeks protestacties door studentensteden in het hele land. Woensdag vervolgen ze de studenten hun tocht met een mars in Amsterdam. Donderdag overhandigen ze een verklaring aan het bestuur van Hogeschool Windesheim in Zwolle en hangen ze spandoeken op in Amsterdam. Vrijdag sluiten ze af in Nijmegen en Leiden.

Vakbond FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond, initiatiefnemers van de protestacties, noemen het leenstelsel "een grote vergissing". "Daar zijn bijna alle politieke partijen het wel over eens. Maar helaas betekent dat niet dat het voor de toekomst wel goed geregeld wordt."

De organisatie heeft er alle vertrouwen in dat alle protesten net als bij eerdere acties in Utrecht coronaproof kunnen plaatsvinden, zegt LSVb-vicevoorzitter Freya Chiappino tegen Erasmus Magazine. "We leggen bijvoorbeeld hoepels op de grond waar studenten in kunnen staan. We hebben in maart met tweehonderd man gedemonstreerd en dat ging goed."

Utrechtse dj's naar eerste clubnacht sinds tijden
UTRECHT - De Utrechtse dj's Samuel Deep en Julian Alexander zijn geboekt voor de eerste officiële clubavond in meer dan een jaar tijd. De broers treden met hun act Ingi Visions op bij het Fieldlab-experiment in de Amsterdamse club Shelter.

Vanwege de coronacrisis hebben clubs en discotheken ruim een jaar geen gasten ontvangen. De proefnacht op 29 mei is bedoeld om te testen of ze veilig open kunnen gaan.

Behalve de dj-broers uit Utrecht zullen onder anderen ook Ferro en Prunk plaatjes draaien voor de vijfhonderd bezoekers die aan een kaartje weten te komen.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Vreeswijks Museum sluit op 1 juni de deuren, Museum Warsenhoeck neemt collectie over
NIEUWEGEIN - Het Vreeswijks Museum sluit vanaf 1 juni definitief de deuren. De belangrijkste reden is het gekrompen en verouderde vrijwilligersbestand. De Historische Kring Nieuwegein, beheerder van Museum Warsenhoeck, neemt de volledige collectie hoogstwaarschijnlijk over.

Het bestuur van het Vreeswijks Museum nam het besluit om de deuren te sluiten niet lang geleden. Volgens Harry Koppelrath, oprichter van het museum, was de situatie onhoudbaar. Het museum heeft een sterk uitgedund en verouderd vrijwilligersbestand en het was financieel lastig rondkomen, zegt hij tegenover RTV Utrecht. De collectie is met name door hem en zijn team bij elkaar gebracht.

Het bestuur was bang dat het museum op den duur stuurloos zou worden. "Ik ben 79 en de oudste vrijwilliger is 92. Vanwege de hoge leeftijd van de vrijwilligers is het beter om nu alles goed te organiseren, voor we plots komen te overlijden en er niks geregeld is", zegt Koppelrath. "Het is heel moeilijk om nieuwe vrijwilligers te vinden", verzucht hij.Geschikte plek

Het bestuur van het Vreeswijks Museum zocht in Nieuwegein naar een geschikte plek voor de collectie, zodat de geschiedenis van Vreeswijk, Jutphaas en Nieuwegein daar zichtbaar blijft. Bovendien verloopt de samenwerking tussen de drie Nieuwegeinse musea (Het Vreeswijks Museum, de Museumwerf Vreeswijk en Museum Warsenhoeck) al jaren goed.

Koppelrath: "We hebben gekozen voor het Museum Warsenhoeck, omdat het een geregistreerd museum is. De Museumwerf Vreeswijk is dat niet." Een geregistreerd museum kan aantoonbaar voldoen aan criteria voor een kwalitatief hoogwaardige invulling van de functies van een museum.Volledige collectie overgedragen

Het Vreeswijks Museum draagt op 1 juni hoogstwaarschijnlijk formeel de volledige collectie over aan Museum Warsenhoeck, maar dat betekent niet dat de hele collectie daar straks te bewonderen is. "Het is logisch dat het maritieme gedeelte bij voorkeur naar de Museumwerf Vreeswijk gaat; het deel over de ontstaansgeschiedenis van Nieuwegein past beter bij ons", vertelt Hidde van der Kluit, voorzitter van de Historische Kring Nieuwegein. De expositieruimte van de Museumwerf Vreeswijk wordt daarvoor heringericht.

De gemeente Nieuwegein hoopt dat een deel van de collectie straks in publieksgebouwen te zien is. Hier staat de Historische Kring Nieuwegein voor open, benadrukt Van der Kluit. Het is goed mogelijk dat delen van de collectie op verschillende plekken in Nederland terechtkomen. Sommige delen van de collectie passen bijvoorbeeld beter bij een radio- of brandweermuseum dan bij het Museum Warsenhoeck of de Museumwerf Vreeswijk, benadrukt Van der Kluit.Uitbreiding is noodzakelijk

Er is nog een belangrijk probleem dat opgelost moet worden: het Museum Warsenhoeck heeft nu te weinig plek om het deel van de collectie dat bij het museum past over te nemen. Daarom is het noodzakelijk om het museum uit te breiden. Dit is mogelijk omdat het voorhuis van de museumboerderij waarin het museum zit leeg staat.

"Al een aantal jaar leeft bij ons de wens om het voorhuis bij het museum te voegen. We zijn hierover in gesprek met de gemeente. We hebben deze ruimte nodig om de kwaliteit van het museum te waarborgen", zegt Van der Kluit. "Voordat we op 1 juni een handtekening zetten om de collectie over te nemen, moet de besluitvorming rond zijn", zegt hij. Van der Kluit vertrouwt er heilig op dat de gemeente gaat besluiten om het voorhuis aan het museum te verhuren. Zo niet, dan gaan de plannen niet door.

Het bestuur van de Historische Kring Nieuwegein legt de plannen voor een eventuele samenvoeging van de collectie en de uitbreiding van het Museum Warsenhoeck voor aan de leden. Van der Kluit verwacht dat de leden vóór beide voorstellen gaan stemmen.

Weinig Utrechters willen meepraten over parkeerbeleid
UTRECHT - Een online-bijeenkomst voor de inwoners van de stad Utrecht om mee te praten over het parkeerbeleid, is nauwelijks bezocht. Slechts vier inwoners kwamen digitaal opdagen. De gemeente wilde graag met Utrechters in gesprek over haar plannen voor het parkeren van auto's en fietsen. Maar liefst zes ambtenaren zaten klaar om alle verwachtte vragen te pareren.

Het college van B&W wil de stad bereikbaar, duurzaam en leefbaar houden. Mobiliteit is daarbij een speerpunt. En binnen de mobiliteit is parkeren weer een hot-issue. Utrecht wil het autogebruik terugdringen en het gebruik van het Openbaar Vervoer, de fiets en het lopen stimuleren. Volgens het college neemt de leefbaarheid toe als geparkeerde auto's plaats maken voor andere vormen van ruimtegebruik. Later dit jaar moet de parkeernota gepresenteerd worden. Om die verder vorm te geven waren inwoners en professionals uitgenodigd om met beleidsambtenaren in gesprek te gaan. Naast de vier bewoners was er een vertegenwoordiger van een actiegroep uit Lombok en een vertegenwoordiger van Utrecht Marketing bij de videoconferentie aanwezig.Niet opgeven

De vragen en meningen die door de deelnemers werden ingebracht waren zeer divers. Zo was er de vader met een gehandicapte zoon, die woont in een wijk rond het centrum. Op de vraag wat hem zou kunnen bewegen om geen parkeerplaats meer te hebben, was hij resoluut: "Die parkeerplaats ga ik niet opgeven, dat is heel simpel. Als die er niet meer is, dan verdwijn ik uit de stad." Zijn visie op het parkeerbeleid van de gemeente was verfrissend. Zo stelde hij dat het stadskantoor vrijwel onmogelijk te bereiken is voor mensen die slecht ter been zijn, maar niet in een rolstoel zitten.

Een andere inwoner wilde best nadenken over het opgeven van een parkeerplaats in de buurt van zijn huis: "Ik schaam me er voor om het hier te zeggen, maar ik gebruik mijn auto dagelijks, alleen om mijn honden uit te laten in het bos."Oneerlijk

Een inwoner van de Oudegracht bezit geen auto, maar ook hij is niet tevreden over het parkeerbeleid van de gemeente. "Ik vind dat de discussie over het recht van parkeren voor bewoners van de binnenstad niet eerlijk wordt gevoerd", zo stelde hij. In de binnenstad verdwijnen steeds meer parkeerplaatsen, onder andere langs de gracht. Dat gaat ten koste van de binnenstadsbewoners en mensen of bedrijven die bij hen op bezoek willen komen. De ruimte die vrijkomt wordt gebruikt om het bezoekers van de winkels en horeca in de stad naar de zin te maken. En dat is niet eerlijk, volgens deze inspreker. Ook hekelt hij het verschil in tarieven voor parkeervergunningen voor inwoners van de stad. Binnenstadbewoners betalen de hoofdprijs terwijl elders in de stad parkeren voor bewoners gratis is.

Opvallend aan het digitale debat was het ontbreken van deelnemers uit onder anders Leidsche Rijn, Vleuten/De Meern of wijken als Kanaleneiland en Hoograven. En hoewel een meerderheid van de Utrechters al jaren stemt op partijen die de auto liever uit de stad zien vertrekken dan komen, zijn er ook nog steeds inwoners die pro-auto zijn. Ook hun stem kwam tijdens deze ontmoeting niet aan bod.Fietsers aan banden

Wat wel aan bod kwam, is de overlast van fietsers. "De fiets is de nieuwe auto", stelden twee deelnemers. Zij pleitten ervoor om de fiets ook uit de binnenstad te weren. Zo zouden fietsers aan de rand van het centrum moeten worden afgevangen en daar hun fiets moeten parkeren. Te voet zouden ze dan verder het centrum in kunnen. De ambtenaren nemen al deze suggesties mee bij het maken van hun plannen. Later dit jaar neemt de Utrechtse gemeenteraad besluiten over de diverse onderdelen van het parkeerbeleid in de stad.

Dode man pas na zeven weken gevonden in IJsselsteinse flat, buren radeloos door ongedierte en stank
IJSSELSTEIN - Het lichaam van een overleden man heeft ongeveer zeven weken in zijn IJsselsteinse woning gelegen voordat het werd gevonden. Toen zijn onderburen aan het Denemarkenplein in IJsselstein last kregen van ongedierte en nare geurtjes, trokken ze aan de bel.

[Image:3060290|Vliegen op de lamellen. Daaronder de woning van Sylvia Hoskam.]

"We hoorden de bovenbuurman al een tijdje niet meer", vertelt Sylvia Hoskam. "Ik heb uiteindelijk een langsrijdende agent aangesproken. Die heeft een slotenspecialist laten komen. Toen hij weer beneden kwam, vertelde hij dat het foute boel was. Ze denken dat de buurman al bijna twee maanden dood was."Stank

In het huis van Sylvia stinkt het enorm. "Ook kregen we twee weken geleden last van heel veel maden en vliegen in onze woning. En het vocht wat in onze muur is getrokken is lijkvocht. Het komt via de verwarmingsbuis naar beneden."

[Quote:Onderbuurvrouw Sylvia|Ik heb hier zoveel stress van, ik weet niet wat ik nu moet doen]

Wanneer Sylvia en haar twee volwassen kinderen erachter komen wat er aan de hand is, gaan ze rigoureus aan de slag. De vloer, die opkrult van het vocht, wordt uit de woning gesloopt en de bank vol met maden staat nu buiten in de regen. "Het moest er gewoon uit. Het is zo vies. Ik moest ook steeds denken aan mijn eigen ouders. Toen ik dertien jaar oud was heb ik het lichaam van mijn overleden vader aangetroffen."

Sylvia en haar kinderen wonen inmiddels al bijna een week op een betonnen vloer. De vlekken op de muren zijn er nog en de vliegen zijn ook weer terug. Daarnaast heeft Sylvia niet genoeg geld om een nieuwe vloer en bank aan te schaffen. "Ik heb hier zoveel stress van", vertelt ze huilend. "Ik weet niet wat ik nu moet doen. Van de woningbouw moet ik een afspraak maken met een schoonmaakbedrijf. Maar mijn bewindvoerder zegt dat ik dat helemaal niet kan betalen."

[Image:3060286|De woning van Sylvia.]

Woningbouwcorporatie

Tussen de vondst van de overleden man en de start van de schoonmaak van zijn flat zat zes dagen. Volgens woningbouwcorporatie Provides komt dat omdat je niet zomaar een woning binnen mag treden. "Eerst moet je de familie van de overledene benaderen. Dat heeft even geduurd," vertelt een medewerker. "Maar de woning is afgelopen vrijdag schoongemaakt door een gespecialiseerd bedrijf. Ik ga er vanuit dat het zo goed is."

[Image:3060289|Vliegen bij het raam van de overleden man.]

RTV Utrecht is niet in de woning geweest, maar vanaf de buitenkant zie je dat het nog vol met vliegen zit. Dezelfde dikke bromvliegen die ook bij Sylvia door de woonkamer vliegen.

Provides hoopt dat de familie Hoskam snel het gespecialiseerde schoonmaakbedrijf benadert om de boel schoon laten maken. De kosten kan de familie waarschijnlijk via de verzekering verhalen.

Opgestapte Buijtelaar nu wethouder in Wijk bij Duurstede: 'Ik kan niet stilzitten'
AMERSFOORT/WIJK BIJ DUURSTEDE - Hans Buijtelaar, die 30 april opstapte als wethouder in Amersfoort, heeft een nieuwe functie. Hij wordt tijdelijk wethouder in Wijk bij Duurstede. De VVD'er vervangt Eric Balemans die de komende tijd om gezondheidsredenen afwezig is.

"Mij past het nu om Eric Balemans beterschap te wensen. Ik had liever gezien dat hij op zijn plek had kunnen blijven zitten", reageert Buijtelaar, die eind vorige maand na elf jaar vertrok als wethouder in Amersfoort vanwege het aanhoudende gesteggel over de westelijke rondweg. "Het is raar om van 100 naar 0 te gaan in één stap. Ik heb toch elf jaar ziel en zaligheid gegeven in Amersfoort, maar het is een eer dat ik nu ben gevraagd door Wijk bij Duurstede."

Buijtelaar zegt dat hij ongeveer een week na zijn terugtreden in Amersfoort is benaderd. "Ik heb toen bedenktijd gevraagd en uiteindelijk ja gezegd. Ik kan niet goed stilzitten en heb mijn hart verloren aan het openbaar bestuur. Het is ontzettend leuk en interessant om maatschappelijk relevant te kunnen zijn."

Volgens de gemeente Wijk bij Duurstede blijft Buijtelaar maximaal vier maanden aan de gemeente verbonden.

[Audio:3060264|Hans Buijtelaar over het wethouderschap in Wijk bij Duurstede]
LEES OOK
Dode in hotel Woudenberg, politie sluit misdrijf uit
WOUDENBERG - In Hotel Schimmel in Woudenberg is een overleden persoon aangetroffen. De vondst werd aan het einde van de middag gedaan.

De politie deed onderzoek in het pand aan de Stationsweg-Oost om te achterhalen en stelde na enige tijd vast dat er geen sprake is geweest van een misdrijf.

[Tweet:https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1394354298457309195]
Winkeliers maken zich zorgen om schulden: 'Nog twee jaar voor ik alles heb terugbetaald'
PROVINCIE UTRECHT - De winkels zijn alweer twee weken open en de kassa rinkelt weer, toch maken ondernemers zich zorgen. De omzet die zij nu draaien, zal grotendeels worden gebruikt om schulden af te betalen. De afgelopen anderhalf jaar hebben winkeliers bijvoorbeeld belastinguitstel gekregen of uitstel van de huur maar dat moet allemaal een keer worden betaald. Brancheorganisatie INretail uit Zeist maakt zich grote zorgen en vindt dat de overheid extra steun moet bieden.

[Video:3060073|Winkeliers maken zich zorgen om schulden: 'Nog twee jaar voor ik alles heb terugbetaald']

Thomas Oeben is blij met de oproep van INretail. "Het duurt nog wel twee jaar voordat ik alles heb terugbetaald', vertelt hij. Oeben heeft een kledingzaak in Utrecht en maakt zich zorgen over de toekomst. Als hij geen extra steun krijgt, betekent het dat hij niet kan investeren in zijn bedrijf. "Om in de pas te blijven moet je investeringen doen. Het gaat om de nieuwe collectie, het pand of misschien wel de online marketing", zegt Oeben. "Als alles nu twee jaar stil blijft staan, dan gaat het niet goedkomen."

De winkelier is tijdens de coronacrisis creatief te werk gegaan om overeind te blijven. Hij heeft zijn klantenkring actief benaderd, is bij klanten thuis geweest en heeft boxen samengesteld voor vaste klanten. De verrassingsboxen waren gevuld met kleding die hij zelf uitkoos en die hij vervolgens naar zijn klanten opstuurde. "Het is mooi om dat vertrouwen te krijgen."Kwijtschelding

Om te voorkomen dat bedrijven alsnog omvallen na de coronacrisis wil INretail dat de overheid winkeliers extra ondersteunt. "Het belangrijkste voor de schulden is dat er afspraken worden gemaakt met de Belastingdienst. Dus een stuk kwijtschelding of in ieder geval een hele lange termijn om terug te betalen", zegt Jeroen van Dijken namens INretail. Oeben hoopt op extra steun maar is op dit moment vooral blij dat hij weer klanten kan ontvangen en dankbaar voor de vaste klanten die hem door de coronacrisis heen hebben geholpen.

NS roept op om de trein te pakken, ondernemers ondanks versoepelingen nog bezorgd en eindexamens van start
PROVINCIE UTRECHT - Er komen versoepelingen aan, en dus zijn ondernemers blij, en roept de NS op om vooral de trein te pakken vanaf woensdag. Er is dus weer genoeg nieuws over corona. In corona vandaag zetten we alles voor je op een rijtje zodat jij snel weer helemaal op de hoogte bent.NS: ga weer met de trein (als het rustig is)

De NS wil dat mensen weer met de trein gaan reizen. Blijf weg als het druk is, maar met de trein reizen kan (weer) gewoon, meldt het vervoersbedrijf uit Utrecht.

Nu de volgende ronde versoepelingen van de coronamaatregelen doorgaan, mogen mensen vanaf woensdag weer voor elk reisdoel de trein pakken. Daarvoor was het de bedoeling dat dit alleen voor noodzakelijke reizen gebeurde.

Marjan Rintel, president-directeur van de NS, zegt dat het bedrijf klaar is om treinreizigers van a naar b te vervoeren. "De NS wil niets liever dan Nederland bereikbaar houden en reizigers naar hun plek van bestemming brengen. Tegen onze reizigers zeg ik: 'mijd drukte, maar voel je welkom in de trein.'"

De oproep van de NS is niet verrassend: het bedrijf heeft er financieel een dramatisch jaar op zitten. De NS meldde in februari dat het in het coronajaar 2,6 miljard euro verlies had gemaakt. Het bedrijf verwacht de komende jaren veel minder te verdienen. De NS dacht in februari dat het nog wel eens tot 2025 kon duren voor het aantal reizigers weer op het niveau van voor corona is.'Bedrijven hebben meer aandacht voor werknemers'

Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben bedrijven over het algemeen meer aandacht voor het welzijn van hun personeel. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Utrecht en Maastricht, op basis van een onderzoek onder 3500 bedrijven.

Vooral bedrijven die alleen in Nederland gevestigd zijn, blijken toegewijd aan het welzijn van hun mensen.

De studie gaf ook voorbeelden van de manier waarop bedrijven aandacht hebben voor het welzijn, bijvoorbeeld via mailcontact en telefoontjes met medewerkers. Ook waren er bedrijven waar werknemers regelmatig een presentje of borrelpakket thuisgestuurd kregen.173 nieuwe coronagevallen, aantal ziekenhuispatiënten daalt

De provincie Utrecht kreeg er de afgelopen 24 uur 173 nieuwe coronagevallen bij. De meeste gevallen werden vastgesteld in Utrecht (50), Woerden (17) en Amersfoort (13). Dat blijkt uit de dagelijkse coronacijfers van het RIVM.

Het aantal nieuwe gevallen ligt lager dan het gemiddelde over de afgelopen week. Gemiddeld kwamen er elke dag 365 nieuwe gevallen bij. Op maandag is het aantal meldingen van nieuwe coronagevallen wel bijna altijd lager omdat minder mensen zich hebben laten testen in de dagen ervoor.

Zie hier een overzicht van het aantal nieuwe besmettingen in jouw gemeente:

[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/6086c2012fa10]

De daling in het aantal coronapatiënten dat ergens in Nederland op een intensive care of verpleegafdeling belandde, zet door. In het laatste etmaal kwamen er 138 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis bij. Dat is het laagste aantal sinds 29 november. Ook gekeken naar de afgelopen week zien de cijfers er goed uit. Gemiddeld werden er elke dag zo'n 214 patiënten per dag opgenomen, het laagste niveau sinds 10 maart.De Jonge: 'Versoepelingen gaan door'

Vanwege de dalende besmettingscijfers gaan de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen door. Dat heeft minister Hugo de Jonge maandagmiddag bekend gemaakt na het corona-overleg op het ministerie van Algemene Zaken.

De cijfers gaan de goede kant op en ook daalde het aantal besmettingen afgelopen week flink. De bezetting in de ziekenhuizen is genoeg afgenomen om te versoepelen.

Lees ook: Utrechtse ondernemers in hun sas met nieuwe versoepelingen: 'Nu breekt de tijd van vooruitkijken aan'

Vanaf overmorgen zullen dierentuinen, pretparken en openluchtmusea weer opengaan, net als sportscholen. Ook terrassen mogen dan langer open blijven.Ook na versoepelingen zorgen over toekomst winkeliers

Voor veel winkeliers is de pijn na de versoepelingen van de coronamaatregelen nog niet geleden. Want ook al zijn de winkels weer open, en wordt er dus weer geld verdiend, toch zullen sommige ondernemers nog lang last hebben van de coronacrisis. Dat denkt InRetail, de brancheorganisatie voor winkeliers.

De tekst gaat door onder de video.

[Video:3060058|Ook na versoepelingen zorgen over toekomst winkeliers]

Het probleem bestaat er volgens de winkeliersvereniging uit dat als ondernemers financiële steun hebben gekregen van het Rijk, ze dat gedeeltelijk moeten terugbetalen. Zo zien ze een deel van hun winst opgaan aan belastingen. InRetail vindt dat oneerlijk.120.000 bezoekers per uur voor prullenbakvaccin

Er is een grote vraag naar vaccins van AstraZeneca die overblijven. Dat zegt Bernard Leenstra, initiatiefnemer van Prullenbakvaccin.nl en huisarts in opleiding.

Lees ook: Prullenbakvaccin.nl populair: 'In de piekuren 120.000 bezoekers'

Inmiddels hebben 63 huisartspraktijken zich bij de site aangesloten. Op de website kunnen mensen zien waar er ongebruikte vaccins overblijven. Vervolgens kunnen ze proberen die te bemachtigen. "In de piekuren zien we 120.000 bezoekers per uur. Dat toont het animo", aldus Leenstra.Studenten helpen bedrijven met bestrijden cybercrime

Zo'n zestig MBO-studenten in Amersfoort gaan vanaf vandaag bij ondernemers langs om ze te helpen bij de strijd tegen cybercrime.

Eén op de vijf ondernemers in het midden- en kleinbedrijf krijgt te maken met digitale criminaliteit, zoals gijzelsoftware en e-mails van fraudeurs.

Nu veel werknemers vanwege corona thuiswerken, is een goede digitale beveiliging nog belangrijker geworden. IT-studenten van ROC Midden Nederland in Amersfoort zijn daarom het project Cyberchef gestart. Ze lichten de ondernemingen door en geven daarna een advies op maat om de digitale veiligheid te verbeteren.FC Utrecht hoopt op play-offs met publiek

FC Utrecht hoopt woensdag 3000 toeschouwers te mogen ontvangen bij de play-off wedstrijd tegen FC Groningen. De KNVB maakte vandaag bekend dat er publiek bij de wedstrijd mag zijn.

Naast een ticket moeten supporters een negatieve coronatest kunnen laten zien die is afgenomen via testenvoortoegang.nl.

Lees ook: FC Utrecht - FC Groningen woensdag mét publiek

FC Utrecht geeft bij het verkopen van kaartjes voorrang aan seizoenkaarthouders die dit seizoen nog geen wedstrijd hebben bezocht.Eindexamens begonnen: vakken spreiden en extra herkansing

De eindexamens zijn begonnen voor zo'n 200.000 scholieren die vmbo, havo of vwo doen. Hun voorbereiding is door de coronamaatregelen niet ideaal. Al zijn veel lessen voor de eindexamenkandidaten wel gewoon doorgegaan op school: voor hen werd een uitzondering gemaakt.

Er zijn maatregelen getroffen om het eindexamenleerlingen iets eenvoudiger te maken dit jaar. Zo mogen ze hun vakken spreiden en een examen tussen 17 mei en begin juni doen, of tussen 14 en 25 juni. Ook mogen ze één extra vak herkansen en de uitslag van één vak laten wegstrepen als dat het verschil maakt tussen slagen of zakken.

Vanochtend was RTV Utrecht op het Farel College in Amersfoort. Daar waren zowel de leerlingen als docenten er helemaal klaar voor. "Je werkt er het hele jaar naartoe", zegt havo 5-leerling Marissol Verrips. "Ik ben wel zenuwachtig, maar ik kijk er wel naar uit dat het gaat beginnen. We hebben er zo lang voor gewerkt", vult atheneum 6-leerling Ilse Bestevaer aan.

Lees ook: Eindexamens beginnen: 'Toch nog op de normale manier ons jaar afsluiten'

Een deel van de studenten van het Corderius College in Utrecht deed het eindexamen vandaag op een aparte plek: namelijk op kantoor. Een typische situatie van twee vliegen in één klap. Want de school had ruimte tekort, en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV had juist ruimte over omdat veel werknemers vanuit huis werken. En dus konden leerlingen vandaag aan hun wiskunde-examen beginnen in de kantoortuin van het bedrijf.

De tekst gaat door onder de video.

[Video:3060059|Eindexamen op Amersfoorts kantoor ingenieursbureau]

Maar de Utrechtse scholierenorganisatie LAKS is er niet gerust op. De scholierenvereniging is bang dat eindexamenkandidaten zich minder goed hebben kunnen voorbereiden en dat meer leerlingen zullen zakken.Corona-inzameling Giro555 levert nog niet veel op

De opbrengst van de Giro555-actie 'Samen tegen corona' heeft vooralsnog minder geld opgebracht dan verwacht.

De inzameling ging woensdag van start bij de Jaarbeurs in Utrecht en is gericht op sneller vaccineren en hulp aan kwetsbare landen. De actie heeft tot gisteravond één miljoen euro opgeleverd. Nooit eerder was de opbrengst van een Giro555-actie na vijf dagen zo laag.

De organisatie denkt dat veel Nederlanders zelf nog met een hoofd vol zorgen zitten door de pandemie, en zegt daar begrip voor te hebben.

Utrechtse raad verdeeld over ingrijpen bij Free Palestina-betoging op Jaarbeursplein
UTRECHT - De Utrechtse politiek heeft veel vragen over het verloop van de Palestina-demonstratie van afgelopen vrijdag op het Jaarbeursplein in de stad. Meer dan honderd mensen zijn opgepakt. Een van hen zit nog vast. De demonstranten zouden zich niet aan de coronaregels hebben gehouden.

[Image:3058412|De Palestinabetoging van afgelopen vrijdag werd druk bezocht]

Fractievoorzitter Mahmut Sungur van DENK vindt dat er te snel is ingegrepen door de politie waardoor het juist is geëscaleerd. "Ik denk dat je dat niet had moeten doen. Ik denk dat als je de mensen hun gang had laten gaan dat ze vanzelf wel op een gegeven moment richting huis waren gaan."

Maar de VVD is het daar niet mee eens. Tess Meerding vindt dat burgemeester Sharon Dijksma juist gehandeld heeft. "We zagen dat deze demonstratie echt al in een hele korte tijd escaleerde, dus binnen een uur waren er al meer dan vijfhonderd mensen die zich echt niet aan de coronamaatregelen hielden. Dus ik denk dat de burgemeester goed heeft opgetreden door zo voortvarend te werk te gaan."

De burgemeester heeft dit weekend de raad een brief gestuurd met de gang van zaken. Daarin schrijft ze: "Al snel bleek dat men zich onvoldoende hield aan de coronamaatregelen." Een deel van de demonstranten stond volgens de gemeente te dicht bij elkaar. "De organisatie heeft verschillende malen opgeroepen zich aan de coronamaatregelen te houden, dit had geen effect."

Tekst gaat verder na de video.

[Video:3059724|Utrechtse raad verdeeld over ingrijpen bij Free Palestina-betoging op Jaarbeursplein]

Balans

Het is altijd moeilijk een goeie balans te vinden zegt Maarten Koning van D66 in reactie op de brief van de burgemeester. "Heel naar, natuurlijk dat het uit de hand liep. Het is steeds moeilijk om een balans te vinden tussen het bieden van ruimte voor demonstraties, en het garanderen van de volksgezondheid. Wat ik wel mooi vind, is dat de manifestatie door kon gaan. Jammer, dat het de organisatie niet gelukt is te voldoen aan de gestelde voorwaarden; houden van afstand en aantal deelnemers." Ook DENK is blij dat de demonstratie kon plaatsvinden.

De betoging had als motto 'Free Palestina' en was erop gericht steun te betuigen aan de Palestijnen. De afgelopen periode is het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden geëscaleerd. Van straatgevechten tot raketbeschietingen en bombardementen. Aan beide kanten vielen slachtoffers. De meeste doden vielen in Palestijns gebied. Meer over het conflict en de voorgeschiedenis lees je bij de NOS, of is te zien in deze video van NOS op 3.Leuzen

Volgens de VVD zijn er tijdens de demonstratie antisemitische leuzen geroepen in het Arabisch. De vertaling is als volgt: "Khaybar Khaybar, O Joden, het leger van Mohammed zal terugkeren". Met deze uitspraak wordt verwezen naar een strijd bij de stad Khaybar in Saoedi-Arabië in de tijd van de profeet, die werd gewonnen door de moslims. Volgens de VVD kan die leus niet door de beugel. Meerding: "Dat slaat terug op de slag bij Khaybar waar een Joods volk werd uitgemoord, dus dat is wel duidelijk antisemitisch en eigenlijk een oproep tot gewelde tegen joden."

Een woordvoerder van de burgemeester laat RTV Utrecht weten: "Ons zijn geen signalen bekend van strafbare uitingen tijdens de demonstratie afgelopen vrijdag. Er is door de politie, zoals bij iedere demonstratie, gelet op strafbare uitingen. Wanneer deze wordt of worden geconstateerd, wordt dit doorgestuurd naar het OM."

Aanstaande donderdag is er weer een raad en dan zullen de vragen van alle partijen aan de orde komen.

Oud-burgemeester Marianne Burgman op 68-jarige leeftijd overleden
PROVINCIE UTRECHT - Oud-burgemeester Marianne Burgman is op 68-jarige leeftijd overleden. Dat meldt RTV Ronde Venen.

Burgman was van 1995 tot 2002 burgemeester van de gemeente Maarn. Vanaf 2002 werd ze de burgemeester van De Ronde Venen. Vanaf 2011 was ze waarnemend burgemeester van die gemeente omdat de fusie met Abcoude nog niet was afgerond. Ze legde haar werk datzelfde jaar nog neer omdat de gemeente in grote financiële problemen was gekomen door twee woningbouwprojecten.

Voor het burgmeesterschap was Burgman wethouder van de gemeente Amersfoort. De laatste jaren was ze werkzaam als voorzitter in de raad van toezicht van de Intergemeentelijke Stichting Openbaar Basisonderwijs (ISBOB).

Burgman is na een kort ziekbed overleden.

Eindexamens van start en dus staat de klachtenlijn weer open: 'Het gaat hard!'
UTRECHT - De eindexamens zijn vandaag officieel begonnen en dat betekent dat ook de traditionele eindexamenklachtenlijn van het LAKS in Utrecht weer open is. Bij de lijn kunnen leerlingen die een negatieve ervaring hadden bij de examens hun klacht achterlaten. En daar is behoefte aan, bleek vanmiddag: "We zitten nu alweer op 1300 klachten. Het gaat hard!"

[Video:3060184|Veel bellers voor klachtenlijn eindexamens van LAKS]

Natuurlijk gaat het er dit jaar anders aan toe bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren. Zo zitten de telefonisten in de Utrechtse binnenstad op een veilige afstand van elkaar en is de ruimte gevuld met minder bellers dan anders. Waarschijnlijk betekent dat wel dat de bellers die er zitten, het drukker krijgen dan anders, zegt bestuurslid Myriam van de Wiel. Vanmiddag stond de teller, een uur na het laatste examen, al op 1300 klachten.

Veel van de bellers vonden het examen dat ze moesten afleggen te ingewikkeld. En dat was ook wel te verwachten. Van de Wiel: "Het gaat vooral over de moeilijkheidsgraad, net als andere jaren: daar klagen scholieren graag over."

Maar er waren ook opmerkingen die specifiek zijn voor dit jaar. Van de Wiel: "Er waren ook klachten over de organisatorische punten. Bijvoorbeeld dat er niet goed anderhalve meter afstand gehouden kon worden of dat er geen water gedronken mocht worden."

Het coronavirus hangt dus als een donkere wolk boven de examenweek. En ook in de aanloop naar de eindexamens hadden leerlingen er last van. Van de Wiel: "Sommige scholieren konden zich heel goed voorbereiden omdat de school bijvoorbeeld bijlessen gaf en fysiek onderwijs mogelijk maakte. Maar we zien ook dat andere scholen dat veel minder deden. Daar zien we door corona wel echt een verschil, én meer klachten."

De examenperiode ziet er dus anders uit dan voorgaande jaren. Zo hebben leerlingen een extra herkansing, kun je in overleg met je school de examens over meerdere periodes verspreiden en gaat het centrale praktijkexamen op het vmbo niet door.

De tekst gaat door onder de foto.

[Image:3060122|Confettikanon bij eerste klacht eindexamenlijn LAKS]

150.000 klachten

Op het hoofdkwartier van het LAKS werd vanmiddag een confettikanon afgeschoten toen de eerste échte klacht binnenkwam. Of de telefoonmedewerkers vanavond nog zo blij zijn met iedere beller, is de vraag want het zou wel eens druk kunnen worden. Vandaag waren namelijk de examens wiskunde (vwo) en bedrijfseconomie (havo). Van de Wiel: "In 2019 kregen we over die vakken veel klachten binnen."

Eindexamenleerlingen kunnen hun klacht online of telefonisch doorgeven. Vervolgens kijkt het LAKS of ze daar inhoudelijk iets mee kunnen. In 2019, het laatste jaar waarin centraal eindexamen werd gedaan, kwamen ruim 150.000 klachten binnen.

En dit jaar mogen het er best wat minder zijn, zegt Myriam. "Maar dan vooral omdat er geen klachten zíjn. Niet omdat we niet bereikbaar zijn. We zitten graag klaar."

Miljoenen voor restauratie 17 rijksmonumenten in provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht stelt 5,2 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie van zeventien rijksmonumenten.

Het geld gaat onder meer naar het oude stadhuis in Wijk bij Duurstede, het voormalig militair hospitaal in Amersfoort, de voormalige brandweerkazerne in Rhenen en de Tombe van Nellesteijn in Leersum. Ook vier projecten in de stad Utrecht zijn uitgekozen. Het gaat het om de Watertoren aan de Amsterdamsestraatweg, de Domtoren, Cultuurcluster Hoogt 4-10 en de kademuren en bruggen van het Jongeriuscomplex.

[Kader:De zeventien projecten:

- Het park van de historische buitenplaats Beek en Hoff in Loenen
- Het interieur van kasteel Beverweerd in Bunnik
- Het koetshuis en de brug van kasteel Beverweerd in Bunnik
- De Oukopermolen in Nieuwer Ter Aa
- De Bonkmolen in Lexmond
- De Watertoren aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht,
- De kademuren en bruggen van het Jongeriuscomplex in Utrecht
- Het Oude stadhuis van Wijk bij Duurstede
- Het gemeentehuis van Renswoude
- De Domtoren in Utrecht
- De Tombe van Nellesteijn in Leersum
- De NH-kerk in Loenen
- De toren van de Petrus- en Pauluskerk in Soest
- De NH-kerk in Renswoude
- Cultuurcluster Hoogt 4-10 in Utrecht
- De voormalige brandweerkazerne in Rhenen
- Het voormalige militair hospitaal in Amersfoort]

De subsidie moet ervoor zorgen dat de bijzondere objecten en gebouwen toegankelijk en behouden blijven voor het publiek. Gedeputeerde Rob van Muilekom: "Ik kan er zelf heel erg van genieten als ik een bezoek breng aan een van deze prachtige rijksmonumenten en dat gun ik iedereen. Daarom investeren we in deze rijksmonumenten om ze te restaureren en te behouden voor de toekomst."

De provincie Utrecht is bovengemiddeld rijk aan monumenten die geen woonhuis zijn. Daarom is in 2007 het Fonds Erfgoedparels (ook bekend als het Parelfonds) ingesteld door Provinciale Staten. Sinds 2008 is er voor ruim 42 miljoen euro aan subsidie verstrekt aan 125 projecten voor restauraties in de categorieën: historische buitenplaatsen, kerken en industrieel erfgoed.

Bij het toekennen van subsidieverzoeken hanteert de provincie Utrecht een aantal criteria zoals een urgente restauratiebehoefte, de publieke toegankelijkheid en medefinanciering van de eigenaar. Sinds dit jaar wordt een extra subsidiepercentage verstrekt als het rijksmonument verduurzaamd wordt of wanneer het een sociaal-maatschappelijke herbestemming krijgt.

Gemeente: 'Niets mis met jaagpaden langs de Vecht'
OUD-ZUILEN - De gemeente Stichtse Vecht is niet van plan om handhavend op te treden bij de jaagpaden in Oud-Zuilen en Op Buuren. Dat laat een woordvoerder weten aan RTV Utrecht, nadat bewoners, de politiek en een historicus aan de bel hadden getrokken over obstakels op de jaagpaden. Zij vinden dat die moeten worden weggehaald.

Volgens Nathalie van Dijk van de gemeente Stichtse Vecht worden geen regels overtreden door de bewoners langs het jaagpad. Ze zegt dat niet is toegestaan om het openbare karakter van jaagpaden aan te tasten, maar dat gebeurt hier volgens haar ook niet. De gemeente is op beide locaties gaan kijken. "Hier is geen overtreding geconstateerd. Handhaving is daarom niet aan de orde", zegt Van Dijk over Oud-Zuilen. En over Op Buuren: "De bestemming wordt nageleefd. En ook hier is handhaving daarom niet aan de orde."Trekschuiten

Een jaagpad is een smal pad langs de oever van een vaart of rivier. In het verleden was de trekschuit een belangrijke vorm van transport voor zowel goederen als personen. Met name tussen Amsterdam en Utrecht was er veel van dergelijk verkeer. Amateurhistoricus Hans van Bemmel zei daar eerder over: "Die trekschuiten werden met een touw voortgetrokken. Dat touw zat hoog in de mast. Langs de oever liepen één of meer paarden, of de vrouw van de schipper. Zelfs kinderen werden ingezet om de schuit voort te trekken."

Volgens bewoners van Oud-Zuilen die niet aan het jaagpad wonen, werpen hun dorpsgenoten die wel aan het pad wonen steeds vaker obstakels op om het wandelen langs de Vecht te ontmoedigen. Zo wordt het pad opgebroken en worden plantenbakken, hekjes en schuttingen geplaatst. Rita Dekker maakt zich daar boos over: "Ik vind het vreselijk, want het is voor Oud-Zuilen wel van historische waarde", zegt de inwoonster van het dorp. "En dat wordt toch een beetje vernacheld op deze manier."Geen obstakels

Amateurhistoricus Van Bemmel onderschrijft de historische waarde van dergelijke paden langs de rivier. Volgens hem moeten de jaagpaden langs de Vecht beschermd worden, door ze de status van gemeentelijk- of rijksmonument te geven. Maar volgens de gemeente is er niets aan de hand in de twee dorpjes. In Oud-Zuilen wordt het pad aan de zuidkant ontsloten door een houten hek zonder bord, meldt de gemeente. Aan de noordkant staat een zigzaghek. En dus is volgens Van Dijk het pad altijd toegankelijk. "Bij het onderzoek zijn er geen belemmeringen of obstructies ondervonden. Er is wel een stukje opgebroken pad aangetroffen, waarbij men ongeveer 5 meter door het zand moest lopen", schrijft de woordvoerder in een verklaring. "Afgelopen vrijdag is geconstateerd dat ter plaatse van de opbreking klinkertjes zijn teruggeplaatst. Dit is gebeurd bij een perceel dat privé-eigendom is."

In Op Buuren hebben bewoners bordjes opgehangen dat het pad gesloten is tussen zonsondergang en -opgang. Maar volgens Van Dijk zijn dit de afspraken die destijds met de bewoners gemaakt zijn, en dus is er ook daar niets mis.

[Image:3042659|Op sommige plekken mag 's nachts niemand komen]
Utrechtse ondernemers in hun sas met nieuwe versoepelingen: 'Nu breekt de tijd van vooruitkijken aan'
PROVINCIE UTRECHT - De coronacijfers zijn genoeg verbeterd om de tweede ronde versoepelingen woensdag door te laten gaan. Die waren vorige week onder voorbehoud aangekondigd, maar als de druk op de ziekenhuizen niet snel genoeg zou afnemen, kon aan een "noodrem" worden getrokken. Dat is niet nodig gebleken, zei minister Hugo de Jonge vandaag na coronaoverleg.

Met de tweede ronde versoepelingen wordt vooral buiten meer mogelijk. Zo kan er in grotere groepen worden gesport en mogen zogenoemde doorstroomlocaties zoals de dierentuin of het pretpark weer open.

Vorige week spraken we directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Dat er vanaf woensdag weer een hoop mensen over de vloer komen, betekent dat de dieren weer zullen moeten wennen, denkt De Lange. "Normaal zijn ze veel gasten gewend, dat was de afgelopen tijd niet zo. Dus ik merkte zelf dat als ik door de dierentuin wandelde, dat ze nieuwsgieriger waren en dichterbij kwamen om te kijken wie er was. Dat gaat veranderen." Het hele interview met hem lees je hier.Ook binnen sporten

Ook binnen kan meer: sportscholen mogen heropenen, evenals dans- en muziekscholen. Bij sportschool BodySports in de Utrechtse wijk Oog in Al zijn ze enorm blij, vertelt Arne Blaas. "De voorbereidingen die we vorige week gedaan hebben, kunnen we nu echt definitief gaan maken. Het einde van een hele lange tijd met veel minder business. Nu breekt de tijd weer aan van vooruitkijken."

Zo kunnen leden van de sportschool binnenkort binnen eindelijk ook weer op een spinningfiets gaan zitten. "Een groepsles geven mag dan nog niet", vertelt Blaas. "Maar we gooien de binnenruimte waar de fietsen staan gewoon open en iedereen kan individueel komen spinnen."

[Kader:Volgens minister Hugo De Jonge laten de ziekenhuiscijfers een goede daling zien. Er is een daling van 30 procent ten opzichte van de piek, zei hij. De volgende stap in de versoepelingen zal naar het zich laat aanzien over drie weken plaatsvinden. Dan moet de daling van de ziekenhuiscijfers wel in dit tempo doorgaan. En als het versoepelen sneller kan, dan zullen we het sneller doen, aldus de minister. Dat is "zeker denkbaar". Volgende week valt er een besluit over het volledig openstellen van het voortgezet onderwijs.]

Seks en bier

De versoepelingen betekenen ook dat sekswerkers weer klanten mogen ontvangen. Verder worden de terrastijden verruimd. Horeca mag buiten eten en drinken serveren tussen 06.00 uur en 20.00 uur. In alle gevallen blijven wel regels van kracht zoals afstand houden.

Maar afstandhouden mag de pret niet drukken bij Eetcafé de Rooie Reiger in Vianen. "De versoepelingen betekenen dat we eindelijk ook weer diner kunnen gaan draaien", vertelt Herman Gleis van de zaak. "Dat is echt heel fijn."

Wel hoopt hij dat het weer een beetje mee gaat werken. "We hebben parasols, dus droog zitten de mensen wel. Maar als de wind weer heel hard gaat waaien, dan waait ook de regen onder de parasols, dus dat is niet handig."Storm en wind

Bij de Utrechtse Bierkantine zijn ze op alle weersoorten voorbereid. De gloednieuwe zaak aan de Ravellaan beschikt namelijk over een volledig overdekt terras. Met twee tenten zijn ze voorbereid op ieder weertype. "Een mannetje of dertig kan bij ons zeker droog zitten", vertelt Jeffrey de Vries. "We hebben er wel een beetje mee gespeeld dat we altijd mensen droog kunnen laten zitten."

Ook hij is in zijn nopjes met de aangekondigde versoepelingen en de mogelijkheid tot het serveren van diner. "Dat zorg echt voor wat extra ruimte, zeker financieel gezien. Dan kan je weer een beetje normaal gaan draaien. We doen het nu leuk met de borrel, maar met diner erbij kom je weer gewoon een beetje in het normale terecht."

Terrassen mogen van de overheid vanaf woensdag vanaf 06.00 uur open. Van die mogelijkheid gaan ze bij de Bierkantine geen gebruik maken. "Dan gaan we echt heel veel bier verkopen", lacht hij hardop.

FC Utrecht - FC Groningen woensdag mét publiek
UTRECHT - Bij de wedstrijd tussen FC Utrecht en FC Groningen, van komende woensdag in de halve finale van de play-offs, zijn toeschouwers welkom. De wedstrijd staat op een evenementenlijst die het kabinet heeft vrijgegeven voor een pilot.

Demissionair minister De Jonge liet eerder al weten dat de play-offs in het betaalde voetbal onder de pilot zouden vallen, waarbij bezoekers zich vooraf moeten laten testen. Hij zei echter ook dat hij niet wist of het voor woensdag zou lukken.

Vanwege de coronaberperkingen is er alleen thuispubliek toegestaan. In totaal mag FC Utrecht woensdag 3.000 toeschouwers in de Galgenwaard verwelkomen.LEES OOK
FC Utrecht trof geen club vaker in de play-offs dan FC Groningen
UTRECHT - FC Utrecht en FC Groningen staan woensdag voor de negende keer tegenover elkaar in een duel in de play-offs om Europees voetbal. Geen enkele club was vaker tegenstander van Utrecht in het eredivisietoetje. De laatste keer dat beide ploegen elkaar in de play-offs troffen, was aan het einde van het seizoen 2009-2010. Dat was ook de enige keer dat FC Utrecht FC Groningen in de play-offs de baas was.

Dit keer draait het, in tegenstelling tot de vorige keren, om één, allesbeslissende wedstrijd, en die wordt gespeeld in de Galgenwaard. De vorige vier keer, van 2007 tot 2010 was het elk jaar raak, speelden beide ploegen een tweeluik tegen elkaar. Van die acht duels won FC Utrecht er slechts twee.2010

Dat waren de twee duels in mei 2010. In Utrecht werd het toen 3-1, door treffers van Ricky van Wolfswinkel, Nana Asare en een eigen doelpunt van Groninger Andreas Granqvist. In Groningen waren Van Wolfswinkel en Asare opnieuw succesvol en werd het 0-2. Het was de opmaat naar het seizoen waarin in de voorronde onder meer Celtic werd uitgeschakeld, waarna FC Utrecht het in de poulefase tegen Steaua Boekarest, Liverpool en Napoli mocht opnemen.

De drie jaren daarvoor werd FC Utrecht telkens uitgeschakeld door FC Groningen. In 2007 won Groningen in de Galgenwaard met 2-0 en werd het in de Euroborg 2-1. Een jaar later eindigde heht duel in Utrecht in 2-2 en won Groningen thuis met 3-1. In 2009 werd het in het hoge noorden zelfs 4-0, nadat het in Utrecht 3-3 was geworden.Doelpuntenmakers

Van Wolfswinkel en Asare zijn de enige twee spelers die in die acht duels tegen FC Groningen twee keer scoorden. De andere Utrechtse doelpunten werden gemaakt door Gregoor van Dijk, Gregory Schaken, Robin Nelisse, Kevin Vandenbergh, Tim Cornelisse, Leroy George en Morten Skoubo.

[Kader:Tegenstanders in de play-offs:
w g v
FC Groningen 2 2 4
Heerenveen 5 0 1
Vitesse 1 3 2
Roda JC 2 2 0
Heracles 2 1 1
FC Twente 1 0 3
PEC Zwolle 1 1 0
AZ 1 0 1]

LEES OOK
Bunschoten haalt verkeersdrempel Eemdijk weg na klachten en brandstichting
EEMDIJK - Bunschoten heeft de tijdelijke verkeersdrempel in Eemdijk weggehaald. De afgelopen tijd kwamen er veel klachten over binnen en ook werd de drempel zelfs een keer in brand gestoken.

De gemeente had de drempel samen met een wegversmalling geplaatst om te kijken wat het met de verkeersveiligheid zou doen. De aanpassingen aan de weg werden begin deze maand gedaan, na klachten van bewoners van Eemdijk-Zuid. Volgens hen werd er vaak veel te hard gereden en was ingrijpen noodzakelijk.

Echter kwamen er bij de gemeente snel na het maken van de aanpassingen al klachten binnen. Omwonenden zouden onder meer geluidsoverlast ervaren van de drempel. Als klap op de vuurpijl werd de drempel in de nacht van zaterdag 8 mei in brand gestoken.

De toegetakelde drempel is verwijderd, de wegversmalling blijft vooralsnog wel liggen, meldt de gemeente. Bunschoten heeft aangifte gedaan voor het vernielen van de drempel.

Prullenbakvaccin.nl populair: 'In de piekuren 120.000 bezoekers'
PROVINCIE UTRECHT - Er is een grote vraag naar vaccins van AstraZeneca die overblijven. Dat zegt Bernard Leenstra, initiatiefnemer van Prullenbakvaccin.nl en huisarts in opleiding. Inmiddels hebben 63 huisartspraktijken zich bij de site aangesloten.

"In de piekuren zien we 120.000 bezoekers per uur. Dat toont het animo", aldus Leenstra. Hij zegt vrijwel zonder uitzondering enthousiaste reacties te krijgen. Via Prullenbakvaccin.nl kunnen huisartspraktijken aangeven of ze AstraZeneca overhouden. Geïnteresseerden kunnen dan zelf bij de praktijk langs. Vaccins die anders in de prullenbak zouden verdwijnen, kunnen zo alsnog worden weggeprikt.Ministerie blijft tegen

Alleen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) blijft tegen het initiatief. Het ministerie liet eerder weten dat de actie van Leenstra sympathiek overkomt, maar geen verstandig idee is. De vaccins zijn van het RIVM en het is niet aan anderen om die te verdelen, vindt het ministerie.

[Audio:3059546|Bernard Leenstra op Radio M Utrecht: 'Vaccins in prullenbak doen pijn aan je ogen']

Onbegrijpelijk, vindt Leenstra. Want hij levert de vaccins immers niet zelf. "Het gaat echt alleen maar om vaccins die anders in de prullenbak zouden verdwijnen. Ik begrijp niet waarom je dit niet zou doen, iedereen wint."GGD

Hij zegt zelfs al met enkele GGD-artsen te hebben gesproken, die ook mee willen doen. Dan zouden ook andere vaccins dan AstraZeneca gebruikt kunnen worden. Hij benadrukt wel dat er nog geen serieuze gesprekken met de GGD zijn.

"Maar stel dat het ministerie al wel steun had uitgesproken, dan hadden die er misschien wel kunnen zijn." Nu al krijgt Leenstra regelmatig ook van huisartsen te horen dat ze nog niet willen meewerken aan de site omdat het ministerie tegen is.

Volgens Leenstra heeft hij nog geen contact gehad met het ministerie. "Ik ben niet gebeld. Ik heb zelf contact proberen te leggen, maar dat wilden ze ook niet. Het is wat stroef."

Dat weerhoudt Leenstra er niet van om door te gaan. "Als artsen hebben we de gevolgen van het coronavirus gezien, dat willen we niet langer. Elke spuit in de prullenbak doet pijn aan je ogen."

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Eindexamens beginnen: 'Toch nog op de normale manier ons jaar afsluiten'
AMERSFOORT - Spannend is het altijd, maar dit jaar misschien nog wel meer dan anders. De eindexamens zijn weer begonnen, nadat ze vorig jaar vanwege corona nog werden geschrapt.

Ook op het Farel College in Amersfoort zijn zowel de leerlingen als de docenten zelf er helemaal klaar voor. "Je werkt er het hele jaar naartoe", zegt havo 5-leerling Marissol Verrips. "Ik ben wel zenuwachtig, maar ik kijk er wel naar uit dat het gaat beginnen. We hebben er zo lang voor gewerkt", vult atheneum 6-leerling Ilse Bestevaer aan.Grote partytent

Het Farel College wil zo min mogelijk aan het toeval overlaten en heeft daarom buiten een grote partytent neergezet. Daar moeten de leerlingen zich verzamelen. "We willen zoveel mogelijk de examenleerlingen buiten de stroom houden van de andere leerlingen", zegt wiskundedocent Petra ten Bolsscher.

[Image:3059682|Ilse Bestevaer en Marissol Verrips]

Nadat ze zich hebben verzameld, mogen de leerlingen het schoolgebouw in. Ook daar zorgt corona voor de nodige veranderingen, zegt docent Engels Jolanda Welgraven. "Je hebt veel meer plekken nodig in de school, omdat je meer afstand moet houden."

[Audio:3059605|Leerlingen Marissol Verrips en Ilse Bestevaer op Radio M Utrecht]

Het was nog even spannend of het examen dit jaar überhaupt wel zou doorgaan, zegt Verrips. Samen met haar medeleerlingen volgde de havist het nieuws op de voet. Begin februari besloot de overheid dat de examens doorgingen, tot tevredenheid van Verrips.

"Ik ben er wel blij mee, we hadden zo toch iets om naartoe te werken. Waar doe je het anders voor£" Dat vindt Bestevaer ook. "Nu kunnen we toch een beetje op de normale manier ons jaar afsluiten."Online lessen

Maar normaal was het jaar natuurlijk niet. De examenleerlingen mochten wel meer naar school dan de andere leerlingen, maar volgden vaak nog steeds thuis de online lessen.

Dat beviel maar matig, zeggen de beide leerlingen. "Online les is echt bagger", zegt Verrips. "het is vooral zelf heel hard werken. Het voelt heel surrealistisch om het jaar op die manier te volgen."

Ook voor docenten was het soms lastig, zegt Petra ten Bolsscher. "Voor wiskunde is dat toch echt heel vervelend. Je ziet de blik in hun ogen niet of ze het wel of niet begrepen hebben."

[Image:3059683|Jolanda Welgraven en Petra ten Bolsscher]

Een klein voordeel voor de leerlingen is wel dat de eisen zijn versoepeld. Leerlingen mogen één vak niet mee laten tellen voor hun eindscore, zolang dat geen kernvak is als Nederlands, Engels of wiskunde. Ook krijgen de leerlingen een extra herkansingsmogelijkheid.

Dat is wel nodig en ook wel terecht na al het online onderwijs, vinden de leerlingen. "Het is verdiend geluk", vindt Bestevaer.

[Audio:3059578|Docenten Petra ten Bolsscher en Jolanda Welgraven op Radio M Utrecht]

Pittig examen

Niettemin zal het pittig worden, verwacht docent Jolanda Welgraven. "De klassen die nu examen doen, hebben heel lang thuis gezeten. Ik heb wel met ze te doen", zegt ze.

Ook Ten Bolsscher verwacht dat het uitdagend wordt. "Het examen zal hetzelfde niveau hebben als normaal", denkt zij. Maar dat leerlingen massaal zullen zakken, zal niet snel gebeuren. "Misschien dat bij de normering straks nog het een en ander gebeurt."

De eindexamens beginnen vandaag. Voor het vmbo staan Duits (bb) en Nederlands (kb) op het programma. Vwo-leerlingen beginnen vanmiddag met wiskunde. Havisten starten morgen met geschiedenis.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Auto knalt tegen boom na botsing in Polsbroek
LOPIK - In Polsbroek heeft vanochtend een aanrijding tussen twee auto's plaatsgevonden. Het gebeurde op de Zuidzijdseweg, rond 08.30 uur.

Volgens een omstander reed een van de twee auto's op de weg en kwam de andere van een erf. De twee zagen elkaar door nog onbekende oorzaak over het hoofd en botsten met flinke snelheid. De auto die op de weg reed knalde vervolgens tegen een boom langs de waterkant.

Een van de automobilisten raakte gewond en is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe ernstig hij of zij gewond is geraakt.

Verkiezing van meest toegankelijke gemeente van start
PROVINCIE UTRECHT - Nog niet alle gemeenten zijn goed genoeg ingericht voor mensen die bijvoorbeeld doof of blind zijn, in een rolstoel zitten en hersenletsel of een andere beperking hebben. Om daar verbetering in te brengen, organiseert de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vanaf nu weer de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland.

Iedereen in Nederland kan meebepalen welke gemeente de winnaar wordt via meesttoegankelijkegemeente.nl.Het is de tweede aflevering van de verkiezing. De eerste werd gehouden in 2018, toen Hardenberg won.

"Tijdens de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland kunnen gemeenten laten zien hoe zij zich hiervoor inzetten en inspiratie opdoen bij collega-gemeenten om de omgeving nog beter in te richten", zegt Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG. Er wordt niet alleen een winnaar aangewezen, er is ook een aanmoedigingsprijs voor een gemeente die goed op weg is.

In de eerste ronde kunnen alle Nederlanders een vragenlijst invullen. Twaalf gemeenten gaan door naar de halve finale. Vervolgens gaan de vijf hoogst beoordeelde gemeenten door naar de finale. Uiteindelijk kiest een vakjury in oktober uit de vijf laatste kandidaten de winnaar.

De verkiezing wordt begeleid door een zogenoemd superteam, dat bestaat uit onder anderen Eva Eikhout (presentatrice BNNVARA) en Mari Sanders (regisseur en documentairemaker). Ze brengen op de website en sociale media in beeld hoe het gesteld is met de toegankelijkheid in Nederland.

"Ik droom niet van een perfect toegankelijke wereld. Het is voor mij belangrijk dat mensen nadenken over hoe het is voor mensen met een beperking. Ik word al heel blij als ik bij de voordeur van een restaurant een rijplaat zie liggen, waardoor iemand in een rolstoel gewoon naar binnen kan. Dan voel ik me welkom. Als het dan binnen nog niet perfect toegankelijk is, kan ik dat makkelijker accepteren.", aldus Eikhout, geboren met een zware afwijking aan haar armen en benen.

De winnende gemeente krijgt, behalve de titel, ook een onderscheiding (ontworpen door kunstenaars met en zonder een beperking) en een speciale toeristische route, die voor iedereen toegankelijk is.

GroenLinks en PvdA in Veenendaal verstevigen samenwerking
VEENENDAAL - De afdelingen van GroenLinks en de Partij van de Arbeid in Veenendaal gaan intensiever samenwerken in de gemeenteraad. De partijen zagen al dat ze vaak op dezelfde lijn zaten.

Er werden regelmatig samen voorstellen ingediend, meningen werden gedeeld en ook het stemgedrag kwam vaak overeen. "De verdere samenwerking is dus meer een formele voortzetting van de praktijk in de afgelopen jaren", laten de partijen weten.

De partijen gaan zich ook samen voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. GroenLinks en PvdA zeggen samen een "progressief en sociaal" geluid te willen laten horen.

Voor de verkiezingen van volgend jaar wordt door de partijen een beginselprogramma geschreven. Hierin wordt duidelijk wat de gezamenlijke waarden van de partijen zijn.

Door de samenwerking uit te breiden, verwachten de partijen in de raad meer te kunnen bereiken. Ze hopen zo een bredere groep linkse kiezers aan te spreken.LEES OOK
Brandweer haalt vrouw uit te water geraakte auto in Mijdrecht
MIJDRECHT - De brandweer heeft zondagavond een vrouw gered in Mijdrecht. Het slachtoffer was met haar auto het water ingereden bij de Prinses Wilhelminalaan.

Het eenzijdige ongeluk gebeurde rond 23.00 uur. Brandweerduikers rukten met spoed uit en haalden de automobilist uit het voertuig. Het slachtoffer kwam met de schrik vrij.

Brand in Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder snel onder controle
DEN DOLDER - In de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder is afgelopen nacht rond 03.00 uur brand ontstaan. In een kamer had een matras vlam gevat.

Twee brandweerwagens en een ambulance waren snel ter plaatse. De brand was snel onder controle. De bewoner van de kamer is door ambulancepersoneel gecontroleerd, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

De oorzaak van de brand is niet bekend.

Zondagavond geen intercity's tussen Amsterdam en Amersfoort vanwege tekort aan treinverkeersleiders
AMERSFOORT - Zondagavond vanaf 20.45 uur reden er geen intercity's tussen Amsterdam Centraal en Amersfoort Centraal. Dit is omdat er te weinig treinverkeersleiders zijn bij ProRail.

Dat meldt de NS. Om 00:15 uur reden de treinen weer normaal. "Plan uw reis voor vertrek", adviseerde de NS in de tussentijd op de website.

[Tweet:https://twitter.com/NS_online/status/1393993957886070792]
Milan (6) zamelt ruim 600 euro in voor Dierenpark Amersfoort
AMERSFOORT - De zesjarige Milan wilde Dierenpark Amersfoort een handje helpen. Dat pakte hij groots aan: hij zamelde 2500 plastic flessen in om geld op te halen voor het dierenpark.

De afgelopen maanden is Milan druk bezig geweest om alle lege flessen bij elkaar te krijgen. Daarmee haalde hij een bedrag van 631,49 euro om het park en de dieren een hart onder de riem te steken.

Het dierenpark noemt de actie 'hartverwarmend'. "Wij zijn heel dankbaar voor alle steun die wij van iedereen krijgen!", schrijft het op Twitter.

Als het kabinet besluit dat de situatie het toelaat, mag het dierenpark vanaf woensdag 19 mei weer open.

[Tweet:https://twitter.com/dpamersfoort/status/1393962703228637187]
Woudenberger (26) die agent taserde bij demonstratie moet voor rechter komen
WOUDENBERG - De 26-jarige man uit Woudenberg die zaterdag is aangehouden nadat hij een agent aanviel, moet aankomende week voor de rechter verschijnen. De man sloeg de agent in het gezicht en taserde hem op zijn veiligheidsvest bij een pro-Palestijnse betoging in Den Haag.

De Woudenberger begon een discussie met de demonstranten op het Malieveld. Toen de politie hem daarop aansprak, viel hij een agent aan. Die raakte gewond door de klap en doet aangifte. Bij de arrestatie van de man werd pepperspray gebruikt.Proces-verbaal

Na afloop van de betoging op het Malieveld werden vijf andere mannen aangehouden voor openlijke geweldpleging. Het ging om mannen tussen de 16 en 28 jaar uit Den Haag, Maassluis en Waddinxveen, die stenen zouden hebben gegooid naar de politie. Tegen vier van hen is proces-verbaal opgemaakt. De vijfde aangehouden persoon is vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

In Den Haag kwamen zaterdag honderden mensen samen bij verschillende pro-Palestijnse betogingen. Ophet Malieveld verzamelde zich de grootste groep, van ongeveer vijfhonderd mensen. Ze hadden vlaggen bij zich en er werd geluisterd naar toespraken.


FC Utrecht met zesde plek en gelijkspel tegen PSV richting play-offs
UTRECHT - FC Utrecht heeft zondag het seizoen in de eredivisie afgesloten met een gelijkspel. In Stadion Galgenwaard kwamen de Utrechters tegen PSV nog op een 1-0 voorsprong, maar het duel eindigde in 1-1.

[Kader:37' Sander van de Streek (1-0)
50' Marco van Ginkel (1-1)]

Ranglijst

FC Utrecht sluit het seizoen in de eredivisie af met een zesde plek. De ploeg van René Hake heeft in 34 duels 53 punten bemachtigd. Nummer vijf Feyenoord heeft 59 punten, nummer zeven FC Groningen 50.

Dit seizoen won FC Utrecht dertien keer en daarnaast werd zeven keer verloren. Er werd veertien keer gelijkspeeld. Dit is het vaakst van alle clubs in de eredivisie. Veertien keer gelijkspelen is voor FC Utrecht geen record. In het seizoen 1991/1992 speelde het vijftien keer gelijk.

Komende woensdag speelt FC Utrecht in de halve finale van de play-offs in Stadion Galgenwaard tegen FC Groningen. De andere halve finale gaat tussen Feyenoord en Sparta Rotterdam. De winnaars uit de halve finales spelen op zaterdag 22 mei de finale. De winnaar daarvan krijgt het ticket voor de tweede voorronde van de Conference League.Op de counter

Al vrij snel was het spelbeeld duidelijk in Stadion Galgenwaard. PSV had de bal en FC Utrecht loerde op de counter. Kansjes waren er voor beide ploegen in het eerste kwartier.

De eerste grote kans was voor PSV-er Eren Zahavi. Na 22 minuten voetballen kon hij vanaf zo'n tien meter op doel schieten. Sluitpost Eric Oehlschlägel kon maar net redden.

Met nog acht minuten te gaan in de eerste helft kwam FC Utrecht op voorsprong. Na een goede vrije trap van Simon Gustafson kopte Sander van de Streek de 1-0 binnen. Het was voor de topscorer van FC Utrecht zijn elfde treffer van het seizoen.PSV scherper

De bezoekers uit Eindhoven kwamen een stuk scherper uit de kleedkamer dan de Utrechtse thuisploeg. Dat zorgde in de 50e minuut voor de 1-1. Marco van Ginkel kon de bal binnenschuiven.

Na een uur spelen voerde Hake met het oog op de play-offs een aantal wissels door. Sterkhouders Janssen, Warmerdam en Van de Streek werden vervangen door Dalmau, Bergström en Van der Maarel. Ook Kerk werd even later gewisseld voor Sylla.

Echt grote kansen werden aan beide kansen niet meer genoteerd waardoor de wedstrijd in 1-1 eindigde.

[Tweet:https://twitter.com/KNVB/status/1393935986049048581]

LEES OOK
Kampong verliest weer shoot-outs en ziet kampioenschap naar Bloemendaal gaan
UTRECHT - De hockeymannen van Kampong hebben de finale om het landskampioenschap van Bloemendaal verloren. Het tweede duel in de best-of-three-serie eindigde in de reguliere speeltijd in 2-2. In de beslissende shoot-outs was de kersverse landskampioen met 3-1 de baas.

De reacties van coach Roelant Oltmans en hockeyers Martijn Havenga en Jip Janssen zijn hier te beluisteren/lezen.

[Kader:17' Robbert Kemperman (0-1)
25' Thierry Brinkman (1-1)
42' Silas Lageman (1-2)
59' Thierry Brinkman (2-2)

Bloemendaal wint de shoot-outs met 3-1.]

Vlak voor het einde van het eerste kwart sloeg Kampong, zonder de geblesseerde doelman David Harte en de geschorste Sander de Wijn, nog als eerste toe. Robbert Kemperman wist vanuit de rebound de score te openen: 0-1.Ex-speler Brinkman plaag voor Kampong

In de 25e minuut was het vervolgens Thierry Brinkman die de stand weer op gelijke hoogte bracht. Hij zorgde voor de 1-1. Op slag van rust leek Derck de Vilder Kampong opnieuw op voorsprong te brengen. Nadat de VAR de beelden bekeek, bleek de bal net buiten tijd de doellijn te passeren: geen goal.

In het begin van het derde kwart was de Utrechtse voorsprong dan toch. Silas Lageman maakte met een soort halve omhaal de belangrijke 1-2 voor Kampong.

[Image:3058672|Kemperman zorgde voor de openingstreffer]

Rood Floris de Ridder

Met nog dertien minuten te spelen moest Floris de Ridder met een rode kaart het veld verlaten. Bij de verdediger ontstond kortsluiting na een actie van Thierry Brinkman. De speler van Kampong duwde de Bilthovenaar met de stick van in zijn buik, waarna de VAR besloot hem weg te sturen.

De thuisploeg wist al snel van de man-meersituatie te profiteren. Brinkman maakte elf minuten voor tijd de 2-2. Zijn oude club is zijn favoriete tegenstander. De Bilthovenaar scoorde met de 2-2 al voor de negende keer in zijn loopbaan tegen Kampong.

[Audio:3058725|Zo klonk de volledige shoot-out-serie bij Namen en Rugnummers]

Weer shoot-outs

In de shoot-outs was Bloemendaal een stuk sterker dan Kampong. Jonas de Geus, Terrance Pieters en Silas Lageman misten namens Kampong. Alleen Robbert Kemperman scoorde. Aan de zijde van Bloemendaal werd maar een shoot-out gemist, waardoor na de vierde poging al duidelijk was dat de landstitel door Bloemendaal werd geprolongeerd.

Donderdag had Kampong het eerste duel in de best-of-three ook al verloren na shoot-outs van Bloemendaal. Het duel was ook toen na reguliere speeltijd in 2-2 geëindigd.LEES OOK
Feed Fetched by RSS Dog.