RTV Utrecht
Amateurvoetbalseizoen nietig verklaard: "Niet verrassend, wel begrijpelijk"
UTRECHT - In de top van het Utrechtse amateurvoetbal is begripvol gereageerd op het besluit van de KNVB om de amateurcompetities dit seizoen niet uit te spelen en geen promotie en degradatie te laten plaatsvinden. "Ik dacht wel dat het die kant op zou gaan", zegt trainer Patrick Loenen van Sportlust'46 uit Woerden. "Hier kan iedereen wel mee leven", denkt IJsselmeervogels-captain Gilian Justiana.

LIJFSBEHOUD HOOGLAND EN GVVV
Het besluit is natuurlijk voor niemand leuk, zeker niet gezien de omstandigheden waaronder het is genomen. "Maar ons komt het niet slecht uit", zegt topscorer Oskar van Logtestijn van derde divisionist Hoogland. Die ploeg stond onderaan in de competitie en dreigde te degraderen naar de hoofdklasse. Nu blijft Hoogland in de derde divisie. "Maar ik had er liever op het veld nog voor gestreden", aldus Van Logtestijn.

[Image:2355082|Oskar van Logtestijn: "Ik had het liever op het veld laten zien"]

Datzelfde zegt GVVV-aanvoerder Wilco den Hartog, die na elf jaar bezig was aan zijn laatste seizoen bij de Veenendaalse tweede divisionist. "Ik heb altijd gezegd dat we niet zouden degraderen en ik heb gelijk gekregen. Maar de manier waarop valt me rauw op mijn dak. Dit is een bittere boodschap, al had ik hem wel zien aankomen."

GEEN PROMOTIE
Waar GVVV en Hoogland, en ook DOVO, nu niet meer hoeven te vrezen voor degradatie, geldt voor Sportlust'46, Eemdijk en het Utrechtse DHSC juist het omgekeerde. Die clubs waren in de race voor promotie naar de derde divisie en moeten volgend jaar weer in de hoofdklasse spelen. "Een extra reden om volgend jaar voor de titel te gaan", zegt Gert Kruys, die na de zomer hoofdtrainer is bij DHSC. "Het is vervelend, maar ik kan er mee leven", vult Patrick Loenen namens Sportlust aan. "Andere zaken zijn nu belangrijker. Ik hoop dat we gezond blijven."

[Image:2382782|Patrick Loenen: "Ik hoop dat we gezond blijven"]

LOGISCH BESLUIT
"Het is de meest logische beslissing, er was geen tijd meer om de competities uit te spelen", zegt Gert Kruys, die sinds de winterstop interim-trainer was van IJsselmeervogels. "Dat is jammer, want ik had er wel vertrouwen in dat we nog serieus om de titel in de tweede divisie mee zouden gaan doen."

Het wrange voor Kruys is, is dat het de tweede keer is dat er een voortijdig einde komt aan zijn verblijf bij de Vogels. De eerste keer ging hij tussentijds naar Sparta, nu is de competitie stilgelegd. "Ik hoop dat er nog een derde kans voor mij komt bij deze mooie club. Nu neemt Berry Smit het over", stelt de oefenmeester, die nu de derby tegen Spakenburg, dat al veilig was, aan zijn neus voorbij ziet gaan.

"Elk besluit had voor- en tegenstanders gehad, maar ik vind het vooral zuur voor OSS 1920", zegt Oskar van Logtestein. In de derde divisie waarin Hoogland, en ook het Utrechtse Hercules speelt stond de Brabantse club met 13 punten voorsprong bovenaan, maar zal dus niet promoveren. "We moeten ons allemaal maar richten op volgend seizoen."

[Image:2479127|Gert Kruys: "Ik hoop dat ik een derde kans krijg bij deze mooie club"]

FIT BLIJVEN
Dat de competitie nu al klaar is, betekent ook een erg lange zomerstop. "Ik mis het voetbal nu al", zegt Oskar van Logtestijn. "En de komende maanden gaat dat erger worden. Dus om fit te blijven ga ik maar een beetje hardlopen en wat oefeningen doen."

Dat gaat Wilco den Hartog ook doen. "Maar dat is wel een hele andere conditie dan wedstrijdconditie. Het is een lange periode, we zullen op zijn vroegst in juni weer kunnen trainen." Bij welke club de GVVV-captain dat gaat doen, is nog onbekend. Zijn contract bij de Veenendaalse club is niet verlengd, en hij zoekt dus een nieuwe club. "Dat staat door de hele toestand ook op een laag pitje."

Voor Gilian Justiana zijn de druiven helemaal zuur. Naast zijn eigen voetballoopbaan runt hij een voetbalschool en is hij jeugdtrainer bij PEC Zwolle. "Ik moet nu dingen verzinnen om mijn spelers fit te houden." Daarbij neemt hij een voorbeeld aan het onderwijs. "Ik bedenk oefeningen en voer ze uit. Ik film het en stuur dat aan mijn spelers. Die kunnen dan ook oefenen."

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Tot 1 juni geen profvoetbal, zelfs niet zonder publiek
UTRECHT - De voetbalcompetities in Nederland liggen tot minimaal 1 juni stil. Voor die tijd zal er ook zonder publiek niet gespeeld worden. Dat meldde premier Rutte dinsdagavond tijdens de persconferentie waarin de verlenging van de maatregelen tegen Corona tot 28 april werd aangekondigd.

Rutte gaf aan de voetbalcompetities vallen onder vergunningsplichtige evenementen. En die blijven tot 1 juni verboden.

In hoeverre dit betekent dat de profcompetitie helemaal niet afgemaakt gaat worden, is onduidelijk. De UEFA vergadert woensdag met alle aangesloten bonden over de voortzetting van de voetbalcompetities. De Europese bond onderzoekt de mogelijkheid om eventueel na 1 juli nog door te spelen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Nieuwe coach Handbal Houten wil met eigen talenten naar de top
HOUTEN - "Ik vind trainer zijn nog mooier dan zelf handballen." De uitspraak is van Freek Gielen, met ingang van volgend seizoen trainer-coach van The Dome/Handbal Houten, dat afgelopen seizoen debuteerde in de BENE-League. "Ik hou van een leidende rol, en als dat goed gaat is het heel leuk."

GEEN DEGRADATIE DOOR CORONA
Gielen wordt bij Houten de opvolger van Rick Louw. En dat is geen toeval. "Rick is mijn maatje bij de bond, we trainen samen de Oranje U18 jongens", vertelt Gielen. "Toen hij besloot weg te gaan bij Houten vroeg hij of die club niks voor mij was, omdat hij wist dat ik na een aantal jaren E&O aan iets nieuws toe was. Ik ben in gesprek gegaan met Dick Jacobs, Gertjan Teeuwissen en Evert Bosveld en we zijn eruit gekomen."

Voordat de coronacrisis uitbrak, leken er lastige tijden aan te komen voor The Dome/Houten. De ploeg was veroordeeld tot het spelen van promotie/degradatiewedstrijden om in de BENE-Liga te blijven. "We hielden rekening met het scenario dat we naar de eredivisie zouden degraderen. Maar of het nou BENE-League of eredivisie zou worden, de opdracht was om ervoor te zorgen dat de groep stappen zou gaan maken", zegt Gielen.

[Image:1999953|In 2019 promoveerde Houten naar de BENE-League]

BENE-LEAGUE MOGELIJK AFGESCHAFT
De nieuwe coach van Houten debuteert dus bij een club die zich door omstandigheden handhaaft in de BENE-League, maar het is nog maar de vraag of die League volgend jaar nog wel bestaat, vertelt Gielen. "Het loopt niet lekker tussen de Nederlandse en de Belgische clubs. Het overleg wil niet echt vlotten en nu gaan ze de BENE-League misschien wel afschaffen."

Gielen zou er niet rouwig om zijn als dat gebeurt. "Ik ben voorstander van een sterke eredivisie, waarin we kunnen proberen met onze eigen talenten uit de regio in een paar jaar naar de top door te groeien. Dat is beter dan investeren in dure spelers om te proberen in de BENE-League te blijven."

[Quote:Freek Gielen, nieuwe coach Handbal Houten|Veel clubs in de BENE-League zijn aan het overleven in plaats van aan het bouwen]

En dat is wat volgens Gielen nu gebeurt. "Veel clubs in de BENE-League zijn aan het overleven in plaats van aan het bouwen. Omdat ze niet willen degraderen." En er is volgens de Limburger nog een nadelig neveneffect. "Veel talentvolle spelers kiezen ervoor om bij Volendam 2 of Aalsmeer 2 in de eredivisie te gaan spelen, omdat ze denken dat dan de kans groter is dat ze doorstromen naar de BENE-League. Die jongens kunnen veel beter bij Houten, Hellas of E&O gaan spelen."

Gielen denkt dat de fans daar ook blij mee zouden zijn. "Bij de BENE-Leagueduels zitten veel minder toeschouwers. Die komen liever naar Houten - E&O dan naar Houten-Bocholt."

Toch wil Gielen niet helemaal af van de duels tegen de Belgische topclubs. "Ik voel wel wat voor een gezamenlijke bekertoernooi in de weekends dat de nationale ploegen spelen. Dan krijg je toch die internationale wedstrijden tegen Belgische topteams, waar je van kunt leren."LEES OOK
Arweiler langer bij FC Utrecht, later gesprek met Bahebeck en Emanuelson
UTRECHT - Jonas Arweiler speelt ook volgend seizoen bij FC Utrecht. De optie in het contract van de Duitse spits, die de afgelopen twee seizoenen vooral in Jong FC Utrecht speelde, is door de club gelicht. Hij ligt nu tot 2022 vast.

De contracten van Urby Emanuelson, Jean-Christophe Bahebeck en Lamine Sané lopen dit seizoen af, maar met hen gaat FC Utrecht op een later moment nog in gesprek over de toekomst.

FC Utrecht wil ook verder met Patrick Joosten en Mitchell van Rooijen. Joosten wordt momenteel verhuurd aan Sparta, Van Rooijen debuteerde dit seizoen in het eerste. Hun contracten zijn verlengd tot 2021.

BELOFTENSPELERS
Dat geldt ook voor de beloftenspelers Giovanni de la Vega, Jeredy Hilterman, Sylian Mokono en Yassin Nasser, waarbij De la Vega en Hilterman ook een optie hebben om hun tot 2021 doorlopende nieuwe contract te verlengen tot 2022. Wat er met Odysseus Velanas gaat gebeuren wordt later bekend gemaakt.

Ruben Hoogenhout en Mehdi Lehaire van Jong FC Utrecht zijn na 30 juni 2020 transfervrij, net als beloftenspeler Dragos Albu wiens contract afloopt.LEES OOK
John van den Brom over afmaken competitie: "Alles is bespreekbaar, maar alles is speculeren"
UTRECHT - Betaald voetbalclubs zijn in afwachting van de beslissing van de KNVB over het hoe en wanneer uitspelen van de competities. De bond gaf vorige week aan dat er drie denkbare scenario's zijn: de competities worden voor 30 juni uitgespeeld (tot juni zonder publiek), de competities worden na 30 juni uitgespeeld (afhankelijk van UEFA) of de competities worden niet uitgespeeld.

TRAININGEN
"Alles is bespreekbaar, maar alles is speculeren", zegt FC Utrecht-trainer John van den Brom. "Voetbal is erg belangrijk voor ons, omdat het ons werk is. Maar het is op dit moment niet het belangrijkste waar we mee te maken hebben."

De Utrecht-trainer heeft wel dagelijks contact met zijn selectie, en die selectie is ook aan het werk om fit te blijven. "We trainen sinds vorige week via een videoverbinding. De spelers hebben allemaal een fiets gekregen en we proberen binnen de mogelijkheden die we hebben actief te blijven en de jongens uit te dagen."

ENGELS PLAN
In Engeland, waar de financiële belangen veel groter zijn dan hier, wordt inmiddels aan een opmerkelijk plan gewerkt, zo schrijft The Independent. Er zou een idee op tafel liggen om in juni en juli de resterende wedstrijden zonder publiek te spelen in enkele stadions in Londen en in het midden van het land.

De teams zouden dan allemaal enkele weken in aparte hotels moeten verblijven, afgescheiden van de buitenwereld, en regelmatig worden getest op corona. "Als wij op die manier de competitie zouden kunnen afmaken, zou dat mooi zijn", zegt John van den Brom daarover. "Ik wacht af, we weten niet wat er gaat gebeuren."

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Amateurvoetbal voor dit seizoen klaar, geen promotie en degradatie
UTRECHT - GVVV speelt volgend seizoen opnieuw in de tweede divisie, net als IJsselmeervogels en Spakenburg. DOVO en Hoogland, die vochten tegen degradatie uit de derde divisie, blijven in die afdeling, net als Hercules. En DHSC, Sportlust'46 en Eemdijk, die in de race waren voor de titel in de hoofdklassen, blijven hoofdklasser.

Dat zijn de gevolgen van de beslissing die de KNVB dinsdag bekend maakte. Als gevolg van de verlenging van de coronamaatregelen zullen de amateurcompetities dit seizoen niet worden uitgespeeld. Alle clubs starten volgend seizoen starten in de klasse waarin ze afgelopen seizoen speelden.

Ook de toernooien in de districtsbekers zullen niet worden uitgespeeld.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Ook Sam Schoeman langer bij DOVO
VEENENDAAL - DOVO heeft opnieuw een talent uit de eigen opleiding langer aan zich weten te binden. Nadat al eerder Tarek el Khoulati en Noah Staal hadden aangegeven ook volgend seizoen voor de Veenendaalse derde divisionist te spelen, zal ook Sam Schoeman volgend seizoen zijn kunsten vertonen op Panhuis.

De 18-jarige Schoeman maakt dit seizoen voor het eerst deel uit van de A-selectie, maar kwam nog geen minuut in actie in de competitie. Op de website van DOVO geeft hij aan desondanks veel geleerd te hebben.

"Het vertrouwen wat ik krijg doet me erg goed. Hopelijk kan ik dat volgend seizoen uitbetalen. Ik wil me bewijzen en minuten maken. Spelen met meerdere jongens uit de jeugdopleiding lijkt mij echt prachtig."LEES OOK
Utrechtse sportkoepel ondersteunt sportclubs die lijden onder coronacrisis
UTRECHT - SportUtrecht gaat clubs in de gemeente Utrecht die in de problemen komen door de coronacrisis ondersteunen. Dat zegt directeur Ronald Hennekes van SportUtrecht, dat de belangen behartigt van de sportaanbieders in de Domstad.

GEEN INKOMSTEN, UITGAVEN GAAN DOOR
"Sportclubs hebben momenteel twee problemen", zegt Hennekes. "Aan de ene kant is er sprake van inkomstenderving, aan de andere kant lopen de uitgaven gewoon door." Hennekes geeft daarbij aan dat sportclubs inkomsten uit de kantines en de horeca mislopen, terwijl de huur voor accomodaties en de trainers en andere professionele krachten gewoon betaald moet worden.

Dat laatste schreef Kampong-penningmeester Cees Vernooij vorige week ook al aan de leden van de hockeyclub. Penningmeester Youssef Hdaddou van voetbalclub PVC gaf bij RTV Utrecht aan via SportUtrecht met de gemeente in gesprek te willen over het tijdelijk stopzetten van de huur voor de accommodaties.

"Wij ondersteunen de clubs daarin", zegt Hennekes, die ook verwijst naar de maatregelen die het ministerie van Economische Zaken en het NOC*NSF al hebben aangekondigd. "En de gemeente is absoluut welwillend."

[Image:2522685|Ronald Hennekes: "De gemeente is absoluut welwillend"]

ENQUÊTE
SportUtrecht organiseerde vorige week een mini-enquête onder Utrechtse verenigingen, waarop zo'n 60 reacties binnenkwamen. "Uit de eerste inventarisatie blijkt dat de problemen niet alleen financieel zijn", zegt manager sportclubadvies Judith de Keijzer van SportUtrecht. "Clubs vinden het ook heel erg dat de sociale binding binnen de vereniging is weggevallen."

Om die problemen het hoofd te bieden denkt SportUtrecht mee over alternatieven. "Je moet dan denken aan digitale impulsen zoals challenges", zegt De Keijzer. "We denken mee en verzamelen en verspreiden goeie ideeën om dit probleem aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld een pubquiz organiseren via Zoom. En op Sportstad-Utrecht.nl vind je alternatieve sportmogelijkheden."

Ook zorgt SportUtrecht ervoor dat de besturen van verschillende verenigingen met elkaar in gesprek kunnen om ervaringen te delen. "Komende donderdag 2 april om 19.30 uur is het eerste online spreekuur," besluit De Keijzer.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Eindhoven langer bij Spakenburg, Will en Versteeg vertrekken
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Robin Eindhoven speelt ook volgend seizoen bij Spakenburg. De spits, die tijdens dit seizoen overkwam van het Cypriotische Aris Limassol, heeft een nieuw contract getekend dat hem tot de zomer van 2021 aan de tweede divisionist bindt.

Nathaniel Will en Marlon Versteeg vertrekken na dit seizoen bij de Blauwen. Will kwam in de winterstop van het seizoen 2017/2018 over van het Finse RoPS, na eerder onder meer te hebben gespeeld voor De Graafschap, NEC en Jong Ajax.

Marlon Versteeg, op dit moment meestal wisselspeler maar met zeven doelpunten clubtopscorer van Spakenburg, wordt gehuurd van De Graafschap. Die huurovereenkomst wordt niet verlengd.LEES OOK
Puck Pieterse maakt eerste rondje in tenue nieuwe ploeg
AMERSFOORT - Het was niet in een wedstrijd maar in een training. Maar de Amersfoortse wielrenster Puck Pieterse maakte dit weekend haar eerste trainingsrondje in het outfit van haar nieuwe ploeg. Ze liet dat vol trots weten op social media.

Het 17-jarige toptalent reed afgelopen seizoen nog voor ZZPR.nl-Orange Babies. De Amersfoortse kende in het veldrijden een topseizoen. Ze werd Europees kampioene bij de junioren en tweede op het WK voor junioren. In november wist ze bij de Wereldbeker voor senioren in het Tsjechische Tabor een top-tien klassering te veroveren.

Het NK viel in 2020 een beetje tegen. Na haar nationale titel in 2019 eindigde ze op het NK junioren van dit jaar 'slechts' als tweede.LEES OOK
Dave Hensbergen van Hercules terug naar FC Breukelen
BREUKELEN/UTRECHT - Dave Hensbergen speelt volgend seizoen weer voor FC Breukelen. De 21-jarige linkerverdediger had al eerder aangekondigd na dit seizoen te vertrekken bij derde divisionist Hercules.

Hensbergen maakte in de zomer van 2018 de overstap van FC Breukelen naar Hercules. Hoewel hij in de voorbije twee seizoenen vaak een basisplaats had, besloot hij de Utrechtse club na dit seizoen toch te verlaten.

FC Breukelen, waar hij voor zijn overstap naar Hercules drie seizoenen speelde, staat momenteel in de 1e klasse op de zevende plaats.LEES OOK
Spakenburg en IJsselmeervogels snijden in kosten door coronacrisis, DOVO blijft contributie innen
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/VEENENDAAL - Spakenburg en IJsselmeervogels betalen per direct geen puntengeld en reiskosten meer aan spelers van de A-selectie. De tweede divisieclubs uit Bunschoten hebben de maatregel genomen omdat er als gevolg van de coronacrisis geen inkomsten meer binnen komen.

"We voetballen en trainen niet. Er worden dus geen punten gehaald, er worden geen reiskosten gemaakt", zegt penningmeester Bert Beekhuis van Spakenburg. "Er is geen voetbalschool, dus is het ook logisch dat deze vergoedingen, zo lang deze situatie duurt, ook niet worden uitbetaald", staat te lezen op de clubsite van IJsselmeervogels.

"Horeca- en evenementeninkomsten zijn volledig opgedroogd, terwijl vele kosten gewoon doorlopen", legt IJsselmeervogels uit. De club stelt haar leden ook gerust. "De club heeft een aantal scenario's doorgerekend, en bij geen van die scenario's is de liquiditeitspositie van de club in gevaar."

[Image:2299147]

DOVO
Het Veenendaalse DOVO, uitkomend in de derde divisie, int ondanks de periode zonder voetbal toch contributie bij de leden. Omdat de kosten gewoon doorlopen en de ledenbijdrage de enige bron van inkomsten is voor de club, zo wordt uitgelegd op de website van de Veenendaalse club.

Bovendien, zo schrijft DOVO: "Contributie is iets heel anders dan een overeenkomst met bijvoorbeeld een sportschool. Bij een lidmaatschap is er, zoals ze dat zo mooi zeggen, geen wederkerigheid van rechten en plichten. Daarvan is bij een overeenkomst met bijvoorbeeld een sportschool wel sprake."

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Dit staat FC Utrecht te doen voor 1 april...
UTRECHT - De komende tijd moet FC Utrecht net als vrijwel alle voetbalclubs veel knopen doorhakken. De eerste beslissingen moeten voor 1 april genomen worden. Voetbalclubs zijn via cao-bepalingen verplicht aflopende contracten van werknemers voor die datum formeel op te zeggen, anders wordt de verbintenis automatisch verlengd.

In het geval van FC Utrecht betekent dit dat er voor 1 april duidelijkheid moet worden verschaft aan een tweetal spelers. Urby Emanuelson en Patrick Joosten.

Ook het contract van Lamine Sané loopt af. De 33-jarige verdediger, die clubloos was, tekende deze winter een contract voor een half jaar in de Domstad. Aangezien Sané niet over een tussentijds verlengd contract beschikt, hoeft FC Utrecht over zijn toekomst voorlopig nog geen beslissing te nemen.
Hetzelfde geldt voor Jean-Christophe Bahebeck die zonder vergoeding overkwam van Paris Saint Germain. De Fransman tekende in 2018 een tweejarig contract bij FC Utrecht, nadat hij een jaarlang op huurbasis voor Utrecht was uitgekomen. De club heeft de optie om deze met nog eens twee jaar te verlengen. Bahebeck kwam in 19 wedstrijden in actie, waarin de spits vijf keer scoorde. De door blessures achtervolgde Fransman speelde maar zelden negentig minuten.

Emanuelson kwam in de zomer van 2017 naar FC Utrecht. Een jaar later werd besloten het contract van de routinier tot de zomer van 2020 te verlengen. De middenvelder speelde dit seizoen in 18 officiële wedstrijden. Joosten is verhuurd aan Sparta en heeft in de media al aangegeven het liefst te vertrekken bij FC Utrecht.

AFSCHEID NEMEN IS DE TREND
Inmiddels hebben: PSV, ADO Den Haag, Heracles, FC Twente en FC Emmen al bekend gemaakt van welke spelers het formeel afscheid neemt. Opvallend is dat FC Emmen alleen het contract met Michael de Leeuw niet formeel heeft opgezegd. Heracles gaat met zes spelers opnieuw om de tafel. Alle andere spelers waarvan het contract bij deze clubs afliep - al negentwintig in totaal - zijn in de wachtkamer gezet.

GEEN DEFINITIEF AFSCHEID
Als FC Utrecht besluit om de contracten van Emanuelson en Joosten formeel op te zeggen hoeft dit nog geen officieel afscheid te betekenen. Clubs kunnen de daaropvolgende maanden bekijken welke spelers ze toch een nieuw contract willen aanbieden. Het levert dus vooral bewegingsvrijheid op. Clubs zitten niet aan de spelers vast wat, in de onzekere periode die is ontstaan door de coronacris, geen overbodige luxe is. Technisch directeur Jordy Zuidam houdt zijn kaken nog stijf op elkaar. Hij wil tegenover RTV Utrecht nog niets loslaten over de te varen koers.

INVLOED CORONACRISIS
Spelersmakelaars verwachten een rustige transfermarkt. De vraagprijzen zullen hoog zijn om de door de crisis ontstane tekorten te dekken. Anderzijds zullen de clubs voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten bij het kopen van nieuwe spelers. Het formeel opzeggen van de aflopende contracten is in ieder geval een manier om lucht te verschaffen op de loonlijst.

JONG FC UTRECHT
Een speler over wie FC Utrecht ook nog een beslissing moet nemen is Jonas Arweiler. De aanvaller van Jong FC Utrecht wordt komend seizoen 24 jaar en is dan te oud om voor een beloftenteam uit te komen. De Duitser is dus hoe dan ook bezig aan zijn laatste seizoen bij Jong FC Utrecht. Aangezien het contract van Arweiler deze zomer ook nog eens afloopt zal technisch directeur Jordy Zuidam hem een contract in de hoofdmacht moeten aanbieden als hij hem wil behouden. FC Utrecht heeft de luxe dat het een cluboptie voor twee seizoenen heeft op de topscorer van Jong FC Utrecht. Een ging is verder duidelijk; ook na 1 april moet FC Utrecht nog een boel beslissingen nemen. Hieronder een overzicht:

AFLOPENDE CONTRACTEN FC UTRECHT
Lamine Sané
Urby Emanuelson
Jean-Christophe Bahebeck (cluboptie voor twee seizoenen)
Patrick Joosten (verhuurd aan Sparta)
Jeroen Zoet (huurbasis PSV)
Justin Hoogma (huurbasis Hoffenheim)
Kristoffer Peterson (huurbasis Swansea/optie tot koop)
Issah Abass (huurbasis Mainz)

TERUG VAN VERHUUR
Nick Venema (Almere City FC), contract tm 2023
Dario Dumic (Darmstadt), contract tm 2021
Emil Berström (FC Basel), contract tm 2021
Rico Strieder (PEC Zwolle), contract tm 2021
Othman Boussaïd (NAC Breda), contract tm 2021
Giovanni Troupée (FC Twente), contract tm 2021

AFLOPENDE CONTRACTEN JONG FC UTRECHT
Ruben Hoogenhout (20), cluboptie voor een seizoen
Sylian Mokono (21), cluboptie voor een seizoen
Odysseus Velanas (21)
Mitchell van Rooijen (21)
Constantin Albu (19)
Giovanni de la Vega (20)
Mehdi Lehaire (20), cluboptie voor een seizoen
Yassin Nassar (20), cluboptie voor een seizoen
Jonas Arweiler (22), cluboptie voor twee seizoenen
Jeredy Hilterman (21), cluboptie voor een seizoenLEES OOK
Mulier-instituut gaat coronagevolgen sportclubs onderzoeken
PROVINCIE UTRECHT - Het Mulier Instituut gaat onderzoeken welke impact de corona-crisis heeft op sportverenigingen. Ook wordt onderzocht in hoeverre verenigingen geholpen zijn met de noodmaatregelen die zijn afgekondigd.

Deze informatie is nodig voor het overleg van NOC*NSF en de sportbonden met het Rijk over eventueel aanvullende maatregelen voor de sport. De KNVB zal hiervoor een enquête onder de voetbalverenigingen uitzetten. De verwachting is dat na het kabinetsberaad van dinsdag 31 maart de enquête verspreid gaat worden.

RTV Utrecht liet vrijdag al de voetbalclubs GVVV en PVC aan het woord over de financiële gevolgen van de crisis. Ook de penningmeester van hockeyclub Kampong luidde de noodklok.

NOODMAATREGELEN
NOC*NSF heeft al aangekondigd een noodfonds op te gaan richten, omdat gevreesd wordt dat 80 procent van de Nederlandse sportclubs in de financiële problemen komt doordat ze als gevolg van de corona-crisis geen inkomsten hebben.

Daarnaast werd donderdag bekend dat het Noodloket dat het ministerie van Economische Zaken heeft ingesteld voor ondernemers ook geldt voor ook sportverenigingen en -stichtingen. Zij kunnen dit loket een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro ontvangen als zij hun vaste lasten niet meer kunnen betalen door de maatregelen tegen het Coronavirus.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Judoka Van 't End moet nu vlammen in 2021: 'Jammer, want ik zat in een mooi momentum'
HOUTEN - In augustus trad judoka Noël van 't End in de voetsporen van Anton Geesink, door in Japan wereldkampioen te worden in de klasse tot 90 kilo. De droom was toen om die andere topprestatie van de grote Utrechter ook te evenaren: Olympisch goud, ook in Japan.

SPELEN UITGESTELD
De coronacrisis gooide echter roet in het eten. "Dat is jammer, want ik zat in een heel mooi momentum", zegt Van 't End. "Ik wilde zo snel mogelijk doorpakken, en de mensen om mij heen zo min mogelijk tijd geven om mij uit te vogelen."

Dat de Spelen een jaar zijn uitgesteld vindt Van 't End vervelend, maar begrijpelijk. "Als topsporter zou je anders heel veel risico's moeten gaan nemen om op tijd fit te worden. Nu het verplaatst is, is het allemaal wat relaxter."

[Video:2521482|"Ik wilde zo snel mogelijk doorpakken"]

Zeker voor Van 't End. De Houtenaar was al gekwalificeerd voor Tokio, en het IOC liet deze week weten dat alle atleten die al geplaatst waren voor 2020 hun startrecht voor 2021 behouden. Van 't End vindt het uitstel ook relaxter voor degenen die nog niet geplaatst waren. "Nu kan er een eerlijker traject worden uitgezet voor iedereen die nog niet gekwalificeerd is."

[Quote:Noël van 't End|Anderhalve meter afstand houden gaat lastig met judo]

TRAININGEN
Ondertussen is Van 't End behoorlijk beperkt in zijn trainingen. Judoën zit er even niet in. "Nee, dat is een contactsport. Anderhalve meter afstand houden gaat lastig." Gelukkig had de zwaargewicht nog een sleutel van zijn oude sportschool Theo Meijer Sport in Leusden liggen. "Ik mag hier naar binnen en mijn krachttrainingen doen. Daar hoef ik dan geen aanpassingen in te doen."

[Video:2521370|"Ik kan hier naar binnen en mijn krachttrainingen doen"]

Toch zal niet judoën ten koste gaan van de wedstrijdscherpte, beseft Van 't End. "Iedereen heeft daar last van. Natuurlijk zijn er landen waar ze door mogen trainen, maar die gaan er misschien later last van krijgen."

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

UEFA denkt competities af te maken, KNVB komt eind maart met duidelijkheid
UTRECHT - De UEFA gaat er alles aan doen zodat de verschillende voetbalcompetities alsnog worden uitgespeeld. Dat zegt voorzitter Aleksander Ceferin in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica.

Ook voor de Europese voetbalbond is het afwachten wanneer het coronavirus is verdreven en er weer kan worden gevoetbald, Tot die tijd staat Ceferin met de UEFA in nauw contact met de verschillende competities en clubs. Hij denkt zelfs dat een competitie nog kan worden uitgespeeld als er pas eind juni weer wordt begonnen met voetballen. Dat zou betekenen dat ook de UEFA aan een plan werkt om de transfermarkt later dan op 1 juli te openen.

"Als er eind juni nog niet wordt gespeeld, dan wordt het misschien lastig om een competitie nog af te maken", stelt Ceferin. "Dan is het seizoen wellicht verloren." De Sloveen sluit echter ook niet uit dat het huidige voetbaljaar pas wordt afgerond als het nieuwe seizoen eigenlijk al had moeten beginnen.

[Image:2355143|Komt er dit seizoen nog een Spakenburgse derby?]

NEDERLAND
De KNVB zal naar verwachting op 31 maart uitsluitsel geven over het vervolg van de opgeschorte competities in het amateurvoetbal. Dat laat de voetbalbond weten aan dagblad Tubantia. Cruciaal in het besluit van de KNVB is de beslissing van de regering over het vervolg van de maatregelen, die vooralsnog lopen tot 6 april en waarbij sportclubs op last van de overheid gesloten zijn.

"Op basis van de besluiten van het kabinet van 31 maart zullen we direct daarna maximale duidelijkheid geven over het vervolg van de competitie", zegt de voetbalbond tegen de krant.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Materiaalman VV Hoogland schiet Meander Ziekenhuis te hulp
HOOGLAND - Voetbalvereniging Hoogland is het Meander Medisch Centrum in Amersfoort te hulp geschoten met het markeren van een extra landingsplaats voor traumahelikopters. Deze landingsplaats moest met spoed voorzien worden van kalklijnen.

Omdat de materialen voor het maken van kalklijnen bij een voetbalclub ruim voorhanden zijn en ze momenteel toch niet gebruikt worden, bood vrijwilliger Gerard Hoogland zich namens de voetbalclub aan om de markeringen bij het ziekenhuis aan te brengen.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Amateurvoetbal vreest van hoog tot laag grote klappen door coronacrisis
PROVINCIE UTRECHT - Amateurvoetbalclubs gaan grote financiële klappen krijgen als gevolg van de coronacrisis. Dat zeggen de penningmeesters Robert de Vries van GVVV uit Veenendaal en Youssef Hdaddou van het Utrechtse PVC. De clubs vrezen een omzetverlies van 10 tot 25 procent. Die klappen blijven overigens niet beperkt tot het voetbal. Eerder luidde ook penningmeester Vernooij van Kampong-hockey al de noodklok.

MISGELOPEN INKOMSTEN
"Op een jaarlijkse begroting van zo'n 550.000 euro lopen we minimaal 50.000 en misschien wel 70.000 euro mis", becijfert GVVV-er De Vries. Voor PVC zijn de druiven procentueel nog zuurder. Penningmeester Hdaddou vreest voor een inkomstenderving van 20 à 25 procent. "Op een totale begroting van ongeveer een ton."

"Juist in deze maanden moeten wij het van onze kantine-omzet hebben", zegt Hdaddou. "Met mooi weer nemen mensen nog een extra drankje op het terras. Dat lopen we nu mis." En waar PVC, spelend in de 3e klasse zondag, geen entree heft, loopt tweededivisionist GVVV ook nog de kaartverkoop voor vijf thuiswedstrijden mis. "Ik ben bang dat wij de buffer die we hadden opgebouwd met de thuiswedstrijd tegen PSV helemaal kwijt zijn", zegt De Vries.

[Image:560033|GVVV mist voor vijf thuisduels entree-inkomsten]

Daarnaast verwachten beide clubs ook geld uit andere bronnen kwijt te raken. "Veel van onze sponsoren komen uit het midden- en kleinbedrijf. Daar gaan grote klappen vallen." De Vries voorziet daarbij voor GVVV nog een probleem dat PVC niet heeft. "De stichtingen die de spelers van de A-selectie onder contract hebben gaan ook veel minder inkomsten krijgen. Dit heeft voor de nabije toekomst grote gevolgen voor alle clubs in de tweede en derde divisie."

Bij GVVV bestaat er inmiddels ergernis over de vraag of en zo ja hoe de competitie zal worden uitgespeeld. "Daar is teveel onduidelijkheid over", vindt Robert de Vries, die er geen voorstander van zou zijn als de competitie zou worden afgemaakt zonder publiek. "Dan kost het ons alleen maar meer geld. Want je moet toch maatregelen nemen."

LASTENVERLICHTING
GVVV is inmiddels in gesprek met de gemeente Veenendaal. "Wij betalen nu huur voor de accomodatie terwijl we die niet gebruiken", zegt De Vries. "De gemeente wil gelukkig meewerken." Zo ver is het in Utrecht nog niet. "Wij willen kijken of het collectief kunnen regelen via koepelorganisatie Sport Utrecht. Samen sta je sterker", stelt Hdaddou

[Quote:Youssef Hdaddou (voetbalclub PVC)|Hopelijk scheldt de KNVB ons de contributie kwijt]

PVC neemt ondertussen ook andere maatregelen. "Wij betalen 2.500 euro contributie per maand aan de KNVB, maar zij verlenen ons nu geen diensten", aldus Youssef Hdaddou. "Hopelijk wordt die contributie kwijtgescholden voor de periode dat het voetbal stilligt." Daarnaast heeft de Utrechtse club werktijdverkorting aangevraagd voor hoofdtrainer Hans Cozijn.

NOODFONDS
Intussen heeft NOC*NSF een noodfonds opgezet, waar sportclubs die echt in de problemen een beroep op kunnen gaan doen. De sportkoepel vreest dat dat in het slechtste geval 80 procent van de clubs in Nederland zou kunnen betreffen. Zowel GVVV als PVC onderzoeken of er een beroep op dat fonds gaat worden gedaan.

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

SVA Papendorp verliest kort geding tegen KNVB: 'club terecht geroyeerd'
UTRECHT - De KNVB heeft het lidmaatschap van de Utrechtse voetbalvereniging SVA Papendorp terecht opgezegd. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vrijdag bepaald. De Utrechtse voetbalclub spande een kort geding aan tegen de beslissing van de KNVB om alle wedstrijden op te schorten en het lidmaatschap van de club op te zeggen.

VEEL INCIDENTEN
Het tweede elftal van SVA Papendorp speelde op 27 oktober 2019 tegen het tweede elftal van Zwaluwen Utrecht'11. Tijdens die wedstrijd werden de scheidsrechter en de waarnemer bedreigd en geïntimideerd. De KNVB besloot hierop alle wedstrijden van Papendorp op te schorten en uiteindelijk over te gaan tot opzegging van het lidmaatschap van de club.

Het besluit van de KNVB volgde op een lange reeks van gewelds- en beledigingsincidenten bij de voetbalclub, ook onder de oude naam Magreb '90. Vanwege het structurele karakter van deze gebeurtenissen startte de KNVB een risicoaanpaktraject gestart. Op basis daarvan kreeg de club voorafgaand aan het seizoen 2019/2020 een laatste waarschuwing: bij een volgend incident zou verwijdering uit de competitie volgen. Dat gebeurde dus na het incident van 27 oktober. Na uitgebreid onderzoek besloot de voetbalbond vervolgens de club te royeren.

UITSPRAAK
De rechter oordeelt dat de KNVB de juiste stappen heeft genomen om tot opzegging van het lidmaatschap te komen. De club heeft een lange geschiedenis van overtredingen, en heeft geen controle heeft over de veiligheid op en rondom het veld. Daarom vindt de rechter dat de KNVB in redelijkheid tot het oordeel heeft kunnen komen dat zij geen vertrouwen meer heeft in het waarborgen van de veiligheid door Papendorp.

Het belang van de veiligheid van scheidsrechters en spelers van de tegenpartij weegt daarbij zwaarder dan het belang van Papendorp en de bij de club betrokken personen bij voortzetting van het lidmaatschap.

DWSV
Tegen een andere Utrechtse club, DWSV, loopt een vergelijkbaar traject. Het kort geding dat die club tegen de bond aanspande is vanwege de corona-crisis uitgesteld.LEES OOK
Ook Quincy Arends langer bij DOVO
VEENENDAAL - Na Noaf Staal, Mourad Marbouh en Tarek el Khoulati heeft ook Quincy Arends aangegeven volgend seizoen voor DOVO te spelen. De topscorer van de derde divisionist uit Veenendaal tekent voor één jaar en begint aan zijn vijfde seizoen bij de club.

"Ik heb het hier heel erg goed en hoef ook niet weg", zegt Arends, die dit seizoen al tien keer scoorde. "Mijn maatschappelijke ambities kan ik uitstekend combineren met voetballen bij DOVO. Daarnaast hoopt DOVO graag eens de stap naar de tweede divisie te zetten. Ik hoop daar mijn steentje aan bij te kunnen dragen".

Eerder legde DOVO ook verdediger Shannon Carmelia van Lienden en aanvaller Nick de Bondt van HHC Hardenberg vast voor komend seizoen.LEES OOK
Wesly Dijs verlengt contract bij Team Reggeborgh
SOEST - Wesly Dijs rijdt ook de komende twee seizoenen voor Team Reggeborgh. De schaatser uit Soest is nu tot en met het seizoen 2021/2022 verbonden aan de ploeg van coach Gerard van Velde.

Dijs geldt als 1.500 meter-specialist en eindigde op die afstand op het NK afstanden als vierde. Hij verbeterde op zowel de 1.000 als de 1.500 zijn persoonlijke records en kwalificeerde zich voor de afsluitende World Cups in Calgary.

Bij Team Reggeborgh krijgt de Soester volgend seizoen gezelschap van Ireen Wüst, die is overgestapt naar die ploeg. Ook Koen Verwey, Dai-Dai N'tab, Jutta Leerdam en Kai Verbij maken deel uit van die ploeg.LEES OOK
Zelfs grootste club van de provincie voelt financiële pijn van coronacrisis
UTRECHT - Sportclubs voelen de financiële pijn van de coronacrisis. De clubhuizen en kantines zijn al bijna twee weken dicht en dat leidt tot een fikse inkomstenderving. NOC*NSF maakte donderdag al bekend een steunfonds op te richten om clubs te helpen.

KAMPONG
Zelfs de grootste vereniging van de provincie Utrecht, hockeyclub Kampong (3.500 leden), heeft veel last van de sluiting van het sportpark. Een zo grote vereniging wordt deels als een bedrijf gerund en heeft zo'n 30 betaalde part-time medewerkers en zzp-ers in dienst, die samen met vele vrijwilligers de club draaiende houden. "Zij zijn voor (een deel van) hun inkomsten afhankelijk van ons", schrijft penningmeester Cees Vernooij op de website aan de leden. "Ook hebben we kosten en huur voor clubhuis, velden en onderhoud. Die lopen allemaal door."

[Quote:Kampong-penningmeester Vernooij|Gelukkig zijn er sponsors die ons juist in deze tijden een hart onder de riem steken]

NOODFONDS
Daarnaast heeft de club te maken met wegvallende inkomsten, zoals baromzet, verhuur aan derden en evenementen. Kampong heeft inmiddels een beroep gedaan op het door de overheid ingestelde noodfonds, zegt Vernooij. "We vragen onze leveranciers hetzelfde te doen om zodoende richting Kampong Hockey coulant te kunnen zijn. We zijn in gesprek met de verhuurders over tegemoetkoming en uitstel van huurbetalingen."

[Image:2520963|"We zijn een familieclub"]

BEROEP OP LEDEN
Veel leden vragen de club of zij een deel van de contributie terug kunnen krijgen. Op die vraag heeft de penningmeester nog geen antwoord. "We weten niet hoe lang dit gaat duren. Formeel is er sprake van overmacht: het valt de vereniging niet te verwijten dat we niet op Kampong mogen hockeyen."

Vernooij doet daarbij ook een beroep op het clubgevoel van de leden. "We zijn een vereniging, een familieclub. Met elkaar en voor elkaar, in goede tijden en slechte tijden. Juist nu hebben we elkaar en de contributie-inkomsten extra hard nodig. We kunnen dan als nette werkgever onze verplichtingen nakomen en leveranciers die het ook moeilijk hebben steunen."

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Noah Staal langer bij DOVO
VEENENDAAL - Noah Staal speelt ook volgend seizoen bij DOVO. De Veenendaalse derdedivisionist wilde graag verder met de talentvolle middenvelder en ook Staal zag een langer verblijf aan de rode zijde van het Panhuis zitten.

De 18-jarige middenvelder debuteerde dit seizoen in de hoofdmacht en veroverde onder de nieuwe trainer Scott Calderwood (links op de foto) al snel een basisplaats.

"De trainer gaf me enorm veel vertrouwen. Daar ben ik hem dankbaar voor. Het voelt geweldig om op zaterdagmiddag in het eerste te spelen. Voor komend seizoen hoop ik deze lijn door te trekken en wellicht lonkt er nog wat moois bij een betaalde club. Dat is altijd mijn doel", zegt de middenvelder op de clubsite.LEES OOK
Handbalsters Fortissimo toch naar de eredivisie
COTHEN - De vrouwen van Fortissimo spelen komend seizoen toch in de eredivisie. De club heeft bij de bond aangegeven gebruik te willen maken van het promotierecht, en dat is gehonoreerd.

Eerder deze week legde de handbalbond alle competities stil vanwege de corona-uitbraak en gaf daarbij aan dat de promotie-degradatieregeling dit jaar niet zou worden toegepast. Wel werd aangegeven dat clubs die wilden promoveren of degraderen dat bij de bond kenbaar konden maken.

Het Cothense Fortissimo, dat in de eerste divisie als tweede was geëindigd en daarom mocht promoveren, heeft zich bij de bond gemeld en promoveert nu gewoon naar de eredivisie, die doordat ook Kwiek promoveert volgend seizoen uit twaalf teams zal bestaan. Dit jaar waren dat er tien.LEES OOK
Feed Fetched by RSS Dog.