RTV Utrecht
Jille en Jille naar EK badminton
HOUTEN - Bondscoach Ruud Bosch heeft Ruben en Debora Jille opgenomen in de selectie voor het EK gemengde teams in Finland. De broer en zus uit Houten maken deel uit van een tienkoppige selectie. Beiden komen uit in het dubbelspel.

[Image:2704252|Ruben Jille]

Het Europese titeltoernooi wordt gehouden van 16 tot en met 20 februari. Mark Caljouw en Selena Piek zijn de blikvangers van de Nederlandse ploeg.

Caljouw, de regerend Nederlands kampioen, is al zo goed als zeker van zijn eerste deelname aan de Olympische Spelen. De 25-jarige badmintonner moet in feite alleen nog vormbehoud tonen om in de zomer naar Tokio te mogen gaan. Caljouw kan de eerste Nederlandse man in het enkelspel op de Spelen worden sinds 1996.

[Image:2704250|Debora Jille]

Piek is in het gemengd dubbel met Robin Tabeling hard op weg naar deelname aan de Spelen. Ze hoopt zich met Cheryl Seinen ook in het vrouwendubbel te plaatsen.

Op het EK voor gemengde landenteams in de Finse stad Vantaa neemt Oranje het in de groep op tegen Engeland, Frankrijk en Rusland. De Nederlandse equipe bestaat naast Caljouw, Piek, Tabeling, Seinen, en Ruben en Debora Jille uit: Joran Kweekel, Ties van der Lecq, Jaymie Laurens en Nadia Choukri. Twee jaar geleden behaalde Oranje brons op het EK in Denemarken, na een nederlaag in de halve finales tegen het gastland.LEES OOK
Matchwinner Labyad: 'beelden van kapper waren oud'
UTRECHT - Met een geplaatste trap schoot Zakaria Labyad Ajax naar de kwartfinale van de KNVB-beker. De Utrechter tekende voor de enige treffer van het uitduel met AZ (0-1).

Labyad vierde zijn treffer met gebaren. De aanvaller vormde met zijn vingers een schaar, alsof hij bij de kapper zat. Dat was niet voor niets, want in verschillende media verschenen de afgelopen dagen foto's van Labyad en zijn ploeggenoten André Onana en Quincy Promes in een kappersstoel. Dat leidde tot heftige reacties van boze Nederlanders die klaagden dat voetballers ook tijdens een lockdown denken dat ze boven alle wetten staan.

[Image:2647663|Zakaria Labyad]

"Ik snap die reacties wel een beetje", zei Labyad. "Maar die beelden van de kapper waren van lang geleden. Dat hadden mensen ook kunnen zien. Want de kapperszaak was open en er waren ook andere mensen aanwezig. Dat is nu niet meer zo, toch£"

"Ik ben blij dat we verder bekeren", verlegde Labayd zijn aandacht weer naar de wedstrijd. "Het waren moeilijke omstandigheden met die harde wind en dat gladde veld. Nee, ik vond het niet lastig om met zo veel andere ploeggenoten samen te spelen. Op de training oefenen we ook vaak met de wisselspelers tegen de basisspelers."LEES OOK
KNVB wil dat avondklok uur later (21.30 uur) ingaat
ZEIST - De KNVB hoopt dat de avondklok een uur later ingaat dan nu gepland. Volgens de voetbalbond is het voor veel mensen niet te doen om nog te sporten als ze al om 20.30 uur thuis moeten zijn. De KNVB doet een oproep aan fractievoorzitters Klaas Dijkhoff (VVD), Lilian Marijnissen (SP), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA) om daar donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer voor te pleiten.

"Wij kunnen uiteraard niet inschatten of een avondklok noodzakelijk is", aldus de KNVB. "Wel weten we 100 procent zeker dat sporten en bewegen noodzakelijk zijn voor de gezondheid en weerstand. Sporten in de buitenlucht is bovendien verantwoord. Amateursporters en vrijwilligers moeten overdag werken of naar school. Daarna kunnen zij pas aan hun gezondheid werken. Met een avondklok die om 20.30 uur ingaat, worden die mogelijkheden nu nóg verder ingeperkt. Dit heeft dus (ook) nadelige gezondheidsconsequenties voor een grote groep mensen. Dat mag niet te lang gaan duren."Ook betaalde voetbal in geding

De KNVB liet verder weten dat er nog geen besluit is genomen of de wedstrijden in het betaalde voetbal de komende weken ook in de avonduren gespeeld worden. Het ministerie van VWS liet weten dat het aan de werkgever is om te bepalen of het strikt noodzakelijk is om 's avonds op pad te gaan. Dat zijn de clubs of de overkoepelende bonden in het geval van de topcompetities.

[Image:2715390|Kunnen avondwedstrijden nog wel gespeeld worden in de eredivisie£]

"We willen het debat in de Tweede Kamer van donderdag afwachten voordat we daar iets over zeggen", aldus een woordvoerder van de KNVB. Aanvankelijk stond het debat woensdag gepland maar op verzoek van D66 en ChristenUnie is dat een dag uitgesteld. Ze willen zich goed voorbereiden.

Veel wedstrijden in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie zijn op vrijdag en zaterdag nog bezig na 20.30 uur, het tijdstip waarop de avondklok ingaat. Ook is er volgende week een midweeks programma. FC Utrecht speelt woensdagavond tegen AZ.Hockeybond neemt nog geen standpunt in

Hockeybond KNHB wacht nog met actie en reactie op de verwachte avondklok, tot het besluit definitief door de politiek is genomen. "Op de eerste plaats is nog niet zeker of het doorgaat en zo ja, dan is nog niet duidelijk in welke vorm", zegt Clarinda Sinnige namens de organisatie. "We wachten daarom nog even af."

[Image:2146111|Kampong speelt soms wedstrijden onder kunstlicht. Trainingen vinden sowieso 's avonds plaats.]

Net als bij de andere (top)sportbonden is er de komende weken alleen sprake van competitie in de hoogste afdelingen. Die wedstrijden zijn, op een hoge uitzondering na, allemaal overdag. Trainingen zijn wel vaak in de avonduren. "Als er meer duidelijk is gaan we overal heel zorgvuldig naar kijken", aldus Sinnige.LEES OOK
Waterpolosters spelen gelijk tegen Italië
UTRECHT/BAARN - De Nederlandse waterpolosters hebben hun tweede wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst gelijkgespeeld. Tegen Italië werd het 7-7 (2-1 1-2 3-3 1-1). Bij een goed resultaat in het volgende duel met Frankrijk, in beginsel een formaliteit, staat Oranje in de halve finale. Er zijn twee tickets voor de Olympische Spelen van Tokio te vergeven.

Sabrina van der Sloot en Dagmar Genee van het Utrechtse UZSC scoorden beiden één keer. Ook Nomi Stomphorst uit Baarn deed mee bij Nederland.

"Op zich ben ik tevreden", reageerde bondscoach Arno Havenga. "Er had voor ons zelfs iets meer ingezeten, denk ik. Op de cruciale momenten hebben we echter een paar kansen gemist. Maar we hebben heel lang niet gespeeld, wat dat betreft hebben we het prima gedaan. Dat geldt natuurlijk ook voor onze tegenstander. Nu tegen Frankrijk en dan kijken wie onze tegenstander in de halve finale wordt. Dat is de wedstrijd waar het hier allemaal om gaat voor ons."

[Image:2424040|Sabrina van der Sloot]

Laatste kans

Eerder won de formatie van bondscoach Arno Havenga van Slowakije: 22-2. Dat was de eerste echte wedstrijd sinds februari vorig jaar. Nederland is de olympisch kampioen van 2008, maar slaagde er daarna niet meer in zich voor het evenement te plaatsen. Het toernooi in Triëst is de laatste kans om Tokio te halen. Een overwinning in de halve finale is genoeg om het doel te bereiken.

In het laatste kwart dreigde nog even een nederlaag. Maartje Keuning, tegen Slowakije al de topschutter, zorgde echter in de slotfase voor de 7-7.LEES OOK
Remco Balk tekent tot de zomer van 2025 bij FC Utrecht
UTRECHT - FC Utrecht heeft de transfer van Remco Balk afgerond. De 19-jarige aanvaller heeft een contract voor 4,5 jaar getekend in de Domstad. Hij ligt daardoor tot de zomer van 2025 onder contract.

[Quote:Jordy Zuidam, technisch directeur FC Utrecht|Hij heeft een geweldige drive, een goede mentaliteit]

"Remco is een dynamische speler die over een goede techniek beschikt", zegt technisch directeur Jordy Zuidam. "Hij legt veel energie in zijn spel, heeft een goede snelheid en kan zowel goals maken als doelpunten voorbereiden."

"Hij heeft een geweldige drive, een goede mentaliteit. Wij zijn ervan overtuigd dat Remco goed bij FC Utrecht past en zijn blij dat wij hem hier mogen verwelkomen", aldus Zuidam.

Balk doorliep sinds 2012 de jeugdopleiding van FC Groningen. Begin dit seizoen maakte de spits uit Zuidhorn zijn debuut in de Eredivisie voor de noorderlingen, maar hij mocht daar weg toen hij zijn contract niet wilde verlengen.Speelgerechtigd

Bij FC Utrecht zal Balk met rugnummer 30 spelen. De club kan de aanvaller zondag al inzetten in de competitiewedstrijd tegen Sparta Rotterdam.LEES OOK
Philip Ties stopt als topamateur: 'Ga het heel erg missen, maar het is mooi geweest'
VEENENDAAL/BUNNIK - De loopbaan van Philip Ties in de top van het amateurvoetbal zit er na dit seizoen op. De 34-jarige speler heeft aan zijn huidige club GVVV laten weten dat hij ermee stopt. "Als we dit seizoen niet meer spelen, heb ik in ieder geval mijn laatste wedstrijd gewonnen", grapt Ties in gesprek met RTV Utrecht.

Hij doelt op de wedstrijd tussen GVVV en Noordwijk van 10 oktober 2020. Einduitslag 2-1. Misschien was het wel de laatste wedstrijd van Ties, zonder dat hij dat wist. Dinsdag kwam het nieuws naar buiten over het besluit van de aanvallende middenvelder, maar hij heeft de knoop al lang geleden doorgehakt.

[Quote:Philip Ties|Ik vind het voetbal zelf nog heel leuk en dat ga ik ook heel erg missen, maar de koek is op.]

Perspectief

"In november heb ik technisch manager Rob de Boer al gebeld. Dat het mooi is geweest", legt Ties uit. "Zoals het nu gaat, daar is niets aan. Het is nu al het tweede seizoen dat we in een soort Mickey Mouse-competitie spelen. Ik ben daarnaast ook niet meer de jongste, dus moet je keuzes maken. Ik vind het voetbal zelf nog heel leuk en dat ga ik ook heel erg missen, maar de koek is op."

Vanwege de coronamaatregelen is er voorlopig weinig perspectief. De speler uit Bunnik hoopt dat het seizoen 2021-2022 weer normaal kan verlopen. "Maar daarover is ook nog geen zekerheid. Kunnen we blijven trainen£ Geen idee. Nu spelen we zes wedstrijden en is het weer afgelopen. Dan mogen we weer trainen, maar zonder perspectief. Dat schiet niet op."

De aanvoerder van GVVV houdt zich nog wel fit. "De sportschool vind ik echt verschrikkelijk, dus ik ben vooral aan het hardlopen. Maar ik houd van competitie. Ik kan nog wel eens gaan tennissen of padel spelen... Maar waar ik het voor doe zijn de wedstrijden tegen Spakenburg, tegen Katwijk. Samen met de jongens", aldus Ties.

"Ik hoop vooral dat ik dit seizoen mijn loopbaan nog mooi af kan sluiten. Daarom ben ik zoveel aan het lopen om nog fit te blijven."Verantwoordelijkheidsgevoel

Voetbal is ruim twintig jaar onderdeel van het leven geweest van Philip Ties. "Ik heb zoveel gevoetbald. Op een gegeven moment ook in de eerste elftallen. Maar ik merk dat ik nu in de lockdown ook druk ben met mijn gezin en met mijn werk. Er zijn ook andere leuke dingen", geeft hij aan.

"Mijn vrouw vroeg vorig jaar al of ik niet minder kon gaan trainen. Dat had ik ook geregeld met GVVV voor dit seizoen, maar toch ging ik elke keer. Ik voelde me verantwoordelijk, zeker toen het wat minder ging. Vanuit mezelf wil ik altijd volle bak gaan. Daar haal ik mijn energie uit. En dat is nu ook helemaal weggevallen", zegt Ties.

[Image:1510750|Philip Ties juicht namens Spakenburg]

FC Emmen, ACV, Staphorst, Genemuiden, HHC Hardenberg, drie seizoenen Spakenburg en twee seizoenen GVVV. De loopbaan van Philip Ties in het kort. Als hoogtepunten noemt hij de behaalde kampioenschappen en gespeelde bekerduels tegen profclubs. Wedstrijden tegen NEC, Willem II en recent nog de kraker met GVVV tegen PSV.

Het zijn momenten om nooit te vergeten. En een voetballer die zegt te gaan stoppen, stopt natuurlijk niet écht. "Ik zou wel door kunnen gaan op een lager niveau. Ik heb me altijd thuis gevoeld in het voetbal en ik heb veel vrienden gemaakt. Ik zal altijd nog wel ergens wat gaan voetballen", zegt hij.Gevoelskwestie

"Maar dat moet ik nog even zien. De vraag is wat ik wil. Ik ga daarbij puur af op mijn gevoel, maar op divisie-niveau ben ik nu wel klaar. In de eerste klasse, de tweede klasse of de derde klasse£ Dat kan nog wel. Het probleem is dat dat nu ook nog zo onzeker is", aldus Ties.

[Quote:Philip Ties|Ik vind overal iets van. Iedereen vindt mij een trainer in de dop, maar dat kost ook veel tijd.]

"Maar er zijn meer opties. Ik heb een zoontje en kan hem gaan trainen in de jeugd", legt hij uit. "Ik zie mezelf alleen niet het trainersvak ingaan en hele avonden op het veld staan. Dan vind ik werken in een technische commissie leuker, om te gaan bouwen aan een team. Ik heb een groot netwerk en een staat van dienst op niveau. Maar dat is ook iets om te ervaren."

"Ik vind overal iets van. Iedereen vindt mij daarom een trainer in de dop, maar dat kost ook veel tijd. Vaak nog meer tijd dan als voetballer zelf. Ik heb nu wel wat contacten, maar nog niet concreet om ergens mee te gaan lopen. Eerst wil ik mijn loopbaan waardig afsluiten", aldus Ties.LEES OOK
Succescoach Ruder weg bij Fortissimo: 'Ploeg heeft iets nieuws nodig'
COTHEN - De handbalvrouwen van Fortissimo moeten op zoek naar een nieuwe coach. Willem-Jan Ruder heeft aangegeven na vijf jaar te vertrekken bij de ploeg uit Cothen.

"Het was mijn eigen beslissing", geeft Ruder aan tegen RTV Utrecht. "Ik heb er lang over nagedacht, of het wel slim en zinvol was om door te gaan. Ik ben tot de conclusie gekomen dat de ploeg toe is aan iets nieuws."Promotie

Onder leiding van Ruder promoveerde Fortissimo vorig seizoen naar de eredivisie handbal. Als nummer twee van de eerste divisie mochten de Cothense dames een niveau hoger gaan spelen. Vanwege de coronacrisis is dat eredivisie-seizoen stopgezet.

Inmiddels heeft het NHV besloten om helemaal geen handbalcompetitie meer te spelen in het seizoen 2020-2021, ondanks een uitzonderingspositie van de overheid. Fortissimo kan zich daardoor richten op het nieuwe seizoen, met een nieuwe coach aan het roer.

[Quote:Willem-Jan Ruder|Ook als we een heel seizoen hadden gespeeld, was ik gestopt na dit seizoen]

"Ik ben van het principe dat een trainer maximaal drie jaar kan blijven zitten, dus wat dat betreft heb ik mezelf al overtroffen", lacht hij. "De situatie rondom de coronacrisis heeft niet meegespeeld bij mijn beslissing. Ook als we een heel seizoen hadden gespeeld, was ik gestopt na dit seizoen."

Ruder had zelf een gesprek aangevraagd met de technische commissie van Fortissimo. Dat gesprek was dinsdagavond. "De commissie was een beetje verrast, maar ze begrepen het wel. De selectie heb ik het daarna ook verteld. Eerst krijg je weinig reacties, maar daarna kreeg ik nog veel lieve berichtjes dat ze het jammer vinden."

[Kader:Het handbalverbond heeft de wens uitgesproken om vanaf het weekend van 10 en 11 april een alternatieve competitie te spelen. De topclubs worden dan ingedeeld in groepen van zes, waarna tien duels gespeeld gaan worden.

"In principe sta ik dan nog voor de groep, tenzij Fortissimo een nieuwe trainer vindt die dan al wil beginnen. Dan ga ik niet mijn plekje opeisen hoor", zegt de trainer.]

Trots

Een woord dat terugkeert in de reacties van de speelsters is 'trots'. Ruder deelt die mening. "Zeker, vooral als je kijkt welke groei we hebben doorgemaakt de afgelopen vier en een half jaar", zegt hij.

De oefenmeester wil doorgaan als trainer, maar heeft nog geen concrete aanbiedingen op zak. "Als een club wil praten, dan ga ik zeker het gesprek aan. Ik kijk dan vooral naar het potentieel. Op welk niveau het dan is, maakt mij niet uit", aldus Ruder.LEES OOK
Scholen nog dicht, maar sportcompetities starten weer: 'Kan me scheve gezichten voorstellen'
AMERSFOORT/UTRECHT - Nadat de volleyballers, de korfballers en de basketballers de afgelopen weekenden al waren begonnen aan hun competities, gaat komend weekend ook het waterpolo weer van start. De mannen en de vrouwen beginnen het seizoen met het bekertoernooi, waarna eind februari de competitie begint. Beide competities kennen een enigszins aangepaste opzet.

Zo wordt het bekertoernooi dit seizoen via een poulesysteem afgewerkt. De ploegen spelen in twee poules van zeven waarvan de beste twee zich plaatsen voor de halve finales. "Als iedereen tenminste meedoet", zegt coach Roeland Spijker van de mannen van het Utrechtse UZSC. "Omdat de clubs zelf de testen moeten betalen hangt er wel een prijskaartje aan. Ik hoorde dat sommige teams daarom overwegen niet mee te doen aan de beker."Korte voorbereiding

UZSC doet in elk geval wel mee, en begint zaterdag meteen met de streekderby tegen ZPC Amersfoort. "We hebben er erg veel zin in", zegt Spijker, die de beker zeker niet beschouwt als een vriendschappelijk toernooitje om wedstrijdritme op te doen. "Het is een serieus toernooi, je kunt in Nederland maar twee prijzen per jaar winnen. De motivatie om een prijs te winnen is groot bij de jongens."

In het bekertoernooi moeten de ploegen het overigens stellen zonder hun internationals. Die spelen de komende tijd met de nationale mannen- en vrouwenploegen het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Als de competitie eind februari begint, zijn ze er wel weer bij. In zowel de competitie als de bekerpoule spelen de ploegen dit jaar slechts één keer tegen elkaar.

[Image:2705365|Tim de Meij is nog steeds niet helemaal hersteld na Corona]

UZSC mocht op 2 januari beginnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Al na drie weken wacht de eerste officiële wedstrijd voor de ploeg van Roeland Spijker. "Dat is als voorbereiding misschien te kort om volledig fit te zijn, maar we willen heel graag weer spelen. Dus moeten we maar voor lief nemen dat het niveau in het begin wat lager zal zijn. Maar daar heeft iedereen last van."Sporten moreel verantwoord£

Uiteraard wordt ook bij UZSC regelmatig getest. Tot nu toe is iedereen in de tweede golf gespaard gebleven. Dat was anders in de eerste golf, toen er bij de Utrechtse club een heuse uitbraak was. Grootste slachtoffer daarvan was Tim de Mey. "Die begint nu pas weer op zijn oude conditieniveau te komen", aldus Spijker. "Hij slaat af en toe nog een training over. Maar doordat hij veel spierkracht heeft verloren, is hij nog niet zo fit als hij voor zijn ziekte was."

[Quote:Roeland Spijker, coach UZSC|Ik kan me wel voorstellen dat er scheve gezichten zijn richting de topsport]

Dat roept ook de vraag op of het moreel niet knaagt aan de topsporters. Zij mogen in groepen trainen en wedstrijden spelen terwijl de scholen nog een tijd dichtblijven. "Ik kan me wel voorstellen dat er scheve gezichten zijn richting de topsport", zegt Spijker daarover. "Maar wij hebben de beslissing om weer te gaan spelen niet zelf genomen." Toch heeft bijvoorbeeld de handbalbond besloten de competities, hoewel het mag, niet te hervatten. Het NHV vindt het onverantwoord.

"Ik denk dat je als topsporter makkelijker in een bubbel kan blijven dan iemand die naar school gaat", zegt Spijker daarover. Maar UZSC wil wel zijn verantwoordelijkheid nemen, stelt de coach. "We hebben wel een voorbeeldfunctie. We hebben dus afgesproken dat iedereen de verantwoordelijkheid neemt om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. En als een speler zich daar niet aan wil commiteren, moet hij dat zeggen. Maar dan komt hij niet in de bubbel en speelt hij geen wedstrijden."

[Kader:De bekerwedstrijden ZPC Amersfoort - UZSC (mannen)en Polar Bears - UZSC (vrouwen) zijn zaterdagmiddag live te volgen via Radio M Utrecht.
De waterpoloclubs hebben, net als basketbalclub Utrecht Cangeroes, op ons verzoek hun aanvangstijdstip aangepast aan de uitzendtijden van Namen & Rugnummers.]

LEES OOK
Geen Amersfoortse Bergcross in 2021
AMERSFOORT - Slecht nieuws voor de liefhebbers van de Bergcross. De atletiekwedstrijd in Amersfoort, die gepland stond voor 28 maart 2021, gaat dit jaar niet door vanwege de coronacrisis.

Atletiekvereniging Altis en het organiserende comité van de Bergcross vinden het niet verantwoord om de Bergcross door te laten gaan. Er gaat daarom een streep door de dertigste editie van de hardloopwedstrijd, ook wel de 'kuitenbijter' genoemd.

"We hebben nog overwogen de Bergcross uit te stellen tot het najaar", zegt Jeroen Kemper, voorzitter van de Amersfoortse Bergcross.

"Maar je ziet al zoveel evenementen verplaatst worden naar het najaar dat we dat geen reële optie vinden. Helaas is het niet anders en richten we ons op de Bergcross in 2022."LEES OOK
Mitchell Zwart langer bij Hercules
UTRECHT - Mitchell Zwart speelt ook volgend seizoen voor Hercules. De 26-jarige centrale verdediger, die in de zomer overkwam van SO Soest, speelde weliswaar nog geen minuut in een officiële wedstrijd, maar beide partijen gaan graag met elkaar door.

"Ik heb vertrouwen in mijn kwaliteiten en weet dat ik er niet ver vanaf zit. Aan mij de taak om de trainer te overtuigen dat hij niet om mij heen kan", stelt Zwart. "Daarnaast heb ik het gewoon erg goed naar m'n zin bij deze vereniging. Het was dus een vrij eenvoudige keuze."

Trainer René van der Kooij, die de speler meenam van SO Soest, deelt dat gevoel. "Mitchell is echt een goede CV die even moest wennen maar die je steeds beter zag worden, er zit zoveel voetbal in hem naast zijn drive dan weet je dat het goed gaat komen."

Hercules verlengde al eerder de contracten met Fons Mulder, Nathan Bijl, Niek Hoogveld, Rogier Benschop en Steff van Rooijen. Ook de jeugdige talenten Lars Vermeulen, Mohammed Himich en Youssef el Bouaazati blijven de derde divisionist volgend seizoen trouw.LEES OOK
Jong FC Utrecht raakt Acheffay en Kasius kwijt
UTRECHT - FC Utrecht neemt per direct afscheid van Hicham Acheffay. De 20-jarige aanvaller van de beloftenploeg vertrekt naar Grasshoppers, dat uitkomt op het tweede niveau in Zwitserland.

Acheffay speelde sinds de zomer van 2019 voor FC Utrecht. Bij Jong was hij sindsdien een van de smaakmakers. In 46 wedstrijden kwam hij tot tien goals en acht assists.Letzigrund

"Hicham is een talentvolle speler, die zich goed heeft ontwikkeld bij Jong FC Utrecht", vertelt Jordy Zuidam, technisch directeur van FC Utrecht. "Echter toen deze kans voorbij kwam, gaf Hicham aan dat hij graag naar Zwitserland wilde."

"Met Grasshoppers hebben we een passende oplossing gevonden voor het lopende contract van Hicham. We wensen hem veel succes toe in Zwitserland", aldus Zuidam.

Bij Grasshoppers gaat Acheffay spelen in het Letzigrund-stadion in Zürich. In dat stadion speelde FC Utrecht in 2010 het Europa League-kwalificatieduel tegen FC Luzern. Utrecht ging met een 3-1 zege naar huis, door goals van Asare, Van Wolfswinkel en Silberbauer.

[Image:2697893|Denso Kasius]

Denso Kasius

Ook Denso Kasius vertrekt bij Jong FC Utrecht, maar dan op huurbasis. De 18-jarige rechtsback wordt voor anderhalf jaar verhuurd aan FC Volendam, dat meedraait in de top van de eerste divisie.

"Voor Denso is het in deze fase van zijn loopbaan heel waardevol om speelminuten te maken in de Keuken Kampioen Divisie. Op zijn positie is de concurrentie in onze beloftenploeg groot. Denso is in onze ogen een toptalent, daarom is het voor zowel Denso als FC Utrecht mooi dat hij voor zijn kans kan gaan bij FC Volendam", zegt Zuidam.

Kasius heeft nog een contract tot de zomer van 2023 bij FC Utrecht.LEES OOK
Oud-FC Utrecht-speler Darren Rosheuvel naar IJsselmeervogels
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/UTRECHT - IJsselmeervogels heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Darren Rosheuvel. De 26-jarige middenvelder, die ooit vier duels voor FC Utrecht speelde, tekent tot de zomer van 2022 op de Westmaat.

Rosheuvel zat het afgelopen seizoen zonder club. Hij trainde mee met de Wooter Academy. In zijn jeugdjaren speelde Rosheuvel voor Haarlem, Ajax en FC Utrecht. In de Domstad speelde hij vooral voor Jong FC Utrecht in de eerste divisie, maar mocht hij ook vier wedstrijden in het eerste meedoen.

[Quote:Erwin van der Lugt, TC IJsselmeervogels|Hij zorgt voor balans in het elftal en neemt medespelers op een positieve manier mee in zijn sportbeleving]

In het seizoen 2017-2018 maakte Rosheuvel de overstap naar Cambuur Leeuwarden, maar ook daar kwam hij weinig aan spelen toe. Datzelfde was het geval bij Telstar, waar hij in de zomer van 2019 al na een seizoen vertrok. De verdedigende middenvelder leek daarna bij Quick Boys te tekenen, maar dat ging uiteindelijk niet door.

"Darren is een controlerende linkermiddenvelder met veel spelinzicht, die door zijn manier van spelen andere spelers beter laat functioneren", vertelt Erwin van der Lugt van de technische commissie van de Rooien. "Hij zorgt voor balans in het elftal en neemt medespelers op een positieve manier mee in zijn sportbeleving. Daarnaast is Darren op meerdere posities inzetbaar, wat voor een team altijd prettig is."

Eerder trok IJsselmeervogels ook al Jesse Wielinga, Daniel van Son en Khalid Tadmine aan voor het seizoen 2021-2022.LEES OOK
Waterpolosters walsen over Slowakije heen in eerste duel op OKT
UTRECHT/BAARN - De Nederlandse waterpolosters zijn het olympisch kwalificatietoernooi in Italië begonnen met een bijzonder ruime én verwachte overwinning op Slowakije. In het bad van Triëst werd het in het eerste groepsduel 22-2 voor de formatie van bondscoach Arno Havenga.

UZSC-speelster Dagmar Genee en Nomi Stomphorst uit Baarn waren allebei goed voor twee treffers. Pas bij 18-0 in het laatste kwart maakten de Slowaaksen, die nauwelijks aan aanvallen toekwamen, hun eerste doelpunt.

Er zijn in Triëst twee tickets voor Tokio te verdelen; beide finalisten van het OKT gaan naar de Spelen. Dat betekent dat de beslissing valt in de halve finales. Oranje speelt in de groepsfase de komende dagen ook nog tegen gastland Italië en Frankrijk.

De Nederlandse waterpolosters wonnen in 2008 olympisch goud, destijds onder leiding van bondscoach Robin van Galen. Zowel in 2012 als 2016 wisten ze zich niet te plaatsen voor de Olympische Spelen.LEES OOK
Topclubs verplaatsen duels voor live radio-verslag
UTRECHT - Diverse topsportclubs in de provincie hebben gehoor gegeven aan het verzoek van RTV Utrecht om hun wedstrijden tijdelijk op zaterdagmiddag te spelen, in plaats van op zaterdagavond. Het gaat daarbij om de waterpoloërs van UZSC en ZPC Amersfoort en de basketbalsters van Utrecht Cangeroes.

RTV Utrecht deed het verzoek omdat het sportaanbod om de radio-uitzendingen op zaterdag- en zondagmiddag te vullen erg karig is omdat het amateurvoetbal, dat traditioneel voor veel sportaanbod in de middag zorgt, stil ligt.

De zaalclubs plannen de wedstrijden van hun hoogste teams normaal in de avond, zodat er de hele dag naar het hoogtepunt kan worden toegwerkt. Eerst spelen de jeugd en de lagere seniorenteams, waarna de dag in sporthal of zwembad wordt afgesloten met het klapstuk: de wedstrijd van het eerste dames- of herenteam.

Nu de lagere teams niet spelen, zijn de zwembaden en sporthallen overdag beschikbaar voor de dues van de hoogst spelende teams. UZSC, ZPC Amersfoort en Utrecht Cangeroes reageerden enthousiast op het verzoek hun thuisduels te verplaatsen in ruil voor live radioverslag. "Hoe meer aandacht voor onze sport, hoe beter", zegt coach Roeland Spijker van de waterpolomannen van UZSC.

[Kader:Dankzij de medewerking van diverse clubs doet het radioprogramma Namen & Rugnummers komende zaterdag live verslag van de waterpolobekerwedstrijden Polar Bears - UZSC (vrouwen) en ZPC Amersfoort - UZSC (mannen).]

Volleybal-eredivisionist Taurus uit Houten heeft het verzoek nog in beraad. Het Driebergse Dalto, dat uitkomt in de Korfbal League, kon niet meewerken. "De bond had de wedstrijden al vastgesteld en wijkt daar niet van af", aldus een woordvoerder van de club.

Live verslag van de handbaleredivisieteams Fortissimo uit Cothen en Houten zit er voorlopig niet in. De handbalbond heeft besloten de competitie, ondanks toestemming daarvoor uit Den Haag, niet te hervatten.

GVVV raakt routinier Philip Ties kwijt
VEENENDAAL/BUNNIK - Philip Ties stopt na dit seizoen als voetballer bij GVVV. Dat heeft de 34-jarige inwoner van Bunnik aan de clubleiding laten weten. Ties is bezig aan zijn tweede seizoen bij de tweede divisionist uit Veenendaal.

Ties streek na een loopbaan in het noorden en oosten van het land, waar hij onder meer voor ACV, SC Genemuiden en HHC Hardenberg speelde, in 2016 neer bij Spakenburg. Daar speelde hij drie seizoenen.

In de zomer van 2019 stapte de voormalig jeugdspeler van Emmen over naar GVVV. Voor die club speelde hij in twee door Corona geteisterde seizoenen 31 duels waarin hij negen keer scoorde.LEES OOK
Pontjodikromo vroeg klaar in dubbelspel Antalya
LEERSUM - Voor tennisser Sidane Pontjodikromo zit het dubbeltoernooi in Antalya er al na een ronde op. De 20-jarige speler uit Leersum verloor, samen met de Zweed Karl Friberg, de wedstrijd in twee sets.

Pontjodikromo en Friberg namen het dinsdag op het Turkse gravel op tegen het Argentijnse duo Cachin/Cerundolo. Het duel ging gelijk op, want beide sets liepen uit op een tiebreak.

De Zuid-Amerikanen wisten die tiebreaks allebei naar zich toe te trekken, waardoor de wedstrijd na 7-6 en 7-6 voorbij was.

Voor Pontjodikromo zit het ITF-toernooi in Antalya er daardoor op. In het enkelspel doet hij niet mee aan het hoofdtoernooi.LEES OOK
Amateurvoetbal: transfercarrousel draait alweer volop
PROVINCIE UTRECHT - De transfercarrousel in het amateurvoetbal draait alweer op volle toeren. De clubs in de tweede en derde divisie en in de hoofdklasse zijn druk bezig om hun selecties voor het seizoen 2021-2022, hopelijk weer een volledig, normaal seizoen, op orde te brengen. In dit overzicht zetten we alle bij ons bekende transfers op een rijtje.

Daar waar er een £ achter een spelersnaam staat, is nog niet bekend naar welke club hij vertrekt.GVVV

nieuw:
Jan van Willige (NSC Nijkerk)
Jordi Bitter (Spakenburg)
Mats Grotenbreg (Hercules)
Olaf Weima (eigen jeugd)

weg:
Corné Davelaar (Scherpenzeel)
Jan Evers (£)
Jeremy de Graaf (VVOG)
Joshua van de Berkt (£)
Laurens van der Voort (SteDoCo)
Robin Mulder (£)IJsselmeervogels

Nieuw:
Daniel van Son (Koninklijke HFC)
Jesse Wielinga (SteDoCo)
Khalid Tadmine (Koninklijke HFC)

Weg:
Ahmed el Azzouti (Katwijk)
Arwin van Soest (£)
Frenkie Overmars (£)
Huib Oversloot (£)
Maikel de Harder (stopt)
Mike van den Ban (Quick Boys)
Robbert Olijfveld (Rijnsburgse Boys)
Sanny Monteiro (Rijnsburgse Boys)

[Image:2355114|Robbert Olijfveld gaat naar Rijnsburgse Boys]

Spakenburg

Nieuw:
Boy van de Beek (De Treffers)
Lowie van Zundert (De Treffers)

Weg:
Everton Pires Tavares (£)
Jordi Bitter (GVVV)DOVO

Nieuw:
Bart Westerlaken (Achilles Veen)
Nick Hak (Hercules)

Weg:
Bo van Essen (£)
Jasper Waalkens (£)
Jordi van der Laan (£)
Mitchell de Zwart (SteDoCo)
Quincy Arends (Sportlust'46)
Simon van Zeelst (SteDoCo)
Shanon Carmelia (£)
Tom Menting (£)

[Image:1606011|Quincy Arends, van DOVO naar Sportlust]

Sportlust'46

Nieuw:
Menno Vink (FC De Bilt)
Quincy Arends (DOVO)
Tommy de Klein (DHSC)

Weg:

Jasper Werkhoven (stopt)Hercules

Nieuw:
Jeroen van der Lely (geen club)

Weg:
Mats Grotenbreg (GVVV)
Nick Hak (DOVO)Hoogland

Nieuw:
-

Weg:
Frank Heus (Eemdijk)

[Image:2692970|Hoogland raakt Frank Heus kwijt aan Eemdijk]

DHSC

Nieuw:
-

Weg:
Tommy de Klein (Sportlust'46)Eemdijk

Nieuw:
Frank Heus (Hoogland)
Nick de Jong (Spakenburg 2)

Weg:
Bas Buimer (stopt)
Klaas Bout (stopt)

DOVO loopt nu helemaal leeg
VEENENDAAL - Jasper Waalkens, Tom Menting, Jordie van der Laan, Shanon Carmelia en Bo van Essen zijn de volgende vijf spelers die na dit seizoen bij DOVO vertrekken. Daarmee neemt de leegloop bij de Veenendaalse derde divisionist grote vormen aan. Eerder maakten ook Simon van Zeelst, Yannick Zeeman, Quincy Arends en Mitchell de Zwart hun vertrek bij DOVO bekend.

Het vijftal dat nu vertrekt heeft van de Financiële Stichting DOVO (FSD) niet eens een aanbieding gehad. "Ik had wel gerekend op een aanbieding, daar had ik afgelopen zomer afspraken over gemaakt met Scott Calderwood", zegt Jasper Waalkens. Maar technisch manager en hoofdtrainer Calderwood leeft in onmin met de FSD en zijn rol bij de club lijkt uitgespeeld. Ondertussen mag vrijwel iedere speler die door Calderwood is binnengehaald vertrekken.

"De keuzes worden niet op een fraaie manier gemaakt", zegt Waalkens. "Maar ik leg me er maar maar bij neer en ga een andere club zoeken. Ik ben 31 en wil nog wel een jaar of drie, vier door." Over de bijzonder onrustige situatie bij DOVO laat Waalkens zich niet uit. "Ik heb het erg naar mijn zin gehad bij de club", klinkt het diplomatiek.

De nieuwe club van Waalkens zal waarschijnlijk uit het zuiden van het land komen. De aanvallende middenvelder, die ook nog voor Spakenburg speelde en prof was bij Almere City, is tegenwoordig ook assistent-trainer bij de onder 21 van Willem II en woont in Tilburg. "Ik ben mij oriënteren op clubs in de buurt. De zondagcompetitie is nu ook een serieuze optie."

LEES OOK
Crisis bij DOVO wordt arbeidsconflict: Calderwood neemt advocaat in de arm
VEENENDAAL - De kans lijkt klein dat Scott Calderwood aanblijft als hoofdtrainer en technisch manager van DOVO. Calderwood zit sinds ruim een week ziek thuis, als gevolg van een conflict met de Financiële Stichting DOVO, FSD.

Volgens bronnen gaat dat conflict over het passeren van Calderwood door de FSD bij de contractonderhandelingen met spelers, zowel van de huidige selectie als nieuwe. De FSD zou spelers laten gaan die Calderwood wil houden, en spelers aantrekken die de trainer niet wil. De FSD zegt dat Calderwood wel degelijk is uitgenodigd voor gesprekken, maar niet op die uitnodigingen is ingegaan.

Deze week presenteerde de derde divisionist uit Veenendaal twee nieuwe aanwinsten. Op de foto's op de clubsite waarop de nieuwe spelers worden gepresenteerd, ontbreekt Calderwood dan ook. "Omdat wij niet wilden dat de boel stil komt te liggen, hebben we de gesprekken zonder hem gevoerd," zei FSD-voorzitter Van Kleef vorige week tegen RTV Utrecht.Serieus arbeidsconflict

De wens van de FSD 'dat Calderwood snel weer aansluit' lijkt voorlopig niet uit te komen. Calderwood wil nog steeds niets zeggen. "De zaak ligt bij mijn advocaat." Die stelt op zijn beurt dat hij in het belang van zijn cliënt niets kan zeggen.

Daarmee lijkt duidelijk dat er sprake is van een serieus arbeidsconflict tussen Calderwood en de FSD. In de voetballerij resulteert zo'n conflict meestal in het vertrek van de trainer. De kans dat de trainer/technisch manager van DOVO aanblijft is volgens een betrokkene 'hooguit één procent'.'Geen voetbalvisie'

Middenvelder Yannick Zeeman, die dinsdag zijn vertrek bij DOVO aankondigde, heeft geen goed woord over voor de FSD. "Ze hebben geen idee waar ze het over hebben, ik miste een voetbalvisie", zegt hij tegen Regiosport Veenendaal. Zeeman sprak met de FSD over contractverlenging, zonder dat Calderwood aanwezig was. Hij zou de helft van zijn salaris moeten inleveren.

Zeeman zegt dat hij de club met pijn in het hart kapot ziet gaan. "Ik was oprecht graag gebleven, maar er worden leugens verteld, tegen iedereen wordt iets anders gezegd. Ik zie geen basis om met elkaar verder te gaan."LEES OOK
Zeeman weg bij DOVO: 'Ik had een beetje meer waardering verwacht'
VEENENDAAL - DOVO raakt opnieuw een bepalende speler kwijt. Na Simon van Zeelst, Quincy Arends en Mitchell de Zwart heeft nu ook Yannick Zeeman te kennen gegeven de Veenendaalse club na dit seizoen te verlaten.

Zeeman is bezig aan zijn derde seizoen bij de derde divisionist en miste zelden een wedstrijd. Tegen Regiosport Veenendaal zegt dat hij meer dan de helft van zijn salaris zou moeten inleveren, terwijl andere spelers er slechts tien procent op achteruit gingen.

"Ik ben echt geen grootverdiener en ik voetbal niet voor het geld, maar een beetje waardering had ik wel verwacht. Zeker omdat de trainer wel met mij doorwilde."

Maar wringt hem precies de schoen. Trainer Scott Calderwood, die ook technisch manager is en is feitelijk dus over het vastleggen van spelers gaat, heeft een conflict met de Financiële Stichting en is als gevolg daarvan al ruim een week niet op de club is geweest.LEES OOK
Remco Balk per direct naar FC Utrecht
UTRECHT - FC Utrecht neemt Remco Balk over van FC Groningen. De 19-jarige aanvaller komt, als hij medisch wordt goedgekeurd, per direct naar de Galgenwaard. Volgens RTV Noord tekent hij een meerjarig contract.

Balk debuteerde dit seizoen in de A-selectie van FC Groningen en maakte direct naam door de enige treffer te maken in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Ajax.

Hij is een rechterspits, die de hele jeugdopleiding van FC Groningen heeft doorlopen.

Hercules weet drie talenten langer te binden
UTRECHT - Hercules heeft opnieuw drie spelers vastgelegd voor volgend seizoen. Lars Vermeulen, Mohammed Himich en Youssef el Bouaazati, allen afkommstig uit de eigen opleiding, maken ook volgend seizoen deel uit van de selectie van de Utrechtse derde divisionist.

Lars Vermeulen was dit afgebroken seizoen al twee keer invaller in de hoofdmacht. El Bouaazati en Himich wachten nog op hun officiële debuut.

Eerder wist Hercules ook al Fons Mulder, Nathan Bijl, Niek Hoogveld, Rogier Benschop en Steff van Rooijen voor volgend seizoen aan zich te binden.LEES OOK
DOVO haalt Hak en Westerlaken
VEENENDAAL/UTRECHT - DOVO heeft zich versterkt met Bart Westerlaken en Nick Hak. Middenvelder Westerlaken komt over van Achilles Veen, Nick Hak is bezig aan zijn eerste seizoen bij het Utrechtse Hercules.

Nick Hak maakte in dit, afgebroken, seizoen in vijf duels twee doelpunten voor Hercules, dat uitkomt in de derde divisie zondag. Hij kwam als jeugdspeler enkele jaren uit voor FC Utrecht. Westerlaken, die in de jeugd van FC Den Bosch speelde, speelde dit seizoen zes wedstrijden voor hoofdklasser Achilles Veen.

Westerlaken en Hak hebben allebei een verleden bij TEC uit Tiel, waar ze ook samenspeelden met Daan Disveld, die zijn contract bij DOVO heeft verlengd.

Beide spelers tekenen voor één seizoen op Panhuis.Calderwood

Hoofdtrainer/technisch manager Scott Calderwood ontbreekt op de foto's die DOVO publiceerde, waarop beide spelers hun contracten tekenen. Calderwood meldde zich vorige week ziek, omdat de Financiële Stichting DOVO (FSD) achter zijn rug om zou onderhandelen met spelers die niet hoog op zijn verlanglijstje stonden.

De FSD ontkrachtte dat verhaal.LEES OOK
Corné Davelaar naar Scherpenzeel
VEENENDAAL - Corné Davelaar voetbalt volgend seizoen in de hoofdklasse, voor het Gelderse Scherpenzeel. De verdediger maakt nu nog deel uit van de selectie van tweede divisionist GVVV.

De 29-jarige Davelaar, die eerder ook voor GVVV-buurman DOVO speelde, is bezig aan zijn tweede seizoen bij GVVV. Zijn vertrek uit Veenendaal was al eerder aangekondigd.LEES OOK
Plugboer baalt na nederlaag tegen Jong Ajax: 'Bij lange na niet goed genoeg'
UTRECHT - Trainer Ab Plugboer was ontevreden, na de nederlaag van Jong FC Utrecht tegen Jong Ajax, van maandag. Op Zoudenbalch gingen de Utrechtse beloften met 2-1 onderuit. Plugboer baalde vooral van de snelle eerste treffer van de Amsterdammers, die al na twee minuten op voorsprong kwamen.

"De eerste goal gaven we weg", vond Plugboer, die zijn ploeg daarna te onrustig vond. "Het was te vaak bal hebben, bal kwijt, waardoor we steeds in de verdediging kwamen. Ik had verwacht dat we aan de bal wat vaster zouden zijn om ons positiespel te spelen en zo kansen te creëren."

[Audio:2788216|Plugboer: 'De eerste goal gaven we weg']

Na rust had Jong FC Utrecht meer grip op de wedstrijd. De 1-2 van Tim Pieters viel echter veel te laat, pas in blessuretijd. "Het was beter, maar bij lange na niet goed genoeg", aldus Plugboer. Zijn ploeg koos toen vaker voor de lange bal. "In de rust hebben we aangegeven dat we dieper moesten kijken. Dat lukte een paar keer, maar de handelingssnelheid was onvoldoende."Mamengi

Christopher Mamengi, die vlak voor rust met een eigen doelpunt de stand op 0-2 bracht, baalde net als zijn trainer. "We waren ondermaats en hebben de wedstrijd nooit in handen gehad", aldus de centrale verdediger, die Brian Brobbey als directe tegenstander had. De spits van Jong Ajax kwam in het weekend nog in actie bij Ajax - Feyenoord, als invaller voor Sebastien Haller.

"Ik ken hem nog van Oranje onder 17. Het waren leuke duels, maar deze wedstrijd viel in zijn geheel helaas tegen", aldus Mamengi. De verdediger speelde jeugdinterlands in diverse leeftijdsgroepen, maar wacht nog op een doorbraak in de hoofdmacht, zoals Tommie St. Jago die dit seizoen beleeft. "Ik hoop snel minuten te mogen maken."LEES OOK
Thuisnederlaag Jong FC Utrecht tegen Jong Ajax
UTRECHT - Jong FC Utrecht heeft de thuiswedstrijd in de eerste divisie tegen Jong Ajax verloren. Op sportpark Zoudenbalch waren de Amsterdamse beloften met 2-1 te sterk.

Brian Brobbey, zondag nog invaller in de hoofdmacht tijdens de klassieker tegen Feyenoord, bracht Jong Ajax al na twee minuten op 1-0. Vlak voor rust zorgde een eigen doelpunt van Christopher Mamengi voor de 2-0. Pas in de blessuretijd deed Jong FC Utrecht iets terug. Tim Pieters maakte de 2-1.

In de stand passeert Jong Ajax Jong FC Utrecht en staat nu elfde, met 26 punten uit twintig wedstrijden. Jong FC Utrecht is met een punt minder twaalfde. Zondag speelt de ploeg van trainer Ab Plugboer uit tegen nummer tien Roda JC, dat evenveel punten heeft als Jong Ajax.LEES OOK
Gözübüyük en Higler leiden duels FC Utrecht
UTRECHT - Serdar Gözübüyük is zondagmiddag in de Galgenwaard de scheidsrec hter bij de wedstrijd FC Utrecht - Sparta. De Haarlemmer wordt geassisteerd door Joost van Zuilen en Rogier Honig. Vierde official is Jesse Rozendal, Edwin Blank is de VAR.

Drie dagen later, bij AZ - FC Utrecht, is Dennis Higler de leidsman. IJsselsteiner Roy de Nas en Freek Vandeursen zijn de assistenten van de voormalige Amersfoorter. Edwin Blank is de vierde man, Martin van den Kerkhof uit Breukelen is de VAR.

Bij Roda JC - Jong FC Utrecht, dat zondagavond gespeeld wordt, is Sam Dröge de arbiter. Assistent-scheidsrechters zijn Hessel Steeg en Jari de Koning. Vierde official is Stijn van Zuilichem.

Breukelaar Martin van den Kerkhof fluit zondagmiddag FC Twente - VVV. Jeroen Manschot uit Houten is dinsdag de arbiter bij Emmen - PSV.LEES OOK
Badmintoncompetities definitief stopgezet
AMERSFOORT - Badminton Nederland heeft besloten om per direct alle lopende competities voor dit seizoen te beëindigen. Door de verlenging van de huidige lockdown tot minstens dinsdag 9 februari is het niet meer mogelijk om de reeds opgestarte competities nog uit te spelen.

Dat betekent dat alle competities, inclusief de eredivisie met BC Amersfoort, niet zullen worden afgemaakt. Alle teams die zich hadden ingeschreven voor het huidige seizoen komen volgend seizoen uit in dezelfde afdeling.

De bond kijkt wel of een alternatieve competitie of toernooi voor competitieteams mogelijk is, zodra de situatie dat toestaat. Deelname daaraan zal vrijwillig zijn en zonder deelnamekosten, zo meldt de bond.LEES OOK
Van de Zandschulp mag niet trainen: één speler positief
VEENENDAAL - Botic van de Zandschulp uit Veenendaal is de 'coronadans' toch niet helemaal ontsprongen: de tennisser die zich vorige week in Doha kwalificeerde voor de Australian Open, mag de komende twee weken niet op de trainingsbanen verschijnen. Dat komt omdat aan boord van zijn vlucht van Doha naar Melbourne iemand zat met een positieve coronatest.

"Ik moet twee weken op mijn kamer blijven", aldus de nummer 156 van de wereld. "Ik heb op mijn kamer nog niet getennist, alleen wat fysieke training kunnen doen." De organisatie besloot na de positieve test bij een van de inzittenden om iedereen die aan boord was een trainingsverbod op te leggen.

Robin Haase mag onder strenge voorwaarden wel trainen. Ook hij vloog van Doha naar Melbourne, maar met een ander toestel. De 25-jarige Van de Zandschulp is met coach Dennis Schenk doorgereisd vanuit Qatar.

Officials bevestigden vanochtend dat er vier extra positieve testen zijn onder de mensen in de bubbel van de Australian Open, waaronder één speler. Volgens gezondheidsinstanties in Victoria hebben negen mensen die met met speciale chartervluchten naar Melbourne zijn gekomen positief getest.LEES OOK
Ontspannen Van 't End etaleert topvorm in aanloop naar Spelen: 'Gooi- en smijtwerk zit wel goed'
HOUTEN - Houtenaar Noël van 't End heeft een goed gevoel overgehouden aan het winnen van de prestigieuze Doha Masters in Qatar eerder deze week. De judoka begon daarmee voortvarend aan het jaar 2021, waarin alles in het teken staat van de Olympische Spelen in Tokio.

[Quote:Noel van 't End|Ik wil stressvrij op de Spelen staan, dan ben ik op m'n best]

In de finale van de gewichtsklasse tot de 90 kilo was Van 't End te sterk voor Beka Gviniasjvili. Voorafgaand aan de finale had hij al veel vertrouwen in een goede afloop, want in het verleden was hij vaak de bovenliggende partij tegen zijn Georgische tegenstander. "Ik geloof dat ik van de negen keer dat wij tegenover elkaar hadden gestaan, acht keer had gewonnen. Tegen die jongen voel ik me altijd wel goed hoor."Schaven aan eigen spel

Het goede gevoel van Van 't End bleek te kloppen, want via een waza-ari en armklem rekende hij af met Gviniasjvili. Het leverde hem een gouden medaille op. De Doha Masters zijn door de judobond aangewezen als een van drie meetmomenten in aanloop naar de Spelen van Tokio. De Houtenaar zag het vooral als ideale gelegenheid om zijn spel verder bij te schaven, omdat hij zich niet meer hoeft te bewijzen. "Het gooi- en smijtwerk zit bij mij wel goed", aldus een lachende Van 't End op Radio M Utrecht. "We hebben het vooral aangegrepen om te werken aan de verbeterpunten, zoals het spel of de grond en de straffen."

[Audio:2786973|Noel van 't End over zijn optimale route naar de Olympische Spelen]

Beter kon haast niet

Uiteindelijk leidde dat, tot verbazing én tevredenheid van Van 't End, dus tot een gouden medaille. "Beter kon haast niet", jubelde de judoka, die ondanks het feit dat hij al sinds februari vorig jaar zeker is van deelname aan de (uitgestelde) Spelen nog in topvorm lijkt te verkeren. "Andere spelers zijn nog bezig met zich te kwalificeren en ik zie om me heen dat het toch voor een boel stress zorgt." De ontspannen Van 't End oogde in Doha onverslaanbaar en hij weet dat hij dan het best op de mat staat. "Dat gevoel wil ik ook de Spelen hebben, want stressvrij presteer ik het best."

De volgende wedstrijd waar Van 't End van de partij zal zijn is de Grand Slam in Tel Aviv, Israël, die in het weekend van 19 februari op de kalender staat.

Kampong-dames tanken vertrouwen met oefenzege op Den Bosch
UTRECHT - De hockeysters van Kampong hebben een kleine twee weken voor de hervatting van de competitie een knappe oefenoverwinning geboekt op Den Bosch. De Utrechtse dames wonnen met 2-1.

Vanwege de sneeuwval werd er in Den Bosch gespeeld in plaats van Utrecht. De Bossche dames hadden voor de coronastop alle competitiewedstrijden nog gewonnen, terwijl Kampong juist nog niet wist te winnen.

De Utrechtse hockeyploeg begon de oefencampagne met een nederlaag tegen Amsterdam. Volgende week speelt Kampong het laatste oefenduel tegen HGC. Een week later wordt het hockeyseizoen weer hervat tegen Laren.LEES OOK
Van de Zandschulp door het oog van de naald richting Australian Open
VEENENDAAL - Botic van de Zandschulp is de eerste 'coronadans' ontsprongen in aanloop naar de Australian Open. 47 andere deelnemers mogen twee weken hun hotelkamer niet af, nadat er een coronabesmetting was geconstateerd op hun vlucht richting Australië.

De Veenendaler vloog vrijdag al met zijn coach Dennis Schenk vanuit Doha naar Melbourne en mag daardoor wel zijn hotelkamer af om te trainen. Onder de deelnemers die in zelfisolatie is grote verontwaardiging ontstaan, omdat een deel van hen vindt dat er sprake is van competitievervalsing. Een aantal van de spelers liet via sociale media zien dat ze nu maar noodgedwongen trainen op hun hotelkamer.Grand Slam-debuut

Van de Zandschulp kwalificeerde zich deze week als enige Nederlander in het herenenkelspel voor de Australian Open. Voor de Veenendaler gaat het de eerste Grand Slam worden in zijn tennisloopbaan. Het toernooi in Melbourne begint op 8 februari. Bij de vrouwen is Arantxa Rus de enige deelneemster uit Nederland.LEES OOK
Korfballers Dalto vieren rentree in Korfbal League met knappe zege
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - De korfballers van Dalto/Klaverblad Verzekeringen zijn het seizoen in de Korfbal League goed begonnen met een overwinning op DVO. De ploeg uit Driebergen vierde de rentree op het hoogste niveau met een 20-19 zege.

De promovendus ging rusten met een krappe voorsprong van 9-7 en in de tweede helft bleef het gelijk opgaan. Een halve minuut voor tijd lieten de bezoekers de kans op de gelijkmaker liggen, waardoor Dalto verrassend won van DVO, dat dit seizoen hoopt mee te doen in de playoffs.

Vorige week vertelde coach Barry Schep in Namen&Rugnummers op Radio M Utrecht over de ambities van Dalto dit seizoen. Volgend weekend neemt Dalto het op tegen DOS'46.

Van der Haar pakt podiumplek in Mol: 'Mooie trainingsrit richting WK'
WOUDENBERG/MAARTENSDIJK - Veldrijder Lars van der Haar is in de Zilvermeercross op het podium geëindigd. De Woudenberger eindigde in het Belgische Mol als derde, achter winnaar Wout van Aert en Laurens Sweeck.

[Audio:2786842|Lars van der Haar is blij met zijn podiumplek]

Van der Haar kende een snelle start in de zandcross van Mol, maar hij kon die positie niet behouden. "Ik kwam de eerste ronde goed door maar daarna had ik een mechanisch defect", vertelt Van der Haar in Namen in Rugnummers. Even zakte hij terug naar de zesde plaats. Naarmate de veldrit vorderde, kwam Van der Haar op gang. Dat was te laat om Belgisch kampioen Van Aert en Laurens Sweeck nog in te halen.

"In het zand van fiets wisselen dan verlies je veel tijd. Ik voelde me verder heel goed vandaag. De podiumplek is mooi", aldus de Woudenberger.

In de slotfase was Van der Haar samen met David van der Poel (broer van de afwezige Mathieu) verwikkeld in een strijd om de derde plaats. Bij het ingaan van de slotronde had onze regiogenoot de podiumplaats stevig in handen, die hij niet meer afstond.

Binnenkort is Van der Haar te zien op het WK. "Wat dat betreft was het met het zand hier een mooie trainingsrit", aldus Van der Haar.

In de achtergrond eindigde Kyle Agterberg uit Maartensdijk nog als 31ste in Mol. De Zilvermeercross behoort niet tot een van de drie grote klassementen. Wel is het een belangrijke testwedstrijd voor het WK veldrijden van eind januari in Oostende, want dat is ook op een zandparcours.LEES OOK
Marathonseizoen al klaar voor Evert Hoolwerf: 'Motivatie soms ver te zoeken'
EEMDIJK - Voor de marathonschaatsers zit het seizoen er al op. Schaatsbond KNSB heeft besloten geen wedstrijden meer te organiseren vanwege de coronacrisis. Ook alle buitenlandse marathons zijn geschrapt. "We zagen het wel een beetje aankomen", reageert marathonschaatser Evert Hoolwerf uit Eemdijk.

[Audio:2786452|Evert Hoolwerf: "Je blijft hoop houden, maar dat is tegen beter weten in"]

"Vanaf begin oktober ging het al de verkeerde kant op", aldus Hoolwerf in Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht. "Je blijft hoop houden, maar dat is tegen beter weten in. Het is ook deels op voorspraak van de ploegen, omdat zij wilden dat er een knoop doorgehakt zou worden. Nu weten we waar we aan toe zijn."Geen topsport

Afgelopen week is die knoop dan ook daadwerkelijk doorgehakt. De blik gaat op volgend jaar voor de duurschaatsers. Een sport die niet als topsport is aangemerkt door de overheid. "Dat het niet aangemerkt is als topsport, is niet een probleem van het laatste jaar", vindt Hoolwerf. "Dat speelt al een paar jaar. Het is heel jammer. Het gaat er niet om hoe hard je moet werken, maar om de geldkwestie. En in het marathonschaatsen gaat niet het meeste geld om."

[Quote:Evert Hoolwerf|Om door de winter heen motivatie te behouden, dat was het moeilijkste]

Vaak rijden de marathonschaatsers ook in het buitenland, bijvoorbeeld op natuurijs in Oostenrijk en in Zweden. "Die wedstrijden in Oostenrijk zijn al lang gecanceld. Vanuit Oostenrijk zeiden ze al dat ze het niet verantwoord door kunnen laten gaan", geeft de Eemdijker aan. "We hadden nog de hoop dat we eind maart in Zweden wedstrijden konden rijden, maar dat is vanuit de gemeente daar ook afgelast."Motivatie

Omdat marathonschaatsen geen topsport is, krijgen Hoolwerf en co geen uitzondering om te trainen op het ijs. "Wij hebben al sinds half december niet op het ijs gestaan. Ik ben wel op de fiets blijven zitten. Dat is vrij makkelijk, want je kunt je uren maken. Fit blijven is het probleem niet, maar op het ijs trainen gaat nu heel slecht", zegt Hoolwerf.

De motivatie behouden was voor de marathonspecialist lastig. "Om door de winter heen motivatie te behouden, dat was het moeilijkste. Je kan met deze situatie moeilijk zeggen dat we met zijn allen in een huis gaan zitten en gaan trainen. Dat houdt ook niet iedereen vol. Trainen gaat ook lastig, vooral als het voorutizicht is dat het niet doorgaat. Dan is de motivatie soms wel eens ver te zoeken."LEES OOK
Laatste oefenduels waterpolo: Mannen ZPC Amersfoort onderuit, ruime zege vrouwen UZSC
AMERSFOORT - De waterpoloërs van ZPC Amersfoort hebben zaterdag het oefenduel tegen AZC Alphen met 12-10 verloren. De vrouwen van UZSC pakten tegen Het Ravijn wel overtuigend de winst: 23-8.

ZPC Amersfoort begon in het de eerste periode niet goed en liep daardoor in het restant van het duel achter de feiten aan. "We moeten met onze verdediging nog iets sneller schakelen, maar qua conditie zie je al duidelijk verbetering", laat waterpoloër Dominic van de Bunt van ZPC Amersfoort weten.

Voor ZPC Amersfoort start het seizoen volgende week met de regioderby in de beker tegen UZSC. Van de Bunt kijkt ernaar uit. "Eindelijke weer een echte wedstrijd."Alleen nog puntjes op de i voor vrouwen UZSC

De Utrechtse dames hebben een goede generale gespeeld voor de start van de bekercompetitie van volgend weekend. Aan de zijde van de ploeg van coach Joachim de Ruijscher blonken routiniers Nerida Drewes en Amarens Genee uit. Zij scoorden respectievelijk 9 en 7 keer.

UZSC begint volgend weekend in de beker tegen Polar Bears. "Nu in de laatste trainingsweek de puntjes op de i zetten en dan moeten we er klaar voor zijn", aldus De Ruijscher.LEES OOK
Puck Pieterse net naast podium in het zand van Mol: 'Met goede moraal naar het WK'
AMERSFOORT - Bij de Zilvermeercross in Mol is de Amersfoortse Puck Pieterse als zesde over de streep gekomen. De wedstrijd werd gewonnen door landgenote Lucinda Brand.

[Audio:2786511|Puck Pieterse: "Dit was een goede generale voor het WK"]

Brand reed in de laatste ronde van het zanderige parcours weg van Denise Betsema, die als tweede over de finish croste. Marianne Vos eindigde als derde en maakte er een compleet Nederlands podium van.

Pieterse kon lang met haar concurrenten mee in de strijd om het podium, maar de routiniers bleken in het slot van de wedstrijd nog een maat te groot voor de 18-jarige Amersfoortse.

Volgende week slaat ze de X2O Trofee-veldrit van Hamme over. Op zondag rijdt Pieterse wel de Wereldbeker van Overijse, als laatste voorbereidingswedstrijd op het WK veldrijden voor beloften van zondag 31 januari in Oostende.

"Het was een goede generale repetitie voor het WK. Ik was vandaag tweede belofte op niet zoveel achterstand. Dat zit wel goed, en ik weet aan welke dingen ik nog kan werken in het zand. Ik kan met goede moraal naar het WK gaan", aldus Pieterse.LEES OOK
Herstart nadert: topsportclubs uit de regio plannen oefenwedstrijden in
PROVINCIE UTRECHT - Nederland is nog altijd in lockdown, maar de topsporters uit de regio mogen langzaam uitkijken naar de start (of de herstart) van hun seizoen. Veel competities beginnen deze maand nog en dus hebben de clubs uit de provincie Utrecht massaal oefenwedstrijden ingepland. RTV Utrecht zet deze duels op een rij.

Sinds 17 december mogen teams die deelnemen aan topsportcompetities van de overheid weer trainen en spelen, mits ze een strikt testprotocol volgen. Op die manier kunnen de Nederlandse topsporters wedstrijdritme opdoen richting belangrijke toernooien, zoals de Olympische Spelen van komende zomer.Taurus trapt af

De eerste competitie die weer gaat beginnen is de Eredivisie volleybal: het Houtense Taurus speelt op zaterdag 9 januari op bezoek bij ZVH. Op 16 januari volgen het korfbal en het basketbal. Vanaf 23 januari duiken de waterpoloërs het water in voor officiële duels, gevolgd door de Hoofdklasse hockey op 31 januari.

De topcompetities in het rugby (zeker niet voor eind maart), het handbal, het tafeltennis, het ijshockey en het badminton hebben nog geen startdatum voor hun competitie. Waarschijnlijk wordt de ijshockeycompetitie helemaal niet meer opgestart.

De andere sportbonden bekijken op termijn de opties om een topcompetitie uit te spelen, mogelijk in aangepaste vorm. Veel bonden wachten daarvoor de eerstvolgende persconferentie van het kabinet af.

Bekijk hieronder een overzicht van de oefenwedstrijden die gepland staan en de data waarop de topcompetities weer zullen beginnen:

[Image:2379664|De waterpolosters van UZSC]

Kampong uit Utrecht, mannen (hockey)

Zondag 17 januari: Kampong - HGC (14.30 uur)
Zondag 24 januari: Kampong - Pinoké (14.30 uur)
Zondag 31 januari: Herstart competitieKampong uit Utrecht, vrouwen (hockey)

Zondag 10 januari: Amsterdam - Kampong (12.45 uur)
Zondag 17 januari: Kampong - Den Bosch (12.45 uur)
Zondag 24 januari: Kampong - HDM (12.45 uur)
Zondag 31 januari: Herstart competitieSCHC uit Bilthoven, vrouwen (hockey)

Dinsdag 12 januari: Hurley - SCHC (19.00 uur)
Zondag 17 januari: Amsterdam - SCHC (12.45 uur)
Zondag 24 januari: Den Bosch - SCHC (12.45 uur)
Zondag 31 januari: Herstart competitieUZSC uit Utrecht, mannen (waterpolo)

Zaterdag 9 januari: AZC Alphen - UZSC (12.00 uur)
Zaterdag 9 januari: UZSC - Polar Bears (17.00 uur)
Zondag 10 januari: UZSC - Polar Bears (11.00 uur)
Donderdag 14 januari: Donk - UZSC (22.00 uur)
Zaterdag 23 januari: Start bekercompetitie
Zaterdag 27 februari: Start competitieUZSC uit Utrecht, vrouwen (waterpolo)

Zaterdag 9 januari: UZSC - Polar Bears (10.00 uur)
Zaterdag 16 januari: UZSC - Het Ravijn (12.00 uur)
Zaterdag 23 januari: Start bekercompetitie
Zaterdag 13 februari: Start competitieZPC Amersfoort, mannen (waterpolo)

Zaterdag 9 januari: ZPC Amersfoort - Schuurman BZC (12.00 uur)
Zaterdag 16 januari: AZC Alphen - ZPC Amersfoort (12.00 uur)
Zaterdag 23 januari: Start bekercompetitie
Zaterdag 27 februari: Start competitieTaurus uit Houten, mannen (volleybal)

Zaterdag 2 januari: Taurus - SSS (uitslag 3-1)
Zaterdag 9 januari: Herstart competitieDalto uit Driebergen (korfbal)

Zaterdag 2 januari: Dalto - Blauw-Wit (uitslag 27-23)
Zaterdag 9 januari: Groen Geel - Dalto (18.00 uur)
Zaterdag 16 januari: Start competitieUtrecht Cangeroes, vrouwen (basketbal)

Zaterdag 16 januari: Herstart competitie

Feed Fetched by RSS Dog.