RTV Utrecht
Sportclubs hebben vertrouwen in plan rond 'Big Five'
UTRECHT - FC Utrecht, Kampong, UZSC, Hellas en VV Utrecht hebben hoge verwachtingen van de samenwerking die ze zijn aangegaan. De clubs, die allen in het stadiongebied in het oosten van de stad Utrecht zijn gevestigd maakten deze week bekend de handen in een te slaan.

[Image:2684922|FC Utrecht, Hellas, UZSC, Kampong en VV Utrecht afgebeeld als de 'Big Five']

FC Utrecht is bekendste en meest vermogende club van de stad. Het bestaat 50 jaar en is in die periode onafgebroken in de eredivisie van het betaalde voetbal actief geweest, Kampong is de grootste omnivereniging van Nederland en heeft daarnaast met hockey en cricket al menig landstitel gepakt, UZSC is de laatste jaren zowel bij de mannen als bij de vrouwen toonaangevend in de Nederlandse top, Hellas bracht Dafne Schippers en tal van andere talenten voort en VV Utrecht speelt inmiddels met zowel de mannen als de vrouwen op het een-na-hoogste-niveau. Je vraagt je bijna af waarom een samenwerking tussen deze 'Big Five' niet eerder van de grond is gekomen.

[Video:2684807|Thijs van Es: 'We moeten als stad Utrecht laten zien wat we in huis hebben']

"Dit idee ligt er al wel heel lang", vertelt Thijs van Es, de algemeen directeur van FC Utrecht, in Een Berg Sport, "om het topsportklimaat van Utrecht omhoog te brengen. Ik snap eigenlijk niet waarom het nooit is gelukt terwijl je zulke clubs vlak bij elkaar hebt zitten." Van Es benadrukt dat het om een wisselwerking gaat tussen de vijf clubs, dus niet alleen FC Utrecht in combinatie met de anderen. "Ik denk dat we bij elkaar zoveel te brengen. Op sportief vlak, maar ook op het gebied van commercie en faciliteiten."Sportcampus Utrecht

Het project heeft nu nog de werktitel Sportcampus Utrecht. Er is een prijsvraag ter waarde van 2.500 euro uitgeschreven voor de definitieve naam voor de koepel. "Natuurlijk houden alle clubs hun eigen karakteristiek. Dat neemt niet weg dat we wel heel veel van elkaar kunnen leren. Daarnaast willen we kijken of we voor al dat talent wat er rondloopt een LOOT-school kunnen creëren. Nu reizen al die kinderen nog overal en nergens naar toe. Het zou mooi zijn als dat in onze sportcampus kan."

[Image:557652|Dafne Schippers is nog altijd de trots van Hellas]

Ook op commercieel gebied is er van alles mogelijk volgens Van Es. "Er zijn bijvoorbeeld een heleboel commerciële partijen die zich niet aan een specifieke sport willen binden, maar wel wat zien in het totaal. Een enorme winstsituatie. Daarnaast vind ik dat we als stad Utrecht veel meer moeten etaleren wat we allemaal wel niet in huis hebben op topsportgebied."

Kees Roovers van SV Kampong denkt dat Utrecht op deze manier topsporters binnen de stadsgrenzen kan houden die anders zouden zijn vertrokken. "Het hoofddoel is slim samenwerken. Dat kan kostenbesparend zijn, maar we kunnen Utrecht ook neerzetten als een stad waar talenten graag zijn." Sam van Ling van VV Utrecht sluit zich daarbij aan. "Van volleyballen word je in Nederland niet rijk. Wij kunnen ons onderscheiden van andere clubs als we woonruimte aan kunnen bieden en spelers kunnen begeleiden in hun studentenleven of bij het vinden van werk."

[Video:2684809|Kees Roovers: 'Niet bang dat Kampong ondersneeuwt']

Talent een kans geven

Marion van den Wittenboer van Hellas verwacht een impuls op atletiekniveau binnen haar vereniging. "We kunnen het echt niet allemaal alleen. We zijn een club van 1.600 leden waarvan slechts 1 procent de top haalt. Die ene procent krijgt nu niet de aandacht die het verdient, want dan zou je de andere 99 tekortdoen. Doormiddel van deze samenwerking krijgen de talenten veel meer de kans om echt de top te halen."

[Image:605159|UZSC viert de landstitel]

Bang om onder te sneeuwen bij FC Utrecht zijn de vier andere clubs niet. "Hellas is ook niet klein. Wij kunnen van FC Utrecht leren net als dat zij van ons kunnen leren", meent Van den Wittenboer. Van Ling sluit zich daarbij aan. "Ik denk dat FC Utrecht ook veel sterker staat met deze vier verenigingen erbij, richting de gemeente, richting de inwoners." Ook bij Kampong maken ze zich geen zorgen. "Ik denk dat ze bij FC Utrecht moet opletten dat Kampong niet over ze heen gaat", grapt Roovers. "Kijk Thijs van Es komt van Kampong, hij is hier jaren voorzitter geweest en we weten wat we aan elkaar hebben. Het wordt gewoon een mooi samenwerkingsverband."

[Video:2684810|De ode van Korneel]
LEES OOK
Van den Brom: 'Niet terugkijken naar die twee nederlagen van vorig jaar'
UTRECHT - Drie punten kwam FC Utrecht in het afgebroken vorige seizoen tekort om boven Willem II als vijfde te eindigen en de voorronde van de Europa League in te mogen. Terugkijkend op de vorige competitie is het makkelijk om te stellen dat de wedstrijden tegen RKC Waalwijk FC Utrecht dat Europese ticket hebben gekost. In Utrecht werd het 0-1, in Waalwijk verloor Utrecht met 2-1.Niet over praten

John van den Brom is niet meer met die twee nederlagen bezig. "Ik hou nooit zo van terugkijken," zegt hij. De Amersfoorter gaat de verliespartijen dan ook niet meer benoemen in de bespreking, ook niet als waarschuwing. "Het zijn volwassen jongens, die weten echt wel wat ze in het verleden gedaan hebben tegen bepaalde tegenstanders."

"Dit is een nieuw seizoen, een nieuw team en een aantal nieuwe jongens. Die weten sowieso niet wat er vorig jaar gebeurd is. En hoe meer je daarover spreekt, hoe meer je het ook weer naar boven haalt. Dat is niet nodig."

[Kader:De ontmoeting van zondag is de 50e wedstrijd tussen FC Utrecht en RKC. Van de 49 voorgaande ontmoetingen won FC Utrecht er 23. RKC won 16 keer. De doelcijfers zijn 85-70 voor FC Utrecht.
In de Galgenwaard won FC Utrecht 16 van de 25 ontmoetingen. RKC won drie keer in Utrecht, waaronder dus vorig jaar.]

Dalmau en Elia

Van den Brom kan tegen RKC Waalwijk beschikken over een ruime selectie. Adrián Dalmau en Eljero Elia zijn er mogelijk ook bij. Het duo trainde deze week volop mee. Of ze ook bij de wedstrijdselectie kunnen zitten wordt pas zaterdag bepaald.

[Video:2684608|"Tevreden dat Dalmau en Elia de hele week op het veld hebben gestaan"]

"De jongens die er later bij zijn gekomen hebben in de voorbereiding een achterstand opgelopen", zegt Van den Brom. "Maar dat Dalmau en Elia de hele week op het trainingsveld hebben gestaan, stemt mij tevreden."Eindelijk weer in de Galgenwaard

Vorige week tegen VVV speelde FC Utrecht een beroerde eerste helft, die gevolgd werd door een goede tweede. "Het is doorzonde dat je na VVV moet hebben over de slechte eerste helft", vindt Van den Brom. "We waren gebrand om er te staan."

Zondag volgt de eerste thuiswedstrijd van FC Utrecht sinds 8 maart. "Je kijkt uit naar het moment dat je voor 4.500 mensen mag selen", stelt Van den Brom. "Die hebben een half jaar gewacht om ons te zien. En dan hoop je dat je beter begint als tegen VVV."Live

FC Utrecht - RKC Waalwijk staat zondag onder leiding van Siemen Mulder. Hij fluit om 14.30 uur voor de aftrap. De wedstrijd is live te volgen via Radio M Utrecht. Dat kan via de 93.1FM, de kabel of via de RTV Utrecht-app.LEES OOK
Afgelast door corona: de richtlijnen zijn duidelijk, de uitvoering niet
PROVINCIE UTRECHT - "De KNVB kan mij niet vertellen wat de richtlijnen zijn voor afgelasting." Dat zei Eemdijk-trainer Willem Romp vrijdagmiddag tegen RTV Utrecht, toen nog niet definitief bekend was dat het hoofdklasseduel van zijn ploeg tegen Swift van zaterdag niet door zou gaan.

Die richtlijnen zijn er echter wel degelijk. Ze staan in een stappenplan dat de KNVB op haar website heeft gepubliceerd.Formeel geen reden voor afgelasting

Romp zou een paar spelers moeten missen tegen Swift. Eén speler is positief getest en twee anderen ondergingen op basis van het contactonderzoek van de GGD een test. Dat plaatst de trainer voor een uitdaging, maar is op zich geen reden voor afgelasting, blijkt uit het stappenplan: "Overige teamgenoten kunnen, mits zij geen klachten hebben, gewoon blijven deelnemen aan alle voetbalactiviteiten."

In de richtlijnen van de bond staat dat een duel pas wordt afgelast, als een club geen team op de been kan brengen. Daarvan is in het geval van Eemdijk geen sprake, omdat de selectie van de hoofdklasser uit 21 spelers bestaat en er dus nog altijd 18 beschikbaar zouden zijn.

Dat de twee geteste spelers van Eemdijk de uitslag nog niet hebben, is volgens het stappenplan ook al geen reden om de wedstrijd af te gelasten. "Is de uitslag van de test nog niet bekend, volg dan de richtlijnen van het RIVM: spelers die 15 minuten of langer binnen anderhalve meter van een besmet persoon zijn geweest gaan in quarantaine en nemen dus niet deel aan voetbalactiviteiten." De rest mag dus gewoon spelen.Verstandig besluit

Dat desondanks na overleg tussen club, bond en GGD werd besloten tot afgelasting, kon op instemming van Romp rekenen. "Ik vind het onverantwoord om onder deze omstandigheden te spelen", liet de Eemdijk-trainer optekenen.

Al met al lijkt Romps opmerking: "De KNVB kan mij niet vertellen wat de richtlijnen zijn voor afgelasting" niet helemaal bezijden de waarheid. De conclusie is dat de bond het wel kan vertellen, maar er niet consequent naar handelt. Dat is waarschijnlijk erg verstandig. Maar duidelijk is het zeker niet.LEES OOK
Oud-masseur van FC Utrecht: 'Van Schoonhoven vroeg de trainer of hij zijn spullen niet moest gaan pakken'
UTRECHT - Aan de Tap met Ap staat dit seizoen in het teken van het 50-jarig bestaan van FC Utrecht. Wekelijks nodigt Appie Boonen in DITO een persoonlijkheid uit die terugduikt in de afgelopen halve eeuw van de club. De vaste rubriek in Een Berg Sport eindigt wekelijks vertrouwd met de voorspelling van Appie voor de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht. Deze week de voormalig masseur van FC Utrecht, Gert Temming:

[Video:2684457|Gert Temming: 'Van Schoonhoven vroeg aan Wotte of hij zijn kastje niet moest gaan leegruimen']

LEES OOK
Roy Terschegget: na 285 duels voor GVVV nu tégen GVVV
VEENENDAAL/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Zaterdag 26 september is een dag waar Veenendaler Roy Terschegget lang naar zal hebben uitgekeken. De middenvelder speelde van 2010 tot 2019 in het eerste van GVVV, stapte toen over naar Spakenburg, maar miste het hele vorige seizoen vanwege een knieblessure.

Zaterdag gaat de inmiddels 33-jarige middenvelder met Spakenburg op bezoek bij GVVV, de club waarvoor hij 285 duels speelde. "Het is leuk om terug te keren en tegen mijn oude ploeggenoten te spelen", blikt Terschegget vooruit.

Ook voor GVVV-coach Jochem Twisker is GVVV - Spakenburg een bijzondere wedstrijd. Spakenburg was zijn eerste club als hoofdtrainer, en hij werd met die club in 2014 topklassekampioen door GVVV in een beslissingswedstrijd te verslaan. Enkele clubs later speelt hij nu voor eerst tégen zijn Spakenburg. Ook de GVVV-spelers Jeremy de Graaf, Philip Ties en Tom Oostinjen hebben een verleden bij Spakenburg.

[Image:2355176|Philip Ties speelde drie jaar voor Spakenburg]

GVVV - Spakenburg eindigde vorig seizoen in 1-2. Dat was de eerste wedstrijd van Eric Meijers, die John de Wolf als hoofdtrainer opvolgde bij Spakenburg. In totaal stonden beide ploegen 34 keer tegenover elkaar op Panhuis. De totaalscore is 12 zeges voor GVVV en 14 voor Spakenburg, maar de laatste jaren overheerst GVVV. Van de laatste acht duels in Veenendaal won GVVV er vijf.

Bij GVVV ontbreekt zaterdag de geblesseerde centrumverdediger Laurens van der Voort. Spakenburg mist Jasper Beekhuis, eveneens met een blessure.Nog meer oude bekenden

[Image:2665985|Berry Smit, Volendammer tegen Volendam]

IJsselmeervogels-trainer Berry Smit is een geboren Volendammer. Hij speelde 23 duels in de betaalde hoofdmacht en was de laatste jaren actief als jeugdtrainer en trainer van de beloften van de eerste divisionist. Zaterdag staat hij als trainer van IJsselmeervogels tegenover zijn oude club. "En da's best een rare gewaarwording", aldus Smit.

De Vogels hebben iets recht te zetten na de 4-1 oorwassing van vorige week tegen Kozakken Boys. Het kostte IJsselmeervogels de koppositie in de tweede divisie, nadat de eerste twee duels van het seizoen wel gewonnen waren.

Jong Volendam is één van de vier clubs in de tweede divisie die pas op één punt staan. Dat punt werd gepakt in de openingswedstrijd tegen Jong Sparta. Daarna volgden verliesbeurten tegen Rijnsburgse Boys en HHC Hardenberg, toevallig de twee clubs waar IJsselmeervogels van won.

[Image:2355127|Eef van Riel, terug van een blessure]

Berry Smit kan weer beschikken over Eef van Riel en Mike van den Ban, die vorige week geblesseerd moesten toekijken. Robbert Olijfveld en Marciano van Leijenhorst ontbreken nog.

Het is de derde keer dat beide teams elkaar in competitieverband treffen op de Westmaat. De eerste keer, in de derde divisie, won IJsselmeervogels met 7-0. Vorig seizoen voorkwamen de Vogels dankzij een strafschop in de laatste minuut en werd het 3-3. In dat duel scooorde Danny van den Meiracker twee keer. Dit seizoen staat de spits nog droog.Live op de radio

Beide duels in de tweede divisie zijn zaterdag live te volgen in Namen & Rugnummers op Radio M Utrecht. Dat kan via de 93.1FM, de kabel of de RTV Utrecht app. GVVV - Spakenburg begint om 14.00 uur, bij IJsselmeervogels - Jong Volendam wordt een uur later afgetrapt.LEES OOK
Pikant duel voor Sportlust-trainer Patrick Loenen
WOERDEN/VEENENDAAL - Patick Loenen werd eind vorig jaar aangesteld als nieuwe trainer van DOVO. De Utrechter zou vanaf de zomer van 2020 de scepter gaan zwaaien in Veenendaal. Korte tijd later werd Gert Kruys ontslagen bij DOVO en stapte de technische commissie op.

Loenen wilde niet samenwerken met een technische commissie die hem niet had aangesteld en liet zijn contract ontbinden. Hij bleef bij Sportlust'46. Zaterdag speelt hij met die ploeg tegen DOVO.

Het is niet het enige dwarsverband tussen beide ploegen. Jordi Balk en Kesley den Haag maakten afgelopen zomer de overstap van DOVO naar Sportlust'46, dat dit seizoen debuteert in de derde divisie. Dat gebeurde met een zege bij Ter Leede. Vorige week werd verloren van Sparta Nijkerk. Tussendoor werd een duel afgelast vanwege een coronageval in de Sportlust-selectie.

DOVO speelde dit seizoen al drie keer. De ploeg van Scott Calderwood kende een stroeve start maar boekte vorige week een historische zege. Tegen de amateurs van Ajax werd het maar liefst 11-0, een record in de derde divisie.

[Kader:Met de 11-0 tegen Ajax boekte DOVO de grootste uitslag ooit in de derde divisie. Het vorige record was 9-0. Die uitslag kwam drie keer voor, en al die keren was een Utrechtse club de verliezende partij.
In het seizoen 2017/2018 verloor Magreb'90 met 9-0 van ASWH en van Jong FC Groningen. Een jaar later ging Eemdijk op eigen veld met 0-9 onderuit tegen DVS'33.]

Afwezigen

Bij DOVO keert middenvelder Tom Menting terug van een blessure. Cairán Summers is herstellende van een gebroken arm en aanvoerder Barry Beijer zit de laatste van drie duels schorsing uit.

[Image:1840596|Kesley den Haag, vorig jaar DOVO, nu Sportlust'46]

Sportlust'46 mist Martijn Jansen, die na zijn rode kaart van vorige week voor één duel geschorst is. Jasper Werkhoven viel tegen Sparta Nijkerk geblesseerd uit en is er ook niet bij. Ook ontbreken nog altijd Bryan Burgering, Rory van Gulik, Abdel Metalsi, Floris Mulder, Mike Verhagen en Rick Wils. "Ik heb dertien man, plus twee keepers", zegt Loenen. "Precies genoeg."Historie

Sportlust'46 en DOVO stonden zes keer eerder tegenover elkaar in de competitie. Vier keer won DOVO, één keer Sportlust. Dat gebeurde in de eerste ontmoeting tussen beide ploegen, in het seizoen 2011/2012 in de hoofdklasse. In Woerden werd het toen 2-1. Ook het enige gelijkspel, 0-0 in 2013/2014, vond plaats in Woerden.Niet live

Omdat Sportlust'46 - DOVO vanwege coronamaatregelen in Woerden pas om 17.00 uur begint, is het duel zaterdag niet live te volgen in Namen & Rugnummers. Uiteraard plaatsen we wel zo snel mogelijk een verslag op onze website.LEES OOK
Vechtsebanen krijgt drie ton van gemeente en kan volgende maand open, ondanks corona
UTRECHT - De Vechtsebanen krijgt eenmalig 300.000 euro van de gemeente Utrecht. Met het geld kan de schaatsbaan in Overvecht de financiële gaten dichten die zijn ontstaan als gevolg van de coronacrisis.

Volgens de gemeente is het geld essentieel voor de Vechtsebanen. Zonder de drie ton kunnen ze de deuren volgende maand, als het nieuwe schaatsseizoen begint, niet openen. Er is dan geen geld om de ijsbaan opnieuw te bevriezen.

Ook kost het de schaatsbaan veel geld om de boel corona-proof te maken. "Je kunt niet een beetje invriezen", schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

De gemeente noemt de Vechtsebanen een 'essentiële sport- en recreatievoorziening in Utrecht en omstreken'. De ijsbaan wordt gebruikt door 29 schaatsverenigingen: negen van binnen de stad en twintig daarbuiten. Jaarlijks komt er ongeveer een half miljoen mensen naar de schaatsbaan.

Mocht de Vechtsebanen in de nabije toekomst nog meer geld nodig hebben, dan moet de ijsbaan dat zelf zien op te hoesten. Voorlopig is met de gemeente de afspraak gemaakt dat de baan in tijden van corona gewoon open blijft. "Indien er een nieuwe lockdown wordt afgekondigd verandert de situatie", schrijft de gemeente.

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Coronabesmetting zet streep door Swift - Eemdijk
EEMDIJK - De hoofdklassewedstrijd Swift - Eemdijk gaat dit weekend niet door. Een speler van Eemdijk heeft positief getest op corona. Twee andere spelers wachten op de uitslag van de test.

"En dan is er ook nog een staflid getest", zegt trainer Willem Romp. "Ik mis dus mogelijk drie spelers en een staflid, maar de KNVB kan mij niet vertellen wat de richtlijnen zijn voor een afgelasting."

"In eerste instantie zei de KNVB dat we gewoon konden voetballen", aldus voorzitter Menno Veldhuizen vrijdagmiddag. "En de KNVB en de GGD bepalen of het doorgaat." Inmiddels is na overleg tussen de KNVB de GGD en Eemdijk besloten de wedstrijd af te gelasten.

Dat het zo lang duurde voor het besluit werd genomen, klinkt als een vreemd verhaal. Twee weken geleden werd een wedstrijd van het Woerdense Sportlust'46 direct afgelast toen er één speler positief getest was. Voor trainer Willem Romp is het duidelijk: "Ik vind spelen onder deze omstandigheden niet verantwoord."

[Quote:Willem Romp, trainer Eemdijk|Ik heb direct al gezegd dat het dom is om onder deze omstandigheden aan de competitie te beginnen]

Inmiddels is het in het amateurvoetbal, van hoog tot laag, elke week raak met afgelastingen als gevolg van positieve coronatests. In de derde divisie heeft ODIN'59 na vier speelronden al twee duels achterstand. "Ik heb direct al gezegd dat het dom is om onder deze omstandigheden aan de competitie te beginnen", zegt Willem Romp.

"Wat mij betreft hadden we lekker tot aan de winterstop vriendschappelijk gespeeld, en hadden we daarma een halve competitie afgewerkt. Nu krijg je een hele scheve competitie."LEES OOK
Bestuur GVVV beraadt zich op voorstel spelersgroep
VEENENDAAL - De spelersgroep van GVVV staat achter het voorstel van de spelersraad om de club financieel tegemoet te komen, nu er door de coronacrisis minder geld binnenkomt. Dat is donderdag duidelijk geworden.

Vorige week werd al bekend dat de spelersraad voor wilde stellen om salaris in te leveren. "Toen de competitie door corona stillag en er geen inkomsten waren, heeft de club ons keurig doorbetaald", zegt aanvoerder Philip Ties. "Ik vind het niet zo gek dat we nu als spelers wat terugdoen. En de spelersgroep is het daarmee eens."

Hoeveel de spelers van de Veenendaalse tweede divisionist inleveren is niet bekend gemaakt. Het bestuur van GVVV reageert nog niet. "De spelers hebben een voorstel gedaan, wij gaan het daar eerst intern over hebben", stelt bestuurslid Loek Budding.LEES OOK
Dit jaar geen Nationale Veldrit Amersfoort
AMERSFOORT - De nationale veldrit van Amersfoort gaat dit jaar niet door. De wielerwedstrijd, waar elk jaar in december de Nederlandse subtop aan de start staat en waar al veel talenten hun eerste zege hebben geboekt, is afgelast vanwege de coronacrisis.

De veldrit in Amersfoort werd jarenlang gereden in Bos Birkhoven, maar werd vorig jaar verplaattst naar het terrein van zorginstelling Zon & Schild. Op dat terrein worden vanwege corona momenteel geen buitenstaanders toegelaten.

De veldrit in Amersfoort zou dit jaar haar 41e editie beleven.LEES OOK
Ellen van Dijk derde op WK tijdrijden
WOERDEN - Wielrenster Ellen van Dijk uit Woerden is vanmiddag derde geworden op het WK tijdrijden in de Italiaanse stad Imola. Landgenote Anna van der Breggen is eerste geworden en de Zwitserse Marlen Reusser tweede.

Van Dijk deed er 31 seconden langzamer over dan winnaar Van der Breggen. Aanvankelijk zou ze niet van start gaan, maar de Woerdense verving Annemiek van Vleuten die zich na een zware val had afgemeld voor de tijdrit.

Aanvankelijk leek Chloé Dygert uit Amerika op weg naar de eindzege. Ze klokte de snelste tussentijd, maar vloog kort daarna uit de bocht.

Zaterdag staat de reguliere wegrit voor vrouwen op het WK op het programma. Dan staat Van Dijk opnieuw aan de start.LEES OOK
St. Jago verlengt contract bij FC Utrecht
UTRECHT - Het contract van FC Utrecht-speler Tommy St. Jago is verlengd tot en met de zomer van 2024. Afgelopen vrijdag maakte hij zijn debuut in de basisopstelling van het eerste.

St. Jago wordt gezien als talentvolle speler. Vorig seizoen mocht hij al één keer invallen. De afgelopen twee seizoenen speelde de 20-jarige verdediger zijn wedstrijden vooral in de Keuken Kampioen Divisie met Jong FC Utrecht.

"Tommy heeft de afgelopen periode enorme stappen gezet in zijn ontwikkeling", zegt FC Utrecht-directeur Jordy Zuidam. "Hij is een echte Utrechtse jongen uit onze eigen opleiding en heeft laten zien met lef te spelen."

In 2011 verruilde St. Jago de jeugdopleiding van Ajax voor die van FC Utrecht. Ook speelde hij in verschillende jeugdelftallen van Oranje.LEES OOK
Deel harde kern FC Utrechtfans blijft zondag thuis: 'Voor ons is de lol eraf'
UTRECHT - De Utrecht Ultras, een deel van de harde kern supporters van FC Utrecht, blijven zondag thuis. De club heeft seizoenkaarthouders noodgedwongen in twee groepen opgesplitst, zodat de coronamaatregelen in het stadion nageleefd kunnen worden. Dat zien de Utrecht Ultras niet zitten: "Zolang wij niet op onze manier de club aan kunnen moedigen en het spelletje niet op onze manier kunnen beleven, zullen wij als groep van de Bunnikside elders kijken."

Seizoenkaarthouders van FC Utrecht zijn ingedeeld in twee groepen: rood of wit. Elke wedstrijd is een van de twee groepen verzekerd van een plek in het stadion. Aanstaande zondag mag groep wit de wedstrijd tegen RKC Waalwijk bijwonen. De Ultras zijn niet de enigen die van hun plek hebben afgezien: er zijn duizend stoelen vrijgekomen, die kunnen supporters uit groep rood nu reserveren.

Voor Utrecht Ultras is dat geen optie. De groep van zo'n 80 à 90 sfeermakers wil alleen het stadion in als iedereen erbij kan zijn. "Voor ons is de lol eraf", schrijft Utrecht Ultras op Facebook. "De Bunnikside is een roemruchte tribune waar elk individu zijn eigen keuze maakt in wat deze wel en niet wil doen, als groep maken wij echter wel bepaalde keuzes."

Ook bij rivaal Ajax heeft de harde kern besloten thuis te blijven, maar in tegenstelling tot de supporters van de club uit Amsterdam stellen de Utrecht Ultras wél vrijgekomen stoelen beschikbaar aan andere supporters. "Wij gaan niet de keus maken een tribune leeg te houden, maar gunnen onze plekken aan mensen die er wel behoefte aan hebben om de wedstrijden in het stadion te bekijken en zorgen er zo ook nog eens voor dat deze supporters meer kans maken op een plekje in het stadion!"

Teun den Hartog, voorzitter van de supportersvereniging van FC Utrecht, zag wel aankomen dat een deel van de fans er zondag niet bij zijn. "Ik denk dat ze elders gaan kijken. Het gaat om jonge gasten bij wie het heel diep zit en bij wie het niet allemaal te regisseren is."

De Ultras laten weten hun ploeg nu op een andere manier te gaan steunen. "Wij zullen de spelersgroep op onze manier laten weten dat we er altijd voor ze zullen zijn en dat we, ook in deze tijden, als Utrecht Ultras altijd zij aan zij achter de club zullen blijven staan.Hier moeten we enorm creatief in zijn en dit zal dan ook niet altijd zichtbaar zijn voor het grote publiek."

Meer lezen over het coronavirus in de regio£ Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Rugbyclubs Eemland en URC mogen weer: 'Top-8 moet mogelijk zijn'
AMERSFOORT/UTRECHT - In navolging van heel veel sporten beginnen komend weekend ook de rugbyploegen aan hun seizoen. Op het hoogste niveau in Nederland zijn met RC Eemland (Amersfoort) en URC (Utrecht) twee regioteams actief. Twee teams die zich willen meten met de top-4 en mikken op een plek bij de beste acht.Nieuwe opzet Ereklasse

De Ereklasse bestaat dit seizoen uit liefst 16 ploegen. Door de coronacrisis is besloten om de onderlinge voorcompetitie van Nederland en België te schrappen. Daardoor sluit de traditionele top-4 van Nederland nu aan bij de overige 12 Nederlandse ploegen in de Ereklasse.

In de eerste fase van de competitie spelen alle teams één keer tegen elkaar. Na die 15 wedstrijden wordt op basis van de stand een kampioenspoule en een degradatiepoule van elk 8 teams gevormd. Die groepen spelen vervolgens een volledige competitie met thuis- en uitduels tegen elkaar.

[Quote:Dave Langezaal, trainer RC Eemland|Geen ploeg moet het leuk vinden om tegen Eemland te spelen]

RC Eemland wil de uitdager zijn

Voor RC Eemland was vorig jaar een plek in de degradatiepoule weggelegd, maar de Amersfoorters willen dit jaar hoger. "De top-8 moet mogelijk zijn", zegt trainer Dave Langezaal. "Tegen de topploegen moet je goed spelen. Als je daar met 90-0 van het veld stapt, dan klopt er iets niet. Niemand moet het leuk vinden om tegen Eemland te spelen."

"Wij willen de uitdager zijn en ons blijven verbeteren. Daarom moeten we vaker die topwedstrijden spelen. Vorig jaar speelden we in de degradatiepoule en dan merk je dat het te makkelijk wordt. Dan worden we in slaap gesust", vindt Langezaal, die bij Eemland samen met Scott Smith de hoofdmacht traint. Sven Bulens is, naast sportief directeur van de hele club, de manager van het eerste.

[Image:2000231|URC en Eemland troffen elkaar begin 2019 in de Eerste Klasse]

Wat opvallend is, is dat RC Eemland in de voorbereiding geen enkele oefenwedstrijd heeft gespeeld. Buiten wat trainingsduels tegen het tweede team hebben de Amersfoorters zich apart voorbereid. "Vanaf juni volgen alle spelers een kracht- en conditieprogramma. Dat hebben we bewust gedaan. Begin augustus zijn we pas het veld opgegaan. We zien dat fysiek een slag te slaan is in deze competitie. Dat heeft veel voordelen. Onze spelers hebben minder blessures en zijn fitter", stelt de veldtrainer.

Ook het coronavirus heeft dus ook invloed op de rugbyers gehad. "Heel lang mochten we geen contact hebben. De voorbereiding zonder oefenwedstrijden is niet ideaal, maar het is zoals het is. Afgelopen weekend zouden we nog tegen Hilversum oefenen, maar die werd afgelast omdat zij te veel blessures hadden", zegt Langezaal.

De blik gaat dus naar de eerste competitiewedstrijd. "Daarom wordt het zaterdag meteen 'voor het eggie'. Een voordeel is dat de kern van ons team al lang bij elkaar is en ook de spelers van buitenaf spelen al een tijdje hier. Toch zal de eerste wedstrijd wat roestig en rommelig zijn, omdat iedereen er juist veel zin in heeft", geeft hij aan.URC als concurrent voor de top-8

RC Eemland verwacht dus mee te kunnen doen voor de bovenste acht plaatsen in de Ereklasse. Langezaal ziet enkele concurrenten in de strijd om die posities, zegt hij. "RC The Bassets speelt vaak rond de achtste plaats en ook Haagsche RC is zo'n ploeg. Daar moeten we van winnen om in de top-8 te eindigen."

"En we beginnen zaterdag tegen Oisterwijk Oysters, die zijn altijd jong en driftig. We moeten dus meteen 'aan' staan en we kunnen ons niets veroorloven", aldus de trainer. "Het niveau van de competitie komt wel steeds dichter bij elkaar, maar teams moeten het stom vinden om in Amersfoort te spelen."

[Quote:Dave Langezaal, trainer RC Eemland|URC tegen Amersfoort is altijd wel een dingetje, maar het is geen haat en nijd]

Met Utrechtse RC (URC) speelt er nog een tweede regioploeg in de Ereklasse. De Domstedelingen haalden vorig jaar de kampioenspoule, maar bungelden onderin die groep toen de competitie stilgelegd werd in maart. Dit jaar mikt URC hoger, namelijk op een plek in de top-10.

"Er is altijd concurrentie tussen ons", zegt de trainer van Eemland. "URC heeft een groot en talentvol team. Als tegenstander is het altijd fysiek zwaar. Maar URC tegen Amersfoort is altijd wel een dingetje. Twee seizoenen geleden wonnen ze van ons en toen was het alsof ze kampioen waren geworden. Maar het is geen haat en nijd."

Tiebreaks breken Botic van de Zandschulp op: geen hoofdtoernooi Roland Garros
VEENENDAAL - Tennisser Botic van de Zandschulp kan het hoofdtoernooi van Roland Garros uit zijn hoofd zetten. De Veenendaler verloor in Parijs in de tweede kwalificatieronde in twee sets van de Brit Liam Broady.

Het treffen tussen Van de Zandschulp en Broady was uitermate spannend. De partij duurde ruim twee uur, omdat in beide sets een tiebreak nodig was. Beide keren was het geluk aan de zijde van Broady. De setstanden waren daardoor 7-6 en 7-6 in het voordeel van de Brit.Vier setpoints

In de eerste set verloor Van de Zandschulp de tiebreak met 7-5 en in de tweede set met 10-8. In totaal kreeg hij vier setpoints, die hij niet wist te verzilveren. De tennisser uit Veenendaal loopt daardoor plaatsing voor het hoofdtoernooi van Roland Garros mis.

De eerste kwalificatieronde overleefde Van de Zandschulp door een 7-6 6-3-overwinning op de Italiaan Paoli Lorenzi. In de voorrondes van het toernooi in Parijs zijn ook landgenoten Robin Haase en Tallon Griekspoor uitgeschakeld.

[Tweet:https://twitter.com/KNLTB/status/1308777340286238722]

LEES OOK
Judoka Noël van 't End ziet toernooi na toernooi wegvallen: 'We houden de moed erin'
HOUTEN - Terwijl veel sporten de draad weer oppakken na de eerste coronaschrik, ligt de judosport nog op zijn gat. Regerend wereldkampioen Noël van 't End ziet met lede ogen aan hoe stuk voor stuk de grote toernooi wegvallen. "De Grand Slam van Tokio is pas in december, maar die wordt nú al afgelast", zegt de Houtenaar.

Van de drie grote toernooien die in 2020 nog op het programma stonden, is de eerste dus al afgelast. De Grand Slam in Tokio, Japan, gaat niet door om dat de internationale judofederatie de situatie rondom het coronavirus 'te onzeker' vindt.

[Quote:Noël van 't End|Het EK is nog niet afgelast, maar Tsjechië is wel al op 'code oranje' gezet]

"We willen heel graag toernooien judoën", aldus Van 't End. "Over vijf weken zouden we de Grand Slam in Boedapest (Hongarije) hebben, maar onze bronnen hebben al gehoord dat dat toernooi ook niet doorgaat. En eind november is er nog het EK judo in Tsjechië. Het EK is nog niet afgelast, maar dat land is wel al op 'code oranje' gezet. Wij volgen daarin het RIVM en gaan niet naar een oranje gebied. Dat zijn onze enige drie toernooien, dus het ziet er heel negatief uit."Motivatie halen uit trainingskampen

Ondanks dat er weinig uitzicht is op toernooien, zitten Van 't End en de rest van de Nederlandse selectie niet stil. "We zijn net terug van een trainingskamp in Duitsland en dat ging echt mega goed. We hebben daar heel goede trainingswedstrijden gedaan met de Duitsers en de Fransen. We hebben ze helemaal afgemaakt", lacht de Houtenaar.

"Op zo'n trainingskamp sparren we tegen de top van Duitsland en Frankrijk, en daar komen we veel beter uit. Dat is wel goed voor de motivatie en voor het groepsgevoel", zegt Van 't End. Nu voorlopig geen toernooien gepland staan, is dit de best mogelijke oplossing om bezig te blijven. Zo gaan de Nederlandse vrouwen binnenkort naar Oostenrijk voor een trainingskamp.

[Instagram:https://www.instagram.com/p/CEHXRcUlLnO/£igshid=173lmyvg9imnv]

"Zelf zijn we ook bezig met meer trainingskampen. Met de landen waar we heen gaan maken we goede afspraken. Er wordt vooraf getest en dan moet je negatief testen voor je mee mag doen, we leven in een bubbel en bij terugkomst wordt er weer getest. Zo kunnen we goede trainingskampen organiseren. Dat zorgt ook weer voor nieuwe prikkels", legt hij uit.

[Quote:Noël van 't End|Atletiek kan doorgaan en de Tour de France heb ik gezien, maar voor een contactsport als judo is het heel lastig]

Olympische Spelen als 'the bigger picture'

De huidige situatie met het coronavirus is het onderwerp van gesprek binnen de Nederlandse judoselectie. "Er wordt onderling zeker over gesproken", bevestigt de wereldkampioen in de klasse tot 90 kilogram. "We houden hoop en willen volhouden. De aanhouder wint uiteindelijk. Ik probeer zelf zo hard mogelijk te trainen en daarnaast niet te veel erover na te denken. Ik kan er maar weinig invloed op uitoefenen wat er beslist wordt."

Van 't End weet dat het organiseren van judotoernooien niet makkelijk is. "Atletiek kan doorgaan en de Tour de France heb ik gezien, maar voor een contactsport als judo is het heel lastig. Het zijn ook niet 20 of 30 man, maar in totaal staan er bij zo'n toernooi 600 of 700 mensen op de mat. Met mannen en vrouwen in alle gewichten. Daar is een grote organisatie voor nodig en dat is niet te doen", beschrijft hij.

Ondanks de afgelastingen heeft Van 't End een doel voor ogen. "De Olympische Spelen in Tokio 2021 heb ik sowieso in mijn hoofd. Dat is 'the bigger picture' zoals mijn coach het noemt. Daar ligt alle focus op."LEES OOK
FC Utrecht-AZ definitief op 27 december
UTRECHT - Het eredivisieduel tussen FC Utrecht en AZ, dat gepland stond voor zaterdag 12 september, wordt op zondag 27 december ingehaald. De aftrap is om 14.30 uur. De speeldatum is vastgesteld in overleg met beide clubs, aldus de KNVB.

Zondag 27 december is een datum die is vrijgehouden voor inhaalwedstrijden uit de eerste helft van de competitie.

De wedstrijd uit de eerste speelronde van de eredivisie werd uitgesteld in verband met de Europese verplichtingen van AZ, dat het in de derde kwalificatieronde van de Champions League opnam tegen Dinamo Kiev.LEES OOK
Vijf Utrechtse clubs bundelen krachten in Sportcampus
UTRECHT - Vijf Utrechste sportclubs gaan samenwerken om topsporters maximaal te laten presteren. Dat gebeurt op de Sportcampus, het gebied in en rond stadion Galgenwaard. De vijf clubs hebben hun plannen dinsdag naar buiten gebracht.

Alle vijf de clubs zijn in het gebied rond het stadion gevestigd. FC Utrecht en volleybalclub VV Utrecht in stadion en sporthal Galgenwaard, omnisportvereniging Kampong aan de Laan van Maarschalkerweerd, atletiekclub Hellas aan de Mytylweg en zwem- waterpolovereniging UZSC in zwembad Kromme Rijn. De clubs gaan samenwerken op het gebied van onderwijs, voeding, training, huisvesting, sponsoring en faciliteiten.

[Image:2680986|Utrecht Oost, en de vijf die clubs die gaan samenwerken]

Op VV Utrecht na spelen alle clubs op het hoogste niveau van Nederland. "We kunnen dan ook enorm veel leren van elkaar én elkaar versterken," zegt algemeen directeur Thijs van Es van FC Utrecht. "De clubs hebben in het verleden al diverse keren samengewerkt, om de samenwerking nu te kunnen onderstrepen door middel van de Sportcampus is een win-winsituatie voor alle clubs."

IJsselmeervoglels niet in zee met Verloo
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De zoektocht van IJsselmeervogels naar een nieuwe linksback heeft nog geen resultaat opgeleverd. De tweede divisionist uit Bunschoten besloot deze week niet in zee te gaan met Wellington Verloo.

De voormalige jeugdspeler van Vitesse was vorige week op proef bij Vogels en zou deze week opnieuw getest worden. Na een botsing op de training meldde Verloo zich echter af voor de dinsdagtraining, vanwege een knieblessure.

Meder omdat de speler al drie kruisbandoperates achter de rug heeft, heeft de clubleiding besloten op zoek te gaan naar een andere speler als opvolger van Gilian Justiana.LEES OOK
Bunnikside overweegt niet naar stadion te komen: 'Bij die jongens zit het heel diep'
UTRECHT - De harde kern op de Bunnikside van FC Utrecht overweegt vanwege de coronabeperkingen niet naar het stadion te komen. Fans mogen lang niet allemaal niet naar binnen en juichen of zingen is niet toegestaan.

"Ik denk dat ze elders gaan kijken", zegt Teun den Hartog, voorzitter van de supportersvereniging. "Het gaat om jonge gasten bij wie het heel diep zit en bij wie het niet allemaal te regisseren is."

Den Hartog heeft afgelopen weekend met argusogen gekeken naar het gedrag van sommige supporters in stadions. Zo werd bij Feyenoord gezongen en geen afstand gehouden. Tegelijkertijd beseft Den Hartog dat het ook in de Galgenwaard moeilijk zal zijn om de richtlijnen na te leven. "Aanmoedigen zal wel loslopen, maar bij doelpunt is juichen bijna niet tegen te gaan, daar vrezen we wel voor. Maar laten we lering trekken uit afgelopen zondag"

Premier Rutte had gisteren geen goed woord over voor supporters die zich niet aan de maatregelen houden. Hij zei dat ze "hun bek moeten houden en kijken". Den Hartog heeft het met enige verbazing aangehoord. "Hij staat heel ver af van de werkelijkheid van voetbalfans. Laat hem eens tussen supporters gaan zitten en niet op de hoofdtribune. Als hij wil, zorg ik dat hij een plek krijgt."

FC Utrecht speelt zondag zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen RKC Waalwijk.

[Audio:2680849|Interview met Teun den Hartog, voorzitter van de supportersvereniging van FC Utrecht]

LEES OOK
Argon sluit kleedkamers en kantine om verspreiding corona tegen te gaan
MIJDRECHT - Voetbalclub Argon uit Mijdrecht sluit met ingang van komende vrijdag de kleedkamers, de kantine, de buitenbar en het terras van het sportpark aan de Hoofdweg. De club wil daarmee haar verantwoordelijkheid nemen om de kans op besmetting met corona op het complex tot een minimum te beperken. Voor zover bekend is Argon de eerste club in Nederland die dit doet.

"Het is ons als bestuur in de achter ons liggende periode helaas duidelijk geworden, dat we blijkbaar niet de macht hebben gehad om aan iedereen duidelijk te maken, dat de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan daadwerkelijk gevolgd moeten worden", schrijft het bestuur op de site van de club.

Dat betekent dat iedereen die op het complex van Argon komt voetballen, omgekleed dient te komen en thuis dient te douchen. Dit geldt zowel voor de teams van Argon als de tegenstanders. De enige uitzondering daarop betreft de thuiswedstrijden van het eerste elftal. De thuisspelende club moet volgens de regels van de KNVB voor kleedruimte voor tegenstander en officials zorgen.

"Het spijt ons zeer dat we deze maatregel moeten nemen, we willen bijzonder graag als normaal gastheer optreden, maar mede in het licht van de aangescherpte maatregelen, waarbij bijvoorbeeld maximaal 50 personen in een horecaruimte toegelaten kunnen worden, is het ons onmogelijk om gewoon toegang te verlenen", schrijft het bestuur.LEES OOK
Door de Lens van Ankie: de geur van de kleedkamer
PROVINCIE UTRECHT - De geur van een voetbalkleedkamer na een wedstrijd vergeet je nooit meer. Ik heb eens geheel vrijwillig in een van de kleedkamers van een plaatselijke voetbalvereniging gezeten om alle leden te portretteren. Uren, dagen achter elkaar zat ik daar. Ruim tweeduizend voetballers kwamen voorbij mijn lens.Citroentjesfris

Het hield maar niet op. De foto's waren voor een bekende grootgrutter die er voetbalplaatjes van ging maken. Hartstikke leuk hoor, maar noch de gezellige chaos bij de club, noch het zien van het eindresultaat in de winkels heeft de meeste indruk bij mij achtergelaten. Nee, het was die onbeschrijflijke lucht. Dus toen ik een paar maanden geleden voor het eerst een kijkje mocht nemen in de kleedkamer van FC Utrecht had ik me mentaal op het ergste voorbereid.

Maar ik had beter moeten weten. Het zag er spik en span uit en nog veel belangrijker het rook er citroentjesfris. Wat een opluchting. Want los van de lucht vind ik kleedkamers van sportverenigingen buitengewoon fascinerend. Ik zie ze meestal leeg, maar ook dan spreken ze tot mijn verbeelding: wie zijn hier allemaal geweest, wat hebben ze met elkaar besproken en welke banden voor het leven zijn hier ontstaan na bloedstollende finales.Bijzondere FC Utrechtselectie

Afgelopen week mocht ik de karakteristieke wit met rood betegelde kleedkamer in de Galgenwaard weer betreden. Dit keer om een wel heel speciale reden: de officiële presentatie van de nieuwe Bijzonder FC Utrecht selectie. Zestien voetballers met een beperking tekenen vandaag hun contract bij de club. Zij gaan dit seizoen voor FC Utrecht de strijd aan in de Bijzondere Eredivisie.

Daar zijn ze. Opgewonden pratend komen ze binnen. Dit is hun dag. De clubkleding met het logo van de nieuwe sponsor erop, die al keurig op de spelers hangt te wachten, wordt uitbundig bewonderd. Zorgvuldig worden de bekende rood-witte kleuren aangetrokken. Als na wat geworstel ook de sokken
van Ryan en Abel strak om de enkels zitten, zijn ze er allemaal klaar voor. Het is de hoogste tijd: boven wachten de voorzitter en de sponsor op ze. En te laat komen, dat staat niet in hun woordenboek. Op-en-top professioneel, dat zijn ze hier, allemaal. Tot in de kleedkamer aan toe.

[Image:2066384]

LEES OOK
Jong FC Utrecht verliest opnieuw in eigen huis
UTRECHT - Jong FC Utrecht wacht nog altijd op de eerste thuiszege van het seizoen in de Eerste divisie. Op Sportpark Zoudenbalch verloor de ploeg van coach René Hake van NAC Breda.

Een foutje van Davy van den Berg leidde de eerste Bredaase goal van nota bene FC Utrecht-huurling Nick Venema in. In de tweede helft bepaalde Sydney van Hooijdonk de eindstand op 2-0 voor de gasten uit Breda.

Bij Jong FC Utrecht speelden vier spelers mee die meestal bij de eerste selectie behoren. Otman Boussaid speelde een belangrijke rol op het middenveld. Verslaggever René van den Berg sprak hem na afloop.

[Audio:2680733|Boussaid: 'Blij dat ik weer 90 minuten in de benen heb']

Door de zege in Utrecht is NAC Breda de koploper van de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg heeft 12 punten uit 4 duels.

Jong FC Utrecht staat op plaats 18 met 3 punten uit 4 wedstrijden. Het team won dit seizoen vooralsnog alleen bij Volendam. Verder werden twee thuisnederlagen geleden tegen Eindhoven en Jong AZ.

Komende vrijdag speelt de ploeg van René Hake uit tegen Cambuur Leeuwarden.

[Audio:2680728|Hake over het spel van Jong FC Utrecht en de vele wisselingen in het elftal]

LEES OOK
Siemen Mulder fluit FC Utrecht - RKC Waalwijk
UTRECHT - Siemen Mulder is komende zondag de scheidsrechter bij de eredivisiewedstrijd FC Utrecht - RKC Waalwijk. De arbiter wordt in de Galgenwaard geassisteerd door Charl Schaap en Rutger Polman. Ingmar Oostrom uit Oudewater is de vierde offocial. Alex Bos is de VAR.

Het duel tussen SC Cambuur en Jong FC Utrecht staat vrijdagavond onder leiding van Christiaan Bax. Zijn assistenten zijn Don Frijn en Franca Overtoom. Vierde official is Gerbert Stegeman.

Houtenaar Jeroen Manschot komt in actie in de eerste divisie. Hij heeft zondag de leiding over Volendam - Go Ahead Eagles.LEES OOK
Van de Sanden van Lyon naar Wolfsburg
IJSSELSTEIN - Shanice van de Sanden vervolgt haar voetballoopbaan bij Vfl Wolfsburg. De Duitse club geldt, net als Van de Sandens oude club Olympique Lyon, als één van de toonaangevende Europese clubs in het vrouwenvoetbal.

De 27-jarige IJsselsteinse verruilde in 2017 Liverpool, waar ze één jaar speelde, voor Olympique Lyon. Met die club won ze drie keer de Champions League. In zowel 2018 als in 2020 was Vfl Wolfsburg in de finale de tegenstander. Van de Sanden sluit na de interlandperiode aan bij de Duitse ploeg, die afgelopen seizoen zowel de landstitel als de DFB-Pokal won.

"Ik ben heel blij met mijn stap naar Wolfsburg", zegt Van de Sanden. "Een club die al jaren meedoet in de top van Europa. Ik kijk er enorm naar uit om met deze club te gaan spelen voor prijzen. Ik heb heel veel zin in deze nieuwe uitdaging."

Twee thuisduels Sportlust vanwege corona om 17.00 uur
WOERDEN - Sportlust'46 speelt de twee komende thuisduels in de derde divisie om 17.00 uur in plaats van het gebruikelijke tijdstip van 14.30 uur. De club hoopt zo de drukte op het sportpark beter over de dag te spreiden. De maatregel is genomen in verband met corona.

"Wij hopen op deze manier een zo veilig mogelijke omgeving te creëren", zegt voorzitter Jan van de Heuvel, die de maatregel nam in overleg met de gemeente. "Om 16.15 uur is ons laatste recreantenteam klaar, dus is vanaf 17.00 uur het sportpark helemaal voor ons eerste."

De maatregel betreft de thuiswedstrijden tegen DOVO, op 26 september, en tegen Hoek op 10 oktober. Van de Heuvel is niet bang voor minder inkomsten omdat supporters niet naar het sportpark komen vanwege een ongewoon aanvangstijdstip. "Sterker nog, onze kantine zal langer open zijn. Dus misschien levert het wel geld óp", aldus de voorzitter.Namen & Rugnummers

Het aanvangstijdstip van de twee thuiswedstrijden van Sportlust'46 heeft ook consequenties voor de luisteraars van het radioprogramma Namen & Rugnummers van Radio M Utrecht. Omdat die uitzending tot 18.00 uur duurt, zal van die twee duels geen live verslag worden gedaan.LEES OOK
Twee interlands Japan in Galgenwaard
UTRECHT - Het nationale voetbalelftal van Japan speelt komende maand twee vriendschappelijke wedstrijden in Stadion Galgenwaard. Op 9 oktober tegen Kameroen, vier dagen later tegen Ivoorkust. Bij die beide duels mogen vanwege de coronamaatregelen geen toeschouwers aanwezig zijn.

"De Japanse voetbalbond heeft na een uitgebreide inspectie zeer bewust de keuze gemaakt voor Stadion Galgenwaard als speellocatie", zegt financieel & operationeel directeur Edo Keuning op de website van FC Utrecht. "Die keuze komt mede voort uit het feit dat wij hebben aangetoond een buitengewoon gedegen beleid te hebben op het gebied van wedstrijdorganisatie, juist ook in coronatijd."

In 2009 geleden speelde Japan ook al eens een vriendschappelijke interland in Utrecht. Destijds werd Ghana met 4-3 verslagen.LEES OOK
DOVO maakt er elf, maar Eemdijker Van Zelst is de man van het weekend
PROVINCIE UTRECHT - Veel verschuivingen in de topscorerslijst, natuurlijk vooral door de elf treffers die DOVO zaterdag maakte tegen de amateurs van Ajax. Maar de man van het weekend van is Nigel van Zelst.

De spits, vorig jaar nog spelend voor 1e klasser Roda'46, nam zaterdag bij de 5-0 zege van Eemdijk tegen DETO in de hoofdklasse de volledige productie voor zijn rekening. Van Zelst was daarmee één van de maar liefst vijf spelers die meer dan één doelpunt maakten.

[Image:2679859]
Drie keepers van FC Utrecht in voorselectie Jong Oranje
UTRECHT - Vier spelers van FC Utrecht zijn opgenomen in de voorlopige selectie van Jong Oranje. De doelmannen Maarten Paes, Fabian de Keizer en Thijmen Nijhuis, alsmede Justin Hoogma zijn geselecteerd door bondscoach Erwin van der Looi. Ook de Utrechtse Ajacied Jurriën Timber is geselecteerd.

Jong Oranje speelt op 8 en 13 oktober de EK-kwalificatieduels tegen Jong Gibraltar en Jong Cyprus.Ihattaren

PSV-er Mohammed Ihattaren is de enige Utrechter in de voorlopige selectie voor het Nederlands elftal, voor de oefenwedstrijd tegen Mexico en de UEFA Nations League-duels met Bosnië en Herzegovina en Italië. Opvallendste naam in de 38-koppige selectie is Davy Klaassen van Werder Bremen.

De groep herbergt met Kevin Strootman en Jeroen Zoet twee voormalige FC Utrechtspelers.

Nederland oefent woensdag 7 oktober in Amsterdam tegen Mexico. Op zondag 11 en woensdag 14 oktober volgen de uitwedstrijden in de UEFA Nations League tegen repectievelijk Bosnië-Herzegovina en Italië.LEES OOK
Teleurstellende 24 uur van Le Mans voor Van der Garde
RHENEN - Autocoureur Giedo van der Garde uit Rhenen heeft de 24 uur van Le Mans met Racing Team Nederland op een teleurstellende negentiende plaats afgesloten. Toyota won voor het derde jaar op rij.

Racing Team Nederland kende een moeizame race met veel problemen. Al vroeg kon het team van Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Nyck de Vries een goede klassering vergeten na een technisch defect.Technische problemen

In de nacht werd De Vries nog van de baan gereden door de Fin Toni Vilander met zijn Ferrari. Ook in de ochtend en middag had Racing Team Nederland nog problemen. De Nederlandse renstal eindigde als negentiende op 21 ronden van de winnaar.LEES OOK
Koploper Hercules geniet van nieuwe status: 'Dat kapot spelen, is ontzettend moeilijk'
UTRECHT - De winst kwam laat (2-0 tegen JOS Watergraafsmeer), maar was daarom niet minder verdiend, vond trainer René van der Kooij. Hoe dan ook: na drie speelronden is Hercules de opvallende koploper van de Derde divisie B. "Dit is genieten. Mooi om te zien hoe mijn spelers beloond worden voor het harde werk."

[Audio:2679384|Mats Grotenbreg in gesprek met RTV Utrecht]

Pas in minuut 86 kon er gejuicht worden op sportpark Voordorp. Daarvoor had Hercules wel de hulp nodig van notabene verdediger Mats Grotenbreg, die de bal als een volleerd aanvaller binnenwerkte. De ontlading was enorm bij Grotenbreg, die uit vreugde zijn shirt uittrok. De gele kaart die hij incasseerde, ontving hij met een lach. "Ik ben een emotionele voetballer, dat is ook mijn kracht. Als ik dat gebruik, loop ik door muren heen."

[Quote:Rene van der Kooij|Onze defensie was fantastisch vandaag en Mats heeft daar een belangrijk aandeel in gehad]

De 22-jarige Doetinchemmer bracht zijn ploeg daarmee op voorsprong en leidde zo de overwinning in. "Dat was de verdienste van het hele team. We bleven maar drukken, drukken, drukken. Uiteindelijk zijn we daar denk ik voor beloond met de late treffers", aldus Grotenbreg in gesprek met RTV Utrecht-verslaggever Arnold Schenk. In blessuretijd tekende Oussama Lahri - teamgenoot van Grotenbreg - voor de 2-0 eindstand.Nieuwe sterkhouder in de Hercules-defensie

Grotenbreg is een van de vele aanwinsten die trainer René van der Kooij afgelopen zomer verwelkomde op sportpark Voordorp. De verdediger speelde vorig seizoen bij VV DUNO, maar heeft ook een verleden bij Vitesse, waarmee hij onder meer in de Tweede divisie speelde. "Helemaal nieuw is dit niveau voor mij dus niet." Van der Kooij was lovend over het optreden van zijn pupil. "Hij was fantastisch vandaag. Achterin staat het als een huis en daar heeft Mats een belangrijk aandeel in, net als doelman Fons Mulder, die echt in de vorm van zijn leven is."

Dankzij de derde opeenvolgende zege (2-0) is Hercules zowaar koploper van de Derde divisie. Van der Kooij wil vooral genieten van het moment. "Vandaag zag je dat de tegenstander zich aan ons had aangepast en verdedigend speelde. Het zegt misschien wel iets over onze nieuwe status. Dat kapot spelen is ontzettend moeilijk, maar ik vond het mooi om te zien hoe gretig de jongens bleven", besloot Van der Kooij.

[Audio:2679385|René van der Kooij: 'Trots op hoe mijn ploeg gespeeld heeft']

Komende week mag de trotse lijstaanvoerder laten zien dat het niet voor niets zo hoog op de ranglijst staat. Dan wacht het duel met nummer vijf Dongen.LEES OOK
SCHC maakt er vier, Schaerweijde verliest
PROVINCIE UTRECHT - De mannen van SCHC kenden in de Promotieklasse een gemakkelijke middag tegen HBS en won met 4-0. Schaerweijde verloor opvallend genoeg van Cartouche: 0-1. Voordaan kwam als winnaar uit de bus na een doelpuntrijk duel met Laren: 3-2.SCHC al vroeg op rozen

Al na minder dan een minuut hockeyen was het raak bij SCHC - HBS, toen Bram Weers de bal binnensloeg. Het bleek de opmaat naar een gemakkelijke middag voor de ambitieuze Bilthovense ploeg, die er daarna nog drie maakte via Jelmer Uildriks, Leon van Barneveld en Thijs van Pelt: 4-0.

1' Bram Weers [1-0]
16' Jelmer Uildriks [2-0]
42' Leon van Barneveld [3-0]
65' Thijs van Pelt [4-0]Schaerweijde komt achterstand niet te boven

Het Zeisterse Schaerweijde kwam een vroege achterstand tegen Cartouche niet te boven. Timmo Kranstauber bracht de bezoekers uit Voorburg na vier minuten op 0-1 en dat bleek uiteindelijk genoeg voor de zege.

4' Timo Kranstauber [0-1]Voordaan maakt het zichzelf moeilijk

Voor Voordaan uit Groenekan leek er lange tijd niets aan de hand tegen Laren, want al na dertien minuten stond er een comfortabele 2-0 voorsprong op het scorebord. Thur Stadelmaier en Eric Hemesath tekenden voor die treffers. Daarna richtte Laren zich op via Tijmen Zwierstra (2-1) en Sebastien Chapel (2-2). Mike Huisman leidde Voordaan niet lang na de gelijkmaker toch nog naar de zege: 3-2.

10' Thur Stadelmaier [1-0]
13' Eric Hemesath [2-0]
41' Tijmen Zwierstra [2-1]
63' Sebastien Chapel [2-2]
65' Mike Huisman [3-2]Ranglijst

De regioploegen zijn goed vertegenwoordigd in de top 5 van de ranglijst van de Promotieklasse, met allen 6 punten. Voordaan is de nummer 3, SCHC staat vierde en Schaerweijde vijfde.LEES OOK
Dramatische eerste helft breekt promovendus Fortissimo op
COTHEN - Promovendus Fortissimo moet nog minstens een week wachten op de eerste overwinning van dit seizoen in de Eredivisie. De ploeg uit Cothen ontving Quintus, maar verloor zwaar: 22-37.Ontluisterende eerste helft

Met name in de eerste helft liet Fortissimo zich afbluffen door Quintus. Bij rust stond er een 6-18 tussenstand op het scorebord en was het duel eigenlijk gespeeld. Coach Willem Jan Ruder zag het schouwspel hoofdschuddend aan, zo vertelde hij na afloop aan RTV Utrecht. "Instelling, instelling, instelling... Dat waren de woorden die door mijn hoofd spookten. De instelling was niet goed, we hadden niet de focus en liepen achter de feiten aan."

[Audio:2679369|Willem Jan Ruder: 'Instelling, instelling, instelling']

Na rust kwamen de handbalsters uit Cothen gelukkig voor Ruder beter voor de dag. Via treffers van onder anderen Maaike Jansen, Marcella Appel en Amy Oostveen werd er liefst zestien keer gescoord in het tweede bedrijf. "Toen legden we ze meteen onze wil op", aldus Ruder. "Als we dit in de eerste helft hadden laten zien, was het een totaal andere wedstrijd geworden."

[Quote:Amy Oostveen|Vorig seizoen kwamen we hier misschien nog mee weg, maar nu niet meer]

Genoeg voor de zege was de Cothense opleving in de tweede helft niet, want uiteindelijk was Quintus met 37-22 te sterk. "Het leek erop alsof we allemaal niet wakker waren in de eerste helft", vertelde Amy Oostveen na afloop aan RTV Utrecht. "Vorig seizoen kwamen we daar misschien nog mee weg, maar in de Eredivisie niet."

[Audio:2679366|Amy Oostveen in gesprek met Robert Claus (RTV Utrecht)]

Puntloze promovendus

Fortissimo is na twee wedstrijden op het hoogste handbalniveau nog puntloos, maar volgens Oostveen is er nog geen man over boord. "Deze wedstrijden mochten we verliezen, want het waren sterkte tegenstanders", aldus Oostveen. "Maar als we volgende week wel winnen zal er wel iets moeten veranderen. Daar gaan we de komende week aan werken op de training."

Komende week wacht voor Fortissimo het duel met BFC, dat net als de handbalploeg uit Cothen nog puntloos is. Fortissimo bezet de elfde en daarmee voorlaatste plaats van de ranglijst.LEES OOK
Kampong pakt eindelijk eerste punt, SCHC nog altijd foutloos
BILTHOVEN/UTRECHT - De hockeysters van Kampong hebben eindelijk het eerste punt van het seizoen gepakt. De Utrechtse dames ontvingen Oranje-Rood op de Klapperboom en speelden met 2-2 gelijk. SCHC veroverde opnieuw drie punten en versloeg Hurley: 0-2.Kampong speelt gelijk

Kampong kwam na tien minuten hockeyen op achterstand, toen Marlena Rybacha namens Oranje-Rood scoorde. Snel daarna toonden de Utrechters veerkracht, toen aanwinst Pilar Romang meteen haar waarde bewees en de gelijkmaker maakte namens Kampong.

Margot Zuidhof bracht Kampong daarna zelfs op voorsprong, maar na die treffer was het juist Oranje-Rood dat zich niet van de wijs liet brengen door het tegendoelpunt. Met pas dertig minuten op de klok maakte Donja Zwinkels de 2-2, wat tevens de eindstand bleek.SCHC wint weer

De Bilthovense titelkandidaat won haar eerste drie wedstrijden van dit Hoofdklasseseizoen en tegen Hurley werd die reeks verlengd. Doelpunten van Ginella Zerbo en Kyra Fortuin hielpen SCHC aan de 0-2 zege.Ranglijst

SCHC heeft na vier gespeelde wedstrijden de maximale score: twaalf punten. Net als Amsterdam, Den Bosch en hdm. Kampong klimt van de laatste plaats en staat nu tiende. Alleen Laren en Victoria zijn nog puntloos.LEES OOK
Wedstrijd Handbal Houten verplaatst vanwege coronabesmetting tegenstander
HOUTEN - De handballers van Handbal Houten kwamen zaterdagavond niet in actie tegen E&O. Vrijdag bleek dat een van de spelers van de ploeg uit Emmen - de tegenstander van Handbal Houten - besmet was met het coronavirus en daarom besloot de handbalbond het Eredivisieduel te verplaatsen. Houten - E&O wordt nu op 13 oktober gespeeld.Weerzien met oude bekenden

Coach Freek Gielen van de Houtenaren zal het weerzien met zijn oude pupillen daarom nog een paar weken moeten uitstellen. Gielen is sinds dit seizoen trainer van Handbal Houten, maar stond de afgelopen twee jaar aan het roer bij E&O.

Onlangs blikte RTV Utrecht uitgebreid vooruit op het nieuwe seizoen van Handbal Houten.LEES OOK
PODCAST: Homoseksualiteit in de topsport, acceptatie is nog ver weg
PROVINCIE UTRECHT - Acceptatie van homoseksualiteit in de topsport is nog altijd een onderwerp van zorg. Openlijke homo's zijn er, met name onder mannen, heel weinig. Hockeyer Thijs de Greeff komt wèl openlijk uit voor zijn geaardheid, net als voormalig international Carlien Dirkse van den Heuvel. Bij RTV Utrecht doen ze hun verhaal.

Daaruit wordt duidelijk dat homoseksualiteit van vrouwen beter wordt geaccepteerd dan van mannen, maar vooral dat er nog een lange weg te gaan is naar honderd procent acceptatie.

[Soundcloud:https://soundcloud.com/rtvutrecht/acceptatie-van-homoseksualiteit/]

Het gesprek met De Greeff en Dirkse van den Heuvel is ook te luisteren via Spotify en iTunes.Achtergrond

Thijs de Greeff hockeyde voor onder meer Kampong en HCKZ en speelt tegenwoordig voor Huizen. De zesvoudig international kwam op zijn 27e uit de kast.

[Image:53207]

Carlien Dirkse van den Heuvel zette afgelopen seizoen een punt achter haar hockeyloopbaan. De voormalig speelster van het Bilthovense SCHC en 203-voudig international is al sinds haar 18e openlijk homoseksueel.Mulier Instituut

Het Mulier Instituut deed begin dit jaar onderzoek naar homo-acceptatie in het mannenhockey. Dit weekend werden de resultaten gepubliceerd. Veertig procent van de tophockeyers in Nederland vindt het moeilijk uit de kast te komen, concludeert het instituut.

[Kader:Dit is de vijfde sportpodcast van RTV Utrecht. Ze zijn allemaal terug te vinden op Spotify, Soundcloud en iTunes.]
Indelingen lagere voetbalklassen bekendgemaakt
PROVINCIE UTRECHT - De KNVB heeft de indelingen voor de lagere klassen in het amateurvoetbal bekendgemaakt. Wat voor onze provincie opvalt, is dat zondag 2e klasser VVIJ uit IJsselstein na twee seizoenen in West 2 terug is in West 1 en tegen de andere 2e klassers uit de provincie Utrecht speelt.

Op zaterdag bestaan twee poules van de 4e klasse volledig uit clubs uit onze provincie. De Utrechtse clubs zijn allemaal gemerkt met een *.

De nieuwe competitie begint in september.Zaterdagvoetbal

1e klasse A
AFC, Argon*, BOL, Die Haghe, Forum Sport, Honselersdijk, Monnickendam, Nootdorp, VELO, Valken'68, Voorschoten'97, WV-HEDW, ZOB, Zwaluwen'30

1e klasse C
Almkerk, FC De Bilt*, FC Breukelen*, GRC-14, Huizen, LRC Leerdam*, Montfoort SV'19*, Nvio Sparta, Roda'46*, SVL*, Sliedrecht, WNC, Woudenberg*, Zuidvogels

1e klasse D
Bennekom, csv Apeldoorn, DOS'37, DOS Kampen, DTS Ede, DZC'68, Go Ahead K., Hierden, KHC, De Merino's*, Nunspeet, SDV Barneveld, SVI, SVZW

2e klasse B
BFC, Benschop*, CDW*, CSW*, Delta Sports*, Geinoord*, IJFC*, JSV*, Loosdrecht, Maarssen*, De Meern*, NiTA*, Nieuwland*, Victoria

2e klasse G
ASV Dronten, AVW'66, Batavia'90, FC Horst, Lelystad'67, Lunteren, OVC'85, OWIOS, Renswoude*, Unicum, Valleivogels, Veensche Boys, VRC*, VSCO'61

3e klasse C (West1)
Altius, Baarn*, CJVV*, DOSC*, FZO*, 't Gooi, Hees*, FC Hilversum, Jonathan*, Laren'99, Olympia'25, TOV*, VVZ'49*, Zeist*

3e klasse D (West 1)
Brederodes*, DESTO*, DVSU*, EDO*, FC Oudewater*, Focus'07, Hercules*, Houten*, Kockengen*, Lopik*, OSM'75*, Odysseus'91*, Voorwaarts*, Vriendenschaar

3e klasse C (Zuid1)
Alblasserdam, Ameide*, De Alblas, Dilettant, Groot-Ammers, Hardinxveld, Lekkerkerk, Perkouw, SV Meerkerk*, Schelluinen, Schoonhoven, Streefkerk, VVAC, Vuren

3e klasse D (Zuid 1)
BLC, BZC'14, Capelle, GDC, GVV'63, HSSC'61*, Haaften, MVV'58, NEO'25, NOAD'32, ONI, SC Everstein*, Sparta'30, TSVV Merlijn

3e klasse B (Oost)
Advendo'57, AGOVV, Blauw Geel'55, Hoevelaken, ONA'53, Otterlo, Rood Wit'58, SKV, Stroe, Terschuurse Boys, Veenendaal*, VVOP, Zeewolde, Zwart Wit'63

4e klasse D (West 1)
AC Amsterdam, Germaan/De Eland, HBS, Hertha*, Hoofddorp, Legmeervogels, Nieuw Sloten, Overbos, RKAVIC, Sporting Martinus, UNO, VWE, Vogelenzang

4e klasse F (West 1)
BVV'31, Diemen, Eemnes*, FC Weesp, Forza Almere, Geuzen Middenmeer, JOGA Fortius, NVC, Overamstel, Real Sranang, Sporting Allmere, TOG, Tos Actief, Zeeburgia

4e klasse G (West 1)
ASV'65, BZC'13, Cobu Boys*, Eemboys*, HVC*, KVVA*, Nederhorst, OSO, De Posthoorn*, SEC*, SVM*, VOP*, De Vecht*, Wasmeer

4e klasse H (West 1)
Aurora*, Bunnik'73*, Elinkwijk*, Faja Lobi/KDS*, HMS*, Odijk*, SV Nieuw Utrecht*, SV Vechtzoom*, Saestum*, UVV*, VIOD*, VVIJ*, VVJ*, Vianen*

4e klasse I (West 1)
Austerlitz*, Candia'66*, DEV Doorn*, DVSA*, FC Driebergen*, Musketiers*, Oranje Wit*, Patria*, SVF*, SVMM*, SVP*, VVA Achterberg*, 't Vliegdorp*

4e klasse B (West 2)
Alphense Boys, Bodegraven, Kamerik*, Linschoten*, NSV'46, ROHDA'76, SCH'44*, Siveo'60*, Sportief, VEP*, WDS, Woerden*, Zevenhoven, Zwammerdam

4e klasse C (West 2)
ASW, Ammerstol, BSC'68, Bergambacht, Cabauw*, Floreant, GSV, Gouderak, Haastrecht, Moerkapelle, Moordrecht, Oosterheem, SPV'81*, Stolwijk

4e klasse C (Oost)
Achterveld*, Barneveld, Ede/Victoria, EFC'58, Fortissimo, Harskamp, De Paasberg, Prins Bernhard, SDS 55, Veluwse Boys, Vierhouten'82, Wodanseck

4e klasse D (Zuid 1)
ASH, Asperen, Beesd, Herovina, Kerkwijk, Leerdam Sport'55*, Lekvogels*, OSC'45, Peursum, Rhelico, Noordeloos, SVS'65, Unitas, WellZondagvoetbal

1e klasse A
AFC'34, AGB, Assendelft, DSOV, FC Uitgeest, Fortuna Wormerveer, Hillegom, Hoofddorp, Kampong*, Kolping Boys, LSVV, Legmeervogels, ROAC, SDZ

2e klasse B
DCG, DWS, FC Weesp, Hooglanderveen*, FC Jeugd, KDO, De Meer, PVCV*, Pancratius, RODA'23, SV Nieuw Utrecht*, SO Soest*, Theole, VVIJ*

3e klasse D (West 1)
AFC Quick 1890*, APWC*, Abcoude*, Amsvorde*, 's Graveland, HDS*, Ouderkerk, PVC*, Rivierwijkers*, Roda'46*, Sporting'70*, VVZA*, Vreeswijk*, Zwaluwen Utrecht'11*

4e klasse E (West 1)
't Goy*, ASV Arsenal, Ankaraspor, CTO'70, Geinburgia, Geuzen Middenmeer, JSV*, Kismet*, Schalkwijk*, TABA, TOG, VVA Ardahanspor*, WV-HEDW, Waterwijk

5e klasse B (West 1)
AFC IJburg, Allen Weerbaar, Badhoevedorp, Blauw Wit/Beursbengels, DRC, Forza Almere, Germaan/De Eland, Nautilus, OSC, SMVC Fair Play, VSC*, Volewijckers

Feed Fetched by RSS Dog.